startup projekt inkubáció

 ( syntern | 2010. november 16., kedd - 8:46 )

Ha szeretnél egy online startup projektet / terméket / céget létrehozni, akkor most előtted a lehetőség, hogy ezt minimális kockázattal és óriási segítséggel csináld! Jövő félévben (februártól) egy startup inkubációs versenyt indítunk, amelyre most kérdéseket, elvárásokat, illetve akár előzetes jelentkezést is várunk.

A program részletei megtalálhatóak itt: http://www.agilord.com/hu/startup/program/

Előzetes jelentkezés, kérdőív: http://bit.ly/bIsl0f

A főbb előnyök, amiket nyújtunk:

  1. mentoraink gyakorlott fejlesztők, jó üzleti rálátással, MBA-szemlélettel
  2. rendszeres konzultáció, ötletelés, segítségnyújtás (technológia, üzlet, marketing, jog, könyvelés)
  3. projekt-támogatás (infrastruktúra, szerver-hoszting, projekt-management)
  4. termék-támogatás (online fizetési rendszerek, nemzetközi piac, szabadalmi ügyek)
  5. referencia (önéletrajzba, álláskereséshez, sikeres projekt esetén befektetői kapcsolatokhoz)

Ha érdekelnek a részletek, keress minket a fenti linken vagy írj e-mailt!
Üdv,
Soós István


2010. december 2.

A programot a jelenlegi formában elhalasztjuk.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ELTE és BME levelezési listákra kiküldtük a hírt, a többi egyetemen / főiskolán kevésbé tudom, hol vannak a levlisták, ha valaki ebben jártas, kérem küldje tovább.

ELTE -n egy szem levelet nem kaptam, pedig fentvagyok mind a 3 szakmailag relevans listan.

https://listbox.elte.hu/

proginf és proginf-msc listákra elküldtem. ha moderáltak vagy blokkolt a külső küldés, akkor sorry, kérlek továbbítsd azon helyekre, ahol érdeklődés lehet rá.

moderaltak alapbol, igen.

Ugye nem spammelésre buzdítasz itt?

Mondtam én olyant, hogy minden továbbküldött levél letöröl egy könnycseppet egy éhező kismacska bajszáról? :)

Sorry, no spam please, csak egészen egyszerűen nincs energiám kibogarászni mindenhol a helyi hallgatói levlistákat, és ha valaki véletlen belebotlik ebbe itt és máshol még nem hallott róla, akkor küldje tovább az évfolyamtársainak, hátha érdekel másokat is.

Nem kell semmit bogarászni, neked helyből tudnod kell, hogy ez a levél spam. Ergo a törvényes út az, hogy nem küldöd ki, nem buzdítasz, hogy küldjék tovább.

"Nincsen egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy mit kell spamnek tekinteni."

Én azt a levelet, ami az én jövőmet tényleg segítheti, nem tekintem spamnek. Ha valaki annak tekinti, akkor elnézést kérek érte.

Újabb Budapest-only dolog.

Magyarország lakossága kb 9 999 000 fő, ebből csak 1 712 210 fő él Budapesten, tehát a népesség ~83%-a NEM budapesti. Mégis minden ott van. Ha érted, mire gondolok...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Ezt tudnád úgy pontosítani, hogy mennyi az olyan szakember, akit érinthet a dolog? Mert lehet, hogy vannak olyan területek, ahol nagy a népesség, de mezőgazdaság a fő tevékenység, akkor az nem annyira releváns, nem?

pl nem pesti egyetemek?

Veszprém, Szeged, Debrecen, Szolnok, Nyíregyháza, Miskolc?
Talán még Sopron?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A fóliasátor az nem inkubátor? :)

:D:D

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

1. Jogos. Tudjuk. Ezzel számolunk minden tekintetben. Sőt, még ellene is dolgozunk, ha megnézed, akkor azt is írjuk, hogy az útiköltségekben tudunk majd segítséget adni.

2. Javasolt olvasmány itt (és egyéb Paul Graham cikkekben): http://paulgraham.com/siliconvalley.html

Tömören összefoglalva: nem tudsz úgy befektetéseket, fejlesztéseket gerjeszteni úgy, hogy túl sok fele kell figyelned, menned. Egy helyre kell összehozni mind az ötletet, mind a szekértelmet, mind a befektetőket. Sajnos itthon ez Budapest. De ezt tudjuk, lásd még az előző pont.

3. Várom a javaslatodat, hogy hogyan csináljuk ezt úgy, hogy ne csak Budapest legyen benne. Tényleg érdekel.

3: Keress meg privátban, pls.

1. Volt alkalmam Pestről Fehérvárra és Debrecenbe is ingázni. Aki Fehérvárnál messzebbről járna be hozzátok, egy idő múlva elmaradozna (2-5 órát vonatozni egy 2 órás előadásért?), felköltözni egyetem mellett meg ugyanez visszafele, csak az egyetemmel maradna el. Ez nem pénz kérdése.

2. Paul Graham könnyen beszél.

Ez nem az USA, hogy 10millio km^2-n kelljen eloszlani, van pár egyetemváros, szt kész, 3-4 hely nem túl sok.

3. webcast? havi 1x leugrani az egyetemvárosokba? (egy cégcsoport ami alakulásának évében tudott floridai telephelyet nyitni, havi egy belföldi körutat csak kibír)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Ha alaposan megvizsgálod, akkor a kezdeményezésünk a koncentrációról szól. Koncentrálni kell:
- a tudást (kevés, kis létszámú csapat, akik még elférnek egy kis méretű teremben),
- az időt (heti találkozók, három hónapos program),
- a figyelmet (személyes találkozók, távmunkában romlik a kommunikáció).

Ez szerintünk akkor és úgy működik megfelelően, ha sikerül egy helyre hozni mindenkit, aki részt vesz ebben. A webcast nem azért rossz, mert drága lenne, hanem azért, mert nem _hatékony_, nem vagy ott a helyszínen. Dolgoztam olyan cégnél, akik brutál videokonferencia rendszerrel, jó desktop-sharing és hasonló eszközökkel is tudták támogatni a távmunkát, de még ott sem volt helyettesíthető a személyes jelenlét. Jóideje foglalkozok tanácsadással, többféle módon is végeztük ezt, de a leghatékonyabb mindig a személyes találkozás, minden más csak ront a hatásfokon.

Paul Grahamtől meg érdemes akkor is tanulni, ha itthon mások a körülmények. Mi sem 100%-ban azt csináljuk, amit ő mond hogy csinálni kellene, de a tapasztalatait aktívan beleépítjük a szervezett programba. Az egész projekt-támogatás munkát lehet másképpen is csinálni, végezhetnénk más feltételekkel, más körülmények között, csapatonként külön-külön, helyszínre kiutazva, stb. Úgy látjuk, hogy az nem hatékony, és elismerjük, hogy a mi elképzelésünk sem tökéletes mindenki számára. Amit továbbra is felajánlok, az a nyitottság, hogy segítsünk összehozni ezt úgy, hogy ne csak nekünk, hanem más résztvevők számára is megfelelő legyen.

Értem, nem szabad feldarabolni a forrásokat. De a koncentrációval még mindig kizárod a helytől távoli forrásokat (nagyjából logaritmikusan).

Nem flémelek tovább, csak jelezném, hogy jelentkezők tántorodnak el.
Na, majd ha jöttök Tiszántúlra, jelentkezem.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Két lehetőség van:
- Mozdulj ki Te. Ha ehhez szükség van támogatásra, akkor megnézzük, hogy mennyit bírunk (nyilván függ attól is, hogy milyen aktivitással és projektötlettel indulsz).
- Tedd vonzóvá, hogy Mi kimozduljunk Budapestről. (értem ezalatt azt, hogy ne csak budapesti rendezvényt szervezzünk, mert munkához / megbízáshoz nyilván már konstrukciók alatt helyhez megyünk)

Ugyanakkor nagyobb a valószínűsége, hogy a sikeres projektek vidékről Budapestre mennek, majd onnan akár külföldre, mint fordítva.

- Egyszer már leléptem pestről, egy darabig nem mennék vissza.
- Nyissak éttermet? :) "Fogadó a két kockához"

Igen, így jött/költözött/terjeszkedett Debrecenbe az ygomi, az NI, a SEI, az IT services, az Ozeki...
Oké, te hazai projektekre értetted. Nyilván ott terjeszkednek először, hisz ott koncentráltabb a piac. De ezzel az erővel mindenkinek fel kéne költöznie Bpestre?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Már két forrásból is felmerült a kérdés: mi a helyzet az ötletekkel, NDA és társai.

Idézném Paul Grahamet: "Actually, startup ideas are not million dollar
ideas, and here's an experiment you can try to prove it: just try to
sell one. Nothing evolves faster than markets. The fact that there's
no market for startup ideas suggests there's no demand. Which means,
in the narrow sense of the word, that startup ideas are worthless."
http://paulgraham.com/ideas.html

Röviden a véleményünk: az ötlet értékét nem az ötlet ténye, hanem a megvalósítás módja határozza meg. Emiatt nem írunk alá NDA-t, és a projektektől sem követelünk meg hasonló titoktartást bármilyen elhangzó dologgal kapcsolatban. Ebben teljesen a YCombinator mintáját követjük.

