Tapasztalatod szerint az IT szektorban el vannak nyomva a nők?

Címkék

Egyértelmű, hogy nincsenek.
26% (102 szavazat)
Egyértelmű, hogy hátrányos helyzetben vannak.
10% (39 szavazat)
Nincsenek, de lehetne jobb is a helyzetük.
18% (69 szavazat)
Bizonyos szituációkban még előnyben is részesítik őket.
29% (111 szavazat)
Nincs női ismerősöm aki IT szektorban dolgozik | Egyéb | Majd kommentelek
17% (68 szavazat)
Összes szavazat: 389

Hozzászólások

A "Nincsenek, de lehetne jobb is a helyzetük." választ jelölők meglátásaira lennék kiváncsi.

Elnyomva nincsenek, de nem rózsás a helyzet.
Már kisgyermekkorban terelik elfele a STEM fieldekről a lányokat.

Az a kevés aki odajut, meg 30 éves korára idegbajos lesz és vagy megkeseredik (vö. "egy nő van itt programozó de az is idióta"), vagy szakmát vált.
De elnyomva, azt nincsenek, csak megkeserítik az életüket.

Ez a kedvencem, közvetlen közelemben van két értékesítő csaj, mindkettő szülés előtt áll, egyik 1 évet se akar a gyerekkel otthon maradni (akkor minek, mert hogy apuka se akar), másik nagyon esélyes, hogy innentől háztartásbeli-gyereknevelősdi vonalon akar maradni, pedig mindkettő nagyon jó abban amit csinál, és élvezik is. De van olyan ismerősöm is, akinek otthon kellett volna maradni férfiként a lányával, az anyukának meg vállalkozni tovább, ehelyett apus 3 munkahelyet fogyaszt évente, anyu meg kettétöri a távkapcsolót a gyerek mellett unatkozva.

+1

Egyébként el szoktam azon gondolkodni, hogy egy-egy ingyenes informatikai programon (OpenAcademy, Web vagy PHP vagy Drupal konferenciák...) miért annyira alacsony a nők aránya. Pontosabban: ennél még bunkóbb gondolataim is szoktak lenni – az "üvegplafon" az ugye téma, de megfogni a munka végét (vagy egyáltalán érdeklődni) az snassz. De igaza lehet annak, aki úgy vélekedett, hogy már fiatal korban elterelik a lányokat ettől az iránytól. Úgyhogy vissza is vonom a fenti pejoratív mondatot. Csak fel szokott bukkanni gondolataim közt.

A feleségemet több mint 4 éve nem is látta a munkáltatója, de azóta is rendszeresen bérkimutatást kap, meg utalásokat. Ha minden jól megy, további kb 10 évig nem fogják látni, de még akkor is fejthetik a bérszámát a törvényeink szerint.

Tudja valaki, hogy mennyibe kerül egy cégnek egy például 9 évet otthon töltő anya? Mit finanszíroz az állam és mit az alkalmazó cég?

Ez az elmúlt pár évben változott? Pár éve még úgy volt, hogy a vállalkozásnak kell fizetnie mindent, de lehet félrebeszélt a cégtulaj.

Azért van még költség a hely fenntartásán kívül is: új ember betanítása, de ez akkor is megvan kockázatként, ha csak elmegy.

Én úgy tudom, hogy visszajön a gyes/gyed/akármi 2-3-5-10 éve után, akkor a munkáltató kezdheti azzal, hogy kiadja neki az éves szabadságokat amik arra a 2-3-5-10 évre járnak, amikor ugye nem dolgozott a cégnél, csak adminisztrálni kellett utána. Azt nem hiszem, hogy az állam fizetné...

Wow, ezt nem is tudtam... így 8 év után kb egy évig a munkaadó fizethet szabadságon lévő szülőnek, miközben 0 hasznot hoz.
Közszférában láttam poziciót, amelyet a vezetők feleségei, barátnői sorban töltöttek be egymás után, majd pár hónap múlva mentek sorban gyereket szülni a következő évtizedre.

Több millióba. Addigra pl. összegyűlik bő fél év fizetett szabadság, amit köteleező kiadni, miközben TB-t is fizet a munkáltató.

Egy kisebb céget (pár fős vállalkozást) be is dönthet, ha egymás után 3 nő elmegy szülni olyan pozícióról, amit egyedül visz és nem pedig egy 5 fős csapat.

Ok, szerintem az idiótának nevezés az az elnyomás kategóriába tartozhat. A gyerekkorban befolyásolás is, főleg ha tudatos a szülő részéről, de ez nem az IT szektorból jövő elnyomás, ezért tettem fel a kérdést. Az egyik rokonom férfi létére nagyon jól szót ért apró gyerekekkel, elküldték mérnöki irányba, rohadtul nem megy neki, hobbiból tanításba kezdett, de valahol lehet az van a levegőben, hogy hát gyerekeket tanítani, óvóbácsiként, ugyanmár. De ez pl. nem az óvodák hibája, és nem is látom direkt károkozásnak.

Az oskolában a tanítónénik (alsó tagozat, ugye) már tolják a szart a gyerek fejébe: "Persze hogy nem érted a matekot, mert lány vagy, de nem baj, inkább a háztartási órán figyelj" (gyk. a technikaóra a lányoknak)

No persze a 3 millió vakkomondor meg szarrá vert válni akaró feleség országában mit is várunk?

Mondjuk ez iskolafüggő lehet. Amikor még a letűnő kommunizmus határán iskolába jártam, akkor emlékeim szerint nálunk nem volt háztartási óra. Ellenben technika óra keretében kapálás a tankertben, kiskocsi építés a műhelyben volt. Lányoknak is. Városban hallottam, hogy ott két opció is volt, de elvileg választhattak.

Mondjuk szerintem anyámnak sem volt a falun háztartási óra, mert nem egy konyhatündér :)

Lányom elsős (most lesz 2.), és infós osztályba jár, ő még nincs indoktrinálva, de éreztem rajta az oviban, hogy van valami suttogás a fülébe, hogy elkezdett _nem_ érdeklődni a dolgok működése iránt.

'82-es vagyok, nekem általánosban végig bontott technika óra volt, lányok sosem fúrtak-faragtak, mi sosem varrtunk-főztünk. Volt egy barátnőm, én tanítottam meg az akkus fúrót kezelni meg a csavarokat felismerni, de elég csak megnézni egy B jogsihoz tartozó forgalmi oktatást, néha átköpnék a szomszéd kocsiba, úgy beszél az oktató a tanulóval.

A főzés meg érzés :) Van akinek nincs xd De amíg nem halsz bele, addig jó :D

OFF

> lányok sosem fúrtak-faragtak, mi sosem varrtunk-főztünk

Fura, mert nálunk meg mindenki barkácsolt mini-tutajt, és mindenki megtanult gombot felvarrni + még pici ejtőernyőt is szabtunk-varrtunk. :) (Sőt, rémlik, hogy volt valami virágrendezés is, amit élveztem, oszt' mégse' lettem Toncsika. :D)

- - -
TransferWise

En is 82-es vagyok, es nalunk sem volt osztott a technikaora. Gombot pl. szebben varrok fel, mint a noverem, pedig o varrt mar maganak par ruhat (jo, o meg szebben forraszt, bar SMD-vel mar nincs tapasztalata).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nálunk sem volt bontott vidéken. Mindenki fúrt-faragott technikaórán, nem volt más opció lányoknak sem. Ezzel kellett mindenkinek beérni és kész. 81-es vagyok.

Egyébként hogy a nők ennyire nem választanak műszaki pályát, nem csak IT-t és nem érdeklődnek iránta, ez szimplán társadalmi szereposztás miatt van. Tehát nem azért, mert valami olyan rettenetes szellemi vagy fizikai erő vagy képesség kéne hozzá, ami a nőkben nem lenne meg (mint pl. katonaság esetén), egyszerűen a társadalmi elvárások terelik el őket ezektől a területektől. Teljesen nyitva áll a lehetőség előttük is, nincsenek elnyomva. Pedig egy csomó területen előnyük lenne, pl. IT L1 supportnál lehet jobban kommunikálnának az ügyfelekkel, ilyesmikre gondolok.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"ez szimplán társadalmi szereposztás miatt van"

Ami vagy igaz, vagy nem! Esetleg azért mert a nőknek másképp jár az agyuk, másként gondolkodnak, ezáltal alapvetően másfajta gondolkodást igénylő tevékenységek érdekli őket. Persze nincs éles határ, mert vannak kevésbé "nőiesen gondolkodó" nők is, sőt "férfiasan gondolkodók" is, és ugyanígy férfiban is, de nem ez az általánosan jellemző. Mielőtt megkapnám, hogy hím-soviniszta vagyok, ezzel nem azt mondom, hogy az egyik jobb mint a másik, egyszerűen csak más, nem ugyanolyan, és ez jó!
Mert a nők nem ugyanolyanok mint a férfiak, aki ezt nem látja az vagy nem figyelt oda biológia órán, vagy nem akarja látni, esetleg még párkapcsolata sem volt, vagy abban sem figyelt a másikra csak magára.

Szerintem nem mások, mint a férfiak ilyen szempontból, a különbséget, amit látsz, a neveltetés okozza. Ismerek pár női matematikust, rendszergazdát, programozót, akik teljesen jól megállják a helyüket, és érdekli is őket a terület, és nem a kinézetük meg egyebek miatt kerültek abba a pozícióba, ahova. De őket gondolom kevésbé nőiesen gondokodónak neveznéd. A poén viszont az, hogy erre több nő lenne képes. A gond ott van, hogy már a műszaki szakokra sem nagyon jelentkeznek, azért nincs IT területen sem túl sok belőlük.

De szerintem ugyanemiatt van, hogy a nők általában rosszabb sofőrök. Szintén nem azért, mert valami biológiai limitációjuk lenne, meg nem kellően agresszívak hozzá.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Erről nekem mindig az egyik tánckurzus jutott eszembe, ahol kifejezetten volt "szerepcsere" bizonyos gyakorlatokban, hogy mindenki tapasztalja meg, hogy milyen vezetni, vezetve lenni, követni, követve lenni. (Mielőtt valaki gender szakért kiállt: annak aki vezet, annak is hasznos, hogy megtapasztalja, hogy milyen mást követni, mert jobban tud figyelni arra, hogy olyan módon vezessen, hogy azt a másik követni is tudja.)

Tapasztalatom szerint nagyjából az összes lány arra a következtetésre jutott, hogy tulajdonképp nekik kényelmesebb az, hogy ha a férfi vezet és nem kell felelősséggel meg hasonlókkal foglalkozni.

Pont múltkor kérdeztem valakit, hogy ő miért szeret táncolni. Azt mondta, hogy "mert szabadnak érzi közben magát". Miután tánc közben ő igencsak vezetve van és meglehetősen arra megy, amerre a másik vezeti, csak úgy tudom másképp értelmezni a kijelentését, mint úgy, hogy szabadnak érzi magát a felelőség alól és, hogy neki nincs más dolga, minthogy jól érezze magát.

És egy nagy büdös francokat van az, hogy egyre több nő képes erre. Csak egyre többet tolják (propaganda okokból) a képedbe. Régen is voltak nők, akik férfias munkát végeztek (két VH idején nem is nagyon volt választásuk, mert a többiek a fronton voltak), régen is voltak feltaláló, kutató nők, maximum kevésbé volt szem előtt. Azon meg végképp csak pislogok, mikor azt mondja valaki, hogy jaj, mert hogy a nőket a konyhába akarják zárni. Végeztek ők mindig is egy halom más munkát, amit valakinek meg kellett csinálni. Más kérdés, hogy most már nem kell mindenkinek megszőnie a családja ruháit, hanem el lehet menni a boltba.

Amit baromira elfelejt szerintem mindenki az az, hogy ezek a szokások nem egy íróasztal mögött alakultak ki, hanem, mert így tudott működni egy társadalom. Persze, tud máshogy is működni, elég sok féle társadalmi berendezkedés alakult ki. Az, hogy ezek vagy azok adódnak tovább a kultúrában az pont annak a következménye, hogy ezek voltak azok a minták, amik miatt eddig megmaradt az adott csoport. Ez az az apróság, amit elfelejtenek azok, akik az íróasztal mögül kitalált ideológiák mentén akarják újrarendezni a társadalmat. (Azt meg ne is fírtassuk, hogy milyen eredménye volt eddig minden esetben, mikor ezt valaki a gyakorlatban is megpróbálta. XX. században van rá bőven elég példa.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"...szabadnak érzi magát a felelőség alól..."

Amugy az megvan, hogy a legtobb munkas folott uralkodo es legtobb munkasert felelos vezerigazgatoknak sokszor kedvenc szabadidos kikapcsolodasa az, hogy valaki jol elveri oket az agyban es parancsolgat nekik? Es hat ok ugye a fizetokepes kereslet a kuplerajban, meg eleve aki sikeres az altalaban nem is judgemental, inkabb kifizeti a kurvat, minthogy "nem olyan lanyok" jatszanak az idejevel, es - itt jon a megelepetes - befizetnek sokszor egy dominat, hogy "verje el oket aktus kozben es iranyitsa oket". Nekik az a munkajuk, hogy iranyitsanak, kikapcsolodas kozben mar nem akarnak megint ok iranyitani.

Az gondolom sokaknak megvan, hogy "sok helyen lehet kotozest kerni" meg "sok domina van". De mikor osszeallt nekem, hogy miert van erre ilyen foku piaci igeny, az egy vicces gondolatmenet volt, igaz, logikus is.

Ez nagyon vicces, mert pont pár hete volt egy beszélgetésem ugyanerről a témáról valakivel. Annyiból tartom irrelevánsnak a témában, hogy a topmenedzseri kaszt egy elég atipikus csoportja az embereknek és ha valamit ráadásul muszájból kell csinálni, akkor meg főleg megértem, hogy nem feltétlen akarja azt valaki pihenésképp is művelni.

Ettől függetlenül szerintem érthető volt mit akartam mondani: volt választási lehetőség és még tudják is, hogy mi között lehet választani, és mégis megfigyelhető volt egy trend.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Igen es itt be is jon a kedvenc dilemmam:

Gazdag srac aki varja hogy iranyitsak vegre picit a szabadidejeben, vagy csoro srac aki folott egesz nap uralkodnak munkaban, de a szabadidejeben control freak, es ezt az atlagos lany izgatonak tartja? (utobbi ritkan jut el kurvahoz, de olyankor kemenyen banik vele)

Masik kedvencem amikor a csoro csaj randizik a gazdag sraccal, es eloadja, hogy milyen igazsagtalan az egykulcsos jovedelemado :P

Ok, de azért itt van egy igen jelentős különbség, amit te is írtál: gazdag topmenedzser inkább elmegy, fizet egy dominának. Na de azt nem viszi haza feleségnek. Gyakorlatilag egy jól meghatározott szolgáltatáscsomagot vesz igénybe, ahol még ráadásul a dominának (a maga módján) van egy megfelelési kényszere is, hiszen ez egy üzlet, nem megy vissza a kuncsaft, ha nem azt kapja, amiért fizet.

