Backblaze - melyik diszket vegyem?

Címkék

Backblaze

Emlékszünk még a Backblaze-re? A cég költséghatékony (a legolcsóbb, ami számukra "működik") diszkekre épülő storage megoldásokat, illetve ezen storage megoldásokra épülő online backup szolgáltatást kínál. Sok diszket használnak és másokkal ellentétben részletesen beszámolnak a merevlemezekkel kapcsolatos tapasztalataikról. A blogjuk olvasóinak kérésére most összegezték a különböző gyártók merevlemezeivel kapcsolatos tapasztalataikat.

A cég több mint 27 ezer olcsó merevlemezt használ. Legtöbbet Hitachi-ból, összesen 12 956 darabot. Ezt követi a Seagate, amelyből 12 765-öt pörgetnek. Western Digital-ból 2838, Toshiba-ból 58, Samsung-ból 18 dolgozik náluk.

A diszkekkel kapcsolatos összegzésük, valamint az, hogy jelenleg melyik a kedvencük, elolvasható
http://blog.backblaze.com/2014/01/21/what-hard-drive-should-i-buy/">itt.

Hozzászólások

Na ezt gyorsan megmutatok a kollágának aki kis darabszám után a Hitachit lehúzta a listájáról :). És majd elmondok egy-egy imát hogy a még fóliában csücsülő Seagate-em tovább tartson :D

Azzal vajon összefügg e a dolog, hogy a Hita általában mindíg harmadik helyre szorult sebességben?

"Some drives just don’t work in the Backblaze environment. We have not included them in this study. It wouldn’t be fair to call a drive “bad” if it’s just not suited for the environment it’s put into. [...] The drives that just don’t work in our environment are Western Digital Green 3TB drives and Seagate LP (low power) 2TB drives. Both of these drives start accumulating errors as soon as they are put into production. We think this is related to vibration. [...] These drives are designed to be energy-efficient, and spin down aggressively when not in use. In the Backblaze environment, they spin down frequently, and then spin right back up. We think that this causes a lot of wear on the drive."

--
trey @ gépház

Igaz elég kicsi a mintám, de nekem semmi gondom a WD Green 2TB-osokkal (WD20EARX-00PASB0). Hármat használok belőlük jelenleg. A legtöbbet futott 16000 óránál jár (lényegében 24/7-ben megy), a legkevesebbet futott 10000 körül.
Semmi hibájuk, teszik a dolgukat, relatív csendben vannak. Persze mint mondta az én mintám közel sem reprezentatív, de azért szerepeljen pozitív példa is.

szerk: Az mondjuk igaz, hogy egyiket sem hagyom lepörögni túl sokat.

Létezik erre megoldás, amivel állandóan járatni lehet az ilyen diszkeket, és akkor nem pörögnek le állandóan működés közben.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 14.1 | 3.10.17-janos

A FreeNAS például tud olyat, hogy küld a diszknek egy speciális APM parancsot (ha jól tévedek 254-es értékkel - Samsung 2 TB-os diszkek esetében), amitől a diszk nem alszik el. Ezt sajnos minden indításkor be kell állítani (a FreeNAS esetében egész korrektül automatizálták), de onnantől kikapcsolási rendben van a dolog.
Egy ilyen utility-t Solaris alá is portoltak már. Linux alatt nem tudom, hogy megcsinálták-e, de mivel a FreeNAS-ban benne van, ezért valószínűnek tartom, hogy valaki akinek Linuxon kellett ugyanez, meglépte már.

Szerk: meg is találtam. Itt a HUP-on is írtam már róla.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 14.1 | 3.10.17-janos

"Linux alatt nem tudom, hogy megcsinálták-e,"

hdparm -B 255 /dev/sdX

"Click" kikapcs.

hdparm -S 0 /dev/sdX

Standby kikapcs. Nem minden drive támogatja.

Ha elég magas értéket (pl. 5 órával egyenlő) adsz meg a -S után, akkor valószínűleg nem fog a diszk sosem leállni. Ez sem működik minden drive-nál. Ez a drive firmware-étől függ. Nekem pl. lófaszt se ért, le kellett töltenem a wdidle3.exe DOS-os programot (nyilván ez csak WD diszkekhez támogatott) (a program rajta van FreeDOS kíséretében az Ultimate Boot CD utility CD-n) és a firmware-ben kellett kikapcsolni, mert random szart bele, hogy én mit állítok be.

Azóta már van "apt-get install idle3-tools".

Idle3-tools provides a linux/unix utility that can disable, get and
set the value of the infamous idle3 timer found on recent Western
Digital Hard Disk Drives.
.
It can be used as an alternative to the official wdidle3.exe
proprietary utility, without the need to reboot in a DOS environment.

--
trey @ gépház

Ha már idézgetünk, akkor a folytatás is érdekes: "de mivel a FreeNAS-ban benne van, ezért valószínűnek tartom, hogy valaki akinek Linuxon kellett ugyanez, meglépte már."

Linux alatt sosem kellett állítgatnom, mert a linuxos gépeimben nem használtam "green"-jellegű diszkeket, ezért nem ismertem a know-how-t.
Azért köszi a felvilágosítást.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 14.1 | 3.10.17-janos

Nem csak "Green" diszkekkel lehet probléma. Találkoztam Blue diszkkel is, ami produkálta a jelenséget. A WD-nél maradva, amiben van "IntelliPark" funkció, azzal esélyes a szívás. Van akinek nincs vele, van akinek van. Mint említettem, firmware verziótól lehet függő.

--
trey @ gépház

Nekem ez konkrétan 2 TB-os Samsung HD204UI diszkekkel jött elő ugyanez, bár az nem explicite "green", de mégis hasonlóan viselkedik.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 14.1 | 3.10.17-janos

De azért jó lenne, ha feltüntetnék a gyártók, hogy melyik hordozható/külső kivitelükben van az a fostalicska, mert én pl. hasonló fejleállítós Samsungot vettem annak idején és rohadtul nem örülök neki, hogy ez ilyen (szar).

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Hmmm... ennyire gáz a Seagate vagy ez egy fizetett blogbejegyzés?

Ha elolvasod az eredeti cikket is, akkor benne van, hogy ettől függetlenül nincsenek haragban a Seagate-tel, sőt:

For these, our current favorite is the Seagate Desktop HDD.15 (ST4000DM000). We’ll have to keep an eye on them, though. Historically, Seagate drives have performed well at first, and then had higher failure rates later.

Valaki leírná, hogy most éppen milyen összefonódások vannak a márkák gyártói között?

--

Seagate < Samsung
WD < Hitachi 2.5"
Toshiba < Hitachi 3.5" gyára (enterprise lemezeket is remélem)

SSD vonal
Seagate - Hynix LAMD, Toshiba/Sandisk NAND
Toshiba - Marvell, Toshiba/Sandisk NAND, Liteon+Plextor is kb ugyanezekkel gyárt
Samsung - Samsung, Samsung NAND
WD - még tapogatózik a hibridek erdejében

Ha jol ertelmezem, desktop kategorias merevlemezekre epitenek "storage megoldásokat", ezert a grafikon inkabb arrol szol szvsz, hogy mennyire birjak a kulonbozo merevlemezek a tervezettnel nagyobb terhelest.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ha elolvastad volna a cikk legelso sorat, akkor ott korabbi ket blogbejegyzesre hivatkozik, aminel az egyik pontosan a te kerdesedre valaszolt
2013. december 4-en.

Idezem:

Enterprise drives do have one advantage: longer warranties

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez érdekes. Néhány dologban ellentmond a google méréseinek (hasonló időben készült), ahol a statisztikusnak mondható mennyiségű diszk élettartamát vizsgálták.
Nekik olyan jött ki, hogy enterprise diszkeket magasabb (45 fok), desktop diszkeket alacsonyabb (25 fok) hőmérsékleten járatva csökkent az élettartam. A két hőmérsékletet felcserélve az élettartam nő.

Ebből azt a következtetést vontam le, hogy az enterprise kategória légkondícionált körülményeket is feltételez, míg a desktopban elszaladhat a hőméséklet és egyúttal rosszabbak a hűtési megoldások, mint egy szerverben.

A desktop Maximum Operating Temperature 40 fok igen nagy marhaságnak tűnik. Tehát nálunk légkondi nélkül 35 fok levegő hőmérséklet mellett megdöglenek a diszkek? Figyeljünk oda: nem ambient, hanem operating!
operating > ambient

Ami roppant érdekes: a Bad Sector Recovery. Legjobb tudomásom szerint nem így működik. Vagy megzavart az, hogy az IBM a POWER szervereibe saját firmaware-t használ a diszkekbe. Ezek szerin van az enterprise kategória fölötti kategória is. :)

Óóó igen azok a Hitachi vinyok...szerencsere még kapható (Toshiba néven kivülről, de BIOS és OS Hitachinak látja)

Ugyan nem üzemeltetek 1000+ hdd-t, de a Seagatek nálam eddig mindig jobban muzsikáltak mint a többiek. Bár mostanság leginkább samsungok vannak, mert kb. (hangsúlyozom, csak KÁBÉ) fele annyiba kerülnek és közel vannak teljesítményben, élettartamban az elvárthoz. (amit amúgy a sea túlteljesít). Értemén hogy most ők jól megszakértették, csak épp nem ezt tapasztalom, vagy az én elvárásaim alacsonyak. Akkor viszont az amúgy kurvanagy megelégedéssel használt samuk abszolút alul teljesítenek...

Bár nálam inkább az állandó üzem és kevés terhelés a jellemző, mint az állandó fejrángatás, lehet ez okozza. Nyilván ha elolvasnám az eredeti cikket, tudnék a használat körülményeiről, de jelenleg nekem ez irreleváns.

szerk: Most jut eszembe, (ugyan nem össze hasonlítható az asztalival) van egy Seagate laptop HDD-m, aszondja: 2 éve pörög (ezt állandó üzemre szabad érteni, mer mindig ment) és még mindig jó, csak már kicsi, azért lett cserélve. Hasonlóképp folyamatos üzemben egy laptopba való Samsung, illetve egy irtó régi (még PATA-s) 40G-s toshiba is van, amiben még csak smart sincs (vagy csak az USB tokon nem jön át) oszt most is jól dorombolnak.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Már hogy a viharba ne lehetne kapni. Pl.: http://www.pcx.hu/?action=termekOldal&azonosito=79085

Egyébként nem azt írtam, hogy most vettem. Hanem, hogy most használom. Többnyire 2012-es van, de 2013-as a legutolsó vétel.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Seagate Completes Acquisition of Samsung’s Hard Disk Drive Business (Dec 19, 2011)

http://www.seagate.com/about/newsroom/press-releases/seagate-completes-…

vagy

http://samsunghdd.seagate.com/

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

https://news.ycombinator.com/item?id=7095357

atYevP es brianwski hozzaszolasai erdekesek.

"I think the calculation is replacing one drive takes about 15 minutes of work. If we have 30,000 drives and 2 percent fail, it takes 150 hours to replace those. In other words, one employee for one month of 8 hour days. Getting the failure rate down to 1 percent means you save 2 weeks of employee salary - maybe $5,000 total? The 30,000 drives costs you $4 million, so who cares about $5k here or there?"

A 15 perc-et nem tudom, hogy hoztak ki, de eleg soknak tunik.

De a legjobb:

"Interesting, I bought my wife a Hitachi and it improved the relationship."

15 perc: 0. Másodpercben beriaszt, első percben ember elindul, harmadik percben odaer a raktárba, ötödik percben elindul a raktárból az új diszkkel, hetedik percben már a gép előtt áll, kilencedik percben kicserélte, 11. Percben visszaért a helyére, a maradék négy perc pedig a rossz diszk cseréjére, és az új iktatasara megy el.
Ezen persze lehet faragni, ha bevarnak több hibát, és csak naponta egyszer cserelnek, ehhez persze az kell, hogy legalább három helyen legyen az adat. Meg némi szerencse. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Vajon a "lapos Maxtor" és az IBM DeskDeathStar "hírnevét fenyegeti valami?

--
trey @ gépház

Óóóó hát a "lapos maxtor"... hányszor láttam szétesettet... érdekes, hogy a sima Maxtorom mai napig működik, pedig olyan 2003-4 körüli (csak már gépem nincs hozzá :)) bár egy működő lapos is van valamerre (0 km-es) ha jól rémlik...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

a hitachi vs seagate aranyt meg tudom erositeni, mindkettobol hasznalunk 50 koruli darabszamot es a hitak kozul nem sok hibasra emlekszem, mig a seagatek kozul sok hibas volt mar

Elsodleges desktop diszkem...kicsit "oregecske", de ugy tunik jol birja :) Ez mar a harmadik konfigja szegenykenek. Persze ez nem reprezentativ...
Model : Hitachi HDP725050GLA360
Firmware : GM4OA5CA
Disk Size : 500,1 GB (8,4/137,4/500,1/500,1)
Buffer Size : 15118 KB
Queue Depth : 32
# of Sectors : 976773168
Rotation Rate : 7200 RPM
Interface : Serial ATA
Major Version : ATA8-ACS
Minor Version : ATA8-ACS version 4
Transfer Mode : ---- | SATA/300
Power On Hours : 20860 hours
Power On Count : 2989 count
Temparature : 34 C (93 F)
Health Status : Good
Features : S.M.A.R.T., APM, AAM, 48bit LBA, NCQ
APM Level : 00FEh [OFF]
AAM Level : 80FEh [ON]