Hozzájárulnál, hogy orvosi tetoválást kapjál? (vércsoport, betegség, gyógyszerallergia)

 ( Hiena | 2018. december 6., csütörtök - 8:47 )
Igen.
24% (78 szavazat)
Igen, de csak ha ez előnnyel jár. (Kisebb TB, rövidebb ambuláns várakozás)
18% (59 szavazat)
Igen, de csak ha törvény írja elő.
2% (5 szavazat)
Igen, de csak ha az orvosi személyzet tudja olvasni. (QR kód)
9% (29 szavazat)
Nem.
39% (126 szavazat)
Már van orvosi tetoválásom.
0% (1 szavazat)
Egyéb, chippelve vagyok, csak az eredmény érdekel.
8% (26 szavazat)
Összes szavazat: 324

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

(x) magam varratnám fel

https://lifeguardtattoo.com/

--
trey @ gépház

ez ebben a formában eléggé órmótlan.
sokkal kisebb, diszkrétebb formában tudnám csak elképzelni

Ha súlyos cukorbeteg lennék, nem érdekelne. Az érdekelne, ha felfordulok eszméletlenre, akkor a mentőápoló azonnal meglássa és megértse a piktogramot, amikor a pulzust keresi a csuklómon.

Egyébként szerintem szép dolog, hogy itthon már 69 tetováló ingyen vállalja a piktogram felvarrását:

https://lifeguardtattoo.com/list/

--
trey @ gépház

Ami tök jó, de semmi gyakorlati haszna nincs.
Ha eszméletlenül találnak rád, akkor nem a tetoválás fog megmenteni, hanem a mentőápoló és orvos képzettsége, akarata, frissessége.
Fals biztonságérzetet ad.

Viszont ha az utca embere látja, akkor lehet, hogy nem lesz az, hogy fejét csóválva, dörmögve, hogy biztos részeg csak továbbsétálnak.
Hanem eseteleg észreveszi a tetoválást és mentőt hív.

Persze kérdés, hogy hová, mekkora és milyen tetkót kellene tenni, hogy az utca embere észrevegye, miközben az ember épp eszméletlen.

Így van. Tele az utca részeggel és drogossal. Aki elájul cukor miatt, laikus számára könnyen összetéveszthető a drogossal.

--
trey @ gépház

Olyan helyen kell viselni, hogy látszódjon. A mentősnek is hatalmas segítség, ha látja, hogy van-e allergiád, mert tudja, hogy nem patkolsz el, ha az életmentéshez szükséges gyógyszert belédtömi.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Ezért van megadva, hogy a bal csukló belső oldalára tegyék, mert ott ellenőrzik a pulzust.

"Rosszullét esetén a bal csuklón tapintják ki az ütőeret a szakemberek és a laikusok is. Ezért itt van a legfeltűnőbb helyen, a legnagyobb esély arra, hogy a jelet akkor is eszre vegyék, ha a beteg már nem lenne képes a kommunikációra.

Ha itt nincs hely más tetoválás, vagy egyéb okok miatt, akkor a jobb csuklóra kerüljön az életmentő tetoválás jele."

--
trey @ gépház

Én a jobb csuklómon hordom a pántot. A balon óra van, így automatice ránéznek a jobbra, ahol ott van minden. Ugyan szükség nem volt rá, de mentős ismerősöm instrukcióit követtem a beszerzéskor, hogy mi a fontos, amit rá kell írni és mi a felesleges.

--
openSUSE 42.2 x86_64

+1

Életmentéshez használt gyógyszerre nincs allergia.

Szia,
Ehm, erre nem vennék feltétlenül mérget, csak egy példának: https://www.verywellhealth.com/can-you-be-allergic-to-epinephrine-4171242
Üdv,
LuiseX

Ahogy a cikk is írja, az adrenalin egy a szervezet által is termelt hormon; nem tudom elképzelni, hogy valaki úgy éljen, hogy valódi allergiája legyen rá. (Bár autoimmun reakció talán még ez ellen is létrejöhet, de azt hinném, arról is "illett volna" hallanom.) Mondjuk ha egy cikk egy darab tudományos közleményre való hivatkozás nélkül ír ilyen témákról, főleg úgy, hogy a gyors szívverést az adrenalin mellékhatásának tartja... hát, arra azért felvonom a szemöldököm. (Mindezzel persze nem azt mondom, hogy ez biztos nem igaz, csak hogy meglátásom szerint joggal vannak kétségeim a cikk állításait illetően.)

- - -
TransferWise

Nem értek ezzel egyet.

--
trey @ gépház

Nem érzem annyira szükségét. Allergia (sem gyógyszer sem egyéb) nincs számottevő, nem vagyok cukorbeteg, nincs egyéb betegségem. A vércsoportom nem tudom hogy milyen szituációban lenne fontos, de ezt más módon is lehet közölni (pl. karkötő).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Pl ha egy autóbalesetben komolyabb sérülést szerzel, és folyik a véred. Vagy ha csak kirabolnak és megkéselnek az utcán. Mert ugye pl nyóckerben vagy Pusztaszentborzasztón sötétedés után sosem történik ilyen! A tetkót meg ritkán vágják le rólad.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

QR kodot barki tud olvasni.

De ha beteg auth kod van a QR kodban aminek tovebbi reszleteihez csak az orvosnak van hozzaferese, igen:

(4.-re szavaztam, csak kotekedek)

Vagy mondjuk lehetne olyat, hogy ketfaktoros autentikalas cimszo alatt meg valakinek oda is kell pisalnia egyet, mielott az adataidhoz hozzafernek :D

ezdeparaszt :D

Igen, ha ((jelentős előnnyel jár || olyan betegségem van, ami indokolja) && csak ha az orvosi személyzet tudja olvasni) || törvény írja elő

:)

Ha baleset ér, és annyi véred elfolyik, hogy már eszméletlen vagy, akkor egy vércsoport-tetkó jelentős előnnyel bír. Lehet, azon az időn múlik az életed, amennyi idő alatt kitalálnák a vércsoportod.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

"Ha baleset ér, és annyi véred elfolyik, hogy már eszméletlen vagy,"

Ha mennem kell, akkor mennem kell, semmi gond. Az már inkább gond, ha az engedélyem nélkül más vérét pumpálják az ereimbe...

wow

Csak szektás, nyugi :)

Még általános iskolában volt egy család Jehova tanúja, akiknek annyi gyereke volt, hogy minden évfolyamba jutott egy.
Ott mondták, hogy a ~8.gyereknél a nő majdnem meghalt és az orvos vért adott neki a kifejezett tiltásuk ellenére. Hatalmas botrány volt belőle, de az orvosnak végül nem lett baja, ő azt mondta, hogy nem hagy meghalni egy ilyen hülyeség miatt senkit. Volt ez a 90-es években, most lehet már másképp lenne..

Viszont érdekes volt, hogy ugyan a jehovák állandóan térítgetnek (Őrtorony, meg beszélhetnek-e Jézus Krisztusról), de az iskolában egy gyerekük sem csinálta szerencsére és az én osztálytársnőm kifejezetten rendes volt. Tény hogy szerencsétlent nem engedték el szinte semmilyen rendezvényre..

Megnyugtatlak, ma sem hagynák meghalni.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Magyarországról beszélek, ment Retardisztánról.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

parser error. hireket nem olvasol?

Az összes vallási szektát be kellett volna már tiltani.

--
trey @ gépház

Kb. annyira lenne hatekony, mint az alkohol tilalom. A hulyeseget nem lehet betiltani.

De se pénzelni, se bátorítani nem kéne.

--
trey @ gépház

+1
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"A hulyeseget nem lehet betiltani." na!na! te 100% biztonsaggal allitod, hogy amiben te hiszel az az abszolut igazsag? (az ateizmus is egy hit, leven nem nyert meg bizonyossagot a dolog)

-
Advanced testing of Golang applications

Te ilyet hol olvastal? En nem irtam sehol,hogy az ateizmusban hiszek, nem irtam sehol, hogy ez igazsag lenne. Azt irtam, hogy a szektak betiltasa felesleges, mert a hulyeseget nem lehet betiltani. A szalban kesobb ugyan a kollegak osszemossak a vallast altalaban es a szektakat, de ezt miert rajtam kered szamon?

Nem kertelek szamon, bocsi, ha igy jott le. Egy burkolt kerdest tettem fel arra vonatkozolag, hogy miert hulyeseg a szekta, lehet az hulyeseg amit te gondolsz. Persze szived joga, ne ertsd felre! :) Ahogy masok osszemostak a vallast a szektakkal, te pedig osszemosod a szektat a hulyeseggel (egy kalap ala veszed oket, a szot a pejorativ ertelmeben hasznalod). De vannak jo szektak! Sot igazabol az egesz modern keresztenyseg egy nagy szekta-halom, hiszen az eredeti tanitashoz kepest a mai Kalvinistak vagy Lutheranusok mind-mind szektak. Azert nem nevezzuk oket szektanak, mert a szekta "feltetelezi", hogy kissebb a csoportosulas az eredetinel, es hat az os keresztenyek mar kihaltak :) Persze mindre azt mondtak anno, hogy az hulyeseg aztan ahogy valtozott a vilag lett a hulyesegbol elfogadott vilag nezet. Ahogy most te mondod valamire, hogy hulyeseg, de lehet holnap az lesz a tobbseg nezete. Ami nem zarja ki azt, hogy hulyeseg (abszolut ertelemben) :D

-
Advanced testing of Golang applications

Hogy mi a hit es mi a tudas, messzire vezeto filozofia kerdes. Maradjunk annyiban, hogy velemenyt mondtam. Elfogadom, hogy volt benne pejorativ altalanositas is, de nem ez volt a lenyege. Egyebkent van ugy, hogy a koznapi szavak elvesztik eredeti jelentesuket es / vagy tovabbi jelentestartalom tarsul hozzajuk. Szerintme egyertelmu, hogy milyen ertelemeben hasznaltam a szekta szot. Tovabbra is fenntartom, hogy a hulyeseget (sot a gondolkodast sem, es igy sem a helyes sem pedig a teves gobdolkodast) nem lehet betiltani.

Tovabbi jo filozofalast es szovegelemzest kivanok! :-)

- dupla

apro kiegeszites. A szekta szo szilankot jelent, ami valamilyen tores eredmenye. A reformatorok (Luther, Kalvin, de mar joval elottuk is) pont hogy az eredeti tanitashoz akartak visszaterni (hint: reformacio = visszaformalas). Amit te 'eredeti tanitasnak' nevezel, az egy korrupt, minden ertelemben lezullott vilagi kepzodmeny, aminek mar regota semmi koze nem volt Istenhez.

Ezzel egyutt igazad van abban, hogy az ateizmus is kokemenyen hit...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Melyik is az eredeti? Mert az őskeresztények és Jézus sem volt túl írásbeli.
Az ateizmus épp olyan káros, mint a többi vallás, mert dogmatikus alaptételekből indul ki és nem tudományos alapossággal vizsgálja meg Isten létezését.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Melyik is az eredeti? Mert az őskeresztények és Jézus sem volt túl írásbeli.

fals. Az Ujszovetseg sokkal irasbelibb, mint barmi, amit elfogadtal tortenelemorakon.

Az ateizmus épp olyan káros, mint a többi vallás, mert dogmatikus alaptételekből indul ki és nem tudományos alapossággal vizsgálja meg Isten létezését.

ezt a sajat fejedben kene eloszor rendbe tenni...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

ateizmus != agnoszticizmus

+1
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Khm... Melyik Újszövetség? Vagy melyik része?

Miért is? Az összes vallás egy fix írott vagy szóbeli alapra épít mely nem megkérdőjelezhető. Az ateizmus alaptétele, isten létének tagadása. Ezzel szemben az agnosztikus megközelítés, hogy Isten léte nem ismert. Ezt többek közt arra alapozza, hogy Isten létének a megismeréséhez szükséges egy olyan modell felállítása, mely minden vallás esetében igaz választ ad.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igazat megvallva a vallás és a vallásosság jó kiindulási alap lenne a túlnépesedési kérdés megoldására. Csak attól félek, hogy egyszer hasonlóan jó ötlete támad valamelyik képzelt baráttal rendelkező csoportnak és mi fogunk ráfaragni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én elhiszem, hogy a vallás a megfelelő történelmi korokban, amikor az emberek oktatási szintje zéró volt, jó eszköz volt bizonyos társadalmi rétegek kordában tartására és kizsákmányolására. Nagyon szépen eltartotta azt a szélhámos bandát minden korban, ami éppen az egyháznak, vagy egyéb vallási tömörülésnek nevezte magát.

De, hogy értelmes, iskolázott embereket 2018-ban hogyan tudnak ezek mindenféle maszlaggal (lelki és érzelmi zsarolással) rávenni arra, hogy szektázzanak, az számomra rejtély.

Minapi hír, hogy egy öregasszony azt állítja, hogy az egyház mindenféle eszközökkel rávette, hogy olyan szerződést írjon alá, hogy a lakását az egyházra íratja. Állítólag kihasználták, hogy nem lát jól. A nyakára jártak, amíg be nem adta a derekát.

A sztori - amellett, hogy teljesen hihető (hiszen miért kerülne egy magánember lakása a pap "bácsi" vagy az egyház nevére) - felvet számos súlyos kérdést.

--
trey @ gépház

"jó eszköz volt bizonyos társadalmi rétegek kordában tartására és kizsákmányolására."

Volt ugye a kilenced (ami valójában a kilencedik tized volt) és a tized. Ennyit fizettek a jobbágyok az államnak és az egyháznak. Ez 20% jövedelemadó, de ÁFA ugye nem volt.
Továbbá volt a robot, ami egytelkes jobbágy esetében, évente 52 igás vagy 104 kézi munkanapot jelentett. A kisebb földdel rendelkező jobbágyok arányosan kevesebb robotra voltak kötelezhetőek.

Mikor is van nálunk tax freedom day?
2010 Tax Freedom Days for the "Average Joe" in the European Union, as published in L'Anglophone
Hungary 218.day of year -> 59% burden (6 August)

"Nagyon szépen eltartotta azt a szélhámos bandát"
Most mint látod sokkal jobban eltartja azt a szélhámos bandát, pedig az emberek oktatási szintje nem zéró (elvileg).

+sok

- - -
TransferWise

Most meg nincs boszorkány és eretnek (értsd: tudós) elégetés máglyán. Hurrá! Éljen az egyház!

--
trey @ gépház

Ha jól sejtem, ez nem az egyház jóságáról/hasznosságáról szól, hanem arról, hogy manapság állam bácsi önmagában többet nyúl le (aránylag), mint anno az egyház + "a korona". (Valószínűleg sokan vannak, akik jobban örülnénekk, ha csak 2x10%-ot szednének le a bruttójukból.)

- - -
TransferWise

- Egyházadó
- Esküvő (felkészítő zsebbe) "adó"
- Esküvő (díja zsebbe) "adó"
- Keresztelő (díja zsebbe) "adó"
- Temetés (díja zsebbe) "adó"
- Perselypénz "adó"
- 1%

soroljam még az egyház gusztustalan pénzharácsolását?

--
trey @ gépház

a felsorolt lista sokkal inkabb a te pitianerseged. Lolb+, ha kozlod veluk, mondjuk az eskuvod elott, hogy elegge ki van centizve a konyhapenzetek, szerintem ingyen is megcsinaljak, csak neked (kisse laza stilusban: asko, kapa, nagyharang, na huzzatok a picsaba 2 fillerszabo gyoker...). Ellenkezo esetben nem tudom, miert gondolod azt, hogy neked ezek a szolgaltatasok ingyen jarnak - raadasul ugy, hogy gyakorlatilag az utcarol esel be ismeretlenul, mert semmi kozod hozzajuk?

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

https://imgur.com/gallery/R6QVzhX
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én nem közlök velük semmit, nekem nem volt ezekkel a bohócokkal dolgom szerencsére egész életemben, egy kivételtől eltekintve. Akkor sem én kerestem őket, hanem maguktól jöttek. Amíg el nem hajtottam őket az anyjukba.

--
trey @ gépház

nem a hivatkozott meghato kalandjaidra voltam kivancsi, inkabb arra, hogy elmagyarazd, miert haracsolas az, ha valaki egy szolgaltatasert penzt ker? Vagy te talan ingyen dolgozol?

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Az egyház milyen szolgáltatást is nyújt? Nem arról volt szó, hogy közösség, Istenben való hit és társai? Vagy azóta már cégesedett a dolog?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hát sajnos Luther nem véletlenül tűzte ki tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára.

Az egyház milyen szolgáltatást is nyújt?

teri mar fentebb osszeszedett egy rovidke listat.

Nem arról volt szó, hogy közösség, Istenben való hit és társai?

ezek nincsenek ellentetben azzal, hogy a papoknak is vannak szamlaik, ok se fennyel taplalkoznak, ott van a csalad, whatever. Breaking news: a boltban nekik is penzzel kell fizetniuk. De ez mar az oszovetsegi idokben is igy volt: mivel a Levitak nem kaptak a honfoglalas soran foldet, ezert a masik 11 torzs tartotta el oket - cserebe a papi szolgaltatasokert. Ha te penzt varsz el a munkadert, akkor miert problemazol, ha mas is penzbol el?

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Most munka vagy hit? Munka mellett tilos paposkodni vagy a paposkodàs kizàrja a munkàt?
Plusz ha annyira bennfentes a papunk a kaporszakàllú miért nem dobja meg dellàval a jó munkájáért?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

a paposkodas nem munka?

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Miért? Van valami haszna? Termel értéket?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

ha xy elmegy megkereszteltetni a gyereket, akkor bizonyara azert teszi, mert szamara fontos. Ha xy egyhazi eskuvot akar, akkor bizonyara azert teszi, mert szamara fontos. Es igy tovabb az osszessel. Ne ess abba a csapdaba, hogy ami szamodra nem ertek, az mas szamara sem az. Van az a mondas, hogy ne dobd a gyongyot a disznoknak. Mivel lelkiismereti szabadsag van (meg egyelore), igy nem kell turnod, ha igy nem akarnak inzultalni. Btw. azon tunodom az ertetlenkedesed kapcsan, hogy pl. egy szepirodalmi munek mi haszna van? Egyaltalan: miert kernek erte penzt? Nem is ertem...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Nah, menjünk egy kicsit vissza. Mi is a pap? Egy vallások misztériumába beavatott személy, aki számára sokkal fontosabb a vallás mint egy átlag hívőnek. A beavatottságából, motiváltságából adódóan, vezetőként, iránymutatóként lép fel a hívők között. A pap feladata a vallásának útmutatásainak betartatása és a vallási igék terjesztése. Mindezt teszi a vallása iránti elkötelezettségből. Miért tenné másért? Egy pap számára a vallása, szabályainak betartatása, annak terjesztése kiemelten fontos. Nem? Akkor miért is kéne neki ezért pénzt kérnie?

A szépirodalmi mű szórakoztat. Az író azért kér érte pénzt, mert nem hobbiból írta, hanem pénzkereseti célból és pénzbe kerül a mű kiadása. Vannak hobbiírók, ők nem kérnek érte pénzt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Akkor miért is kéne neki ezért pénzt kérnie?

Nem tudhatod, ezert elmondom neked, hogy a vallasban (sic!) az (is) van leirva, hogy melto a munkas a maga berere. Es itt a munkas a vallasi dolgozokat (hogy a te primitiv fogalmaidat hasznaljam) jelenti.

De csak neked egy kisse szajbaragosabban: nem csak a mu kiadasa kerul penzbe, hanem a fenti egyhazi szolgaltatasok is. Ha elmesz a moziba egy 1,5 oras filmre, akkor jegyet veszel. Miert? Mert a mozimunkasoknak ehhez meg kell venniuk a filmet, fenn kell tartani (vagy berelni, mindegy) a helyszint, a mozimunkasok idejet, etc. Namost ha te pl. egyhazi eskuvot akarsz, akkor ott is van helyszin, azt futeni kell, stb, es a vallasi munkasnak is igenybe veszed az idejet. Szoval ha egy konyvert fizetni kell, akkor belathato, hogy a hivatkozott dolgok sem ingyen vannak.

De hogy a dolog meg komplikaltabb legyen (szamodra): amikor a gyereket megkereszteltettem, nem fizettem semmit. Nem is kertek erte semmit. Viszont mivel resze voltam annak a gyulekezetnek, igy reszt vettem az anyagi terhekben is. Miert? Mert nem az utcan akartam az igehirdetest hallgatni, hanem fedel alatt. Mert nem allni akartam a templomban, hanem ulni (a szek is penzbe kerul). Mert nem azt akartam, hogy abban a szuk oraban egymast nezzuk, aztan hazamegyunk, hanem predikaciot akartam hallgatni.

Amikor Jezus tanitvanyai (most az apostolokra gondolok) szerte jartak a nagyvilagban, es tanitottak, gyogyitottak, hirdettek az oromhirt (egyszoval vallasi munkat vegeztek), akkor azt ingyen tettek (ingyen kaptatok, ingyen adjatok), de mindig kaptak enni, inni, volt hol aludniuk. Lehet, hogy nem penzt kaptak, de volt ellentetelezes, azaz fizetseg.

Masfelol, de ezt tenyleg csak fyi jelleggel: a vallas azt tanitja, hogy az atadott szellemi javakert cserebe a vallasi munkas foldi javakat kap. Sot, azok a bizonyos vallasi igek azt irjak, hogy a jo kedvu adakozot szereti az Isten. Ami azt feltetelezi, hogy adakoznak az emberek.

A hivek - akik vallasi szolgaltatasokat vesznek igenybe - szamara ez termeszetes. Mondom, ez csak a te fejedben problema. Biztosan tisztabb lenne a helyzet, ha egyszeruen elhajtanak azokat, akik beesnek az utcarol, hogy most akkor keresztelni/esketni/temetni*/... kell oket (mondjuk azok eppen nem problemaznak, hogy ennek dija van). Szoval sok helyen ezeket megcsinaljak, amit en sulyos hibanak tartok. Sajnos kisebbsegben vagyok ezzel a velemenyemmel.

*: Esetleg a temetest bevallalnam. Mig a romai katolikus temetes az elhaltnak/rol szol van (ami kereszteny babona a szememben), addig a protestans temetes az eloknek szol, igy kivalo alkalom, hogy a jelenlevo gonosz embereket emlekeztessek arra, hogy legkozelebb ok fognak Isten iteloszeke ele allni...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Rosszak a hasonlataid, bubi. A fizetett egyházi szertartások a papnak olyanok, mint amikor te élvezetből elmész férfiprostinak. dugsz egy jót és még pénzt is kapsz érte. Itt van ugyanis a kutya majd minden vallásban elásva. Egy olyan tevékenység amit ingyen kéne végezniük, azért pénzt kérnek. Azzal nincs probléma, ha a hívek adnak enni, összedobják a zsét az aranyozott Máriaszoborra önként és dalolva. Csakhogy a legtöbb keresztény egyházban jóformán ki van szegezve a falra a díjtáblázat. Nem beszélve az olyan szektákról, ahol kötelező becsengetni a fizetés valamekkora részét.

Az apostolok még úgy nyomták az ipart, ahogy kellett, de a modern utódaik nagyon elkurvultak.

A temetés csak egyvalakinek nehéz. Aki a gödröt ássa.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Rosszak a hasonlataid, bubi.

lol, mindjart gondoltam is, hogy legalabb neked, akinek fingja nincs az egeszrol, nyilvan jok a hasonlataid.

dugsz egy jót és még pénzt is kapsz érte

fajdalmasan fogalmatlan vagy. Kb. annyira vagy kepben, mint csiga az F1-ben.

Egy olyan tevékenység amit ingyen kéne végezniük, azért pénzt kérnek

ertem. De nem igy tesznek. Sot, szarnak a te elvarasaidra, es ez igy van jol. Ne vedd zokon, ez benne van a vallasban (sic!). Ja, en meg veluk vagyok. Btw. az megvan, hogy nekem ingyen volt?

Csakhogy a legtöbb keresztény egyházban jóformán ki van szegezve a falra a díjtáblázat.

en ilyenrol nem tudok, de te nyilvan voltal 'a legtobb kereszteny egyhazban', es onnan tudod ezt tenyszeruen.

Nem beszélve az olyan szektákról, ahol kötelező becsengetni a fizetés valamekkora részét.

ilyenrol mar en is hallottam. De miert is faj neked az, hogy a tagok onkent igy tesznek? Ez meg azokban a szektakban sem a kivulallok fele elvaras.

A temetés csak egyvalakinek nehéz. Aki a gödröt ássa.

hat persze. Szoktal mostansag tudatmodositokat szedni? Semmi semmi, csak eszembe jutott a kerdes...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Mivel, soha nem voltam férfiprosti, ezért fenntartom a tévedés lehetőségét. De majd te kijavítasz.

Amit nem sikerült felfognod, hogy adott egy küldetéstudattal erősen átitatott spirituális tevékenység valahogy nem összeegyeztethető a kufárszemlélettel. Pont ezért képmutatás egytől egyig, mert nem az istenről és annak szolgálatáról szól, hanem a pénzről és az emberek feletti hatalomról.

Nemhogy voltam egyházakban, de voltam már presbiterben is, és azon kevesek egyike vagyok, aki pápai engedéllyel, fegyverrel tartózkodhatott nagytemplomban.
Valahogy az eddigi életem során, mindig sikerült összeakadnom valamely vallás képviselőjével, és elmondhatom, minél nagyobb házból jött annál korruptabb és pénzéhesebb volt. Nem a vallással van a bajom, hanem a vallásos hipokrízissel. Mikor szeretetről, alázatról, megtartóztatásról prédikálnak közben meg zizegnek a bankók és köpködik a kívülállókat.

Akit temetnek annak könnyű, mert már nem érez semmit. Aki temettet, annak is könnyű, mert jön a szertartás, leteszik a koporsót, és az élet megy tovább. Nem kell neki a holtestet mosnia, öltöztetnie, befektetnie a koporsóba. Krematóriumi üzemet ellenőrizni és hallgatni, ahogy koppan a holttest feje a kemence tetején.
Lazán kapcsolódik. Ástál már szabványos sírgödröt? Tudod mi a legjobb? Ha kicsit löszös a talaj és magasan van a talajvíz. Akkor nem kell leásni 2,5 méterig. Csak ne legyen homokos, mert akkor ráomlik az emberre.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

ha valoban ugy van, ahogy mondod, es a kivulallokat allitolag kopkodik (foleg, ha azok olyanok, mint te), azon nem csodalkozom. Azt ertem, hogy szerinted ingyen kellene vegezni (noha a hivatkozott vallas ezt igy, ebben a formaban nem tamasztja ala, de te megmondtad, es kesz), de azt meg nem mondtad el, hogy miert kellene barkinek is adnia egy csiga velemenyere, amikor F1-rol van szo? Mondom, hozonghetsz, hogy kufarsag, penz, meg hatalom, whatever - majd kipihened. Bar, ha arra gondolok, hogy mindig veled vitatkozom ugyanarrol, valaki tenyleg nagyon felzaklathatta a kicsi lelked, amit azota sem sikerult kiheverned. Remelem, a vernyomasod azert kozben rendben van. Nem szeretnelek ido elott elvesziteni.

Btw. csak, hogy okosabban fekudj le ma, mint tegnap: a presbiter jellemzoen egy idosebb ferfi szokott lenni (ahol az egyhazszervezet olyan). Igy a 'voltam mar presbiterben' allitasod azt jelenti, hogy nem a noket szereted. Az eddig is vilagos volt, hogy valami nagyon el van baszva a fejedben, de most legalabb kimondtad. Csak az az egyetlen mondatod vagy 5 fabol vaskarikat, BS-hegyeket tartalmaz, ami eleg ahhoz, hogy a diliflepnidet soron kivul atvehesd. Btw. mivel mar en is voltam presbiter 1 ciklusban, ezert ha egyszer szemelyesen is talalkoznank, kerlek, figyelmeztess, sose forditsak neked hatat.

mindig sikerült összeakadnom valamely vallás képviselőjével, és

en csak 2-3 helyen voltam eddig, es nem talalkoztam a hisztidet kivalto jelenseggel. Lehet, hogy tul szegeny a mi gyulekezetunk neked, hogy eszrevedd. Mindegy, elismerem, te nyertel. Ugy ertem, nem akarom elvenni a jogod, hogy kreten legyel, amihez az eletednel is jobban ragaszkodsz. A kontrollcsoportba azert meg belefersz...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Vérnyomás rendben, a koleszterinem is. Én rendkívül jól szórakozom, ahogy eddig is minden egyes csörténk alkalmával. A lelkemet az zaklatja fel, hogy a 21. században, még mindig képzelt barátokban hisznek felnőtt emberek. És ugyanezen barátok miatt évente százezrek halnak és nyomorodnak meg. És leginkább az idegesít, mikor ezen képzelt barátok miatt gyerekek halnak meg, mikor gyerekeket nyomorítanak meg testileg és lelkileg.

Látod, látod, ez a szexuális irigységgel és frusztrációval átjárt rosszindulat. Nem is fordult meg a fejedben, hogy a presbiter lehetett egy fiatal nő, vagy egy súlyos sérült akiből egy ujjnyi fadarabot kellett kipiszkálni, vagy egy ember akinek a szájpadlásába beleállt egy szálka egy halászléfőző fesztiválon. Mérnöki területen oktatják, hogy inkonzisztens adatból nem interpolálunk, mert nem lehet görbét illeszteni.
A hátsódat csak a saját hitsorosaidtól féltsed. 40 felett, már biztos kiöregedtél a feszület alatti pedomacik érdeklődési köréből. Bár azért légy óvatos, a korral romlik az emberek látása, ítélőképessége, és ha nem tudsz felmutatni kellően maszkulin jegyeket, könnyen reverendás tévedésnek az áldozata lehetsz.

