- saxus blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 1283 megtekintés
Hozzászólások
Attol, mert savanyu, meg nem feltetlen savas. Eloszor mikor olvastam ilyesmit valahol, en is meglepodtem, de jogos. Elsosorban nem a gyumolcsnek maganak a savassaga a lenyeg, hanem a szervezetre gyakorolt hatasa.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Bizony. Pl. - a háziorvosom szerint - a tej is nagyon el tudja savasítani a szervezetet, oszt' mégsem savankás az íze.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ami savanyú a szájban, az savas, kiváló és elég pontos receptorunk van erre :-). Az más kérdés, hogy az anyagcsere folyamán a szervezetben sav lesz-e belőle (mint pl a tejből lehet) avagy sem.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A tejjel önmagában túl sok gond nincs, csak a benne levő cukrot egy-két baktériumfajta tejsavvá bontja, az meg ugye sav.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Erjed%C3%A9s
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem az volt a bajom, hogy savanyú-e vagy sem, hanem, hogy a mandarin az a citrusfélék közé tartozik, ami (többek között citromsavat is tartalmaz. Ennek ellenére itt egy irreálisan durván lúgos cuccnak van feltüntetve.
----------------
Lvl86 Troll
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ez az egész "savtalanítsunk" mánia egy nagy marhaság, és rárepült az élelmiszeripar egy része mégis, szerinted nem próbálják meg látszólag tudományosan megindokolni?
Aki kicsit is tanult élettant, az tudja, hogy a homeosztázist megbontani nem egyszerű feladat hétköznapi táplálékokkal. A szervezet sav-bázis egyensúlya meg az egyik legerősebben kontrollált része ennek, a vércukorszintet pl. könnyű megborítani bármely irányba, de a vér pH-ját csak drasztikus beavatkozással lehet, aminek ráadásul szinte azonnal súlyos, de legalábbis jól látható és érzékelhető tünetei vannak.
Persze feleslegesen sok savat bevinni a szervezetbe nem jó ötlet, még akkor sem, ha a feldolgozható mennyiség alatt van. A feles savbevitel a veséket károsíthatja pl., de nem az élelmiszerekben levő citromsav meg a legtöbb gyümölcssav, hanem azok, amelyek egyébként nem vesznek részt az anyagcserében, és rossz hatásfokkal semlegesíti őket a szervezet (pl oxálsav-származékok).
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Őszintén szólva sosem voltam az egész savtalanítás mánia híve :)
----------------
Lvl86 Troll
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ugye hogy kellenek azok a kerek savak ;-) :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Eddig nem is tudtam, hogy a tangerine és a mandarine (és a clementine) más-más fajta mandarinokat takar. Kösz a linket! :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Igazad van, ez így valószínűleg nem igaz... Másféle pH-ról beszélnek, bár szerintem ők sem tudnak róla. Amúgy én sem vágom mi ez, de pár perc gugli után:
http://egeszsegeselet.eu/tapanyag.php, itt az első táblázatban szerepel, viszonlyagos savasító hatás néven.
Vagy itt egy angol nyelvű oldal: http://www.balance-ph-diet.com/acid_alkaline_food_chart.html
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ez egy marhaság.
Szerinte a 0 ph-jú is a legsavasabb, meg a 14 ph-jú is: "The pH is measured on a scale from 0 to 14, with "0" being the most acidic, "7" being neutral and "14" being the most alkaline, or acidic."
A mandarinra jó lenne az enyhén savas jelző, illetve a másik táblázatban talált -11.5-ös érték, mert az relatív érték valamihez képest, nem pedig ph.
A vörösiszap katasztrófánál volt 11-14 közötti ph-jú oldat ömlés, ami még a gumicsizmával is durván bánt. Ha a mandarin tényleg 11.5-ös ph-jú lenne, hogy ennéd meg? Szétkapná a fejed, mint foxi a lábtörlőt másodpercek alatt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Csak az utokor kedveert: igen, nekem is az volt a bajom, hogy a 11.5 az nagyon durvan lugos.
----------------
Lvl86 Troll
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni