ROOT vagy nem ROOT androidos telefonokon?

 ( uid_20580 | 2017. január 19., csütörtök - 13:27 )
Új telefonon egyből ROOT
24% (103 szavazat)
ROOT csak garancia-idő lejárta után (ált. 1Év) / Nem élek a ROOT lehetőségével mert nem akarok garanciát veszteni
16% (69 szavazat)
Nem élek a ROOT lehetőségével mert nem használnám ki
47% (200 szavazat)
Tartózkodom / Kifejtem hozzászólásban
12% (53 szavazat)
Összes szavazat: 425

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ugyan nincs androidos telefonom, de a cégnél van egy rakás (munkatársak által használt) Androidos eszköz. Mi nem engedélyezzük a rootolást. A saját eszközével mindenki azt csinál, amit akar, a közös eszközöket viszont tessék rendeltetésszerűen (a gyártó által biztosított, támogatott módon) használni.

Úgy egyébként pedig, mindig az szokott lenni a konklúzió, hogyha a triviálisnál valami bonyolultabbat akarunk csinálni, ahhoz root kellene. Ennek megfelelően, az Android-os eszközök a "szinte semmire sem jó" kategóriába vannak sorolva, és igyekszünk őket elkerülni.

Tudsz peldat mondani a fentire? Nem kotekedesbol, tenyleg erdekel.

Mit nem tudtok megoldani root nelkul amit mondjuk iPhone-on lehet? Vagy milyen telefont hasznaltok?

De főleg az a kérdés hogy mit csinálnak vele, mi a cél. Ha meg van egy halom céges android eszköz amit kerültök akkor a cél hogy teljesül?

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Igen ez paradoxon.

Hasznalunk egy eszkozt ami gyari allapotaban nem alkalmas arra amire hasznalnak ezert keruljuk oket (de kozben meg van egy halom) illetve nem engedjuk a rootolast (pedig akkor lehet hogy tudnank dolgozni).

Mondjuk a rootolas nem feltetlenul egyenes folyomanya annak hogy a user aki hasznalja annak is van root joga.

"Mondjuk a rootolas nem feltetlenul egyenes folyomanya annak hogy a user aki hasznalja annak is van root joga."

Arra gondolsz, hogy root, módositás, majd unroot?

A root bőven szürke zóna, az simán belefér szerintem a gyártó által biztosított módba, egy normálisabb romban pedig pillanatok alatt lehet rootolni.

Ha a root csak arra lenne jó, hogy megment a gyártói "támogatástól", már akkor megéri.
Szerintem onnan kezdve hogy android vagy ifon, teljesen felesleges bármilyen rendeltetésről beszélni. Ezek az eszközök nem munkára valók SZVSZ.

Helyette mi való szerinted munkára?

Nekem a munka=értékteremtő tevékenység.
Olyan informatikával kapcsolatos munkát nehezen tudok elképzelni, amire egy érintőképernyős telefon vagy tablet a legalkalmasabb. Ez nem azt jelenti, hogy nincs, persze, lehet. De nagyon ritka, és ezek az eszközök általában kényszermegoldások. Pl. nagyon vicces a MÁV jegyellenőrök bohóckodása az e-vonatjegyekkel, meg az okostelójukkal. Pedig ide még jó is lehetne, de a szoftveres és a hardveres környezet egyaránt katasztrófa.

Általános munkára (adatok bevitele, feldolgozása, tervezés) a legideálisabb a PC, a második a laptop. Op rendszer: asztali oprendszer, akár linux, akár windows. Bár utóbbi esélyei a szememben sokat romlottak az XP után.

Nézd meg az android programok kompatibilitását. Megéri oda bármit is fejleszteni, ha kijön egy frissítés, és utána meg nem fut? Azért egy normális op rendszer alatt ilyen nincs.

Ezek a gépek játékok, amin lehet böngészni, levelezni, facebookolni, fényképezni, videózni. Ezt meg akkor is lehet, ha meg van rootolva.

Ne álljunk meg itt. Ami nem mainframe az komoly munkára alkalmatlan kvarcjáték. A PC-t is ideértve.
Csak keményen!


Normális HUP-ot használok!

Ne álljunk meg itt. Amiben ember által írt kód van, az munkára alkalmatlan. Csak a sarokcsiszoló, a láncfűrész és a kapálógép, meg a kalapács és a fűrész. Minden más játék.

Igy van, mi akik az elet iskolajaba jarunk tartsunk ossze!negy!

Értékteremtő tevékenység szerintem a böngészés, olvasás, tanulás, levelezés is, de pl. a MÁV jegyellenőrök munkáját is gördülékenynek látom utasként (csipog, megy is tovább, kb.).

Webes fejlesztő vagyok, nekem amin van böngésző, az munkaképes. Évek óta használok az android-os telomhoz, qwerty billentyűzetet, bevitel megoldott. Ha nem tudnék út közben jegyzetelni, nagyon sok minden elveszne. És nem tapasztaltam még, hogy frissités miatt a régi app-ok ne mennének, pedig volt tapasztalatom legacy app-okkal, billentyűzetem mai napig kb. az első android-os appokkal egyidőben jöhetett ki.

Azt megértem, ha a billentyűzet hiányára azt mondod, hogy sokban korlátoz, de nem teljesen, és az oprendszer oldalával nem értek egyet. Lehet kéne még pár példa.

Mondok egy ellenpéldát: vizóra leolvasó appos bácsi. Bejött, fotózott, csatolta a házszámhoz, ment is a dolgára. Ezt laptoppal és digitális kamerával nem lehetett volna.

Ebben mind egyetértünk, nem is ezzel vitatkozom.

Kivétel a MÁV: nem tudják beolvasni a QR kódot, mert nem jó a kamera, utána imádkoznak, hogy legyen kapcsolat, mert QR kódba kódolt 8 jegyű számot le kell kérdezni online, hogy milyen jegy (nem szinkronizál a háttérben).
És összesen háromféle jegytípustól tudok, ez ugye az e-jegy, amit telefonnal olvasnak be, van a hagyományosan kinéző automatából nyomtatott jegy, amire kézzel firkálnak, és van egy újabb fajta, datamatrix szerű jegy, amit mostanában a pénztárakban adnak. Ez utóbbit egy erre a célra kifejlesztett eszközzel olvasnak be, egy pillanat alatt. Na ez lenne a legjobb, és ideális mindenhova.
Kérdem én, nem tudják az automatákat átprogramozni, hogy ilyen jegyet adjon? És az online szoftverben sem tudják ezt megcsinálni?

A böngészős résszel egyetértek. Ha van külső (értelmes méretű) billentyűzet, akkor jobb a helyzet, bár a kijelző akkor is kicsi. Én ezt most laptopról írom, út közben, telefonról rendkívül sokáig tartana (próbáltam).

A vízórás példa is oké, de biztos, hogy telefont használt? Mert a leolvasóknak is erre a célra fejlesztett kütyüjük szokott lenni, saját szoftverrel, nem sima telefon, androiddal. Ahogyan a futároknak is sokszor.

De a lényeg, amit akartam mondani, az az előző kommentem végében van: az okostelefon képességek nem vesznek el a rootolástól, nem lesz rosszabb a rendszer.

Meg a villanyóra leolvasáshoz is valami samsung galaxy sX active telefont használ az elmű (alvállalkozója). Fotóz vele, berögzít a spéci appba minden adatot és viszlát.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

A hardware képes lenne rá, a software képes lenne rá, a 3rd party implementálás hiányosságai nem az android-nak róhatóak fel.

Vizórás telefont használt, láttam már android-os és windows phone-os appot is, de még mindig úgy érzem, hogy egyszerre beszélsz formáról (billentyűzet, kijelzőméret), implementálásról (hungaristan), szoftveres hiányosságokról (amiket egy 3rd party meg tud oldani, és nem is gond, hogy nem célja az OS fejlesztőjének), a futároknál sem hiszem, hogy azért nem android van, mert az alkalmatlan arra, inkább azt látom, hogy sok logisztikai eszközgyártónak nem állt még érdekében átállni, ezek céleszközök, nem kell egy nyitott, publikus platform rájuk.

Javaslok egy kis állami szféra "betekintést" program ügyileg.

PC -> Java.

Kulcsszavak, eKIR, KIRA, ÉTDR, ONKADO, Cilivszoft ... :)

Pedig hát az PCre van fejlesztve és mégis előfordul olyan, hogy a Java 1.6.20-al megy, az 1.6.21-el már nem!

Tádám.
Ehhez képest az android öröm boldogság. :)

ps.: s itt nem a JAVA-val van a gond alapvetően, hanem a programozókkal akik írják a kódot ^^ erre akartam rámutatni.

:'D

"Olyan informatikával kapcsolatos munkát nehezen tudok elképzelni, amire egy érintőképernyős telefon vagy tablet a legalkalmasabb"
Nem minden munka informatikai, még akkor sem, ha informatikai eszközzel (PC-vel, okostelefonnal, tablettel) végzik azt. A Photoshop használata sem informatika, mégis számítógép kell hozzá.
Ezért lehet értékteremtő tevékenységet okostelefonnal is végezni, és tablettel is. Mert ezeket az eszközöket nem csak informatikusok használják, nem csak nekik szól.
És nem, egyáltalán nem ritka.

+1

Az a vicces, hogy rengeteg terepmunkánál derült ki, hogy elég 2-5 érintőgomb, egy faék egyszerű UI, és igy nem kell papirozni, de ugyan úgy kiderült az is, hogy a shiny new tablet billentyűzet nélkül adatbevitelre nagyon korlátozottan (, de) alkalmas.

> (adatok bevitele, feldolgozása, tervezés) a legideálisabb a PC
> nagyon vicces a MÁV jegyellenőrök bohóckodása az e-vonatjegyekkel, meg az okostelójukkal

Úgy érted, hogy a máv ellenőrök járkáljanak okostelefon helyett egy PC-vel a hátukon? De hova dugja be a PC-t? Vagy van nála egy autó-akkumulátor? :)

"Mi nem engedélyezzük a rootolást"

"Úgy egyébként pedig, mindig az szokott lenni a konklúzió, hogyha a triviálisnál valami bonyolultabbat akarunk csinálni, ahhoz root kellene. Ennek megfelelően, az Android-os eszközök a "szinte semmire sem jó" kategóriába vannak sorolva, és igyekszünk őket elkerülni."

lol!

+1 lolra.

jó lenne valami példa, ahol pl androidnál root kell a triviálisnál bonyolultabb dologhoz, de iphone / blackberry / tégla telefonokon (ill OSeken) már nem.

kötekedés nélkül jó lenne valami példa ^^ :)

> Úgy egyébként pedig, mindig az szokott lenni a konklúzió, hogyha a triviálisnál valami bonyolultabbat akarunk csinálni, ahhoz root kellene.
- Pont ezért kellene megrootolni. Defaultban csak bolondbiztosság van, hogy az egységsugarú ne tudja kinyírni a telót.

Sajnos még kevés app implementálja a normális cloud backupot, igy marad a titanium, amihez root kell. Ugyhogy root.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Én meg a reklám blokkolás miatt rootolok. Hosts file alapú blokkolás (adaway) csak roottal megy.

ez miatt gondolkodok én is a root-oláson, de mivel friss vagyok a kérdésben, azt sem tudom, hogy utána vissza tudom-e zárni, garancia ugrik-e, stb. (jóvanna, el kell valakinek kezdeni ezt a kérdéskört is)

Gyártótól függ. Volt olyan telefonunk ami gyárilag rootolva volt. Úgy hallottam egyes gyártók elég kekecek ilyen téren.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

én is így voltam, aztán a firefox használható lett és lett mobilra is uBlock :)

Nem lenne egyszerűbb például valami AD szűrő HTTP proxy-n (pl.: privoxy) átfolyatni a forgalmat? Egészen kényelmes, hogy AP-nként konfigurálható a Proxy használat.

Titanium (backup es freeze), AdAway: ezek nelkul en nem hasznalok semmit.

Jah, Terminal root modban es nincs lehetetlen :) .

Szerk.: firewall-t kifelejtettem.

adb backup/restore-al mi a baj?

Nem tudom, sosem használtam. Képes arra hogy egy appot teljes egészében backupoljon és visszatöltsön? (ne az egész rendszert, mert lehet hogy ROM-ot cserélek).

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

hogy respektálja az android:allowBackup flag értékét

(majdnem belekezdtem, de közben rájöttem, hogy ezt a vitát már 300x láttam itt hup-on, gonosz a fejlesztő, aki szerint a backup warez-re cserélhető, ..., úgyhogy mégse)

Android-gyűlölő linux/googlehaterek kötelező tétele ez a troll listán. :)

ezért is felesleges elkezdenem tulajdonjogról irnom, mint (nem kizárólag opensource) fejlesztőként ismerem ezt a vitaterületet :)

furi, mikor hasznaltam, semmi kulonoset nem csinalt, ment minden szepen a file-okba

nem, minden nem ment

Kell hozzá PC. A Titanium ezzel szemben megcsinálja az időzített, titkosított mentést az SD kártyára, amit aztán fájl szinten lehet syncelni bárhova amikor pl wifi közelbe ér az eszköz. És persze PC nélkül visszaállítható a korábbi állapot. Megpróbáltam Titanium nélkül élni, de nem érdemes. :)

ez a backupolás mikor fontos? ha cserélni akarod a rom-ot?

Nemcsak ROM csere esetén hasznos. Nálam például a K9 romlott el egy frissítés után. Ha van backupod, akkor vissza lehet rakni a régi apk-t.

De pl. akkor is hasznos lehet, ha véletlen törölsz valamit, amit nem kellett volna. Vagy a ransom vírusok ellen is hasznos, ha vannak időszakos mentéseid egy másik eszközre - NAS vagy cloud - áttöltve.

köszi! új vagyok még androidon. mondjuk a privát file-jaim mind a felhőben vannak. egy vírus esetén az lenne a veszélyes, ha valamit bekavarna az online fiókjaimba, mert mindenhova be van lépve a telefon. bár ott meg azért a legtöbb helyen van visszaállítás lehetőség.

+1
Ami nagyon hiányzik a Play-ről is, hogy vissza lehessen térni az előző verzióra amennyiben nem biztonsági frissítésről van szó.

amit leirsz a fejlesztők rémálma lenne, támogatni és debugolni ezer branch-et. megértem a user oldalról az igényt, mert sokszor komplett feature-ek tűnnek el, főleg az ingyenes appokban, de ez ilyen. vagy veszel rendes appot, ahol ezt nem teszik meg, vagy készittetsz. (etikailag tudtommal ezeket a backup-olásokat mintha tiltaná a play store eula, de mivel gyári állapotban is némelyik márka telefonjai adnak ilyen eszközöket, nem tudom biztosra)

Ez most is rémálom, hiszen nem mindenki frissít, az nem kötelező. Ezért a fejlesztők közül sokan használnak is valamilyen analitikát, ami követi, hogy mely verzió van még aktív használatban. Illetve vannak olyan alkalmazások is, amelyek induláskor követelik a frissítést, addig nem hajlandóak elindulni, amíg a felhasználó a legfrissebb verziót nem telepíti.

Fejlesztői oldalról elég karbantartani az aktuális verziót. Az appok túlnyomó részénél úgysem lenne mit módosítani a korábbi verziókon. Különben is kikapcsolható az auto update a Play-en, így most is előáll a több használatban levő verzió esete.
Sőt gyakori jelenség, hogy Amazon AppStore-on régebbi verzió van mint Playen.

.

Pedig mondjuk az f-droidban pont ez a jó. Utólag is rendelkezésre áll és installálható bármelyik verzió. Nem kell a régieket karban tartani, csak hadd legyen továbbra is hozzáférhető. Majd én eldöntöm.
Play-ről frissítés előtt mindig csinálok backup-ot a régi .apk-ról, sosem lehet tudni... Azt kézzel utána még mindig vissza tudom tenni, ha valami nem tetszik.

Vannak alkalmazások, ahol a fejlesztő különböző módszerekkel kényszerít a frissítésre (pl. a régi már nem hajlandó tovább működni, amikor a ,,bázis'' erre utasítja). Na, az ilyet piszkosul rühellem. Rám kényszerít valamit, pedig nekem pont jó volt a régi. Az már egyszer ott volt, jó volt, hadd használjam tovább, ne bántsanak. Az esik rosszul, hogy nem választhatok, nem én dönthetem el.

pl. a régi már nem hajlandó tovább működni, amikor a ,,bázis'' erre utasítja

hja, a gugli ezt csinálta a Talk -> Hangouts átmenetnél. Eleinte (a korábban teljesen stabil) GTalk elkezdett megbízhatatlan lenni, késve vagy egyáltalán nem érkeztek meg üzenetek, nem látszott ha valaki online, stb. Hangouts-al többnyire rendben volt. Gondolom nem szándékosan rontották el a gtalk-ot, csak a szervert pont annyira módosították, hogy a Hangouts-nak jó legyen, a gtalk meg nem volt szempont :)
Persze a gtalk a fénykorában messze stabilabb és megbízhatóbb volt, mint a hangouts akármikor...

Pedig a GTalk-ot az egyszerűsége miatt (legalábbis az én környezetemben, ami persze nem reprezentáns) rengetegen használták.
Hangouts-ot nem csak magam, de az ismerősök se használják. Migráltak inkább Viberre az emberek.
GTalk nagy előnye volt, hogy akinek Androidos telója volt, annak kapásból volt.
Signal terjedhetne jobban. Talán ma az az egyetlen, amelyik igazi privacy-t nyújt.

Tartózkodtam:
Amíg nem szükséges, nem rootolok, amikor viszont belefutok valamibe, amihez szükséges, akkor egyből.
Ilyen pl. kínai telefonokon a gyári malware appok eltávolítása, vagy akár nevesebb gyártók (pl. LG, Samsung) gyári nem használt alkalmazásainak törlése ezáltal hely felszabadítása.

Ez nekem "Új telefonon egyből ROOT"-nak tűnik inkább... :D
--
http://naszta.hu

Nem feltétlenül:
Motorola MotoG: 3 év root nélkül (stock android, minimális/nem zavaró gyártói cuccok)
Navon S450: 3 hónap alatt nem volt még igény a rootra (stock android van rajta), mondjuk ez most csak tartalék telefon

LG L90: 1 év root nélkül, aztán elfogyó hely miatt rootoltam és töröltem a gyári alkalmazások nagy részét
Összes kínai cuccom egyből root és gyanús alkalmazások eltávolítása vagy normális rom telepítése :)

Eddig (2 év iphone, 4 év android) nem volt igényem rá. Ha lenne valami, amit nem tudnék root nélkül megoldani, elgondolkodnék rajta, és simán lehet, hogy a garancia idő közben is akár rootolnám a telefont. Vagy nem. Attól függ, mi az elgondolkodás eredménye.

Magas impedanciás fejhallagtó miatt root és mixer_paths.xml edit.
Egyébként kín, mert havonta, amikor jön a security update, mindig újra csinálhatom, de már hozzászoktam.

Update után miért kell újra root? Változtatod a mixer_paths.xml tartalmát, vagy a security patch visszaállitotta azt is?

Lehet, hogy egy chattr +i mixer_paths.xml is megoldaná, hacsak nem wipe-olódik az egész partíció.

Módosított /system miatt nem megy fel az OTA, ezért factory image-et kell flashelni, ami meg egy az egyben cserél mindent (kivéve /data).
Nyilván egyszerűbb lenne custom ROM, de nekem pont jó a gyári, még ezen az áron is.

Alapvetően nem szoktam rootolni, mert nem használom ki (és általában ugrik miatta a garancia). Most hogy Nexus-t használok - amin talán a legkevesebb bloatware található - egyáltalán nincs értelme számomra hogy rootoljam a telefonomat; viszont még az S4 Mini alatt volt értelme, a SamShit bloatware-ek eltávolítása miatt.

Viszont ha lejár a garancia, akkor lehetséges hogy fogom rootolni a telefont custom rom telepítés erejére.

-
"Everything is just a matter of perspective."

+1 mindenre. Annyi, hogy simán vissza lehet állítani eredeti állapotra a telót (mondjuk gari miatt), még anno az SGS2 rom countert is nullázni lehetett.

--
jAzz

A root leszedhető persze, de a ganacia az újakon már efuse alapú, így ha ugrott, akkor nincs mód a visszaállításra. A régi modelleknél volt egy kis aes kódolt blokk, amiben ott volt a counter.

Óh. Most akkor lehet, hogy nagy baromságot kérdezek, de akkor is :) :

A nexusomon, ha kinyitom a bootloadert, teszek rá valami romot, majd a hivatalos google-által adott stock romot visszateszem, és becsukom a bootloadert, akkor nem vagyok ugyanott, mintha mi se történt volna?

--
jAzz

Bizony nem vagy ugyanott. Van eszköz, amivel látszik, hogy már legalább egyszer unlockoltad a bootloadert.

És az miért baj? Ettől még simán garanciális maradhatna.
Szerintem ez csak egy mondva csinált ok, hogy a power usereket kizárják a garanciából.
Max. az os-re meg az adatokra nem vállalnának ilyenkor, hanem a szervizben gyalu+újrahúzás ilyen esetben.
De hw hiba esetén nem engedném kizárni a garanciát.

Nem használok androidos telót, de általában az a recept hogy amíg működik gyárilag és használható tempón fut addig nem nyúlunk hozzá, ha viszont valami gond van akkor jöhet a root. Pl rengeteg ismerős használ még galaxy minit, htc wildfire-t és hasonló ősrégi ócskaságokat, mert nekik mint telefon és sms írására szükséges a készülék. Viszont az ilyen régi ócskaságokon olyan kevés a belső tárhely hogy a frissítések tönkre vágják, tempóban használhatatlan pedig csak a stock dolgok vannak fent rajta.

Ilyenkor root, xdadevelopers, valami pozitív visszajelzésekkel teletűzdelt rom, link2sd. Fent emlegetett galaxy mini pl butatelefonként és GPS-ként tökéletesen működik waze-val, full megelégedetten használják mert nincs más elvárás csak ennyi.

Mondjuk ilyeneket mint a galaxy mini (az már akkor is borzalom volt amikor kijött 320x240 a 2002-es pdaban jobb kijelző van) ma már tényleg bottal se. Sokkal jobb telókat lehet kapni ingyen egy alap előfizetéshez mint ezek.

Nem élek a root lehetőségeivel, mert nem oldaná meg az android-specifikus problémáimat

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Modasz példát rá? Akár másik témában.

Régebben pl. kellett rootolni ahoz, hogy a telót AP-ként használjam. Akkor éltem a root lehetőséggel, de a mostani androidon ezt root nélkül is meg lehet tenni.

A problémáim inkább user szintűek, pl. se normális fájlkezelő, se ablakkezelő, se vágólap, csakasokszarmütyür-nyűg, stb... ezeket meg a root-olás nem fogja megoldani.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Vágólapból gondolom a fájlok és bármi nem-szöveges kezelését hiányolod, de főleg az ablakkezelőből úgy sejtem, hogy valami olyanra akarod használni a telefonod, amire nagyon nagyon kevesen. Milyen feladat az, ahol neked ezekre szükséged lett volna?

pl. GPS koordináták + wifi jelszint + táblázatkezelő (vagy legalább text editor), és szeretném néhány helyen mért értékeket táblázatba (vagy legalább cvs-be) szedni. Ebben az esetben kifejezetten szöveges kezelés lenne.

vagy pl. több géphez csatlakozni ssh terminálon...

vagy pl. van egy ip kamerám, néha jó volna ha a képe egy kis ablakban ott lenne, közben csinálnék másegyebet egy másik ablakban.

Nemcsak telón probléma ezek hiánya, hanem androidos netbookon is. Sok olyan dolog van, ami pc-n csinálva néhány perc, androidon meg órákig kell killódni.

Summa summárum, az androidos cuccot használom zenehallgatásra, böngészésre, fényképezésre meg telefonálásra, ami ezen túlmegy, az már olyan, mintha rizst kéne ennem kínaipálcával.
Ha most ilyen szegényes eszközökkel superuserként nekiállnák a konfigfájlokban babrálni, nagy valószínűséggel kinyírnám a rendszert.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

(nem gyözködni akarlak, tényleg érdekelnek a felhasználói szokások-igények)

"pl. GPS koordináták + wifi jelszint + táblázatkezelő (vagy legalább text editor), és szeretném néhány helyen mért értékeket táblázatba (vagy legalább cvs-be) szedni. Ebben az esetben kifejezetten szöveges kezelés lenne."

Elsőre az jutott eszembe, hogy erre én appot készitenék, de gondolom ez adhoc, alkalmi jelleggel kéne. Ezesetben viszont nem értem, ha van egy appod, ami kiirja ezeket az adatokat, van egy jegyzettömb appod, hol akad el a dolog?

"vagy pl. több géphez csatlakozni ssh terminálon..."

mármint egyszerre? nincs ilyenre képes ssh terminal app? van valami OS szintű korlátja?

"vagy pl. van egy ip kamerám, néha jó volna ha a képe egy kis ablakban ott lenne, közben csinálnék másegyebet egy másik ablakban."

telefon kijelzőjére lett tervezve a rendszer, az biztos, hogy "1 képernyő egy feladat" gondolat ezt felülirja, de lásd még alábbi pontban:

netbook: ezzel a részével egyetértek, nem irtam, nem-csak-fullscreen-t-tudó ablakkezelő nélkül az android szerintem sem jó laptopra, de erre már vannak tudtommal próbálkozások, illetve ha jól emlékszem az android már valamit támogat is tableten és hdmi kimeneten, nemde? illetve tableten tudom, hogy vannak floating app-ok, amikor néztem több éve akkor még korlátozottak voltak, de pl. böngésző volt (és nálam mint webesnél itt kifújt, megoldódott a cél)

"van egy appod, ami kiirja ezeket az adatokat, van egy jegyzettömb appod, hol akad el a dolog?"

Van egy (sőt több) appom, ami kiírja ezeket az adatokat, de csak kiírja a képernyőre, akárhogy húzogatom/kopogtatom a kiírást, nem történik semmi. Általában itt akad el. Van olyan appom is, ami elmenti, csakhogy képként, ez meginn kiesik. Ha meg csak simán kiírja, nyitnék egy jegyzettömb ablakot, bepötyögném, csakhogy mivel teljes képernyős, így már nem látni azt, amit le szeretnék írni, és egy 12.3456789101112 formájú számot nem lehet csakúgy megjegyezni fejben.

Ilyen feladatnál az is sokat segítene, ha ezeknek a szenzorkiírós appoknak lenne parancssoros változata. Mivel shell-scriptet tud az android, ezeket remekül ki tudnám használni.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Felteszel egy termuxot, a termux-api csomaggal. Ez egy terminal app, ami hoz magaval egy teljes csomagkezelot. Innentol van bash-ed, mindenfele scriptnyelved (python, php), tmux a sok terminalhoz, ssh kliens es sshd, kb. minden amit akarsz. Akar meg webservert is telepithetsz, es utana bongeszoben is lathatod az eredmenyt.
A termux api meg hozzaferest ad a legtobb eroforrashoz, pl. wifi scan adatai, gps, kamera, akku, vagolap, ilyesmik.
Irtam mar par scriptet telefonon, parat usb-s billentyun, a legtobbet anelkul, menet kozben.

Egyebkent mivel akkarod enni a nasi gorenget, bicskaval?

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

"vagy pl. több géphez csatlakozni ssh terminálon..."
- szerintem a juicessh tud ilyet.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

VX Connectbot szinten.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

"Nem élek a ROOT lehetőségével mert nem használnám ki"
Nem éltem a ROOT lehetőségével, mert nem gondolom hogy könyörögnöm kellene azért, hogy a termék amit vásárolok maradéktalanul teljesítse a funkcióját, és üzembiztosan használható legyen.

____________________
echo crash > /dev/kmem

És mit használsz helyette?

Akkor olyan terméket kell venni, ami maradéktalanul teljesíti a funkcióját és üzembiztosan használható.

lehet, hogy lamer hozzáállás, de ~10 app-ot engedek csak ki a tűzfalon és ehhez root kell. Így oldom meg, hogy esetleg ne küldjön utánam a fejlesztő egy Bitcoin-bányász frissítést, illetve hasznos tud lenni az UI/UX-be nehezen illeszkedő pénzköltésre biztató frame-ek ellen is. Ezt persze vissza is lehet csinálni.
Egyébként új telefonnál rögtön root, ami jön is a CM-dal. Ha meg nincs CM, akkor valami app-remover igényli.

Vagy gyárilag rootolt telefon, mint például az UMI Emax. (Tűzfal és a Titanium miatt muszáj.)

erre van valami jó cikk, hogy hogyan érdemes tűzfalat használni mobilon és milyet? (új vagyok androidon)

Én a Droidwall-t használom. Csak azt engedem ki Wifi-n, aminek feltétlen kell net. (Sok esetben csak reklámokat tölt le.) Mobilnetre pedig csak azokat, amiknek feltétlen muszáj a net. Ennek eredményeképp a 100 megás netcsomag is bőven elég szokott lenni.

Alapban felteszel valami frontend-et, mondjuk AFWall-t (f-droid repóból pl.).
Alkalmazásonként tudod állítani, hogy melyik férhet hozzá
- wifihez
- cellular adathoz
- LAN-hoz
- VPN-hez.

Legtöbb esetben ennyi elég is.

ROOT ha szükségem van rá (pl. törölni gyári appot, módosítani valamin..), amúgy minek?

+1

me menő? :)

Pl. mert lehet rendes tűzfalad. Már ezért megéri.
Tudod írni a hosts fájlt, van rendes AdBlock-od. (Az AdBlock nem csak azért érdekes, hogy ne kelljen reklámokat nézegetni. Malwaretising miatt gyakorlatilag ez ma már veszélyforrás.)
SD kártyát tudod rendesen írni, nincs ez a szarakodás, ami megjelent az új androidokban.

Tíz másodperc alatt ezek jutottak eszembe. Már ezekért megéri.

Szerintem a gyári emberek is rootolva használják a telót. Nyilván úgy lett kitalálva, úgy normális.
Az egységsugarú júzer miatt kell mindent lekorlátozni, aki egy óra alatt elpusztítaná a telefont.
Nem kell fosni a root-tól, úgyis Te grant-eled utána a jogokat.
A pénzemért ne legyen már lekorlátozva az eszközöm.

szerk.: ja igen, és a backup, ahogy fentebb írták.
App frissítése előtt mindig elmentem a régi .apk-t.

Most vettem új telefont, még nem volt rá szükségem, így nincs még root. Majd, ha kell, majd lesz.

--
openSUSE 42.1 x86_64

sub

rootolva jött, Xiaomi Mi4c (ROM csere után is rootolva van miuihu*) . Ha esetleg olyan droidot kapok, ami alapból nem rootolt, de meg vagyok elégedve a rajta lévő droid verzióval (azaz nem rakok rá CM-et, stb) akkor nem rootolom ki. Tabletet sem. Csak és kizárólag akkor, ha kifejezetten szükségem van valami olyan dologra, amihez kell a root.

Nem rootolok, biztonsági okokból.

Én viszont pontosan biztonsági okokból rootolok. Tűzfal, normális backup, adblock, illetve 6-os android előtt hozzáférés-korlátozás.
Sajnos komoly tévhit, hogy a rootolás biztonsági veszéllyel jár, ezt a gyártók terjesztik, akik nem akarnak/tudnak módosított szoftvereket támogatni (és egy kicsit meg is értem őket).
A rootolás nem biztonsági veszélyt hordoz, hanem azt, hogy teljesen taccsra lehet vágni a szoftvert.

Ha a gyártók (és a genyó Google) rendesen végeznek a munkájukat, és tényleg szempont lenne a biztonság és a privacy, akkor nem kellene a root. A kernelbe beépített tűzfalhoz miért nem enged hozzáférést egyik gyári android sem?

Soha nem rootoltam a telefonom: ezt követően a telepített alkalmazások szabadon kérhetnek root-ot vagy van erre valami UAC-szerű megoldás?

Amiket en lattam, ott mind kulon engedelyt kellett ra adni, UAC-szeruen.

+1

Ha egy rosszindulatú app egyszer root jogot kap, akár csak 5 másodpercre is, akkor onnantól az bármit megtehet, ha akar. Beállíthatja magának a folyamatos root jogot (mert root joggal belepiszkálhatsz a root jogot adó app adatbázisába vagy lecserélheti azt az appot a saját módosított verziójára). A háttérben ellophatja a kétfaktoros autentikációhoz szükséges összes kulcsodat (nem csak az aktuálisat, hanem ami alapján generálva vannak), elolvashatja a hitelesítő SMS-eidet a banki belépéshez, a levelezésedhez hozzáférhet és így szinte minden szolgáltatásodon elfelejtett jelszóval új jelszót állíthat be. Telepíthet hamis rendszertanúsítványt, átirányíthatja az xybank.hu-t a saját szerverére, és még a zöld lakat is ott lesz. Ez szerintem nagyobb veszély, mint amit egy tűzfallal ki tudsz jelenleg védeni (ami egyébként érdekelne, hogy mi az, amit annyira fontosnak tartasz blokkolni)...

Ezért nem szabad rosszindulatú appoknak root jogot adni. :)

Nyilván alaposan megválogatom, minek adok root jogot, mint ahogy az otthonomba sem engedek be akárkit.

Másrészt az általad vázolt problémát nem csak rootolással lehet összehozni, root jogot ugyanis oprendszer hibák kihasználásával is el lehet érni. És minden szoftverben van hiba, legfeljebb még nem derült ki. A towelroot nevű progi pl. minden 4.2-es és korábbi Android rendszert tud rootolni, egy ismert sérülékenységet felhasználva root jogot szerez, majd telepíti a "su" binárist és ami még kell hozzá, innentől lesz ún. "rootolva" a rendszer. Tiszta szerencse, hogy nem vírus :)

Androidon a rootolás kb. ugyanaz, mint linuxon. Az egész "jaj ne rootold a telefonod mert akkor aztán csupavírusos lesz" dolog szimplán hazugság, és a ahogy elnézem itt a kommentek nagy részét, bizony sokan meg is ették.

A gyártóknak az az érdekük, ha nem nyúlsz a szoftverhez, különben szarabb lesz nekik a szupport, illetve miért vennéd meg a következő telefont, ha már ez is mindent tud. A privacy pedig kizárólag a felhasználók érdeke, a google kimondottan ellenérdekelt ebben a témában, a gyártók meg leszarják.

Ja igen, még egy adalék: pár hónapja volt egy vicces eset, hogy valamelyik hirdetésszolgáltatót megtörték, és androidos vírusokat terjesztett. A gond az volt, hogy a google, amazon, guardian, stb is megjelenítették ennek a hirdetésszolgáltatónak a vírusait; nekem egy játék két pályája között dobta fel a fertőzött hirdetést, tiszta szerencse, hogy csak a link jelent meg nálam, mert az AdAway tette a dolgát rendesen. Azaz ebben az esetben két dolog mentett meg attól, hogy vírusos legyen a telefonom, és ahogy írtad, ellopja a kétfaktoros auth és egyéb dolgaimat: a rootolt telefonomra felrakott AdAway már eleve kiszűrte, illetve mindig rendelkezem a friss security patch-ekkel.

Miért kapna? Nem adsz neki.

Ha csak ezen múlna :)

OK, persze ismerek olyat, aki egyből nyomná a grant-ot! :D

Meglepő dolgok kérnek néha root-ot. Bár nem vagyok egy kiköpött gémer, a múlt héten letöltöttem egy játékot. Bepróbálkozott. :-)

OpenVPN-hez is kell a root.

én root nélkül használom

+1
simán megy root nélkül

Tyuhajja, ember a Holdon!
Régebben kellett, azóta a fejemben megmaradt, hogy kell. :)
A fölösleges gyári appok eltávolítása és az adblock miatt úgyis megcsinálja az ember.

Rootolt telefon mókolásakor tényleg lehet pár marhaságot csinálni, hiszen mindenhez hozzáfér(het) az ember. Aki nem tudja mit csinál, az ne piszkálja, aki meg tudja, annak eddig szerencséje volt. :)

Tudom, a főzött rom más tészta, de az már a hardverben is tud kárt tenni.

Aki tudja, mit csinál, annak nincs szüksége a szerencsére, csak annak, aki nem tudja.

Mellesleg az asztali operációs rendszeren is van root jogod, ott is lehet marhaságokat csinálni, hiszen mindenhez hozzáférhetsz, de valamiért ezen senki nem aggódik annyit.

+1

Az asztali gépet nehezebb téglásítani, és nehezebb benne maradandó kárt okozni.
Ha meg gond van könnyebb menteni róla, újratelepíteni bármit, mint pl. androidon.

Telefon függő, értelmesebb eszközöknek lehet fastbottal telepíteni recoveryt ha meg az van akkor van minden más is. Még mindig jóval kevésbé nehézkes egy nexusra cm-t rakni, mint felrakni egy windowst amihez vadászni kell a drivert.

Rom ami a haedverben tud kárt tenni? Az mégis milyen?

Talán a Galaxy S advancre van olyan xda-s cm alapú rom, ahol egy beépített appal pl tudsz variálni a töltéssel. Igaz, hogy rengetegszer figyelmeztet a progi, de megfelelően megválasztott töltőárammal simán tudsz vele note7-re upgradelni...
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Olyan, amiben lehet pl. a CPU és GPU feszültségét állítani...

"Nem élek a ROOT lehetőségével mert nem használnám ki"

helyett,

Nem élek a ROOT lehetőségével, hogy más ne használja ki

Nagyon sok régi telefonon működik a 1-click root. Elpocsékolsz a támadó idejéből 50 ms-t. Security.

Nem régi a telefonom.

Tartózkodom / Kifejtem hozzászólásban: Nincs droidom :)

dupla

Az előző telefonon muszáj volt,
nagyon ki kellett gyomlálni,
hogy használható sebességű legyen.
(Samsung Galaxy pocket neo)
Se google rajta, se semmi, igaz,
nem frissül, de már nincs is nálam. :)
A mostanival nincs komolyabb bajom, így
nem is nagyon foglalkoztat a dolog.

Azonnal root. Az AdAway elsők között megy fel nálam egy új eszközre, illetve én is lemészárolok minden fölösleges előtelepített hülyeséget. Aztán még AfWall+, ha nincs a ROM-ban tisztességes alkalmazás-szintű tűzfal (eddig egy eszközömnél sem volt). További előny még, hogy root után meg tudom nézni az elmentett wifi jelszavakat is (erre van egy rakat alkalmazás).

+1 a wifi jelszavakra. Mondjuk én kapásból kiolvasom a wpa_supplicant.conf-ból, nem kell hozzá app.
A múlt héten az action cam jelszavát szedtem ki, mert elfelejtettem.

Root, ha valamilyen beállítás vagy igazítás miatt kell módosítani.
De érdemes utána visszazárni.

Android 6.0-ot hogyan érdemes root-olni? A Titanium Pro és az Ad-aware miatt lenne rá szükség. Mindezt úgy kellene, hogy a gyári frissítési lehetőség ne vesszen el.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Készüléktől függ, aszerint keresgélj a gugliban. A gyári frissítési lehetőség és root pedig nem szoktak megférni egymás mellett, de létezik eszköz, ahol megoldható.

Mivel nem talalkoztam meg olyan telefonnal, ami out-of-the-box bloat nelkul es az altalam elvart funkcionalitassal mukodott volna, eddig az osszeset rootoltam, amint kubukott, hogy valami hianyzik/tul sokat zabal. Ha belefutnek egy ilyenbe, lehet, nem rootolnam.

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/