Mandarin, pH

Letezik az, hogy a mandarin ennyire (sot, eleve az, hogy) lugos lenne? Szerintem itt valami nagyon el van irva...

http://www.ehow.com/facts_5635053_acidity-level-citrus-fruits.html

Hozzászólások

Attol, mert savanyu, meg nem feltetlen savas. Eloszor mikor olvastam ilyesmit valahol, en is meglepodtem, de jogos. Elsosorban nem a gyumolcsnek maganak a savassaga a lenyeg, hanem a szervezetre gyakorolt hatasa.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ez az egész "savtalanítsunk" mánia egy nagy marhaság, és rárepült az élelmiszeripar egy része mégis, szerinted nem próbálják meg látszólag tudományosan megindokolni?
Aki kicsit is tanult élettant, az tudja, hogy a homeosztázist megbontani nem egyszerű feladat hétköznapi táplálékokkal. A szervezet sav-bázis egyensúlya meg az egyik legerősebben kontrollált része ennek, a vércukorszintet pl. könnyű megborítani bármely irányba, de a vér pH-ját csak drasztikus beavatkozással lehet, aminek ráadásul szinte azonnal súlyos, de legalábbis jól látható és érzékelhető tünetei vannak.
Persze feleslegesen sok savat bevinni a szervezetbe nem jó ötlet, még akkor sem, ha a feldolgozható mennyiség alatt van. A feles savbevitel a veséket károsíthatja pl., de nem az élelmiszerekben levő citromsav meg a legtöbb gyümölcssav, hanem azok, amelyek egyébként nem vesznek részt az anyagcserében, és rossz hatásfokkal semlegesíti őket a szervezet (pl oxálsav-származékok).

Eddig nem is tudtam, hogy a tangerine és a mandarine (és a clementine) más-más fajta mandarinokat takar. Kösz a linket! :)

Ez egy marhaság.
Szerinte a 0 ph-jú is a legsavasabb, meg a 14 ph-jú is: "The pH is measured on a scale from 0 to 14, with "0" being the most acidic, "7" being neutral and "14" being the most alkaline, or acidic."

A mandarinra jó lenne az enyhén savas jelző, illetve a másik táblázatban talált -11.5-ös érték, mert az relatív érték valamihez képest, nem pedig ph.

A vörösiszap katasztrófánál volt 11-14 közötti ph-jú oldat ömlés, ami még a gumicsizmával is durván bánt. Ha a mandarin tényleg 11.5-ös ph-jú lenne, hogy ennéd meg? Szétkapná a fejed, mint foxi a lábtörlőt másodpercek alatt.