2017-ben rendszeradminisztrátorként, rendszergazdaként, üzemeltetőként Linuxhoz nem érteni szerintem ...

 ( trey | 2017. augusztus 26., szombat - 9:50 )
nem probléma.
10% (51 szavazat)
kellemetlen, de meg lehet nélküle lenni.
27% (137 szavazat)
probléma.
32% (165 szavazat)
nagy probléma, lehetetlen meglenni nélküle.
21% (105 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (4 szavazat)
Csak az eredmény érdekel / eredmény se érdekel stb.
10% (50 szavazat)
Összes szavazat: 512

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ma már szinte mindenben van Linux, szerintem kell, hogy valamennyit értsen egy rendszergazda az Unixhoz.

--
-- Üvegfiú - Csontkemény harc
Tégy Jót!®

Szerintem nem probléma, de szégyen.

Egy hasonló szavazást szintén lehetne kreálni, csak ott nem a Linuxra, hanem a Windowsra rákérdezni. Volt nem egy kisebb-nagyobb vitám, hogy manapság mennyire van értelme annak, hogy "én olyan helyre nem megyek dolgozni ahol Windows Server van" vagy annak, hogy "Windowshoz én hozzá nem nyúlok".

"windózhoz nem nyúlok" azt meg lehet csinálni. Olyan srácot is ismerek, aki ezt 20 évvel ezelőtt megcsinálta.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Volt egy cég, ahol szabályosan lehülyéztek 96-ban, amikor állást kerestem, és azt mondtam, hogy Windows környezetben nem akarok dolgozni, és Windows alá nem akarok programot fejleszteni. Linux vagy UNIX környezet az jöhet, és UNIX, Linux vagy platformfüggetlen cuccot szíveset fejlesztek.
Elmagyarázták, hogy a Windows a jövő.
Nem oda mentem dolgozni.
Volt olyan cég, ahol boldogan adtak UNIX környezetet.

Élmény lehet ilyen beszűkült látókörű emberrel együtt dolgozni.

Az egy dolog, hogy van egy halom dolog, amit nem szeretek vagy egyenesen rühellem, de ha valahova az a jó megoldás, akkor használom.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

nem vagyok meggyozodve, hogy sikerult megerted a felvetest. Szerintem gee nem azt mondta (de majd kijavit), hogy o nem hajlando hasznalni az Egyedul Udvozito Vindozos BS-t a problemara, hanem eleve o nem olyan helyen akar dolgozni, ahol vindozon vindozra kell fejleszteni. Mi ebben a te problemad?

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Az, hogy ha a Nagyon Cuky Imádott Fancy Teknolodzsit használó Vállalat egyszer csak szembesül egy olyan problémával, amire a Nagyon Cuky Imádott Fancy Teknolodzsi nem jó, cserébe az XYZ által Rühellt Ingyombingyom jó, akkor mi lesz? XYZ majd kapálózik ezerrel, hogy dedede ő nem hajlandó ránézni sem?

Az a baj az ilyen emberekkel, hogy hajlamosak a személyes preferenciájukat előrébb helyezni az adott eszköz kiválasztásakor, mintsem, hogy az adott feladatra mi az alkalmas.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nézd.

Amikor még programozó voltam, az előző évezredben, voltak dolgok, amikhez értettem, más dolgokhoz meg nem.

Mondhatja azt egy cég, hogy fú, itt van egy probléma, amit kizárólag .net környezetben lehet megírni, C# programnyelven.
Ezzel nincs gond.
De szerinted ki dolgozzon ezen? A java programozóik, a Delphi programozóik, a Cobol programozóik vagy a PHP/Javascript programozóik?
Vagy esetleg egyik sem, hanem vegyenek fel néhány olyan embert, aki ért ehhez a területhez?

Holt egyszerűen: nem értettem a Windows környezethez, nem ismertem az abban a környezetben szokásos librarykat. Szerinted mennyire dolgoztam volna egy ilyen környezetben hatékonyan? Szerintem nagyon nem.

Na most akkor itt a következő trükk: Van valami, amit szeretek csinálni. Van valami más, amit nem. Szerinted hülyeség, ha olyan állást keresek, ahol az elsővel kell foglalkozni, és a másodikkal nem?
És hogy válaszoljak: ha a cégnél hirtelen minden imádott munka végetér, és minden munka rühellt munka lesz, akkor nem maradok a cégnél. Elmegyek máshová, ahol olyasmit csinálhatok, amit élvezek.

Szerencsére jó régen nem vagyok olyan pozícióban, hogy bármiféle feladathoz programozási nyelvet vagy operációs rendszert kelljen választanom, szóval nem kell félned, nincs nagy baj.

Most erre mit mondjak? Előző munkahelyemen volt PHP, Linux, Windows, .NET, PostgreSQL, MSSQL, csak, hogy a főbb dolgokat mondjam. Néha ki kellett nyitnom a dokumentációt és az internetet és rákeresni dolgokra, hogy mit hogyan mivel célszerű megoldani. Mert az volt a feladatom, hogy problémákat oldjak meg és nem az, hogy ezt vagy azt használjak.

De mondhatnám a mostani munkahelyem is: alapvetően .NET-ben fejlesztek backendet, integrációs tesztek meg JS-ben készülnek, amit amúgy utálok, de a feladatra tényleg nem tudnék jobb eszközt mondani, mint amit használnak. Sőt, ráadásul az egész végeredmény Linuxon fut! Fúúú, micsoda katasztrófa!

Nekem sosem azzal van bajom, hogy ki mit szeret vagy ki mit nem szeret. Hanem azzal, ha valaki megtanulni sem hajlandó egy eszközt, mert csak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Majd nem az az ember fogja kiválasztani, hogy mit használjanak, aki csak egyhez ért, hanem aki átlát egy nagyobb szeletet. Cserébe implementálni már egy előbbi típusú ember fogja, mert sokkal jobban ért adott területhez, mint utóbbi. Mármint nagy cégeknél. Kis céghez meg ne menjen első típusú ember, ha nem fix a technológia.

Én úgy választottam karrierutat, hogy egy nyelvet/környezetet tanuljak meg minél hamarabb minél jobban, hogy optimalizáljam a pénzszerzést, és idejekorán "nyugdíjba" mehessek.

Ha azt mondaná egy cég, hogy használjak más nyelvet, mert nekik épp olyanjuk van (legtöbbször az olyanjuk van csak annyit takar, hogy a másik nyelv most fancy), akkor ott helyben felmondok, mert ezzel időt és pénzt vesztenék. Mert a következő helyen kicsi az esély, hogy pont az a kombináció kellene, ergo nem tudnám megfizettetni a megszerzett tudást. És közben rohadtul nem izgat, hogy a generalista szemléletű emberek mit gondolnak erről.

Az a baj az ilyen emberekkel, hogy hajlamosak a személyes preferenciájukat előrébb helyezni az adott eszköz kiválasztásakor, mintsem, hogy az adott feladatra mi az alkalmas.

ez csak a te beszukult prekoncepciod

Nekem sosem azzal van bajom, hogy ki mit szeret vagy ki mit nem szeret. Hanem azzal, ha valaki megtanulni sem hajlandó egy eszközt, mert csak.

ez igy meg mindig fogalmatlan BS. Semmi olyat nem tudtal meg, ami ezt alatamasztana. En sem vagyok hajlando megtanulni pl. don't net-ben programozni. Mert megis mi a banatnak kellene? A vindoze nekem is apage satanas...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Volt nem egy kisebb-nagyobb vitám, hogy manapság mennyire van értelme annak, hogy "én olyan helyre nem megyek dolgozni ahol Windows Server van" vagy annak, hogy "Windowshoz én hozzá nem nyúlok".

meselj errol tobbet...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Amikor nagy rendszergazda-átcsoportosítás volt (egy állandóan ott levő személy helyett egy külső cég), az addig jól működő Linux-szerverek le lettek cserélve, mondván, "olcsó szar" (nem biztos, hogy szó szerint idéztem, de a lényege valami ilyesmi volt).

És mi lett az ott lévő rendszergazdával? Ment az utcára?

Először ilyen mindenes lett, meg a hirtelen megoldható infós problémákat ő oldotta meg (egércsere, tonercsere, stb.). Azóta felmondott.

Az igazsághoz vagy teljes képhez mindenféleképpen hozzátartozik, hogy egy gimiről (közoktatás) beszélünk :)

Így azért kerekebb lett a sztori. :) Versenyszférában nehéz elképzelni, hogy a prod szervereket átveszi egy külsős cég tripla pénzért, aztán az addig működő infrastruktúrát csípőből lecseréli.

A pénzeket nem tudom. Persze amit még esetleg érdemes mellétenni, hogy ez a cég gyakorlatilag városi (önkorményzati) cég (a tulajdonos az önkori).

közszféra, nem kell többet mondani.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem teljesen, mert a gimi egyházi. Viszont a fenntartó egyház igen jó viszonyt ápol az önkormányzattal.

Van erre is pelda eleg

És lett helyette egy 'drága még szarabb'? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Miből gondolod? :)

Csak tippeltem (mi más következhetne ebből?) :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Azért tegyük hozzá, hogy a legtöbb hülyeség nem a szerver oprendszeren múlik. Ugye amikor a szerver, amire bejelentkezel, nem az épületben van, hanem interneten megy - amíg van net, megy. Ha nincs net (előző tanévben volt jópár alkalom, de nem a cég hibájából), akkor nem tudsz bejelentkezni se, és a pendrive-odon levő doksit se tudod kinyomtatni - hiába van ott előtted a gép (ami net nélkül be se boot-ol, vékonykliens vagy mi a görcs), meg a nyomtató.
Persze a pendrive kezelése is érdekes, valahogy hálózaton keresztül megy, a Total Commander pl. nem látja, az Intézőt kell ilyenkor használni.
Amikor a pendrive-ot nem ismeri fel, "Használj Kingston-t!" a probléma megoldása (a rendszergazdák szerint) - nyilván nem.

Szóval vannak igen érdekes dolgok, amelyek nem az oprendszeren múlnak, hanem a hozzá nem értésen (ja, kb. ugródeszkának használják a céget, amint adódik lehetőség, mennek onnan elfele).

Fejlesztokent meg plane!

Azért majd egyszer valaki definiálja az "érteni" kifejezést. Láttam már olyan linuxos rendszergazdát, akinek a szintjén én is "értek" a Windows rendszerekhez.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Az én olvasatomban és nagyon leegyszerűsítve: önálló feladat- illetve problémamegoldás, továbbá a rögtönzés képessége.

EDIT: ez természetesen nem a csúcsa, hanem a kezdete :)
------------------------
{0} ok boto
boto ?

+1

Fokozzuk: *önálló* ? gugli vagy bármilyen nem lokális szörcs beleértendő?
Mert ma azért a számítógéphasználók jelentős része képes azért a problémájához megoldást keresni. Az más kérdés, hogy mennyire érti, és milyen jól szelektálja a válaszokat.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Szerintem beleértendő - én sem tudok mindent fejből, de ha olvasok valamit, azt jó eséllyel meg fogom érteni és alkalmazni is tudom az esetek túlnyomó részében. Emellett meg tudom szaknyelven fogalmazni, hogy mit keresek akkor is, ha nem tudom a tényleges megoldás- vagy terméknevet - szóval keresni is tudni kell, nem csak a találatokat hasznosítani. Kiegészítem még azzal is, hogy a legritkábban "utánzom" le változtatás nélkül a találatokban foglaltakat, ugyanis csak azt veszem ki belőle, amire akkor és ott nekem szükségem van. Megérteni igyekszem, nem utánozni.

