Szervert/teljes infrastruktúrát üzemeltetek átalanydíjban. A disztribúció verzió frissítése...

Címkék

Része a havi átalánynak, pár évente be kell vállani, ezzel jár.
33% (115 szavazat)
Csak külön juttatásért csinálom meg, az átalányt ezt nem fedezi, ha nem fizetik ki marad az elavult.
15% (51 szavazat)
Nem üzemeltetek, nem érdekel, nincs véleményem, nem szavazok.
53% (185 szavazat)
Összes szavazat: 351

Hozzászólások

leginkább azt, ami a munkaszerződésben le van írva

Ez nem munkaszerződés. Hanem szolgáltatás: te X cég vagy, számítógépüzemeltetést szolgáltatsz, egységáron, átalánydíjjal (azaz mindig ugyanannyiba kerül az ügyfélnek egy adott időszakban a dolog, attól függetlenül, hogy mennyi munka volt valójában vele).
Nem arról szól, hogy te órabérben dolgozol, és mit kell megcsinálnod. Szó nincs itt munkaszerződésről, ez egy szolgáltatási szerződés egy vállalat és egy ügyfél között. Nem munkaszerződés.

Adott OS-en (pl. CentOS 6) vállalsz üzemeltetési szolgáltatást, meghatározott időponttal bezárólag. Egy teljes verzióváltás kockázata, a szükséges plusz munka egy jól összerakott OS rendszeres üzemeltetéséhez képest jelentősen nagyobb munka/felelősség/kockázat, úgyhogy azt épeszű ember plusz díjazásért vállalja be - igaz, erről a megállapodás megkötésekor részletesen, írásban illik tájékoztatni a megrendelőt, illetve az adott OS-verzió támogatásának lejárata előtt legalább fél évvel már ajánlatot illik adni a további üzemeltetésre, illetve az ahhoz szükséges migrációra.
Szerintem...

Én pl tipikusan teljes infrastruktúrát üzemeltetek. Van az ügyfélnek szervere, amin megy fájlszerver, proxy, levelezés, csoportmunka meg minden kutyafüle, van hozzá egy rakat kliense az egészt kábelek switch és router köti össze, vannak nyomtatók, stb és a klienseken van még egy rakat program, amit használnak.
Nem érdekli a szerver verziója. Az érdekli minden menjen. Menjen a háló, menjen a szerver, menjen minden program a kliens gépeken a legutolsó foxpros vacaktól a legújabb akármiig.
Szóval a vége az, hogy ha a szervert nem frissítem, akkor magammal szúrok ki, mert ha gond van mit csinálok.
Értem amit írsz, egy ideális világban így is kéne lennie, de ezt nem nagyon fizetik meg. Ha meg azt mondom minden ügyfélnek a distup előtt, hogy akkor mostantól nem támogatom ha nem fizet egy distupot, akkor hamar elfogyna az ügyfélkör és mehetnék közmunkára. Így aztán ameddig lehet elhúzva, de még időben megcsinálom magam a distupot, mondván ilyen ez a popszakma.

--
Rózsár Gábor (muszashi)

Mivel te nem OS-üzemeltetést, hanem szolgáltatásokat üzemeltetsz, így nálad a target a szamba, a levelezés, a groupware, a satöbbi működtetése. De ennek a fix költségének sem feltétlenül része az OS-verziók közötti váltás - pláne, hogy ennek elég sok tervezési, tesztelési vonzata van, ami a napi üzemhez képest jelentős plusz erőforrásokat igényel(het), ha tényleg jól akarod csinálni. Persze azt tudjuk, hogy te szereted a sajtreszelőt eredeti funkciójától jelentősen eltérő célokra használni :-P

Nem a distup előtt, hanem az OS-verzió támogatásának lejárata előtt minimum 6-9 hónappal mondod, hogy OS-t kell cserélni, amihez kell x erőforrás, és amit ilyen és ilyen ütemezésben/költséggel lehet megoldani. Nagyon sok esetben egyébként egy ilyen cserét érdemes a teljes infrastruktúra újragondolásával/újratervezésével kezdeni - nagyon nem biztos pl. az, hogy egy 5-6 évvel ezelőtt kitalált, azóta tákolt, foltozgatott, workaroundokkal az igényekhez faragott rendszert egy az egyben érdemes új OS-re átvinni.
Ez az újratervezés/újragondolás meg bőven nem az üzemeltetés része. Szerintem...

de azt se felejtsuk el, hogy egy migracio (amibe a dist upgrade is beleertendo) mindig kockazatot jelent

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Az is üzemeltetési kockázat, hogy nem frissítesz rendszeresen az elérhető frissebb és támogatott verzióra, csak ez esetben magad előtt görgeted a kockázat-galacsint és valamikor a jövőben ezt a nem realizált kockázatot egyszer csak realizálni fogod. És akkor kurvára fájni fog.

Pont arról szól a szavazás, hogy ez a verzióváltási díj benne van-e az átalánydíjban, vagy nem.
Igen, igaz az, hogy ez munka, de valakinek benne van ez az üzemeltetésben. Például az Amazon sem kér tőled külön költséget azért, mert tönkremegy a hardver és cserélni kell. Benne van az árban.

Az átalánydíjas üzemeltetés rövid, tömör célja - szerintem - , hogy "Gondoskodj róla belátásod szerint, hogy a rendszer mindig megbízhatóan, biztonságosan és problémamentesen üzemeljen".
Ez alapján a legtöbb rendszernél saját, jól felfogott érdekem, hogy frissítsek - el tekintve 1-2 teljesen zártan üzemelő célrendszertől, amit egyszer összeraktam és teszi a dolgát.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A security update meg nem dist-upgrade.

egy ido utan mar igen, ld. most jar le a debian 6 tamogatasa...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Off:

"Nem üzemeltetek, nem érdekel, nincs véleményem, nem szavazok."

Ez biztos ki lett tárgyalva már sokszor, de ilyen opció miért van? Nem vagyunk elég okosak, hogy rájöjjünk, hogy ha egy szavazásban nincs opció ami ránk v. a véleményünkre vonatkozna, akkor az a szavazás szimplán nem nekünk szól? :D

Mert az emberek szeretik elmondani a véleményüket és sírnak, ha nincs rájuk szabott opció. :)

Amúgy meg tudjuk: a vélemény olyan, mint a s.gglyuk, mindenki tudja, hogy a másiknak van olyan, de igazából nem kiváncsi rá. :D

"A +1 az a proletárlájk."

Azért, mert van egy gyökér típus a HUP-on, amelyik saját bevallása szerint ha nincs neki tetsző szavazat, akkor random beszavaz valahova, csak hogy lássa az eredményt. Mert rohadt kíváncsi típus és lusta kettőt kattintani. Az, hogy ezzel elbassza a szavazást, az pedig kevésbé érdekli, mert egy fasz. Ezért kialakult az a szokás, hogy van nekik egy gumicsont, amit nyomkodhat. Ezzel ugyan a százalékos arány elbaszódik, de legalább (remélhetőleg legalábbis) a többi szavazati opció valamelyest értékelhető marad.

--
trey @ gépház

Nehezen tudnék elképzelni az első választól eltérő esetet.
Ugyanis ha hanyagolom az ésszerű frissítést, akkor magammal szúrok ki.
Hogy a frissítés ne legyen benne az árban azt csak egy árverseny kényszerítheti ki, de akkor a külön frissítést sem fogják megfizetni, tehát saját magamat zártam csapdába.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

szerintem bele kell epiteni az atalanyba, masfelol hanyszor kell egy evben dist-upgrade? 0,4 korul?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

0,4 ? Attól függ milyen distrib :)

A szokásos frissítéseket persze én is elvégzem. De egy Centos 6 -> 7 cserét már annyira nem szeretnék bevállalni. Bár mostanság a Centos 7től már lesz "normális" megoldás distupgrade-re redhatéknál is. CentOS6 pl 2020ig supported lesz. Sőt.. még a Centos5 is 2017-ig :)

Szóval hajrá. Amúgy meg ha pl fájlszerverről van szó, ami nem lóg kinn a neten, akár pötyöghet még tovább is mondjuk egy centos6 mint 2020.

A kettő együtt jár sajnos, bár nyilván egy bizonyos szintig. Az egy megrendelőnek sem elég, hogy frissítgetsz aztán lesz valami. A fejlesztő urak egész elképesztő dolgokkal tudnak előállni, példul a saját maguk által bekapcsolt debug módot, idézem: "Sajnos garanciális javítás keretében nem tudom vállalni" c. eposszal tolják vissza és jön a "biztosrosszaaszerver" szöveg. Borzasztó idők mennek el az ilyenekkel.

Én magam megcsinálom a verzió frissítést, bármekkora szívás is. (pl most is lesz egy samba3->samba4 váltás is a distupnak hála, aminek a korrekt megoldása az egész újraépítése nulláról lesz. ...és ez egy 10 éve üzemelő jól belakott romaing profilos tartomány, mindenféle extrákkal, szóval cummedli lesz.)
Ugyanakkor több helyről is azt hallottam, hogy másoknál ez fizetős. Akár még úgy is, hogy adott esetben az átalány amit kérnek több, mint amit én kérnék.

--
Rózsár Gábor (muszashi)

A kérdés szerintem az, hogy "IaaS" vagy "PaaS" jellegű a vállalt üzemeltetés...