Összesen mennyit költöttél magad képzésére (könyv, tanfolyam, iskola) az elmúlt 5 évben?

 ( Hiena | 2019. január 9., szerda - 11:07 )
<50000 Ft.
17% (69 szavazat)
<100000 Ft.
9% (37 szavazat)
<250000 Ft.
10% (42 szavazat)
<500000 Ft.
9% (35 szavazat)
<750000 Ft.
5% (20 szavazat)
<1000000 Ft.
4% (17 szavazat)
<1500000 Ft.
5% (19 szavazat)
<2000000 Ft.
4% (16 szavazat)
<3000000 Ft.
2% (7 szavazat)
>3000000 Ft.
3% (13 szavazat)
Nem költöttem képzésemre
20% (83 szavazat)
Zseni vagyok. Isten vagyok. Csak az eredmény érdekel.
9% (36 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (14 szavazat)
Összes szavazat: 408

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A munkáltató biztosítja a munkavégzéshez szükséges képzéseket, erőforrásokat, így nekem erre nem kell költenem.

--
trey @ gépház

Szerintem a kérdésben nincs benne, hogy a munkádhoz kapcsolódó képzésről van szó, simán lehet olyan ami egyébként érdekel, és magad fizettél be rá. Akár teljesen más tematikájú is.

Pedig az összes képzésre fordított pénz (az idő még inkább) is érdekesebb lenne.

> Szerintem a kérdésben nincs benne, hogy a munkádhoz kapcsolódó képzésről van szó, simán lehet olyan ami egyébként érdekel, és magad fizettél be rá. Akár teljesen más tematikájú is.

+1

En azt szamoltam ossze amit en magamra koltottem, a munkaltato is koltott ram (nagysagrendekkel tobbet), azt nem szamoltam.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

+1

Egyetem még belesik az 5 évbe de azt állambácsi 'fizette'. Bár lényegében vissza kell fizetnem adó formájában így akár bele is férhet.. Never mind, a munkáltatóm elég sok és jó minőségű tréninget tart így azokra sem kell. Amik csak hobbi szinten érdekelnek (Machine Learning és társai) azokra költöttem de 20-30e huf megfogja szerintem azt is az elmúlt 5 évben.


return signResponse.getSignForUser("zeletrik").map(SignResolvable::getSign).orElse(StringUtils.EMPTY);

Nem én költöttem, sem a munkámhoz kapcsolódóan, sem más egyébhez.

Állam bácsi és munkáltató fizette az eddigieket.

Ami számomra önképzés volt, azokat mind ingyen elérhető forrásokból szedtem össze. Ez jelenti új programozási nyelv tanulást, jelenlegi bővítése, új eszköz/szoftver megtanulása, új ismeretek szerzése.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A legtobb webes leiras/tutorial video ingyenes, igy azokra nem koltottem. Plusz voltam par - szinten ingyenes, max regisztraciohoz kotott - eloadason. Itt az odajutasnak volt legfeljebb kulon koltsege. Amire koltottem - de nagyon olcso volt - az par humblebundle-s konyvcsomag.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

de a jobbak azért pénzesek. pölö: udemy, lynda, itunes podcastok.
A youtubos tuték olyanok amilyenek. Az MIT-s cuccokat csak akkor érted ha már értesz előre a dologhoz.

Most nekem kicsit hiányzik az amikor az ember alkalmazott és küldözgetik minden tanfolyásra meg konferenciára. Ha az ember önmaga ura, cége van akkor még az időt is sajnálja mindenre, ami nem család vagy munka.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Hat en talaltam mar nem egy olyan youtube tutorialt ami nagysagrendekkel jobb volt a hasonlo temaju lynda vagy pluralsight treningnel :)

fehér holló

--
GPLv3-as hozzászólás.

Sajna eleg sok pocsekba futottam bele, de biztos csak en vagyok tul kritikus.

Az MIT-set csak akkor érted, ha tudod a matekot. Mondjuk a matek is ki van rakva nálluk,
Jó videóik vannaka Stanford-osoknak Yale, meg Harvard-nak. Nyílván mindenhez kell a matek, de ezek top egyetemek anyagai, nagyon kristálytisztán magyaráznak, maximum az előzményeket is meg kell hallgatnod.

Szerintem nem, a fizetősek sokkal jobbak. Gondolj bele mekkora munka létrehozni egy normális oktató videót, kell hozzá egy szakértő, annak sok ideje, megírni előre a szöveget, felvenni, újravenni részeket, megvágni. Ingyen ezt valaki miért csinálná? Biztos csinálják ingyen, de ez meg nem lesz elég részletes vagy friss.

Kedvtelésből is lehet nagyon jó oktatóanyagokat készíteni, nem egy példa van rá. És lehet a fizetős oktatóanyag fos, arra is van bőven példa.

--
https://iotguru.live

Az tény, de még ráadásul ott van az is, hogy folyamatosan frissíteni is kell az anyagot, hogy ne avuljon el. Ha kedvtelésből csinálta valaki és egyszer csak megunja, akkor máris elavult lesz az anyag.

Egyreszt a Youtube-bol szarmazo bevetel nem sok, de neha adnak a reklamokbol par %-ot a keszitoknek. Ilyesmit (is) angolul nezek, es eleg sok nagy Youtuber ebbol el, a kisebbeknek meg kiegesziteskent jol jon a normal munkajuk melle. Parmillios megtekintesnel mar eleg jo. Ha meg olyan temaju a video, eleg sokan szereznek valamilyen szponzort. Plusz ott vannak a tamogato oldalak (bar Sargon kitiltasa pont most kavarta fel ezt a lehetoseget, tomegesen hagyjak ott a Patreont, a Subscribestart meg ezzel osszefuggesben tiltotta a Paypal).

Masreszt, a tapasztalatom mast mutat. Ugyan fizetos tanfolyammal keves a tapasztalatom (egyszer nyertem egy Ciscosat, de nagyon unalmas volt), egyetemi eloadasokkal annal tobb. Azert amiket youtube-rol neztem eddig, a legtobbnek nem kell szegyenkeznie.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Egyebet ikszeltem, mert nehezen forintosítható, sok esetben volt opportunity cost (pl. képzés alatt nem tudtam rendesen dolgozni --> kiesett bevétel, stb.). A tiszta cash, amit elköltöttem, az 500-700k között van valahol, de ha megpróbálom a forintra váltani az egészet, akkor 1-3 milla.

szerk: Most nézem... Ha a könyv is számít, akkor csak az Audible előfizu (havi 1 audiobook ingyen + discount mindenre), amit a kocsiban hallgatok öt év alatt volt vagy 1-200 rugó.

Az NKE elintézi. És volt ASP-s is (remélhetőleg soha nem lesz testre szabott "Robert'); Drop table Students;--" tárgyú iktatandó ügyirat, az IT "papersec" biztos bealudt amikor tesztelni kellett volna XD.)

Amúgy kevesebb mint 50k-t, néhány humblebundle könyvcsomagba kimerült.

Kurva sok időt, ameddig megtanultam valamit, ami érdekelt, elolvasva egy csomó doksit, tutorial-t, aztán meg a gyakorlatban vagy sikerült vagy nem... persze, forintosíthatnám ezt, de szerintem nem erről szól a kérdés.

Tanfolyamra, könyvre, iskolára, egyebekre nem költöttem.

--
https://iotguru.live

Szintén ez fogalmazódott meg a fejemben, hogy ez a kérdés így csak üzleti szempontok számára fog használható eredményt adni. Mert hiányzik belőle az esetenként sok-sok bele tolt magán óra.
Nálam is inkább ez történik, de azért költök is néha, kicsit, saját zsebből.
Egy komolyabb tanfolyam volt a múltban amire a munkáltatóm befizetett. Csak sajnos nem volt túl sok haszna a végére. Mondjuk hogy 80-90%-ban kidobott pénz volt.

+1

+1

búvártanfolyam, főző v. tánciskola, kihívott kókler szerelők költségéből de az ő hülyeségükből tanulni, ezek is mind beleszámítanak?
--

"kókler szerelők költségéből de az ő hülyeségükből tanulni, ezek is mind beleszámítanak?"

Igen, mert ezt úgy is hívják, hogy tanulópénz :D :D

--
trey @ gépház

+1 :D Koltottem ilyenre, nem is keveset... :(

Szerintem igen, én legalábbis úgy értelmeztem és beleszámoltam mindent, ami olyan, hogy valamilyen módon fejleszt, még ha nem is pénzkereset miatt csinálom. Nem szakmai képzés volt kiírva, hanem "magad képzése".

Mondjuk picit vicces a kiírás abból a szempontból, hogy ha teszem azt 2000 forintot költöttem, akkor abba a kevesebb, mint 3 milla még számít. De ha valaki nem cső autista, szefós vagy troll, akkor lehet érteni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> cső autista, szefós vagy troll

most hogy mondod milyen jo lenne nekik letrehozni egy kulon kozossegi oldalt!
oh wait

Nehéz összeszámolni:
Könyvek folyamatosan, évente 7-8 könyv, adatelemzésről, programozásról, vállalkozásról főleg.
Tanfolyamok: Coursera és Udemy, évente 4-5 fizetős; néhány évente egy-egy on-site
Konferencia: évente 1 vagy 2
Iskola/egyetem: oda már tanítani járok, és ők fizetnek...
Sacc/kb 1000 juró/év amit erre fordítok
--
Csaba

Kevésbé pontos a kérdés. Pl voltam konferencián, ahol tesközelből és tényleges gép előtt töltött idővel is tanult az ember. Oda-vissza út ára beletartozik-e költségbe? Mivel másik kontinensen volt, már az utazás sem öt forint volt.

Saját pénzedből fizetted?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igen, saját pénzen vettem a repülőjegyet, saját pénzből fizettem a taxit repülőtér -> szállás irányba, stb.

Az idő volt a legdrágább, de azt nem számolom.

Egyetem miatt vettem egy Windowsos laptopot 500k-ért. (Persze vehettem volna olcsóbbat is vagy lophatnám a wint majd felraknám egy régi laptopra). Szintén egyetem miatt vettem egy A4-es ebookot (math képletek, pdf jegyzetek), ami olyan 250e volt.
Évente minimálisan 100k huf-ot biztosan elköltök könyvekre. Legtöbb fejleszt engem, ritka amely csak szórakoztat.
Évente pár alkalommal járok meetup-ra és egyéb rendezvényekre is. Nem kedvelem a drága rendezvényeket, mert azok megvásárlásával érezném csak igazán magam nagyon hülyének. Sok esetben az ilyenek előadói pár könyvvel járnak csak előttem a témában. Akkor inkább azokat a könyveket veszem meg amelyekből az ilyen előadók is informálódtak, felkészültek.
Szóval így <1.5M && Zseni vagyok. :) (Papírom is van róla. :P )

szerintem ez abszolut rossz hozzallas, h par konyvvel jarnak elotted. lehet, hogy van ilyen tema (nem IT-ban), de tipikusan IT-s konferencian nem attol van ott az eloado, mert elolvasott ket konyvet, amit te meg nem... ha ezt komolyan gondolod akkor vagy szer helyekre jartal eddig, v csak nagyon bekepzelt vagy.

a nagy kulonbseg az eloado meg kozted hogy van gyakorlati tapasztalata, sokszor olyanban, amiben neked azert nincs, mert nem az a munkad, de ettol meg erdekelhet a tema. ezt nem osztjak konyvekben...

Ha a téma új, akkor elsődlegesen nem pár gyakorlati tapasztalat érdekel, mert azt nincs mihez kötnöm.
Ha a téma nálam régi, de nincs benne tapasztalatom (mert nem abban dolgozom/nem azzal foglalkozom) _ÉS_ érdekel, akkor leginkább az újdonságok érdekelnek, mert lehet van már valami, ami használható számomra.
Ha a téma régi és tapasztalatom is van benne, akkor vagy én vagyok az előadó vagy van már rá baráti köröm akivel eszmét cserélek és kielégítő forrásaim ahonnan a tudás származik (pl ismerem az előadókat).
Itt ne tessék komoly nemzetközi kutatásra gondolni, én nem azon a szinten mozgok.

Alapvetően olyan dolgokat szeretek tanulni, amit használni is tudok. Kevés az olyan dolog van amit az esztétikai élményért akarok megismerni (ilyenek csak a matematika területén vannak).

Összefoglalva: Ha az átadott tudás szakmailag értékes, de számomra nem hasznos/értékes, akkor ez utóbbi dönti el, hogy számomra mennyit ér.

Amúgy mindezek ellenére vagy ettől függetlenül lehetek nagyképű, sőt szerintem többség szemében az vagyok. Leginkább a bizonytalanok és szorongók tekintenek így rám. A sikeresebb emberek pedig könnyedén elfogadnak. Megjegyzem gondolkodásom egy egyszerű algoritmus ami alapján eldöntöm, hogy mennyit is miért fizetek. Nem több. Nincs benne érzelem, így a hübrisz vádja sem érhet.

Mi az algoritmus? Azt nézed, hogy mennyi pénztől esnél el ha nem vennéd meg az adott tárgyat?

Ez is érzelem alapú lenne, ez a veszteségtől való félelem.

Amúgy megnézem a helyettesítő termékek árát és összköltségét. Pl előadás vs könyv
Ez esetben szinte mindig az utóbbit választom.

Költség / hasznossági pontszám (ami valamelyest önkényes) = érték

"Egyetem miatt vettem egy Windowsos laptopot 500k-ért. (Persze vehettem volna olcsóbbat is vagy lophatnám a wint majd felraknám egy régi laptopra). Szintén egyetem miatt vettem egy A4-es ebookot (math képletek, pdf jegyzetek), ami olyan 250e volt."

Egyetem miatt en bejartam a gepterembe netezni + beadandot irni vagy megirtam a faterom gepen, mert fel sem merult, hogy sajat gepet vegyek magamnak. Szinten egyetem miatt vettem A4-es fuzeteket is (math kepletek, jegyzetek masolasa), ami olyan 30Ft/db.

Szoval igy kb <500Ft es szinten zseni vagyok. :)

Nekem ez volt az olcsóbb megoldás.

szumma(idő) = élet

+1

'Nem'-et jelöltem, mert gondolom a kérdés szigorúan az önképzésre (könyvek, tanfolyamok) költött forintokra vonatkozik, az meg nem rémlik, hogy érdemben bármi is lett volna. Az 5 évbe belelóg nekem is egy egyetemi képzés, de szerintem az nem ide tartozik.

IT területen nem nagyon látom könyveknek értelmét. Persze vannak örök érvényű mondanivalót közvetítő alapművek, de azért nem olyan sok, beszerzésük legális úton is filléres. Ha meg nem egy konkrét szoftverrel, rosszul dokumentált technológiával ismerkedik az ember (főleg zárt cuccokra gondolok itt), akkor a különböző - akár online, akár IRL - kurzusok hozzáadott értéke sem feltétlenül igazolja a költségüket. Bizonyos tapasztalat felett azért annyira nem kell, hogy vezessék az ember kezét, szabadon elérhető anyagokból egész sok mindent össze lehet kaparászni.

Ilyen szabadon elérhető online forrásból rengeteget képeztem én is magam, több (munkámhoz sehogy sem kapcsolódó) területen is, ha bután felszoroznánk órabérrel a rászánt időt akkor milliós nagyságrend lehetne. Nyilván ez hasonlóan csalóka lenne mint a "nem költöttem".

Edit: közben eszembe jutott, saját pénzből voltam konferenciákon, inkább <100 000 lesz az az összeg.

Nem ugyanez, de pont a napokban gondolkodtam el rajta, hogy milyen lenne, ha mindenkiről tudható lenne, hogy mennyi erőforrásba került életében.

A munkáltatóm fordít erre minden évben egy jelentős összeget, de a kérdés nem ez.

Tanfolyamra, iskolára az utóbbi években nem, de könyvekre azért sikerült egy szabad szemmel is jól látható összeget elkölteni.
Az más kérdés, hogy legfeljebb minden 4.-5. könyv elolvasása után érzem azt, hogy na, ez nem volt ablakon kib@szott pénz :D

--

Miért van olyan sejtésem, hogy valójában itt nem az összeg az érdekes, hanem, hogy ki hogy abszolválja ezt a kérdést és maga a mentalitás, hogy ki mit gondol az (ön)képzésről.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1
Foleg, hogy az (altalad fizetett!) osszeg semmit nem mond a kepzesrol magarol. Egyreszt sokaknak fizeti a munkaltato (ahogy irtak), es csomo mindent lehet ingyen is tanulni. Ebben a szakmaban szerintem olyan ember nincs is, aki semmit ujat nem tanult az elmult 1 evben... Persze az intenzitasban, hozzaallasban oriasi kulonbsegek lehetnek.

"aki semmit ujat nem tanult az elmult 1 evben"

Ebben azért nem lennék annyira biztos, de tény, hogy igen aktívan kell hozzá szembecsukóst játszani.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ismerek ilyen fejlesztőket.

--
https://iotguru.live

+1

A legtöbbet ingyen lehet tanulni amiben a fizetős eszközök sokat segithetnek. A tanfolyamokkal nincs jó tapasztalatom, csak részben szokták az igényeket fedni.

Érdekesebb kérdés, hogy mennyi időt szánt rá a kolléga az elmúlt évben új ismeretek megszerzésére.

Az, hogy egy évig senkitől nem kaptam fizut csak naphosszat bujtam a könyveket, meg gyakorlófeladatokat csináltam, stack overflow-ztam, az számít?

Ha havi 300.000-rel számolunk, az is 3.6...

Kerdes Hienahoz:
A kepzeshez kapcsolodo eszkozok beleszamitanak?
Viszonylag sok elektronikus alkatreszt vettem az utobbi par evben, mert bele akartam tanulni (pl. mikrokontroller, Arduino, szenzormodulok, IC-k, meg egy csomo analog/passziv alkatresz).

Ha valaki onkepzes miatt egy picit erosebb gepet vesz, az szamit? A kulonbseg, vagy a nagyobb eszkoz ara szamit?

Ha valaki pl. megtanul vezetni, vesz egy tanuloautot, akkor az auto vagy a benzin arat kell itt figyelembe venni?

Alternativ koltseg szamit? Eleg sokan irtak, hogy munka helyett kepeztek magukat. Az ilyesminek eleg durva koltsege van, teljesen elhuzza a statisztikadat, ha a szavazok fele beszorozza a tanulasra szant idot az oraberevel, a masik fele meg nem.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Igen.
A kérdés leginkább arról szólt, hogy magánemberként ki, mennyit költ, hogy új dolgokat ismerjen meg, új dolgokat tanuljon.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én inkább már csak kivenni szeretnék, nem beletenni.

> Sol omnibus lucet.

Ceg fizette.
Mas: ha veszek mindenfele kacatokat es megtanulom oket programozni es ezaltal uj technologiakat ismerek meg, vegsosoron fejlesztem magam. Beleszamoljam ezeket is? :)

IT témában a költségeim nagyjából kimerültek használt eszközök illetve egy-két SBC megvásárlásában, viszont ha forintosítani akarnám az ingyenesen elérhető tananyagok, fórumok, dokumentációk és tutorialok fölött eltöltött időt... hát, nem forintosítanám inkább. sok.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Egyéb, leírom: nem számoltam.

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Draga az MBA, a ceg meg nem tamogat. Hacsak nem azzal, hogy este 6 utan mar csak par meeting van, ugyhogy raerek tanulni...

A masik ot kollega, aki >3M-et irt?

Vannak szakterületek, ahol simán kijön ekkora szám. Például a certifikátot adó tanfolyamok cégek között elszámolva iszonyat pénzekért mennek. Sőt, a certifikátot nem adók is. Akát kéthavonta 1-1 nap képzés is kerülhet ennyibe, csak jól kell szakterületet választani.

Cegek kozott az arfolyam nagyon mas kerdes. Itt 2 napot voltam annyiert, mint egy felev az MBA-n...
De az nem az en penzem volt :)

Hogy mennyire nem tudtuk túllépni az IT-n. Elkezdesz pl. hangszert tanulni, mert miért ne. Elkültesz mondjuk havi 10k-t rá, 5 év alatt - mondjuk némi nyári szünettel az már 500k.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1, én ugyan nem oda szavaztam, de nem is csak az IT-t számítottam bele

Én se oda, csak a matekot prezentáltam, hogy nem feltétlen olyan nagy összegek ezek 5 éves időintervallumra nézve.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

OOppssz! A fotózásra költött összeget le sem merem írni. :)

Felvágós! :P

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A jól ebben az esetben szigorúan relatív, masszív büntetésnek érezném, ha kéthavonta képzésre kéne mennem..

Kulfoldre mentem egyetemre, sajat megtakaritasbol. A tandij ingyenes, az osszeg 2,5 ev megelhetes, hogy ne kelljen suli mellett dolgozni. Ma mar lehet mashogy csinalnam, de nem bantam meg.

Coursera/edx kurzusok, könyvek, nyelvtanár, újra elkezdett egyetem, amiatt megvett ipad, nem akarom kiszámolni, de sokat.

A fene sem tudja / nem emléxem.

Mivel nem emlékszem, a < 3 millió opciót választottam, mert azért tutira kisebb annyinál.

Valószínűleg egyébként sokkal kevesebbet. Pár könyv árát talán.