Black Friday ...

 ( trey | 2016. november 22., kedd - 8:46 )
Kiváló!
4% (13 szavazat)
Jó!
11% (33 szavazat)
Lehetne jobb is!
24% (76 szavazat)
Kamu.
48% (150 szavazat)
Egyéb, leírom, nem tudom stb.
13% (42 szavazat)
Összes szavazat: 314

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem lehetnek kifejezetten jó ajánlatok is, de figyelni kell, és nem mindig az olcsó tartományban. A termékek, árképzések nagy része a tudatlan tömegeknek szól, akiknek majdnem mindegy, mit vesznek, csak olcsó legyen.

Èn pl. beszereztem egy Zyxel Armor Z1 Wi-Fi router-t 28 ezerért, 59.9 helyett. Persze elötte megnéztem, hol mennyibe kerül. Jelenleg is reális a 55 ezer körüli ár érte, külföldön is. Gondolom ezt azért akarták eladni, mert kutyának sem kellett. Régi routert eladtam 10k-ért, így van egy ígéretes eszközöm kvázi 18k-ért.

Persze ugyanott elöször a 8 ezres AC-s (!) Wi-Fi router fogyott el, aminek nincsenek gigabites portjai.

Szóval nem hülyeség az akció, de nagyon oda kell figyelni, és nem minden arany, ami fénylik.

--
robyboy

+1

Én 2 éve 48e-ért vettem G8-as Microservert, mikor még bőven 80+ netto volt az ára nagykerben is.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Én is vettem egyet, viszont az említett helyen már szeptember vége óta 30eFt volt ez a router, gondolom nem pörög nagyon. Ha valaki portolná rá az owrt-t, ddwrt-t akkor lenne igazán nyerő, mert a maga a vas brutális, pláne ennyi pénzért. Viszont a Zyxel firmware állítólag csapnivaló (még nem tudtam kipróbálni, elvileg ma szállítják), nem megy az ipv6, buta, és nincs semmilyen alternatíva.

No, alaphangon beüzemelve és használva. Azzal kezdtem, hogy az alapbeállítások (WAN,LAN,Wifi) után felhúztam rá a legújabb FW-t (4-et ugrott verzióban felfelé), amit letöltött a netről, magától, ez pozitív. A frissítés eléggé lassú volt, de türelmesen kivártam.
Ami már bizonyos, hogy a grafikus felülete (ami Luci alapú az URL alapján) linux alatt Vivaldi böngészővel hibátlan, Firefox alatt hiányos. Windows 10-es gépen meg az IE11-el hibátlan, az Edge-el és a Firefox-al ugyancsak hiányos. Hiányos itt azt jelenti, hogy használhatatlan. A több mint 200 oldalas PDF-ben szépen le van írva, hogy mik a követelményei, Pop-Up, Javascript, stb... nem érdekelt nagyon. Egy biztos, hogy a Webes adminfelület eléggé kényes a böngészőre.

Stabil és gyors az eddigiek alapján. Komolyabb beállításokig még nem jutottam (Samba, FTP, DLNA, stb...)

--
robyboy

Én is játszottam vele kicsit, tényleg roppant buta. Amúgy egy OpenWRT Attitude Adjustment (12.09) van rajta, erre építkezett a Zyxel. Sajnos a Qualcomm QSDK-val van buildelve az egész, így a gyári owrt csomagok sem mennek rá kézzel (be lehet rá ssh-zni/scp-zni, ott lehetne telepítgetni).

Viszont úgy néz ki, hogy sikerült a QSDK toolchaint életre kelteni egy linux vm-ben, így most tudok rá buildelni csomagokat. A Transmission már futtatható, de még nagyon nem teszteltem. Hétvégén majd jobban belemerülök, talán egy CC port sem lehetetlen, de nem biztos hogy erre a projektre nekem lesz időm mostanában :(

Az jó hír, ha OpenWRT alapokra épül, mert akkor elvileg támogatott a hardvere, ez bíztató.

--
robyboy

Igen, már több csomagot is backportoltam rá a CC-ből, de jó lenne ha ki lehetne vágni a Zyxeles sw-t. Sok még a fekete folt azért, egyelőre jó lenne rajta bootolni egy generic owrt-t (a trunkben már van erre az architektúrára (ipq806x) image), csak éppen nem merek :) A bootloadere u-boot, sikerült is kidumpolni könnyen, most azzal játszok, hogy kinyomozzam hogy van e benne tftp recovery, és ha igen, akkor hogy lehet működésre bírni. Ha rá tudnám flashelni így a gyári firmwaret (recovery teszt jelleggel), akkor bátrabban ugranék neki a továbbiaknak :)

Na, belenéztem, és tényleg. Nem is voltam tudatában, hogy egy OpenWRT támogatású, fejlett hardvert vásárolok. Ez a legjobb az egészben.
Csak ki kell várni a megfelelö verziót hozzá - az is lehet, hogy LEDE lesz elöbb.