Az "átlagos lány" meg nem önmagában a control freaket tartja izgatónak szerintem, hanem a saját értelmezése szerinti férfit keresi, aki általában legyen lehetőleg Az Nagy Alfa. Na most abba szerintem nem fér bele nekik az, hogy még a lányt se tudja "legyőzni" az illető. (Ez most itt tágan értelmezendő, fizikaitól a szellemi képességeken át az anyagiakon át bármiig számíthat.) Szerintem valami olyasmi lehet a logika mögötte, hogy önmagukhoz mérten "kevesebb" a férfi, akkor hogyan fogja majd a őt/családot megvédeni. Lehetne sorolni végtelenségig a példákat.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Noi tulajdonostarsak vannak az egyik cegunkben. Ugyanannyit vesznek ki a profitbol tulajdonresszel szazalekaranyosan, mint en ferfikent. Az osztalek utan is ugyanannyit adoznak termeszetesen. Ez, plusz fentebb saxus masik esete "ismeres"-nek szamit, vagy toljuk el a golvonalat, ahogy az ilyen temaban cafolatok erkezese eseten szokas? ;)

Vagy pozícióhoz fix fizetés jár, vagy alku kérdése, utóbbiban állítólag statisztikailag is kevésbé aggresszívek a nők, ezért nem jutalmazza őket az ipar. Arra is kiváncsi lennék hány olyan cég van, ahol a többet kérőt nem veszik fel, ezért máshova megy, esetleg ott kevesebbet kér mint a kompromisszumképesebb kollégája.

Nekem úgy tűnt korábban, hogy manuális tesztelés területen fordulnak elő többen. Az automatizált tesztelésben már kevésbé. Nameg a dizájnerek, bár ez már inkább művészet. Ezen kívül projekt ownerek és scrum masterek, de nekik nem kell ismerni semmilyen technológiát, hanem inkább humán jellegű a feladatuk. Ja meg persze hr-esek közt sokan.

Persze néha találkozni programozó lányokkal is. Ők szokták szeretni a sci-fit is, jó arcok.

Ja és persze ez a nyugai világra igaz, ahol gender szakra vannak kényszerítve az elnyomás miatt tüntető nyugati nők. A valóban elnyomott keleti és közelkeleti régióban 50% vagy több a nők aránya az ismerettségi körömben.

Nincsenek elnyomva, de szerinem kár erőltetni a nőket az IT szektorba... ahogy Lenin mondá: ami nem megy, ne erőltessük.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Jó hogy felhoztad, a keletebbi népeknél gyakoribb, hogy nők fejlesztőkénd dolgoznak. Például az egyiptomi kollégák legalább fele nő nemű. Érdekes, hogy minnél nagyobb elnyomás alatt állnak a nők egy országban, annál több nő dolgozik ilyen tereületen. A nyugati nők, akik közül sokan a saját elnyomásuk miatt tüntetnek és folyton közbeszédbe hozzák magukat, ők meg gender szakra vannak kényszerülve mérnöki tudományok helyett.

"ők meg gender szakra vannak kényszerülve mérnöki tudományok helyett."

Ezt egyrészt nem értem, másrészt a helyzet szerintem egyszerűbb, itthon gyerekkortól kezdve az a duma hogy a matek, fizika és társai fiús dolgok. Ennek a vége az, hogy a mérnöki terület fel sem merül, amikor szakmaválasztáson gondolkodnak.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ennek ellenére Az Nagy Fejlett Nyugaton - beleértve a GenderWarrior északi országokat is - érdekes módon kevesebb nő megy STEM irányába, mint pl. balkáni országokban, Kelet-Európában. Pedig előbbiben pont, hogy megy, a we can do it, utóbbiban meg még tartja magát a "válassz valami női szakmát!".

Tanulság? Ha van választási lehetőség ÉS kevésbé függ a megélhetésük tőle, a nők nagyobb része inkább megy valamilyen nőinek nevezett szakma irányába, mint ott, ahol jobban függ a megélhetés és muszáj elmenni ilyen irányba is.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nézd, azokban az országokban, ahol esetenként arról szólnak a hírek, hogy nők nem vezethetnek, nem öltözködhetnek akárhogyan, nem egyenrangú állampolgárok, vagy akár nem járhatnak iskolába... és mégis sokkal nagyobb arányban vannak ilyen pályán, mint a nyugati nők.

A nyugati nők egy része folyton arról panaszkodik, hogy milyen rossz nekik, miközben bárhol és bármikor szót és figyelmet kapnak a panaszaik, s szó szerint képesek meglicsnelni az embert, ha egy nő rosszat szól róla, mégis ők az elnyomott áldozatok. Közben meg semmi valós külső akadály nincs általában a leghangosabban panaszkodók előtt... de a királylánynak a hangos hisztivel mindent el lehet érni a munka helyett.
https://i.kym-cdn.com/photos/images/original/000/975/223/4bc.jpg

Ez ilyen 1st world problem, mikor kínjukban már nem tudják mivel középpontba állítani magukat. Ahol meg valóban más a kultúra és a nők hátrányból indulnak, ott valahogy mégis képesek megvalósítani önmagukat. Vagy biztosan kényszerítik őket az it munkára.

Amúgy meg ez csak kifogás, hogy mert azt mondják nem neki való. Ha mindent úgy tettem volna, ahogy mások mondták nekem, akkor ma nem programozó lennék, hanem valami történész-tanító pap valami kertészkedéssel foglalkozó kolostorban. Van, akik tényleg úgy elnomynak, hogy nem alakulhat ki egyénisége, saját igényei vagy érdeklődése. De ne állítsuk már így be a nyugati nők 90%-át, amikor valójában minél jobb körülmények közt vannak, annál inkább keresik a könnyebbik utat, amit a született feleségekből hisznek.

9% a magyar különbség a teljes munkaidősek között!
Kíváncsi lennék, ha a táppénzes időszakokat is kivennék az egyenletből akkor mit mutatna!

Ha lenne egy olyan kimutatás, hogy az ugyanazon pozícióban, tapasztalattal rendelkező férfiak és nők között mekkora a különbség (teljes munkaidőben, táppénz, gyed, gyes, stb nélkül), akkor lehetne ezt mutogatásra használni, addig csak olaj a feminácik tüzére.

Erről azt hiszem pont Hiéna linkelt egyszer egy 3 éves kutatás eredményét, amit az Egyenlő Bánásmód Hatóság végzett 2013-16 között, amikor meg az jött ki, hogy a topmanageri réteget leszámítva általában 1-2% az eltérés szakmán belül és érdekes módon az állami szektorban - ahol egyébként bértábla van - mindenféle jutattás, pótlék és miegyébbel együtt még pont, hogy a nők keresnek egy minimálissal többet.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez az a hozzaszolas, ami alapjan elmondhatjuk, hogy de el vannak nyomva.
Nem latvanyosan, sot kifele meg propagalva is van, hogy "uuu mi mennyi not veszunk", de neha olyan stilusban mintha a kozertbe uvoltoznenk, hogy "en tobb tojast vettem".

Majd amikor bekerul egy no, akkor az elso bulin szerelmet van neki a fel ceg, vagy csak a mentora/fonoke, de mindenkepp olyasvalaki aki a karrierjet befolyasolja.

Aztan ha kiderul, hogy a leanyzo foglalt, hirtelen nem lesznek eleg jok a commitjai, vagy "nem felel meg a dress-code"-nak (akar van ilyen, akar nem), vagy csak hirtelen kimarad az eloleptetesi listabol, vagy kap egy otvar szar favago melot es kozben minden otletet leszavazzak.

S ez 3 ceg, harom kulonbozo pelda, es 12 ev alatt nem valtozott semmi.

"el vannak nyomva"

ln -s elnyomott balettosfiu

Amugy nem te voltal veletlen az egyik a "fel cegbol", aki szerelmet vallott neki? Persze, hogy utana mindenrol elhitted neki, hogy ugy volt.

Kozben sok ferfitarsad otleteit is leszavazzak, meg az o commitjaikba is belekotnek, csak az teged nem zavar, mert nem all fel rajuk

Akármikor dolgoztam női munkatárssal IT-ben, az volt a tapasztalatom, hogy nagyon szorgalmasak és precízek. Főleg azok, akik családanyák.
Persze, lehet, hogy szerencsém volt.

