ORFK és a Jogvédők

Az ASVA, a BSA és a ProArt ezentúl a rendőrséggel közösen szolgálja és védi a szerzői jogot.

Hozzászólások

"A magára általában közalapítványként hivatkozó ASVA eddig is szerződéses kapcsolatban állt az ORFK-val, amelynek keretében többek közt a szerzői joggal kapcsolatos továbbképzéseket tartottak a rendőrségnek, valamint a bíróságoknak."

Ez lehet megérne egy AB beadványt, független bíróságok, ugyebár..

"A bűncselekménynek minősülő szerzői jogsértő tevékenységek nagy kárt okoznak az államháztartásnak"

Államháztartásnak hol okoz hátrányt a fájlcsere? Ha másra költöm el ugyan azt a pénzt ugyan úgy befolyik belőle adó, ha pl benzinre akkor még több is. Ha meg 'megtakarítom', az is jó az állambácsinak, van miből fedezni a belső államadósságot.

Egyszer kellene készíteni egy tanulmányt, hogy egy 5000 Ft-os (audio) CD árából ki mennyit kap. Úgy értem kapásból 1000 Ft-ot az állam ÁFA címen. A spektrum másik oldalán ott van a médiát meg a tokot/papírt gyártó üzem, akik összesen talán 250-300 Ft-ot kapnak. A kettő közötti 3700 Ft szétosztása érdekelne: mennyi marad itthon, mennyit kap a szerző, stb...

Sztem alakitsunk a BSA-bol es az Artisjusbol Rogton itelo birosagot, amolyan Judge Dread stilusban, ugyis barmit megtehetnek azok a barmok.

tudom hogy leragott csont, de nem hiszem el hogy nem alkotmany serto az hogy az artijus fittyet hanyva az artatlansag velelmere eleve azt feltetelezi hogy illegalis dolgokra hasznaljuk a hordozhato es irhato mediakat.

Hát, hiába alaptörvény az alkotmány, még ott is vannak kivételek, mert ugye mindig vannak az egyenlőknél is egyenlőbbek... A jog pedig mint tudjuk mindig olyan, ahogyan értelmezik. Az artisjus szerint mindenki ártatlan, csak potenciálisan ártatlanul jogot sért, ezért majd ők jönnek és akkor már nem ártatlanul lesz jogsértő valaki hanem hivatalosan is, és akkor lehet perelni és ejnye-bejnye meg stb.

> [...] nagy _kárt_ okoznak [...]

Sohasem sikerült megértenem, miért okoz kárt, ha letöltök egy zenét, amit valamelyest szeretek, de annyira azért nem, hogy megvegyek egy komplett albumot több ezer Ft-ért, amiről mindössze azt az 5 percnyi zenét ismerem és szeretem. Ha nem tudnám letölteni, akkor sem venném meg CD-n. De le tudom tölteni, ezért letöltöm, hallgatom, jobban érzem magam tőle, megmutatom haverjaimnak, esetleg valamelyikük megveszi, esetleg én megveszem a CD-t ha már több számot is hallottam az előadótól és mind tetszett. Magyarul: ha az 1) "illegális letöltés és meghallgatás, de meg nem vásárlás", és a 2) "legálisan le nem töltés és meg nem hallgatás és továbbra sem megvásárlás" közül az 1-es mellett döntök, pusztán azért, mert töredék annyi pénzem sincs, hogy megvegyek minden zenét, ami tetszik, azzal kinek okozok kárt???

Ez egy maffia. Es vedelmi penzt szednek. Nem tudom ezen mit kell meglepodni. A kozelmultban szerveztem nehany rendezvenyt, peldaul ezt [function.intro.hu]. Volt zenei/animacios verseny, valamint tervben volt egy koncert is, de ez vegul elmaradt. Lenyeg, hogy ha mi, sajat magunk kiallunk zenelni a sajat kozonsegunk ele, es tok ingyen eloadjuk nekik a sajat szamainkat, akkor nekunk (a zeneszeknek, vagy a rendezveny szervezoinek) jogvedes cimen fizetni kene az Artisjus fele! Hogy mire fel, azt senki nem tudja, de ez Magyarorszagon a torveny. Ez egy maffia. Es vilagmeretu...

