A filléres "nagy" találmányok #2

 ( trey | 2011. december 18., vasárnap - 15:03 )

(Előző itt.)

Elegem lett abból, hogy a benzinkutakon pont akkor rossz/el van fagyva/ellopták a tömlőt/ereszt a szelepnél a kompresszor, amikor éppen szükségem lenne rá. Az elmúlt hetekben 3 győri MOL kútból (oda szól a chipkártyám) kettőn használhatatlan volt a kompresszor, egy MOL kút meg éppen le volt bontva?!?!?!? (ETO stadionnál). Ebből kifolyólag elég sok ideig lapos kerekekkel jártam.
Mivel elég sok mindenhez kellene itthon kompresszor (kerékpárok, automobil, kosárlabda, matrac stb.), úgy döntöttem, hogy beruházok egybe. Nézegettem a 12V-ról működő, viszonylag olcsó, mobil kompresszorokat, de egy kicsit tartottam tőlük. Vajon elég-e a teljesítményük (egy kerékpárba kell kb. 4 bar, azt vajon tudják-e)?
A helyi mindenes boltban láttam egyet 12 e forint körül, de nem tudták megmondani, hogy mennyit tud (végül is műszaki eladótól ilyet ne várjunk). Nekem a rá írt 100 PSI (6,89 bar) elég lenne, kérdés tudja-e vajon ezt valóban a Kínában gyártott jószág? Végül megbeszéltem a boltban, hogy 3 napig visszaveszik, ha nem lenne megfelelő.

Meglepetésre a szivargyújtóról üzemeltethető szerkezet egész jól vizsgázott. A kerékpárokon, kosárlabdán és az autón próbáltam ki. Elég csendes, kicsi és könnyű. Adtak hozzá egy hordtáskát, így az autóban állandóan benne lehet. Ez jó dolog, mert a pótkerék kivételéhez nekem ki kellene szerelni a mélynyomót, a szerszámos dobozt, egy rögzítőkereket, majd kivenni a kereket, mert azt helyspórolás miatt szeleppel lefele tették be. Ebből kifolyólag a 9 év alatt kb. kétszer vettem ki felpumpálni...

12V kompresszor 12V kompresszor

A matricája szerint ez a márka nélküli "Heavy Duty Compressor" jó autóhoz, (kis)teherautóhoz, 4x4-hez (terepjáró), kerékpárhoz stb.

Levegőszállítási képessége kb. 35 liter / perc. A doboza szerint önvédelmi mechanizmussal látták el, így túlterhelés esetén automatikusan leáll.

Meglátjuk meddig bírja...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"a pótkerék kivételéhez nekem ki kellene szerelni a mélynyomót, a szerszámos dobozt, egy rögzítőkereket"
Valamint a jobb oldali féltengelyt és a főfékhengert.:)
Milyen autó ez ?
Csak azért , hogy nagy ívben kerüljem.:)

A mélynyomót leveheted a listáról, mert az a fajra, ami nekem van, egyik szériaautónak sem tartozéka. :)

Skoda Fabia egyébként. Nekem egyébként mákom lehet (vagy figyeltem a gumikra), mert amióta autóval járok - több mint 20 év -, egyszer kellett csak pótkerék.

--
trey @ gépház

Az mélynyomó ?
Akkor ez mi ? :)
http://autopixx.de/autobilder/bilder-1S8f17Ky-bass-auto.html
A pótkerék hozzáféréshez szét kell szedni a következőket ......... , á hagyjuk !
Viszont a hangerőt és a basszust feltekerve van sonic driver.

Nagyjabol mindegyiket kerulheted akkor, az enyemben is a csomagterburkolat alatt van a potkerek. Hulye megoldas, de meg mindig jobb mint a kocsi aljara szerelve. (Ahol ugyan hozzafersz, de osszemocskolod magad.)

Lustaság fél egészség :-) Én is próbálkoztam hasonlóval, de egy normális kézi pumpával nem vette fel a versenyt.

Nekem (egy szar) lábpumpám van. Azzal simán felveszi a versenyt. Egy autókerék utánállítása (mondjuk 2 bar-ról 2,3 bar-ra) 20 sec, egy kerékpár felpumpálása 30 sec. A doboza szerint egy autókerék 0-ról teljesen felpumpálva kb. 1,5 perc.

Vannak már ilyen szivargyújtós kompresszorok 1500 forintért is. Én inkább egy kicsit többet szántam rá, hogy ne érjen akkora meglepetés. :)

--
trey @ gépház

A lábpumpa az büntetésnek jó, másra nem, annál még a bableves-gumicső kombó is jobb :-) Az időket nem néztem, de nagyjából ezeket "hozom" én is a kézi pumpával (4-500köbcenti között lehet a térfogata).

az 1500Ft-osnak kell 10 perc míg felnyomja.

nekem olyan volt, ami 15 perc / kerék sebességgel dolgozott. persze a hátuljára rá volt írva: "maximum 10 percig üzemeltethető megszakítás nélkül". nomost' én ezt szokás szerint leszartam: 20 perc alatt sem végzett, majd úgy felmelegedett, hogy beszart - kiesett belőle egy elég meleg fémdarab :D szóval igen, a minőséget igen gyakran elárulja az ár

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Nekünk még egy MOL pontokért beváltott pici kis mobil, 12V-os kompresszorunk van, de már több, mint 10 éve működik, kerékpárt is simán feltölti 5bar nyomásra. A kocsi állandó tartozéka lett. Biztosan kevésbé profi, de érdekes, hogy régebben még gyártottak egész jó kis konstrukciókat. Egészséggel nyűjjed' az új szerzeményt!

Üdv.: CreMindES

Mi is pont ezert kuldtuk el a MOL-t egy meleg helyre. Amilyen nagy lanc, annyi kuton nem volt levegojuk. Szoval ez ugy latszk, orszagos problema.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

btw, attól, hogy a benzint egy helyen tankolod, bemehetsz a másikhoz "levegőzni".

A kornyeken nagyjabol a MOL kutaknal van levego automata (pontosabban, azok esnek utba). Es nem a MOL-nal tankolunk.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal