HOVD 2008 - Kedvenc Linux disztró

Címkék

archlinux
3% (43 szavazat)
debian
23% (299 szavazat)
fedora, red hat, centos, oracle enterprise linux
5% (61 szavazat)
frugalware
2% (25 szavazat)
gentoo
9% (111 szavazat)
mandrake, mandriva, blackpanther os
2% (27 szavazat)
slackware, zenwalk, slamd64, slax, bluewhite64
4% (53 szavazat)
suse, opensuse
5% (68 szavazat)
*ubuntu
43% (543 szavazat)
uhu-linux
4% (46 szavazat)
Összes szavazat: 1276

Hozzászólások

Szegény Uhu, élt már meg szebb napokat is...

mióta UHU-zom, ennyire "mélyponton" még nem voltatok, frissítések alig, dev ág alig, levlistákra alig reagáltok, az általad nyilvánosság előtt (szabad szoftver esték) bejelentett változások sehol, akkor ne csodálkozzon senki, ha egyre csak zsugorodik a felhasználói bázis...

--
by Mikul@s

Hát igen, én is csak lesek, hogy újabban olyan kérdések merülnek fel a listákon, amikre még én is tudok választ dobni. Pedig messze nem ástam még mélyre magam. Egyébként potenciális bázis lenne, csak annyira csend van körülötte, hogy az már fájdalmas.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Sokáig vacilláltam... Használok Uhut is, Frugalt is. Aztán az eredmények ismeretében döntöttem. Meg talán a Frugalt még csak most kezdem kiismerni. Lehet, jövőre változik a helyzet.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Azért szegény SUSE eredménye is elszomorító, és szerintem indokolatlan!
De hát ilyen egy szavazás...

----------------------------------
Pintér Miklós
blog: http://blog.pintermiklos.hu/

Kiváncsi vagyok a sima Debian vagy Ubuntu párharc idén hogy alakul, hajrá Debian :-))

Hamarabb kellett volna jönnöm, és akkor talán a LinuxFromScratch is itt lehetne.

Slackware 10.2, 2.4.31-es kernel. Nem látom értelmét váltani.
> Sol omnibus lucet.

Frugaware 0.9-et használok, de az ubuntut jelöltem be. Az lenne a kedvencem, ha menne rajta a nvidia-driver a GeForce6600GT-mhez :(
Frugalware-n csont nélkül megy.
A gramps viszont pont fordítva.
Az ubuntu így marad virtualboxban egyelőre.
____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

"szegeny UHU"-t jeloltem be, de most CB-hasznalok. Az Ubuntu valami szubjektiv ok miatt sosem volt szimpatikus nekem, de miota rabukkantam a CB-re, azota ugy gondolom, csak van abban valami, hogy mindenki Ubit hajt! A CB-vel abszolut semmi gondom nem volt, ilyen disztrib meg nem fordult meg eddig nalam.
Az UHU azert inkabb van a magyar felhasznalok kedvere faragva, elobb-utobb megterek hozza (amint lesz merevlemez a gepemben).

Tényleg megért már szebb napokat is az UHU. Azt azért nem értem, hogy a Frugalware miért kapott ilyen kevés szavazatot. Magánvéleményem, hogy egy igazán jól összeállított disztribúció. Nemrégen váltottam UHU-ról Frugalware-re. Nem bántam meg.

Az UHU-nak úgy az 1.0 környékén volt egy eléggé pezsgő kampánya. (Lehet, hogy spontán kampány volt, mint az első magyar Linux.)
A Frugalware fejlesztői, meg "csak" "csöndben" fejlesztenek, félévente jönnek ki a releasek és egy post ide a HUP-ra, hogy ismét kijött egy újabb verzió vagy teszt verzió.
Nekem nagyon tetszik a Frugalware, csak nehezen váltok. Így marad a RedHat vonal (CentOS meg Fedora). Ha most kezdenék linuxozni szerintem a Frugalware mellett döntenék.
--
не закурится!

Uhu ForEveR!

Engem nem érdekel, hogy mi friss benne, mi elavult. Hétköznapi használatra jó. HA meg valami spécit akar az ember, egy kis forrásból telepítés megold bármit. Persze 5-6 forrásnyi függőség nekem is elveszi a kedvem, de akkor meg is érdemlem. Ha tényleg kell valami, meg lehet csinálni. Nem csak kész p****, meleg málé...
A legfőbb ok, amiért használom, hogy magyar disztró, és annak is mondja magát. Sajnos halottam olyan elmebeteg véleményt, hogy valaki pont ezért nem használja... Szerintem a szoftverek terén is érvényesül a gazdasági verseny: Ha a "vásárlók" nem öntudatosak, és nem a hazait részesítik előnyben, azzal összességében a társadalomnak okoznak kárt, tehát saját maguknak is (gondoljunk csak a mezőgazdaság, élelmiszeripar, textilipar helyzetére: magyarnál van olcsóbb = jobb, tehát nem azt vesszük, a szomszéd nem tudja eladni a portékát, megy segélyre, mi meg fizethetjük az eltartását. Ahelyett hogy a munkáját becsülnénk meg díjazással. Így joggal várnánk el mi is viszont).
Na mindegy, nem itt fogom megváltani a világot... :-)

Bízom benne hogy a sas -ühüm- Bagoly (Uhum) újra repül!

Aki egyetért a fenti okfejtéssel, nyugodtan szavazzon az Uhura, s írja le hozzászólásban, hogy mit használ. Köszönet a korábbi szimpátia szavazónak (begyu)!

Egy mezei linux user.

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

"Sajnos halottam olyan elmebeteg véleményt, hogy valaki pont ezért nem használja"

Magyar fejlesztés, magyar nyelvre kihegyezve -> relatíve nagyon kicsi célközönség -> relatíve kis fejlesztőcsapat -> kevés csomag, kevés fejlesztés. Nálam emiatt nem nemzetközi disztró eleve kizárva (ettől még lehetne főleg magyar fejlesztésű, pl. Frugalware). (Tudom, 2.0 óta angol is támogatott, de egyéb nyelvekre lokalizációra nincs kilátás, és egy angol nyelvűnek sincs sok oka arra, hogy Uhut használjon.)

"Szerintem a szoftverek terén is érvényesül a gazdasági verseny"

Ingyen használt szoftver esetén mivel okozok előnyt/kát bárkinek azzal, hogy magyar/nem magyar szoftvert használok? Amúgy szoftverek esetén inkább a szabad szoftver mozgalom érdekeit veszem figyelembe (ami minden disztrót befolyásol), ebből a szempontból pedig fontosabbak a nagydisztribúciók.

"magyarnál van olcsóbb = jobb, tehát nem azt vesszük, a szomszéd nem tudja eladni a portékát"

Ha Magyarországon nem lehet gazdaságosan (a külföldivel a szabad piacon versenyképes ár/érték aránnyal) előállítani egy terméket, akkor nem kell gyártani, át kell állni más termék gyártására. A szocializmusban fenntartottak veszteséges termeléseket, nem lett jó eredménye.

"Ingyen használt szoftver esetén mivel okozok előnyt/kát bárkinek azzal, hogy magyar/nem magyar szoftvert használok?"

Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam: '...érvénysül a gazdasági verseny következő törvényszerűsége:...' Minél többen használnak egy szabad szoftvert, annál nagyobb közösség szerveződik köré, annál többen rahatnak hozzá. Meg vannak még olyan elvetemültek, akik hajlandók 10000 forintot aadni egy dedikált uhu 2.1-ért akkor is, ha már egy ideje használják!
Én meg arra lennék kíváncsi, hogy a szabad szoftvereknél te hogyan értelmezed az alábbiakat (enyhe ellentmondást látok...):

"Ha Magyarországon nem lehet gazdaságosan (a külföldivel a szabad piacon versenyképes ár/érték aránnyal) előállítani egy terméket, akkor nem kell gyártani"

[off]
Mellesleg szerintem ezt te sem gondolhatod komolyan. Mindenki tudja, hogy nem csak az anyagiak dominálnak minden termelésnél. Maradva az élelmiszernél, mint példánál, igen fontos az élelmiszerbiztonság, ami a pénztárcájában turkáló vásárlót csöppet sem izgat, míg nem szennyezett, kinai melanin (vagy mi) tartalmú tejporral előállított tápszert ad a gyerekének... Maradjunk annyiban, hogy az állam, vagy egyéb szervezet ésszerű beavatkozása fontos a folyamatok szabályozásában. Apropó, állam bácsi. Nyugodtan támogathatná a microfos helyett megrendeléseivel az uhu linuxot... :-D

Gondolom jól tudsz angolul. Ha nem, "tegyük fel hogy" ! Ez esetben egy angolul jól tudó, nemzetközi szoftvert használó egyén mi a fen*t keres egy magyar linux portálon? Hiszen az ő rendszerén amúgy is jó eséllyel angol nyelven van minden, tehát ezen a nyelven jut a leggyorsabban az információkhoz. Különben sincs ideje megvárni a magyar fordításokat. Nemde? Mégis valahogy az anyanyelven olvasás jobban esik. Na így vagyok én is az UHU-val. Magyar emberekkel, magyar rendszerrel könnyebben szót értek, szívesebben ismerkedek, mint egy "nemzetközi"-vel. Remélem, ez nem bűn, vagy gáz, bár őszintén nem érdekel!
[/off]

Ha neked más rendszer jön be, használd örömmel! Én is ezt teszem. Egyelőre még disztró-szabadság van! :-)

Üdv.:
Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

"Minél többen használnak egy szabad szoftvert, annál nagyobb közösség szerveződik köré, annál többen rahatnak hozzá."

Épp ezért vannak a nemzetközi disztrók előnyben. Viszont milyen gazdasági előnyt jelent Magyarországnak, ha egy magyar közösségi fejlesztésű disztró előnybe kerül egy külföldivel szemben? (Árucikkeknél még érthető, hogy itt adóznak stb.) Amúgy ha jól emlékszem, az UHU nem közösségi fejlesztésű, hanem az Uhulinux Kft. fejleszti, úgyhogy nincs szó hozzárakásról.

"a szabad szoftvereknél te hogyan értelmezed az alábbiakat"

Mint írtam, magyar fejlesztésű (vagy egyéb korlátozott közösség által fejlesztett) disztribúció nem tudja pl. elérhető csomagok számában, frissességében megközelíteni a nagydisztribúciók szintjét.

"Maradva az élelmiszernél, mint példánál, igen fontos az élelmiszerbiztonság"

Ár/érték arányról írtam. Az értéknek természetesen a biztonség is része. Ha a magyarok garantálni tudják, hogy biztonségosabban a termékeik, mint a külföldiek, akkor van értelme azt venni, de nem látom, ezt mi garantálná.

"Ez esetben egy angolul jól tudó, nemzetközi szoftvert használó egyén mi a fen*t keres egy magyar linux portálon?"

Én leginkább azt, hogy az angol oldalakon megjelenő cikkmennyiséget nincs időm elolvasni, a HUP-on lejönnek a fontosabb dolgok. :)

"Remélem, ez nem bűn, vagy gáz" "Egyelőre még disztró-szabadság van!"

Én csak azt állítottam, hogy nem elmebetegség azért nem használni egy disztribúciót, mert magyar fejlesztésű (és a célközönsége is gyakorlatilag a magyarokra van korlátozódva).

YES: "Amúgy ha jól emlékszem, az UHU nem közösségi fejlesztésű, hanem az Uhulinux Kft. fejleszti,"
NO: "úgyhogy nincs szó hozzárakásról." -> http://uhu.linux.hu/

"Viszont milyen gazdasági előnyt jelent Magyarországnak, ha egy magyar közösségi fejlesztésű disztró előnybe kerül egy külföldivel szemben?"

és miért/milyen előny, ha nem?

A magyaroknak biztonságosak a termékeik pl.: fuse, ntfs-3g

(Amúgy van valami igazad, mert magyar találta ki, hogy általában hogy kell kitalálni azt amit számítógépnek nevezünk, oszt ebből nem sok gazdasági előnyünk van.)

"és miért/milyen előny, ha nem?"

Nem előny, ha nem. Viszont kodmen kb. azt írta, hogy azért használjunk magyar disztrót, hogy támogassuk a magyar fejlesztést, és ez az, amire szerintem nincs szükség.

"A magyaroknak biztonságosak a termékeik pl.: fuse, ntfs-3g"

Ezek valóban jó cuccok. Hogy biztonságosabbak-e, mint más programok, azt nem tudom, nem látom, hogy miért lennének. Viszont ami a nagy különbség az UHU-val szemben: ezek az egész világon használt, hiánypótló fejlesztések, amiket épp magyarok írtak, nem pedig direkt magyar célközönség számára készült szoftverek, amiket a felhasználói körük számára az lenne hivatott kiemelni a hasonló projectek közül, hogy magyarok.

A magyar fejlesztés általában követő fejlesztés,
értelme pedig van,
mert az ilyen fószerek mint én (statisztikailag nyugdíj előtt) 35 év felett általában elvesztik az anyanyelvmegszerző képességüket - ezért nem hátrány, ha alap dolgok man szinten is magyarul vannak, rögtön kipróbálható/használható formában.
Legalább a kályha (ahonnan elindulunk) magyar feliratos.
Majd menetközben megtanuljuk alkalmazni az ilyen angol kifejezéseket pl.: spakni, brűgvasszer, sparhelt, vatta fakk (tudja a gyik), end odersz (ha már muszáj leírni azt, hogy bájt - ami olyan mintha nyútont is írnánk).
Szóval Altzheimerékhez való csatlakozás előtt azt a pár évet nem kell süketen eltölteni idegen ország fizetős op.rendszeréhez kötve.
Én a magyar fejlesztést kiváló ugródeszkának tartom. Az elején nem baj, ha ismerős, kifürkészhető zsombékokkal találkozunk a kezdők számára ingoványosnak látszó talajon.
Hidd el, azoknak is kell adni lehetőséget akik nem az EMG-666 (sz)ámítógépen kezdték (1 kB memória, magnókazettás tárolóegység, 3 soros 16 karakteres CRT, 16 karakter széles ékezet nélküli "sornyomtató"), hanem most félidő után esnek be a moziba.

Grafikus felületen a nagydisztribúciókban is (legalábbis openSUSE-n) minden magyar, és nincs gond a magyar nyelv használatával. Persze ha egy alkalmazás fordítása hiányzik, vagy nem teljes, akkor bekerülnek angol szövegek, de ez UHU-n se lehet nagyon másképp, mert az opciók:
- nem szállítani ilyen alkalmazást: nagydisztribúcióban se kötelező használni,
- betenni hiányos fordítással: ekkor ugyanaz a helyzet,
- lefordítani: ekkor, gondolom, a fordítást beküldik a fejlesztőknek, így a nagydisztribúciókba is bekerül.

man oldalak tényleg nincsenek lefordítva, de ez pont a kezdőket kevéssé érdekli. Nekik akkor nyújtunk alternatívát, ha nem kell parancssort használniuk.

"idegen ország fizetős op.rendszeréhez kötve."

Fedora/openSUSE/Ubuntu/* mennyivel fizetősebb, mint az UHU?

Minél többen használnak egy szabad szoftvert, annál nagyobb közösség szerveződik köré, annál többen rahatnak hozzá.

Erre nem lehet disztrót alapozni, mert a hazai közösségnek esze ágában sincs, hogy bármit hozzáadjanak, vagy önzetlen módon beszálljanak a fejlesztésbe. Ez valahol érthető is, mert nem elég egyetlen kódot javítani, ha az a javítás másik 10 ponton veszélyezteti a rendszer működését. Ehhez rendszerfejlesztői szinten át kell látni az egész rendszert, erre tulajdonképpen csak a disztró fejlesztői képesek, vagy olyanok, akik napi 24 órában bújják a disztró kódját. Persze vannak kivételek, ezek eddig is adtak hozzá a fejlesztéshez, viszont az nem elég egy rendszer fenntartásához. Ezért kell, hogy egy "cég" fejlessze a rendszert.

Mint írtam, magyar fejlesztésű (vagy egyéb korlátozott közösség által fejlesztett) disztribúció nem tudja pl. elérhető csomagok számában, frissességében megközelíteni a nagydisztribúciók szintjét.

Mi a fenéért kellene akkora csomaghalmazt karbantartani mint ami a multi-disztróknál van?! A csomagok fele "semmire" való és minőségen aluli program. A rendszer használatához vagy használhatóságához elegendő párszáz megányi programcsoport. Az ami a felhasználókra jellemző, hogy mikor megjelenik a gtk-2.221.02.01.01111 verzió és azonnal telepíti fel, mert az a legújabb, utána meg nyafog, hogy ez sem jó, az sem jó. Én verzió-betegeknek hívom őket:D Itt jönne képbe a közösség, a közösség csinálgassa azokat a csomagokat amire a cég kapacitása már nem elég.

Ár/érték arányról írtam. Az értéknek természetesen a biztonség is része. Ha a magyarok garantálni tudják, hogy biztonségosabban a termékeik, mint a külföldiek, akkor van értelme azt venni, de nem látom, ezt mi garantálná.

Már hogyne garantálná. Egy kompaktabb rendszert sokkal könnyebb karbantartani mint az óriás disztrókat, ahol futószalagon gyártják a csomagokat. Egyébkén pl: az übermutli Ubuntu olyan gyermekbetegségekben szenved ma, amit más disztróban évekkel ezelőtt javítottak már.

Én csak azt állítottam, hogy nem elmebetegség azért nem használni egy disztribúciót, mert magyar fejlesztésű (és a célközönsége is gyakorlatilag a magyarokra van korlátozódva).

Tényleg nem, csak nevetséges. De hát ilyenek vagyunk és ez látszik a gazdaságon is. Nekünk sosem volt jó a hazai, de ha azt már külföldről kellett megvenni, akkor az volt a legjobb.

Bár, mint szabad, ingyenes szoftver nem befolyásolja közvetlenül a gazdaságot, hogy használod, vagy sem. De közvetetten, nagyon is. Gondolj csak a pillangó-hatásra és az okaira, vagy hogy most egyes önkormányzatoknál miért Ubuntu van, hogy miért tűnt le az UHU, pedig milliókba került nekik a fejlesztése.

[off]
És az is tévedés, hogy ha egy gazdaságban nem éri meg mondjuk tejet termelni akkor mást kell. Ugyanis az a gazdaság csak tejet tud termelni, mert azt termelt 100 évig. Vagy beavatkoznak vagy az egész gazdaság tönkremegy, persze ha tönkremegy akkor nem lesz vásárlóerő, így az is tönkremegy, vagy kivonul a piacról, aki miatt a piac torzult. Ez egy lassú folyamat, de nem véletlenül tartunk itt. Az egy jó dolog ha a piacon verseny van, és ha a vásárló olcsón jut a termékhez, de ennek súlyos ára van.
[/off]

----- www.blackpanther.hu -----

"Mi a fenéért kellene akkora csomaghalmazt karbantartani mint ami a multi-disztróknál van?!" "A rendszer használatához vagy használhatóságához elegendő párszáz megányi programcsoport."

A csomagok nagy részét kevesen használják, de sokaknak van szüksége olyan csomagokra, amiket kevesen használnak. Linuxon az a legkényelmesebb, ha az ember mindent repóból telepíthat, pl. mert így automatikusan le lehet szedni a frissítéseket. Kis disztribúciónál a repóból telepítés egyetlen alternatívája a forráskódból fordítás (mivel a programok fejlesztői nem csinálnak hozzá csomagokat), ez pedig kezdőknek nem opció, és karbantartani is nehezebb a rendszert. A felhasználók Windowson ahhoz vannak szokva, hogy bármire, amire van ingyenes program, találhatnak ingyenes programot az interneten, és telepíthetik. Linuxon ennek a hasonlóan kényelmes (ill. sokkal kényelmesebb) megfelelője a repóból való telepítés.

"Az ami a felhasználókra jellemző, hogy mikor megjelenik a gtk-2.221.02.01.01111 verzió és azonnal telepíti fel, mert az a legújabb, utána meg nyafog, hogy ez sem jó, az sem jó."

Az automatikus update repó tipikusan bugfixeket tartalmaz, amiket nem árt telepíteni.

"Itt jönne képbe a közösség, a közösség csinálgassa azokat a csomagokat amire a cég kapacitása már nem elég."

Ez történik a nagydisztribúcióknál is. Csak éppen UHU-nál az itt linkelt uhu.linux.hu-n kb. 1100 csomag van (ha UHU-nál egy csomag sokkal több mindent tartalmaz, mint az átlagos disztróknál, tiltakozzatok).Márpedig amikor kipróbáltam a Frugalware-t (talán kb. 2000 csomag lehetett akkor), akkor sok olyan programba belefutottam, amiből nem volt csomag, ellentétben az openSUSE-vel.

"Már hogyne garantálná. Egy kompaktabb rendszert sokkal könnyebb karbantartani mint az óriás disztrókat"

A nagydisztribúciónál is vannak alaptelepítésben lévő csomagok, az alaptelepítésben nem lévő, de hivatalos csomagok, és nemhivatalos csomagok. Nyilván különösen figyelnek az előbbiek karbantartására. Emellett a közösség, mivel nemzetközi, legalább annyival nagyobb, mint a repók, így megvan, hogy melyik csomagokra ki figyel. Másrészt szerintem (lehet, hogy ez nem így van, akkor fixme) egy kevesek által karbantartott disztribúcióban kevésbé bízhatok meg abban, hogy bármelyik telepített csomag biztonsági frissítése (akár olyané, ami itt közösségi, míg nagydisztróknál még a hivatalos kategóriába esik) azonnal bekerül a repóba.

"Tényleg nem, csak nevetséges."

Ugyanazért nem, amiért nem elmebeteg. Ld. az előző hozzászólásaimat a szálban.

"most egyes önkormányzatoknál miért Ubuntu van, hogy miért tűnt le az UHU, pedig milliókba került nekik a fejlesztése."

Ez miért zavarna? Ugyanazért, amiért én se használok magyar disztrót, azt se gondolom, hogy az önkormányzatoknak azt kéne.

Bocs a kései reakcióért, év vége fele elhavazott a meló. Főleg neked írom az alábbiakat, gd.

Egyet értek a fenti [off]-ban foglaltakkal.

[off]
Haragszom, amikor azt hallom, hogy valaki miért nem vesz meg egy magyar terméket. Ráadásul az uhu-t meg sem kell venni... Miért vagyunk annyira korlátoltak, hogy nem akarunk másokon, és ez által magunkon is segíteni? Állandóan azon vagyunk, hogy a másiknak hogy megy, nehogy jobban, mint nekünk. Azt hiszem lehet ennek valami köze a történelmünkhöz, politikához -kiemelve a 2. Világháború és a '89 közötti időszakot-.

Belátom, hogy a "használj UHU-t kampány" és a gazdasági helyzet között nem sok összefüggés van. De mit várhatunk akkor, ha egy ingyenes terméket sem vagyunk képesek használni -ami bár nem világszínvonalú, de rossznak sem mondanám-, sőt, egyesek azért nem, mert magyar, és ő már pedig nem segíti boldogulni ezt-azt, még ezzel sem!?

Nem vagyok informatikus, s a fenti hozzászólásokból látom, egy-két helyen hiányosak az ismereteim, elnézést érte. Ennek ellenére boldogan tudom haszhálni az UHU-t. Sőt, 2006-2007 óta eljutottam odáig, hogy idén talán megtanulok csomagolni is. Ha nem, az sem baj, van elég, meg tudok kérni és megköszönni is -ez nem mindenkivel van ám így-. Ha sikerül, akkor meg boldogan fogom szaporítani az elérhető csomagok (repó ?) számát, amivel igen is a közösség javára válhatok. Ha már egyszer megcsinálom magamnak, miért ne adnám közre? Persze, tuti nem fog eleinte rendesen működni. De majd felhívják a figyelmem, kijavítanak, amivel én is tanulok. Vagyis legalább annyit vissza is kapok a közösségtől, mint amennyit adtam.
Lehet mondani, hogy vannak más disztrók is, melyek magyar nyelve elérhetők, van magyar nyelvű közösség is. Örülök. De nekem sokkal nagyobb örömet/büszkeséget okoz, ha egy olyan termék használóinak táborát gyarapítom, ami egyértelműen "599..." (értsd: magyar kötődésű). Nem tartozom azok közé, aki mindíg az olcsóbbat választja. Mindíg megnézem hol készült a termék, kit is "támogatok". Mert ha verseny van, akkor az szelektál, illetven a fogyaszó szelektál. De legtöbben egy szempontot ismernek: ár, vagy haszon, s igazából mechanikusan, és nem tudatosan választanak. Én többet is, és nem ez az elsődleges. Az itt elhangzott szempontok természetesen nem az ár körül, hanem a minűség körül forognak. Ez pedig elég szubjektív, mindenkinek más. Ezért nem is akarok senkit elmarasztalni amiatt, hogy mit és miért választ, de igenis elmarasztalnám azt, aki azért nem választ valamit (negatív preferencia), mert magyar....
[/off]

Most nem sikerült érdemben felvennem a fonalat, elnézést... :) De a fentieket mindenképp meg akartam osztani.

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

"Miért vagyunk annyira korlátoltak, hogy nem akarunk másokon, és ez által magunkon is segíteni?"

Miért pont az UHU-nak segítsek? Ha segítség egy disztrónak, ha letöltöm és használom, akkor ezen az alapon én egy nagyobb közösségnek segítek azzal, hogy nemzetközi nagydisztribúciót használok.

"boldogan fogom szaporítani az elérhető csomagok (repó ?) számát, amivel igen is a közösség javára válhatok."

Ha ugyanezt egy közösségi fejlesztésű nemzetközi disztribúcióval tennéd, akkor sokkal nagyobb közösség javára válhatnál (amibe amúgy legalább annyi magyar is tartozna, mint így).

"De legtöbben egy szempontot ismernek: ár, vagy haszon, s igazából mechanikusan, és nem tudatosan választanak."

Ettől működik a kapitalizmus, és azért nem működött "a 2. Világháború és a '89 közötti időszak" rendszere, mert ezt nem ismerte fel.

"elmarasztalnám azt, aki azért nem választ valamit (negatív preferencia), mert magyar"

Feljebb leírtam, hogy mik a gyakorlati problémák az egyetlen nyelvhez kötődő disztribúciókkal. Nem használhatatlan, de néhány tekintetben nem tudja felvenni a versenyt a nagydisztribúciókkal.

Te azt írtad, hogy az ember ne csak a saját érdekeit nézze. Te ehelyett bizonyos veled egy nemzethez tartozó emberek érdekeit nézed (nem mondanám, hogy az ország érdekeit, hiszen a nagydisztribúciók magyar közössége nagybb, mint az UHU-é). Én a nemzetközi közösség érdekeit nézem, amiben nem számít, hogy ki milyen nemzetiségű.

Akkor folyt.

"Miért pont az UHU-nak segítsek?"

Nem kell. Ha mást választasz, szíved joga. De azt hangoztatni, hogy azért nem, mert hazai, azért már túlzás. Ugye szerinted is?

"Ha ugyanezt egy közösségi fejlesztésű nemzetközi disztribúcióval tennéd, akkor sokkal nagyobb közösség javára válhatnál (amibe amúgy legalább annyi magyar is tartozna, mint így)."

Tudod, az ember (normál esetben, illetve magamból kiindulva )azért csatlakozik egy ilyesféle közösséghez , mert ahhoz akar tartozni, úgy érzi, a közösség megvalósít/megtestesít valamit, amivel tud azonosulni, amit zászlójára tűzhet. Mármost az én azonosulási célom a magyar disztro, amit az UHU fejez ki (itt vallanám be azon hiányosságomat, hogy a Black Panterről nem tudok sokat...) Nem az a lényeg, hogy mennyi ember tartozik a közösséghez (nem Critical Mass), hanem hogy mi a közös bennük. Szerintem egy kisebb közösség ráadásul tud sokkal hatékonyabb lenni mint egy olyan nagy, ahol senki nem ismer és nem is akar ismerni senkit, csak azt nézi, hogy mit tehet érte a közösség. Ennek eredményeképpen nem sokan tesznek hozzá a közösséghez. A nagy disztróknál viszont van "support" tevékenység, ami lendületben próbálja tartani a dolgokat, de ez nem a "közösség" érdeme.

"Ettől működik a kapitalizmus, és azért nem működött "a 2. Világháború és a '89 közötti időszak" rendszere, mert ezt nem ismerte fel."

Hm... Ez érdekes. Ha szétnézünk a nagyvilágban, valahogy nem látom, hogy a kapitalizmus képes lenne a sáját elvét,a szabad versenyt (tiszta verseny) betartva működni. Vagy szerinted pl. az amerikai, német, magyar stb. bank és gazdaság mentő csomagok (állami támogatás a versenyszférának) miért születtek? Valahogy nem akarták -még az amerikaiak sem- azt mondani "A fene egye meg az iparunkat, ott dögöljön meg, ahol van, ha nem képes átvészelni a válságot. Majd hozunk be kínából, ami kell..."?

"Feljebb leírtam, hogy mik a gyakorlati problémák az egyetlen nyelvhez kötődő disztribúciókkal. Nem használhatatlan, de néhány tekintetben nem tudja felvenni a versenyt a nagydisztribúciókkal."

Csak az a kérdés, hogy miben nem tudja? Nem ismerem, de szerintem ha összevetnénk, hogy az ubuntuban és az UHU-ban mennyi %-ban vannak magyarítva a dolgok (itt a szöveges config fájlokra is gondolok), az utóbbi nyerne. Ez is sok embernek szempont. Az meg kit érdekel, hogy meg van-e már a legújabb,legszebb kinézetű kde, forog-e a compiz kocka? Ennek a hasznossága megkérdőjelezhető, mindazonáltal nem ítélem el azt, akinek ez a szempont. Akkor válasszon e szerint, és hivatkozzon erre, ha megkérdezik, miért nem az UHU?

"Én a nemzetközi közösség érdekeit nézem, amiben nem számít, hogy ki milyen nemzetiségű."

Szíved joga! A fejlődés motorja abban rejlik, hogy minél több ötlet, észrevétel legyen. Statisztikailag igazolható, hogy minél több (értelmes) ember vesz részt a fejlesztésben, annál jobb eredményeket lehet elérni. A nemzetköziség egy plusz, ami behozza ez eltérő kultúrák, látásmódok dimenzióját. De azért születtek világhírű magyar találmányok e nélkül is... Szeretném, ha az UHU-ra is büszkék lehetnénk. Ha nem is világszinten, legalább itthon. Persze ez nem szokása nemzetünknek, ez csüggeszt...
Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

"De azt hangoztatni, hogy azért nem, mert hazai, azért már túlzás."

Na, még egyszer: nem azért, mert magyar, hanem azért, mert hátrányban van a nemzetközi disztrókkal szemben (lásd korábbi hozzászólásaimban, ill. lejjebb), ennek viszont az az oka, hogy hazai (és szorosan a magyar nyelvhez kötődő, nem csak épp főleg magyar fejlesztésű, mint a Frugalware), és ez szükségszerűen így van bármilyen egy (főleg ilyen kis) nyelvhez kötődő disztróval (kivéve azokat, amik közvetlenül egy nagydisztribúció repóit használják). De nem azt állítottam, hogy értelmetlen fejleszteni vagy használni, csak azt, hogy lehet értelme ilyen okok miatt nem használni.

Az igaz, hogy a kapitalizmussal is vannak problémák, de eddig azok a próbálkozások, amikor arra alapoztak, hogy majd az emberek szívesen együttműködnek ahelyett, hogy az egyéni érdekeiket néznék, működésképtelennek bizonyultak. Voltak már gazdasági válságok, ettől még eddig mindig a szabad verseny produkálta a legtöbb fejlődést (életszínvonal, technikai színvonal, ... terén), akkor is, ha néha be kell avatkozni.

"Csak az a kérdés, hogy miben nem tudja?"

Pl.
- Elérhető csomagok száma (utálok kézzel forgatni, majd amikor megjelenik a program újabb verziója, akkor újból és újból).
- Elérhető csomagok frissessége (fixme, ha nem, de a community repókkal is számolva valószínűleg igen; ráadásul az UHU kiadások meglehetősen ritkák).
- Közösségi támogatás. (Pl. meg akarom nézni, hogy egy adott hardver megy-e probléma nélkül. Nagydisztribúciónál sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki már próbálta, és írt róla eg fórumban.)

Persze van, akinek ezek kevésbé fontosak, de nem is azt írtam, hogy ne használjanak UHU-t, hanem hogy vannak olyan szempontok, amik miatt van, akinek nem érdemes használni.

"az ubuntuban és az UHU-ban mennyi %-ban vannak magyarítva a dolgok (itt a szöveges config fájlokra is gondolok)"

Biztosan van, akinek szempont, bár szerintem aki config fájlokat szerkeszt, az már valószínűleg tud a szükséges szinten angolul.

"kit érdekel, hogy meg van-e már a legújabb,legszebb kinézetű kde"

Ez most pont rossz példa volt: mostanában baromi nagy a funkcionalitás- és stabilitásbeli különbség a KDE két verziója között.

Nem te mondtad, hogy "azért ne, mert magyar", sajnos egy személyes beszélgetés élménye a dolog.

"lehet értelme ilyen okok miatt nem használni"

Persze, nem azt mondtam -remélem legalábbis nem így értettétek-, hogy mindenképpen ezt használja mindenki, és punktum :-), hanem ha azt mondja, hogy már pedig ő nem használja, és rákérdezek, hogy miért, ne a fenti választ kapjam, mert azzal vitába szállok.

Szerintem is az egyéni érdekek, pontosabban az egyéni preferenciák (kinek mi a kedvesebb) a meghatározóak a közösség egészére nézve. Ez jól is van így, ezeket szeretném befolyásolni UHU irányba :-)

"vannak olyan szempontok, amik miatt van, akinek nem érdemes használni"

Vannak. De melyik disztrónál nincsenek? Azzal is egyet kell értsek sajnos, hogy a csomagok jelenleg csak kullognak a fejlesztések után. Azonban itt nem az UBK csomagokra gondolok, mert azokkal szemben nem szabad azt az elvárást támasztani, hogy mindíg legyen meg a legfrissebb, maximum az lenet "jogos" igény, hogy ha megkérem a csomag készítőjét, hogy legyen szíves nekem a legfrissebb verziót becsomagolni, akkor pár héten belül meglegyen. Ennek eredménye, hogy esetleg bizonyos verziószámok -amiket senki nem kért- kimaradnak, de mivel senki nem szólt érte, felesleges is lenne megcsinálni. Úgy látom viszont, hogy más disztrókban nem fejlesztettek ekkora hangsúlyt a hivatalos csomagokhoz nagyon hasonló csomagok felhasználók általi elkészítésének lehetőségére. Javítsatok ki, ha tévedek. Márpedig én ezt nagy dolognak tartom, ez is növeli -szememben- az UHU "ázsióját"

"Biztosan van, akinek szempont, bár szerintem aki config fájlokat szerkeszt, az már valószínűleg tud a szükséges szinten angolul"

Az UHU-nál ez másképp van. :-) Épp a fentiek miatt. Ha valaki csomagolni szeretne, vagy csak elakadt valamivel, és kap egy tippet a listán, hogy itt, meg itt próbálkozzon, -a magyar célközönség miatt- nagyon jól jönnek ezek a pluszok. A hibák egy részének oka persze az UHU "kullogása", amiatt azoknak is túrkálni kell egy kicsit a rendszert, akik nem szeretnék, csak épp beleszaladtak valamibe. A közösség azonban segítőkész, s ez nekem fontos. Az összefüggések ismeretében -kevés felhasználó miatt lassú fejlesztés- éppen ezért kampányolok, hogy minél többen használják, hogy egyszer -lehetőleg nem egy messzi-messzi, hanem ebben a galaxisban- az UHU is nagy disztró lehessen, itthon.

"mostanában baromi nagy a funkcionalitás- és stabilitásbeli különbség a KDE két verziója között"

Én igazából itt a kinézetre gondoltam, mert az illető, akivel személyesen beszélgettem, ilyen érveket hozott fel. Pedig informatikai állást tölt be... Valójában gnome-ot használok, és bár gondolkoztam már, hogy jó lenne abból is a legújabb, de csak verziómánia miatt, nem találtam benne semmit, ami nekem mindenképpen kellene, ezért nem is kapkodok. A KDE-t nem használom -illetve fent van, mert pár k* programot (pl. k3b) viszont igen- és bevallom részben az előítéleteim (csak csili-vili, több erőforrást használ, puritánabb gnome tetszik, stb.) miatt. Én sem vagyok hát tökéletes, nem csak a más szemében látom szálkát... :-)

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

"Persze 5-6 forrásnyi függőség nekem is elveszi a kedvem"
Az még nem lenne gond, de ha "hivatalos" UHU csomagot kell újrafordítani, mert az már elavult és nem elégíti ki a függőségeit egy fordítandó csomagnak, akkor már lehet, hogy borul a bili.

Ez szomorú. De sajnos nincs min csodálkozni. Gondolom maroknyi fordítócsapat... Meg van az egyik 1%-om helye idén is! Meg próbálok a környezetemben mindenkit rávenni, aki nem akar rendelkezni róla, hogy akkor inkább Állam Bácsi helyett adja az UHU-nak. Javaslom ezt mindenkinek!

Üdv:

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Egy valamit nem értek. Ha a filerendszernél van hfs és hfs+, akkor itt miért nincs MAC OS?

Hol vagytok slackisok? :)

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

Csak lesek ... azt hittem sokkal többen vannak a hup olvasok között akik red hat (*), suse (*), frugalware felhasználók.
A red hat-on (*) tényleg döbbentem . (pillanatnyilag 59sz - 5%)

Én is megdöbbentem a fedorán...mondjuk nem is szavaztam :-)

Az UHU vitához is hozzászólnék:
semmit nem kell hozzászólnom, mert gd-nek mindenben igaza van.

Persze mindenki azt használ, amit akar, aki UHU-t használ, még egy jó pontot is kap tőlem, de be kell látni a hátrányait.

Azzal érvelni, hogy nem kell frisseknek lenniük a csomagoknak, hogy nem érdekes, hogy a compiz kocka forog-e, hogy azért válasszuk, mert magyar (miközben másban hátrányai vannak), és még néhány ilyen dolog: butaság.

Közben meg a hasonlatok olyan ovis szintűek, mint "Ha minden fecske madár, akkor minden madár fecske."

Ráhúzni az élelmiszer - megbízhatóság - magyar érdek - vegyünk magyar terméket (élelmiszert!) gondolatmenetet - ami egyébként teljesen támogatandó! - az UHU linux-ra : röhej.

gd-nek nem az a problémája, hogy ha magyar, akkor szar, hanem hogy az UHU magyar, és mivel kicsi a felhasználó tábora, a fejlesztők száma és teherbírása / munkakedve / egyéb úton kapott jövedelme, amiből el kellene tartania magát ... nem sok esélye van, hogy igazán jó legyen...
Amatőr próbálkozásnak jó, ismerkedni a linux-szal jó, de ezen felül gyenge, bármennyire is magyar. Ha profin meg lenne MINDEN oldva benne, akkor nem kellene ilyeneken vitatkozni.
Nem az a nagy dolog, hogy valaki összehoz egy saját linux disztrót. Félreértés ne essen ez is nagyon nagy munka, és kell hozzá nagy hozzáértés, ezt nem kérdőjelezem meg. De az, hogy folyamatosan karban legyen tartva, frissítések, új csomagok gtk-x.y.z --> gtk-x+1.y+1.z+1 IS időben menjen rajta, a tovább nem fejlesztett alkalmazások lecserélése újakra, régi verziók hardware inkompatibilitásainak javítása stb... ez a nagy munka. Lehet, hogy nem túl kreatív munka, de ha ez nincs meg, akkor csak csináltunk egyszer (kétszer) egy dolgot, és azt hisszük, hogy most életünk végéig királyok vagyunk. Hát nem. Ami 2 éve jó volt, az mára már nem elég. Amatőr szinten ok, tovább nem. (Itt az amatőr kifejezést nem a negatív értelmében használom)
Annak idején, mikor nem szaladgáltak még a linux-live-CD-k - a knoppix is éppen csak születőben volt - én is csináltam live linux cd-t magamtól. Speciális célrokra, ezt most nem mondom el. Lett belőle 2. verzió is. Amire szántam tökéletes volt. Aztán jött a knoppix (később a sulix) és be kell látnia az embernek: én egyedül, vagy akár többedmagammal sem tudok olyan minőséget produkálni, mint mondjuk a knoppix, de ha tudnék is minek? Mikor van másik, jobb. Nekem nincs időm erre. Ha eleget keresnék (pénzt) annyi munkával mint európa nyugatabbi részein, akkor biztosan tovább csináltam volna. Nem kell büszkeségi kérdést csinálni a magyar körülményekből. De sajnos emiatt mégiscsak érvényes statisztikailag a korábban elvetett állítás: ami magyar az valószínűleg nem lehet elég jó.

(kérném a fuse, ntfs3g dolgokat nem ide keverni: azok kiválóak, kiváló, de kevés ember kell hozzájuk, de tessék megnézni az mplayert, mi lett vele)

"Persze mindenki azt használ, amit akar, aki UHU-t használ, még egy jó pontot is kap tőlem, de be kell látni a hátrányait."

Egyet értek. Azt sem mondom, hogy az UHU tökéletes, mert valóban nem elég gyakran frissítik.

"azért válasszuk, mert magyar (miközben másban hátrányai vannak), és még néhány ilyen dolog: butaság."
<-
"az UHU magyar, és mivel kicsi a felhasználó tábora, a fejlesztők száma és teherbírása / munkakedve / egyéb úton kapott jövedelme, amiből el kellene tartania magát ... nem sok esélye van, hogy igazán jó legyen..."

Tehát azt mondod, hogy ne legyen oka a választásnak, hogy magyar, amikor hátrányai vannak, holott ezek a hátrányok abból is származnak, hogy nem az UHU-t választjuk (kicsi a felhasználói tábora), nem adunk neki esélyt, hogy "igazán jó" legyen. Na, ezzel nem értek én egyet

"Ráhúzni az élelmiszer - megbízhatóság - magyar érdek - vegyünk magyar terméket (élelmiszert!) gondolatmenetet - ami egyébként teljesen támogatandó! - az UHU linux-ra : röhej."

"Közben meg a hasonlatok olyan ovis szintűek, mint "Ha minden fecske madár, akkor minden madár fecske.""

A hasonlatoknak tudod az a célja, hogy mindenki számára megérthető módom mutasson be egy "bonyolultabb" dolgot. Úgy látszik, valakinek még az ovis szint is magas...

"ami magyar az valószínűleg nem lehet elég jó."

Az ilyen gondolkodású emberekkel van a baj. Miért? Mert hogy mi a jó, és mi nem, az nem egy megfogható, absztrakt dolog, hanem a mi fejünkben dől el. Ha valamiről elhisszük, hogy márpedig az nem lehet jó, akkor annak esélyt sem adunk, tehát nem is lesz az, sőt, még ha ki is próbáljuk, hajlamosak vagyunk a hibáit felnagyítva érzékelni. És mi van, ha elhisszük, hogy valami jó? Gondoljunk csak például olyan termékekre, amik nagy divatot teremtettek, amikor megjelentek, most meg senki nem használná őket. Mi történt? Amikor újdonság volt, menő, szívesen használtuk. Most divatjamúlt, égő. Holott a termék ugyan az... Ne vedd szó szerint az itt leírtakat, próbálj meg elgondolkozni rajta, hogy mire akarok utalni, KÉRLEK!

"Amatőr próbálkozásnak jó, ismerkedni a linux-szal jó, de ezen felül gyenge, bármennyire is magyar." <->
"gtk-x.y.z --> gtk-x+1.y+1.z+1 IS időben menjen rajta, a tovább nem fejlesztett alkalmazások lecserélése újakra, régi verziók hardware inkompatibilitásainak javítása stb... "

1. az amatőröknek két dolog számít:
a) menjen, ha nem megy fel a gépre inkompatibilitás miatt, vagy valamelyik eszköz nem működik, akkor természetesen nincs is miről beszélni, ne az UHU-t válassza. Vagy kérjen segítséget az UHU-listán...
b) könnyű legyen használni. Gnome-KDE mindegyik disztrón ugyan az, illetve verziószám eltér, de a kezelhetőségben nem lehet nagy különbség... Plusz az uhu lista remek hely az értelmes kérdéseknek.

2. Profi használatra miért nem alkalmas? Mert egy profi lusta esetleg pár programot forrásból, és nem csomagból telepíteni, ha kell neki? Akkor a fene megette a profizmust, ha azt várja, hogy ki legyen nyalva a valaga.

"kérném a fuse, ntfs3g dolgokat nem ide keverni: azok kiválóak, kiváló, de kevés ember kell hozzájuk"

És amit kevés ember csinált, az nem is teljesítmény? Vagy csak arra gondolsz, hogy nem lehet a disztró építéssel munkában összehasonlítani? És? Ebből is az látszik, hogy ami magyar, az nem feltétlen rossz, csak több támogatás, propaganda kell, vagyis végső soron több ember, aki foglalkozik vele. És igenis kell még -legalább- egy csipetnyi büszkeség! Mert az is előre fele mutat.

Egyébként meg monta már nekünk egyik nagy vezetőnk, hogy akinek nem tetszik a Magyarországi helyzet, az mehet külföldre bátran. Hát hajrá, mert úgy látom, legszívesebben azt tennéd, hogy ne legyen körülötted semmi vacak magyar... De elárulom, hogy büszkeséggel töltött el, amikor Augsburg-ban (Németország) megláttam a piacon a Medve sajtot és a PirosPöttyös-t. Utóbb kiderült, magyarok az eladók, és a helyi magyarok igényeit elégítik ki. Szerinted? Gondolkozz el rajta, hogy mások képesek megfizetni a hazaiért a kivitellel járó összes költséget, mert az az otthoni, magyar termék.

Apropó! Az mplayer-nél mire gondoltál, mert én nem látom, hogy mi lett vele? Arra gondolsz, hogy elterjedt?

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

"ezek a hátrányok abból is származnak, hogy nem az UHU-t választjuk (kicsi a felhasználói tábora), nem adunk neki esélyt, hogy "igazán jó" legyen."

Ha minden magyar linuxos UHU-t használna, akkor is nagyságrendekkel kisebb lenne a felhasználói tábora az Ubuntuéhoz vagy a SUSE-éhoz képest.

""ami magyar az valószínűleg nem lehet elég jó."
Az ilyen gondolkodású emberekkel van a baj."

Feljebb ki van fejtve, hogy bizonyos igények kielégítésére miért nem lesz jó magyar nyelvhez kötődő rendszer. Ezek a szempontok nem fognak középtávon változni, úgyhogy ilyen igények esetén valóban előre tudni lehet, hogy nem lesz jó, kipróbálás nélkül is. (Főleg, hogy pl. a csomagok listáját kipróbálás nélkül is lehet látni.)

"Mert egy profi lusta esetleg pár programot forrásból, és nem csomagból telepíteni, ha kell neki?"

A karbantartáshoz szükséges idő fontos szempont otthoni és vállalati felhasználás esetén is. Márpedig nyilván egszerűbb azt mondani, hogy "frissíts", mint kézzel forgatni, úgyhogy előnynek tekintem egy disztrónál, ha sok csomag van rá.

Otthoni gépemen UHU van, de nincs internetem.
Internet hozzáférés csak a munkahelyemen van, nem linux.
Munkahelyen letölteni egy programot, és otthon föltelepíteni, erre az UHU a leglobb.

Tényleg nem akarok vitatkozni, mert látom én a jószándékot meg az eltökéltséget, és távolról sem állítom azt, hogy pl. az UHU felesleges próbálkozás lenne. Csak hiányolom a reálisabb nézőpontot. Mérlegelni kell a "magyarság" által adott pluszt és a többi mínuszt. Ez persze szubjektív. Mások mindenkinél a súlyok.
Lehet azt is mondani, hogy "IGEN, ez meg ez nem túl jó benne, ez meg ez nem annyira friss és ebből akár problémák is lehetnek, de bevállalom bráder, mert örömet okoz nekem". Abszolút elfogadható álláspont.

(MPlayer: kicsit csúsztassuk tovább: MIUTÁN elterjedt lett...
Én igazából nem tudom rendesen összekötni a dolgokat, de talán miután Árpi kiszállt? Jó lenne tudni:-) (?)