Wabbitseason blogja

Pistike a neten árulja az általam fejlesztett játékot, mert az EU szerint erre neki joga van, én meg "nem tiltakozhatom". WTF?

Steamen árulok egy játékprogramot. A játék címére guglizva felfedeztem, hogy egy bizonyos codeguru.hu weboldalon is árulják, holott ehhez nem kérték az engedélyem, és nem is járultam hozzá.

[POL] Orbán Viktort elnyeli a föld, és ezt követően...

Régóta azon az állásponton vagyok, hogy a politikában egy bizonyos szint fölött csak korrupt (vagy enyhébben kifejezve: kényszerített) emberek létezhetnek, és a látszólagos ellentétek dacára igaz, hogy "egy brancs maguk". Emiatt nem foglalkozom a napi politikával, mert nincs okom azt hinni, hogy a "másik" oldal jobban teljesítene. Ha egyet is értek a jelenlegi magyarországi kormány bizonyos megnyilvánulásaival, sok más témában nem látunk egyformán, viszont ami a mai ellenzékből látszik, az a "siralmas" kategóriát sem éri el.

Van ilyen? Miért nincs? (E-ink info-sáv mobilon + másfajta tapintási érzetű gombok billentyűzeten)

Miért nincs e-ink kijelző is a mobilkütyükön, ami mondjuk valami info-sávként mutatná, hogy van-e valami lényeges újdonság, ami miatt érdemes bekapcsolni a készüléket? Az e-ink kijelző jobban látszik napfényben. Akár az óra is rákerülhetne, főleg ha csak percenként vagy még ritkábban frissül.

Miért nincs olyan számítógép billentyűzet, amelyiknél bizonyos gombok, de főleg az Enter, szándékosan kicsit másfajta tapintási érzetet keltenek? Többféle gépen, többféle billentyűzettel dolgozom, és néha mellényomok, főleg amikor egysoros az Enter. Akár valami matrica is jó megoldás lehetne.

Hát igen... az álmok! -- ahogy Mr Stokes mondaná...

Játékfejlesztés Godot-val Windowsra, Linuxra és MacOS-re

Régóta érdekelt a játékfejlesztés, mert innen-onnan azt hallani, hogy ebből meg lehet élni, vagy legalább valamiféle passzív jövedelmet képezhet.

Rengeteg kísérletezés után a Godot Engine nevű open source játékfejlesztő rendszer 3.x verziójával sikerült addig eljutnom, hogy néhány órával ezelőtt publikáltam Steamen a játékom demóját, ami Windowson, Linuxon és MacOS-en egyaránt fut.

Pár technikai/szakmai jellegű gondolat erről az egész kalandról...

Steames játékom teszteléséhez keresek 3 jelentkezőt (Win/Linux)

Rövidesen debütál Steamen az első "igazi" játékom (pár éve már csináltam ilyet, de az csak egy ingyenes kísérlet volt).

Godot Engine 3-mal készült. 2016 óta kísérleteztem az alapötlettel, és a végső verziót 2020 novemberében kezdtem 3.2-es verzióval. Mivel akkor még Godot-ban a C#-támogatás a kezdetlegesnél is kezdetlegesebb volt, GDScriptet használtam, ami az egyik legnagyobb tévedésemnek bizonyult. (A nyelv dinamikus, és mert kizárólag a Godot miatt létezik, ehhez tervezték, nem létezik hozzá semmiféle fejlettebb segítőeszköz, és még a debugger is bugos és hiányos, így gyakran vettem számra az emberiség által kitalált istenek neveit és ezek valamennyi permutációját.) Viszont december óta gyakorlatilag teljesen kész a játék, és már csak a grafikus ilyen-olyan képeire várok, hogy végre elkezdhessem Steamen a wishlistek gyűjtögetését és publikussá tehessem a demót.

Jelenleg Windowson és Linuxon működik a játék, és a Maces verziót attól teszem függővé, hogy érdekli-e az emberiséget a játék.

Bár szanaszét teszteltem, amennyire csak képes voltam rá, és nincs is ismert bug, tudjuk, hogy érhetik az embert rút meglepetések. Néhány nem-közeli ismerősömnek is adtam már Steam-kulcsot (hiszen már működik minden, csak még nem publikusan), és tegnap valaki jelezte, hogy nem is települ nála a játék, hanem "app configuration unavailable" hibaüzenettel nyekereg a Steam. A neten találtam olyan javaslatot, hogy le kell törölni az "appinfo.vdf"-et a Steam "appcache" könyvtárából, de az illető ismerősnél ez sem segített, pedig két gépen is próbálta.

Most megnéztem Windows 10-en, 11-en és Linux Minten, valamint kíváncsiságból installáltam egy Arch Linuxot is, de mindenhol minden működik, így kezdek kifutni az ötletekből.

Van-e itt 3 olyan, ráérő jóember, aki hajlandó lenne kipróbálni akár Windowson, akár Linuxon, hogy nála elindul-e a játék (a Steam telepítése szükséges)? Egy roguelike szellemiségű kalandjátékot kellene szemügyre venni, amiben a különféle problémákat szó/betű puzzle-ökkel kell megoldani, tehát angol nyelvet értők előnyben vannak. A játékban nincs semmiféle rosszindulatú eszköz vagy próbálkozás, és nincs rá ok, amiért veszélyesnek volna tekinthető -- erre úri becsületszavam adom.

Jelenleg ennyit tudok publikusan mutatni:

https://sandorhq.com/games/words-of-yendor/

Köszönetképpen örök hálámat, valamint a teszteléshez szükséges Steam key-t tudok felajánlani (ami a teljes játékhoz tartozik, tehát nem kerül visszavonásra).

Az igazságosság kedvéért csináljuk azt, hogy aki hajlandó a tesztelésre, az kérem, válaszoljon itt, a blogban, külön threadet indítva, és az első három jelentkezőnek a HUP kapcsolati oldalán keresztül elküldök egy-egy Steam key-t! Ma (március 13, hétfő) este kukkantok ide megint, remélve, hogy addigra lesz jelentkező. :)

SZERKESZTÉS:

Most úgy néz ki, talán nem jól aktiváltam a kulcsokat, mert a frissen kért kulcsokkal stabilan jelentkeznek az említett hibaüzenetek. Örülök, hogy csak PEBKAC-nak néz ki, s nem valami olyan kaland, mint amikor egy MacOS upgrade miatt hetekre leállt minden, ami OpenGL-es (még a Blender is), és csak a következő MacOS update-tel javult meg a helyzet. Egy olyan helyzetben a vásárlót nem érdekli, hogy a fejlesztő ártatlan, és csak záporoznának a negatív értékelések.

Köszönöm a résztvevőknek a segítséget!

MacOS upgrade -- a legrosszabb UX, amit valaha láttam

Munkahelyi laptopomon Monterey fut, és ma reggel úgy döntött az OS, upgrade-el. Azonnal. Kuss nekem, nehogy már dolgozni akarjak, netán időben belépni valami értekezletre. Most ő upgradel. Aztán sutty, feketévé válik a képernyő. Telnek a percek. Elkezdem nyomkodni az okádék touchbar melletti bekapcsológombot (na, touchbar... aki ezt engedélyezte, annak azonnali tarkónlövést adnék jutalmul), de nem történik semmi. Aztán megjelenik az alma logó, és némi szarakodás után befejeződik (megszakad?) az update. Nyilván semmi közöm hozzá, és még egy "okés, vagy francokat" üzenetre se méltat a Monterey.

Mibe került volna ennél kissé informatívabbra barkácsolni az upgrade folyamatát? Ha nem is képes valamiféle progress indicatort kirakni, de legalább ne legyen teljesen fekete a képernyő. Egy bivalyerős, modern MacBook Pro ez a szutyok, a legmodernebb OS-sel. És erre sem képes a mai tudomány.

Vagy a teljesen fekete képernyő valamiféle kikacsintás, egyfajta "black mirror", és csak álmodom ezt az egész covidos, ukrajnás, lmbtqblm-es tragikomédiát? :)

Linuxtelepítés és a kvantumszerencse

Lenovo Legion laptopomon, melyen eddig Ubuntu 20.04 volt, tegnap eltűnt a wifi-kapcsolat. Kicsit dühöngtem, de mert ezt a gépet csak tesztelésre használom, egyszerűbbnek találtam, ha csak újratelepítek mindent.

Letöltöttem egy friss, Ubuntu 20.04.1-et, feltoltam egy pendrive-ra, majd elindítottam a telepítést, ami természetesen (?) simán csatlakozott a wifi hálózatomhoz. A folyamat sajnos a végefelé nyekkent egyet, majd sajnálkozva elküldött egy hibabejelentő weboldalra, ahol hozzá is tehettem volna a magam dolgait a már létező és igen hosszú listához, ha tudtam volna bármi újdonsággal szolgálni.

