Napi szinten ... órát töltök el a Facebookon.

0-1
46% (230 szavazat)
2-3
8% (38 szavazat)
4-5
2% (11 szavazat)
6-10
1% (4 szavazat)
11-15
0% (1 szavazat)
16+
2% (8 szavazat)
Egyáltalán nem használok Facebookot.
36% (177 szavazat)
Egyéb, leírom
1% (6 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
4% (21 szavazat)
Összes szavazat: 496

Hozzászólások

A Messenger számít? Napi 8 órában nyitva van az ablak, de csak üzenetekre van használva, összesen talán max fél órát.

Napi 3-4-szer megnyitom, kipörgetem a hírfolyamot kb. 1 perc alatt. Ha volt érdekes cikk benne, akkor azt megnyitom. A cikkek olvasását már nem számítanám bele az időbe, bár ha mobilon nézem, akkor a Facebook alkalmazáson belül nyitja meg a cikket...

Ha alszom, akkor minden hálózati kapcsolatom megszakad.

Mivel minden telefonomon és eszközömön be van állítva mert a teljese családommal ott tartom a kapcsolatot, így kb egyfolytában.

Egy-két embert irgalmatlanul nyakon tudnék vágni, mert egész nap azt a szart nyomkodja. Köztük a kedves páromat is. :D Ha szólok érte, akkor még meg is sértődnek. Persze egyből tagadják, hogy függők. Fel nem fogom, hogy miért kell 5 percenként megnézni, hátha valaki írt valamit, vagy lájkolt.

En is mindig butan neztem a volt paromra, hogy mit lehet ennyit nyomkodni a telefont, mindig jott a valasz, hogy facebook... Kicsit lassu voltam, 9 honap kellett ahhoz, hogy lecsekkoljam mit is csinal valojaban, hat a szeretojevel chatelt messengeren. 3 napi adagot fogtam el, 1700 sor(enter) + kepek. :D De mar 9 honapja toltak. 19 evi parkapcsolat kuka. Na meg ugye ott a gyerek. Viszont idejet nem tudom, hogy mikor voltam ennyire boldog. :)

Meg tök jó arra is, hogy egyik oldalon vergödjön a delikvens, hogy merre járt, milyen autót vett, stb... másik oldalon meg az ismerösei irigykedjenek, vagy rálicitáljanak.

Egyébként pont a fizikai kapcsolattartás látja kárát, mert virtuálisan egyszerübb ez is nemde?

Amúgy van a Facebook-nak elönye is, akik ügyesen ki tudják használni - mentett már életet is, stb... De én, aki sosem használta, nem is tudja valójában miröl marad le pro és kontra.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy pl. egy álláskeresésnél pozitív, vagy negatív, ha az embert nem tudják lenyomozni?

--
robyboy

Ha neked ilyen emberek vannak a Facebookodon (már ha van loginod), akkor jelzem, hogy ezek az ismerőseid, rokonaid, barátaid. Ezeket te bejelölted, vagy ők téged, te meg elfogadtad.

Ezért nem is teljesen szoktam érteni az ilyen jellegű megnyilvánulásokat. Miért jár valaki egy szar buliba? :) Kötelező? :)

Ha másnál láttad ezt akkor sztornó, de az róla egy szegénységi bizonyítvány illetve az ismerőseiről. Szerintem ezek az emberek Facebook, mobiltelefon, és internet nélkül is pont ugyanilyenek lennének.

Nincs facebookom :D

Illetve hazudok mert van egy inaktiv accountom meg 2007 kornyekerol. Anno azert regeltem hogy osszehasonlitsam az iwiw-el. Se uj jelszot nem tudok hozza kerni hogy torolhessem se torolni nem tudom mert nem tudtak beazonositani :D

A rokonaimat egy kezen meg tudom szamolni nincs szuksegem facebookra ahhoz hogy tudjam azok a rokonaim es barmilyen meglepo 2000 kilometer tavolsagbol is el tudnak erni ha akarnak. Baratokbol nem sok van de azok baratok facebook nelkul is.

A marketingeszköz mivoltával egyetértek, természetesen.
Én már egy ideje nyomtam delaccountot, azóta is jól megvagyok fakebook nélkül.
Nyilván vannak értelmes felhasználási területei is, mint korábbi osztálytársakkal való kapcsolattartás de:
- emberek akik ismerősnek jelölnek, de élőben köszönés nélkül elmennek melletted az utcán.
- emberek akik minden szirszarra bejelölnek, mint résztvevőt.
- minden embernek tökéletes az élete, gondok bajok nélkül, minden szép és jó. (egy élő példa, ismerős kint lakik a barátnőjével Floridában, fékbúkra pakolta ki a bulizós jachtos képeket, de amikor kimentek látogatóba a szülei, tőlem kért kölcsön, mert kajára nem volt pénzük.)
- Koelhó meg Oravecz idézetek
- megosztott kamu híroldalak.
- hosszan folytathatnám a sort.

Alapvetően nem tartom rossz dolognak a facebookot, de valamiért úgy érzem az emberek nem arra használják, amire kéne. Megmaradtak a magamutogatásnál, és mások életének stalkolásánál, bár lehet ez inkább egyfajta társadalmi probléma.

"...úgy érzem az emberek nem arra használják, amire kéne."

Ez igaz az Internet-re is, illetve majdnem mindenre, amit az emberiség valaha feltalált.

Nem tudom, hogy ki mondta, de nagyon igaz, hogy az az egyik legnagyobb problémája az embereknek, hogy "célnak tekintik az eszközt".

--
robyboy

heh nekem is van (volt) egy magán meg egy céges acc. A magánt azóta már töröltem. Kapcsolattartásra van telló, email meg skype.
Egyébkét meg örülök, hogy van facebook. Sok hülyét ... bocs felhasználót el lehet rajta érni. Van értelme reklámra költeni, mint a guglinál. Legalább a gugli nem egyeduralkodó.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Az egész sztoriból csak annyi hiányzik, hogy miért is dugatta magát fűvel-fával. És, ha dugatta magát fűvel-fával, akkor valószínűleg valami mégsem volt meg neki, hiába gürizett elvileg azért.

Ez mindig két emberen múlik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szülés elég necces volt, maradjunk annyiban, hogy soha többé nem lehet gyereke. Felborult a hormonháztartása, és/vagy nem érezte már magát teljesértékű nőnek. Olyan egy-másfél év alatt annyira leírta magát (összeállt mindenféle kétes alakokkal, kocsmatöltelékekkel, nem volt munkája), hogy a gyerekei felügyeleti jogát is unokabátyám kapta, ami elég ritka a magyar jogrendszerben. Fenyegetőzött fűvel-fával, volt pár érdekes verőlegényes sztori is az éjszaka közepén, szóval nem lett happyend a vége.
Azóta eltelt 17 év, a gyerekek nem keresik az anyjuk társaságát.

Csak hogy ne latszodjak seggfejnek, hozza nem nyultam a telefonjahoz fizikailag soha. Egy haztartas, egy halozat, tehat nem volt nehez dolgom, es nem is akartam kutakodni tulsagosan, meg megfigyelni, csak fura lett minden honapok alatt, es talaltam egy olyan kepet, amin egy bordarabon(emberi, talan vall vagy vadli) az exem nevenek a kezdobetuje volt...aztan...

Levéltitok megsértése

224. § (1) Aki
b) elektronikus hírközlő hálózat útján másnak továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

Tiltott adatszerzés

422. § (1) Aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok jogosulatlan megismerése céljából
d) elektronikus hírközlő hálózat - ideértve az információs rendszert is - útján másnak továbbított vagy azon tárolt adatot kifürkész, és az észlelteket technikai eszközzel rögzíti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki az (1)-(2) bekezdésben meghatározott módon megismert személyes adatot, magántitkot, gazdasági titkot vagy üzleti titkot továbbít vagy felhasznál.

FYI :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Amiket itt leirtam az alapjan nem vesznek elo, ex meg nem vall ellenem, ergo semmi sem tortent. Az aldozat en vagyok, meg az eletem is meg volt fenyegetve, a fasz üzengetet(kis butus) exem meg sugallta, hogy mi tortenhet velem... Féreg mind a kettő, ja es hab a tortan, hogy a faszi felesege az exem ismerose, na meg ott is gyerek. Ferto, veszhetnek a faszba.

Na de nem picsogni jottem ide mert jol vagyok mar, csak ez ugrott be ha valaki sokat nyomja a telojat. :D

Nem vagyok ellene, én is használom kapcsolattartásra mert országon kívül-belül eléggé sok felé sodort a sors, napi 1-2 órát adtam meg rá, ennek jelentős százaléka chat only, hírfolyamom alaposan ki van gyomlálva, heti (!) 8-10 bejegyzés van kint max rajta.
De az hogy melóban amikor bejön az új emberke betanulni és tréningen nyomkodja, meló helyett nyomkodja, telkóban nem válaszol, oldalra nézek és ki van némítva és nyomkodja az sok. És sajnos nem egy ilyen van hanem rengeteg. Ugyanígy idegbaj ha társaságban megy a nyomkodás, azzal nincs bajom ha valaki rápillant hogy mi a helyzet, válaszol gyorsan 1-2 üzenetre ha fontos, de az hogy megállás nélkül ezt nyomkodja azt nagyon nagy problémának tartom.

Eredetileg havonta egyszer léptem fel, aztán két éve gondoltam egyet és töröltem a profilomat. - nem használok=nincs is fiókom? (oda szavaztam)

Szerintem most kulturális, ilyen olyan programokról értesülésre nem nagyon vagy jobb, mint a facebook. leginkább erre használom. üzeneteket nem szeretek ott írni, nekem valahogy nem jön be esztétikailag sem :) meg eleve ez a chat stílus sem a barátom.

Szerintem amúgy az emberek nagy része nem szereti a facebookot ezért van az is, hogy alig posztol oda valaki értelmes tartalmat.

Kb. 1 órát nézegetem összesen egy nap, de egész nap nyitva van egy böngésző fülön.

Asszonyka viszont rengeteget használja.
Bár ez nem is csoda, mert tanár, ráadásul osztályfőnők és sulin kívül FB-n tartja a kapcsolatot a diákokkal.
Néha elég idegesítő is, hogy este 11-kor pittyegnek a gyerekek a mobilján.
Vagy amikor alig ér haza, de már írnak neki 20-an.

Igen.

Volt, hogy egyest kapott, mert nem készített házit, mert hogy a tanár a facebookon küldte szét, de ő nem nézi.

Mondtam neki, hogy bakker, akkor beszéljük meg, hogy ha órán nem adta meg a házit a tanár, akkor másnap belépsz a facebookra és megnézed, mi a pálya.

Azóta nem volt (ezért) egyes.

Én megmondanám a gyereknek, hogy mondja meg a tanárnak, hogy ő nem lép be face-re, és ha azt akarja a tanár, hogy legyen a házi megcsinálva, akkor szépen írja fel a(z analóg) táblára, ahogy a régi szép időkben volt. Amúgy meg mi egy egyes egy házi miatt? Nekem sem volt házim szinte soha, mégis felnőttem. A Facebook 1000x félelmetesebb mint egy karó.

A Facebook nem is olyan régen még tiltott volt 18 év alatt, nem? Rendben is volt. Kötelezővé nem kellene tenni.

Lökik azok egymást!
Sőt, inkább a diákok lökik a tanárokat. Egyik infó! tanár nem volt regelve a Facebookon, de Ő is kénytelen volt, hogy tudja tartani a kapcsolatot a diákokkal.

Biztos, hogy van 1000 gyerekből egy aki nem akar regelni, viszont attól, hogy az iskolai csoport tagja ott, még nem kell használni ennél többre az FB-t. Neki egy csoportos chat lesz, ahol megkapja az infókat.

Egy info tanár mondjuk csinálhatott volna egy levlistát. Vicces, hogy pont itt szoktak az ellen hőbörögni, hogy ne egy monopólium cég termékeit tanítsák, hanem legyen szövegszerkesztés meg táblázatkezelés, erre egy monopol cég magamutogatós-kémkedős-reklámplatformját kell használni kapcsolattartásra.

Aztán valamiért mégiscsak felvetették páran, hogy talán mégsem a technika csúcsa, csak egyesek megrekedtek a 70-es években.

Meg ne hasonlítsuk már össze az LKML usereket az (internetet használó) emberiség 99%-ával.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Esetleg meg kellene tanulni használni és akkor nem lesz belőle pöcegödör. Meglehetősen jól be lehet szabályozni, hogy kit/mit akarsz látni és mit nem.

Sosem értettem ezt a nyafogást. Nem mindegy, hogy e-mail, irc, skype vagy fb messengert használsz kapcsolattartásra? De, ugyanazokkal az emberekkel beszélsz. Csak mondjuk eseményt szervezni FB-n egyszerűbb.

FB csak egy eszköz. Rajtad múlik, hogy mit kezdesz vele. Ha pöcegödörként használod, az téged minősít.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én sehogyse használom, csak pöcegödörként látom. Mostanában is ott ez a kék bálna, pár öngyilkosság élőben közvetítve, múltkor kiderült, hogy erősen hazudnak a hirdetésekre kattintásokkal, stb.
Az, hogy ez csak egy eszköz, amiből azt használsz, ami neked kell, egyszerűen nem igaz. Ha tag vagy, megkapod az egész csomagot, akkor is, ha te csak chatelni akarsz az ismerőseiddel. Pl. a weboldalakba ágyazot fb kódokkal ugyanúgy követnek téged, ha nem jelentkezel ki, ami látszólag senkit sem zavar (de ha egy ország törvényes kormánya teszi ugyanezt, egyből kitör a parasztlázadás).

"ami neked kell, egyszerűen nem igaz"

Már hogy a faszba ne lenne igaz? Ne akard már megmagyarázni nekem, ha nem is használod: http://imgur.com/a/gKbCE

" Pl. a weboldalakba ágyazot fb kódokka"

Nagyon egyszerűen ki lehet szűrni bármelyik kontent filterrel. Érdekes, hogy a Google analytics-et már meg sem említetted.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Eddig ilyen ötletek voltak:
- használj álnevet
- használj szűrőket

Ja, mert ha használni akarok egy szolgáltatást, akkor az első dolgom, hogy hogyan játszam ki. Na kösz. Ez lenne a "mindenki azt használ belőle, amit akar"?

Google analitics, ja, hát bejelentkezett google fiókkal ugyanez van. De az internetet (sőt, magát a google keresőt) is tudod használni anélkül, hogy bejelentkeznél a gmail-be (vagy egyáltalán lenne gmail fiókod).

Én ezt ahhoz tudnám hasonlítani, hogy nem megyek be a sarki csöves késdobálóba az alkesz vén hülyék közé akkor sem, ha csak egy pohár víz kell.

Miért nem mondjuk emailt

Diákok körében (számomra is meglepő módon) nemigen használt. Sokaknak azért van, hogy lehessen facebook-ja.

valamelyik chat alkalmazást a sok közül

Miért lenne jobb? Úgy értem, milyen olyan funkciója van, amit az FB nem valósít meg?

vagy az iskola weboldalát

A sulink weboldalán nincs olyan funkció, amit lehetne erre használni.

A facebook vs. email-hez néhány érv, az FB mellett: kb. minden diáknak van, napi szinten használják, lehet egy zárt osztálycsoport, "Válasz mindenkinek" nemigen triviális, látható, hogy ki látta már a bejegyzést, stb.
Magam inkább az email-t preferálom, de az FB nyújtott funkciói ebben kétségtelenül jobbak. Az FB-t napi <1 órát használom (a 0-hoz közelebb, mint az 1-hez), valahogy nem fogott meg a világa (vagy csak az ismerőseim "megosztásai" érdektelenek?).

Az előző osztályommal egyébként emailezés volt, látszik is a kétféle kommunikáció eredményessége közti különbség. A mostani osztályommal próbálkoztam egy ideig fórummal, de esélytelen volt.
Az FB-t (munkaügyileg) általában osztályfőnökibb jellegű dolgokra használom, illetve ha egy diákkal sürgősen kellene valami információt közölni (pl. ugye nem felejtetted el a holnapi versenyt).
Házi feladatot nem küldök FB-n, azt az órán beszéljük meg, mit kell(ene) következő órára megcsinálni.
Az általam használt feladatsorok (és egyéb anyagok) a honlapomon fenn vannak, regisztráció nélkül elérhetőek - ez speciel jobb, mint az FB, mivel nem kell visszakeresgélni a diáknak X hétre visszamenőleg a bejegyzések között, hogy hol is volt az a feladatsor, mert a nyomtatott példányt elhagyta/elázott/kölcsönadta/megette a kutya/... Persze a diáknak rossz is, mivel nem hivatkozhat arra, hogy azért nem csinálta meg, mert kölcsönadta a feladatsort és még nem kapta vissza :)

Azért, mert igen elterjedt (a diákok körében), és a megfelelő funkcionalitásokkal bír.
Nem gondolom, hogy nem lenne erre a feladatra jobb megoldás (akár saját hoston), de a realitások ("diákok viselkedése") talaján maradva ezt érdemes választani (írtam, hogy próbálkoztam egy fórummal).
Lehet, hogy egy másik országban valamelyik chat-alkalmazás lenne a jobb választás, merthogy a diákok azt ismerik és rendszeresen használják.

Na, a lényeg: abból főzünk, ami van :)

Én azt nem értem, hogy miért van egyáltalán online kommunikációra szükség? Én a 12 év alatt, amíg kijártam az általánost és a közepet, egyszer sem beszéltem egyik tanárral se telefonon. Odabenn megkaptunk minden infót, beírtuk az ellenőrzőbe, ha valami volt, és kész. Oké, rendszeresen elfelejtettem a fényképezésekre beöltözni, meg ilyeneket, de nem volt tragédia.

Szerintem a totál hülyéneknézés kultúráját indítja el ez már gyerekkorban, hogy ha nincs "ráírva", akkor elfelejti, és akkor mi lesz? Semmi. Akkor el lesz felejtve. Aztán megtanulja feldolgozni, hogy hibázott, vagy megtanulja nem elfelejteni. Ilyen az élet.

Amúgy meg a munkahely sem követelheti meg - nagyon helyesen - hogy a dolgozók otthon olvasgassák a főnök üzeneteit. A munkaidőn kivüli időt az ember magának oszthatja be. Ugyanennek kellene az iskolában is működni. Ha a tancsi a keddi óra után szerdán adná fel a házit? Így járt. Legközelebb készüljön fel az órára, és ne felejtse el óra végén feladni.

Nem az. A magánélet szent dolog. Én kikapcsolom a telefonom éjszakára, gyakran lenémítom nappal, ha nem szeretném, hogy zavarjanak. Bárki bármikor hívhat, ha felveszem, nem zavar. Ha nem veszem fel, akkor sem, mert akkor nem tud elérni. :) Kizárt dolog, hogy tanárként azzal vesződjek a szabadidőmben, hogy a diákjaimat terelgessem valamilyen kommunikációs csatornán, s az is, hogy diákként hagyjam, hogy a tanáraim presszionáljanak. Néhány évet tanítottam, igaz, akkoriban még kőtáblákra vésték a tudást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

miért van egyáltalán online kommunikációra szükség?

A HUP nem egy online kommunikációs felület? :D
Komolyabbra fordítva: nem szükséges, viszont könnyíti a dolgainkat (a tanár, a diák és a szülő dolgát is). Hasonlóképpen felteheted a kérdést, hogy az elektronikus naplóra mi szükség, hisz' hosszú évtizedeken/évszázadokon megvoltak az iskolák e-napló nélkül.

ha nincs "ráírva", akkor elfelejti

A diáknak (ill. szülőnek) is lehet iskolaidőn kérdése, esetleg közlendője. Pl. a diák elfelejtette mondani, hogy másnap nem jön, mert pl. temetésre megy. Ekkor vagy FB-n vagy e-naplón ír valaki. Vagy teszem azt, az aktuális tananyaggal kapcsolatban merül fel kérdése (akár a "kötelezően tudandón" belül, akár továbbgondolta, vagy talált valamit a neten, stb.).
Másrészt olyan is van, hogy a tanár felejti el, és ekkor jó, ha egyszerre el tudom érni az összes diákot, nem kell egyesével telefonálgatnom. Meg persze az is előfordulhat, hogy aznap pl. nincs (már) az osztállyal órám, amikor megtudok valami infót, és így egyszerűbb elérni őket, mint hajkurászni őket.
Szóval még egyszer: nincs rá szükség, de lényegesen megkönnyíti az életet.

és akkor mi lesz? Semmi.

Nem mindig "semmi". Vannak olyan dolgok, amelyek piszkosul határidősek, néhány hónapja az érettségi jelentkezés, most meg a tankönyvrendelés lesz. Nem azért határidős, mert az illetékes munkatárs a kávét iszogatja adatrögzítés helyett, hanem azért, mert X. nap, 00:00-kor (vagy 23:59:59-kor) az online felület LEZÁR. Ha a határidő április 6, akkor az április 7-én behozott papírral csak mi hozzuk magunkat kényelmetlen helyzetbe, amikor pl. az Oktatási Hivatalba kell telefonálgatni, hogy valahogy próbáljuk már meg megoldani, hogy még a Laza Lacit vihessük már fel a rendszerbe.

Ha a tancsi a keddi óra után szerdán adná fel a házit?

Mint ahogy írtam, nem szoktam utólag házit feladni. Rossz helyen kopogtatsz.

Azért csodálkozom az érveiden, mert amikor tanítottam, egyszer sem hívtam fel diákomat, vagy ők engem. Mindent meg tudtunk beszélni órán. Ami azon kívül volt, az mindnyájunknak vagy szabadidő, vagy más irányú elfoglaltság. Ami el lett felejtve, az meg el volt felejtve, megbeszéltük következő órán. Az érettségi meg nem kötelező, még Laza Lacinak sem. Bár jó, rendben van, nyilván ne ezen múljon, de ennyire fontos, vis maior esetekre a telefon, vagy a személyes jelenlét is megfelel akár.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pontosítok: az iskolaidőn kívüli kommunikációt könnyíti meg.
Lehet, hogy rajtam kívül mindenki tökéletes tanár (lenne/volt), aki soha semmit nem felejtett el, és olyan telefoncsomagban van, amivel ingyen beszél, és inkább telefonál, és két perc helyett (egy FB-poszt) eltölt 1 órát, amíg minden egyes diákot felhív.

Persze megcsinálhatnám, hogy ha lejárt a munkaidő, nem foglalkozom iskolai dolgokkal. Ez sajnos nem megy, ha a 40 órát szigorúan be akarnám tartani.

Nem voltam tökéletes tanár. Egyszer még egy levezetést is elszúrtam, gyanús is volt. Aztán a következő órát azzal kezdtem, hogy elnézést kértem, mondtam nekik, az előző óra utolsó 10 percét felejtsék el, majd levezettem valami h-paraméteres lineáris helyettesítéssel már magam sem tudom, milyen tranzisztoros erősítő dolgait. Nem hiszem, hogy fel kellett volna hívnom ezért több tíz diákot. Amikor én voltam diák, nem zaklattak a tanáraim órán kívül. Amikor én voltam tanár, nem zaklattam a diákjaimat órán kívül. Szerintem így normális. Nem hinném, hogy hívnom kellene a diákjaimat, amikor csajoznak/pasiznak, esznek, alszanak, tanulnak, bármit csinálnak. Az az ő életük. Azért van az óra, hogy akkor rendezzük a közös dolgainkat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Hasonlóképpen felteheted a kérdést, hogy az elektronikus naplóra mi szükség, hisz' hosszú évtizedeken/évszázadokon megvoltak az iskolák e-napló nélkül"
Az e-naplo is FB-van publikalva es pittyeg a gyerek/szulo telefonjan? :)
Szerintem ez a pelda santit. Termeszetesen jo dolog az e-naplo.

"A diáknak (ill. szülőnek) is lehet iskolaidőn kérdése, esetleg közlendője."
Betelefonal(tat) a titkarsagra ami tovabbadja a tanarnak az infot.

"az aktuális tananyaggal kapcsolatban merül fel kérdése"
Ora kozben megkerdezi, ezert van az iskolaban, nem? :)

"és ekkor jó, ha egyszerre el tudom érni az összes diákot, nem kell egyesével telefonálgatnom"
Titkarsag? Ez a dolguk. Miert akarsz magadnak plusz feladatot? Lehet mas tanarok nem akarnak FB-on uzengetni a diakoknak.

"az online felület LEZÁR"
Lehet erre nem FB megoldast alkalmazni? Ha Laza Laci laza, akkor siman atugorja a FB uzenetet es aprilis 10-en viszi be.
A tobbiek meg FB uzenet nelkul is leadjak marcius 31-ig.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerintem ez a pelda santit. Termeszetesen jo dolog az e-naplo.

A kérdés/felvetés, amelyre az e-naplót hoztam példának, így szólt: "miért van egyáltalán online kommunikációra szükség?" Úgy vélem, az enapló is egy online kommunikáció.

Betelefonal(tat) a titkarsagra ami tovabbadja a tanarnak az infot.

Bocs, egy "kívül" kimaradt. Tehát a mondatom így hangzana: "A diáknak (ill. szülőnek) is lehet iskolaidőn kívül kérdése, esetleg közlendője."
A titkárság nem 24 órás ügyelet, így az iskolaidőn kívül az iskolában nem veszik fel a telefont (mert nincs ki felvegye).

Ora kozben megkerdezi, ezert van az iskolaban, nem? :)

Lehet, hogy az az óra nem másnap lesz, hanem pl. jövő héten. És annyira érdekli, hogy nem bír tőle aludni :D

Lehet mas tanarok nem akarnak FB-on uzengetni a diakoknak.

A gyakorlat nem ezt mutatja.

Ha Laza Laci laza, akkor siman atugorja a FB uzenetet es aprilis 10-en viszi be.

Viszont plusz egy próbálkozás részünkről, hogy ne felejtse el. Nem biztos, hogy bejön, de ha nem próbáljuk meg, tuti nem jön be a próbálkozás.

Tisztázzuk már, hogy mi is a pontos gond. Az, hogy online (is) kommunikálunk a diákokkal, vagy pedig konkrétan a facebook? Csak hogy értsem, és érdemleges választ tudjak adni.

A titkárság nem 24 órás ügyelet

Miért, a tanár, a szülő, a diák az?

Tisztázzuk már, hogy mi is a pontos gond.

Nekem a Facebook, de tudom, nem engem kérdeztél. :) Az e-mail nem tolakodó, s nem egy konkrét szolgáltatás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért, a tanár, a szülő, a diák az?

Nem is mondtam. Viszont ha este kilenckor írsz egy üzenetet, nem feltétlen rögtön fogják olvasni és az utasításoknak megfelelően cselekedni :)

Nekem a Facebook

Ha nem mondod, ki se találtam volna :)

Egyébként próbálkoztam email-lel is próbálkoztam, de az FB lényegesen hatékonyabb erre a célra.

És nem, nincsenek a gyerekek belehajszolva, ui. egy-kettő nincs regisztrálva (osztályonként). Sok felületet én is jobbnak tartanék (nem az email-t, inkább valami fórum-szerűséget), de nem csak ezen múlik, hanem a másik félen is (tudod, egyél tehénsz@rt, tízmillió légy nem tévedhet).

Az online kommunikacio nem gond, ami nekem fura:
- miert FB-on tortenik?
- miert folyamatos? (ugy ertem iskola idon kivuli)

Ertem, hogy kenyelmes a FB, mert (majdnem) mindenki fent van, de akkor ez azt jelenti, hogy par ev mulva a snapchat-en vagy instagrammon kommunikalsz, mert ott lesznek a diakok? Lehet ez egy piaci res egy uj appnak/website-nak.

Egyebkent hasznaltam mar ket applikaciot/weboldalt ami az iskola-szulo kommunikaciot hivatott elosegiteni, az egyik tetszett a masik csapnivalo (sajnos a jelenlegi). Mivel a lanyom csak 6 eves errol a korosztalyrol tudok nyilatkozni, itt diakok meg nem szerepelnek a kepletben aktivan. Push es/vagy email alapu, nekem megfelel es orulok, hogy nem FB.

Az iskola ido utan kommunikaciot feleslegesnek latom, hacsak nem valami nagyon fontos infot kell megosztani (pl. bombariado, arviz, tuz miatt nem kell jonni, stb.). A fent emlitett app-on/website-on a tanar kuld emlekeztetoket, de azokat a hivatalos csatornan is megkapjak a szulok mindig (kifuggesztve, email-ben, stb.). Nem volt kotelezo egyiket sem hasznalni.

Tananyag sosem volt megosztva, csak fotok es par szo a heten tortentekrol vagy az aktualis/kovetkezo het temaja, stb.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

miert FB-on tortenik?

Válasz itt (is).

miert folyamatos?

Nem feltétlen folyamatos. Ha a diák este tízkor ír, az nem azt jelenti tíz óra öt perckor már meg is kapja a választ. Majd ha odajutok én is, akkor elolvasom ill. válaszolok. E kettő között akár több óra is eltelhet.

par ev mulva a snapchat-en vagy instagrammon kommunikalsz, mert ott lesznek a diakok?

Pontosan - már persze feltételezve, hogy az igényeket kb. kielégítik. (Off: egy másik topikban meg az volt a baj, hogy a tanárok nem haladnak a korral, most meg az a baj, hogy próbálunk haladni? :D )

Lehet ez egy piaci res egy uj appnak/website-nak.

Lehet. Csak tudod, sajnos főleg nem azon múlik, hogy mennyire király az alkalmazás, hanem inkább azon, hogy mennyire lesz népszerű, és esetleg mennyire használható másra is (mert csak az iskola miatt nem feltétlen fogja a diák kb. folyamatosan nézni - hetente egyszer ránéz, és ennyi.

Az iskola ido utan kommunikaciot feleslegesnek latom, hacsak nem valami nagyon fontos infot kell megosztani

Alapvetően én is a "hacsak"-részre használom.

Tananyag sosem volt megosztva

Erre, mint fentebb írtam, a honlapomat használom. Sokkal jobb megoldás, mint az FB (nem kell regisztrálni, jobban kereshető, stb.)

"Nem feltétlen folyamatos."
Par sorral kesobb.
"mert csak az iskola miatt nem feltétlen fogja a diák kb. folyamatosan nézni - hetente egyszer ránéz, és ennyi"
Emlitetted azt is, hogy nincs fent mindenki, ok hogy kapjak meg az informaciokat?

Ez kicsit ellentmondasos. Gyakorlatilag folyamatosan kell nezni a FB-ot ha nem akarnak kimaradni/lemaradni. Ertem, hogy iskola nelkul is lognak rajta, de igy a diak es szulo akaratlanul is hozza van lancolva, sot kivalo urugy:
- "Kisfiam/kislanyom, nem a FB-ot nezegesd a telefonon vacsora kozben!"
- "De anya/apa, most irt a tanar/osztalytars/stb. valami fontosat az iskolaval kapcsolatban!"

Egyebkent hany evesek az emlitett diakok? Lehet, hogy tullihegem a dolgot ha mar eleg idosek, de a celra szerintem ez az eszkoz nem megfelelo bizonyos kor alatt.

Viszont a tananyag megosztasnak a honlap egy kivalo dolog, oda egy pirospont!

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"Nem feltétlen folyamatos."
Par sorral kesobb.
"mert csak az iskola miatt nem feltétlen fogja a diák kb. folyamatosan nézni - hetente egyszer ránéz, és ennyi"

Akkor átfogalmazom: "rendszeresen nézni". Remélem, így már érted, mire gondolok ;)
(Bár a heti egy is rendszeres, ha úgy nézzük :) )

Emlitetted azt is, hogy nincs fent mindenki, ok hogy kapjak meg az informaciokat?

Ha iszonyatosan sürgős dolog, akkor valamelyik osztálytárs értesíti. Ha nem iszonyatosan sürgős, akkor is - vagy pedig másnap az iskolában megtudja. Ha pedig iszonyatosan-sürgős-fontos-halaszthatatlan, akkor azt az 1-2 diákot felhívom (feltételezve, hogy ők is érintettek).

Gyakorlatilag folyamatosan kell nezni a FB-ot ha nem akarnak kimaradni/lemaradni.

"Nem feltétlen folyamatos." - pedig még idézted is.
Még egyszer: nem kell 24/7-ben rajta lógni. Az is bőven elég, ha valamikor egyszer-kétszer rápillant - amit anélkül is megtenne. Amiket az osztálycsoportba szoktam írni: emlékeztető, hogy ne felejtsenek el X dolgot behozni (a krónikus feledékenyeket külön nevesítem is), holnap jöjjenek ünneplőben, hiányzás-összesítést (kinek van még elmaradása - szintén nevesítve), és egyéb, hasonló jellegű dolog.

Egyebkent hany evesek az emlitett diakok?

Középiskolás korosztály, tehát 14-19 évesek.

oda egy pirospont

Csak egy????? Saját pénzből fizetem a VPS-t, saját munkámból tartom fenn, frissítem a rendszert, és csak egy nyamvadt pirospont jár???

"Még egyszer: nem kell 24/7-ben rajta lógni."
"Középiskolás korosztály, tehát 14-19 évesek."
Igy kevesbe gaz. Meg mindig az a velemenyem, hogy jobb lenne ha nem FB lenne, de gondolom sokat egyszerusit a FB hasznalata.
Jobb lenne ha kesobb toltenek FB-on az idejuket, de ezt ugysem a te iskolai csoportod letezese donti el :)

"Csak egy????? Saját pénzből fizetem a VPS-t, saját munkámból tartom fenn, frissítem a rendszert, és csak egy nyamvadt pirospont jár???"
Csillagos otos lesz ha raveszed az iskolat, hogy tartson fenn egy szervert/VPS-t erre a celra es hasznalja az osszes tanar ;)

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

hasznalja az osszes tanar

A necces rész nem a tanárok rábírása lenne, hanem a diákok rábírása.
Csak egy példa: szokott lenni feladat, hogy csináljanak ppt/doc "beszámolót" (fizika), és küldjék el email-ben. A feltételek közlésekor nyomatékosan felhívom a figyelmet, hogy figyeljék az email-üket, mert ahogy megkapom, 24 órán belül válaszolok. Ha ez nem történne meg, nézzenek utána, kérdezzék meg, megkaptam-e, stb.
Minden csoportban van egy-két diák, aki rossz email-címre küldi (pont helyett vessző, .com helyett .hu, egy betű kimarad, stb.). A poén: a mailerdémon küldötte levelet se látja, mert amint elküldte a levelet, lép is kifele. Nem is ellenőrzi, hogy tényleg írok-e vissza, ha nem kérdek rá a határidő előtt 1-2 nappal, hogy miért nem küldi, csak akkor derülne ki, ha az egyest írnám be.
Azaz: pl. az email-t sokan egyáltalán nem használják, belépni is max. azért lépnek be, nehogy megszűnjön.

1-2 hülye mindig van, minden csoportban, akármit is csinálsz. De véleményem szerint nem az értelmesebbeket kell lehúzni a hülyék szintjére, hanem a hülyéknek kell utat mutatni. Pl. ha megtanulják, hogy az emailt is ellenőrizzék, ne csak a faszbúkot, az az életben is egy hasznosítható tudást fog adni. Nem hinném, hogy a közeljövőben pl. álláshirdetéskre fb-n kell majd jelentkezni (legalábbis talán ennyire még nem hülyül el a világ).

nem az értelmesebbeket kell lehúzni a hülyék szintjére

Miért húznánk le az "értelmesebbeket" ezáltal?

ha megtanulják, hogy az emailt is ellenőrizzék

Ezzel nem fogják megtanulni. Nem napi 20 üzenetről van szó, hanem heti 1-2-ről ("csúcsidőben"). Olyan is van, hogy akár egy (vagy több) hónapig sincs semmi (pl. nyári szünetben).


Miért húznánk le az "értelmesebbeket" ezáltal?

Mert azok miatt, akik egy nyomorult mailt nem tudnak elküldeni, regisztrálhat az is FB-re, aki nem akart. Kvázi kötelezővé van téve a faszbúk, ami értem én, hogy sokaknak már "magától értetődő", meg "elkerülhetetlen", de azért ez gáz.

> Én azt nem értem, hogy miért van egyáltalán online kommunikációra szükség?

Ezzel nem értek egyet, szerintem a pedagógus szerepe több kell legyen mint egy robot aki előadja a tananyagot. Szerintem jó dolog bármilyen online felület használni arra, hogy szorosabb legyen a kötelék, legyen az akár a facebook.

Én is preferálom a nyílt megoldásokat, de a vak hit nem jó. Ha valamire van egy jól használható zárt megoldás és kockázat elemzése azt mutatja, hogy megéri használni, akkor megéri használni. Arra senki nem kötelezi a gyereket, hogy azon túl is használja, hogy feliratkozik az iskolai csoportba. Ha pedig holnap megszűnik a fészbook, az nem a gyerek gondja lesz.

Szóval sokat ezen nem érdemes lovagolni, a lényeg itt az hogy a pedagógus valóban foglalkozik a gyerekekkel, ami túlmutat azon hogy facebook vagy levlista.

Szerintem igenis fontos a médium, mert az iskolának a példamutatásról is szólnia kellene. Az én értékrendembe pedig nem fér bele a fészbukhasználat gyerekeknél. (Felnőtteknél se szeretem, de őket már nem nevelem :-) Amúgy részemről a probléma lezárható azzal, hogy majd az én gyerekem nem fog facebookozni, és max lemarad erről-arról. Engem a legkevésbé sem fog zavarni, és gondolom őt sem, ha rám fog ütni :-).

irssi alatt bitlbee-facebook a napi kommunkiációhoz, egyébként meg a wc-n ücsörögve megnézem kivel mi történt. Mire végzek a dolgommal addigra rá is szoktam jönni, hogy nem is érdekel. Persze aztán a következő alkalommal újra előveszem.

(x) Egyéb, leírom
Havonta 0-1 óra maximum…
Visszajelölök pár ismerőst (csak azokat akiket tényleg ismerek) és elolvasom az üzeneteket (ha vannak).
Valahogy nem tud lekötni ahogy a sok hülye játsza az agyát…

Szerk.:
Továbbá nem szeretem kiteregetni a magánéletem és mások magánélete sem érdekel.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

0 óra 0 perc 0 másodperc.

> Sol omnibus lucet.

Nem számoltam még meg sosem. Időnként megnézem, olvasok pár dolgot, aztán bezárom.
1-2 órát választanék hasraütéses alapon, ha lenne ilyen választási lehetőség.

0-1 a neha atporgetem a facebookot, de a messengert hasznalom csak chat-re.

Meglep, hogy mennyire negatívak és elítélőek a vélemények. Nekem nem nagyon lehet panaszom az ismerőseim posztjaira. Nyilván hagyományosan kiránduláskor szoktak az emberek fotózkodni, válóper közben vagy temetésen meg nem annyira. De azért a rossz hírek is megjelennek. Vannak politikai vélemények, amikkel egyetérthetek vagy vitázhatok. Az óvodai csoport / iskolai osztály szülőivel nagyban megkönnyíti a kommunikációt (igen, lehetne levlista is, de lehet ez is, és úgy tűnik, ez többeknek praktikus). Focizós társasággal szintén. Öregdiák társasággal is. A teljes igazsághoz azért hozzátartozik, hogy nem jelölök/igazolok vissza boldog-boldogtalant, és törölni sem félek (de a drákói szigor sem jellemző rám).
Az meg, hogy milyen (hír)forrásokra iratkozom fel, ugyanúgy rajtam múlik, mint mondjuk a feedlyben.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Úgy látom, hogy kb. a 40 körüli/feletti, "informatikusok" körében divat utálni a FB-t és hülyeségeket beszélni róla.
Főleg azért, mert ha kipróbálták se tudtak vele mit kezdeni (nem értik, nincs idejük), vagy csak hallottak róla a hasonlóan gondolkozó haveroktól és elhitték, hogy a FB-on hemzsegnek a pedofil sátánista terroristák.

Az ilyenek általában a gyereket (sőt, az asszonyt is, haha) tiltják a FB-tól (két ilyet is ismerek, siralmas).
A radikálisok még mobilt se nagyon vesznek a 10 év körüli gyereknek, főleg nem okostelefont.

Aztán csodálkoznak, hogy a gyerek
1) kiesik a közösségből, nincsenek barátai, mindenről lemarad
2) önjáróvá válik, megoldja valahogy fű alatt és idővel tényleg eljut a legalja tartalmakig, mert a debil szülője nem tudta felkészíteni az online tartalmak helyes (=kritikus) és mértékkel történő fogyasztására, mert önmaga is képtelen volt rá. Aztán ha beüt a bazmeg, akkor igazolva van az utálat második része (hemzsegő pedofil sátánista terroristák).

Szerintem egyértelmű, hogy a FB mára megkerülhetetlen.
A mail lassú, az irc halott (jó, persze, mindig lesznek, akik ott lógnak, de akkor is halott), az alternatív instant messengerekről és közösségi site-okról meg hiányoznak az emberek.

A szavazásban én is 0-1 órát kattintottam, mert este átfutom, mi történt aznap azzal a pár emberrel, aki érdekel, de messengeren kb. 7*24-ben elérhető vagyok, mert a telefonon folyton fut és üzenet küldésre, beszélgetésre aktívan használom is.

Két példa a küzelmúltból:
- tegnap vki küldött egy lefotózott hibaüzenetet, nem kellett mail-lel pöcsölnie, meg fonetikusan beolvasnia, fotózott, share-elte, örült
- múltkor asszony elment venni vmit és 2 v. 3 opcióból, messengeren küldött képek alapján kiválasztottuk, hogy melyiket vegye meg

Ennél gyorsabb megoldást hirtelen egyik feladatra se tudok.

Szóval lehet hisztizni, hogy FB tele van szeméttel és csak a hülyék használják, de az utcán sem kötelező belelépni a kutyaszarba.

En inkabb rakenyszeritem az end usereimet, hogy hasznaljak az agyukat. Nemcsak azert, mert a facebook pl. tiltva van nalunk (nagyon szenzitiv adatokkal dolgozunk), hanem azert, hogy ne alljon be a "Error message pops, brain stops" jelenseg. Sokan el sem olvassak a a kepernyon megjeleno (hiba)uzeneteket, azonnal farkast kialtanak.

______________________
Arnold Schwarzenegger movie quote of the day

Az osszefugges ott van, hogy szerinted a FB gyorsabb es hatekonyabb. Nem, nem az. Vannak akik facebookon sem kepesek visszairni orakig (neha napokig). Valaki emlitette, hogy facebook nelkul is remekul tudjak tartani a kapcsolatot a szeretteikkel, csaladtagjaikkal. Ebbe a halmazba tartozom en is. Tengerentulon elek, nincs facebookom, viszont ha el akarom erni a szuleimet, nagyszuleimet, kozeli barataimat, vagy az ocsemet, gyorsabban es hatatosabban megvalositom ezt, mint pl. facebookkal.
Itt felvetodik a kerdes, hogy valojaban mi is a facebook celja?

______________________
Arnold Schwarzenegger movie quote of the day

Oké.
Abba nem akartam belemenni, hogy saját mail szerverem van, pl. családon belül azon fordulnak a levelek.
Persze az ISP-n, stb. így is átmennek, de van, aki titkosítva küld levelet.
Tehát ez valóban előnyösebb, mint egy messenger üzenet.
De abban az esetben, hogy kék, zöld v. sárga csellentyűcskét vegyünk, tök mindegy.
Jó, tudom, nem, mert az FB rögtön felírta valahová, hogy mr. és mrs. mogorva a sárga csellentyűcskét vette meg.
Legközelebb kibaszásból a kéket veszem meg és ezzel félrevezetem a FB-t. :)

Fotó, aztán a mail gombra nyomsz, nem a messengerre, innen kb. ugyanaz. A FB mit adott hozzá a dologhoz? Legfeljebb azt, hogy ha nem FB ismerősödnek akarsz küldeni, akkor nem tudsz.
Az email használata 15 éve elég alapkészségnek számított, a mai fiatalok már ehhez sem értenek?

Nekem kényelmesebb, de nem korrekt az összehasolításom, mert a saját környezetemhez hozzá vagyok szokva. Claws Mailt használok, látom az összes mailboxom üzeneteit, van köztük pop3-on és imap4-en keresztül elért fiók is. Amíg gép előtt vagyok, meg van nyitva, így a levelekre elég hamar tudok reagálni. Okos telefonom nincs, ha nem vagyok gép előtt, akkor szeretnék IRL létezni a világban, valódi, élő embereket látni, velük beszélgetni, a gesztusaikat megtapasztalni.

Viszont rokonnak tablettjén kínlódtam már Facebook-kal, az ő fiókjával, s már az nagyszerű volt, hogy talán a hírfolyamot görgetve egy idő után kidobott, talán felülre, fogalmam sincs, az egész egy átláthatatlan káosz, sírva áldottam az Urat, hogy nincs tabletem, okos telefonom, s hogy nem kell Facebook-ot és Androidot használnom. Eleve az, hogy zárt a rendszer, nem nagyon láttam az alkalmazásokban olyasmit, hogy hol futtathatok custom scripteket, s effélék, de még a root login sem volt meg. Tehát van egy rendszer, amely nem az enyém, nem én uralom őt, nem én konfigurálom, hanem én vagyok kiszolgáltatva neki. Levélnehezéknek meg azért vannak olcsóbb tárgyak is egy tabletnél.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem egyébként volt már hasonló esetben (melyiket vegyem) olyan, hogy az FB messenger app-ból videóhívást indítottam, és fordítva is elő szokott fordulni (engem hívott az asszony). Ezt e-mailben tuti nem oldod meg. Persze erre nem csak az FB alkalmas, de miután az emberek jelentős részének van, más alkalmazásról viszont ez közel sem mondható el.

Egyébként értem amit mondani szeretnél, és egy részének igazat is adok. Viszont én inkább próbálom kihasználni az említett dolgok előnyeit, és "kidobálni" belőlük amikre nincs szükség, vagy amit hátrányosnak érzek. Nem uralom az okostelefonom, ez tény, hasonlóképpen zavar ahogy téged is. De adott szituációban a mérleg másik nyelvén olyan dolgok vannak, amik mellett ez önző picsogás. Pl. a mai eset: a család úgy 500km-el odébb van, ha megveszek se tudok velük IRL találkozni. Viszont egy videohívással tudtam beszélni a fiammal, mondtam neki esti mesét. Mindezt tök ingyen, tök jó minőségben. 3x éve nekem nem tudott volna egy ilyen helyzetben az apám mesét mondani, és mégis felnőttem/túléltem, de biztosan nagyon örültem volna akkor, ha meg tudta volna tenni.

Ha úgy nézzük, villantott.
Lakossági területen kiszorította az email-t.
A szabványosságot most hirtelen nem értem, hogy A és B usernek miért számít ("mit ad hozzá") valamiféle általuk nem is értelmezhető "szabványosság" 3+1 darab fénykép elküldése esetében.

Tegyük hozzá, árukapcsolással. Mert chat az volt előtte is (MSN, ICQ korszakra emlékszem még), Skype most is van (amit azért a lakosság is ismer). A szabványosságot odaírtam: ezáltal maga választhat szolgáltatót, maga választhat klienst. Bárminek az elküldésére, nem csak 3+1 képnek. Ha a partner más szolgáltatónál van, az se gond. FB-s üzenetküldéssel csak FB-s userrel beszélhetsz (sőt, csak FB-s ismerősöddel). Szóval az FB-vel nem kiterjeszted a lehetőségeid, inkább beszűkíted. És ha használod, megkapod az FB csomag többi részét is: a reklámokat, a követést és az egyéb közösségi szemetet.

Látom, hogy megkapta, látom mi volt előbb, nem kell email címmel baszakodni, stb. És az, hogy van normális kliens, ami lehetővé teszi az azonnali kommunikációt. Próbálj meg chatelni emailben.

Egyébként FB messenger ismeri az e-mail fogalmát is, tudsz e-mailben is FB-s címre küldeni, a messengerben megjelenik az is.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Van egy facebookos generált email cím, nagyjából az userneved-ami-az-urlben-is-van@facebook.com. Elküldöd, megjelenik. Az más kérdés, hogy alapból az othersbe rakja, különben az összes spammer ezt használná. Ha válaszolsz rá, kiküldi emailben.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az informatikust azért tettem idézőjelbe, mert van köztük villamosmérnök, fizika tanárból átvedlett java programozó, rendszergazda, meg még az isten tudja mi.
Legalábbis azok között, akikből levontam a fenti következtetést.
Tehát olyan személyek, akik az informatika környékén mozognak (a saját weblapját "fejlesztgető" lapszabászt nem venném bele a körbe).
Arra próbáltam utalni, hogy ezen emberek rendelkeznek valamiféle szakmai rálátással (vagy kellene rendelkezzenek) és ehhez képest babona szinten beszélnek a FB-ról vagy nagyjából bármiről, ami az utóbbi évek újdonsága. Offtopic, de kaptam már meg, hogy a tv-be dugott Chromecast _lehallgatja_ amit otthon beszélgetek és kiküldi _valahová_ és hülye vagyok, mert használom. Kb. erről beszélek.

> Miért lenne a Facebook megkerülhetetlen?

Mert a lenézett többség ott van és használja. Ha nem használod, akkor "lemaradsz", "kimaradsz". Persze mindenki maga dönti el, ez számára mit jelent.

> Mi van azokkal, akik nem fogadják el a felhasználás feltételeit?

Ők gondolom nem használják.
Sokáig én se használtam, de mivel szinte mindenki leszokott az email-ről, kénytelen voltám én átszokni FB-re (mint írtam, főleg a messengert használom).
És igen, beltörődtem, hogy lehallgatnak, elemeznek, profiloznak, mindmeghalunk, beeee! :)

Az idézőjelet azért kérdeztem, mert az volt az érzésem, ez pejoratív megjegyzés akart lenni azon szakmabeliekre, akik nem használnak FB-t. De akkor nem, így rendben van.

Nagyon nincs rendben a társadalmunk, s az „egy bolond százat csinál”, továbbá az, hogy ott tartunk, lassan annak kell hátrányokkal számolnia, aki következetes az adatvédelmi elveihez.

És igen, beltörődtem, hogy lehallgatnak, elemeznek, profiloznak, mindmeghalunk, beeee! :)

Remek. :( Csak ne várd, hogy más is beletörődjön ebbe.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Nagyon nincs rendben a társadalmunk, s az „egy bolond százat csinál”, továbbá az, hogy ott tartunk, lassan annak kell hátrányokkal számolnia, aki következetes az adatvédelmi elveihez.

Tudom, hogy ez téged nem vigasztal és nem is érdekel, de ez mindig így volt.
Nincs időm és kedvem megkeresni, hogy mit mondhattak az emberek a távíró, telefon és gőzmozdony feltalálásakor, de biztos megvolt az a réteg, amelyik rohant használni az új dolgokat és az a réteg, amelyik az "ez már a vég, most van vége a világnak" nézetet képviselte.

Nekem nem az a "bajom", hogy valaki nem szereti a FB-t. Nekem az a "bajom", hogy elvileg hozzáértő emberek beszélnek babonás hülyeséget és nem a valós problémákra koncentrálnak (pl. szekurity, adatvédelem, stb.) és ezzel ártanak azoknak, akik őket valamiféle autoritásnak tartják az adott témában.

Élő példa: létezik az a meggyőződés, hogy FB-t csak úgy lehet használni, hogy kötelező postolni, tehát nem használja, mert nem akar postolni. Ne csináljuk már...

> Remek. :( Csak ne várd, hogy más is beletörődjön ebbe.

Dehogy várom! De azt elvárom az általam értelmesnek tartott emberektől, hogy értelmes indokkal tartsák magukat távol a FB-tól, ne pedig valami baromság alapján.

Egy idegen állam által üzemeltett szolgáltatás, amely összerakja a kapcsolati hálódat, az életed minden mozzanatát, megszűnik a magánéleted, s mivel ez a lakosság jelentős részét érinti, nemzetbiztonsági kockázat is egyben. Mivel innentől fogva már nem te döntöd el, kivel mit, mikor, milyen célból, milyen módon közölsz, kit milyen mértékig engedsz közel magadhoz, megszűnt a szabadságod.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én pont nem a tudatosságot ítélem el, hanem az ostoba babonákat.
Ha valaki (pl. te) azért tartja magát távol a FB-tól (vagy bármitől), mert tudatos, felmérte a kockázatokat, stb. az egy megfontolt, normális vélemény.
Ha valaki azért marad távol, mert "csak a hülyék használják", meg "kötelező postolni", meg "tele van bűnözővel", az az illető a szememben egy barom.
Ráadásul sokszor modoros barom, mert iwiw-en még fent volt, aktívan tolta, de a FB persze már maga a pokol.

Abból azt fogják tudni, hogy milyen NFVÖF profilja, de nem azt, hogy mi a tied.
Nem kell identitásod legyen FB-n.
Elég, ha regisztrálsz vmi kamu néven és valami biztonságos csatornán szólsz a haverjaidnak, hogy ha valaki NFVÖF néven rájuk köszön, akkor az te vagy.
Pont.

Neki nincs olyan telefonja hasonló okokból kifolyólag.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Ehhez az kéne, hogy engedélyt adj az FB appnak a telefonkönyved és egyéb személyes adataid eléréshez. Vagy úgy gondolod, hogy ezt meg tudja kerülni, és meg is teszi? Lehet, de szerintem az FB-nek nincs szüksége ilyesfajta illegális tevékenységre, illetve ekkora kockázatra.

Csak kiegészíteném, hogy sőt: még akkor is tudnak rólad és számon tarthatnak ha nem regisztráltál, az ismerőseid telefonkönyvéből (amit vidáman megosztanak a messengerrel + skype-pal, vagy bármivel, ami kéri), a neked írt emailekből, a feltöltött képekről, amiken vagy ember vagy arcfelismerő algoritmus taggelhet láthatóan vagy sutyiban, és még ki tudja miből.
Ráadásul a fenti módon megadott Ötfarkú Rézbagoly típusú álneveket elég ha egyvalaki gyanúsnak jelzi, s egy pillanat alatt felfüggeszthetik.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Örömmel. A felhő az másnak a gépe, így van ez a Facebook szervereivel. Az, hogy abban a hiszemben élsz, csak a legjobb haveroddal osztottál meg valamit, hamis biztonságérzet, hiszen megosztottad az FB személyzetével, az NSA-vel is, mi több, ha érdekeik úgy diktálják, s változnak a feltételek, lehet, egyik pillanatról a másikra bárkivel, s akkor még nem beszéltünk a software hibák és a hekkelés lehetőségéről. Ezen felül a kapcsolati hálón keresztül eljuthat képed illetéktelenekhez.

Van a dolognak egy olyan vonatkozása is, amiről írtam már a HUP-on régebben. Az emberi agy a természetes környezethez szokott, amelyben elévültek a dolgok idővel. Csináltál valami hülyeséget, mondjuk részegen megdugtad a falu papjának a lányát, volt nagy botrány, de idővel ez feledésbe merül, már nem erről beszélnek, illetve elköltözöl másik faluba, s a híred nem követ. Viszont az elektronikus tárolással 20 év múlva is zsarolható leszel egyszerűbb botlásokkal is. Mivel az emberi agy ilyen, észrevétlenül is szivárogtat magáról olyan infókat, amely az IRL mikrokörnyezetben nem probléma, de a Facebook-on kiszivárogtatva életre kel, bárhova eljut, s egy életen át kísért. Mint ahogyan szerintem a pornózás is ezért hülye ötlet. Végleg megbélyegzed vele magad.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na most, ha épp szürke marhát legeltetnél egész nap a Hortobágyon, akkor még megérteném, hogy arról panaszkodsz, hogy jajajaj, mennyien követnek az interneten. De úgy, hogy te is aktív résztvevője vagy az internetes kommunikációnak, szerintem elég álszent NSA-ról pampogni.

És ha valamiben biztos lehetsz, akkor az az, hogy hótziher, hogy arra *mindenki* emlékezni fog, hogy te megdugtad a falu papjának lányát, ha az egyszer kiderül. És, hogy a híred is követni fog, abba is. Lehet lagosabban, de fog.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nyilván nekem is van digitális lábnyomom, de mégsem akkora, s nem olyan centralizáltan, egy hatalmas adatbázisban, mint az az FB esetében. Nem mindegy, hogy valamit célzottan, nagy munkával lehet összeszedni, vagy bárkinek a nevét kihúzod a kalapból, s minden megvan róla az ajakherpeszétől kezdve addig, hogy milyen zenét hallgatott akkor, amikor legutóbb 3 gombóc fagyit nyalt el.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Es meg sem szamoltam, hogy hanyan irhattak be _ehhez_ a szavazashoz, hogy "meg tevem sincs". Ugyanaz egyebkent...
Speciel amiket nezek facebookon, egyik sem ismeros. Csak mondjuk fasza fenykepeket csinalt esotocsaban tukrozodo dolgokrol - hat elkezdtem kovetni. Messenger: gyerek anyjaval tartom a kapcsolatot, bar neha csak 2-3 napos kesessel valaszolok. Par szolgaltatas, aminek ha van is sajat honlapja, ott hireket nem kozol, csak a facebookon. Meg par szakmai csoport.
De ha vmelyik nem tetszik, akkor arrol leiratkozom / abbahagyom a kovetest, nem a facebook accountomat torlom....

"Nekem nem az a "bajom", hogy valaki nem szereti a FB-t. Nekem az a "bajom", hogy elvileg hozzáértő emberek beszélnek babonás hülyeséget és nem a valós problémákra koncentrálnak (pl. szekurity, adatvédelem, stb.) és ezzel ártanak azoknak, akik őket valamiféle autoritásnak tartják az adott témában. "

Nagyon nagy +1

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Vagy ugyanígy tök hasznos pl. események szervezésére, megtalálására.

Pl. pont ma láttam, hogy valaki érdeklődött egy esemény iránt, ami engem is érdekelt, rá is nyomtam, hogy kerüljön be a naptáramba.

De ugyanígy szervezni is tök jól lehet vele. Esemény kiír, ismerősök meghívása, ha valami eldöntendő van, tök egyszerűen lehet szavazást kiírni, nem kell kézzel baszakodni egy csomó dologgal, stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Nagyon nincs rendben a társadalmunk, s az „egy bolond százat csinál”,"

Akkor visszakérdeznék: miért terjedt el az e-mail a maga korában? Miért nem volt elég a postai levél. Hiszen nem lehet rajta csomagot küldeni, bezzeg a posta*.

De ugyanígy, miért kell mobiltelefon? Miért nem jó a telefonfülke? Vagy otthon? Vagy postagalamb? Vagy miért nem jó mindenkinek a lovaskocsi? Stb.

Ha az emberiség egyhetede inkább a Facebookot választja és mégsem a "jól bejáratott" levelezőlistákat, akkor lehet, hogy mégsem a Facebook a szar, hanem a levelezőlista nem felel meg arra, hogy széles körben használják.

* És mielőtt azt hinnéd, hogy teljesen légből kapott példa: anno, amikor még az 368K-s ADSL úri huncutságnak számított, középsuliban a gépírás-tanárom mesélte, hogy valaki beállított hozzá, hogy elküldene egy csomagot e-mailben. Mikor közölték vele, hogy erre ez alkalmatlan, csak gépelt szöveget lehet, nagyjából annyiban kommentálta, hogy "akkor ez egy szar".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az e-mail az néhány protokoll és néhány RFC, ezzel szemben a Facebook egy idegen állam felhő szolgáltatása. Míg az előbbi egy nyílt, szabad, szabványos dolog, hiszen csinálhatsz a cégedben magadnak egy levelező szervert, bárkivel kommunikálhatsz így szabadon választott klienssel, addig ez a Facebookról nem mondható el. Nem az a bajom, hogy a Facebook új, hanem az, hogy nem egy szabvány, nem egy nyílt dolog, hanem egy konkrét szolgáltatás, ahol nagyon sok ember személyes adata összegyűlik, s ami ezen is túlmutat, az a közöttük lévő kapcsolati rendszer is, ami ráadásul különböző szempontok szerint más-más lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, ezt nem értik meg. És pont egy olyan oldal látogatói sem, akik elvileg fogékonyak az "open" dolgokra. Bár igazából itt mindenkinek az ingyenebéd kell, a szabadság le van szarva. Ott tartunk, hogy bármit benyelnek az emberek, csak fizetni ne kelljen érte. Kíváncsi lennék, ha cukkerberger azt mondaná, hogy holnaptól 500Ft/hó, hányan hagynák ott örökre.

"és ehhez képest babona szinten beszélnek a FB-ról vagy nagyjából bármiről, ami az utóbbi évek újdonsága"

Múltkor egyik ismerősöm linkelte a "Hányan használnak még XP-t?" topicot. Nagyjából annyival kommentálta, hogy "nem csoda, hogy mindenki meg van rekedve a kőkorszaki módszerekkel, ha ennyire ragaszkodnak a régi dolgokhoz".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Mert a lenézett többség ott van és használja. Ha nem használod, akkor "lemaradsz", "kimaradsz". Persze mindenki maga dönti el, ez számára mit jelent.

Senki nem nézi le a többséget. Nekem van egy szűk baráti köröm velük szeretek lenni. Nem tudok 5000 baráttal mit kezdeni.
Lemaradok, kimaradok mindenből, de nem azért mert nem facebook-olok, hanem mert két gyermekem van és reggeltől estig rajtunk lógnak.

Az egész kb. olyan, mint mikor valaki nászajándékként felvetette az operabérletet, miközben volt egy üres lakásunk ágy nélkül.
Illedelmesen szólsz, hogy talán valami mást kellene, mert amikor a padlón fekszel, nem feltétlen operabérletről álmodsz.
Lehet, hogy egy készlet tányér is jó lenne, amiből kajálni tudsz.

Vannak dolgok, amikből az életben kimaradsz. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez téged egy cseppet is zavar.

"A radikálisok még mobilt se nagyon vesznek a 10 év körüli gyereknek, főleg nem okostelefont."
Ha FB miatt vennek ott a korhatar min. 13 ev, igy raernek kesobb is :)

"kiesik a közösségből, nincsenek barátai, mindenről lemarad"
Ezzel nem ertek egyet, de nem latok bele. Szoval azt mondod, hogy manapsag minden 10+ eves gyerek a FB-on beszeli meg a dolgait egymassal? Ez tapasztalat?

"önjáróvá válik, megoldja valahogy fű alatt és idővel tényleg eljut a legalja tartalmakig...."
Ezzel egyetertek. Szerinted milyen eletkorban erdemes (okos)telefont adni a gyereknek.

"- tegnap vki küldött egy lefotózott hibaüzenetet, nem kellett mail-lel pöcsölnie, meg fonetikusan beolvasnia, fotózott, share-elte, örült
- múltkor asszony elment venni vmit és 2 v. 3 opcióból, messengeren küldött képek alapján kiválasztottuk, hogy melyiket vegye meg"

Ezek egyike sem igenyli FB hasznalatat, rengeteg alternativ megoldas van ra.

"Szóval lehet hisztizni, hogy FB tele van szeméttel és csak a hülyék használják, de az utcán sem kötelező belelépni a kutyaszarba."
A te ervelesed alapjan viszont kvazi muszaj hasznalni, tehat muszaj belelepni :)

Hasznalok FB-ot, de az utobbi idoben inkabb olvasom/nezem mint irok/megosztok.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Bocs, de ez így erős túlzás.

Nekem semmi bajom a facebook-kal, amíg nem kötelező regisztrálnom. Nem értem, hogy nekem valaki miért akarná előírni, hogy napi X időt olvasgassak valamit, ami nem érdekel?

Csak te gondolod azt, hogy minden normális embernek van internet előfizetése, okostelefonja, facebook-ja.

Vegyük a nyugdíjas apósomat, gondoskodik az állatokról, permetezi a fákat, kinn gondozza a növényeket, pont a facebook hiányzik neki. Nyilván nem teremne szőlő és a virág sem nyílna, ha az öreg nem tolná napi 10 órában a facebook-ot ezerrel.

Megél az ember facebook nélkül is, legalábbis az elmúlt 17 évben informatikusként nem láttam égető hiányát, hogy regisztráljak. Ha úgy érzem, hogy kellene, majd megteszem.
Még egyszer: nekem semmi bajom a facebook-kal mindaddig, amíg nem kötelező használni.

Hát, inkább heti 0-1. Szeretem ott publikálni a kis hobbiprojectem híreit, de nem tartom minőségi információforrásnak amit kedvelnék. Minden felületesebb, bulvárosabb, lájkolósabb, nem nekem való. Kapcsolattartásra nem használom, csak követésre, de csak akkor nyitom meg ha már elfogyott az internet. Az utóbbi időben nálam tök lassú. Like ha nálad is!!

Engem az lepett meg a sok választ olvasva, hogy sokan számítógépen, böngészőben használják. Meg messenger miatt nyitva van.

Nekem számítógépen nagyon ritkán van fb nyitva, és sosem tartom nyitva a háttérben. Sosem nézek rá, hogy na, történt-e valami.

Ha valaki ír nekem messengeren, vagy valami olyan történik (event invite, megjelöltek egy postban, a családból valaki postol) akkor a telefonomon megjelenik az értesítés, amikor legközelebb ránézek, észrevesem. Ha van időm/érdekel, akkor a telefonon megnézem.

Heti talán 1-2 óra összejön. Van használható dolog, kreténeket letiltom, létezik pár csökött, rajtuk meg röhögök. Nem ördögtől való, de túlmisztifikálni sem kell. Helyén kell kezelni.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ez egy nagyon jó, témába illő, pár perces video
https://www.youtube.com/watch?v=VASywEuqFd8

Nekem a /etc/hosts ban le is van tiltva a facebook.
Nem mintha függő lennék, de nagyon gondolkozom, hogy törlöm is az accomat, mert
sok haszna nincs, bár kétszer volt, hogy írtam egy ismeretlennek akivel beszélni akartam, de linkedin-en nem tudtam megtenni, szóval csak jegelve van.

Nem ördögtöl való, de sokan nem tudják helyén kezelni, és ha használná az ember csak bátorítaná öket.

Hat, inkabb a heti 0-1 a jellemzo. Egy idoben rakaptam, volt 1-2 erdekes csoport (Chemtrail rajongok es hasonlok), de ma megint az van, mint regebben: ha xy szolgaltatas a facebookon hirdeti a szolgaltatas pontos leirasat (pl. ettermek), akkor megnezem, amugy elegg hidegen hagy.
Messenger uzenetre is kepes vagyok valaszolni 3-4 nap mulva. Telefon, mail, skype, ha rogton kell.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

A Facebook egy eszköz, amit lehet jól és rosszul használni. Ha az ismerőseid többsége tahó és hülye, arról alapvetően nem a Facebook tehet, meg lehet válogatni az ismerősöket, illetve könnyedén ki lehet kapcsolni a követést, ezzel nagyon szépen letisztul az a hírfolyam, ami eljut hozzád és az marad, amit látni szeretnél.

Ha olyanokkal akarsz kapcsolatot tartani, akik messzebb vannak az informatikától, akkor az email és a fórum nem működik, gyakorlatilag a Facebook marad, mint felület. Ennek vannak előnyei és hátrányai, de ez a helyzet.

Lassan 20 éve van egy levelezőlistám barkácsolás és építész témakörben, de a fénykora 10 éve volt nagyjából 500 taggal, azóta nincs új tag, a meglévők kopnak el, most már csak 70 tag van, havonta van egy-egy thread. Tavaly szeptemberben létrehoztam egy Facebook csoportot hasonló témakörben (https://www.facebook.com/groups/barkacsklub/), reklám nélkül felfutott annyira, hogy 15 ezer tagnál több van és napi szinten annyi thread, hogy már rég nem követem, amit megjelölnek a tagok vagy szólnak, hogy törölni kellene, azt esetleg törlöm. Esélytelen lenne egy ilyen csoportot ennyi idő alatt nulla forinttal létrehozni és üzemeltetni bármilyen más felületen. Ennek ugye az az ára, hogy a tartalom és a hirdetési felület a Facebook "tulajdonában" van.

De cserébe viszont a színvonal jóval alacsonyabb, mint a fórumokban volt. És a témák jönnek és süllyednek is el, komolyabb beszélgetések alig alakulnak ki.

A facebookon amúgy tartalom előáálítóként nem lehet sehogy pénzt keresni?

Angol nyelven azért vannak dolgok facebook helyett, amik jóval minőségibb tartalmat adnak. pl reddit.

Ma boldog-boldogtalannak ott van a zsebében az internet. 20 éve csak a "művelt elit" netezett valami olyan eszközről, aminek a hozzáférhetősége és kezelése már magában erős szűrő volt. Eternal September all over again. Nagyobb részt múlik a usereken, mint a platformon: a mostani közönség az akkori platformon is alacsonyabb színvonalú kommunikációt folytatna, s az akkori közönség a mostanin is magasabb színvonalút produkálna.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Ez igy van.
Emlekszem azokra az idokre, mikor vagy olyan helyen dolgozott az ember, hogy volt net-hozzaferes vagy otthon fizette a net dijat + telefonszamlat,
szoval eleg sok penzt el tudott nyelni, draga dolog volt. Ha valaki ugy dontott, hogy megeri neki, van ertelme, akkor volt nete.
Ma meg havi 1-2e Ft-ert lehet mar...

(Anno remlik, mikor elindult a Sulinet, milyen hirtelen mekkorat zuhant a szinvonal a kommunikacioban)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Szerintem a formátumon is sok múlik. Egy prohardver fórumon most is elég jól lehet infot szerezni, meg külföldi szak fórumokban is. Szerintem a facebook sacc olyan, hogy mindenből fél percig élő bulvár jellegű kis könnyű villám info-t csinál. Én ezt tapasztalom legalábbis. Tök azt hittem, hogy lesznek jó info-k facebookon, de nekem csalódás eléggé. Amire nagyon jó az az esemény szervezés. Onnan értesülök mindenről. De minőségi tartalmat olyanok sem raknak ki, akik simán tudnának.

"De minőségi tartalmat olyanok sem raknak ki, akik simán tudnának."

Van azért, van pl. egy ismerősöm, aki egész érdekes kis színes dolgokat rak ki, de jellemzően inkább csak az ismerőseinek, hasonlóan, mint ahogy korábban egy-két jobban menő tematikus blogja. Persze, vegyül az egyéb, személyesebb dologgal is.

De tény, hogy a platform inkább a megosztást preferálja más platformról (pl. blog oldalról), mintsem, hogy ott fejtsd ki bővebben.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"De cserébe viszont a színvonal jóval alacsonyabb, mint a fórumokban volt."

Ez függ a tagoktól és attól, hogy melyik fórumról van szó. A népszerű fórumoknál nem alacsonyabb a színvonal. Szerintem a moderációtól és az admintól függ, hogy mennyire enged ezeknek teret.

"És a témák jönnek és süllyednek is el, komolyabb beszélgetések alig alakulnak ki."

Ez nem igaz.

"A facebookon amúgy tartalom előáálítóként nem lehet sehogy pénzt keresni?"

Nem tudok róla.

"Angol nyelven azért vannak dolgok facebook helyett, amik jóval minőségibb tartalmat adnak. pl reddit."

Azért a redditnek is vannak pöcegödör bugyrai szép számmal.

Én személy szerint azt tapasztalom, hogy a minőségi, szakmaibb fórumok nem költöztek át a fészre. Nekem semmi bajom nem lenne azzal ha átköltöztek volna, ott követném őket tovább, de nem ez a helyzet. Ha esetleg facebookon indult ugyanabban a témában csoport, az sokkal silányabb minőségű, csapnivaló. Bekövettem jópárat, aztán kikoptak. Ez szerintem nem a facebook mint platform hibája, mert ugyanaz a közönség valószínűleg ugyanúgy képes lenne ott is minőségi fórumot csinálni, de valamiért mégse ott csinálnak.

Ugyanakkor olyan fórumok is létrejöttek amik korábban nehézkesen jöhettek volna létre, pl a lépcsőházunk kis csoportja, de ezeknél nem is a kontent a lényeg, hanem a kapcsolattartás.

"Én személy szerint azt tapasztalom, hogy a minőségi, szakmaibb fórumok nem költöztek át a fészre."

Hm... hol van minőségi fórum barkácsolás témakörben?

"Ugyanakkor olyan fórumok is létrejöttek amik korábban nehézkesen jöhettek volna létre, pl a lépcsőházunk kis csoportja, de ezeknél nem is a kontent a lényeg, hanem a kapcsolattartás."

És ugyanezt nem tudod elképzelni olyan esetben, amikor nem egy lépcsőház gyűlik össze, hanem közös érdeklődési területű emberek? Mindig gyanakodva nézek ilyenkor, hogy ez nem a platform hibája.

Szerintem meg a facebook hibája. Egy fórumnál fontos a jó kereshetőség, hogy a régi tudás ne vesszen el. És eleve, hogy egy téma ne süllyedjen el ilyen sebességgel. Tök komoly témákról szól csoportoknak is ugyanaz a vége facebookon tapasztalatom szerint. Ez az én tapasztalatom. Nekem nincsenek olyan csoportjaim, ahol ha info kell oda mennék facebookra. Fórumok, reddit, weblapok annál inkább.

Nehéz most. Főleg magyarul. Tény, hogy sok tematikus fórum kihalt. De szerintem azt a fajta kommunikációt, ami egy fórumon adott volt, nem pótolja a facebook. Szóval lehet nincs jobb most ehhez, de a facebook szerintem ettől még nem az igazi erre, ahol tudást lehetne felhalmozni valamire és problémákat megoldani.

> és napi szinten annyi thread, hogy már rég nem követem

Ez érdekes. Van egy fórum aminek a témája érdekel, mégse követed. Alacsony jel/zaj arány..?

Azt írod, hogy húúú, már van 15 ezer tag, korábban soseennyi és szerintem ezzel össze is foglaltad azt, amiről a facebook szól: tömeg. Zsivaj, pörgés, dömping, csilingelés lépten nyomon. Ez a silány közösségi kontent oka. Kapcsolattartásra, eseményszervezésre jó platform, aláírom, de amint kilépsz a kis privát szférádból, máris egy zsibvásárban találod magad. Nem szeretem a zsibvásárokat.

"Ez érdekes. Van egy fórum aminek a témája érdekel, mégse követed. Alacsony jel/zaj arány..?"

Miért, Te például követed a hup.hu fórum összes témáját és hozzászólását? És az általad látogatott összes fórum összes témáját és hozzászólását? :O

"Azt írod, hogy húúú, már van 15 ezer tag, korábban soseennyi és szerintem ezzel össze is foglaltad azt, amiről a facebook szól: tömeg. Zsivaj, pörgés, dömping, csilingelés lépten nyomon. Ez a silány közösségi kontent oka."

Ezt most úgy írod, hogy meg se nézted a fórumtémákat és hozzászólásokat... másrészt például ezek szerint a hup.hu 20 ezer tagja is ugyanezt garantálja, nem? :)

"Kapcsolattartásra, eseményszervezésre jó platform, aláírom, de amint kilépsz a kis privát szférádból, máris egy zsibvásárban találod magad. Nem szeretem a zsibvásárokat."

Ki mondta, hogy kötelező a zsibvásár? Van egy platform, ahol nagyon jól össze lehet kötni a ház körüli barkácsolásban örömet lelő embereket, ahol napi szinten adnak egymásnak ötleteket és válaszokat, kényelmesen tudnak fotót csatolni, videót megmutatni... közel nincs zsibvásár.

Elgondolkoztam és megvan mi a baj: az FB csoport egybeömleszti a híreket a blogokat és a kérdéseket, kéréseket, apróhirdetéseket. A hupot azért tudom hatékonyan követni, mert ezek szét vannak szedve. Ha facen bekövetek egy csoportot, akkor ömlik rám minden szétválaszthatatlanul. És igen, lehetne tematikus csoportot indítani de ilyet még nem láttam.

Nekem semmi bajom azzal, hogy más használja. Arról nyilatkoztam, hogy én miben látom a gyengeségét.

Régen valóban nem volt ehhez fogható mint az FB csoportok, ugyanis voltak blogok, közösségi blogok, tematikus fórumok, gyakorikérdesek, jófogások. Ezek céleszközök voltak, hatékonyan kereshetőek, szűrhetőek. Az FB csoportok meg inkább azért vannak, hogy minél több időt eltölts a facebookon abban az érzésben, hogy képben vagy. És igen, ez sok embernek tökéletesen megfelel. Nekem kevés.

"Elgondolkoztam és megvan mi a baj: az FB csoport egybeömleszti a híreket a blogokat és a kérdéseket, kéréseket, apróhirdetéseket."

Nem, nem látod egyben, a csoportban csak azok a témák vannak, amiket a csoportban a csoporttagok létrehoznak.

"Ha facen bekövetek egy csoportot, akkor ömlik rám minden szétválaszthatatlanul. És igen, lehetne tematikus csoportot indítani de ilyet még nem láttam."

Szerintem kevered a saját hírfolyamodat a csoport hírfolyamával. Nézz már rá erre és mondd el, hogy szerinted mi ömlik a csoportban szétválaszthatatlanul: https://www.facebook.com/groups/barkacsklub/

"Régen valóban nem volt ehhez fogható mint az FB csoportok, ugyanis voltak blogok, közösségi blogok, tematikus fórumok, gyakorikérdesek, jófogások."

Persze, csak ezek többsége átlag embereknek kényelmetlen.

Megnéztem a top10-et:

"sziasztok! Elkészült a drágaság" -> blog
"Van valakinek tapasztalata gipszkarton lapok csőrlővel való szállításában?" -> kérdés
"Nem az enyém, :-( sajna [youtube link]" -> hír/blog/link
"Egy utánfutóra való 3-4 öklömnyi méretű görgeteg kőre lenne szükségem" -> apróhirdetés/kérés

Ha én arra vagyok kíváncsi, hogy mások mit barkácsoltak össze, akkor hogy tudom azt követni anélkül, hogy a marék követ kunyeráló posztokkal találkoznom kéne..? És akkor még ki se tértem arra, hogy ha nem vagyok kíváncsi arra, hogy valaki sikeresen felállított egy tuningolt rugós egérfogót.. ;)

Ilyenekre lehetne külön-külön csoport vagy témakör... de ennek nem technikai korlátai vannak, hanem kényelmi korlátai: az emberek többsége nem akar külön felületeket, ezért nem működnek jól a külön felületek.

Lehet ezen siránkozni a sarokba húzódva meg eltartott kisujjal magyarázni, de a valóság az, hogy a kiinduló levelezőlistának nagyon jól körülhatárolt témaköre van heti nulla hozzászólással, mert mindenkinek kényelmetlen.

"Ha én arra vagyok kíváncsi, hogy mások mit barkácsoltak össze, akkor hogy tudom azt követni anélkül, hogy a marék követ kunyeráló posztokkal találkoznom kéne..?"

A hup.hu oldalon hogy tudsz követni például egy tetszőlegesen kiválasztott témát, hogy közben ne olvasnál egy csomó offtopic hozzászólást? :)

Ja, "lehetne", de az összes csoport ilyen vagy még ilyenebb vegyesfelvágott. Én elfogadom, hogy van akinek ez okés, de ki ne találjuk már, hogy ez minőségi ugrás. Mennyiségi, az igen.

A hupon már eleve le tudom szűrni az érdektelen kategórákat és azon belül az egyes témaköröket a hozzászólásokkal együtt, ez nekem bőven elég. Az FB csoportokban se kategóriára se témakörre nem tudsz szűrni.

A csoport maga a szűrés. Ha egy barkácscsoportban az lenne a szabály, hogy helyből kivágják azokat, akik terméket/tartalmat promóznak, apróhirdetésre használják, stb. akkor máshogy nézne ki. Egy csoport pont úgy működik, ahogy az adminjai szabályozzák, mint ahogy a hup is. A blog vs fórum elválasztást itt is be kell tartatni, s nemrégiben kellett leszabályozni az aktív leechelést, admin nélkül káosz lenne. Képzelj el egy fórumot milliós nagyságrendű felhasználómennyiséggel... Ugyanolyan vegyesfelvágott offtopikolás menne benne, nem a platform miatt olyan, amilyen. A zemberek meg sosem a tökéletes megoldásokat keresik árfüggetlenül (jelen esetben a fórumozás ára az lenne, hogy x helyre reggeli magát, veszi a fáradságot, hogy időnként ránéz, figyelemmel követi, hogy épp melyikről lopták el a jelszavakat), hanem az épphogy elégséges megoldásokat minél olcsóbban.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Csak par gondolat:

I) Probalj rakeresni a csoportodban az elmult ket evben olyan posztokra, ahol lepcsot epitettek.

II) Probalj rakeresni olyan emberekre, akik kerti dolgokat alkottak (pl. kerti butor, vagy gyumolcsfa karo)

III) Miota van facebook, lenyegeben mas forumok kihaltak. Pl az index foruma a legnagyobb szivfajdalmam.
Igy ha valami barkacsolos temaban (asztalos pl., de lehet kerteszeti) keresek, meg mindig a 2008-2012
kozotti index forumok a legrelevansabb talalatok a temaban.

IV) Szeretnel mondjuk pisztaciat termeszteni (nem megoldhatatlan a magyar eghajlaton egyebkent),
hogy talalod meg a facebookon?

V) A google ki van tiltva a facebookrol igy nem is indexeli azt. (last IV-es pont pl.)

VI) Jel-zaj viszony valami borzaszto. Megneztem a barkacsolos forumodat, de kosz nem. Ez kb. egy uzenofal.
Nem biztos, hogy adnek barki velemenyere is.

VII) regisztracio nelkul borzaszto nagy popup-ot nyomnak az arcodba, ami szamomra annyit tesz, hogy nem latunk itt szivesen. A facebook-os videok regisztracio nelkul megtekinthetetlenek.

Es akkor ha mar barkacsolas (anelkul, hogy tul sokat felfednek magamrol:)), akkor elo kapcsolatokat kell gyujteni, egyebkent meg youtube. Ott tartalomeloallitok vannak, es nem tartalomfogyasztok (facebook).

A facebook a modern kor 10 perc hirneve.

En probaltam mar 3x is regisztralni ra. Vegigpotyogtem, kuldtek emailt.
Aztan nem jeloltem be ismerost,
kuldtek hetente tobb emailt hogy rengeteg ismerosom van facebookon
(persze total irrelevansakat),
aztan kitiltottak (azzal az emailcimmel nem lehet belepni).

Most is regisztralva vagyok, most is irja, hogy rengeteg ismerosom van, most se leptem meg sose be.
Mostmar 3 eve heti 2-3 emailt kapok a facebooktol, hogy rengeteg ismerosom van. Kicsit se tolakodoak...

En igazabol csak az emailt preferalom:
1. le lehet tagadni, hogy megkaptam:)
2. kb. olyan mint a fax, egy-ket nap az altag valaszadasi kenyszer -> sokkal osszeszedettebb a valasz, es nem chat.
3. az emaileket at lehet forwardolni a sajat kis organajzerembe,
ami rogton mini todova alakitja, ahol tovabb lehet egy temat gyurni (fajlokat csatolni, irodalmat kutatni, stb).

A 3-as pontot facebookon nem lehet megcsinalni. Kell developer api hozza, hogyha jol neztem.

Szoval a facebookbol ki fogok maradni. Egyebkent van egy hihetetlen pozitivuma is,
az elo kapcsolataim fejlodnek.
Sokkal tobbszor talalkozok ismerosokkel, mint elotte (marmint facebook elott).
Es van mirol beszelnunk, nem lottuk le mar facebookon az osszes beszedtemat elotte.

A facebook szinvonala csak kicsivel jobb, mint a youtube alatti kommentek.
Mondjuk szerintem az az internet legalja.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Mostmar 3 eve heti 2-3 emailt kapok a facebooktol, hogy rengeteg ismerosom van. Kicsit se tolakodoak..."

Lepj be es allitsd at, hogy muirol kersz ertesitest. Ez a default, mert az emberek 99%-nak, ha tud rola,
hogy xy ismerose belepett. Vagy azt hiszi, hogy jo...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

"És igen, lehetne tematikus csoportot indítani de ilyet még nem láttam."

Pedig van, nem kevés. De még ismerősökkel is csináltunk tematikus csoportokat. Van pl. csoport egyik társasággal "kocsmázás" szervezésére, egy másik csoport, ahol inkább a kirándulásokat, túrázásokat szervezzük egy harmadik, ahol meg egymásnak lehet zenét megosztani. Vagy pl. van egy FB csoport, amit az egyik kurzus szerű esemény résztvevőinek hozott létre a szervező, hogy ha valakinek van valami mondanivalója, megosztanivalója, megtehesse valahol.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem ott hibázol, hogy múlt időbe tetted a felsorolt dolgokat. Ezek nem voltak, hanem vannak. Eddig még nem találkoztam olyan területtel, amihez ne találtam volna soha mélyebb szakmai fórumot, blogot, vagy éppen levelezőlistát. Teljesen mindegy hogy építkezni akartam, elektronikát mókolni, autót venni, vagy éppen a búvárkodással szerettem volna közelebbről megismerkedni. Mindig találtam felszínes Facebook csoportot minden területhez, ahol kb. szocializálódás jellegű csevej ment + gyorshírek, események jelzése (talán ezért is social media a neve..), és mindig megtaláltam a területhez tartozó más médiumot ahol a mélyebb szakértések mentek, jellemzően ugyanazon emberek részvételével.

Szerintem ha a Facebook nem változik meg gyökeresen (és nem hiszem hogy akarna, nagyon is jól tudják ők a helyüket ebben az egészben), akkor ez így is marad.

> És igen, ez sok embernek tökéletesen megfelel.

Szerintem ők a digitális analfabéták.

Heti 10 perc.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nem baj, hogy sokan nem használják, így is van elég hülye, akiket egy-egy csoportban pár poszt erejéig el kell viselni...

--
openSUSE 42.1 x86_64

Munkaidőben másra használom a számítógépet.