Szellemi tulajdon védelme - külföldi szerveren

 ( eszes | 2011. január 22., szombat - 22:41 )

Az ügyben szerettem volna kutakodni, hogy a külföldi szerveren elhelyezett szellemi tulajdonra (szöveges dokumentumok, álló- és mozgóképek, hanganyagok, stb.) mely törvények, rendeletek érvényesek? Az az állam rendelkezései érvényesek, amely területén fizikailag található a fájlokat tartalmazó winchesterek, esetleg kiterjeszthető-e a magyar jog külföldön elhelyezett tartalomra?

Próbáltam keresgélni a témában, de csak olyan anyagokat találtam, amelyek a hazai rendeletekről szólnak, azok pedig nem térnek ki ilyen esetre.

A logika azt diktálná, hogy a külföldi jog a hatályos ebben az esetben, de ha a látogatók mindegyike hazai (magyar) személy, a weblapon történt törvényszegést (pl. az egyén jó híréhez való jogának megsértése) a magyar jog szellemiségében lehet-e szankcionálni, vagy teszem fel azt, az amerikai jogszabályok szerint kell eljárni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A jog súlyos lemaradásban van a valósághoz képest, tehát leginkább az számít, hogy az adott bíróság mit ítél és az mennyire behajtható/betartható.

Mi a szerver helye, ha egy német szolgáltató .de weboldala alatt amerikai IP címről jövő tartalom található, amely egy kanadai szerverre proxyzva szolgáltat, de a tárhely NFS-sel egy taiwani tárhelyszolgáltatónál van?

Ilyenkor perelhető a német szolgáltató első körben magyar vagy a helyi bíróságon. Pénz és elszántság kérdése, hogy mi lesz az eredmény.

És ha nem a szolgáltatóval van gond, hanem az egyik user-el? Rá az akkor épp aktuális tartózkodási helyén érvényes törvények vonatkoznak?

Akkor is a szolgáltatónak tudsz panaszkodni, aki meg tudja szüntetni a jogsértést. (törli a tartalmat, kitiltja a felhasználót, stb.)
A gond akkor van, ha a szolgáltató mossa kezeit és nem reagál érdemben a panaszra.

Persze, ezt értem, de tegyük fel, hogy egy általam üzemeltetett weboldalon egy látogató uszító tartalmat helyez el - ez az erkölcsi ellenérzés mellett úgy tudom büntetendő. Én magyar állampolgár vagyok, Magyarországon is élek, a példában szereplő látogató is Magyarország területéről művelte azt, amit művelt, viszont a weboldal teljes egésze fizikailag Mexikóban van. Ekkor indítható eljárás magyar bíróságon, magyar jogszabályokra hivatkozva az ipse ellen?

Disclaimer: nem vagyok jogász.

Legjobb tudomásom szerint igen, ha bizonyítható, hogy ki volt az elkövető. Nyilván elég nehéz lesz szerver logokat szerezni Mexikóból, de az, hogy ki a közvetítő szolgáltató és milyen országban lakik, az a (bűn)cselekmény szempontjából irreleváns. Mondjuk azt gondolom érzed, hogy ha kicsit is okosan van megoldva a dolog, akkor elég lehetetlen bizonyítékot szerezni.

Fölösleges eljárni ellene. Általában minden normális webhost szolgáltató ászf-jében, aupjában ott van, hogy mit nem lehet. Ezek "véletlenül" egybevágnak nagyrészt, országtól és mindentől függetlenül. Ez alapján nyugodtan lehet elsőre írni a szolgáltatónak hogy XY domain alatt ilyen tartalom van és hogy ha nem szedik le akkor bíróság jön.

Nekem egyébként a józan észt azt súgja, hogy hazai bíróságon nem túl előnyös megtámadni EU-n kívüli országban székelő céget. Ha el is marasztalják, akkor is a következő étkezésnél +1-et büfögnek és más hatása nem lesz.

Jelen esetben a szolgáltató én vagyok, és a látogatók viselkedési normáit behatároló megkötések során merült fel a kérdés, hogy mi van, ha...

Az ÁSZF-edben rögzíteni kell, hogy a magyar bíróság az illetékes és ha jogsértésről érkezik bejelentés, akkor 12 órán belül el kell távolítanod a tartalmat. Ekertv-t ajánlom figyelmedbe részletes tanulmányozásra.

Áh, köszi, ilyesmi hozzászólásokra számítottam

"Ha el is marasztalják, akkor is a következő étkezésnél +1-et büfögnek és más hatása nem lesz."

Ez nincs így. Például amerikai cégtől be lehet hajtani hazai bíróság által megitélt kártérítést.
Kölcsönös nemzetközi egyezmények alapján jogsegyély keretében lehet érvényesíteni a jogkövetkezményeket.

IANAL, de valószínűleg bizonyos dolgok miatt perelhető egyrészt a szolgáltató/üzemeltető, másrészt a konkrét felhasználó. Pl. lehet (de nem tudom biztosan), hogy hírnév megsértése miatt elsősorban az értelmi szerző felelős, a szolgáltató csak annyiban, hogy leszedje, ill. esetleg akkor, ha nem lehet kideríteni a szerzőt. Ne biztos, hogy ugyanúgy működik, mint pl. szerzői jog esetén.

Disclaimer: nem vagyok jogász!

Amennyiben a szerzői jogok megsértéséről van szó, akkor általában egy DCMA notice hatást szokott mutatni, mivel egyik szolgáltató sem szereti, ha ilyesmire használják a hálózatát vagy esetleg egy upstream szolgáltató lekapcsolja őket. Erről bővebben itt olvashatsz: http://lorelle.wordpress.com/2006/04/10/what-do-you-do-when-someone-steals-your-content/

Más jogsértések esetén kell találnod egy olyan országot, ahol a közzé tevő vagy a szolgáltató érdekelt, ott tudod bíróságon megtámadni. Ezt pl. Nagy Britannia esetén rendesen ki is szokták használni, mert ott könnyű egy "gag order"-t szerezni egy termékről negatívumokat közlő médiumoknak.

Aha, azt hiszem már valamivel világosabb, köszönöm az eddigi hozzászólásokat

A jognak van területi hatálya, személyi hatálya, időbeni hatálya.

A szerzői jog az egyéni jellegű, eredeti, kreatív alkotási folyamat eredményeképp létrejött (zenei, művészeti vagy tudományos) mű fizikai létrehozásával keletkezik.

Nem jön létre szerzői jog a jogszabályok, állami és bírósági határozatok, jogszabállyal kihirdetett művek (például szabványok) esetén; nem esnek szerzői jogi védelem alá a tények és hírek; nem tartoznak bele továbbá ötletek, elvek, elgondolások, eljárások, működési módszerek vagy matematikai műveletek.

A magyar törvények nem ismerik a Public Domain fogalmát, tehát a szerzői jogról magyar állampolgár nem tud lemondani, illetve magyar természetes vagy jogi személy nem használhatja fel külföldi szerző "Public Domain" alá helyezett alkotását, csak a szerző külön hozzájárulásával.

Visszautalva az első mondatomra, látszik hogy külföldön egyszerre érvényesek a magyar és a vendéglátó ország törvényei is hazánkfiára. Ha külföldi szerveren követsz el jogsértést, akkor az bűncselekmény.