...amin ma elszégyelltem magam ...

Martonyi János beszélget a BBC World -ön.

Vajon miért ad olyasvalaki interjút az országról egy NEMZETKÖZI csatornán aki az angol kiejtéssel ennyire hadilábon áll? Tényleg nem tudtunk volna olyasvalaki küldeni aki egy kicsit ki is tudja ejteni a szavakat?

Szégyelltem magam ...

Hozzászólások

De, de az nem tartozik a "megbízható" emberek közé...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Vastag magyar akcentusa van, de abszolút érthető és nyelvtanilag sem olyan rossz. Sőt, helyenként még a hangsúly helyét is eltalálja (amennyiben az nem az első szótagon van).
Ennél már sokkal rosszabbat is hallottunk (Medgyessy, Gurmai Zita) de Orbán angolja is rosszabb.
A török miniszterelnök (Erdoğan) mostanában nagyon népszerű nyugaton, érdemes őt is meghallgatni, elég erős akcentusa van (már amikor nem választja azt, hogy inkább tolmácsot vesz igyénybe). Na és, nem azt kell nézni. (Nekem Martonyi attól függetlenül nem szimpi, de ez legyen az én bajom.)

Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy ha már kiküldjük nem lehetett volna valami angol kiejtési intenzívre küldeni? Nem kerülne az olyan sokba, fizetünk elég adót ...akkor az also nem alszó lenne stb. ... :))

--
When your mind is empty of prejudices you can see the Tao.
When your heart is empty of desires you can follow the Tao.

A kiejtése mint olyan, az rendben van (fonetikailag, a hangok egymáshoz viszonyítottságának tekintetében). Az akcentusa mókás. Ez utóbbit nagyon nehéz levetkőzni, még akkor is, ha valaki évekig él célnyelvi környezetben, egyeseknek lehetetlen. Persze arra is van példa, hogy valakinek 1-2 év alatt sikerül, ezek általában jó zenei hallású emberek mellesleg.

Rá se basz.. ránts, anno José Manuel Barroso is úgy törte az angolt, mint Carlos Sainz rallyversenyző, borzalmas volt. Aztán megtanulta a kiejtést (pedig ő egy kicsit nagyobb név, mint ez a Majtényi vagy Martonyi, vagy Miszlai vagy hogy híjják.)
Nem is a kiejtéssel van itt a gond, hanem az ijesztő demagógiával, de ne menjünk bele, vannak erre más fórumok... Megválasztottuk(ták) őket, tehát ő is mi vagyunk. Minket képvisel, az EU láthatja, mire vagyunk képesek :D pl. így beszélünk angolul. Jááájjj.

Nem tudom, mennyire tudsz angolul, de ha túljutnál az akcentuson, feltűnne, hogy kimondottan választékosan beszélt angolul. Ezt se sok politikus mondhatja el magáról.

oh igen, kérd vissza medgyessyt meg főleg hornt

Egy reszlet szabad forditasban:

reporter: Do you think the IMF is wrong, and the EU is wrong?
(=Maga szerint az IMF is hulye, meg az EU is hulye?)

Martonyi: No, the IMF is not wrong, the EU is not wrong. We just think another way...
(=Nem, sem az IMF nem hulye, sem az EU nem hulye. Mindketto hulye...)

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

"elszégyeltem", "Szégyeltem"

Mit csináltál? A szó amit keresel "elszégyelltem", "szégyelltem"...

Nem erről van szó, de ami az olyan lépességeket, ami a munkám alvégzéséhez elengedhetetlenül szükséges azt megpróbálom olyan magas szintre fejleszteni amennyire lehet. Egyrészt ezt hatékonyabb munkavégzést eredményez, másrészt nem leszek közröhej tárgya a saját szakmámban, nem tűnök majd ügyifogyinak, ahogyan most a Martonyi.
Nem az akcentusról beszélek, hanem hogy az olyan embereket akik az országot képviselik kifelé azokat tesség elküldeni nyelvtanfolyamra, mert ez nagyon tré így.

--
When your mind is empty of prejudices you can see the Tao.
When your heart is empty of desires you can follow the Tao.

Igen elsőre is megértettem köszönöm, te meg fogd fel, hogy MÁS embereknek lehet a TIÉDTŐL KÜLÖNBÖZŐ véleménye. Nem hülye vagyok csak más a véleményem mint a tiéd capiche? :)

Nem zavart volna csak az akcentus, ha a szavak, kifejezések tekintetében legalább egy kicsit törekedett volna a helyes hangzásra. Akcentus != rossz kiejtés!
--
When your mind is empty of prejudices you can see the Tao.
When your heart is empty of desires you can follow the Tao.

Nincs igazad, ha veszel egy egynyelvű szótárat ott fonetikusan le van írva minden szó pont azért, hogy ki tudd ejteni nyelvhelyesen. Ez nem nyelvérzék kérdése, ezt bizony minden szótár tartalmazza. Amire gondolok: nem mindegy, hogy confor-table avagy confort-able.

--
When your mind is empty of prejudices you can see the Tao.
When your heart is empty of desires you can follow the Tao.

Először a saját házunk táján söprögessünk! Mire minden informatikus megtanul 10 ujjal, vakon gépelni, addigra minden politikusunk helyes kiejtéssel fog angolul beszélni. Már csak a hatékonyság növelése, és a közröhej elkerülése érdekében.

-----
"Guglizni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.""

"Szégyelltem magam ..."

Háhá káknúb !