-
robyboy

Közben elkértem a firmware forrását a Zyxeltől, ha már GPL... :) Rendesek voltak, teljes build környezetet kaptam. A "preboot" tftp recoveryt is sikerült működésre írni. A héten szerintem meglesz a JTAG port is belül (és/vagy a serial). 2 héten belül el szeretnék jutni odáig, hogy az OpenWRT trunk-ból tudjak rá buildelni imaget, amivel legalább az alap dolgok mennek (switch, wan port, ledek, ilyesmik). A wifi nem tudom mennyire lesz kemény dió, még nem mélyedtem bele.

Látom, vágod a témát rendesen... milyen IP-n keres alapból TFTP-n? És milyen file-nevet?
Illetve, milyen gomb-kombóval lehet a TFTP-boot-ot kicsiholni belőle?

-
robyboy

192.168.1.1 az IP-je, és 192.168.1.99-en keresi a tftp szervert. "ras.bin" néven tölti le onnét a firmwaret. Bekapcsoláskor nyomni kell a WPS buttont folyamatosan, ha látod a req.-t tftp szerveren (pl tcpdump-al) akkor már el lehet engedni. Elég háklis amúgy arra, hogy milyen gyorsan jön fel a link. 100baseT-re fixálva a gépem néha sikerült, néha nem (autonegoval egyáltalán nem). Végül ami 10-ből 10-szer működött, az az volt, hogy kötöttem rá egy switchet és arra a gépem.

Amikor végez, akkor a power és a wifi2.4 led elkezd pulzálni, ekkor mehet neki egy power off/on. Nem tudom miért nem indul újra magától, vagy mennyire normális a dolog, minden esetre működik.

Ne lepődj meg, ha látszólag nem történt semmi ha ugyanazt a firmwaret próbálod ráflashelni ami rajta volt. Kiírja rendben, de a beállításokat nem írja felül. Én ezt benyaltam és csomót próbálkoztam, mert azt hittem, hogy nem írta ki :)

Köszi szépen, ez még jól jöhet.

--
robyboy

No, minap frissült a Firmware-e B.5-re, és ma reggelre eldobta az 5 GHz-es Wifi-t, majd újra s újra. Dobnom kellett rá egy reset to default-ot, most abban reménykedem, hogy ez helyrehozza.

--
robyboy

Van annak más baja is. Próbáld ki, hogy csinálsz egy port forwardot, majd próbáld meg elérni a LAN felől azt az ip:port párost amire a forwardot csináltad.

Valamiért létrehoz egy ilyen szabályt is az amúgy műkődő forward szabályok mellett:

-A postrouting_rule_nat -s 192.168.1.0/24 -d 192.168.1.145/32 -p tcp -m tcp --dport 5000 -j MASQUERADE

(a 192.168.1.145 tcp/5000-re csináltam a forwardot)

Ez persze agyonvágja a LAN felőli kapcsolódás lehetőségét.

Teljesen érthetetlen hogy miért csinálnak ilyet, vagy hogy miért nem tesztelik egyáltalán egy ilyen tök alap funkció működését. Mert hogy ezt nem nézte meg senki, abban biztos vagyok.

Windows 10-es gépre telepített Comodo Internet Security ütötte ki az 5 GHz-et, de elég rendesen, router oldalon is :)
A 2.4 GHz-en nem okozott problémát. Uninstall óta pedig ismét stabil az 5 GHz-es kommunikáció.´
Legújabb Firmware-rel azóta ismét stabilan müködik.

--
robyboy

Remélem hamar lesz rá telepíthető OpenWRT. Sajna a Digis IPv6-ot nem szereti, boot után néha van, néha nincs, de ha van is pár óra után megszűnik működni. Ilyenkor azt mondja a router, hogy van v6-os cím, a routeren csüngő számítógép is azt mondja, hogy kapott rendes címet, de kifelé csak v4 érhető el. Illetve most jött egy frissítés, és leesett a wifi sávszélessége 10-20 megabitre.

Na, én közben szívtam egy jó nagyot. Pár napja azt kezdte el csinálni, hogy az 5 GHz-en eldobta a Channel-t, a Status-on belül se volt ott semmi. 2.4-en ment tovább. Vagy restart, vagy kikapcs/bekapcs, aztán ismét jó, de nem sokáig.
A hibakeresés fő okát pár tényező nehezítette: pár napja frissítettem az FW-t a B.5-re, a Net tele van hasonló blogbejegyzésekkel, itt van ez a Windows 10-es DHCP-s anomália is... és... na igen, a megoldás: Comodo Internet Security uninstall, amit kb. 1 hete raktam fel, és azáltal lett gyanús, hogy felrak persze egy filter drivert, ami pont arra jó, hogy szívasson. Láss csodát, uninstall óta ismét stabil az 5 GHz.
Tanulság: soha többet semmilyen Comodo-t.

Megj.: mondjuk az is vicces, hogy látszólag simán le lehet DoS-olni egy hibásan megírt kliensoldali cuccal.

--
robyboy

Nekem Eset féle van, a komplett wifi valamiért most 10 megabit. És nem több, teljesen mindegy, hogy LAN-on kell egy gépet elérni vagy interneten. Várom már azt az OpenWRT-t :)

Szerintem is vannak jó ajánlatok, ha odafigyel rá az ember.
Én tavaly vásároltam be két terméket:
- Egy Alcatel Idol 3-ast előtte már fél éve szerettem volna, de sokalltam az árát így nem lett. Fridayen viszont sikerült megvenni az eredeti árnál kb 20-25.000 Ft-al olcsóbban.
- Ugyanígy vettem otthonra új routert is. Az eredeti 29.000-es ár helyett 16ezerért sikerült beszereznem.

- - - - -
XetHost

Single's dayen már bevásároltam, így számomra ez irreleváns. Úgyis Kínából jön minden, így fölöslegesnek tartom ezt az amerikai szokást figyelemmel kísérni.

Szerintem jó kezdeményezés, de lehetne ésszel is csinálni, nem úgy árazni le, mint a piacon a 100 forintos krumplit, hogy fölé írják, hogy 150 és áthúzzák.
Konkrét mostani példa: magamat szeretném meglepni Karácsnyora, autókámra néztem kicsit vagányabb első fényszórót, reális ára valóban 60k körül van újonnan. Cég behírdette, hogy Black Fridayre lesz -10% és ingyen házhozszállítás. Amúgy is szerettem volna egy ilyet, de ez most jobb alkalom, 6-7k-val olcsóbban kijönni mégis jó érzés. Erre hétfő reggel - az akció meghírdetése után 1 héttel megdobják minden termék árát 10%-al. Ez azért kicsit lehangoló, hogy most is az eredeti árááért vehetném meg, tehát tulajdonképpen nem vagyok átkúrva, de mégis olyan érzésem van..

Legalább nem fizettél érte többet, mert olyan is van. Egyébként a "legjobbak" úgy csinálják, hogy egy hónappal előre emelnek és onnan viszik "le" az árat ugyanoda, aztán a fogyasztóvédelem egy szót se szólhat. A lényeg az, hogy az emberek hajlandóbbak költeni, ha látják a leárazást és nagyon sokan elvesztik a realitásérzéküket.

Ez a magyar black friday egy aranyos vicc az amerikaihoz képest. Átfutottam a legtöbb boltot gyorsan, átlagosan 10 maximum 20% kedvezmény, nem sarkall vásárlásra. Új telefon, fényképezőgép kéne, de csak ettől még nem fogom most megvenni.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Az amerikain meg sokszor direkt az alkalomhoz legyártatott, gyengébb minőségű vacakokat adnak olcsón, nem az amúgy jó és drága terméket árazzák le. Az sem sokkal jobb.

A black friday celja egy eros gazdasagban megporgetni a piacot.

Ezen a napon szoktak learazni a keszleten ragadt dolgokat es johet a helyere az uj termek. (amit itt UK-ben siman szezon vegi kiarusitasnak hivnak.

Mo-n ahogy latom ez megint ugy mukodik hogy ulnek a szaros ezer eves cuccokon bf elott felarazzak majd kegyesen leengedik 1-5%-al az eredeti ala (felarbol jol nez ki a -15-25%).

Idézet:
Erre hétfő reggel - az akció meghírdetése után 1 héttel megdobják minden termék árát 10%-al. Ez azért kicsit lehangoló, hogy most is az eredeti árááért vehetném meg

Ha tartják az állításukat, akkor 1%-kal olcsóbban, hisz az eredeti 100 forintos termék hétfőtől 110 forintba kerül. Ennek a 10%-a ugyebár 11 ft, azaz 99 forintért megveheted. A spórolás pedig 1 forint, ami 100 forintos terméknél 1%. Szóval jó ez a blekkfrájdéj, hisz 1%-kal olcsóbban veheted meg :)

Így hóvégén már hiába akcióznak, nincs egy vasam se :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Itthon elég felejthető. Külföldön azért vannak jó fogások.

Mert külföldön arról szól, hogy megszabadulunk a 2016-os készlettől, és holnaptól már csak a 2017-es modellek elérhetőek. Ott kb mini végkiárusítás.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Gondoltad, hogy itthon is ekkora volument jelent?

emag:
"Tavalyi akciónk során 187 ezer terméket rendeltek meg az online vásárlók és ezzel 3,25 milliárd forintos bevételt generáltak."

WEB-áruháza válogatja.
Van ahol tényleg nagy engedmények vannak, máshol csak a hepaj nagy.
Van ahol a 2 hónappal ezelőtti árakat mostanra jól megemelik és abból adják az engedményt van ahol alig változott az ár és úgy adnak szolidabb engedményt.
Az az érzésem, hogy azok az áruházak ahol év közben is jók az árak élnek inkább a megemelt áras machinációval és ahol alapból magas az ár ők ténylegesen megadják alkalmanként az engedményt. Összességében ugyanott van az ember a fekete péntekkel mind a két esetben.
Persze mindig ki lehet fogni jó és olcsó dolgokat!
Én azt gondolom, ha amúgy is most akarsz vásárolni akkor érdemes erre az akcióra időzíteni, de ha nem akkor csak ezért az akcióért nem érdemes vásárolni!
Pláne nem érdemes hónapokat várni erre az akcióra.

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nemtom mi az.

Itt USA-ban a szegeny hulyek rohannak pentek kora reggel a Best Buyba, Walmartba, Targetba stb. hogy TV-t vegyenek.
Namarmost ki a korsag vesz minden evben uj TV-t?! Csak mert le van arazva, akkor megveszem ha kell, ha nem? Nem ertem az embereket.

Szerk.
Most hogy jobban belegondolok, ezeknek 5-6 TV keszulek is van a lakasba, a pincetol kezdve a padlasig. Ezek azok a tipusu emberek, akiknek ott log a tanyer (Dish network vagy DirecTV) a hazteton, 1000+ csatorna (amibol kb. 10 jo ha neznek, azok is hanyadek musorok), de ha kinyitod a hutot, akkor zabalnivalo az nincs benne.
Utalom a Black Fridayt!

Mi lenne, ha nem azzal foglalkoznál, hogy más, hogy él, ha neked nem ártanak? Szerintem ez, amit te művel károsabb.

Jo, akkor most szepen magyarazd meg azt, hogy miert karosabb az amit irtam, lenyegeben tenyeket irtam (mert sajat szememmel tapasztaltam). Tisztaban vagy Te egyaltalan az amerikai tarsadalommal es a prioritasokkal?
Idebofogsz egy temahoz nem kapcsolodo hozzaszolast, kioktataskepp? Vagy mi volt a celod?

Nekem mindig ez jut eszembe a fekete péntekről:

http://southparkreszek.info/17-evad/7-resz/fekete-pentek

Szerintem tök jó, hogy leárazzák a dolgokat. Van pár progi amit szeretnék használni, de az eredeti áron azért nem. Ilyenkor viszont elég olcsón meg lehet őket venni.

Magyarországon eléggé kamu, sokszor külföldön is. De pl. alin elég jó akciókat lehet fogni ilyenkor. Mondjuk 11-én volt ott igazán jó, be is vásároltam minden féle bigyót (fejlámpa, zseblámpa, usb töltő kocsiba stb.)

Hat pont alin volt szerintem iden eleg gyenge felhozatal, vagy alig voltak learazva a dolgok, vagy kamu volt az egesz :(

alin már hetekkel a 11.11 előtt ki volt írva, hogy mi lesz az akkori ára és nem az utolsó pillanatban emelnek/áraznak le
idén szerintem nagyon jó volt, 1-2 dologra megérte várni, így a megspórolt 1-2000 forintokon lehetett még mást vadászni :P

alin én is vártam, de azok a cuccok amik engem érdekeltek pont úgy lettek leárazva, hogy előtte vagy felárazták vagy valamiért most is ugyanannyi mint 11.11 -kor. A főnököm degeszre vásárolta magát de később ő is belátta, hogy ennek most nem volt értelme.

--
honlapom http://dyra.eu/

Olyasmi mint a lottó sorsolás. Pár ember kap valamit, a többi meg nem. És pont annyira is éri meg ebbe erőforrást(itt időt, hogy nézegesse az ember a dolgokat és hasonlítgassa az árakat) tenni, mint a lottóba.

Számomra Black Friday ... = ... kozmó kupon napok

Mi van vele? Most pénteken lesz?
--
"Sose a gép a hülye."

Egy olyan országban, ahol a zöld/sárga/barna banánt is ugyan azért az árért adják, egy kicsit viccesnek hat a bf, de majd néhány évtized múlva hátha, ha addigra vissza nem térünk a szocialista terv/hiánygazdasághoz.

Ha 100.000 termékből 1 jó neked, akkor már jó a black friday. Nem értem, minek kell fikázni ezt is.

Eredetileg ezt arra használták, hogy kiszórják az új termékeket raktárról, hogy legyen hely az új készletnek. Persze ezt is sikerült magyar módra átvenni, és megpróbálnak átbaszni mindenkit. Az egyik trükk, hogy valamit leakcióznak, de mondjuk az akcióra van egy 2-3-5db-os készlet, az meg elég gyorsan elfogy. A másik trükk a "piacos", mint amikor a krumpli ára fölé írnak egy nagyobb számot, és szimplán áthúzzák.

Akkor is van olyan akció, ami tényleg jó áron van és van is készleten a termék. Csak meg kell találni.

ennyit az 53%-os akciorol: http://imgur.com/a/5a6hd

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Egy pok a buszon: "vegyel egy parnat a jyskbe mert most fekete péter van'

--
trey @ gépház

nem kamu, hanem konkrétan átbaszás ez az egész. 2 terméket néztem meg:
Microserver, tegnap 52e Ft volt a szimpla akciós ára egy webshopban, és még volt raktáron. Ma poénból megnéztem, 44.900 a blekfrájdé ár, és nincs raktáron. de ki van írva, hogy 67.900.-ről van leakciózva 33%-os kezdezménnyel :)
Macbook air 13"-os, 289.900.- a blekfrájdé ára az egyik almás forgalmazónál, pont egy hónapja pont ugyanennyi volt. Csak akkor azt mondták, hogy akciós. :)

Tényleg ennyire könnyű az embereket hülyének nézni?

Miért lenne átbaszás az egész? Max van sok termék amikkel megpróbálnak hülyére venni, de van szintén sok, amiknél meg nem. Hogy te pont olyat dolgokat szeretnél vásárolni amik nem tartoznak az utóbbi csoportba, attól még mások jól járnak más dolgokkal, pl. én :)

Tavaly én sem vettem semmit, de mégsem gondoltam, hogy akkor biztos egy nagy szar/átbaszás az egész, mert egy csomó barátom vásárolt (számukra) hasznos és jó dolgokat. Ez ilyen sajnos.

nem mondtam, hogy vennék is. Csak kinéztem 2 terméket, aminek korábban tudtam az árát.
Ha neked sikerült olyat találni, amivel jól jártál, akkor örülök. :)

Kettő, nem is véletlenszerűen kiválasztott példa alapján következtetni arra, hogy minden esetben így van, azt úgy hívják, hogy általánosítás.

Megjegyzem, nem védem a BF-et (szerintem még életemben nem vásároltam a BF-et kihasználva, ma is csak bort veszek legalább 3ezerért, mert akkor 20% kedvezmény jár - a borok áraival kb. tisztában vagyok).
Másik megjegyzés: ez a BF-es kamu-akció a nem-BF-es napokon is jelen van. Kedvenc példám most nyárról származik: a T-s bevásárlóközpontban egy csütörtökön Gália (sárga)dinnye, darabja 99 forint. Le is mértem, bő egy kiló, tehát árilag nem rossz. Vettem kettőt, kétszáz forintba nem halunk bele. Annyira finom volt, hogy pénteken (gy.k. másnap), "nagybevásárláskor" is akartunk venni: ha jól rémlik, akkor 200 forint volt (nem is vettünk). A következő reklámújságban akciózták: 200 forintról 150-re. Nem is volt egy se :) Utána csütörtökön ismét 99 forint volt, másnap talán 250-ért árulták, persze utána akciósan árulták 250-ről 200-ra. Persze akkor is elfogyott, amikor meg 99 forint volt "suttyomban", alig vitte valaki :)

Az embereket nem nézik hülyének. Az emberek hülyék. Ezért van Black Friday is. Csak kihasználják az emberi hülyeséget.

--
robyboy

+1

+1
--
"Sose a gép a hülye."