( prygme | 2010. 08. 15., v – 16:51 )

Sun GPL version 2 alatt adta ki a a Java forráskódokat. abban nincs szó szoftverszabadalmakról. 1991ben, amikor íródott még nem volt olyan. azóta a USAben és sok más országban módosultak a jogszabályok, sajnos hátrányukra.
azzal, hogy a Sun GPLv2 vagy újabb alatt kiadta a Java forrásokat, nem tette szabaddá az érintett szabadalmakat. a "vagy újabb" verziójú licenc nem lép automatikusan életbe csak azért, mert időközben az FSF kiadta a GPLv3at.
bárki megteheti, hogy GPLv3ra váltva terjeszti a saját Java csomagjait. akár a RedHat is. csak értelme nem lenne, mert a Red6 nem adhat szabad licencet olyan szabadalmakhoz, amit nem birtokol.
maga a Sun és most a Oracle továbbra is GPLv2 alatt terjeszti a Java kódokat, azaz nem biztosít free licencet a java szabadalmaihoz.
a GJC már más eset. ott a libjava része egy nagyobb projektnek. ugyan nem Sun/Oracle eredetű, de az Oracle ma is linux disztributor. a disztribúciójában megtalálható a bináris gcc programcsomag is. ehhez egyben le kellett fordítania libjava kódjait a gcc többi részével. mivel más gcc kódok már GPLv3 alatt állnak, ezt legálisan csak úgy tehette meg az Oracle, hogy "felemelte" a libjava kódok GPLv2 licencét version3ra, élve a "vagy újabb" kitétellel. és ezzel a lépéssel egyben free licencet is biztosított a libjava kódokban használt valamennyi szabadalmához.
ezért nem perelheti az Oracle olyan java szabadalmak miatt a Googlet, amelyeket már talán figyelmetlenségből, akarata ellenére szabaddá tett a gcc csomagok GPLv3 alatti terjesztésével.