HOVD 2018 - Kedvenc BSD rendszer

 ( trey | 2019. január 7., hétfő - 8:33 )
clonos
0% (0 szavazat)
dragonfly bsd
5% (14 szavazat)
freebsd, hardenedbsd, ghostbsd, midnightbsd
48% (143 szavazat)
freenas, xigmanas, truenas
11% (32 szavazat)
gnu/kfreebsd
0% (1 szavazat)
netbsd
7% (22 szavazat)
nomadbsd
0% (0 szavazat)
openbsd, bitrig, fuguita
16% (49 szavazat)
pfsense, opnsense
11% (34 szavazat)
trueos
1% (2 szavazat)
Összes szavazat: 297

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Oke, hanyan vannak akik FreeBSD-n kivul barmit is probaltak egyaltalan? Vagy egyaltalan FreeBSD-t hanyan probaltak?

Próbáltam volna többet is, de én a FreeBSD-n kívül legtöbbször csak addig jutottam, hogy ha értelmes vasra akartam volna telepíteni, akkor vagy kernel dump, vagy "nem látta" a hardvert. :(

És sok esetben már a merevlemez-vezérlő kifogott rajtuk, vagyis a telepítés már szóba sem jött.

Emlékszem, egyszer Matthew Dillion személyesen segített egy laptopra felimádkozni (személyesen az én vasamhoz való patchet készített) a DragonFly-t még a kezdeti időkben, a FreeBSD fork után.

Szóval értem, hogy jó, meg minden. Ha támogatja a vasadat. És nem a tízezer éves szeméttelep-szökevényekre gondolok.

--
trey @ gépház

A makkosix nem bsd alapú? :)

És mennyire telepíthető tetszőleges !Apple pc-re? :)

Elég jól, de azért én nem tenném bele a BSD-s HOVD-ba.

> "ha értelmes vasra akartam volna telepíteni"

Erre kellene jól megmondani, hogy Worksforme, meg vasat venni tudni kell :-P. De sajnos én is csak egyszer próbálkoztam BSD-vel uszkve 10 éve, és persze nem működött az adott vason.

Jaja. Mivel azonban a váltás lehetősége nálam szóba sem jött sosem, így nem is kerestem hozzá semmilyen vasat. Jelzem, volt, hogy a virtualizációs megoldásokkal (VirtualBox, VMware Workstation stb.) is problémáik voltak, pedig ha máson nem, akkor azon illene őket tesztelni. Hiszen mindenki ilyeneken teszteli általában először őket.

--
trey @ gépház

A napokban szoptam elég sokat azzal, hogy nagy-nagy oda-nem-figyelésemben (U)EFI módban bootolam előbb 12.0-s, majd 11.2-s FreeBSD-s telepítős-pendrive-ot, és telepítetem vele egy külső diszkre. Már a (nem-létező) hajamat téptem, mert a végeredmény a célgépen kezdőképernyőn nem volt hajlandó túljutni semmilyen mágiával, pedig kipróbáltam jópár konzolra vonatkozó loader-beli beállítást. A szép az, hogy azon a gépen előbb 11-es, majd 12-es fut problémamentesen, tehát nem nagyon volt érthető a dolog. Aztán egyszer csak a fejemhez kaptam, és megbootoltam klasszik-BIOS-módban ugyanazt a PD-t és úgy telepítettem róla - a megírt rendszer már szépen megy a célgépben.
Hint: a célgép BIOS/EFI megvalósítása szar, és ha tudja, akkor EFI módban bootolja a telepítő PD-t, ami bootloopot okoz. A segéd gép BIOS/EFI megvalósíása nem annyira szar, tudja BIOS és EFI módban *is* bootolni ugyanarról a PD-ről. Ha viszont EFI módban bootol, akkor EFI-módban írja a külső meghajtót is (ami ezután nem bootol); ha BIOS módban bootol, akkor már tudom BIOS-módban írni a diszket. (GPT vs MBR partícionálás, és a FreeBSD jelenleg még nem tökéletes EFI-loaderje ezzel a géppel elég szép fejfájást okozott. Ezzel együtt is az UEFI jó dolog.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Csak FreeBSD. A többiről csak olvasmányélményeim vannak.

A FreeBSD-t kipróbáltam x86-on, PPC64-en (PowerMac G5) és ARM-on (RPi). A NetBSD-t PPC-n (PowerMac G4) és ARM-on (RPi). Az OpenBSD-t ARM-on (RPi), meg megpróbáltam felrakni x86-ra is, de nem jártam sikerrel.

Sz*rk: Ha az OSX-et is beszámítjuk a BSD-k közé, akkor Tiger a G4-en és Snow Leopard egy 2006-os Mac Mini-n.

NetBSD:

Nekem az ARM verzio megy RPi 2-n eleg jol, ill. QEMU-ban is felraktam macOS ala.

Az ofppc portot egy Pegasos II-n hasznaltam (volna), na az elegge fajt, mert mint kiderult korai OF-s gepeken nem megy, mert a fejlesztonek csak kesoi OF-es gepe van/volt, es igy olyan funkciokat hasznalna a port, ami nincs ott... Remenykedtem benne h. a macppc port jobb lesz. :)

Meg fel van rakva az egyik 060-s Amigamra is az amiga/68k port, azt sokadikra sikerult felrakni, de vegulis megy.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

> Remenykedtem benne h. a macppc port jobb lesz. :)

És jobb lett? Pl. a PowerMac G5 támogatásról van valami hír, hogy legalább 32-bites módban fel lehessen rakni? A FreeBSD 11-est írtózat szívások árán fel lehetett szenvedni rá (bináris repo nincsen), de a NetBSD 7-est nem és ahogy nézem a 8-as HW listáját, még mindig nem támogatott.

FreeNAS-t használunk több gépen is. Persze nem egy desktop rendszer, így egy kicsit olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy használ Linuxot, mert a routeren az van. :)

FreeBSD, TrueOS és Dragonfly volt próbálva (desktopnak). A Dragonfly és a Free többször is, több időpontban (éves, néha több éves eltérésekkel).
Utoljára a Dragonfly, (Dell optiplex) minden ment. Ezek közül a legjobb a Free, a kedvenc a Dragon.

FBSD, NBSD és OBSD kipróbálva - igaz, az első kivételével már elég rég próbáltam őket - de akkor azért huzamosabb ideig.
A FreeNAS (és leszármazottjai) egy-két próbán túl vannak, de a saját NAS-omat magam faragtam FreeBSD-ből.

Igazából ami érdekes lenne számomra, az a BSD-alapú tűzfalak, de azt is magamnak faragnám FreeBSD-ből.

Leginkább azért, mert leszarom a böngészővel menedzselhető ilyen eszközöket. Erre a funkcióra nekem jó a CLI :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

FreeBSD-t, OpenBSD-t próbáltam. Utóbbit régebben használtam élesen határvédelemre (tűzfal). Ma már szerintem inkább pfSense irányába mennék (az alapján amit tudok róla), ha hasonló műszaki környezetbe és paraméterekhez kellene valamit gurítanom. (Persze előtte még tesztelni kellene.) Kedvencnek meg behúztam az OpenBSDt, mert a fa ék egyszerűsége és megbízhatósága nagyon tetszik.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Pár éve dragonfly bsd volt vagy 6-7 hónapig a PC-men, ezért azt kapott tőlem szavazatot.

NetBSD. Telepítettem Atari TT-re, találtam benne kernel bugot, jelentettem, javítottam, befogadták :)

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

NetBSD-t DECStation-ön. De már elég rég volt, és akkor is elég fapadosnak tűnt pl. a Debianhoz képest, csak arra a vasra az volt.

A FreeBSD -re nyomtam mert úgy tudom a PS3 és PS4 oprendszere arra lett építve, egyébként fingom sincs :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

FeeBSD-t használok másfél éve Asus laptopomon. OpenBSD-t, NetBSD-t csak VirtualBoxban próbáltam. 10 év linux használat
után tértem meg(át). Az igaz, hogy hardverfelismerés és -kompatibilitás ügyében a linux jobban áll. De jelenleg a
FreeBSD már sokkal előrébb tart, mint anno 2005-06 körül a Linux, amikor Windows-ról váltottam rá.
Tény, hogy sok wifi kártya, hálózati kártya, stb. nem működik, mert nincs hozzá driver. A hálókártya nálam se megy,
de a wifi-vel nincs gond. Telepítés után sok mindent kell állítgatni, hogy kézre álljon, de megoldható. TrueOS-sel és GhostBSD-vel kevesebbet kell vacakolni, alapból grafikus felülettel, telepített programokkal jönnek. Én szerettem a Linuxot is (Ubuntu, Suse, Mandrake, Zenwalk, Mint), de valahogy a FreeBSD jobban nyújtja a Unix-élményt. 11.1-et használok, de már kijött a 12-es is. Úgyhogy aki fontolgatja, egy próbát megér. Legalább VirtualBoxban.

11.1-et használok
11.2-re azért érdemes lenne frissíteni :)

12.0-ra nem? :)

Arra gondoltam, hogy a 11.2 támogatott, míg a 11.1 EOL szeptember 30-án bekövetkezett.

Igen, én is gondoltam rá. De korábban Zahy említette, hogy 11.2-re frissítés után valami gond volt, valami nem indult. Őszintén szólva ezért félek az upgrade-től, nem akarok egy működő rendszert elszúrni. Persze így meg gondok vannak, mert már nincs támogatás, és programot is csak úgy tudok telepíteni, hogy a 11.2 kernelhez valót, így ezek egy része nem fut.

A legnagyobb szivas a *-kmod csomagok. Ha van fenn ilyened, azokat takaritsd le 11.2-re frissites elott, es azokat asszem meg ports-bol kell foltenni (azaz kezzel kell forditani) a frissites utan. Bar ez lehet, hogy valtozott azaltal, hogy a 11.1 EOL lett, igy valoszinuleg mar a pkg-ban levoket 11.2-re forditjak. De ezt majd meg kell nezzem - a legtobb gepemen attertem 12.0-ra, azert nem tudom ezt most fejbol.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Gondolom, a 11.1-ről egyből 12.0-ra való upgrade ugyanezeket a problémákat jelentené. Egyelőre maradok a 11.1-nél, minden telepítve van, ami kell, ha nem is a legújabb. Ez egy 8 éves laptop, nincs benne usb3, ssd, stb. Majd meglepem magam egy újabbal, aztán arra megy majd az aktuális legújabb FreeBSD.

