AMD

AMD Catalyst™ 15.7 Proprietary Linux Graphics Driver

 ( trey | 2015. július 10., péntek - 7:20 )

Az AMD frissítette grafikus kártyáihoz, chipjeihez használható, linuxos proprietary eszközmeghajtó-programját. Az AMD Catalyst™ 15.7 Proprietary Linux Graphics Driver új funkciói:

  • AMD PowerXpress support for laptops equipped with Intel 6th generation (Skylake) CPUs
  • Linux Platform Atomics & SVM Fine Grain Buffer support for Carrizo APUs
  • Multi-Device support for OpenCL 2.0

Részletek, letöltési link, kiadási megjegyzések, telepítési útmutató itt.

FREAK - új SSL/TLS sebezhetőség

 ( trey | 2015. március 4., szerda - 13:43 )

2015. március 3-án, kedden szakértők egy új SSL/TLS sebezhetőséget - a FREAK támadás - részleteit közölték. A sebezhetőség részleteiről számos helyen - Matt Green blogján, a The Washington Post cikkében, Ed Felten írásában - lehet olvasni.

További részletek itt.

Az AMD grafikus üzletágának alelnöke visszajelzéseket kér a drivereikkel kapcsolatban

 ( trey | 2014. szeptember 28., vasárnap - 12:25 )

John Byrne, az AMD számítási- és grafikus hardverek üzletágának igazgatója, a vállalat egyik alelnöke személyes videóüzenetben kér az ügyfelektől visszajelzést a Catalyst eszközmeghajtó-programjaikkal kapcsolatban. Ismerve az AMD linuxos meghajtóinak problémáit és teljesítményét és a folyamatos lemaradását Linuxon az NVIDIA-hoz képest, azt hihetnénk, hogy az üzenet kifejezetten a linuxosoknak szól. De nem. Viszont a linuxos felhasználók is kitölthetik ezt a Catalyst elégedettségi felmérést. Hátha lesz valami hatása...

Fedora támogatással rendelkező, 64 bites ARM Opteron Developer Kit-eket jelentett be az AMD

 ( trey | 2014. augusztus 1., péntek - 8:34 )

Az AMD tegnapelőtt bejelentette AMD Opteron™ A1100-Series fejlesztői készletének azonnali elérhetőségét, amely az AMD első, "Seattle" kódnevű, 64 bites ARM®-alapú processzora köré épül.

Az AMD Opteron A1100 fejlesztői készletet microATX formátumban tették elérhetővé és a következőket tartalmazza:

AMD Catalyst™ 14.6 Beta Driver for Linux

 ( trey | 2014. július 16., szerda - 18:47 )

Az AMD bejelentette a Radeon kártyáihoz, chipjeihez használható linuxos proprietary eszközmeghajtó-programjának legfrissebb bétáját. A változások közt megtalálhatjuk az Ubuntu 14.04 LTS támogatást, de emellett a fejlesztők reszeltek a telepítőn, illetve kijavítottak néhány bugot is.

A legfrissebb béta letölthető innen.

AMD Catalyst™ 14.1 LINUX Beta Driver

 ( trey | 2014. február 3., hétfő - 12:17 )

Az AMD elérhetővé tette tesztelésre AMD Catalyst™ linuxos eszközmeghajtó-programja 14.1-es kiadásának bétáját. Vele új termékek (AMD A10-7850K, AMD A10-7700K) támogatása, illetve számos - köztük SteamOS-szel összefüggő - hibajavítás érkezett.

Részletek itt.

AMD Catalyst™ 13.11 LINUX Beta V9.95 Driver

 ( trey | 2014. január 10., péntek - 8:53 )

A SteamOS legfrissebb bétájában bemutatkozott új AMD Catalyst béta driver immár elérhető a más Linux disztribúciót futtatók számára is. A támogatott Linux disztribúciók a következők:

  • Red Hat Enterprise Linux Suite 6.3 and 6.4
  • SUSE® Linux Enterprise 11 SP3
  • openSUSE 11.4 és 12.1
  • Ubuntu 12.04.2 és 13.04

A driver a desktop felhasználásra szánt Radeon kártyák közül a HD5000 sorozattól felfelé a HD 8000 sorozatig, az R7 240-től az R7 260X-ig, az R9 270X-től R9 290-ig jelzésűeket támogatja. Az AiO, Embedded, APU, Mobility termékek támogatásáról, a változásokról stb. részletesen a support.amd.com-on lehet olvasni.

A Valve megerősítette, hogy 2014-ben jönnek hivatalos AMD-s Steam Machine-ek is

 ( trey | 2013. október 11., péntek - 12:46 )

Nem kell a keményvonalas AMD fanoknak rituális öngyilkosságot elkövetniük amiatt, hogy kedvenc gyártójuk kimarad a Valve Steam Machine őrületéből. A Valve nemrég bejelentette, hogy milyen prototípusokkal látja majd el azt a 300 szerencsefiát, aki tesztelheti a játékfejlesztő legújabb vízióját. A bejelentésben ugyan végig NVIDIA grafikus motyókról volt szó, de a Valve sehol sem állította, hogy kizárólag e cég termékei adnák a grafikus erőt ezekhez a vasakhoz.

Mindenesetre, elkerülendő, hogy fanboyok hada kétségek közt vergődve töltse a következő hónapokat, a Valve egyik képviselője a következőket közölte:

AMD Catalyst™ 13.3 LINUX Beta Driver

 ( trey | 2013. április 11., csütörtök - 15:06 )

Az AMD bejelentette az AMD Catalyst™ linuxos driver 13.3-as verziójának harmadik bétáját. Benne egyebek mellett Serious Sam 3 és Team Fortress 2 játékokkal kapcsolatos hibajavítások, bugfixek valamint a 3.8-as és 3.9-es Linux kernelekhez való támogatás szerepel. Részletek a bejelentésben. Letölthető innen.

AMD Catalyst™ 13.2 Beta 3 for Linux

 ( trey | 2013. január 30., szerda - 22:19 )

Az AMD tegnap új béta driver-t adott ki Linuxra. Érdekessége, hogy a változások listája szerint egy hiba kijavítása azt eredményezte, hogy AMD Radeon™ HD 7000, 6000 GPU-kal Ubuntu 12.04/12.10 operációs rendszeren a Team Fortress 2 akár 300% százalékkal gyorsabb lehet. Ezen kívül Serious Sam 3-mal kapcsolatos hibát is javítottak.

Részletek a bejelentésben.

"Gyorsultak az AMD kártyák Linux alatt"

 ( trey | 2013. január 23., szerda - 7:42 )

Idézet:
Kibővült szoftveres és hardveres támogatás, hibajavítások tömege és saját technológiák jobb implementálása - hosszú listát alkot az új linuxos AMD meghajtó újdonságlistája. Teljesítménynövekedés is lett, a Valve játékai valamivel jobban futnak majd a szabad platformon. [...] Az AMD kiadási jegyzetei szerint a legfontosabb újdonság, hogy a Valve Linuxra portolt játékai számottevő teljesítménynövekedést kaptak, emellett azonban számtalan kisebb-nagyobb hibát javított a gyártó, így a rendszer alvó állapotból való visszatérését is helyesen kezeli különböző forgatókönyvek esetében. Javult a különböző energiagazdálkodási funkciók (VariBright, PowerPlay) és a GPU-k sebességét kombináló megoldások (PowerXpress, CrossFire) implementálása is.

A teljes cikk itt olvasható.

Az AMD-hez igazolt az Apple volt CPU tervezője

 ( trey | 2012. augusztus 1., szerda - 16:36 )

Az AMD ma sajtóhírben közölte, hogy Jim Keller csatlakozott a vállalathoz alelnöki és vezető tervezői minőségben. Keller AMD processzormagok tervezésével fog foglalkozni. Az 53 éves, elismert szakember az Apple-nél mobil processzorok - beleértve az iPad-ekben, iPhone-okban, iPod-okban és Apple TV-kben használt processzorokat - több generációjának kifejlesztéséért felelt. Az Apple előtt Keller annak a P.A. Semi-nek volt alelnöke, amelyet az Apple 2008-ban vásárolt fel. Dolgozott még a SiByte-nak és a Broadcom-nak, de korábban már eltöltött néhány évet az AMD-nél is. Társszerzője a széles körben elfogadott, alkalmazott HyperTransport specifikációnak és az x86-64 utasításkészletnek. De megfordult a DEC-nél is, ahol Alpha processzorok két generációjának tervezésében vett részt.

Az AMD bejelentése itt.

Hivatalos errata-t adott ki az AMD a Dillon által felfedezett AMD CPU bugra

 ( trey | 2012. március 25., vasárnap - 14:32 )

Matthew Dillon tavaly karácsonykor számolt be arról, hogy feltehetően egy, az AMD bizonyos processzorait érintő bugba botlott. Március elején a processzorgyártó megerősítette a DragonFly BSD első emberének feltételezését. Dillon most arról számolt be, hogy az AMD hivatalos errata-t (#721) adott ki az általa talált buggal kapcsolatban. További részletek Matthew levelében.

Az AMD megerősítette, hogy Matthew Dillon CPU bugba botlott

 ( trey | 2012. március 6., kedd - 13:30 )

Matthew Dillon december végén jelentette be, hogy valószínűleg egy AMD CPU bugba botlott. Dillon tegnap egy újabb levelet küldött a témában, amelyben arról számol be, hogy az AMD gyakorlatilag megerősítette a probléma létezését.

A Quanta beperelte az AMD-t notebookba szánt chipjei miatt

 ( trey | 2012. január 5., csütörtök - 17:19 )

A Bloomberg hírügynökség szerint a Quanta - a világ legnagyobb szerződéses notebookgyártója, ami egyebek mellett a HP-nek, Dell-nek, Acer-nek dolgozik - pert indított az AMD és az annak tulajdonába tartozó ATI Technologies Inc. ellen. A Quanta azzal vádolja az AMD-t, hogy az megszegte a köztük érvényben levő szerződést, amikor számára hibás chipeket szállított. A Quanta - ami a pert San Jose-ban (Kalifornia) indította - azt állítja, hogy a szóban forgó chipek hőtűrése nem volt megfelelő és ezért bizonyos felhasználásra alkalmatlanok voltak. A Quanta a chipeket az NEC számára gyártott notebookokban használta fel, ahol is rendellenes működést okoztak. A Quanta állítja, hogy a jövőbeli bevételei és profitja jelentős károkat szenvedett. Az AMD vitatja a Quanta állításait és azt állítja, hogy semelyik másik gyártó nem jelzett hasonló problémát a Quanta által kifogásolt chippel kapcsolatban. A részletek itt olvashatók.

AMD CPU hibába botlott Matthew Dillon?

 ( trey | 2011. december 26., hétfő - 15:23 )

Matthew Dillon, a Dragonfly BSD projekt alapítója és vezetője egy érdekes probléma leírását és lehetséges megkerülését tette közzé karácsony első napján. Mint azt levelében írja, jóval több mint egy éve küzd ezzel a problémával és az elmúlt két hónapban keményen dolgozott azon, hogy a végére járjon.

A probléma kizárólag a gcc 4.4.7-ben található cc1-gyel jött elő és kizárólag AMD processzoron. Ugyanaz a kód ugyanazon az operációs rendszer környezetben Intel hardveren nem okoz hibát. Mivel a kód ugyanazon paraméterekkel történő ismételt futtatásával nem sikerült a hibát reprodukálni konzisztensen, Dillon azt feltételezte, hogy a hiba nem magában a cc1-ben van.

Dolgozói egytizedétől válik meg az AMD

 ( trey | 2011. november 4., péntek - 8:05 )

Több forrás is arról számol be, hogy az augusztusban a Lenovo-tól az AMD élére került Rory Read első intézkedései között szerepel az AMD állományának megtizedelése. A hírek szerint az új vezérigazgató a vállalat körülbelül 12 000 dolgozójának 12%-át, mintegy 1400 embert készül lapátra tenni. A Yahoo Finance szerint az AMD lépése mögött az áll, hogy a kettes számú processzorgyártó küszködik a vérszegény PC piac és a tabletek, smartphone-ok felől jelentkező verseny miatt. Noha a PC piac még mindig növekszik, a növekedés üteme erőteljesen csökken. A leépítéstől és egyéb intézkedésektől az AMD körülbelül 200 millió dolláros kiadáscsökkenést remél 2012-ben. A részletek itt olvashatók.

Guinness világrekord overclock-olt AMD FX-szel

 ( trey | 2011. szeptember 14., szerda - 8:46 )

Nem az első eset, hogy az AMD folyékony nitrogén / folyékony hélium hűtéssel megtámogatott processzoraival extrém magas órajelet demóz. 2009-ben a Phenom II X4-et nyomták fel egészen 6,5 GHz-ig. Most ismét nekiláttak, hogy kihozzák a legtöbbet az AMD FX-ből. Az AMD bejelentette, hogy augusztus 31-én egy nyolcmagos AMD FX-8150 "Bulldozer" processzort egészen 8,429 GHz-es órajelig sikerült húzni. Ezt folyékony hélium hűtés mellett sikerült elérni. Az AMD blog bejegyzése szerint jobb minőségű levegő, illetve 100 dollár alatti árú vízhűtéssel is sikerült eljutniuk 5GHz fölé. Videó:

Tapasztalsz hibákat vagy bármilyen problémát az ATI/AMD videokártyád működése kapcsán Linux alapú disztribúcióknál?

 ( freyr | 2011. február 2., szerda - 18:06 )
igen, nem találtam megoldás
35% (136 szavazat)
igen, átmeneti megoldás van, de a probléma időről időre előjön
14% (57 szavazat)
nem, korábban voltak gondok vele, de egyik frissítés megoldotta
12% (46 szavazat)
nem, korábban voltak gondok vele, de megtaláltam a megoldást és már jól működik
12% (49 szavazat)
nem, mindig jól működött
27% (106 szavazat)
Összes szavazat: 394

Dirk Meyer távozott az AMD-től, Thomas Seifert az ideiglenes vezérigazgató

 ( trey | 2011. január 11., kedd - 8:59 )

Az AMD tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy a vállalat igazgatótanácsa a 47 éves Thomas Seifert-et nevezte ki ideiglenes vezérigazgatóul az AMD élére azután, hogy a 49 éves Dirk Meyer azonnali hatállyal távozott elnök-vezérigazgatói pozíciójából. Meyer közös megegyezéssel távozott. Az ideiglenes vezérigazgatói pozíciót betöltő Seifert eddig az AMD rangidős alelnöke és gazdasági igazgatója volt. A vállalat új gondolja, hogy egy új vezetéssel sikeresebben tudja megvalósítani növekedési terveit. Megalakult az új vezérigazgató-jelöltet felkutató bizottság és megkezdődött a keresés. A részletek a bejelentésben.

ATI Catalyst™ Linux Display Driver 10.4

 ( trey | 2010. április 30., péntek - 8:18 )

Az AMD tegnapelőtt bejelentette a Radeon kártyákhoz/chipekhez használható, zárt forrású linuxos eszközmeghajtó programjának 10.4-es verzióját. Az újdonságok közt megtalálható az "Ubuntu 10.04 early look" támogatás. Részletek a kiadási megjegyzésekben. Letölthető innen.

ATI Catalyst Display Driver 10.2

 ( Bali | 2010. február 18., csütörtök - 19:33 )

Letölthető az ATI Catalyst Display Driver 10.2 Linux x86 és x86_64 platformokra. A weboldalon megtalálható release notes még elérhetetlen (404), de a csomag már letölthető innen.

ATI Catalyst™ 10.1 Proprietary Linux x86/x86_64 Display Driver

 ( machobymb | 2010. január 28., csütörtök - 8:50 )

Megérkezett a idei év első zárt forrású, proprietary ATI videokártya eszközmeghajtó-programja 10.1 verziószámmal. Ahogy a videokártyáknál lenni szokott, legfőképp a legújabb, vagy az aránylag új kártyák tulajdonosainak érdemes minden alkalommal frissíteni. A meghajtócsomag a következő X.Org verziókkal használható: 6.7, 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4.

[ Letöltés | Kiadási megjegyzések ]

ATI Catalyst™ 9.12 Proprietary Linux x86/x86_64 Display Driver

 ( jeszi8 | 2009. december 20., vasárnap - 15:41 )

A havi frissítésű ATI (zárt forráskódú) videokártya meghajtók új verziója jelent meg ebben az évben utoljára, 9.12-es verziószámmal.

[ Letöltés | Kiadási megjegyzések | FAQ | Külföldi hír, leírás ]

A meghajtócsomag a következő X.Org szerverekkel használható: 6.7, 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4