Tennél / teszel nemjogtiszta adatot (zene, film, szoftver P2P forrásokból) egy nagy multicég felhőjébe?

Címkék

Nem, de semmilyen más adatot sem tárolnék felhőben
32% (81 szavazat)
Nem, csak jogtiszta anyagot tárolnék felhőben
39% (99 szavazat)
Igen, de csak annyit, amennyit nagyon muszáj belőle egy másik nekem épp szükséges online szolgáltatáshoz
11% (28 szavazat)
Igen, de meggyőződnék róla, hogy máshol is tárolom
12% (29 szavazat)
Igen és megbíznék abban, hogy csak ott van tárolva
6% (15 szavazat)
Összes szavazat: 252

Hozzászólások

Nem warezolok, nem torrentezek, tudtommal nem használok !jogtiszta programokat, nem tárolok !jogtiszta adatot, így szóba sem jön, hogy ilyen jellegű adatot felhőben tároljak.

--
trey @ gépház

Mi az, hogy illene? Honnan tudhatnám 100%-ban biztosan? Te minden egyes szoftver EULA-ját betűről betűre átnyálaztál? Jogász vagy? Sokszor ilyen kérdésekről jogászok vitatkoznak bíróságok előtt évekig. Hogy tudnál te ilyen témában bármit is laikusként kijelenti biztosan?

--
trey @ gépház

En elvbol nem tarolok semmit felhoben.
Nem veletlen nevezik sok helyen "kod"-nek.
--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Semmit nem tárolok felhőben, egy nagy humbug az egész, azért találták ki, mert kellett valami újdonság, amit el lehet adni. Nehogy már biztonságosabb vagy praktikusabb legyen a felhőben tárolni a fotóimat (amelyek eléréséhez netkapcsolat kell), mint egy hordozható merevlemezen. Vannak olyan jellegű adatok is a gépemen, amelyeket nyugodt szívvel tennék fel egy cég szerverére, ezekért viszont annyira nem kár, hogy nem éri meg a fáradtságot, hogy feltöltsem a felhőbe, fizetni meg pláne nem fogok érte. Nem tudom, hogy ki és miért használja a felhőt adattárolásra.

Hát, mondjuk a nyaralás alatt a telefonomon készült fotók feltöltődnek a cloud-ba, amit egy mozdulattal meg tudok osztani ismerősökkel, családtagjaimmal. Nem kell vinyót cipelni, másolgatni, stb. Ha doksit irok, akkor azt is a cloud-ba (google docs) tárolom, amit hasonlóan egy mozdulattal meg tudok osztani mindenkivel, akit érdekel, és egyszerre tudjuk szerkeszteni. Ha gyorsan meg akarok valamit nézni, akkor azt a telefonomon, céges, otthoni számítógépen, vagy akár a tabletemen is elérem. Ja, és tök ingyenes.

Nem tárolok sehol sem illegális tartalmakat, de ha tenném se lenne ennyire egyszerű a helyzet:
* ha bármikor újra könnyen meg tudom szerezni, akkor: Igen és megbíznék abban, hogy csak ott van tárolva
* ha vért izzadva jutottam csak hozzá, akkor: Igen, de meggyőződnék róla, hogy máshol is tárolom

Ezt a válaszlehetőséget megmagyarázná valaki egy use case-zel?
"Igen, de csak annyit, amennyit nagyon muszáj belőle egy másik nekem épp szükséges online szolgáltatáshoz"

Fiktiv pelda:

lepeertopeerezett mp3-bol akarsz csengohangot tenni egy appal a telefonodra es muszaj hozza felraknod Dropboxba azt az egy zenet, mert konnyebb a myrintgone ltd nevu startup szolgaltatasaval es annak a dropbox integraciojaval megcsinalni es beallitani a csengohangot okostelefonodon (egyszeruseg kedveert legyen Android), mint audacity-vel megcsinalni es utana a megfelelo formatumban a megfelelo mappaba tenni. Tfh a myringotne-nak van hozzaadott erteke, pl alavaghatsz oldschool tarcsas telefon csengest a zenednek es preview-olhatod hogy szol a ketto egymas ala keverve, igy azt se lehet ramondani hogy "de hat audacity-vel ez cloud nelkul is megy fel perc alatt".

Én Google driveba szoktam filmet letölteni, hogy aztán onnét haver átmásolhassa.
Tehát csak annyi ideig van ott még letölti.

+1

Az ilyen "ingyenes" felhoszolgaltatasok nyilvan nem arra kivancsiak, hogy a jomunkasember mit warezol, de azert szerintem megvan a lehetosege, hogy egyszer ez is problemat okozhat. Abban eleg biztosak lehetunk, hogy minimum a log jo sok evig tarolva lesz. Ha akarjuk ha nem.

Mikor várható a digitális „artisjus” matrica?

Ha valamit letöltök torrentről (a törvények szerint ez legális), az akkor jelen kérdésfelvetés szerint legális vagy nem ?

--
Ha nincs internet akkor minek az áram ?

A fajl nem attol lesz nem jogtiszta, hogy letoltotted, a megosztasa volt az illegalis cselekedet. Mivel a torrent (es a legtobb fajlcserelo protokoll) alapvetoen jogtiszta es nem jogtiszta anyagok terjesztesere is alkalmas, igy kozvetlenul a letoltes cselekmenye meg nem nevezheto buntenynek. A lopott holmibol vasarolni nem bun, de lopni az.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Amennyiben a vevo tisztaban van az aru szarmazasaval, valoban. A legtobbszor azonban a gyanutlan vasarlokat nem szoktak megvadolni, inkabb az eladot terhelik ezek a bunok is.

Hatarmezsgye, hogy a torrent pontosan minek minosul. A jogtisztan szerzett anyag egy az egyben torteno tovabbadasa es atvetele meg nem fer bele az orgazdasag kategoriajaba (hiszen a tovabbadott cucc nem az orgazdasag altal lefedett forrasbol szarmazik), am a nem jogtiszta cucc tovabbosztasa erosen kerdojeles - bar az orgazdasagra vonatkozo torveny ezt sem nevezi meg forraskent, de ha nagyon akarjak, ra lehet huzni. Gondolom hagytak a birosag szamara is kiskapukat, hogy ha nagyon el akarnak itelni valakit, megtehessek.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Van egy csomó idézet és vagy leírás amit innen onnan kimásoltam és bepakoltam jegyzetzömbe. Amit a dropboxba mentek de használom az "evernotét" is. Erős sejtésem van, hogy van köztünk olyan ami illegálisnak minősül. Nagyon nehéz manapság "tisztán" és szerzői jogot nem sértve maradni.

--
honlapom http://dyra.eu/

Ami engem legjobban kiakaszt, az a könyvek helyzete. Egy rakás könyv van, amit már se nyomdából, se antikváriumból nem lehet beszerezni. Szóval még ha akarna az ember,
akkor sem tudna érte fizetni. A másik amitől megőrülök, az a Kindle szabályozás. Amerikában regisztrált kindle-m van, a német amazonról nem tudtam könyvet venni, papír
alapon pedig nem akartam megrendelni, más forrást meg nem találtam. Pedig akartam érte fizetni, de nem hagyták.

"Igen, de meggyőződnék róla, hogy máshol is tárolom / Igen és megbíznék abban, hogy csak ott van tárolva"

Komolyan van, aki azon aggodik, hogy elvesznek a google driverol a warez filmjei?

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

Egy warez film ~15Gb (vagy közepesbe 6-8, ami ez alatt van az ált. nem HD, de ha már warez nehogy már még rossz minőség is legyen, vagyis szerintem a warez és a nemHD pazarlás), Google drive ingyenesbe nem ad annyit, a meg már fizetett annyit, had aggódjon már hogy eltűnik valami, amit adott esetben nehezen szerzett meg + feltölteni sem 1 perc volt.

Csak mert ilyen lehetőség nincs a szavazásban:
Tárolok, de elég nehéz jelszóval védett rar-ban.
Főleg app-ok, androidra.

Jelenleg nincs, mert nem akarom magamat szivatni a kis 1MBites feltolteskevel. Regebben volt 1-2 ISO fajl, amit a melohelyrol toltam fel, mert kellett itthoni kiserletekhez, de most mar azok sincsenek meg, raadasul van par jo helyre accom, szoval nem is kellenek.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

nem jogtiszta anyagot egyébként sem használok

Számomra a kérdés is fura:
"zene, film, szoftver P2P forrásokból" vs. "..megbíznék abban, hogy csak ott van tárolva"

Ha nem "jogtiszta" - bár ezt a szót töröltetném a szótárakból is - akkor biztosan nem kritikus, hiszen reprodukálható, és megvan az eredeti is valahol, tehát NEM csak ott van tárolva.

Sőt lehet jobban jár a 'tulaj' ha elveszti a varezolt (és backdoorozott) szarait, és beszerzi tiszta forrásból ;)

A saját munkáim tárolásával kapcsolatban már értelmezhető a kérdés, arra ezt válaszolnám:
Igen, de csak titkosítva, és meggyőződnék róla, hogy máshol is tárolom.

--
zrubi.hu

A felhőnek egyetlen értelme társadalmi szempontból, a hatalom a valós időben képes lehet ellenőrizni minden személyesen használt, digitális formában létező, terjeszthető adatot. Hogy teszi-e? Lehet, de ha jelenleg még elavult a hatalomgyakorlás eszközrendszere, akkor amint "felnő" a feladathoz, fogja.

Másrészt, folyamatosan nő azok száma akik, kényelmi okok miatt a felhőre bíznak minden adatot ami életükhöz, személyükhöz fűződik. Gyakorlatilag "nyitott könyv" minden "alatvaló" állampolgár, azok számára, akik azt a felhatalmazást kapták demokratikusan, hogy életükben vagy halálukban gondoskodjanak róluk.

Nem lebecsülendő mellékhatás, - hasonlatosan ahhoz a feudalizmus végén, amikor a jobbágyokat, parasztokat megfosztották a földjüktől, hogy a kialakuló, korszerű ipar számára tartalék munkavállalókat biztosítsanak, - a "megfosztó tényező" a "felhő", a mai munkavállalók mobilitás-növelőjeként játszik szerepet, és hozzájárulhat a humán erőforrás könnyű, "globális" méretekben történő tereléséhez.

Már csak valakinek a "felhőben lakást" kellene kitalálni és lőn mennyország! (Azért ezt nem bibliai értelemben gondoltam, mert úgy már többezer évvel ezelőtt kitalálták...)

Véleményem szerint, már pár éve mobilnak nevezhető, miniaturizált eszközöket hoztak létre, hatalmas adattárolási kapacitásokkal, hogy minden digitális formában létező adatunkat magunkkal "cipeljük" egy életen át, sőt online esetben gond nélkül oszthatjuk is ilyen módon másokkal is. Menteni meg felhő esetén is tanácsos, mert egy "bankcsőd" esetén, futhatunk adataink után is, a csőd a szolgáltatók esetén "minden gond" nélkül, időről-időre bekövetkezhet. A mi eszközeink, a mi felelőségünk. Ahogy az életünk is.

És az, hogy valaki akaratom ellenére szinkronizálja a személyes adataimat egy felhőbe, csupán "kényelmi" szempontokat szem előtt tartva, k*rv*ra nem teszik. Az én adataim, az én döntésem kell legyen a szinkron is!

Nem osztom meg a zenéket, amiket ingyen töltöttem le magamnak, de feltöltöm felhőbe (Google Music). Magyar jog szerint legális, jenki jog... Ja, azt lesz*rom. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Mondjuk jogos. Érdekes jogi helyzet áll elő, ha pl. Azure-ba* tolod a privát zenegyűjteményt, mert ott hivatalosan is te maradsz az adat tulajdonosa, pedig fizikailag "átadtad" harmadik személynek.

* Bele se kezdjetek! :) Itt nem a MS a lényeg, de a többi szolgáltatást nem ismerem olyan szinten, hogy ebben a kérdésben fel tudjam mérni a helyzetet

néhány libgenről begyűjtött ebookot tárolok gdrive-on, mást nem

A kérdésre adható válaszok inkonzisztensek...

teszel nemjogtiszta adatot (zene, film, szoftver P2P forrásokból) egy nagy multicég felhőjébe?

* Nem, de semmilyen más adatot sem tárolnék felhőben
* Nem, csak jogtiszta anyagot tárolnék felhőben
Igen, de csak annyit, amennyit nagyon muszáj belőle egy másik nekem épp szükséges online szolgáltatáshoz
Igen, de meggyőződnék róla, hogy máshol is tárolom
Igen és megbíznék abban, hogy csak ott van tárolva

felhő != nagy multicég felhője

És mindemellett hiányzik az (inkább leírom) :)
De főleg ez hiányzik nekem: * nem használnám egyetlen nagy multicég felhőjét sem semmire *
:D

--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Egyéb: ilyesmi dolgokat (zene, programok, stb) nem tárolok felhőben.

Jellemzően csak saját magam által készített dolgok (fényképek a telefonomról + jegyzetek) kerülnek fel.