Piwik 1.1 - Nyílt forráskódú webanalitika magyarul

Címkék

A Piwik egy nyílt forráskódú látogatottsági statisztikai (webanalitikai) rendszer, melynek kifejezett célja open source alternatívát felmutatni a Google Analytics jelenlegi és jövőbeli felhasználóinak. Mai napon Tegnap bejelentett 1.1-es verziója a magyar felhasználók számára egy, a release note-ból ki nem bogarászható újdonságot is tartalmaz, ugyanis immár teljesen lefordított magyar nyelvű felülettel rendelkezik.

Elsősorban olyan weboldal-tulajdonosoknak és webfejlesztőknek érdemes megismerkedniük a rendszerrel, akik

  • vagy nem szívesen bízzák weboldalukkal kapcsolatos látogatottsági adatokat egy harmadik félre,
  • vagy ügyfeleik vagy maguk számára egy egyszerűbb, de mégis jól kezelhető látogatottsági statisztikát szeretnének,
  • vagy egyszerűen csak ahol tehetik, nyílt forráskódú rendszerek használata mellett teszik le voksukat.

A rendszer idehaza jószerével még ismeretlen, így keveset olvashatunk még róla magyarul. Az érdeklődők mindazonáltal itt találhatnak egy rövid leírást a Piwik-ről.

A korábbi, a Piwik folyamatos fejlődésével a program egyre kisebb szeletét felölelő magyar fordítást Horváth Viktor és Mr. Balu, a teljesen átdolgozott, kibővített és javított fordítást pedig Jároli József (régi HUP olvasó és keresőmarketing szakértő) készítette, aki szívesen látja a fordítással kapcsolatos visszajelzéseket és javaslatokat.

Hozzászólások

1.1 tegnap volt, ma már 1.1.1 :)

szerk: köszönet a fordítás befejezéséért

fakk, tegnap előtt raktam fel tesztelésként, aztán tegnap lett belőle 1.1, ma meg már 1.1.1.
Bár lekopogom, az 1.1 telepítése "windows szerűen", a tovább->tovább->tovább->tovább gombokban kimerült, szívni nem kellett vele:) Az 1.1.1 -et még nem kínálta fel hogy telepítsem;]
Egyébként mindenkinek ajánlom, egyrészt a google analytics-el szemben, itt ha akarsz valamit, beépíted, megírhatod hozzá, másrészt ami nekem abból hiányzott, az a real time rendszer, az meg itt megvan. Adwords használatán kívűl (ami google privilégium), bőven felér ahhoz a rendszerhez, amiről mintázták, szóval még egy darabig párhuzamosan futtatom a kettőt, aztán ha közel hasonló értékeket mutatnak, akkor végleg hátra hagyom az google analytics-et.

Je, most mar nem hianyzik a mondat eleju betu a frissitesnel :)
Asszem, ez volt: "ézze át az xy. listajat"
Meg voltak benne furcsa magyartalansagok (onozes/tegezes keverve), most nem latok ilyet.

Koszonet a honositoknak!

--
http://www.micros~1

Az hol megy, hol nem megy...En kb. a 0.5 ota hasznalom (ha jol emlekszem), es mondjuk egyik helyen ment a 0.7.1.2 -> 0.7.1.3, masik gepen meg nem, cserebe ott meg ment a 0.7.1.2 -> 1.0 (hasrautes verzioszamok). Szoval nem sikerult kideriteni, miert nem megy neha egy-egy pl. valtasnal, de nagyobb verzional meg igen...Azt sem, hogy miert van olyan oldal, ahol gond nelkul megy, ugyanazon a szerveren masik oldalnal meg nem...

--
http://www.micros~1

Szerencsére ennyit én nem szívtam vele, két külön szerveren is használom 0.6.2 óta és az összes frissítés ment rendesen, még szerencsére olyan sem volt, hogy valamelyik weboldallal nem menne, pedig van PHP-s és Java-s oldal is közöttük. Egyedül ez az 1.1 --> 1.1.1 update bugzik valamiért.

Jah, meg az Android kliens. Ma olvastam, hogy van, gondoltam felpakolom, Market-re fel, aztán:
Installation of "Piwik Mobile" unsuccessful.
Unknown reason-18

Egy mezei Vodafon 845-re felmegy, a Desire-re nem, csodás :)

Sikerült megoldani a Piwik Mobile telepítését:
Valószínűleg a /sdcard/.adroid_secure könyvtárban nincs valami rendben, megoldásként azt javasolták, töröljem a könyvtárat. Én max átneveztem volna, de egyik sem megengedett működés közben, mert a rendszer fogja, így a következőt csináltam: SD kártya lecsatol, program telepít, SD kártya visszacsatol :)

sikerült megoldani a frissítést 1.1-ről 1.1.1-re

Valszeg azért ment neked a frissítés 1.0-ról, mert az még nem a ZipArchive osztályt használja a latest.zip kicsomagolásához, ez az 1.1-ben jött be.

A ZipArchive előfeltéte:
PHP 5 >= 5.2.0, PECL zip >= 1.1.0

Nálam viszont nincs fenn a PECL-ből a zip, így piwik/core/Unzip.php rossz ágra fut:


                if(defined('ZIPARCHIVE::ER_OK'))
                        return new Piwik_Unzip_ZipArchive($filename);

                return new Piwik_Unzip_PclZip($filename);

A Piwik_Unzip_ZipArchive -ot adja vissza, ami nem jó, mert nem tudja használni, ezért előre raktam a PclZip részt, mert a libphp-pclzip csomag viszont fenn van:


                return new Piwik_Unzip_PclZip($filename);
                if(defined('ZIPARCHIVE::ER_OK'))
                        return new Piwik_Unzip_ZipArchive($filename);

Kicsit gány megoldás, de legalább egyből lefutott a frissítés :)

Próbáltam lecserélni az 1.1-ben található sort:


                if(defined('ZIPARCHIVE::ER_OK'))

az 1.1.1-ben találhatóra:


                if(class_exists('ZipArchive', false))

de így se működött, ezért maradt a gány megoldás :)

\o/

Bar engem nem erint, mert angolul hasznalom, ocsem orulni fog neki, mert igy o is tudja majd nezegetni a weboldala statisztikait anelkul hogy szotaraznia kene allandoan.

--
|8]

A phpMyVisites fejlesztését abbahagyták [link], majd ugyanaz a csapata elkezdett fejleszteni egy új stat, ez lett a Piwik. Jobb, gyorsabb, "webkettesebb" [link] :)

Sajnos nem született meg a nagyon várt phpMyVisites --> Piwik konvertáló, így nem vihetők át a statisztikai adatok a régiből az újba [link] :|

Kb. egy eve hasznalom a Piwiket nagy megelegedessel. Egyreszt ki tudtam vele valtani egy fizetos webstatisztikat, masreszt nem kenyszerulok a Google Analytics hasznalatara, aminek kifejezetten orulok.
--
Direp

At the end of the five minute installation process you will be given a JavaScript tag. Simply copy and paste this tag on websites you wish to track (or use an existing plugin to do it automatically for you)

Tudna valaki segíteni, hogy melyik ez a plugin?

Köszi! Én meg olyat kerestem, hogy ha már van egy teljes rendszered, akkor végig megy minden fájlon és beilleszti a kódot. Az tudom, hogy GA-nél pl Joolma alatt csak egy helyen kell megadni, tehát annyira nem melós kézzel sem. De ha van egy rakat fájl, hát akkor már melós.

Ha a rendszered HTML fájlokból áll, akkor valóban mindegyik fájlba bele kell rakni, de erre szerintem nem fogsz találni programot. Viszont linux alatt könnyen megoldható.

PHP-s oldal esetén könnyű a dolgod, ha a title rész rendesen ki van töltve és van footer.php-d, mert ez esetben elég csak abba a PHP fájlba berakni a track kódót (az oldalról tudod copy&paste-zni) és már számol is.

Jóféle! :)
Viszont van egy problémám: telepítés után nem tudok új weboldalt hozzáadni, amit mérni szeretnék. Itt vagyok: Piwik -> Adminisztráció -> + Új weboldal hozzáadása -> Kitöltöm -> Alul mentés gombot megnyomom -> oldal újrafrissül és nincs ott új oldal. Ugyanígy nem tudom megváltoztatni a telepítés során felvett alapértelmezett oldal adatait sem. :(
Valakinek van ötlete, miért?

Nekem még az 1.0-val van az a problémám, hog még valamikor nyáron egy ubuntu frissítést követően a piwik leállt, és azóta sem tudtam működésre bírni. A probléma valahol a php és a mysql csomagjaival van. Vagy a mysql-hez, vagy a php-hez lejött egy frissítés, kb automatikusan, és az eredeti konfigurációval nem indul el.

Az a helyzet, hogy én java-t fejlesztek, php-hez teljesen lüke vagyok, és a linuxhoz is még nagyon kezdő, szóval gőzöm sincs pontosan mit kéne beállítani.

Ha valaki tud legalább linket azt megköszönném, amiket találtam mind valami másról szól.

a piwiken belül: config/config.ini.php

itt vannak eltárolva a mysql kapcsolathoz az adatok:
[database]
host = ...
username = ...
password = ...
dbname = ...

próbálj meg parancssorból becsatlakozni a megadott IP-címen levő mysql-be az adott felhasználónév/jelszó párossal a kívánt db-be (mysql -h host -u username -p dbname)

Ha ez megy, akkor a mysql-lel elméletileg nincs gond, inkább a piwikkel.

Webszerver error logja mond valamit ?
Esetleg próbáld meg ezt: jelenlegi piwik elmásolása, forrást leszed a piwik oldaláról, és kiélesítése, config.ini.php visszamásolása. Így mennie kellene. Ha ez sem, akkor lehet a php.ini-vel lehet gond.

Sajnos nem volt túl részletes a "piwik leállt" hibaleírás, így hirtelen más nem jut eszembe.

Nekem az 1.3-mal gondjaim vannak, DotRollos tarhelyen nem megy (500 internal server errort kapok, vagy ezt: "SQLSTATE[HY000]: General error: 2006 MySQL server has gone away"), de egy masik tarhelyen is sokszor akad ("Ajjaj, probléma a kérés közben, kérlek próbáld újra"). Mi kellhet ennek, ami az elozo verzionak nem?
--
Direp