11->12 -re frissítéskor nem kéne problémát okozniuk a kmod csomagoknak, mert a más kernel verzió miatt nem lenne szabad betöltődniük. És a hivatalos leírás szerint pedig a 2. és 3. freebsd-update install között meg frissülniük kellene:

freebsd-update upgrade -r 12.0-RELEASE
freebsd-update install # kernel telepítés
reboot
freebsd-update install # userspace telepítés
pkg update && pkg upgrade # bináris csomagok telepítése, kb minden fenn levő csomag frissül
freebsd-update install # esetleg használatban volt libek takarítása
(és jó lehet még egy reboot)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Gábor, köszönöm szépen. Elég hosszadalmasnak tűnik ez a frissítési procedúra, kevesebb lépésből is megoldhatták volna. Jó, hogy leírtad, mert nem tudtam, hogy ugyanazt a parancsot háromszor is ki kell adni upgrade-nél. Ha bátor leszek, majd nekivágok :)

Gondolom, a freebsd-update upgrade -r 12.0-RELEASE megy. Ezután mindig kiírja, hogy mit kell csinálni :) /legalábbis korábbi verzióknál kiírta, hogy most indítsam újra, majd utána milyen parancsot adjak ki, stb./

És a release notes-ban is benne van. (Én amúgy sajnos(?) jó pár éve ezeket fejből csinálom. Meg is leszek lőve, ha majd változtatnak valamit.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Köszi az értékes hozzászólásokat, linkeket. Közben én is utánanéztem a FreeBSD12 Handbook-ban, ott ezek a parancsok is szerepelnek a főverzióra történő upgrade-nél:

pkg-static upgrade -f
portmaster -af

Ezek szerint külön kell frissíteni a csomagból ill. portokból telepített programokat? Nálam van néhány program, ami port-ból lett telepítve. A csomagból telepítettek frissítésére mindenképp a fenti parancs kell, vagy elég egy sima "pkg upgrade" is? Még ezekre keresem a választ, aztán belefognék az upgrade-be.
Válaszaitokat előre is köszönöm!

Hát a pkg-static arra való (szerintem), hogy ne akadj el olyasmivel, hogy mondjuk már az új dinamikusan linkelt pkg-t használnád, de még a régebbi lib-jeid vannak, és e miatt nem fut a bináris (vagy épp pont fordítva) - de amióta van egyáltalán pkg parancs, nekem egy elkefélt frissítést kivéve nem kellett a pkg-static-ot használnom.

A portmaster jogos, nálam azért maradt ki a "tudásból", mert évek óta saját repót használok minden olyasmihez, amit ports-ból raknék/rakok fel. (Ez lehet épp egy hangyányit macerásabb, de megspórolok egy plusz külső, telepítendő komponenst.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Zahy, köszönöm szépen!

Azért a BSD-knél érdemes időnként egy CVE-audit parancsot elengedni. - Épp a múltkor vakaróztam kicsit, mert 27 lyukat talált az elvileg "up to date" rendszeremen. - Na, ja.., lehet a biztonság iránti vágy örök, de egy rendszer soha nem lyukmentes... Kezd túl ismertté válni ez is, lassan haladni kell visszafelé, - (Sparc-on a Solaris-t talán még nem kopácsolnyák agyon a "harkányok".)
:( ;)... :D

Hiányolom a PlayStation oprendszerét :) Az is BSD deriváns.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Azért van itt némi átfedés:
pfsense : ez freebsd alapú
opnsense : ez meg hardenesbsd alapú, ami meg egy freebsd fork
:)
--

A FreeBSD is beleszámít pl a Linux piaci részesedésébe a diagramban? :D
Link: https://venturebeat.com/wp-content/uploads/2019/01/os-market-share-december-2018.png?resize=1024%2C679&strip=all

A következőn lehet érdemes lenne kidobni a 0-ás szavazatokat és megrobbantani a FreeBSD-s csoportot.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Érdemes a tavalyival összehasonlítani.
A GhostBSD a MidnightBSD-vel külön volt, kapott kettő szavazatot. Nem tudom, hogy a HardenedBSD-t mennyien jelölnék meg.
Persze azt is észre lehet venni, hogy a ClonOS és a GNU/kFreeBSD azt a kevés szavazatát is elveszítette.

Szóval igen, a BSD-k lényegesen kevesebb részt hasítanak, mint a Linuxok, és azt a kevesebb részt is leginkább 2-3 uralja (FreeBSD, OpenBSD, NetBSD) - esetleg a DragonFly ill. a *pfSense, és max. a FreeNAS rúgnak érdemben labdába. Ez kb. 6.
Itt lényegesen nehezebb 10 olyan jelöltet találni, amelyik kapna egyénileg nullánál több szavazatot.