AMD Phenom II 700e

 ( Huncraft | 2010. november 27., szombat - 0:26 )

Noh.. Vasárnap megrendeltem, ma pedig megérkezett a várva várt processzor :) Úgy hogy fogtam magam, és be is szereltem :)
Persze azért ez se ment ilyen könnyen. Első körben gondoltam csinálok egy benchmark-ot a jelenlegi processzorról.. Így fogtam magam, és a HyperPi 0.99b programot használva csináltam egy kisebb tesztet: Számoljuk ki a pi értékét 8000 tizedesjegyig :)

AMD Athlon64 3200+ (2000 Mhz) - ADA3200IAA4CN - első teszt..

Ezek után fogtam magam, és az alaplapom CPU support matrix-ából kinéztem, hogy nekem az F3as BIOS fog kelleni, hogy az újonnan jött jövevényt életre bírjam.. Szerencsére az alaplap támogat USB-ről történő BIOS update-et, így -gondoltam minimalista leszek- leszedtem az F3as BIOS-t, kitoltam USB-re, rebootoltam, majd frissítettem (a beépített alaplapi eszközök nagyon is jól használhatóak erre a célra).
Aztán szétkaptam a gépet, az Athlon64et kiszedtem, majd be a Phenom II-es procit, összeraktam, és imádkoztam, hogy legalább pittyegjen a PC Speaker (ha addig eljut akkor legalább már tudom, hogy a CPU inicializálódott, és használható állapotba került ).. Hát nem pittyegett.. Újra szétkaptam (hátha valamit elszúrtam), újra néztem, hát akkor se volt jó.
Akkor 2. felvonás.. Athlon64 vissza, bootolás.. Megy... Na mondom akkor nem játszunk, leszedtem a legfrissebb BIOS-t (F6), és felraktam azt, majd a Phenom II-es processzort visszaraktam, és újabb reboot - siker!!

Innentől akkor már csak a további tesztek voltak vissza... Vagy sem.. Szegény XP még mindig csak 1 magot látott.. Hiába, régi program már (arra most nem térnék ki miért épp XP van a gépen (Windows is azért, mert a gépet néha-néha játékra is használom)).. Némi kis keresgélés, és nyomban meglett a ludas - fel kell rakni az AMD driver csomagját és akkor ez is megoldódik egy restart után..

Na innentől viszont tényleg már csak a tesztek voltak vissza..

Phenom II 700e, ugyan azon HyperPi teszt, 1 magon futtatva:

Phenom II 700e, ugyan azon HyperPi teszt, 2 magon futtatva:

Phenom II 700e, ugyan azon HyperPi teszt, 3 magon futtatva:

Az első eredményen kicsit meglepődtem: Az Athlon64 3200+ alap órajele 2000 Mhz, a Phenom II 700e-é pedig 2400, így nem csoda, hogy a Phenom nyert, azt viszont nem vártam volna, hogy 8:33-ról 5:58-ra redukálódott az idő.. Lám ennyit számít a 6 MB L3..
A további eredményeken viszont nagyon látszik, hogy a program hiába támogat több magot, attól még nagyon nem tud normálisan skálázódni (most hogy a Win, vagy a program miatt, azt nem tudom), úgy hogy a méréseim nem sokat érnek ebből a szempontból, szóval tipikus így járás :S

Innentől tehát csak a saját "érzéseimre" hagyatkozhattam
- megnéztem, hogy a virtuális gépeim mennyire eszik meg a gépet: Ahogy azt vártam az VM-nek adott 1 magot a gép teljesen kihajtja, viszont a további 2 magot tökéletesen használhatom a host gépen szinte bármire
- A fenti mérést 1-2 magra lefolytatva a gép teljesen reszponzívnak tűnt, és nyugodtan böngészhettem, flash videókat (youtube) nézhettem, szóval a standard dolgok a háttérben vígan és akadás nélkül mentek.

Ami még számított: A processzorhoz a standard, még a régi AMD procihoz adott FoxConn 27Q99-054es hűtőt használtam fel (nem vettem újat), így meg akartam bizonyosodni arról, hogy a CPU nem fog túlmelegedni (72 fok a gyári dokumentált tűrőképesség), így a újabb hasonló tesztek közben néztem a processzor hőfokát: 45 fok fölé nem nagyon tudtam tornászni, ami nagyon jó számomra :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én nemrég szereztem be egy AMD AthlonII x640-et, ami 4 magos. Kiváncsiságból lefuttattam a superPi-t én is, az eredmények:

1 magon 05m 0.353s
2 magon 05m 9.786s
3 magon 05m 17.620s

A cpu 3 GHzes, L3 nélkül. Gondolkoztam én is, hogy Athlon II, vagy Phenom II, de teszteket elolvasva arra jutottam, az L3 nem ér annyit desktop alkalmazások során, amennyivel többet elkérnek érte, gyakorlati haszna a magasabb órajelnek és több magnak van. Az ára jelen pillanatban 23000ft körül mozog, ezért az árért Phenom II-ből max kétmagos kapható(kiskerárakat néztem). Igaz az Atlon II nem energiatakarékos...

Mondanál olyan desktop alkalmazást, ahol előjön az L3 cache előnye? A neten utánaolvasva nem igazán találtam olyat, ahol a gyakorlatban látható a különbség, benchmarkokat kivéve...

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Ha nem olvastad a másik topic hozzászólásait: Az egész procit ~22e ft-ért rendeltem Angliából. A magyar árak szerintem túlságosan is túl vannak árazva..
Amúgy nálam a processzor választásnál főként az energia takarékosság játszott, és hogy a pénzemért lehetőleg minél több teljesítményt kapjak. Ez azt hiszem sikerült is. Hogy aztán ezt hol tudom kihasználni? Nos, nálam inkább a játék volt a szempont ami miatt a Phenom II mellett döntöttem, amúgy bevallom őszintén, hogy én se nagyon tudom hol másutt tudnám ezt kihasználni.. Ránézésre az L3 miatt azért a számítási teljesítmények javulnak némileg ( legalább is a fenti tesztem alapján a 2000 Vs 2400 Mhz-nél nem szabadott volna ekkora különbségnek lennie, ha csak az Mhz-t nézem ), így talán még videó kódolásnál használható, vagy számításigényes műveleteknél, de itt is már csak tippelek..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Láttam hogy ~22e ft-ért rendelted Angliából, az árat a saját döntésem indokolására írtam. Én is kétmagos cpu-t cseréltem le erre, látszik a különbség, eltűntek mikroakadások, amik előtte megvoltak, illetve pl civilization4 sokat gyorsult, kevesebb a körönkénti várakozás :). A gyorsulást az utasításkészletek kibővítése, illetve egyéb optimalizációk is okozhatják, nem csak az L3 megléte.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Hasonlo celra (jatek) fenntartott megnyomoritott 32 bites XP (regebbi jatekokhoz nem mertem 64 bitest tenni, ezert kicsit megnyomoritott, mert a memoria felet latja csak) eredmenyei:

Ja, es szerintem 8 millio (nem ezer) szamjegy, bar az nem derult ki szamomra, hogy tizedes, vagy binaris.

8M
1 szal (egy mag mire kepes):
avg: 02m 42.406s
02m 42.406s-02m 42.406s

2 szal:
avg: 02m 50.867s
02m 50.844s-02m 50.891s

4 szal (fizikai magok szama):
avg: 02m 58.554s
02m 58.531s-03m 0.421s

8 szal (HT miatt):
avg: 04m 30.374s
04m 27.781s-04m 33.562s

i7 920 a proci, 6GiB lenne a RAM, de az 1 GiB-os videokartya miatt csak a fele marad a cimtartomanynak. A gep tobbi resze nem erdekes.
Az mindenesetre meglepett, hogy ennyire megno a szamitasi ido. A 920-nak a legnagyobb a memoriasavszelesseg/procisebesseg aranya (mar haromutas soklabu, de az orajele kisebb, mint a tobbie).

--
To celebrate the Beatles' arrival on iTunes in 2010, I'm listening to their MP3s I downloaded from Napster in 2001.

Kíváncsiságból én is lefuttattam egy ilyen tesztet, mivel szintén nemrég cseréltem cpu-t, még az ára is pont ennyi volt.
1 magon
2 magon
3 magon
4 magon
cpu-z
Konfig: q6600, 4 gb ddr2 (sajnos csak 800mhz), win7x64
Viszonyításképp a régi e4600-as (szintén 2,4 ghz, 4M L2, viszont 2 magos és 800-as fsb) 31s körül tudott kiszámolni hyperpiben 1 magon 1 millió tizedesjegyet(?), a mostani cpu ugyanezt 21,5s alatt tudja.

i3-370m mobil proci, szintén 2.4Ghz, L3 nincs, L2 3MB:
1 mag, 1m számjegy: 0m 20,25s
1 mag, 8m számjegy: 3m 31,35s

Több magon futtatva a tieddel közel megegyező eredmények jöttek ki.(átlagban kb -5s a tiedhez képest) Azért nem írtam ide pontosan, mert elég nagy szórás volt az időt tekintve több mag esetén.(akár -+25s is)

(ui.: Csak azért írtam be, mert ez is 2.4Ghz)

Én egy 965-öst vettem nem olya rég. Érdekelnek az adatai? cpuinfo egy magról:

processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 16
model : 4
model name : AMD Phenom(tm) II X4 965 Processor
stepping : 3
cpu MHz : 800.000
cache size : 512 KB
physical id : 0
siblings : 4
core id : 0
cpu cores : 4
apicid : 0
initial apicid : 0
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 5
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc rep_good nonstop_tsc extd_apicid pni monitor cx16 popcnt lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw ibs skinit wdt npt lbrv svm_lock nrip_save
bogomips : 6831.53
TLB size : 1024 4K pages
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 48 bits physical, 48 bits virtual
power management: ts ttp tm stc 100mhzsteps hwpstate

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Őszintén megvallva ez a blog bejegyzés log69 kolléga kérésére lett megejtve, nem épp processzor összehasonlítás miatt :)
A processzorhoz kapcsolódóan: Többen kérdezték az előző szálban is, hogy miért is számít nekem ennyire az energiatakarékosság, amit ott annyira nem sikerült kifejtenem:
- 1 részről a mai napig egy 360as Zalman táp van a gépemben, ami köszöni jól van, és ezt a teljesítményt még vígan hozza :)
- Nem akarok olyan sokat fizetni az ELMŰ-nek :)
- A gép egy szünetmentes mögött van. Ha kevesebbet zabál, az azt jelenti, hogy egy esetleges áramkimaradás esetén is tovább bír fennmaradni

Ezen kívül a magok száma volt nekem még némileg fontos (főleg, hogy azonos ár mellett M.o.-on egy 2 magos helyett, Angliából egy 3 magosat tudtam beszerezni), mert hogy akkor a virtuális gépeimnek ki tudok dedikálni majd gond nélkül egy teljes magot, amin majd elfutkározhatnak.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

905e: 5:40.

nem F3 bios kell, hanem _minimum_ F3. ("since bios version...") ez nem asus lap, hogy adott procihoz adott bios kelljen. a legújabb is támogatja az összes procit. :)

F2es BIOS-al kaptam a lapkát, majd feltettem az F3at, amivel nem ment, holott, a minimumot teljesítette ez a verzió is a honlap szerint.. Ez után bepipultam, eldobtam a minimalista világképem, és felraktam az F6ost amivel már jó volt :) Na akkor most mi a minimális szint ami kell hozzá? :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..