A KDE szerint a Sony artwork bitorló

Címkék

A KDE blogon Jonathan Riddell arról ír, hogy a Sony egyik weboldalán bitorolja a KDE Oxygen projektjének egyik elemét, a "preferences-system.png"-t. A blogbejegyzés itt olvasható.

Hozzászólások

Tisztessegesebb lett volna eloszor irni a Sonynak...

Szerk: ezt a KDE-s arcra ertettem.
----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Hosszú ideig volt KDE használóként nagyon elszomorít, hogy a vergődésük és semmilyen piacon ki nem mérhető desktop DE részesedésük ellen való tenni akarás hiánya már odáig fajul hogy...
1) a legnagyobb linux desktop részesedést magáénak tudó Ubuntut annak phone-ja/tablet-je miatt
2) a szintén egyik legnagyobb konzolgyártó-forgalmazót (ikszcsilliárdos árbevétel és a többi) alig ezer négyzetpixelnyi ikonért
...basztatnak.

OK, csúnya dolog, szóljanak nekik, leveszik, és minden vígan marad a helyén: A sony a legnagyobb konzolok gyártójai közt, a KDE meg a legelenyészőbb asztali megoldások szállítójaként.

:-(

Azt valamelyest mégiscsak sejteti hogy maga a KDE mennyire irreleváns a Sonyhoz képest. Különösen azokban az időkben, amikor a Sony éppen hatalmas csinnadrattával a PS4-ét jelenti be...

Hogy tiszta legyen a kép: a KDE nekem nagy kedvencem volt, míg távolról sem érdekelt soha, hogy milyen játékkonzolokat gyárt a Sony. Mégis ez nem akadályoz a tisztánlátásban azzal kapcsolatban hogy egy FOSS közösség picsogása szánalmas-e vagy sem. Sajnálom, hogy loptak tőlük, de úgy látom, hogy mára már csak ennyit tudnak fölmutatni: panaszkodni. Ha az elmúlt 5 évben (a KDE3 siker után) tudtak volna valamit fölmutatni, nem érintené őket ennyire mélyen a fiaskó, illetve talán lenne releváns szoftverpiaci hírértékük is.

Szóval csak ennyi járt a fejemben. És mivel itt sokan megosztják egy-egy hírrel kapcsolatban azt, ami a fejükben jár, gondoltam én is ezt teszem - mivel más, irreleváns hozzászólásokra eddig nem nagyon láttam a szájtadmintól azt hangsúlyozó hsz-t ;-)

Szerintem meg nem picsogás. Egyszerűen nyoma maradt annak, hogy az az ikon eredetileg egy GPL-es KDE-s ikon, amit felhasznált a Sony, és nem egy Sony copyrightos ikon, amit felhasznált a KDE. Így talán abban az esetben sem jutna eszébe valamelyik jól tájékozott Sony jogásznak pampogni, ha a Sony véletlenül több Oxygen ikont találna felhasználni a későbbiekben. Márpedig a Sony jogi pampogásai nem olyan barátságosak.

Viszont hadd osszam meg én is, mi jár a fejemben: Igaz, hogy sok KDE-s alkalmazás még mindig nem szedte össze magát a "Nagy Újraírás" óta, vagy elmentek kissé használhatatlan irányba, de maga az asztali környezet szerintem kiválóan sikerült. Funkcionalitásban és rugalmasságban párját ritkítja, szóval a panaszkodásnál igen is többet mutattak föl. Persze azt is aláírom, hogy a KDE 4-nek voltak kezdeti nehézségei (és ezt a fejlesztők nem épp korrektül kommunikálták), de melyik újragondolt DE fut be olajozottan?

Ha már olajozottan befutó UI-król offolunk, akkor talán érdemes megemlíteni a Windows95 bevezetését vagy az iPhone-éra kezdetét. De nekem úgy tűnt, még az Office2007 ribbonjától sem menekültek annyian mint a KDE4 több éves zéta-verziójából fakadó használhatatlansága miatt. Főként nem a relatív számadatokat nézve. Ha arra keressük a választ, hogy melyik újragondolt DE/UI fut be olajozottan, semmiképpen se szorítkozzunk a 0,0[...]01%-os részesdésekre amit a Unity-GnomeShell-KDE hármas tud nyújtani. Ugyanitt a korrektség kedvéért ellenpélda másnál is van: pl. a kevésbé rózsás fogadtatású Windows8-felület.

Visszatérve a KDE-re, a saját hozzászólásod is kitűnően összegzi az állapotot, ahol tartanak:
Negatív oldal:
- sok KDE-s alkalmazás még mindig nem szedte össze magát
- elmentek kissé használhatatlan irányba
- voltak kezdeti nehézségei
- ezt a fejlesztők nem épp korrektül kommunikálták
Pozitív oldal:
- az asztali környezet szerintem kiválóan sikerült
- funkcionalitásban és rugalmasságban párját ritkítja

Az, hogy szerinted kiválóan sikerült, szembehelyezve a "piac" reakciójával, nem egy érv. Az már lehetne, hogy ha tényleg párját ritkítaná a funkcionalitásban és rugalmasságban, bár erre sok unity/gnome-shell/xfce/xmonad fan harapna (és én is kérdezem), hogy vajon mivel tud többet mint a sok másik DE. Érezhető, hogy itt több minden bűzlik.

Kb. 7 éven keresztül jól elvoltam a kde2-3-mal, sokáig bíztam benne, hogy majd kisül a 4-ből is valami jó, de még a(z utolsó kötődést biztosító) szimpátiámat is sikerült leépíteniük a rossz döntésekkel, rossz kommunikációval és alapvetően a rossz szoftvertermékekkel. Mindezek mellett hihetetlennek tartom, hogy az a környezet, amiből a most világmegváltó WebKit is kikerült, ahol a Qt-ba is rengeteg fejlesztés került, az itt tartson.

A Win95-ös iPhone-os véleményeden nincs mit vitatni, én most az egyszerűség kedvéért arra a bizonyos 1%-os desktop "piacra" koncentrálnék. Ahogy én látom, az új GnomeShell ugyanúgy megosztja a régi Gnome rajongókat, mint anno a KDE4. Azóta a KDE azért összeállt, lehet, hogy a Gnome is össze fog. Amarokot, Kaffeine-t, Kmailt, Ktorrentet meg nem kötelező használni, szerencsére sok alternatívájuk van (hirtelen ezek jutottak eszembe, amiket KDE3 alatt nagyon szerettem, de 4-nél valami miatt le kellett cserélnem). Unity szép és ergonómikus kis kijelzőn (Ubuntu Phone-t alig várom), de a buheráláson és a gyárilag nem támogatott programokon kívül egyelőre aránylag kevés konfigurációs lehetőség áll rendelkezésedre, ha normál asztali gépen használnád. És kérlek ne érts félre, ezzel nem leoltani akarom a Unity-t, csak egyszerűen még viszonylag fiatal DE.

Kérdezted, mitől tud többet a KDE. Én egyelőre ezek együttes jelenlétét hiányolom más DE-kben:
- kompozitos és nem kompozitos ablakkezelés gyors (kijelentkezés nélküli) váltási lehetősége
- részletesebb touchpad konfigurációs lehetőség
- ablak viselkedés részletesebb konfigurációs lehetősége
- Plasmoidokkal egyedi asztal kialakításának lehetősége (de alapértelmezetten konvencionális, magától értetődő asztal)
- az egész DE alapértelmezett fontjainak, méreteinek, renderelésének magától értetődő beállítási lehetősége
- alkalmazások ikonos eszköztárainak személyre szabhatósága
- és még egy rakat apróság...

A "szerintem" egyébként azért került bele a mondatomba, mert szubjektív véleményt írtam le, ahogy te is. Annál is inkább, mert napi rendszerességgel nagyon-nagyon régen használtam mást, mint KDE-t. És vess nyugodtan mókusok elé, ha szerinted marhaság erre hivatkozni, de pl a HOVD-n nem is szerepelt rosszul a KDE, de nem világos, az előbb mit értettél "piac reakciója" alatt. Ha csak az 1%-on belüli piacot, akkor ácsi, mert ahhoz képest, hogy Linuxos körökben a csapból is a Unity folyik, nem is olyan rossz a helyzet. Ha a teljes desktop piacra gondoltál, akkor valóban tized-százalékokon görcsölünk.

Nyilván. Meg mi az, hogy "a sony"? Nem egy két fős garázscég.
Nem egy komplett ikonpackot "loptak" el.
Az egész céget szidni azért mert, egy ilyen apró hibát követett el valamelyik webfejlesztő szerintem szánalmas.
Kétlem hogy szándékos lett volna, szerintem aki odarakta nem is látott még KDE-t.

> Az egész céget szidni azért mert, egy ilyen apró hibát követett el valamelyik webfejlesztő szerintem szánalmas.
Azért ez sem fekete-fehér; Az, hogy ilyen megtörténhet, megkérdőjelezi azt, hogy van-e content licensinget felügyelő workflow. Ha tényleg egy zöldfülű tette oda, és kikerülhetett productionba (gyakorlatilag a weblapjukra), akkor az gáz, és (egy ekkora) céget a megfelelő mukafolyamatok hiánya miatt lehet szidni. Ha viszont (és ahogy én is feltételezem) átment az ilyenkor szokásos egy-két lépcsőn, és valaki mulasztott, akkor ez van; leveszik a logót, bocsánatot kérnek (ne adj' Isten akár egy developer boardot is küldenek nekik), és mindenki happy. Bent meg a szintén erre kialakított folyamatok szerint tesznek a mulasztó emberrel.

A Sonynál jóval (hangúlyozom, jóóóóval) kisebb cégeknél is odafigyelnek arra, hogy a felhasznált tartalmakkal ne váljanak bitorlóvá, vagy mondjuki ki: nem lopnak. A Sonynál is oda kéne figyelni.

A sorok közt olvasva Te...

Legalábbis a hsz-edből nekem az jön le, hogy mit képzel a KDE-s emberke, hogy nyilvánosságra mer hozni egy lopást, ahelyett hogy kuncsorogna a makulátlan, fényespáncélú sony bácsinál, hogy ugyan csendben vegyék már le a jogtalanul használt képecskét --> innen egyenes az út számomra (és ezek szerint más számára is) fenti megállapításhoz.

Most komolyan, nem az a lényeg, hogy egy ikont használnak jogtalanul aminek majdhogynem 0 a szellemi értéke, hanem, hogy ilyen egyáltalán megtörténik, és ráadásul olyan cég teszi azt ami a külvilág felé a jog védelmezőjeként mutatja magát.

kieg.: Bezzeg ha fordítva történik akkor senki nem akadna azon fenn, hogy a sony mindenhova kiposztolja...

A probléma: a Sony említett weboldalán levő használati feltételek szerint ott tartunk, hogy egy LGPL-es képet nem linkelhetek be, mert a deep linking tiltott:

"You must seek and obtain the written consent the operator of this site before creating any link to this site. Deep linking is strictly prohibited."

Aki szerint ez elfogadható, az moron.

--
trey @ gépház

Tevedni emberi dolog, max az lehet erdekes, hogy hogyan reagal valaki, amikor felhivjak a figyelmet a hibajara. Ha jol latom, egyelore nem biztos, hogy a Sony tudatosan lopott, igy ezt egybol kiblogolni csak sardobalas. Ez nem lenne szokatlan (meg mindig nem korrekt!) egy "gonosz multitol", aki az uzleti erdekeit vedi, de a piszlavjunitis openszosz kommjunititol (szamomra legalabbis) nagyon stupid huzas.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

hmmmm, szóval itt vagyunk: ha kicsi vagy kussolj, na ez az a rész amivel nem tudok továbbra sem egyetérteni

miért ne tehetné szóvá attól, hogy "kicsi"??? ez miért csak a "nagyok" kiváltsága??? gondold már ezt újra pls

analógia: Pista bácsi nehogy már rendőrségre menjen ha pl. egy képviselő ellopott tőle 10 forintot, de a képviselő tegye ezt nyugodtan ha Pista bá vitt el tőle akár csak 1-et is

nem érzed ezt a hozzáállást kicsit furának?

A hasonlatoddal elve, Pista ba' felolem menjen nyugodtan az 1 forintjaert, de barmennyire is jogos a lepese, az en szememben csak egy raeros marha lesz. :^) Ha meg bizonyitek nelkul nyilvanosan letolvajozza a kepviselot, akkor a "rosszindulatu" jelzot is kierdemelte nalam.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ez jogos :) de ettől még érvényes a párhuzam - ha kicsi vagy kussolj...

szal ha ennek a hozzáállásnak a felvetője meg tudná magyarázni, hogy ennek miért is kellene így lennie, mert továbbra is ezt nem veszi be a gyomrom

aztán lehet csak idealista vagyok és mehetek a mókusok elé

Nem a KDE, hanem Jonathan Riddell szerint. Amúgy azért nem szólt a SONY-nak, mert azoknak lett volna annyi eszük, hogy lekapják és kiraknak egy másikat, így mindenki csendben marad. A bejegyzésnek köszönhetően legalább van egy kis reklám, nem mintha kizárólag azon médiumokon jelenne meg, amik amúgy is sűrűn foglalkoznak a KDE-vel. Mintha vegáknak reklámoznák a vega élet pozitívumait.

Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

Az LGPL ezt hogyan is tiltja?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

kicsit off.. a KDE 3-nak vagy 3.5-nek volt valami forkja, arra most nem épül disztró, vagy teljesen ellaposodott a dolog?

Koszi, sikeresen telepitettem xubuntu 12.04 fole. Sajnos meg nem egeszen tokeletes a dolog, de hozza a regi tuti feelinget :) Sot kdeartwork trinity telepitese utan a KDE 2-ben megszokott regi kinezetu ikonkeszlet is valaszthato (!) Remelem ezt nem fogjak magara hagyni a keszitok mint a KDE 3-at...