f*ck.ext4, bankkártya fail

kábé olyan fél éve lehet, hogy lecseréltem a szerveren a 7.04-es ubuntut 10.04-re. ennek egyetlen oka az ext4 volt, pontosabban a rohadthosszú fsck-k ext3-on.
nos, ez alatt már másodszor fordult elő, hogy nem bootol a szerver (csak busybox-ba), mert nem találja az init-et, fájlrendszer hiba miatt. :S
a vas teljesen ugyanaz, mint volt. a gép szünetmentesen van. ext3 és ubi 7.04-el soha semmi gond nem volt.
i am not amused.

juteszembe:
hazafelé szerver kickstart után, bementem lemosatni a kocsit egy benzinkútra. (hihetetlen, mennyi piszok rakódik rá fél év alatt! :) ), volt ugyan nálam készpénz, de az kellett másra, úgyhogy szokás szerint bakkártáyval fizettem. a kutas meg visszaadta, hogy valami "érvénytelen fizetőeszköz" vagy milyen hibát adott neki a gép :D mondom, az nem lehet, próbáljuk meg újra. ugyanaz a hiba. na a fenébe, akkor mégis kápéval kell fizessek. így is történt. hazafelé viszont nem hagyott nyugodni a dolog, és mivel telfon és telebank nem volt nálam, ezért automatánál megálltam (erste ban amúgy), amin egy barátságos nagy piros képernyő fogadott, hogy bocsesz de az automata nem működik. hmmm... erre átmentem a szomszádos automatához, az meg visszaköpte a kártyát, hogy nem lehet tranzakciót létrehozni, vagy valami ilyesmi. összeomlott az erste bank rendszere, vagy mi?

Hozzászólások

Hmm, pont most kezdtem gondolkozni, hogy biztos velem van a baj, nem merek új telepítésnél ext4-et használni...
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

"azafelé szerver kickstart után, bementem lemosatni a kocsit egy benzinkútra. hihetetlen, mennyi piszok rakódik rá fél év alatt! :) "

sose bánd, nekem is csak az eső mossa ha valami mossa. jó kis mechanikai védelmet ad a sasnak és egy idő múlva már koszosabb sem tud lenni :D. csak a gólyafost mosom le (azt is szigorúan csak azon a r=100mm területen), a retek marad. jó kis dizájnos' [már matt]brandfekete-sárbarna-agyagszürke suzuki-m van, az alufelni már egy ideje koromfekete. tiszta mad-max! a rendszámot azért néha letörlöm, ne bszlassanak érte.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

worx4me
Biztos jól működik minden a szerverben?

Nagyon egyszeru, ahol kell a gyors FS/boot, ott legyen ext4, csak csinalj backupot. Ahol meg kicsit nagyobb stabilitas kell, ott ext3, es varsz az fsck-ra, meg ugy altalaban lassabb a filerendszer. A (Linux) laptopom full ext4 SSD-n, a backup rendszer meg ext3 tanyeros diszkeken RAID-ben.

(roviden: fontos adatot nem bizok ext4-re)

miért ilyen biztos hogy az ext4 a hibás?

nem biztos, de másra nem tudom kenni, semmi hibát nem találok hardveresen. szabályos leállítást követően nem indult újra a szerver, fél óra telt el a kettő közt. ext4 bitmap sérült volt. lemez vagy memóriahibt nem tudtam kimutatni, meg úgy általában semmi más hibát, a logok tiszták.
lehet nem az ext4 a "hibás", de az tuti, hogy előzőleg ext3-al nem volt fájlrendszer sérülés ugyanezen a vason soha, most ext4-el meg volt már 2x is.
füstöt nem láttam kijönni.

nincs sw raid, nincs lvm, nincs hw raid. sw hiba esetén remélhetőleg lenne trace a log-okban, de nincs. hw hiba meg jelentkezne fájlrendszertől függetlenül, jelentkezett volna már ext3 alatt is, illetve a többi lemezen is, de itt "folyton" (eddig már 2x) a / fossa össze magát, a többi lemez és többi partíció az nem.

Legtöbb hardware azzal kezdi az életét, hogy nem hibás. Majd később néhány meghibásodik. Ha a hiba épp most kezd "keletkezni", akkor tűnhet úgy is, hogy a fájlrendszer hibája. Ez csak egy lehetőség, és tényleg előfordulhat, hogy a fájlrendszer hibázik. Ahogy az is, hogy éppen most van olyan állapotban a meghajtó, hogy időnként egy két bitet tévesen olvas.
A smart mindent rendben talált?

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

ugyan az a napfolt tevekenyseg okozta az ubuntus szervered filerendszer hibajat, mint amely a bankkartyad meghibasodasat okozta.
erdemes lenne szakerto bevonasat megfontolni, sugarzast es hasonlo anomaliakat merni :)

hát azért ez a napfolt-tevékenység ez azért eléggé megmosolyogtató hozzáállás, már ne is haragudj... ilyen hülyeséget elhinni... pfff... ma volt ördögűzés és auratisztítás, és egyértelmű, hogy rontás van a szerveren. ezt a román javasasszony is megerősítette, aki hirtelen írt is egy kernel patch-et (azt mondta, egy túlvilági szellem suttogta a fülébe), és odaadta, hogy ezt minden szerdán köpködjem meg háromszor, akkor majd jó lesz. úgyhogy ezek a tények, nincs itt semmi napfolt-tevékenység. :)