Melyik gyülekezet? Lehet, hogy már ott is szereltem riasztót...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ha nem is a kaporszakállú, de van aki megdobja.
Sok éve egy rendházat kellett felújítani külföldi pénzen, a felújítást vezető kispapnak napi 40e Ft volt megszavazva nem elszámolásköteles étkezési hozzájárulásként. Nem egy hétig tartott a felújítás, és azóta sem láttam papot BMW-ben úgy hogy ő vezet.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

De ezeket ma csak akkor fizeted, ha egy egyház tagja vagy, nem? Akkor meg "megszoksz vagy megszöksz". Vagy mire gondolsz? (És ahogy én látom , önmagában az, hogy pénzt kérnek pl. egy temetésért vagy kersztelőért, az rendben van; ha mondjuk "túl sokat" kérnek, az megint más kérdés. Persze kinek mi a túl sok....)

- - -
TransferWise

Én nem szektázok, egyiket sem fizetem.

De elmondok egy történetet.

Engem és öcsémet a dédnagyanyám nevelt fel a kis özvegyi nyugdíjából. Sokszor ennivalóra nem jutott. Mélyen vallásos volt, egész életében, utolsó napjáig reggel este imádkozott. Amíg menni tudott templomba járt.

Mivel 80 évesen hármunkat tartott el fillérekből, az egyházadóra már nem futotta. Tudod mi történt? Élete utolsó éveit rettegésben töltötte, mert az egyház megbízottja (valami vén kurva) heti szinten járt a nyakára és maffiamódszerekkel próbálta elérni, hogy fizesse be az egyházadót. Azzal fenyegetve egy mélyen vallásos embert, hogy ha nem fizet, akkor isten kitagadja.

Egyszer megfogtam a behajtót és mondtam neki, ha még egyszer ideeszi a rosseb, az összes csontját összetöröm. Így szabadult meg tőlük.

Szerencsétlen dédöreganyám úgy halt meg, hogy őt isten nem szereti, mert nem tudta kifizetni az egyházadót.

Akkor megfogadtam, hogy ezeket a trógereket messze elkerülöm. Amikor nézem a katolikus egyházat, pajesztől faszig aranyban, a belem forog.

És akkor jönnek a Jehovák meg az isten tudja kik, nem tudok elmenni úgy szombaton vásárolni a piacra, hogy a banyatankos Jehova tanúi ne akarnának beszélgetni. Beszélgessenek istennel.

--
trey @ gépház

> Szerencsétlen dédöreganyám úgy halt meg, hogy őt isten nem szereti, mert nem tudta kifizetni az egyházadót.

Vallásos nevelést kaptam, szóval ennek maradékaként lehet, hogy elfogult vagyok a kerszténység javára, de ezt én sem tudnám és nem is akarnám "megmagyarázni", mert nem lehet.

> Amikor nézem a katolikus egyházat, pajesztől faszig aranyban, a belem forog.

Néha én is elgondolkodom, mennyire más lenne a "keresztény (gyökerű) világ", ha az egyszerűséget meg a jótékonykodást komolyan vették volna.

> nem tudok elmenni úgy szombaton vásárolni a piacra, hogy a banyatankos Jehova tanúi ne akarnának beszélgetni.

LoL, a térítőket én sem bírom, mindegy, milyen vallás/egyház/felekezet.

- - -
TransferWise

Annak mindenki örülne, csak abból nem lennének autópályák, kórházak, meg kb semmiféle közintézmények (ahogy a kilenced/tized idején sem voltak).

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

1 azaz egy darab tudós volt mágylyán, ő is a megveszekedett konoksága miatt.
Simán megkegyelmeztek volna neki.

http://stud-theol.blogspot.com/2010/02/giordano-bruno-egy-kicsit-maskepp.html

Minden kétséget kizáróan zseni volt, de legalább annyira őrült is. Egy nagyzási mániában szenvedő, művelt, önimádó, rosszindulatú, sőt, utálatos, intoleráns, zsörtölődő provokátor, szélhámos és anarchista, fennhéjázó arroganciával és fellengzős magamutogatásra való képességgel felvértezve.
Ezek szerint Bruno tovább folytatta régi játékát. Ha visszavonta volna nyolc eretneknek nyilvánított tanát, háromévi börtönbüntetés után szabadon engedték volna. És noha világi jog szerint hazaárulás és dezertálás vétsége miatt bűnösnek találták volna, és rögtönítélő eljárás keretében minden bizonnyal ki is végezték volna, az egyház az utolsó percig a megbékélés híve volt.

http://archeologia.hu/tevhitek-a-kozepkorrol

Meg mondjuk az elso ejszaka jogarol se feledkezzunk meg.

-
Advanced testing of Golang applications

Ennek olvass utána szerintem..

Utannaolvastam, van aki szerint volt, van aki szerint nem. Ismet a hit a kerdes, te vagy en kinek hiszunk. En elhiszem, hogy a foldesurak jol +battak a lyanyokat :)

-
Advanced testing of Golang applications

Nem akarok nagyon belemenni a témába, de erős tévedés, hogy csak kilenced és tized volt. Többszörös adófizetés volt, aminek az állam által kivetett egy része volt a kilenced és a tized. Mátyás idejében pl azt addigi kapuadót változtatták füstadóra ami egyfajta kötelező szja alapú adó volt. A városokban a kereseti vagy fejadókat kellett fizetni. Ehhez hozzájött az évente változó hadiadó, amit évente akár háromszor is beszedtek. Ehhez hozzájöttek a vámok, amik nem csak az árukra vonatkoztak, de a településekre való be és kilépésekre is, de adózni kellett a rév vagy hidak használata után is.
Összességében ez a jobbágyoknál 35-45%-os adókat jelentett. Szintén aprócska érdekesség, hogy már Mátyás idejében is a dolgozó embereken csattant a korbács, ugyanis az állami bevételek 60-65%-át a jobbágyok fizették.

Emellett, mi nem volt a középkorban?
Közművek (a közműfejlesztés elég erősen adó alapú)
Ingyenes óvoda.
Ingyenes oktatás.
Közgyógyellátás.
Tömegközlekedési támogatás.
Munkanélküli segély.
GYED, GYES.
Öregségi nyugdíj.
stb.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem tudom neked jártak/járnak-e gyerekeid az intézményekbe/te orvoshoz, de ezek egyike sem ingyenes, mindenütt szép pénzekkel akasztanak le. Nyugdíj az már nem igazán lesz senkinek sem, most is egy vicc.

A mit adtak nekünkhöz pedig egy kicsit régebbről (ókor):
https://www.youtube.com/watch?v=J2Bx19qJ_Vs

Ugye erősen érzed a bullshitelés szagot:
Fül-orr-gégészet TBn: Igyenes
Fül-orr-gégészet magánrendelésen: 5000/alkalom
Reumatológus TBn: Igyenes
Reumatológus magánrendelésen: 15000/alkalom
MR vizsgálat TBn: Igyenes
MR vizsgálat magánrendelésen: 30000/alkalom
Általános iskolai félév: Ingyenes
Általános iskolai magánoktatásba: 150000
Óvodai ellátás havonta: Ingyenes
Magánóvoda havonta: 25000
És majd elfelejtettem, a gyógyszerek jelentős részét 70-90%-os támogatással kapod meg.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Neked vannak gyerekeid, te mész orvoshoz? Újra kérdezem.

Nekem kb 5-15e Ft/alkalom hogy ránéz bármire is TB-vel. Például bőrgyógyászatra fél év múlva sem kapsz időpontot, ha nem fizetsz. Azzal jönnek hogy már nincs időpont amit kioszthatnának, hívd őket következő hónapban. Elsején hívod reggel nyitáskor, hát nem megint nincs időpont? Persze 10e-15e Ft-ért azonnal vagy 1-2 napon belül mehetsz. Máshova nem mehetsz, csak helyihez, megkérdeztem OEP-et. Mondták jelentsem be(fel) őket. Kérdeztem anonym módon lehet. Nem, névvel kell! Szóval tisztázzuk: névvel kell bejelentenem hogy jogellenesen pénzt kérnek azért hogy megvizsgálnak, ezt ők látják hogy ki jelentette be őket, nem mehetek másik orvoshoz, míg nem költözöm el. És ez nekik (OEP) normális és kérdezik miért probléma. Bármilyen műtét szintén, több mint 1 év várakozási idő, amire meg is halhatsz, kieshetsz a munkából, nem érdekli őket. Nagyszüleimnek is 10-15e Ft/alkalom az orvos, műtét legalább 50e Ft, csak hogy kiírják, nem amit még akkor várnak el. Aki nem fizet (például egyik szomszéd néni a garzonban, annak másfél-2 évre írták ki a műtétet, pedig járni is alig tudott. Egyszer kivártam majdnem 1 évet, hogy bejussak a bőrgyógyászatra, majd ott közölték hogy TB-re max 3 vagy 5 (már nem emlékszem) vadhúst szednek le, többiért fizetnem kell vagy jelentkezzek be újra (mondjuk asszisztens rendes volt, jóval többet szedett le, mikor az doktornő nem nézte). Rák gyanús volt most az epém, 3-4 hónapra kaptam időpontot ultrahangra. Úgyhogy most is fizethetek, van hogy már normál orvost meg sem próbálom, inkább fizetek magánnak hivatalosan. Például szülés is 120e Ft volt számlásan (jó persze előtte 10-20e Ft/vizsgálat), normál orvosnál (TB) is ahogy hallom 80-100e Ft a tarifa, szülésznő (állami) 50e Ft volt..
Ha pedig balesetet szenvedsz és mondjuk szeretnéd hogy cseréljék a kacsádat, akkor szintén zsebbe 2-3e Ft/nővér és még így is húzzák a pofájukat.

És akkor olvasom ezt:
http://www.neak.gov.hu/friss_kozlemenyek/kozlemeny_varolista.html
Van pofájuk, mikor sokszor FEL SEM VESZNEK a várólistára! Azt mondják mivel olyan hosszú a várólista, ezért nem látják hogy akkor hogyan lesznek a szabadságolások, így nem tudnak előjegyezni, hívjam őket 3-4 hónap múlva (pl: B*jcsy csinálta ezt).

Igen, van gyermekem és járok orvoshoz. Macskám is van, azokat is viszem orvoshoz. Ebben a félévben 40k volt csak a 3 macska. Ebből kettőt altatni kellett, mert mindegyiknél 80k körül lett volna az ellátás. Ennyit tesz, hogy macskára nincs TB.
A háziorvosnál soha nem fizettem semmit. TBs vizsgálatnál dettóra. Ebben a félévben volt ultrahangom (2 hetes várakozás), laborom (1-2 nap várakozás) nem is egy TBre. Ott sem fizettem. Sebészeten vetettem le befelé növő anyajegyet a fejemről TBre (1 hét várakozás), ott sem kellett fizetni.
Járok fizetős orvoshoz is, de azoknál minden egyes alkalommal számlát kapok.
Sőt, le fogsz hidalni, a gyereknél egyetlen kötelező vizsgálatért sem kellett fizetni, sőt a szülésért sem! Úristen, hogy lehet ez? Úgy, hogy nem kell bedőlni mindenféle urban legendnek és faszságnak. Vannak vizsgálatok, amit meg kell csinálnia az orvosnak, vannak ellátások amit TBs rendelésen meg kell csinálnia. Nem tarthatja a markát és pont. Javasolhat Tb által nem finanszírozott gyógykezelést vagy diagnosztikai eljárást, de el kell látni téged "ingyen".

Nem tudom miért vagy kiakadva, hogy az OEP csak névvel fogadja a panaszodat. Nem spiclikorszakban vagyunk. Ha nem vagy elégedett a szolgáltatással, vagy jogszerűtlenséget tapasztalsz, akkor jelentsd be. A népszerű tévhitekkel ellentétben nem érhet retorzió.

Nem vesznek fel a várólistára erős bullshit jellegű dolog. Amennyiben van érvényes beutalód, kötelesek felvenni a várólistára. Ha nem vesznek fel akkor telefon a betegjogi képviselőnek. Ott a neve és telefonszáma, minden rendelőben. Ugyanis attól, hogy felvesznek a várólistára még nem kötelesek pontos időpontot adni.

Amúgy erősen érzem a Hofinak a szelét ebben a témában is: Nem a zsemle a kicsi, hanem a pofátok nagy.
Adott egy orvosi ellátás, ami minden biztosítottnak jár. A nyuggerek és a gyerekek alapból biztosítottak. Tehát kilenc millió emberből, öt és félnek nem kellene fizetnie. Aztán még ott vannak a segélyesek, a közszférának a dolgozói (ugye az ő TBjüket a versenyszférás dolgozók adójából fizetik). Tehát marad cca. 2.5-1.8 millió akinek biztosítania kellene 9 millió orvosi ellátását.Természetesen különágyas, ugrásra kész traumateames, még a WCben is MR meg CT készülékkel ellátott AZONNALI ellátással, INGYÉ'.
Ehhez hozzájön, hogy ugyanezen embereknek pótsegéd fogalma sincs az orvosi vizsgálatok költségvonzataival. Öt anyajegy levétele és egynek szövettani vizsgálata, tokkal-vonóval olyan 50000HUF. Ebben benne van egy orvos, egy nővér, egy laboráns bére, a műtéthez használt eszközök díja, a felhasznált gyógyszerek díja, mintaszállítás, világítás, fűtés. És ez csak egy olyan beavatkozás aminek a végrehajtása vagy nem végrehajtása nem veszélyezteti a páciens életét. Vannak ennél sokkal drágább és fontosabb beavatkozások. Innen kezdve talán érthető, hogy nem foga TB fizetni félévente egy ilyen beavatkozásnál többet.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem anyajegyet szedettem le, csak kinövést (papillóma). Anyajegy az most volt anyámnak 15e Ft 3db állami helyen. Mit nem értesz azon meg hogy ha panaszt teszel, akkor utána ugyanaz az orvos fog vizsgálni (nem választhatsz mást, másik körzetből!), beavatkozásokat végezni rajtad? Te sem érted mi ebben a probléma vagy csak nem akarod megérteni? Ez olyan mintha panaszt tennél, hogy a bíró kenőpénzt kért tőled, majd jól megbüntetik, de ő tárgyalja tovább az ügyedet. Még most sem esett le?

WC-ben MR? Te hol élsz, melyik országban (biztos nem nálunk)? WC-be neked kell vinni a WC papírt is a B*jcsy-ban. Hazaküldtek szüléskor(!), mert elfelejtettem hozni mikor berohantam feleségemmel. A fürdőt (zuhanyzó) WC kefével mossa a takarítónő tisztítószer nélkül! Feleségemnek kellett bevinni fertőtlenítőt és fürdés előtt használnia.
Egyébként MR: este 8-10 óráig is van hogy MR-eznek, 3-4 óra várakozással (szintén B*jcsy, hátsó épület), mert nincs elég gép. Aztán hetek mire megkapod az eredményt, mert most figyelj: nincs elég orvos, aki kiértékelje. Orvostechnikai szállítónak is dolgoztam, azt mondták hogy a magyarok fele annyi jótállást sem kapnak az eszközökre, mint nyugaton, mert nálunk állandóan járatják a berendezéseket, a karbantartás is mindig csak a kötelező minimum (hogy legalább ne haljon meg senki) vagy még az sem. Ezért is van egy csomó minden kiszervezve, mert ott legalább a gépeket karbantartják, viszont mivel a TB nem igazán hajlamos a fizetésre a diag fele, ezért van egy kvótájuk ami után mindig csetepaté van, mert nem fogadnak újabb TB-s beteget. A laborról már ne is beszéljünk, volt hogy az egész kerület hetes laborját kukába kellett dobni a hozzáértésük miatt! Újra be kellett menni mindenkinek vért venni. Volt olyan vért vettek és mire felvitték (1-2 óra) megalvadt és használhatatlan volt. 1 rohadt szintet kellett volna menni! Utána apám szólt (második levételnél), hogy ha lehet ő vinné fel a laborba, mert ez nevetséges.

Ez szerintem a "Természetesen különágyas, ugrásra kész traumateames, még a WCben is MR meg CT készülékkel ellátott AZONNALI ellátással, INGYÉ'"-től nagyon messze van. Én úgy érzem egy rakás pénzt fizetek az egészségügyre/nek és minősíthetetlen a szolgáltatás, amit kapok érte. Főnököm mondja mindig, hogy csak magánba megy mindenhova ezek miatt és én is azt vettem észre hogy már többször vagyok magán rendelésen, mint államin.

(Arról ne is beszéljünk mi van ha baleset ér. Bevitte feleségem barátnőjét a mentő, de mint kiderült bent, lábon már nem tud hazajönni, azonban mivel neki nem volt ösztönzője (értsd elég pénz a zsebében), ezért bent nem fektették, de haza sem szállította a mentő. Szóval ott állt (illetve ült) reggel 2-kor a balesetiben, én mentem érte és hoztam el. Ha nincs pénzed, akkor nálunk csak meghalni van jogod).

Továbbra sem értem, hogy miért fizettek TB-s gyógykezelésre. Ez valami családi deficit lesz nálatok. A páromról is műtöttek le anyajegyet, az sem került pénzbe. Vagy nem az lehet, hogy állami intézményben végzett magánrendelésen voltatok?

Amennyiben az orvos félrekezel úgy nem csak a praxisával játszik, hanem a börtönnel is. A másik, hogy szabad orvosválasztás van az országban, amennyiben úgy érzed a jelenlegi orvosod nem megfelelő, nem bízol meg benne, választhatsz másikat is.

Tettetek panaszt a kórterem nem megfelelő tisztítása ügyében? T'od erre van tisztiorvosi szolgálat.

Nem akarlak kiábrándítani, de az MR készülékek sok helyen (nem csak Magyarországon) napi 24 órában járnak technológiai okokból.

Az állam által nyújtott közgyógyellátás minimumai feketén-fehéren le van írva. A rendszer működése és a hibái ismertek, de ezen csak úgy lehet változtatni, ha csökkentjük a rendszer leterheltségét. Ennek része lehetne, hogy a szükségtelen ellátásokat ne az állam állja. pl. Dohányosok, alkoholisták, drogosok fizessenek arányosan többet. Torokfájással sürgősségire menők, fizessék a teljes igénybe vett szolgáltatási díjat. A nyugdíjasok, tb alól mentesültek legyenek hátrébb sorolva a várólistákon. Egy jól irányzott korfakiigazítás sokat segítene. A vizitdíj rendkívül jó volt ilyen szempontból, a mai napig visszasírom.

A mentő nem taxi. A mentő feladata a betegek mentése, azaz a kórházBA történő szállítása. Mivel a feleséged barátnőjének sérülése nem igényelt kórházi ellátást azért nem fektették be, és nem azért mert nem volt elég pénze. Ha lett volna elég pénze, akkor kérhette volna, hogy biztosítsanak neki ágyat, de ez nem TBs ellátás.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Továbbra sem értem, hogy miért fizettek TB-s gyógykezelésre."
Azért mert elvárják. Nem kapsz időpontot különben vagy nem végzik el a beavatkozást (például az magának nincs is útban, így szépészeti probléma -> fizess). Ebben pedig nehéz belekötni, mert elég szubjektív dolog.

"amennyiben úgy érzed a jelenlegi orvosod nem megfelelő, nem bízol meg benne, választhatsz másikat is."
Ezt milyen törvény írja elő, hogyan hivatkozhatok rá? Mert engem úgy elhajtottak mikor másik helyre akartam menni (és itt csak ő rendel), mint a huzat. Akkori OEP is azt mondta, nem választhatom meg hova megyek, csak a körzetembe mehetek.

"Tettetek panaszt a kórterem nem megfelelő tisztítása ügyében? T'od erre van tisztiorvosi szolgálat."
Nem tettünk, mert nem akartunk problémát. Így is igen gáz dolgok vannak a kórházban, ami szerintem mindenkinek evidens. Például baba roaming rendszerben semmilyen azonosítást nem kérnek, bárkinek a gyermekét elvihettem volna. Nem régen volt is egy ilyen ügy: valami elmebeteg elvitte egy kórházból más csecsemőjét, nem is tudom mi lett annak a vége, de félelmetes csak rá gondolni is. Egyetlen egyszer akartam panaszt tenni, mert az már annyira durva ügy volt: feleségemnek rosszul gyártották le a járássegítő szerkezetet (motor balesete után). Mikor mondtam a dokinak (valami arab, törte a magyart), hogy ez így nem lesz jó, nem tud benne járni, akkor még engem oktatott ki. Akkor odahívtam mindenkit és kivertem a balhét és kérdeztem milyen módon tudok panaszt tenni és akkor most dokumentáljuk az ügyet. Lefotóztam mit adtak, mellé raktam egy derékszögű vonalzót, stb.. Volt nagy felfordulás, de végül valami utólagos gumi patkolással megcsinálta normálisra, így nem tettem panaszt. A szép az volt benne, hogy ezért mi valami 10-20e Ft közötti összeget fizettünk, mert TB-ben nem járt volna, csak a gipsz. Csak két lábon gipsz kicsit megnehezíti a dolgokat..

"A vizitdíj rendkívül jó volt ilyen szempontból, a mai napig visszasírom."
Én is.

"A mentő nem taxi. A mentő feladata a betegek mentése, azaz a kórházBA történő szállítása. Mivel a feleséged barátnőjének sérülése nem igényelt kórházi ellátást azért nem fektették be, és nem azért mert nem volt elég pénze. Ha lett volna elég pénze, akkor kérhette volna, hogy biztosítsanak neki ágyat, de ez nem TBs ellátás."
Ha legalább 1 hónapig nem mehetsz dolgozni a sérülés miatt, az nem elég ok a szállításra (komolyságát tekintve)?

Nincs olyan, hogy "mert elvàrjàk". Az orvos egy előre meghatàrozott szerződésben foglaltak szerint van bérezve és a szerint köteles teljesíteni. Nem vàrhat el semmifêle többletet a szerződésêben leírtaknàl.

Tovàbbra is àll a mentő nem taxi. Attól, hogy nem tud dolgozni, még tudnia kell gondoskodnia magàról. Felnőttek vagyunk.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nincs olyan, hogy "mert elvàrjàk". Az orvos egy előre meghatàrozott szerződésben foglaltak szerint van bérezve és a szerint köteles teljesíteni. Nem vàrhat el semmifêle többletet a szerződésêben leírtaknàl.

mahahaha....

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

"nem csak a praxisával játszik, hanem a börtönnel is"
AHHAHAHAH

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Miért, a lapos Földben hogyan hihet valaki!? Ráadásul úgy, hogy nem egy kézzelfogható bizonyíték van a cáfolatára.

Amugy mi van ha mindkettonek igaza van (ha nem is olyan formaban, ahogy hirdetik)? Az osi vedikus irasok szerint egyszerre letezik mindketto, a himalaya a metszet, ami mindket foldon ott van. Eleg nehez bizonyitani az ellenkezojet, mert csak azt tudjuk bizonyitani, hogy a mi foldi erzekeinkkel, a mi foldi muszereinket hasznalva, a mi dimanzionkban csak a kereket erzekeljuk. :D

-
Advanced testing of Golang applications

Mert azokat nem tartják futóbolondnak, ugye? Vagy mit akarsz mondani?

--
trey @ gépház

M..m..mivan? Te nem hiszed, hogy lapos a Föld?

-----------------
10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Youtube kommenteket érdemes néni USA-ból. Nem tudom ennek hány százaléka troll, de ha 90% is, akkor is nagyon durván sokan hiszik hogy lapos a Föld.

a túlnépesedés minket nem érint... mi fogyunk.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

De, érint. Részben ezért is alakult ki az mostani migrációs válság. Ha nincs népességfelesleg, akkor nincs akkora gazdasági nyomás a szegény államokon, emiatt magasabb társadalmi jólétet tudnak biztosítani és egy fegyveres konfliktus esetén is kisebb terhet jelentenek a szomszédos államoknak. Ezek a népesség mobilizációjával szembe hatnak.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

szerencsere. Nezd el, hogy sose magyaraztak el nekem, hogy miert jo az, ha megint 10M fole megy a jomunkasemberek szama, es miert rossz az, ha 9 vagy 8M ala esik...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Csökken a fogyasztás...

es az miert baj?

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Mert minden arra épül (helytelenül). Annyira így van ez, hogy komoly esetben a fogyasztás/termelés ösztönzésére, akár negatív kamatokat is alkalmaznak a bankok.

ha helytelen, akkor szerintem nem baj. Tovabb? Vagy csak ennyi?

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

"Tovabb? Vagy csak ennyi?"
??

De akkor mi lenne a kereszténydemokráciával?

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Mar arra az ot-hat aggastyanra gondolsz akik ezen a neven nyomulnak? :)

Az egész ország!

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Teljesen igazad van. A kereszténységgel együtt...

A levegő, amit belélegzel, a víz, amit megiszol is már "megjárta" más szervezetét.

de ezekre nincs ráírva :))

És még dugtak is benne a halak...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igen. Csakhogy ezeket a szervezet meg tudja valamennyire tisztítani, mielőtt a véráramba kerülne...

Hogyan is történik ez? Van pár röntgen felvételem, de egyiken sem láttam Brita filtert az emésztőrendszerem felső traktusában.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A fizikai szennyeződés ebből a szempontból elhanyagolható jelentőségű.

Egy alap Brita filter szűr, klórt, ólmot, benzolt, kadmiumot azbesztet, vízkövet.
Amúgy pont, hogy nem. A szervezet, nagyjából minden vegyi anyagot át tud pumpálni a véráramba ami vízzel kerül be.
pl. A fejlett világban élő férfiak spermaszámának csökkenésének a hátterében, többek között, a műanyagokból kioldódó szerves vegyületek és az ivóvízbázisba bejutó fitoösztrogén fogamzásgátlók állnak.
Szóval, milyen szennyeződésekről is beszélünk?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hogyan magyarázod el egy vaknak, hogy milyen a fehér szín?

Felbontom színkomponensekre ēs felsorolom azok nagysàgàt. Làtni fogja a fehér színt? Nem. Tudni fogja mi a fehér szín? Igen. Elő fogja tudni àllítani a fehér színt? Igen.
Te, hogy làtod a elektromos feszültséget? Annak időbeli lefolyàsàt? Én napi szinten vizsgàlom.
Ez a tudomàny lényege, hogy megismerni modellezni, mérni, befolyàsolni tudunk olyan dolgokat, ami az érzékelésünkön túl van.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Győri Audi azonnal felvesz a diesel részlegre, de pala szedésért is jó pénzt kaphatsz.

Balesetnel ha TENYLEG surgos a dolog adnak egy egyseg RH- 0-at, mire az lemegy megvan a gyorsteszt es adnak amit kell.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

És RH 0 minden rohamkocsiban van, vagy ezt is rendelnie kell a kiérkező orvosnak?

Tudomásom szerint egyébként semmilyen vér nincs a kocsiban, így az egész vita értelmetlen. :)

Érdeklődők jobban utánajárhatnak a 5/2006. (II. 7.) EüM rendeletben, de egy gyors Ctrl-F megerősíti a fentieket.

Pontosan, ha az első kiérkező orvosnak kell rendelnie, akkor nem a fél perces meghatározás lesz a gap.

RH0-ból kevés van, csak annak adnak olyat, akinek nagyon nincs más.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

apropos. ha valaki rh0, es annak valami mast adnak, akkor mi van ?

--
HUP te Zsiga !

Semmi különös, belehal.

Nem hisznek el semmit vércsoport ügyben, pont a gyorsteszt miatt.
Tőlem egy műtételőtt megkérdezték a vércsoportomat. Megmondtam. Labor, vérvétel, megnézték.
És amikor már a műtőasztalon feküdtem, altatás előtt még egy gyorstesztet nyomtak.
Úgyhogy szerintem a mentős lesz*rja, hogy mit varratsz magadra vércsoport gyanánt. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

+1 Baromság az egész. Mindig kötelező ellenőrizniük, nem fognak egy tetoválás alapján vért adni.

Lehet, hogy tévedek, de emlékeim szerint nekem azt magyarázták pár éve, hogy Magyarországon már jó ideje az az eljárás, hogy *minden esetben*, amikor vért kapnál, meghatározzák a vércsoportodat; a közvetelnül a vér beadása előtti ("betegágy melletti") vércsoport-meghatározás kötelező -- ha jól emlékszem. És ha nem tévedek, már nem (vagy csak nagyon ritkán?) játsszák azt, hogy "adjunk neki nulla-negatív vért, mer' azt mindenki kaphat". (Ha pedig nem sürgős az eset, akkor egyébként is választott vért rendelnek, aminél ráadásul kismilliő vércsoportot ellenőriznek, hogy minél egyezőbb legyen a vér.)

Igen, sürgős esetben az a 4-5 perc is számíthat, amíg a gyorsteszttel megnézik a vércsoportodat, de ha ne adj' isten rossz vért kapsz, akkor annyit nyertél, hogy 4-5 perccel előbb halsz meg.

Ezért is csóváltam a fejem, amikor a "Háló kalózai"-ban úgy öltek meg egy embert, hogy életveszélyesen megkéseltették, előzőleg pedig a kórház adatbázisában átíratták a vércsoportját. Na, nálunk elvileg ilyen esetben sem kaphatnál rossz vért, mert mindig meg kell nézni a beteg és a minta vércsoportját is.

- - -
TransferWise

Egy európai nyilvántartás, ahol a beteg (és kezelő orvosa) dönti el, hogy milyen információkat oszt meg?

... ja, inkább megdöglök, minthogy megmondjam milyen a vércsoportom!

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Neked van ilyened?

Te az orvos helyébe hinnél a tetoválásnak vagy inkább kérnél egy felperces tesztet?

Az ilyen random tetoválásoknak nyilván nem hinnék, ha lenne központi rendszer (és szabályozás), akkor persze nem ilyen egyszerű a kérdés.

Csak úgy l'art pour l'art így sem kéne, a fenti feltételek továbbra is igazak. :)

Jelenleg nem igazán jár előnyökkel, nem kötelező, és olyan betegségem sincs (hál' Istennek) ami indokolná

(x) igen, de csak "human readable" formában

mi van, ha pont akkor romlana el a QR olvasó / chip olvasó / egyéb kütyü, amikor épp az én életem kéne menteniük?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Én is azt gondolom hogy a kódolás / authentikáció / authorizáció csak kockázatot jelent. Éppen elmegy a'internet 3 percre, addig meg elszív a mentős egy cigit? :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

akkor már ledes tetkó legyen, hátha éjszakai, felhős vaksötétben, egy bánya mélyén, érjen baleset, és akkor romoljon el a mentős zseblámpája.

https://authoritytattoo.com/glow-in-the-dark-tattoos/
Valahol olvastam üveg mikrokapszula pigmentű, napfényre aktiválódó, 8 órát világító tetkóról, de a bányába az sem lenne igazi.
De ennyi erővel be lehetne fűzni egy lapos chipet a bőr alá, ami a testhőből kapja az energiát és nyomásra aktiválódik.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

... lesz ez még jobb is... egyszer majd kvantumszámítógép fogja szükség esetén elemezni/teleportálni távolról a vérsejteket :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Van UV-ban "vilagito" festek, nem?

Az otlet nem rossz, de a kivitelezes szeintem kifejezetten elfuseralt. A legnagyobb baj, hogy nem szabvanyos (sem a jeloles, sem az elhelyezes), es jogilag sem egyertelmu, hogy erre az informaciora egy orvos alapozhat-e. Ezen kivul a tetovalas szamomra kifejezetten nemkivanatos dolog, egy karkoto pl. lenyegesen diszkretebb, kulturaltabb, raadasul lenygesen rugalmasabb megoldas is. Mondjuk az illeto cukorbeteg, felvarratja, aztan meg kesobb modnjuk verzekeny is lesz ... az epilepsziat meg mar nem tudja hova varratni .... na jo ez tulzas, de azert jol szemlelteti, hogy egy ember egeszsegi allapota nem konstans.

Én kimondottan szeretem a tetoválásokat, van is pár, ilyesmin is gondolkoztam már, de pont ez a bajom vele: Valójában nem éri el a célját, mert nincs rá semmi biztosíték, hogy valós, megbízható információt tartalmaz, ezért az orvos NEM alapoz(hat) rá. (lásd: "Nem újraélesztendő")

Ettől függetlenül Igen-re szavaztam - amennyiben lenne valami kidolgozott, megbízható rendszere.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ha magadra tetováltatod, hogy ilyen és ilyen "beteg vagyok", vagy ilyen és ilyen "allergiás vagyok", akkor esélyed sincs a gyógyulásra... :-)

+1 :)

Legtöbb esetben ezek genetikai problémák, és a gyógyszergyárak marketingjével ellentétben nincs esély valódi gyógyulásra - legalábbis amíg nem terjed el az (utólagos) génmanipuláció.

De az ember már amúgy is régóta szembe megy az evolúció szabályaival, így legalább messziről látszana a mértéke is...

--
zrubi.hu

Nem létezik olyan, hogy genetikai probléma. Minden pillanatban mi magunk módosítjuk a génállományunkat a gondolatainkkal, a szavainkkal, az érzéseinkkel, amelyek nem a testből származnak.

atyauristen!

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Nem tudom mit szívsz, de nekem is adj belőle :D
David Bowie – Space Oddity
https://youtu.be/iYYRH4apXDo?t=30

Gondolom a lapos Földben is hiszel...

Nem hiszek semmiben, pláne nem a mostani "tudományban". A ló seggén a pattanásból próbálják meg behatárolni, hogy hogyan nézhet ki a ló... :-)

Te tulajdonképpen mi az istent csinálsz egy informatikai fórumon?

Mit, mit. Szórakozok. :-)

A tudományban az a szép, hogy meg is tudja csinálni. A ló seggén lévő pattanásban megtalálható a ló genetikai anyaga. Ebből meghatározható az anyai és apai géntípusa ez alapján azonosíthatóak a szülei. A szülei tulajdonságaiból az örökléstan segítségével meghatározható, hogy melyek lesznek a dominánsa vonásai. Amennyiben kellő számú lónak ismerjük a genetikai állományát előállíthatunk egy adatbázist, melyből az adott genetikai felépítéshez különféle testi tulajdonságokat tudunk társítani.
Azt nem fogja a tudomány tudni a ló seggén lévő pattanásból, hogy mire gondol a ló, de azt jó eséllyel tudni fogjuk, hogyan nézett ki, sőt azt is tudjuk milyen örökletes betegségei vannak.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Te abból indulsz ki, hogy tudjuk, hogy néz ki egy ló. Persze, így könnyű... De ha nem tudjuk, akkor mindjárt más a helyzet. Ráadásul ez egy képletes megfogalmazás volt a szűklátókörűségre, az ismeretek totális hiányára. Fekete anyag? Fekete energia? És ez teszi ki az ismert univerzum kb. 94%-át? 6%-ból következtetnek 94-re? Az én véleményem szerint ez a 6% is vad túlzás.
A tudomány jelenlegi tudása inkább közelít erősen a nullához...

Khm....A Fekete anyag, Fekete energia csak a jelenlegi tudomànyos modellben létezik. Abban a modellben ami as univerzum működésének a "6%"-àt majdnem 100%-osan modellezi. Én nyitott vagyok bármilyen màs modellre, csak egy kritériumom van: A modell fedje le a jelenleg làtható 100%-ot.
Ha úgy gondolod, hogy a tudomàny jelenlegi àllàsa közel nulla, akkor, hogyan írogatsz erre a fórumra? Hogyan kapsz villanyt? Hogyan működik a szàmítógéped?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igenre szavaztam, de ha jól tudom vércsoport megállapítása kevesebb mint egy percet vesz igénybe (mint ahogy véradáskor is) így szerintem az felesleges lenne, viszont ha olyan betegségem lenne ami rendszeresen eszméletvesztést okozhat és ellátásban segít ha tudják mi a bajom, akkor jó ötlet lehet a tetoválás, és vállalnám ha úgy látom hogy jelentős előnyom származna belőle. Ilyen betegséggel élők általában a pénztárcában tartanak egy ismertetőt a betegségükről (az utcán senki se fog belenézni, max orvos/mentős), vagy ruhára varratnak valamit esetleg olyan karkötőn hordanak (ezeket se biztos hogy észreveszik), de a tetoválást se tudom hogy hova lehetne rakni ahol észreveszik ha gond van, de mégse zavaró a jelenléte.

+1

Persze, végig a hátamra, de binárisban! :D

Csak akkor, ha ez életmentő lehet, mint pl a diabetes tetko.
Mivel nekem (tudtommal, és egyelőre) nincs sem effajta betegségem, a vércsoportomat meg úgysem hinnék el, mert helyszínen nézik meg, ezért a válaszom nem.

De a dolog felvet pár kérdést.
- mi garantálja, hogy az információ valid?
ha ugyanis részegen trollkodásból varratod fel a jelet, és balesetnél ezért a mentőorvos "megöl", akkor mi van?
Mondhatjuk, hogy a te felelősséged, de a mentőorvosnak ezt a vádlottak padján is meg kell magyaráznia. Még ha fel is mentik, akkor is durván kiszúrtál vele.

- mi van ha fejődik a tudomány, és a az info elveszti valid voltát...? lsd. előző kérdés.

- mi van azt varratja fel valaki, hogy nem kér újraélesztést, vagy megtiltja a vérűtömlesztést? Azt hogy kell kezelnie az orvosnak?

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

"- mi garantálja, hogy az információ valid?
ha ugyanis részegen trollkodásból varratod fel a jelet, és balesetnél ezért a mentőorvos "megöl", akkor mi van?"

Semmi, nem is teszi szükségtelenné az ellenőrzését az infónak. Gyorsan útba igazít. Vagyis ha valakin ott a diabetes infó, akkor nem kezdik el fontolgatni, hogy vajon mi miatt ájult el, egyből tesztelhetik cukorra. Az meg gyorsan megvan.

--
trey @ gépház

Max a talpamra.

és ha épp talpra esel?
:)

Nekem egy karpántom van, amire fel van írva a név, vércsoport, allergia és pár BNO kód.

--
openSUSE 42.2 x86_64

btw tetoválást nem. Bár nekem sincs se allergia, se semmi extra, ami miatt kellene ilyen tetkó.

De nagyanyám tuti nem varratna magára :) Helyette van egy kis nyakbaakasztós cucca, amiben kiskártyákon rajta van minden információ. Mivel ha gáz van, a mentős így is úgy is "lebontja róla a ruhát" , akkor egyből ott van neki egy rakat felírt információ. Nyilván ez idős embereknél nagyon hasznos + ott kevésbé fordul elő (ha nem 0 alkalommal), hogy "trollkodásról" van szó, mivel orvossal egyeztetve kerül felírásra kb. minden fontos infó, gyógyszerallergia, vércsoport, értesítendő személy neve, stb, stb, stb.

Szóval szerintem ezek a hagyományos megoldások tökéletesek lehetnek egyelőre :)

A tetoválás több ezer éves múltra tekint vissza, nem lennék meglepve, ha hagyományosabbnak számítana a nyakba akasztott izebigyóra nyomtatott foobar-nál. ;)

"A legrégebbi ismert emberi tetoválást Ötzi viselte, az 1990-es években az Alpokban talált férfimúmia, korát kb. 5000 évesre becsülik."