EDIT: röviden véleményem szerint nem az a szakember, aki mindent tud, hanem aki megért egy műszaki dokumentációt és rendelkezik az olvasottak szakszerű alkalmazásának képességével.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

"Mert ma azért a számítógéphasználók jelentős része képes azért a problémájához megoldást keresni."
Akkor a környezetemben nincs jelentős rész. :D

A Linux rendszermag és környezete ma mindenkinek az életében nagyon intenzíven jelene van. Egyáltalán nem ismerni a működése alapvető jellemzőit ma bárkinek, aki üzemeltetéssel foglalkozik, azt gondolom, tényleg probléma.

a rendszermag jelene!

Megkockaztatom, hogy a Linux kernelt futtato eszkozok, rendszerek 90%-arol nem is tudja a felhasznalo vagy uzemelteto, hogy az van benne, ergo semennyire sem kell hozza erteni.

--
L

teszemazt?

mikrosütő, mosógép, tv?

ezeket nem kell rendszergazda, rendszeradminisztrátor..
üzemeltetni :) ezek csak vannak.

Pl. tűzfalak, routerek, egy rakás appliance, stb. Nem kell ám minden eszközt kernel szinten hackelni ahhoz, hogy üzemeltetésről beszéljünk.

Ez a szavazás is onnan indult, hogy van egy Linux-alapú appliance (VCSA), amihez elvileg nem kell Linux ismeret, kivéve, amikor már kell. Ezt így nem lehet kijelenteni.

Van olyan eszköz, amihez esélyes, hogy hozzá kell nyúlni előbb utóbb. A másik, hogy a Windows egy része már Linux. Akkor aki nem ért hozzá, az csak félig / háromnegyedig ért a Windowshoz is?

--
trey @ gépház

Azért a VCSA tényleg egy a szó szoros értelmében vett appliance, és eléggé zárt dobozként tekint rá a vmware, meg jól ki is van herélve. Ami linuxos tudás kell hozzá, arról adnak is doksit, oktatják a tanfolyamjaikon, kérdezik a vizsgáikon, de ettől nem leszel profi linux admin az, aki VCSA-ban csukott szemmel is elboldogul. Máshonnét nézve: a hajadra kenheted, hogy profi linux admin vagy, a VC(SA)-hoz inkább ne nyúlj hozzá, ha nem ismered. És ugyanez igaz az ESXi-re is.

Ennek ellenére azt nem vitatom, hogy lehet annak előnye, hogy valaki ért a linuxhoz, vSphere van a keze alatt, és abban van egy VCSA alapú VC. Otthonosabban fog benne mozogni amikor évente kétszer be kell rá ssh-zni. De szerintem ez annyira nem számottevő, hogy ha konkrétan a VCSA témakör mellé állítjuk a topicnyitó kérdést, akkor a "kellemetlen" vagy a "probléma" jellegű válaszokat kellene bejelölni.

"Ennek ellenére azt nem vitatom, hogy lehet annak előnye, hogy valaki ért a linuxhoz, vSphere van a keze alatt, és abban van egy VCSA alapú VC."

Köszi.

Üzemeltetek VCSA-t, Jó néhány ESXi-t, úgyhogy pontosan tudom mennyivel könnyebb a helyzetem. Van olyan Windows tudor, aki azt sem tudja mi az SSH, bejelentkezni nem tud rá. Aki Linux vagy UNIX környezetben szocializálódott, az nagy előnyben van.

Nem beszélve arról, hogy pl. volt hogy kellett scriptet írnom arra, hogy a VMware egy bugját kijavítsam. Nem állítom, hogy VMware fórumokról összeollózott scripteket egy hozzá nem értő nem tud lefuttatni a rendszerén, de azért te is érzed, hogy más az, ha tudod mit csinál, te írod a saját script-ed, mint egy idegen cuccát futtatod anélkül, hogy értenél hozzá.

Mielőtt még megjegyzed, hogy a shell script != Linux, pontosan tudom, de szerintem te is, hogy az egyik vonzza a másikat.

Azért itt dióhéjban megjegyezném, hogy hívtak már ki olyan "csak linuxos appliance"-hez (HP Lefthand) vasárnapi moziból céghez (ma se tudom mi a Terminator utolsó részének a befejezése), mert a Windows admin szerint "nem indul el újraindítás után a storage és nagy a baj", majd amikor kimentem, akkor látom ám, a konzolon, hogy "nem nagy a baj", csak az fsck fut, mert 1000x napja nem volt futtatva és emiatt automatikusan lefutott a bootkor.... A menedzsment GUI-n ez nem látszott, az tény.

Szóval azért az ilyen baklövések elkerülhetők lennének ám...

--
trey @ gépház

Másak kicsit a tapasztalataim. 4-en vagyunk a vSphere csapatban, a környezet viszonylag nagy, közel 1000 host, sok ezer vm. Én vagyok egyedül olyan aki kifejezetten ért a linuxhoz. A másik három kollégából 1db lelekes érdeklődő, otthon használ Ubuntut desktopnak, de nem több az ilyen jellegű tudása mint egy átlag Windows gépnyomóé (ami alatt mondjuk nem a titkárnőre gondolok, hanem a gamer Istvánkára, aki tud telepíteni is, meg új drivert leszedni ha úgy van). A másik két kolléga linuxos ismerete ennél is minimálisabb, de persze ssh-zni azért tudnak (ami mondjuk ne legyen már mérce, egy bokorugró junior hálózatos is egész nap ssh-zik, és lehet hogy életében nem látott linuxot).

Gyakorlatilag e miatt nem érzünk semmilyen problémát, arról nem is beszélve, hogy powershellben (ami ugye erősen Windows) a másik három kolléga sokkal acélosabban mozog mint én. És VCSA ide vagy oda, a powershell még mindig a fő csapásirány vSphere esetén.

Tudok én is példákat mondani amikor jól jött a linux tudásom, és előnyöm volt, de 4 éve vagyok ebben a csapatban, és igazából elég elenyésző a dolog, egy kezemen megl tudom számolni ezeket az eseteket. És ha nem lettem volna ott, akkor is megoldódik, max 10 perccel több lett volna a fejvakarás.

Powershell a vSphere-hez mint fő csapásirány? Mihez?

--
trey @ gépház

Alapvetően több ponton is támadhatod a vSpheret ha scriptelni akarsz:

- belépegetsz a hostokra meg a VCSA-ra, és ott mókolgatsz bash-ben (ez a legrosszabb megoldás)
- használod a linuxos SDK-t ami perl alapú, ráadásul oop, illetve tudni kell róla, hogy eléggé mostohagyerek, gyenge a doksija, kevesen használják, nem is fejlesztik olyan ütemben, viszont a webes api-kon támadja a vcentert, sokkal több lehetőséget adva így, mint az ssh-n elérhető parancsok
- használod a powerCLI-t, ami powershell alapú, szintén api-n keresztül támad, baromi jó doksija van, a vmware is láthatóan ezt preferálja, mert sokkal jobban karbantartja mint a perl-es SDK-t
- megnézed az API sepcijét, és tetszőleges nyelvben ráfejlesztesz valami keretrendszert

Ezek közül a vMware a powercli-t tolja a legjobban, mindenhol ez fog először visszaköszönni, akár doksit olvasol, akár vizsgára mész, akár valamelyik hivatalos konferenciájukra. A többi érezhetően másodvonalas.

Az esxi-re és a VCSA-ra való ssh-zgatás meg egyébként is érdekes kérdés, mert szerintem messze van a "linuxozástól". Az esetek 99%-ban az esxi-cli -t hívogatod vagy valamelyik hasonló MacGyver parancsot, és ha automatizálni akarsz, akkor bütykölheted a parsert a kimenetéhez pl. bash-ben, miközben a perl sdk-ban meg a powercli-ben mindez adott. Az utóbbinak viszont akár tetszik, akár nem, sokkal jobb a támogatása (nekem amúgy egyáltalán nem tetszik ez, de attól még látom, hogy sajnos ez helyzet).

- megnézed az API sepcijét, és tetszőleges nyelvben ráfejlesztesz valami keretrendszert

eleg laza hely lehet, ahol erre (is) van ido. Ez a labon lovod magad nem is egyszer minositett esete...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Nem is mondtam hogy ez jó, vagy hogy én ilyet csinálok :) Volt hozzá egy zárójeles megjegyzés is, amiben azt írtam hogy eléggé offtopic a megoldás, mert ahol erre szükség lehet, ott biztosan nem az üzemeltetők fogják csinálni (akik kapcsán felmerült ugye az "ért e a linuxhoz" kérdés"), hanem egy külön fejlesztőcsapat. Csak aztán kitöröltem, mert gondoltam egyértelmű :)

Nyilván tudom, hogy mire való, inkább a "fő csapásirány" bökte a szemem. A vSphere-ezés egy szegletéhez max.

--
trey @ gépház

(x) Nem probléma, de...

#define érteni_hozzá
Ha leültetnek egy Linuxos gép elé, feltalálom magam. Hogy tudnám-e üzemeltetni? Igen, de nem lenne benne sok köszönet. :)
Ha windows-os gépeket üzemeltetek, akkor a Linux ismeretek hiánya szerintem kicsit sem probléma. Ha linuxos sysadmin vagyok, akkor viszont elég nagy.

+1

BSD+Linux üzemeltetőnek vallom magam, ebből is élek. De egy irodában ülök pl. AD üzemeltetőkkel is, olyannal is, aki 20 éve csinálja és életvitel szerűen nem nyúlt még Linuxhoz, és az is lehet akár, hogy úgy megy nyugdíjba hogy nem is fog. Valószínűleg ha egymás cuccát megkapnánk 1-2 hétre, akkor rövid úton lehúzhatná a cég a rolót. Ugyanakkor én tudom mi az a Windows, meg mi az az AD, nagyjából tudom hogy működik. Ha pisztolyt nyomnának a fejemhez meg adnának pár doksit és tutorialt akkor valószínűleg össze is tudnék rakni komolyabb megoldásokat, de ezeket azért napi szinten professzionálisan nem tudnám üzemeltetni az adott cég és biznisz elvárásai szerint. A Windowsos kollégák kb. szintén így vannak a Linuxos dolgokkal.

Ez hozzáértést jelent a Windowsos kollégák esetén? Szerintem attól messze van (ahogy az én esetemben is messze lenne a fenti példában). Probléma e? Ha a fizetését és a váltási lehetőségeit megnézem, akkor vastagon nem probléma. 2017-ben ciki e? Erre azt mondom, hogy talán... Nade nem ez volt a kérdés :)

Most divat ez az értsél mindenhez is szemlélet. Legyél full stack vagy polyglot developer, ugrálj a nyelvek között, mert egy manager excelje szerint így olcsóbb. Hogy egy specialista sokszor elsírná magát a végterméken, meg hosszútávon ez lesz drágább, az jelenleg senkit sem érdekel, mert most ez az aktuális buzzword.

+1, csak hát a cégek (gondolom jobb híján) éves ciklusokkal működnek. Egy évre tervezuik a büdzsét, évente osztanak bónuszt, stb. A később mi lesz kérdésre egy korábbi munkahelyemen az egyik kolléga azt a választ adta, hogy "öt év múlva? öt év múlva én már nem leszek itt".

+1

Egy rakás helyet ismerek, ahol nincsen semmilyen linuxos szerver. Van rendszergazda, miért ne látná el a feladatait?
Linux-al akkor foglalkozik, ha az androidos telefonnal van valamelyik usernek baja, de annak megoldásához minden kell, csak linux ismeret nem.
Ja meg amikor az alap linux routert beállitja, na az meg a másik ahol semmi szükség linux ismeretre.

Nagyobb helyeknél meg több rg van és mindegyik másra specializálódik, van aki linuxozik, van aki windows-ozik.

Szóval akkor gond ez, ha van linux ismeretet igénylő feladatod, amúgy tökéletesen el lehet lenni nélküle. És természetesen ugyanez visszafelé is igaz, van ahol csak linux van szerveroldalon, oda felesleges windows ismeret, ha a win desktopokkal más foglalkozik.

Egy rendszergazdának kicsit a jövőbe is érdemes nézni, amibe ma belefekteti az idejét, annak egy részét nem baj, ha holnap is használni tudja, úgyh valszeg mindenképp érdemes egy win-es rendszergazdának is egyre inkább a linux felé pislongatni. Ha szeretne a következő cégnél is megélni. Microsofték elég erőteljesen vesztik a szerverpiacot (egy microservice architektúrájú servert például - azaz kb minden nem legacy ma készülő cucc - tuti nem windowson futtatsz. Oké, tudom, h van rá natív docker, kivéve a docker minden előnyét...)

> Microsofték elég erőteljesen vesztik a szerverpiacot

Számokat! :)

bash on ubuntu on windows :D

Van aki egyetlen alkalmazashoz ert ninja szinten es nagyon keresett szakember.

Van aki hero es mindenben tud mokolni es keresett szakember.

Van minden vagyis nincs mar lassan senki.

Linuxhoz nem erto windows admin van boven, de linuxos admin nagyon nincs, sehol.

Dilettans majom viszont sok van. Azok is megelnek, neha nagyon jol.

A majomról...

Van az a mondás, hogy "Ha banánnal fizetsz, ne csodálkozz, ha csak majmot kapsz" :D

--
trey @ gépház

Ez jó :D Akiket a nyakamba vart az élet azokat sajnos nem banánnal fizetik, pedig megérdemelnék. Nem azért mert nem ért hanem azért mert nem fogja fel, hogy miért olvassa el a 10 oldalas egyszerűsített dokumentációmat, vagy a gyártóit vagy valamit és ezek után még hazudik meg az én javaslatomat előadja mintha sajátja lenne... mindegy amíg fák és virág is van addig gyökér is lesz.

Van, aki forrón szereti.
--
ulysses.co.hu

-

Attól függ, milyen rendszert üzemeltet az ember.

Ha Windows rendszergazda, vagy kereskedelmi UNIX-ban penge, senkit nem érdekel, hogy ért-e linuxhoz is.

És persze van aki több féle Unix és Linux rendszert kell, hogy üzemeltessen, vagy Windows és Linux gépeket is.
Ezeknek meg persze, hogy kell a Linux ismeret.

Azt választottam, hogy nem probléma, mert vannak, akiknek nem az.

Még van Linux? Azt hittem, már teljesen leváltotta a systemd-OS.

+1
LOL!

Akkor probléma, ha linux üzemeltetéssel szeretne foglalkozni... Akkor viszont nagyon.
--
"Sose a gép a hülye."

ismerek windows rendszergazdakat, tok jol megvannak alapveto linux ismeretek nelkul is. sose talalkoznak linuxal munkajuk sokran.
ami nagyobb, sokkal nagyobb baj, hogy halozathoz sem ertenek, mar a vlan fogalma vagy a tcp mukodese is meghaladja a tudasszintjuket, emiatt neha eleg nehez szot ertenem veluk :)

Nem tudom, hogy ezek milyen (hacsak nem önjelölt) Windows rendszergazdák, mert a Microsoft tanfolyamokon elég keményen van hálózat és számon is kérik. Ezeket akkor semmilyen rendszergazdának sem lehet hívni.

--
trey @ gépház

van mindenfele MS* minositesuk meg talan silver partner stb.
MS halozatban (AD-s dhcp/dns allitgatas) jok de pl. managelheto switchekkel, tuzfalakkal (nem ms:)) nem boldogulnak, meg nem is ertik igazan miert van szukseg ezekre :)

kedvencem hogy a win dc1 szerver ip-je csak .5 lehet (allitolag ms igy tanitja!?), es a dhcp csak windozon jo mert maskepp nem mukodik az AD.

A'rpi

majd gelei mindjart megmondja, mi a .5 historikus oka...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

kivancsian varom, mert ms emberek mai napig foggal-korommel ragaszkodnak az .5-os ip cimekhez :(

És ezek az "MS emberek" mit mondanak? Miért ragaszkodnak hozzá?

--
trey @ gépház

Mert egy magyar KKV beszállítójuk ("On-Site Premier Support") szürkén alkalmazott kollégája ezt álmodta? :)

Fogalmam sincs, soha nem hallottam ilyenről.
Mentségemre szóljon, hogy életemben nem voltam profi (= pénzkeresési céllal) üzemeltető.

"kedvencem hogy a win dc1 szerver ip-je csak .5 lehet"

LOL? Életemben nem hallottam ilyet. Szerintem ezek lemásolták a tanfolyami anyagot. A domain-jük neve nem contoso.com véletlenül? :D :D :D

--
trey @ gépház

nem, de mindig .local :)

Az is egy már elmúlt divat. Mondjuk, legalább kevéssé káros, mint anno a Single Label Domain volt... ;)

Üdv,
Marci

divat?

Anno a w2003 sbs telepito a domainnel .local-t ajanlott fel alapertelmezetten.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ehhez én most túl kipihent vagyok. :D
(Hint: ezt a divatot a Microsoft maga erőltette, de már elmúlt, akárcsak a holdjáró cipők.)
(És ezek szerint gyanús, hogy nem találkoztál még SLD környezettel... :D )

Üdv,
Marci

marmint local.local helyett csak local ?:-P

Mindig van lejjebb.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A Silver Partner minősítéshez 1, azaz egy darab olyan ember kell, aki "Technology professional(s) must pass the technical exam assessment", szóval nem megugorhatatlan, illetve pláne nem ad garanciát a partner összes többi munkavállalóját illetően. :)

"a win dc1 szerver ip-je csak .5 lehet" - sületlenség. Amikor üzemeltettem, emlékeim szerint, egyik DC-nek sem volt .5 az IP vége és mégsem falta fel a bolygót egy mutáns hegyikecske, azóta sem.

Üdv,
Marci

Jó pár DC-t üzemeltetek és szerintem egy nincs olyan közte, aminek .5 az IP címe. Egyébként is mi az a DC1? Mitől az az 1? Az az egy van? Vagy van több és azon van az összes FSMO role? Vagy az ötből azon van a legtöbb? Vagy mi?

--
trey @ gépház

"Egyébként is mi az a DC1? " -- fogalmam sincs, talán arpi_esp tudja, én sima typonak vettem.

Üdv,
Marci

Tutorialbol ittragadt okossag:

https://technet.microsoft.com/en-gb/library/dd637790(v=ws.10).aspx

Akkor viszont a .5 az elírás :)

Üdv,
Marci

Mondom én bazmeg, hogy ezek lemásolták a tutorial/tanfolyami példaanyagot...

--
trey @ gépház

+1

+1
Nem csak a TCP, de alap dolgokkal, mint névfoldás, NAT meg hasonlók is baj volt.
Megesküdnék rá, hogy sok még azt se tudná megmondani, miért az a subnet mask, ami, és miért kell... Csak droid módra beírja.
--
"Sose a gép a hülye."

Nálunk fordított a helyzet, az infránk fontos építőköve két windows-os szerver (AD, exchange), azt külső szakértő gondozza, mert mi nem szeretjük, meg nem értünk hozzá, az infra minden más része Linuxos.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows