Munkáltatódnál a dolgozók használnak Linux klienseket? (Az IT üzemeltetés kivételével.)

 ( Oregon | 2018. május 17., csütörtök - 14:43 )
Igen
48% (174 szavazat)
Nem
47% (170 szavazat)
Hm. | Nem tudom. | Nem találom az eredmény gombot.
5% (17 szavazat)
Összes szavazat: 361

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Apropó az, hogy egyre több nyugati cégről derül ki, hogy: Igen

define(Linux kliens): Leginkább valamilyen Linux disztribúcióra gondolok, asztali vagy hordozható gépen, ezen belül deszktop felhasználási módra, grafikus interfésszel rendelkező telepítésre.

Az utolsót nyomtam, mert sokan beszélnek róla, de csak otthon használják. A cégnél nálunk kb. 2000 gép van, de meg lennék lepődve ha lenne Linux. AD van. Meg policyk. Meg ilyen finomságok.

AD nem problema, policy meg nem erdekel ;-)


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

En mint "dolgozo" nem is mennek olyan ceghez dolgozni ahol nem lehet Linuxot hasznalni.
--
:wq

Ezzel azert rendesen leszukited a lehetseges munkaltatok koret. :)

Eddig semmirol sem kellett lemondjak. Sot ezzel kiszurtem a legrosszabb munkahelyeket a listarol. Alapbol nem ereznem jol magam egy olyan helyen ahol megszabjak az eszkozoket amikkel dolgoznom kell.
--
:wq

Korábban én is így gondoltam, aztán rájöttem, el lehet ezt engedni. Céges gépen csak dolgozom, munka van bőven, Windows 10-em van. Nem én adminisztrálom, de van admin jogom. A linuxos eszközeim a Windows Subsystem for Linux keretén belül elérhetők, így tudok a Windows 10 fölött bash, awk meg calc scripteket használni, ssh-n elérem az otthoni OpenWrt/LEDE router-emet, illetve az otthoni gépemet. Otthon a desktop gépen és a notebook-on is Fedora Linux fut.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A WSL es workspace support (vegre 20 ev utan beert az MS is) valoban elhetobbe teszi a windowst de az ablakrendszer meg mindig hasznalhatatlan szamomra (szamomra minden az ami nem Tiling WM).
Szerencsere a munkaadok arrafele tartanak (amennyire en eszrevettem), hogy mindenki hasznaljon azt amit a legjobban szeret. A maradek vaskalapos helyeket pedig amugy is jo messzire elkerulni.
--
:wq

Én is sokkal jobban érzem magam natív linuxos környezetben. Igazából nincs is rám kényszerítve a Windows, de egyrészt vannak windows-only software-eink, másrészt speciális hardware-ek, amelyek egy részére van linuxos software, egy másik részére viszont nincs, de attól még használnom kell. Sőt, van USB hardware kulcsos software, amelyik egy hardware-hez tartozik, szinte biztosan windows-only. Így aztán marad a Windows 10 WSL-lel. Szívem szerint magam mellé tennék egy picike linuxos gépet is, egy-két napig senkit sem zavarna, de egy idő után szemet szúrna, hogy minek, s ha bármit is azon teszek, akkor lehet, hogy épp nem dolgozom. S valószínűleg igazuk is lenne, szóval inkább nem teszem.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1
Még admin jogom sincs, de nem is hiányzik.

Sajnos nem. Pedig minden cucc futna rajta, de elzárkózik a rendszergizda tőle. :(

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

kis ceg, nincs megkotes milyen os. munka legyen meg.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Igen. En. 200-bol.

-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Nemre nyomtam, mert csak én az ötvenből. Én inkább magamnak adminisztrálom a gépem, ezért tehetem ezt meg (sok a külsős).

Többiek épp most mélytorkoztak egy jót a win 10 frissítéssel, ami kéretlenül jött látott és települt.

Ha magadnak adminolod az nem számít lényeg az, hogy nem az üzemeltetésen vagy. Így szerintem neked igent kellene nyomni. lásd első hsz-t

Igazából azért nyomtam nemet, mert egyedül vagyok ezzel. Persze, ha más akarna ilyet, lehetne.

Wow, közel 50-50!
[troll on]Akkor ez már a linux desktop éve? :)[troll off]

Örvendetes, csak jó lenne ha ez a desktop fejlődésén is meglátszana. Nekem a fejlődés elsősorban a bugok számának csökkenését jelenti, sajnos nem ezt tapasztalom. De ebben mondjuk a windows se jobb...

Még az üzemeltetésen sem megengedett.

Linuxos vékony klienseink vannak, de a munkát már windowson végzik a kollégáim.
Csak nekem van Linuxom.

Van, de nem sok. 3. Az egyik a választási rendszer, a másik kettőt meg az anyakönyvvezető használja.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

nalunk r&d-n inkabb a windows hatrany linux/mac/bsd helyett, de ha valaki akarna nem lenne a windows sem problema az ms ujabb lepesei mellett (subsystem, de eddig senki nem akart). r&d-n kivul szinte csak windows.

Igen, páran, de kényszerből. Én szeretnék, de akiknek kell azok úgy néznek rá mint borjú az új kapura.. Ráadásul az IT nem tud vele mit kezdeni, mert abszolút nem értenek a linux/unix dolgokhoz, így domainben sincsenek és nehézkes a hálózaton kezelni őket.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Nálunk 50:50 a mac és a linux a mérnökök esetében, Windows tiltott.
Menedzserek és 1-2 szintesek Windowst is használhatnak, ott kb egyenletes 1/3-1/3-1/3 az eloszlás.

Szabad tudni mi ennek a helynek a neve?

Nem tudom, 100+ ezer emberből biztos akad minden féle. Tilosnak nem tilos, legalábbis nekem is van Intune-ból menedzselt MBP-m, a kutyát sem érdekli.

Ha tippelnem kéne, akkor viszont a kifejezetten OSS-sel foglalkozókon kívül nincsenek sokan. Ha valaki Unix környezetben dolgozna, vesz egy Mac-et, arra ad hivatalosan is supportot az IT.

Business development, admin es finance kivetelevel (ok Windows only) korulbelul 50-50%, de a Windowsosok kozul is sokan panaszkodnak, hogy csak azert hasznaljak mert a fonokuk eloirta.

--
http://blog.htmm.hu/

Az IT üzemeltetés is Windows-t használ. A kolllegák is, én vagyok egyedül kilógó a FreeBSD-vel.
(Igen-re nyomtam, kicsit általánosítva a kérdést)

Én, ahol csak lehetett váltottam Linuxra a cégnél. Nyilván vannak olyan gépek, ahol esélytelen (vágóhelyiségekben az Edius miatt, adáslebonyolító, PhotoNews, stb..., mert ezeket a fejlesztő csak Windows alá fejleszti). De az összes többi gép már bő 10 éve Debiant futtat. Ráadásul a linuxos gépek már 10-15 évesek, de a mai napig használható sebességgel futnak. A váltást annak idején úgy oldottam meg, hogy működésben Windowshoz minél jobban hasonlítson, amit pedig le lehetett egyszerűsíteni az az ésszerűség határain belül lett megoldva, amit a kollégák pozitívan értékeltek.

-------------------
https://onlinestream.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

LinuxCNC alapu rendszer fejlesztesere kenyelmesebb a Linux. A gepkezelok meg kenytelenek azt hasznalni, mert nem is fut mason. Szoval van nehany.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

(I:146/N:141)
Úgy látom, hogy már kijelenthető, hogy a Desktop Linux masszívan jelen van a cégeknél. Kereskedői hasonlattal élve, ha már a vevő pénztárcája nyitva van, akkor könnyebb belőle kivenni pénzt. Kíváncsian várom a jövőt, szerintem tovább fog nőni. Nem tisztem fikázni a Windowst, de azt hiszem az mindenki számára ismert, hogy akár csak a frissítési metódusaival rengeteg értékes munkaórát vagy emberéletet fogyaszt.

> a Desktop Linux masszívan jelen van a cégeknél

Ebben biztos vagyok (no sarcasm intended), de a szavazást azért megfuttatnám egy kevésbé tematikus oldalon is. :)

Szerintem a hup egyre kevesbe tematikus. :)
Amiota tele van windows huszarral. P

...es (nem)fizetett mobilhirdetesekkel... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> . Nem tisztem fikázni a Windowst, de azt hiszem az mindenki számára ismert, hogy akár csak a frissítési metódusaival rengeteg értékes munkaórát vagy emberéletet fogyaszt.

Ez, vagy pedig az, hogy az emberek nem igenylik a windowst, mivel mar otthon se hasznaljak.
Szerintem mar rengeteg embernel a mobiltelefon kivaltotta otthon a szamitogepet.

Igy a munkahelyi gepre, mint munkaeszkoz tekintenek, es az adott programot hasznaljak, ami a munkahoz kell. A windows/linux/macos-t meg leszarjak, mivel egyikhez se ertenek.

Kb. mint egy gyari munkas is .leszarja, hogy milyen OS fut a futoszalagon elotte.

ps: a bibliai idezetedet meg nem talalom... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

[x] igen (fejlesztők)

kellett Wines gép előtt fejleszteni Pythont, kínszenvedés volt. A WSL azonban nagy színfolt ott is, már már majdnem nem fáj winen fejleszteni.

Igent nyomtam, mert a fejlesztéshez használunk ilyen gépeket. De azért ezt elképzelni sem tudom, hogy az egyetlen céges gépemen Linux fusson.

MS Office csomag egyszerűen pótolhatatlan, nincs rá kompromisszumok nélkül használható alternatíva Linux alá.

MS Office csomag egyszerűen pótolhatatlan

Már, ha egyáltalán szükséges. Ahhoz, hogy egy megbeszélésről utólag írjak egy összefoglalót, talán még a nano vagy az mcedit is elegendő volna, a LibreOffice Writer már egyenesen luxus. Ahhoz, hogy alkatrészjegyzéket táblázatba foglalva fogalmazzak meg, pontosan elegendő a LibreOffice Calc. Levelezésre munkahelyen Thunderbird, otthon Claws Mail.

Az én életemben, munkámban az MS Office nem pótolhatatlan, sokkal inkább szükségtelen. Ettől függetlenül van a munkahelyi gépemen, csak tudnám, minek.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kerdes: hasznalod-e MSO-ban a kepletszerkesztot?
Az LO/OO.o-fele kis tanulast igenyel, de sokkal hasznalhatobb. Irtam egy scriptet, ami egy szamolas eredmenyet ennek a formatumaba menti. Ezt latex-hel meg tudtam volna meg csinalni (ha ertenek hozza), MSO-val nem hiszem. Ha megis, legyszi ird le, hogy kell, mert lenne ra igeny.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

MSO az annyira... hát nem is 2017, hanem inkább előző évezred :D
Tényleg részvétem, ha bárhol olyan funkcionalitás kell, amit csak az MSO tud nyújtani.

+1
--
:wq

A fejlesztok nagy resze. Mondjuk a termek amin dolgozunk egy Linux alapu szerver (meg mobil kliensek), ugyhogy talan annyira nem meglepo.