Amúgy remélem tudod, hogy egészen az internet és a geek culture elterjedéséig, pontosaban az IT = geek culture egyenlőség elterjedéséig, meg az otthon C64-en kódolgató fiúkák (hiszen a számítógép fiús játék) az IT dolgozók nagyon nagy része nő volt.
A lejgobb példa az első compiler írója, Grace Hopper, vagy éppen az Apollo Guidance Computer OS-ének egyik architektje, Margaret Hamilton.

Teljesen más munkakörök voltak akkoriban. Sok titkárnő jellegű része volt, ami ma már automatizált (lyukszalag vágós, lyukasztós, bacth adagolós). Úgy mondják, hogy régen nem tűrtek nőt a tudományos területeken sem. Ehhez képest érdekes, hogy mégis vannak nagy nevek a fizika, matematika és más területekben is a nők közül. Persze lehet, hogy utólag kapták meg az elismerést, amikor már nem volt akkora ellenszél.

Bár érdekes kérdés az is, hogy mások hogy látják a nők helyzetét az IT szektorban, igazán tanulságos az lenne, ha a magukat a nőket kéredznénk/hallgatnánk meg ebben a kérdésben.

En beszeltem sokkal, amikre panaszkodtak azok ilyen netto hisztik voltak mindossze, hogy "van par ferfi aki ki is mondja, hogy tuti nem lesz olyan jo dev, mert no". Alapvetoen ez gaz, de kelloen ellensulyozva van azzal, hogy 10 donteshozobol 8-nal a no felvetelikor azonos szakmai teszteredmeny eseten pozitivan van diszkriminalva jobb esetben "szinesites, mert tul sokan ulunk itt ferfiak", rosszabb esetben "diversity policy" cimszo alatt. Meg a kezdo not is szivesebben tanitjak ferfi kollegaik, mint a kezdo ferfit, probaidot is konnyebben atveszeli egy no juniorkent.

A pozitiv diszkriminacio amugy nem csak IT-ban jellemzo. Atlagos munkara a noknek 5%-kal nagyobb eselyuk van atlagos esetben felvetelt nyerni.

Meg van nehany buta no, aki elhiszi a gender pay gap mitoszt erzelmi alapon, de IT-ban ritka, ugyanis az IT-s tud forrast keresni es statisztikat ertelmezni. Bolcseszek meg csak atveszik a fake news-t mas ujsagiroktol, ahol a felmereskbol olyan fontos kulcskerdesek maradnak ki, mint "oraber", "azonos munkaert", stb.

Volt valami kutatás az amerikai hadseregnél, hogy ha nő is van az alakulatban, akkor mérhetően jobban védik őt a társai, mint más alakulat tagokat. Javaslom átgondolni az ÁTLAG hogy áll a nőkhöz akik körülötte vannak, és ne abból az 1 BAROMBÓL indulj ki, ami minden 20 embernél nagyobb tömegben megvan :).

Egyébként férfiként is benne van új helyen kezdésnél, hogy egy-két vehemensebb embertől negatív visszajelzés jön. Esetleg kifejezetten ellenszenvesnek tűnik valaki viselkedése. Aztán idővel lehet bizonyítani, hogy mégis képes vagyok elvégezni a munkát. A vehemens kolléga meg lehet nem akkora paraszt, csak aspergeres.

Abszolút igaz, hogy sokkal türelmesebb a legtöbb férfi a nőkkel. Szóval bizonyos mértékig már ez is pozitív diszkrimináció, de talán főleg a kíváncsiság miatt vagy mert ritka mint a jeti. De ha valaki lelkére veszi a kritikát, akkor hamar kiborulhat tőle. Aki meg tényleg tahó, az nem csak a nőkkel szemben tahó, csak ezt sokan egy legyintéssel elintézik és nem éri őket életre szóló trauma.

Pont, mint a szerencsetlen balettosfiu ismerosom. Diszfiukent kezelik. Tetszett neki ott egy lany, de eselye sem volt hozzaferni, mert a tobbi az utjat allta es kiturta. Amikor kedvesek vele kesobb mindig kiderul, hogy csak azert, mert a testet akarjak. Egyszer ket csunyabb lany meg is eroszakolta a fiuoltozoben, ahova o be se akarta oket engedni. Es mivel ferfi, ha feljelentest tenne, a rendor is csak kinevetne. Tudod milyen sok felderitetlen eset van? Diszfiukent kezelik, es hatso gondlataik vannak vele kapcsolatban, felhaborito. Szegeny ugy el van nyomva. Csak azert ment oda, hogy tancoljon es jol erezze magat.

merthogy en az ilyeneket sorozes kozbeni brainstromingon adom elo. Vannak jobb es kevesbe jobb sztorik. Vegulis ezert sorozget az ember, nem?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ok, azért kérdeztem, mert szerintem épp ugyan úgy hibás megközelítés elfogadni valakinek a történetét bizonyíték nélkül, mint azt mondani, hogy ez lehetetlen, viszont kategórikusan meghatározni, hogy mi a lehetetlen egy kicsit nagyobb hibának tűnik, mert nagyon nagy meglepetéseknek ütközhetsz még neki. Vizsgálatot követelni, bíztatni embereket arra, hogy indítsanak törvényadta joguknál fogva eljárást, ÉS csak az után hinni nekik egy szerintem logikusabb megoldás.

Azért abban lehet igaza, hogy jól belegondolva, pl egy nőnek több vesztenivalója és szorultabb helyzete lehet mint valami srácnak. Hacsak nem találta meg az élete párját, akivel épp össze készül bútorozni és a gyerek is jön, nem hiszem, hogy naggyon kellemetlen lenne egy ilyen szitu a srácnak. Megint érdekes kérdés a melegek helyzete, ha nők zaklatják őket. Minden más körülmények között én a srác helyében úgy kihasználtam volna a helyzet adta lehetőséget, mint a huzat. Csak sajna engem nem zargattak milfek.

Nézz utána a testi sértésnek, fogvatartásnak mint jogi kulcsszavaknak :), azért nem olyan egyszerű mindenki, hogy lyuk az lyuk. Vagy beszélj egy pszichológussal, hogy mennyire van különbség női és férfi áldozatoknál az ilyen esetekben. Attól, hogy nem mondják, esetleg pont mert kiröhögnék, még lezajlik valami hasonló, mint egy magáról esetleg jobban tudó kiszolgáltatott nőnél.

karcolt, vagy hogy is hívnak. Egy nő mind társadalmilag (amit persze most próbálnak változtatni)mind biológiailag sérülékenyebb, tehát egy sivatagi meddő szüzet is kímélni kell az ilyesmitől.

Ha meg valamelyik srác ennyire érzékeny, akkor meg joggal röhögik ki a társai. Ha nem kábítózzák és viagrázzák be és mondhat is nemet, ne sírjon az illető.

Kettos merce?

Csereld ki a noi szereploket ferfira, a ferfi szereploket nore, a helyszint meg olyanra, ahol ferfiak vannak tobbsegben.

Es pont az a baj, hogy a magadfajta gyokerek meg igy se ertik meg, csak toljak tovabb a logikaltan feminaci propogandat, ami a "fullba a kretent" egyik reszhalmaza.

> csak toljak tovabb a logikaltan

Ne haragudj ha hitetlenkedve fogadjuk a sztorit,
ahol az esetlen ferfi haverodat konkretan a The Royal Ballet osszes noi tagja egyszerre akarta leszopni, es emiatt akar feljelentest tenni.

De, hogy helyen kezeljuk, ez kb. ugyanaz a fajsuly:
Black porn star SUING white co-star claiming she called him N-word twice during sex scene

heh, szani:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Továbbra sem értem. Hol a kettős mérce? A fenti sztorid ugyanakkora probléma, mint ha megfordítanánk a nemeket és egy nővel történik meg ugyanez, IT területen.
Ez nem jelenti azt, hogy ha melléd beültetnek egy kolléganőt és ezt te úgy reagálod le, hogy "ezt a nőt csak dísznek rakták ide" az rendben van, csak azért, mert egy másik szakmában férfiak is lehetnek ugyanilyen helyzetben.

Nem szeretne. O csak azt szeretne, hogy elismerd, hogy negativan diszkriminaljak a noket, nem erdekli, ha nem igaz. Minden mas esetben szivesen felreertelmezi a mondandodat es azalapjan szivesen visszakerdez. Hozza hasonlo feminaciknal (== 3rd wave feminist, az elso ket hullam kuzdott egyenjogusagrol, a harmadik hazugsagok elismereseert kuzd) gyakori jelenseg.

Jason azt állította, hogy azt a kevés nőt, aki IT-ban dolgozik, csak dísznek veszik fel, én meg azt mondom, hogy bár ilyenre is lehet példa, általánosságban biztos nem így van. Ha meg egy jó képességű új kolléganődhöz a fenti eszmefuttatás alapján úgy állsz hozzá, hogy biztos csak dísznek vették fel, az mindenkinek árt.

Én csak azt mondom, hogy ítéld meg a kollégáid teljesítményük alapján, nem pedig nemük és arról kialakult sztereotípiáid alapján. Ez nem feminácizmus.

"Én csak azt mondom, hogy ítéld meg a kollégáid teljesítményük alapján"

En pontosan ezt csinalom. Szerintem Jason is, sehol nem allitotta, hogy akivel talalkozott kompetenssel, azt is lediszlanyozta. Az meg mar nem az o hibaja, ha nem talalkozott ilyennel (en tobbel is, meglep hogy masoknak mennyire rosszak a tapasztalataik)

"Aki meg van, azt kibasszák dísznőnek"...

Tehát azt mondod, hogy az IT-ben lévő kis számú nőt is "dísznőnek" rakták/baszták ki oda (a HR? cégvezetés? nem azt állítottam, hogy te "baszod ki" őket "dísznőnek"), hogy jó legyen mutogatni azt, hogy nálatok nők is dolgoznak. Én meg azt mondom, hogy az, hogy őket dísznek veszik fel, csak a te véleményed, ami adott esetben akár még igaz is lehet. Azonban ha nem igaz és a kolléganőd ugyanolyan értékes munkaerő, mint bárki más az irodában, akkor a hozzáállásoddal megnehezíted egy kollégád munkahelyi létezését (emberi és szakmai értelemben is), teljesen indokolatlanul.

"ami adott esetben akár még igaz is lehet"

Meg engem is megleptek a sztorik lentebb, hogy milyen surun igaz ez. De nagyon keves <5% az a taplo ferfi, aki a szakmailag kompetens not díszlánynak hivna. Szerintem tobb not talalunk, aki visszael az adottsagaival, es ugy lepked elore, ahogy ferfi az eletben nem tudna (>5%).

Melyiket tartod nagyobb problemanak?

a) Barom ferfi beszolt hogy diszlany az amugy egyenerteku programozonak, es egyszer vissza kellett neki.

b) inkompetens lany eloleptetesert onszantabol sajat maga felkinalta, hogy leszopja a fonokot, majd mikor a fonok par evre ra meggazdagabb lett, "megmetoozta", es hirtelen azt kamuzta mindenkinek, hogy a fonok kenyszeritette erre.

Mert szerintem a "b" es ahhoz hasonlo (nemely itt is leirt) jelensegek nagyobb gondot okoznak, mint az "a" miatt egeszseges esetben <10 perc alatt lefuto hiszti.

A két sztori közül egyértelműen a "b" a gázabb, ha kiderül, hogy kamuzik, törvényileg büntetném. Az viszont, hogy hány százalék a tapló férfi, hány százalék a visszaélős nő... hát gőzöm sincs, nem érdemes hallott sztorik számára hagyatkozni.

Jason mindenesetre a tapló kategóriába tartozik, mivel úgy általánosít, hogy azt a kevés nőt, aki az IT-ben dolgozik, csak "dísznek baszták oda".

Ami eddigi tapasztalataim a témában:
- Interjúalany #1: szakmailag nem igazán ugrotta meg a lécet, ezt interjú végén közöltem volna főnökkel a kiértékeléskor, de ő inkább gyorsan felvette, mert hogy fú, női programozó. A helyzet a próbaidőszak második hetén vált számomra tarthatatlanná, hogy gyakorlatilag semmit nem tudott önállóan megoldani.
- Interjúalany #2: szakmailag megugrotta a lécet, csapatba viszont nem tudtuk volna beilleszteni. Fizetésben kb. 30%-al kért kevesebbet, mint amennyi reális lett volna.
- Interjúalany #3: szakmailag rezgett, de ez inkább a tapasztalat (és a korábbi helyen a fejlődési lehetőségek) hiánya miatt volt valószínűleg. Viszont a fizetési igényét ehhez mérten be tudta lőni. Felvettük volna egy kicsit más, gyakornokibb jellegű pozicióra, mert azt láttuk rajta, hogy tanulna, de végül talált másik munkát.

- Jelenlegi helyen van női fejlesztő, itt kezdett mint gyakornok, halad előre, nem látnám, hogy el lenne nyomva, de erről őt kellene megkérdezni.

- Ismerősök, ex-kollégák plusz nagyobb multi világszinten többszázezer alkalmazottal: folyamatos panasz arról, hogy ha valaki nő, akkor gyakorlatilag instant felveszik, még akkor is, ha szakmailag elégtelen, fizetik a képzést nekik, stb. Természetesen férfiaknak ugyanez nem jár.

- Nem IT, de mérnökszakma: beszélgetés során mondja, hogy nagyon kevesen maradtak a piacon a női ismerősei közül, sokan elmentek inkább hivatalokba. (Nyilván piaci árhoz képest szarért-hugyért)

- Rengeteg nő _választ_ olyan szakmát, ami őt jobban érdekli, jobban motiválja, mint a mérnőkszakmát. (Persze, van kivétel, ld. jelenlegi kollegina, aki céltudatosan megy mérnök szakra) Ezen szakmák sokszor nem épp a leginkább agyonfizetett szakma, pl. tanár, óvónő, ápoló. Mikor két fizut érintő panasznál szóvá teszed, hogy erről a helyzetről ők is tehetnek, mert elmennek a jelenegi - jellemzően állami bértáblás - fizuért is dolgozni és a munkáltatónak nem kényszere, hogy növellje a fizetésüket beleesnek debizonyhogyaférfiaknyomjákelanőket loopba.

- Ha valakivel leállsz erről vitázni, jellemzően a következő párbeszéd zajlik:
1) jön, hogy a nők kevesebb fizetést keresnek és, hogy mennyire hallgassuk meg őket, hogy mennyire el vannak nyomva.
2) közlöd, hogy erre több tanulmány van, ami bizonyítja, hogy nem igaz, hogy szakmán belül akkora szakadék lenne és, hogy a fizubeli különbségek sokszor egyéni döntések következménye.
3) jön valami random bullshit, hogy pl. biztos szexista, nőelnyomó férfi volt a tanulmány készítője (még csak véletlenül sem a tartalmával vitatkoznak).
4) Közlöd, hogy nő is volt a szerzők közt,
5) "vannak szexista nők is". És így tovább pattern szerűen.
n-1) közlöd vele, hogy nem vagy hajlandó asszisztálni ahhoz, hogy saját magából csináljon áldozatot majd a felelőségét rádterelje.
n) sértődés, hisztis elvonulás :)

Mindazonáltal nem állítom, hogy ne lennének bizonyos esetek, ahol tényleg van kihasználás, elnyomás. Mindazonáltal erre ugyanazt tudom mondani, mint a korrupcióról: mutogathatunk azokra, akik a pénzt elfogadják, de az az igazság egyik fele, kellenek hozzá azok is, akik adják a pénzt. Ugyanilyen ez is: ha valaki pluszt ajánl fel egy kiadós cumiért, dugásért, stb., annak etikája vitatható, de a döntés, hogy belemegy-e a másik kezében van. Lehet relativizálni ("jaj, de akkor kirúghatja", stb.), csak minek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Részben off, de viszonylag nagy rálátásom volt egy időben az egészségügyre, ismerjük a mintát, férfi doki, női asszisztens. Hopsz, mégse, gyakorlatilag női orvosok állítólag statisztikailag jelentősen többen vannak (amennyire emlékszem konkrét területeken nagyon jelentősek az eltérések), és a fizetésük is sok esetben magasabb. Egyetemi tanár területen szintén láttam egy ilyen statisztikát, miszerint átlagosan 5-10%-al többet keresnek a női oktatók, és jelentősen többen is vannak.

A probléma az, amit a kolléga is ír, hogy ezt mélyebben kellene vizsgálni, a negatívnak jobban híre megy (egy barom a HR osztályon egy IT cégnél), mint a pozitívnak, van egy szülési-gyereknevelési kérdés is, amit az állam pl. itthon átcsesz a cégekre nagylelkűen, hogy a cégek kapják az ívet, nekem nem úgy tűnik, hogy MINDEN (vagy legalább 90%-a) a férfiaknak egy szexista kőkorszaki barom.

(És több fiúsan nevelt lányt is ismerek, akik kikötöttek értékesítés-kereskedelem-oktatás területen, lett közülük már aki főállású anya-háztartásbeli és kis részben asszisztens a családi vállalkozásban.)

Régebbi nőismerősök közül, akikkel már nem nagyon tartok kapcsolatot, de úgy láttam
- van aki elment a googlehez programozónak, egyetemtől kezdve programozó irányba ment.
- van aki végigseggelte a programozó szakot, majd egy év automatizált tesztelés után visszament gazdasági szakra, mert ő ezt rühelli, legutóbbi infóm szerint lehet, hogy valami mlm hülyeségben kötött ki, ha nem értettem félre.
- van aki melóhelyen manuális tesztelőként kezdett, csinált certet automatizált irányra, később átment komolyabb céghez hasonló területre.
- van aki átváltott tanár szakra, nem igazán tervezte sosem ezt a pályát.

Általában elég hamar kiderül, hogy ki gondolja komolyan és ki az aki csak úgy gondolta, hogy belevág és majd lesz valami. Esetlen néhány nőismerős kifejezetten csak valami papírt akar, mielőtt véglegesen háztartásbeli lesz. Volt aki kifejezetten egy pasit keresett, hogy legyen gyorsan gyerek, házasság. Egyiket sem hiszem, hogy kényszeríteni lehetett volna bármire, sokkal nagyobb jellem mindegyik. Aki úgymond kényszeríthető a hölgyismerősök közül, ő már elve küzd valamilyen személyiségzavarral és kifejezetten olyan dolgokba megy bele és ragaszkodik hozzá, amelyre minden átlagos ember fogná a fejét.

Nincsenek elnyomva, mert nincsenek. :O

Nalunk van jo par noi fejleszto, de a tobbseg leginkabb kevesbe technologiai, inkabb business, UX, analyst teruleteken mozognak. Manual tesztelok mondjuk nagyreszt nok, ahol nincs szukseg mely technologiai ismeretekre.

UX területen egy időben rengeteg nővel találkoztam, webdesign kapcsán is sok volt, viszont szinte mindegyikőjük megállt a photoshop-nál határként, kódolni nem akart még csak érintőleg sem. És nagyjából ugyan ezt el lehet mondani fordítva a legtöbb backend-esről :), a frontend-es programozók nagyrésze egy kérdés a fentiek alapján.

Nincsenek, de igény az lenne rá :-)

Bár azt jelöltem, hogy "Nincs ilyen ismerősöm", mert sajnos nagyítóval találnék 1-2-t, aki mondjuk, hogy IT szektorban dolgozik, de inkább v.mi manager, támogató pozícióban.
E kevés tapasztalat alapján szerintem akik bent vannak a szektorban, azok egyenlő jogokat élveznek, abszolút nincsenek elnyomva. A kérdés inkább az, hogy miért vannak ilyen kevesen a szektorban? (A felvételi/kiválasztási folyamatban van-e elnyomás/előítélet, vagy egyszerűen nem jönnek nők a szakmába?)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Mostanaban eleg sokan jonnek egyetemre, letszamban nincs problema.

Azt hallottam, hogy nem szerencses noi felvetelizonek, ha valamelyik HR-es no (ami ugye eleg gyakori). Ugyanis a nok egyfolytaban egymassal versengenek, ilyenkor pedig a jo kinezet, miniszoknya hatrannya valik. Sot az sem szerencses, ha sok no dolgozik egyutt, foleg ha noi fonoke van egy nonek. Es ezeket nok mondtak nekem.

"foleg ha noi fonoke van egy nonek"

Amelyik nővel eddig beszéltem erről (márpedig sokkal), mind jobban szerette a ffi főnököt. A feleségem is így van ezzel. A ffi főnökök rugalmasabbak, jobban kiállnak a csapatukért a felettesekkel szemben, kevésbé szemellenzősek. Ezt nem én mondom, nekem eddig egy női főnököm volt, akit imádtam, és igazi vezető volt, máig baráti viszonyban vagyok vele, és a családjával is.

Egy alkalommal volt, hogy az egyik cégnél a hres lány kérte, nézzek meg egy cv-t. Neki nem tetszik, mert milyen hülyeségeket írt... nézem, a jelentkező lány beírta az adott frontendes terület technológiáinak nevét, ami odavág. Ezt a hr-es lány nem értette, mivel 0 technikai vénája van. Mondtam neki, hogy hát figyu, úgy hangzik, mintha az egyetemi gyakorlatokat írná tapasztalatként, de amúgy stimmel arra a területre, hivd be, hisz mit veszítetek rajta. Hátha a szakmai beszélgetésen jó lesz, amúgyis junior pozícióról van szó.

Engem az érdekelne, hogy aki férfiként kezdte az IT iparban, de közben nőre válto(zo)tt, azzal mi a helyzet :D

--
trey @ gépház

Jó, jó, csak ne kelljen az összes típust már fejből felsorolnom. A Facebook UK gender listája:

Asexual
Female to male trans man
Female to male transgender man
Female to male transsexual man
F2M
Gender neutral
Hermaphrodite
Intersex man
Intersex person
Intersex woman
Male to female trans woman
Male to female transgender woman
Male to female transsexual woman
Man
M2F
Polygender
T* man
T* woman
Two* person
Two-spirit person
Woman
Agender
Androgyne
Androgynes
Androgynous
Bigender
Cis
Cis Female
Cis Male
Cis Man
Cis Woman
Cisgender
Cisgender Female
Cisgender Male
Cisgender Man
Cisgender Woman
Female to Male
FTM
Gender Fluid
Gender Nonconforming
Gender Questioning
Gender Variant
Genderqueer
Intersex
Male to Female
MTF
Neither
Neutrois
Non-binary
Other
Pangender
Trans
Trans Female
Trans Male
Trans Man
Trans Person
Trans*Female
Trans*Male
Trans*Man
Trans*Person
Trans*Woman
Transexual
Transexual Female
Transexual Male
Transexual Man
Transexual Person
Transexual Woman
Transgender Female
Transgender Person
Transmasculine
Two-spirit

Szerinted ez normális? Aztán ha véletlenül rosszul azonosítod, megsértődik az érzékeny kétlelkűm nekem.

Várom már itthon a féldüddő civilek mikor esnek neki az olyan oldalaknak, munkáltatóknak, ahol csak "férfi és nő" választási lehetőségek vannak.

--
trey @ gépház

> Szerinted ez normális? Aztán ha véletlenül rosszul azonosítod, megsértődik az érzékeny kétlelkűm nekem.

Hány név van? Mit csinálsz, ha valaki Péternek szólít? (Kijavítod, és nem fog többet annak szólítani?)

Hány zenei műfaj van? Mit csinálsz ha valaki lerokkerez? (Mondjuk: kijavítod és következőnek azt mondja amit hallgatsz?)

Ha valaki rosszul hivatkozik a kocsid márkájára, a vallásodra, a munkádra, a gyerekeid számára, a hobbidra? Satöbbi.

Fogalmam sincs, hogy normális-e. Nem igazán látok vele problémát azon kívül, hogy te már nem akarod megtanulni ezt a sok elnevezést. De nem hiszem, hogy a fiatalabbaknak ezek megtanulása és használata bármiféle gondot okozna.

> Várom már itthon a féldüddő civilek mikor esnek neki az olyan oldalaknak, munkáltatóknak, ahol csak "férfi és nő" választási lehetőségek vannak.

Nem használunk nemeket sem a névmásokban, sem az igeragozásban. A 'férfi/nő/egyéb' elég gyakori regisztrációknál, engem nem zavar.

A volt cégem észak-kelet-amerikai központjában pár év alatt hárman is átestek a férfi->nő vagy micsoda műtéten.
A szakmai kvalitásaik nem változtak meg, pont olyan kódot írtak előtte mint utána.
Volt egy pár hetes szabadságolásuk, utána visszajöttek, és már új névvel folytatták tovább.

Kisebb probléma talán csak egyikkel volt, aki ragaszkodott hozzá, hogy mell csináltatás után is félmeztelenül nyírhassa a kertben a füvet, ennek a szomszédok nem nagyon örültek. Újságcikk, perrel fenyegetőzés, ilyesmik lettek a dologból, de amúgy tűrhető, normális arc volt, akikkel találkoztunk.

Lehet, hogy van elnyomás, de inkább nagyobb mostanában a hátszelük. A másik, tudom, sok a tehetségtelen kevésbé sikeres pasi, de mégis, azért jóval kevesebb nőt érdekel szívből akár a technika, akár az informatika. Azt a keveset jól meg kell becsülni. A többiek meg kereshetnének valami más munkakört.

En csak egyetemrol tudok nyilatkozni. A lanyok mindig kivetelezettek voltak IT teruleten. Akkor is azok voltak mikor tanultam es akkor is amikor mar tanitottam. Kisirtak a jegyet, nem sikerult beugro ellenere mehettek szobelizni, megirattak a leckeket fiukkal. Amikor jonnek reklamalni vagy nem sikerul a beugro, en sokszor belekerdezek az anyagba, hogy lassam erti-e. Aki erti, annak akkor is adok pontot, ha egyebkent nem jarna az iromanyra. Ilyenkor nagyon durvan kijon egyes lanyok tudasa (vagyis annak hianya) es jo parszor elkezdenek sirni, hogy nem tudott bejarni orara, meg stb.. kifogasok.

Legutobb egy lany odajott reklamalni, hogy o nem ugy ertette, ... Mondtam meseljen egy kicsit a temarol, mert a helyes valaszt mar megkerdezhette. Fogalma sem volt semmirol. Vegul a fo tanarral kettesben maradtak, hogy o szeretne javitani. En elmentem, l*sz*rom az egeszet.

Sztem tök mindegy, úgyse fog a szektorban dolgozni. Nálunk is volt pár lány a csoportban, mind elvégezték kegyelem kettesre, azóta egyik se dolgozik IT-ben. Bevallásuk szerint soha sem érdekelte őket az IT, csak menőnek gondolták és sokat lehet keresni. Próbálkoztak aztán nyűglődni a munkában, de hánytak bejárni, így végül szektort váltottak mind a 4-en azóta. A fiúk mind az IT szektorban vannak azóta is tudomásom szerint, ők már a suliban lemorzsolódtak (saját szerencséjükre).

Gólyaként meglepődtem, amikor az évfolyamon több, külső alapján alkotott első (elő)ítéletre oda nem való lánnyal is találkoztam. Ne értsétek félre, a fiúk között rengeteg igénytelen, szőrös, izzadt alak volt, szerintem ezért valami hasonlót vártam a lányoktól is. Mindenesetre nagyon furcsának találtam a néhány szépen, divatosan, figyelemfelkeltően öltözött, kifestett, vasalt hajú hölgyet. Közülük aztán kettő még az első félév vége előtt kiszállt, egy pedig úgy jutott el a diplomáig, hogy állandóan egy egész csapat állt rendelkezésére segíteni a házikban, felkészülésben, akiknek a fáradozásait "szimpla karfogásokkal" és érzelmes ölelésekkel hálálta meg. (Kérdeztem néha az érintetteket, hogy amúgy megéri-e, azt állították, más sosem történt.) Úgy tudom, hogy azóta pályát váltott.
A többi, átlagos külsejű, "környezetbe illő" lány velünk együtt becsülettel végigküzdötte az utat a diplomáig. Egyikükkel többé-kevésbé tartom a kapcsolatot, ő maradt az IT-ban, állítólag szereti és jó is benne.

Eddig akadtak majdnem minden munkahelyemen kolleganőim:

1. Munkahely, üzemeltetés, csapatmunka műszakos munkarend feszített határidők:

Akadt 5 kollegina, eggyel jó volt dolgozni, egy a szintet sem ugrotta meg, de ha rábíztuk a gépies munkát csinálta hiba nélkül. Kettő díszkurva volt, azaz önszántukból szexeltek az előremenetelért és hogy ne kelljen dolgozniuk. Nem is kellett, de kedvesek voltak bármivel foglalkoztak, ami nem munka. Volt még egy anyuka, akit kb senki sem kedvelt, mert a gyerekek miatt random nem jött be és sosem lehetett rá számítani.

2. Munkahely kis team (4 fő), sok munka, de diverzifikált feladatkörökkel:

Mindenki a helyén értékelte nagyon sok területen jól teljesített és azokat a munkákat kapta meg és lehet primkó de jól működő programokat írt. Én kimondottan kedveltem pedig tűz és jég vagyunk. Ő is kihasználta a külsejét stb... az előremenetel során.

3. Üzemeltetői állás 3 fő vs. 30 programozó köztük kollegina:

Ha magánéletét és hogy mindenki átment rajta akitől csak akart valamit leszámítva nagyon kedveltem mert mint jó tyúkanyó mindig lehetett tőle kérdezni. Sajnos a feladatokból is látszott hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban.

4. Magányos üzemeltető vs 120 programozó köztük jó néhány nő:

Kb 10 nő. Itt vegyes volt a felhozatal, a 70% a létszámot töltötte ki, megcsinálta a feladatát de motivációt egyikben sem láttam. Volt akiről a főnökét kérdezve sem derült ki hogy mit csinál a cégnél egy év után. Volt 2-3 céltudatos, ők nagyon hajtottak, okosak voltak őrájuk nagyon felnéztem. Nemcsak amiatt mert alacsony vagyok hanem mert tényleg nagyon okosak voltak abban amit csináltak, öröm volt velük beszélgetni. Mindezt hatalmas szociális hiányok kísérték. Nem biztos hogy sötétben egyedül mertem volna maradni velük. Indiai kollegina külön bejött elköszönni mert emberszámba vettem és nemcsak köszöntem neki hanem kezet is fogtam vele. Kb Isten voltam a szemében. :-)))))

A mostani helyemen is vannak nők akikkel dolgozom de ők nem it-sok noha "szakértenek". Az utóbbi 5-8 évem tapasztalata a következő: Semmiféle érdeklődés sem emberi sem szakmai alapon nincs bennük. Egy darab sz...rt látnak az emberben és letagadják azt is amit ők kérdeztek még ha tanú is van rá akkor is. Akkor tesznek alád amikor csak tudnak és jogosnak tartják mert "pasi vagyok ők meg el vannak nyomva". Élnek a külsejük adta előnyeikkel hisz ez az alkalmazásuk alapja 30-60%. A bosszú a vezérelvük és vagy az van amit ők akarnak vagy elmennek a kirúgatásig is. Én soha többé nem szeretnék kolleganőt.

Volt is erről egy 90-es(?) évekbeli film, amikor a nő menedzser megvádolja a férfi menedzsert zaklatással, és az utolsó pillanatban menekül meg a csávó, hogy valakinek a rögzítőjén megvan felvételbe amit a nő mondott. Talán a "Zaklatás"?

Na, ez nagyon megy ma, már itthon is.

Sajnos a vérmes femináci, és a "kihasználja a külsejét" (de szép eufemizmus) típusnak is elég könnyű dolga van. Láttam én is sokmindent. Sajnos ilyeneket is, nem keveset. Kevesebb olyat is, akik tényleg a szakmáért voltak ott, és nem szívóerő segítségével, hanem az agyával lépett tovább.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Nálunk nagyjából 70%-30% a nő/férfi arány (nem IT), igyekszem mindenkivel jóban lenni.
Nő kollégával fordult elő, hogy valamit csípőből bahazudott a főnök előtt, de szerencsére más is jelen volt, és tanúsította, hogy igazat mondok, így megúsztam.
Egy másik esetben egy nálam sokkal idősebb nő (kb. az anyám lehetne, és bár úgy érzi, a kora és a cégnél töltött hosszú idő feljgosítja arra, hogy másoknak parancsoljon, valójában pontosan ugyanolyan senki itt, mint én) toppant be egy több rossz gépből egy összelegózása művelet közepén, és osztott ki minősíthetetlen hangnemben, hogy mit képzelek én, hogy szétpakolom a saját irodámban a számítógép alkatrészeket - azonnal rakjak rendet. Miután szelíden elküldtem a vérbe, kb. 10 perc. alatt járta végig mindhárom munkahelyi vezetőmet, hogy bepanaszoljon náluk.
Egy harmadik esetben egy 40-es elvált családanya szemelt ki magának engem, mint "friss húst", több alkalom után már "jogi" lépésekkel kellett fenyegetőznöm, hogy szálljon le rólam.

Bár a férfi kollégákkal eddig szerencsére mindent sikerült egymás között értelmesen megbeszélni, egyelőre még nem alakultak ki bennem olyan szintű előítéletek a nőkkel szemben, mint amiket te írsz.

A butaság, lustaság, gyávaság, lelki szegénység kiszolgáltatottá tesz. Minden embert. Ha a nők el lennének elnyomva az IT szektorban, az azt jelentené, az IT-s nők butábbak, lustábbak, gyávábbak és lelkileg szegényebbek az IT-s férfiaknál.

:)

Tapasztalataim szerint nincsenek. Nalunk rengeteg no dolgozik az IT reszlegen.

Általánosságban a nők sokkal jobban behozzák a problémáikat a munkahelyre. Az, hogy most épp anyuval vagy a párjával összeveszett, vagy tegnap este kiborult az olaj a konyhában a járólapra, nem is beszélve a piros betűs napokról, és az egész napi munkájukra, figyelmükre, teljesítményükre kihat (és jó esetben csak arra az egyre)
És hát valljuk meg, az IT nem virágkötés, hogy "jajj hát ez a csokor nem lett olyan szép", itt sok múlik dolgokon, akár fejlesztés, akár üzemeltetés vonalon. Kevésbé felelősségel járó, vagy kreatív munka más, mint pl. valami "projektmenedzser", vagy designer, vagy tesztelő, oda annyira nem vészes.
--
"Sose a gép a hülye."

Vagy banki munka, ahol többségében nők dolgoznak, és igen, sokszor érzelmi alapon hoznak pénzügyi döntéseket, megspékelve otthoni bajokkal. Ezt tudom, nyomtam egy darabig az ipart bankban, kész ovi tud lenni, folyamatos cicaharc, egymás fikázásával a háta mögött, szembe meg jópofi és a másik fikázása, ez mind nonstop napi 8 órában. Nem bírtam sokáig.

Ja, hogy ha nem csak IT-sek játszanak, akkor tudok még mondani sztorit:
- jön felvételire egy dekoratív nő, szakmailag alkalmas is lenne a pozira, de nem lehet felvenni, mert egy másik kollegina valószínűleg a hiúsága miatt baszogatná folyamatosan.
- Valamelyik partnerünknél nyomoztak valami után a NAV-osok így többek között hozzánk is ellátogattak, hogy akkor kellene pár infó. A kolléga, aki anno kapcsolatban állt a partnerrel már nem dolgozott nálunk egy ideje, levelezése még megvolt archiválva. Kolleginának kellett volna onnan valami. Gondolod, hogy odamegy az IT-hez egyenesen, hogy kellene ez meg az? A fenét, megkéri a gazdasági vezetőt, hogy szóljon már, hogy kellene hozzáférés az archívumhoz. Természetesen az infók felét nem mondja el, az IT meg besorolja a 6 másik éppen aktuális tűzoltási feladat mögé a kapott infók alapján. Majd fél óra múlva küldi megint a másikat, hogy mikor lesz meg, merthogy a NAV-osok várnak rá, stb. Ezen infó után egyből előre lett húzva a prioritási sorban a task. Újabb fél óra múlva a fő-főnök hívja be az IT-st, hogy miért kell szivatni a másikat és így tovább. Miután ki lett fejltve a sztori másik oldala is, a fő-főnök megnyugodott, hogy ok, kommunikációs hiba történt. Közben kiderült, hogy a kedves nőci egyből elkezdett panaszkodni, hogy így meg úgy nem lehet együtt dolgozni az IT-ssel meg hasonlók. Mikor ez szóvá lett téve neki, hogy baromira nem korrekt, hogy egyszerűbb lett volna, ha nem másikat csicskáztatva, hanem egyenesen az összes infóval jön az IT-hoz és korrektebb lett volna, hogy ha a saját fasságát nem a másik háta mögött hisztivel rendezi le a fő-főnöknél, még neki akaródzott volna feljebb állni.
- Random, munka szempontjából irreleváns "érvek" hangoztatása, mint például "de én egy anya vagyok!".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az 1. nálunk is megvolt egy értékesítő cégnél. Csöcsös - bögyöst behívta a főnök interjúra, csak, hogy csorgassuk a nyálunk (én is interjúztattam). Kiderült, hogy esze is van, nem kevés, és baromi jó értékesítő lenne. Miután megmutattuk a kollegináknak, mind felháborodott, hogy ők nem fognak vele dolgozni, mindenféle hülye érvekkel (volt aki kerek-perec megmondta, hogy túl jól néz ki, és féltékeny lenne rá), inkább felmondanak, meg hasonlók, végül nem vettük föl...

- Korábbi IT+mérnöki munkahelyen ki volt mondva: ha 2+2-t össze tudja adni az esetleges női jelentkező, felvesszük. Egy volt, fel is vettük, nem volt igazán a szakmába való. Később kiderült, hogy szakmát katonatiszt faterja választott neki.

- Mostani munkahelyen (IT+pénzügy) van pár olyan penge eszű, fejlesztéshez és matekhoz is szuperul értő, ráadásul durván dekoratív csaj, hogy szégyellem magamat mellettük.. ilyet nem hittem, hogy van, de van. Nem fekve, hanem állva szerezték a pozíciójukat, és mennek is előre.

Szóval az elnyomottsági teóriát nyomokban sem láttam igazolva.