--
trey @ gépház

Plusz poén, hogy Ötzi tetkói orvosi tetoválások voltak. Az izületi gyulladás fájdalmait próbálták csökkenteni vele.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Remek hogy több ezer éves múltra tekint vissza. Szerinted mi praktikusabb / gyorsabb egy mentős számára aki egy eszméletlen beteghez megy ki ?

A "qrkódos / logos / bármiegyéb számsoros / barcodeos" többezerévesmúltú tetoválás, amihez adott esetben kell egy kütyü ami majd leolvassa (már ha épp nem szarik be a technika),

vagy egy részletes információkat tartalmazó "izébigyó" amit azonnal tud értelmezni szemmel a mentős ?

Én a másodikra voksolnék..

Amiről én végig beszéltem, az semmilyen barcode-os, leolvasós. Az egy diabetológussal és mentőssel egyeztetett, egyszerűen felismerhető minta, ami mindig ugyanott lesz, ha egyszer felvarrták.

--
trey @ gépház

Mi lenne egy ilyen értelme? Az orvos nem hagyatkozhat rá, tesztelni kell. Csúnya lenne, ha pl. valami központi nyilvántartásban rossz lenne a vércsoportod, és abba halnál bele...

Soha, semmilyen körülmények között nem akarok tetoválást.

hány olyan eset lehet amikor valaki azért hal meg mert nem tudják (a körülötte állók, 104 telefonban, mentős) milyen krónikus betegsége van?

Esetleg úgy, hogy csak UV alatt látszódjon, vagy valami ilyesmi. Törvény által előírt, egységes helyen/helyeken. Ha belegondolunk akkor még annyira sem zavarna minket ez mint az oltás helye.
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Az egyik célja az lenne, ha fetrengő embert lát valaki az utcán, felismerje a jelet a csuklóján és betegnek nézze, ne alkoholistának, vagy belőtt drogosnak.

Kicsi az esélye, hogy az utcán járókelőnél UV lámpa legyen zsebben.

--
trey @ gépház

Mi tiltja, hogy egy utcán fetrengő emberhez mentőt hívjanak függetlenül attól, hogy mitől került a földre?
--
$ grep -c egy$ word.list
100

Egyszer tettem ilyet. Hajtottam be korom sötét téli estén a házunk előtt levő parkolóba. Az utolsó pillanatban vettem észre, hogy egy alak fekszik a betonon. Majdnem áthajtottam rajta.

Kiszálltam, néztem mi van vele. Nem reagált, csak motyogott. Kihívtam a mentőket, mondták várjak. Amíg vártam, lassan magához tért, kezdett feltápászkodni. Mondtam a mentősnek mi van (a vonalban volt). Mondja, tartsam ott.

Megérkeztek a mentők, megállapították, hogy matt részeg, de kutya baja.

Majd lebasztak, hogy ezért felesleges volt kihívni őket, mert kurva sok dolguk van és vannak sürgősebb esetek is ennél. Szabálysértést meg bírságot is emlegettek.

Szerinted?

--
trey @ gépház

Lebasztak. És? Inkább hagyjak meghalni egy embert nehogy lebasszanak?

Emlegethetnek bármit. Ha elküldenek az anyámba, akkor is hívom őket legközelebb.
--
$ grep -c egy$ word.list
100

ne izgasd magad, ha nem hívod a mentőket akkor segítségnyújtás elmulasztása miatt fizethetsz..

vagyis mindegy mit teszel, csak fizess, osz jónapot!

ha ner legyen kövér:)

kicsit túltolod ezt a témát, nem?

sajnos nem
nem trey az első aki hasonlót átélt.

Itt egyébként nem is értem, mi lehetne a vád. A diszpécser/mentősök döntöttek egy laikus által elmondottak alapján, hogy kiszállnak. Az más, ha azt hazudod, hogy eszméletlenül fekszik a földön.
--
$ grep -c egy$ word.list
100

pl hogy akkor bevándorlótámogató leszel, és fizetheted a különadót.

más szavakkal, a társadalmi szolidaritás hiánya. ez ma nagy divat.

LOL
Nem gondolom, hogy eldönthetem egy szemlátomást rosszul lévő emberről, hogy hívok mentőt, mert talán cukorbeteg, vagy nem hívok, mert alkoholmérgezése van/hajléktalan/ateista/MKKP-re szavazott stb :)
--
$ grep -c egy$ word.list
100

az élet nem egy habostorta :)

+1
A földön fekvőnek segítséget nyújtani polgári kötelesség. Nem tisztünk, és a többségünknek (akik nem vagyunk orvosok) nem is kompetenciánk
megállapítani miért van a földön.
Azon pedig gondolkodni is embertelen, hogy az illető méltó-e a segítségre, függetlenül az állapotának okától.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

igazad van.
de az nem elég.

hogy mi elég azt meg senki sem tudja. - lásd trey példáját.

Bocs de ha én fetrengő embert látok az utcán, akkor nem a csuklójához nyúlkálok, meg nem is ítélkezem egyből, hogy ő most vagy drogos, alkesz, megérdemelte, stb. hanem hívom a mentőket. Olvastam a lenti kommentedet miszerint a mentők téged fedtek meg, mert kihívtad őket. Szerinted egy orvosi tetkó mennyiben változtatott volna a helyzeteden? A tetoválás kimutatta volna, hogy a hapsi részeg? Amúgy a bunkó ember ellen nincs ellenszer. Jelen esetben az ellen, aki letol téged mert jót akartál, akármennyi dolga is van.
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Próbálkoztak már ezzel korábban (3. Birodalom):
https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-8e799e4416c38257ee9080d1d30afea3
https://ww2gravestone.com/wp-content/uploads/2016/12/15046067759_2934a607c6-300x204.jpg?f0589e&f0589e

Akkoriban még volt értelme, mert nem létezett gyorsteszt. Minden esetben a bal felkarra került a tetoválás, az I. VH-s tapasztalatok alapján, ugyanis ha a bal kezed leszakad a sziv közelsége miatt nagyon gyors a vérveszteség, akkoriban kb ilyenkor már hozzá se láttak semmihez, mert a kor technikai szinvonala miatt ez már élettel összeegyeztethetetlen sérülés volt.

Manapság nem látom értelmét.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Gondolom, az azt követő időkben nem hömbölgött minden utcasarkon egy-egy bedzsinázott, beherbálozott, bekrokodilozott zombi. Sokszor a régi dolgok újra divatba jöhetnek.

--
trey @ gépház

Nyilván kisebb volt a bio-fű fogyasztás :D
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Szerintem egy QR kódnak, vagy egy bőr alá rakott RFID-nak több értelme van. Utóbbi kb. láthatatlan, kb. egy TAJ vagy személyi számot kell kódolnia, ahhoz tartozóan pedig mindent le tudnak kérdezni.
--
"Sose a gép a hülye."

Ez szép, de pont a lényeget öli meg.
Az a fontos, hogy azonnal lássa, és értse szakember és laikus egyaránt, hogy mire kell figyelni.
Erre jelenleg egy tetoválás a legalkalmasabb a megfelelő helyen, mert már a telefonba mondhatod az ügyeletsnek, hogy diabetes tetoválás van a csuklóján.
De QR kódot nem kezdessz olvasgatni, inkább telefonálsz. Nem? ;)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Nem tudom.... Azért QR kód olvasó kb minden telefonon van már. Szerintem az sem rossz, hogy lepittyented a csuklójáról a kódot, és már úgy hívod az ügyeletet, hogy itt fekszik a 098 555 349 taj számú ember a Kossuth utcán eszméletlenül. Ők meg rögtön látják, hogy az most egy cukorbeteg, egy hiv-fertőzött vagy csak egy alkoholista.
--
"Sose a gép a hülye."

Csak egy jut erről eszembe.
Beavis és Butthead egy epizódban arról beszélget, mit tetováljanak a saját seggükre.
Hát persze, hogy egy segget!

-----------------
10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Nem: a tetoválás maga elrontja egy halom rák marker hatékonyságát.
--
https://naszta.hu

Hosszútávon? Erre van linked?

Mire alapozod azt a – szerintem téves – felvetést, hogy ha bevezetnének egy ilyet, akkor reális lehetőség lenne elutasítani. Reális lehetőség alatt azt értem, hogy semmilyen hátrányod nem származik belőle, ha elutasítod.

Például, még nem kötelező, de erősen dolgoznak rajta: A háziorvosnak elmondod a saját és rokonságod kórelőzményeit. Az orvos ezt köteles lesz felvinni a központi számítógépes rendszerbe, ahol kb. az összes fontosabb kormányzati, rendészeti szereplő jogosult lesz hozzáférni ezekhez az adatokhoz is. Akkor is, ha a gyógyító tevékenységhez semmi köze az adott szervnek. Viszont dönthetsz úgy is, hogy ezeket az adatokat nem adod meg. Azonban, ha a háziorvosod tud róla, hogy a felmenőidnek ilyen-olyan betegsége volt, akkor atipikus tünetek esetén gyorsan rájöhet, hogy éppen mi bajod van. Míg a kórtörténeti információk nélkül nem kizárt, hogy csak hónapok múlva jönnek rá a betegséged okára. Tehát ha ezeket az információkat nem adod meg, akkor saját magaddal is kiszúrhatsz. Így az elutasításból hátrányod származik, ezért én nem nevezném reális lehetőségnek azt. Az már reális választás lenne, ha a háziorvos csak a Te beleegyezéseddel tölthetné fel a számítógépes rendszerbe a Te és a családtagjaid kórelőzményeit. Viszont, a tervek szerint, ilyen opció nem lesz.

Arról már nem is beszélve, hogy a még élő rokonoktól illene erre engedélyt is kérni, mert nem biztos, hogy ők szeretnék ezt.

Egyéb.
Sima tetkót max ha kiderült, hogy halálos beteg vagyok, és még éveim vannak, és azokat le is akarom élni.
3 havonta feloldódó tetkót akkor, ha krónikus betegségem van, hullámvölgyekkel.
De inkább a karszalag.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol