20 480 processzormagos, Linux-ot futtató szuperszámítógépet vásárolt a NASA az SGI-től

Címkék

A NASA beszerezte a legújabb, 20 480 darab Intel Xeon processzormagot tartalmazó SGI Altix ICE szuperszámítógépét az SGI-től. A számítógéprendszerhez az operációs rendszert - a SUSE Linux Enterprise Server-t (SLES) - a Novell szállítja. A NASA új szuperszámítógépe - amelyet idén nyáron helyeznek üzembe - csatlakozik a már meglévő, New Mexico államban található 14 336 magos rendszerhez, amely eddig a világ harmadik legnagyobb gépe volt, és ami eddig is SUSE Linux Enterprise Server 10 operációs rendszert futtatott.

Hozzászólások

Nem állítottam mást, a Linux valóban (legalábbis így tudom) egyedülálló ebben jelenleg. A hatékonyságára kíváncsi lennék, de az más kérdés. :)
A 2048 CPU-s az 1024 CPU-s, de két magos Itanium 2-vel, legalábbis így emlékszem. Persze az OS számára 2048 látszik, viszont ha így nézem, egy 32-nél több processzoros Sun T2-es rendszer is hasonló problémákat vet fel az OS szempontjából.
Ilyen persze nincs (forgalomban legalábbis), de technikailag nem lehetetlen (bár a Rock miatt nem valószínű).

Úgy akartam fogalmazni, hogy olyan OS, ami egy időben skálázódik el 2 000+ CPU magig és egy időben széles körben alkalmazzák szórakoztató-elektronikában (DVD lejátszókban, mobilokban, SoC-okban, stb.) és a két szélsőséges terület közt szinte lassan már mindenben. Valóban szinte egyedülálló. :)

--
trey @ gépház

Azt tudjuk, hogy a Linux fut 2048 magon, de azt nem tudjuk, hogy hogy skálázódik. Pontosabban én nem tudom.

Solarist például találtam már nyomtatóban, ezt onnan tudom, mert a netmaszkokat rosszul kezelte (a programozó biztos nem hallott még a CIDR-ről), így be kellett rá törnöm, hogy kiadjak egy korrekt ifconfig és route parancsot. :)

De valójában halványlila fogalmam sincs, hogy valójában milyen eszközben mi fut. Ha tudnánk, lehet, hogy Welte agyérgörcsöt kapna. Ha pedig ezt valakinek korrektebben lenne módja behajtani, lehet, hogy Weltének nem lenne oka agyérgörcsöt kapni. ;)

Kb 1 évvel ezelőtt olvastam a neten egy cikket egy kernel fejlesztőtől, aki nagyon meg volt elégedve a skálázódással 1024 magon, és azt taglalta, hogy min kell még változtatni, hogy 4k magon is hasonlóképp jó legyen.

Ez a cikk nem az (mert nem találom), de alap dolgokról szól képekkel, meg egyszerű magyarázatokkal:
Extreme High Performance Computing or Why Microkernels Suck

Informatikaelméletben nem vagyok otthon... :)
Valahogy úgy gondolnám, hogy ha az a notebook, amin én ezt a postot írom futtat egy programot, amely egy (több) koordinátor gép által kiosztott feladatokat végez el (mellékesen), akkor az a konglomerátum, amely így egy feladat elvégzésén dolgozik nem lesz egy számítógép. Azaz nem lesz számítógép, hanem egy számítógépekből álló hálózat, amely közösen dolgozik a feladat elvégzésén.

Ez a link azert furcsa, mert:

a) a Hotmail FreeBSD-n futott, nem Linuxon
b) magan az oldalon is csak egyszer szerepel a Linux szocska, egy hirdetesben
c) es konkretan az oldal arrol szol, hogy (2001-ben) meg mindig FreeBSD-n fut a Hotmail.

Szoval?

Ja, es ha nem derult volna ki: a FreeBSD NEM Linux. Nem egy Linux disztribucio, hanem egy onallo operacios rendszer, amely egyebkent csak picit fiatalabb, mint a Linux kernel. Ezzel szemben kb az elso pillanattol fogva teljes oprendszer volt, mig a Linux kernel eleg sokaig meg "csak" egy kernel volt.

Amikor a Blaster szetfloodolta a windowsupdate-et, akkor attettek az Akamai RH servereire. Az nem BSD, hanem GNU/Linux. Szoval hasznalt. Plusz ugye voltak a Linux alapu access pointok, szinten a MS-nal.
(A nyilt forrasu laborrol nem is beszelve, valoszinuleg ott is van egy par Linuxos gep.)

----
Sooner or later you had to talk, even if it was only because you'd run out of things to throw. - Pratchett
honlap készítés

Ezen a gépen lehet hogy nem is olyan lassú a SuSE.
--
the tide is turning

A, ugyis warez XP-t huznak majd ra! :^)

_________________________________________________________________________
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Sejtettem. :)
Igen, egyébként tudom, hogy csak 8 megy bele egy boxba (ráadásul az is 2db numa node), bár az én kezem alatt csak x440-es van, de az is pont ugyanolyan.
Memória sávszélessége mennyi? Csak, mert a 440 valami botrányosan lassú a PC-100-as sdramjával (1 threadnél 260MByte/s, 8 threadnél is csak 1300MB/s) Az 1 microsec-es latencyhez foghatót pedig még semilyen más gépben nem mértem. Kiváncsi lennék rá, hogy a x445 DDR memóriával mennyivel tud jobb lenni.
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

Hi!

Az elso PCmen (486os, 8MByte RAMmal) ugy forgattam kernelt, hogy egyik nap ment a make bzImage, a masik nap meg a make modules. :) (Marmint amig aludtam.)

(Ezen a gepen kb. 3-4-szer annyi ido volt kicsomagolni a kernelt, mint amennyi a mostanin egy forditashoz kell.)

By(t)e
TBS::Antiemes

Azt hiszem, most egy sokakat foglalkoztató kérdést fogalmazok meg: de a compiz megy rajta? :)

Atomrobbantás szimuláción és időjárás modellezésen túl mire lehet az ilyen apró jószágokat használni?

Komoly válaszokat kérek ha lehetne :)

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

pl.

Hároméves csúcsot döntött meg Dr. Járai Antal professzor és kutatócsoportja, ugyanis 2002 szeptembere óta tartotta magát a hivatalos ikerprím ranglista előző első helyzettje. A mostani nyertes szám a 16869987339975 × 2171960 + 1 és a 16869987339975 × 2171960 - 1 lett.

...

Holland szuperszámítógépen számoltak
Idén nyáron a kutatócsoport három tagjának a holland SARA kutatóközpont kéthónapos futtatási időt adott egy Altix 3700-as szuperszámítógépen.

--
maszili

Ötletek:

1) Áramlástani problémák:
-- a légkörbe visszatérő egységek körüli áramlás és az űrhajótest melegedésének számítása
-- a tervezett szárnnyal felszálló, majd onnan kigyorsító űrhajók alaktervezése
-- új hajtőműtípusok szimulációja
-- Marsra leszálló egység szimulálása

2) Elektromágneses terek:
-- a Föld mágneses terének viselkedése erős napszélben
-- töltött részecskeáramlás szimulálása a Föld mágneses terében

3) Egyéb
-- laza szerkezetű kisbolygók viselkedése külső erőhatások esetén (ha odébb akarjuk taszajtani, hogy ne jöjjön belénk)
-- alkatrész-optimalizálás minimális tömegre adott teherbírás mellett

Két perc alatt ennyi reális feladat jut eszembe, amivel jól el lehet foglalni tetszőlegesen nagy számítógépet és érdekelheti a NASA-t.

A modelchecking nem egy jól párhuzamosítható dolog. Illetve elméletileg valszeg lehetséges volna, de még nem igazán jött ki olyan tool, ami értelmesen elosztott módon tudna állapotteret építeni és bejárni. Pedig jó lenne, ha volna ilyen, van egy pár kollégám, akik roppantmód örülnének neki.
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

Xeon??? WTF? Ez szörnyű. A következő mi lesz? Celeron? Egy ilyen helyen? Ha már mindenképpen Intel, akkor ide esetleg az Itaniumot nyelem be valahogy... Már az sem igazán tetszett, hogy az Opteronok zavarnak bele ilyesmibe, de ott még lehetett takarózni a "jó" skálázódással. Most meg ez. A suxx86 mindent eláraszt...

mert konkretan foglamad sincsen h mirol beszelsz

http://en.wikipedia.org/wiki/BIOS

"BIOS can also be said to be a coded program embedded on a chip that recognizes and controls various devices that make up x86 personal computers. "

blah

mas architechturakon ahol kicsit komolyabban meg vannak ezek a dolgok designolva mas van

peldaul OpenFirmware

http://weho.st
never happen if you never try

magyarul megse tudok pcn openfw-t hasznalni :)

az efi-t nem ismerem csak azt tudom h nem open es nem ingyenes

azonkivul:

In addition to standard architecture-specific device drivers, the EFI specification provides for a processor-independent device driver environment, called EFI Byte Code or EBC. System firmware is required by the UEFI specification to carry an interpreter for any EBC images that reside in or are loaded into the environment. In that sense, EBC is similar to Open Firmware, the hardware-independent firmware used in PowerPC-based Apple Macintosh and Sun Microsystems SPARC computers, amongst others.

szal az intel mar megint feltalata a melegvizet ahelyett h egy jol mukodo ingyenes open szabvanyt implementalt volna

jott az apple es gyorsan ok is ezt kezdtek el tamogatni, persze valamit valamiert, az olcso processornak ara van

http://weho.st
never happen if you never try

Először is itt arról volt szó, hogy az x86/ nem lehet kulturáltan bootolni (akármit is jelentsen ez, de úgy emlékszem az író erősen Itanium-párti, azaz gondolom az EFI korrekt).
Erre írtuk ketten is, hogy ez a processzortól nem feltétlenül függ.

De ha te mindezeket cáfolni szeretnéd és Open Firmware-t szeretnél a PC-dre, akkor tessék: http://www.openbios.org/Open_Firmware

azt nem en allitottam h nem lehet x86on kulturaltan bootolni :)

nyilvan nem fugg a processzortol

akkor osszegzem:

-a bios x86 platform egyik boot megoldasa, by design fos

-az OF egy nyilt szabvany lehet architekturatol fuggetlenul implementalni, viszonylag kulturalt, foleg ppc/sparcon terjedt el

-az EFI az Intel OF koppintasa, amire fejleszteni penzbe kerul

"mire gondolsz? a biosra? mert annak szerintem semmi koze az x86 processzor architekturahoz."

muti mar meg egy platformot biossal ami nem x86

nah de amugy meg ez off itten

http://weho.st
never happen if you never try

Konkrétan a HP9000-es gépek (PA-RISC) elő voltak készítve Windows NT futtatására. Anno egy hardwares kollega mutatta valami service tool-lal, hogyan lehet megnézni, milyen OS-re van a gép előkészítve. És a HP-UX meg az MPE mellett bizony ott szerepelt a Windows NT is. Gondolom aztán nem lett belőle mégsem semmi.

Ave, Saabi.

amugy "processzor architekturat" irtam, hogy kiemeljem, hogy nem a PC architekturara gondolok.
ez sibike es a tobbi postolo szohasznalataban nem egyertelmu, hogy melyikre gondolnak (persze mint tobben ramutattak, egyik esetben sincs egyertelmuen igazuk).
egyebkent az mar igen magas szakmai hozzaertesrol tanuskodik a reszedrol, hogy a wikipedia-n kell megnezned, hogy mi az a BIOS :)

- Use the Source Luke ! -

Ki is dobhatod a BIOS-t, ha ahhoz van kedved, ebben a processzor önmagában nem fog megakadályozni.

Mi a kulturált? Open Firmware? EFI?

Utóbbi valószínűleg akkor fog jobban terjedni a PC-s világban, ha lesznek közös xeonos/itaniumos platformos alaplapok, amelyekbe bármelyik procit bele lehet majd dugni.
Vagy ha desktop fronton is átállnak rá.

Bár egyesek szerint az EFI is ugyanakkora trágyalé, mint a BIOS. Tudod, Intel mindkettő, az meg jó nem lehet.

Ugyan, itt ülök egy Intel Core Duo-val szerelt desktop gép elött, mégis EFI végzi rajta a boot-ot. Valamelyik PC gyártónak is be kellene vállalnia hogy BIOS helyett EFI-vel épít gépet.
De ha összehasonlítjuk a HP low-end Itaniumos gépeit a high-end Proliantekkel, akkor nem meglepő azonosságokat találunk. Oszt az egyik mégis BIOS-szal, a másik meg EFI-vel bootol.
Lehet, hogy a Windows-ok nem képesek az EFI-t kezelni? Hülyeség, Windows van IA64-re is, tehát csak ismeri az EFI-t. Ahogy sok más PC OS is fut IA64-en (Linuxok, BSD-k), szóval tényleg nem értem a ragaszkodást a BIOS-hoz.

Amúgy jó az EFI, sokmindent meg lehet benne oldani, amit én feleslegesnek tartok. :-)

Ave, Saabi.

Valoszinuleg azert, mert a hatalmas kereslet miatt ezt az architekturat fejlesztettek olyan szinten, hogy az ara is elfogadhato, es a teljesitmenye is elmegy. Itaniumbol sokkal dragabb lenne ugyanez. Raadasul ember legyen a talpan, aki arra hatekony forditot ir. Kezzel is nehez ugy programozni, hogy az elmeleti maximalis teljesitmeny 90%-a felett legyen az eredmeny. Kituno architektura, csak erre valahogy nem gondoltak a keszitok.
Ami meg szobajohet szerintem (x86_64-en kivul), az a Cell (PPC).

----
Sooner or later you had to talk, even if it was only because you'd run out of things to throw. - Pratchett
honlap készítés

Cell-nek tudomanyos felhasznalas eseten marha nagy hibaja, hogy mindamellett, hogy nehez jo kodot irni ra, 32 biten hozza csak azt a teljesitmenyt, amiert szeretik. Viszont a tudomanyos eletben ez a precizitas sokszor keves, es ettol drasztikusan esik a teljesitmenye.

---
pontscho / fresh!mindworkz

igen mint ahogy nehezebb kezelni egy precizios furot is mint egy vesot+kalapacsot

mondjuk elsosorban multimediaban eros a cell lasd ps3, de rengeteg egyeb teruleten is hasznaljak ahol eleg a 32bit, orvosi cegek, de a tudomanyos felhasznalas sem apro: Los-Alamos ( http://www.theregister.co.uk/2006/09/05/ibm_roadrunner_amd/ ), Barcelona Supercomputing Center ( http://www.bsc.es/plantillaG.php?cat_id=179 )

http://weho.st
never happen if you never try

Vajon ennek a számítógépnek is 15 percig tart egy midnight commandert a repóból feltelepíteni?