BSA meg ugyanez csak szoftverben. Az atlagember szerintem mast nem tud csinalni, csak ignoralja oket, sajnos. Esetleg ha talalkozik egyes prominens kepviseloivel, akkor elhelyez rajta itt-ott egy-egy szines (zold/kek/lila) foltot. Hogyha mar ugyis torveny ele citaljak az embert, legalabb legyen ra ertelmes ok is...

"tok ingyen eloadjuk nekik a sajat szamainkat, akkor nekunk (a zeneszeknek, vagy a rendezveny szervezoinek) jogvedes cimen fizetni kene az Artisjus fele!"

Ha tényleg úgy van, ahogy írtad, akkor ez tényleg maffia. Amint egy ilyenért pénzt szednek, tetten kell őket érni és valamelyik BTK paragrafus alapján betiltani az egész bűnszövetkezetet. A vezetőit, meg aki ezt törvényként megszavazta, börtönbe kéne dugni.

Tenyleg igy van, a sajat szamaidat nem adhatod elo nyilvanos helyen legalisan anelkul hogy tejelnel nekik. Es hat szep is lenne amit mondtal, de sajna ez nem igy megy, gondolom lepenzeltek mar mindenkit akit kell a megfelelo helyeken. Vagy ahogy a politikusok intelligenciajat es hozzaerteset ismerem fizetni sem kellett, siman meggyoztek oket hogy ez milyen jo lesz. ..!..


> Ha tényleg úgy van, ahogy írtad, akkor ez tényleg maffia. Amint egy
> ilyenért pénzt szednek, tetten kell őket érni és valamelyik BTK paragrafus

Ugyan már, dehogy maffia! Azért kell fizetni nekik, hogy megvédjék a
saját szerzői jogaidat, akár kérsz belőlük, akár nem :)

Ez most tendencia a nyugati világban, mert iszonyú pénz van benne. Nagy multik és kiadók rendelkeznek gyakorlatilag minden felett ezáltal és próbáljak a felzárkózni próbáló országokkal is ezt a maszlagot megetetni. Ezzel próbálják a gazdasági növekedés csökkenését elensúlyozni. Ebben csak az az irónikus, hogy részben ezeknek a jogoknak a semmibevétele által vált pl. Amerika is elsőszámú szuperhatalommá, ugyanis nem azt védik a törvények aki ténylegesen kitalal valamit, hanem aki elsőnek bejegyzi és a bejegyzésnél és a pereskedésnél rengeteg "érdekes" döntés születhet. (A HVG-ben szinte hetente van 1-2 cikk, amiben eleg érdekes dolgok derülnek ki. Legutóbb a SUDOKI-ról.)

Erre rátesz egy lapáttal, hogy az újságok ostobán átvesznek mindeféle milliárdokról szóló kárbecsléseket, holott ezek természetesen nem igazak. Pl. a BSA parlamenti meghallgatásából kiderült, hogy ők sem tudják pontosan, hogy számolják ki a mindeféle károkat és százalékokat, hanem nekik is csak mondják a központból. Legvalószínübb, hogy a HW eladásokat vetik össze pl. a Win eladásokkal, mintha nem letezhetne HW Win nélkül, vagy nem kerülhetne a jogosan birtokolt Win-ed egy új gépre.

Ez a konkrét eset meg azért szomorú, mert amig a szerződések nem nyilvánosak, addig joggal feltételezhető (és gondolom a szervezetek el is várják), hogy a rendőrség ezeket a bűncselekményeket kiemelten fogja kezelni. Ez pedig durva beavatkozás az igazságszolgáltatásba. Ezt csak tetézi, hogy ezáltal a vádló és az eljáró szervezet között összeférhetetlenség van, amit persze jogilag biztos meglehet kerülni.

Az egeszben az a legszebb, hogy az ASVA kedves munkatarsa hazaviszi, es otthon vegignezi a "legfrisebb warez" bizonyitekot. Persze, hogy jogasz.

"A három jogvédő szervezet és az ORFK nyitott további jogvédő szervezetek csatlakozására is – tudtuk meg a közös sajtóközleményből."

Talán nekünk is csatlakoznunk kellene. A szabad softwarek jogait (főleg GPL LGPL) is meg szokták sérteni, igaz itt nem kisiskolásokról van szó. Ha az FSF.hu fsn vagy esetleg LME csatlakozni szeretne, ezek szerint nem utasítanák el, (vagy ha mégis akkor magyarázkodniuk kellene). Íbelülről lehetne figyelni a "munkájukat" és tudomást szerezhetnénk az esetleges túlkapásokról. Még talán a helyes irányba is lehet terelni egyik másik résztvevőt.

A gnu/linux terjedésének csak használ a bsa boszorkányüldözése, ahogy a többi szabad redszernek is.

Lazan kapcsolodik a temahoz, de hatha valaki meg nem ismeri :

http://www.magnatune.com [www.magnatune.com]

Ok is egy kiado, de az alapelvuk az, hogy 'ok nem gonoszak' :) Azaz sajat celra otthon az osszes zenejuket streamelheted, es nem 15 masodpercet sokol minosegben, hanem az egeszet. (Szamomra) Noname, de nagyon jo zeneket kinalnak. Ha pedig tetszik valami, vagy fel akarod hasznalni esetleg az adott zenet/albumot, akkor megveszed es letoltod toluk, akar wav-ban is, tehat minosegromlas nelkul.

Hat, igy is lehet csinalni. Az amaroK-csapat nemreg kiadott egyebkent egy live-cd-t, rajta magnatune-os valogatassal. Letoltod, felirod, bebootolsz rola, hallgatod :)

Addig is...

http://www.eightball.hu/index.php?id=download

http://www.mp3portal.hu/modules.php?op=modload&name=PNphpBB2&file=index

http://www.gdlive.com/xtras/pearljam/

http://www.wake-up.hu/

http://www.mp3heaven.hu

http://tilos.hu

http://www.palotai.hu/

http://punkportal.hu/downloads.php

http://www.superbutt.net/index2.html

http://mp3shits.com/

stb stb stb

Az FSF igazan felkereshetne a rendorseg _bunmegelozesi_ osztalyat... :)

FUD! Megprobaljak osszemosni a szoftvereket es zeneket/filmeket. A szoftverekre teljesen mas jatekszabalyok vonatkoznak.

A filmek, zenemuvek letoltese es magancelu hasznalata teljesen *legalis* ! A terjesztes mar mas kerdes, ahhoz jogtulajdonosnak kell lenni.

Kivancsi vagyok mikor akarnak kihozni EULA-t a zenekhez :DDD

Az FSF.hu Alapítvány a szabad szoftverek népszerűsítésére jött létre. Az igaz, hogy a szerzői jogok kérdésében én is (és talán az alapítvány más aktivistái is) okosnak látnám a jelenlegi szabályzás újragondolását, de ez nem vág az alapítvány profiljába.

Ha valaki szoftvereket tölt le és illegálisan használja őket, az nem jó. Hogy mekkora bűn, azt nem tudom megítélni, de semmiképpen nem támogatnám. Az, hogy a jelenlegi gazdasági törvényszerűségek miatt ki mennyire részesedik a profitból, nem érdekes. Ha a jelenlegi törvények lehetővé teszik, hogy bizonyos szerzők megtiltsák a műveik szabad terjesztését, abban nem látok semmi problémát. Tegyék! Legyen ez a szerző döntése. Szabadon akartok letölteni? Használjon és fejlesszen mindenki szabad szoftvereket, olvassa és hallgassa a Creative Commons licenc alatt publikáló szerzők műveit, és ha teheti támogassa őket. Ezzel előrébb jutna a világ. Szerintem.

A gond inkább ott van, hogy ezek a "jogvédő" szervezetek igyekeznek lehetetlenné tenni a szerzőknek, hogy a műveiket szabad akaratuk szerint a közösségnek ajálják fel. Legyen ez is a szerző döntése. No e mellett kell küzdeni. De a fenti bejelentés nem erről szól, inkább az ellenkezőjéről.

üdv

atya

pontosítsunk: a szerzői jog helyett inkább kiadói jogot kéne használni...

Inkább az lenne a "hír" a fogyasztónak, hogy a "Fővárosi bíróság az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatallal közösen védik a fogyasztók érdekeit a hibás programok miatt keletkezett károk ill. kártárítési perek miatt benyújtotta kereseteik értelmében"

Persze az ember kifizet akár 9-10 milliót

És "NO WARRANT"

Ebben a szép új világban a multik diktálják a törvényeket. Amit tehetünk, hogy pereljük, pereljük, pereljük őket, míg megőszülnek. Erre kellene pénz, paripa, fegyver.

Illegális szoftverhasználat: ha van lehetőségem ugyanazt a szoftvert Windowson és Linuxon is használni, akkor jogosan kérdezik meg, miért használok Windowst. De ha ez cégem szempontjából létkérdés, mert az a szoftver kell a működéshez, akkor már nincs szabad verseny, ami állítólag az Unió alapja.

Illegális zene, könyv használat: igen, ez sokkal nagyobb szemétség, mint a szoftverek kérdése. Hosszú vitákat tud generálni. Én nem értek egyet azzal, hogy a szerzői jog így védje ezeket. Az elektronikus dolgok legyenek szabadok. Ha kiadok egy könyvet, annak vannak költségei és profitorientált kiadója. Ez normális. Ha felteszek valamit a netre, annak nincsenek érzékelhető költségei és kiadója sem. Nyilvánvaló, hogy az egyikért lehet pénzt kérni, a másikért nem (vagy igen, de nem szerzői jog mögé bújva).

Van igazsag mindkettotok kommentjeben, de ez igy akkor sem allapot hogy elore buntetnek vmiert aztan ha bunozol(hiaba fizetted ki az CD/DVD/memoria araban elore a kart) megint megbuntetnek.Kb mintha megszuletik egy gyerek es azonal fizetni kell a szuloknek erte karteritest mert akar tolvaj, gyilkos, terrorista is lehet belole, de ha tenyleg az lesz akkor megint megbuntetik.

A neten kozolt zenekrol meg annyit, hogy rendben van en megertem hogy bazi nagy penz van benne,es hogy meg kell szuntetni a kalozkodast, de konoyrgom nezzetek meg milyen 5letek vannak a Szerzoi jogvedelemre es a masolasvedelemre, csupa hardware-s faszsag ami azert enyhen gaz, mar a DVD-ben a regio kod is hatalmas nagy faszsag egy normalis allam ezt nem nyeli le csak ugy(mint Kina).

az a kedvencem, hogy magukat a fájlcserélő rendszereket nevezik illegálisnak...

Erre én azt mondanám, hogy ketté lehet választani a dolgot. Van úgy, hogy saját szabadidőben írsz könyvet, zenét, szoftvert, stb... a saját szórakozásodra, és ezt megosztod másokkal. Ez egy dolog.

Van úgy, hogy azért írsz könyvet,zenét, szoftvert, mert ebből akarsz megélni, ez egy másik dolog.

Szét lehet választani a két esetet, és szerintem szét is kell.

In article <42.55456@c.hup.hu>, Emulgeator wrote:
> Kb mintha megszuletik egy gyerek es azonal fizetni kell a szuloknek erte
> karteritest mert akar tolvaj, gyilkos, terrorista is lehet belole, de ha
> tenyleg az lesz akkor megint megbuntetik.

Cigany purdek eseteben ezt azonnali hatallyal bevezetendonek tartom 50 evre
visszamenoleg.

--
Gabucino

Ehhez én még csak annyit írnék hozzá, hogy a rendőrséget igazából kötik bizonyos szabályok, amikor nyomoz. Ezeket a szervezeteket, és itt főleg az ASVA-ra gondolok, nem igazán izgatja, hogy legális vagy nem legális módon szerez információkat, és bizonyítékokat. Nem tudom, volt-e innen valaki a hactivity-n, de ott volt egy pár órás beszélgetés az ASVA-MACI-Artisjus részvételével. A felvétel videója fenn van a www.hacktivity.hu-n. Érdemes megtekinteni... Az egyik érdekes téma a Filmhalász szoftverük volt,amit elmondásuk szerint egy kolesz belső hálóján teszteltek, persze a felhasználók tájékoztatása nélkül... Az én értelmezésemben ez simán kimeríti a rendszerbe való jogosulatlan belépés bűncselekményét( ha jól sejtem és ez egy kliens-szerver alapú szoftver).

Minden fájlcserélő EULA-ba be kell irni hogy "jogvédő" szervezetekkel kapcsolatban álló természetes ill. jogi személyek nem használhatják :)