Erről a megtiszteltetésről lemondtam, és inkább megpróbálkoztam egy 20.10-es telepítővel... de pontosan ugyanúgy jártam vele, szintén kinyiffant a végén a telepítő.

Sebaj, gondoltam, nézzük, mit tud a Kubuntu, van-e bármi különbség! Bizony, van. A telepítő látta ugyan a wifi-kártyát, de semmi mást, még a népes szomszédság viccesnél viccesebb nevű jelenlétét sem észlelte, így ezt el sem kezdhettem felrakni.

Némi püffögés után letöltöttem a Mint telepítőjét, de véletlenül megint az Ubuntu 20.04.1-es ISO-t raktam a pendrive-ra. Gondoltam, ha már ennyire akar, kapjon még egy esélyt. És az a vicc, hogy ezúttal sikerült. Fölment elsőre, látja a wifit, és minden működik.

Ékesszólón csak azt kérdezném: WFT?! Semmi sem változott (már a világ kvantumjelenségeitől eltekintve), szóval eddig mi lehetett a baj és miért sikerült anélkül, hogy akármit is változtattam volna?

A lényeg: hogyan lehetséges, hogy egy installer kétszer futtatva más eredményre jut?

Programozók céhe? (Ahogy Uncle Bob javasolja?)

Bármiféle végzettség vagy "papír" nélkül webes frontend-fejlesztésből élek 20+ éve. Ebből az utolsó 13 évet egy szórakoztatóipari multigigacég budapesti irodájában töltöttem, kezdetben sima web-fejlesztőként, aztán háromfős csapatomat terelgető "senior" lettem, végül mindenféle céges átszervezések következtében egyedül maradtam fejlesztő, de akkor már frontendről az egyszemélyes full-stack (főleg Python+Flask+Vue.js, aztán Node.js alapú, mobil appok automatizált tesztelési rendszerének fejlesztésébe segítettem be) felé sodródtam (végig ugyanannál az irodai asztalnál).

Ma fogorvosnál jártam, és bár minden remekül ment, eszembe jutott, hogy egy fogorvosnak muszáj papírral rendelkeznie, anélkül szóba se állnak vele, nemhogy bármiféle "próbamunkával" bizonyíthatná alkalmasságát.

Uncle Bob jó ideje prédikál már hasonlót (pl. a "The Scribe's Oath" előadásában), és elgondolkodtam, lehet-e annak reális esélye, hogy a fejlesztői/IT szakma átalakul a közeljövőben (mondjuk 10 éven belül) úgy, hogy a munkavállaláshoz mindenképpen szükséges lesz valamiféle szakmai bizonyítvány, és nem lesz elég az "or comparable professional experience" kitételnek megfelelés?

Kerbal Space Program 2: Lithobreaking near you in 2020

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=P_nj6wW6Gsc

Kis zöld emberkék űrpogramot fejlesztenek, mert kíváncsiak a naprendszerükre. Állhatatosak és nem veszi kedvüket semmi, és minden technikai problémát meg tudnak oldani még több űr-szigszalaggal és/vagy néhány extra gyorsítórakétával.

A KSP-ben a játékos saját maga fabrikálhat egyre bonyolultabb járműveket, amikkel aztán kedvére bebarangolhatja a világot. Olyan "űr LEGO" ez, ami működik, ami kipróbálható, és ami a szuperkretén, egyúttal igencsak szeretetre méltó kis zöld emberkék, a kerbalok miatt még gyerekeknek is élvezetes élményt nyújt. (Idősebb gyerekeknek meg pláne.)

Milyen mobilnetet + tabletet ajánlotok idős rokon részére?

Idős rokon szeretné külföldön élő gyerekeivel Facebookon tartani a kapcsolatot úgy, hogy ez egyaránt működjön budapesti otthonában és a balatonkörnyéki telkén is.

Gondolom, Androidos tablet lenne ésszerű választás valamilyen mobilnettel, de ötletem sincs, mikre érdemes manapság odafigyelni. Hallottam olyanról, hogy a Facebookos adatkommunikáció "ingyenes", azaz nem számít bele a mobilnet havi kapacitásába, de lehet, hogy ez már nem így van, vagy sosem volt igaz.

Mielőtt elkezdek érdeklődni a szolgáltatóknál, szívesen olvasnék némi útmutatót a hozzáértőktől, akik jóindulatát előre is köszönöm.