Személyes megjegyzés: jelenleg is azzal küzdünk, hogy van 8-10 életképes projekt ötlet, amit előbb-utóbb szeretnénk megvalósítani. Nem azért csináljuk az inkubációt, mert nincs ötletünk, hanem azért, mert nincs időnk a saját ötleteinken dolgozni.

Miért nem alkalmaztok valakit? :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Pár kérdés a verseny kapcsán:
Ha nincs NDA, akkor mi biztosítja az innovácó védelmét? Milyen hozzáférhetőséggel rendelkeznek a mentorok a know-how-hoz, és az összes, innováció tekintetében kényes adatokhoz?
Miért csak egyetemi hallgatók pályázhatnak?
Mit takar a 10%-os tulajdonrész a projectben? 10% a project nyereségéből, vagy 10% az esetlegesen megszerzett külső invesztíciókból (állami, befektetői támogatások) is? Takar-e 10%-os felelősségvállalást? Milyen feltételekkel vehető át a 10%-os részesedés?
Mi történik a project sikertelensége esetén? Milyen anyagi vonzata van ennek? Ki állja a sikertelen project költségeit? Milyen kontrollal rendelkeztek egy besült project szellemi tulajdonával?
Mekkora cégcsoport jelenleg (alkalmazottak száma, stb.)? A cégjegyzék szerint 500000 HUF a cég jegyzett tőkéje. Ez azért érdekes, hogy a támogatot start-up-nak milyen krízistámogatást tud nyújtani a cég?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem is ezen aggodalmak miatt lett ez egy abort.

Persze szepen hangzik, hogy az otlet nem millio dollaros, meg meg kell probalni eladni egyet. De ugye mindenki erzi annak a lehetoseget, hogy az inkubatoros ceg win-win szituban van ebben: ha az inkubalt ceg megcsinalja a szerencsejet, akkor 10% haszon az ovek. Ha nem, de lenyuljak az otletet es jobban megcsinaljak, akkor 100% haszon. Ha konkurenciat teremtenek akkor is min (10%).

A masik meg, amit nem nagyon tudok hovatenni, ha van a talonban 6-10 sajat projekt, amit nincs idejuk megvalositani, akkor honnan lenne ido n+1 projektet managelni?

Illetve 3 honap inkubalas a legtobb alakulo (vagy mar meglevo cegnel is frissen osszeverbuvalt csapat eseten) projekt eseten is edeskeves. Ennyi ido alatt eppenhogy elindul a projekt, az emberek eppen csak megismerik egymast. 3 honapnyi koromrenezesert es heti egy talalkaert (5 alkalom, kb 4 ora lehet egy meeting), azaz kb egy nap netto odafigyelesert es brainstormingert 10% viszont magas. Szerintem.

"win-win"

A félelmeid teljesen jogosak. Ugyanakkor a lehető legkorrektebb módon akarunk eljárni, teljes tevékenységünk nyitott, minden visszajelzésünk során a fair play szellemében járunk el (ellentétben hasonló kezdeményezésekkel, akik már nekem is "nyúltak le" projektötletet), és ha valaki megtisztel minket a bizalmával, akkor mi ezt ennek megfelelően kezeljük. Én névvel, nyílt sisakkal, szakmai múlttal vállalom a rendezvényt, hasonló nyíltság és visszaellenőrizhetőség esetén Te eljátszanád a saját szavahihetőséged?

"A masik meg, amit nem nagyon tudok hovatenni, ha van a talonban 6-10 sajat projekt, amit nincs idejuk megvalositani, akkor honnan lenne ido n+1 projektet managelni?"

Szakmai és üzleti konzultációból élünk. Amikor naponta 4-8 órát dolgozol, akkor nincs időd saját projekten dolgozni, mert nem áll át a fejed az egyik contextről a másikra. Többször feltették már a kérdést, hogy miért nem alkalmazok rá embereket, és nincs rá értelmes érvem. Egészen egyszerűen nem akarok magam alatt embereket hagyományos módon alkalmazni.

"Illetve 3 honap inkubalas a legtobb alakulo (vagy mar meglevo cegnel is frissen osszeverbuvalt csapat eseten) projekt eseten is edeskeves. Ennyi ido alatt eppenhogy elindul a projekt, az emberek eppen csak megismerik egymast. "

Mint a kiírásban is szerepel, alapvetően ismerősökből összeállt csapatokat preferáljuk, egészen egyszerűen azért, mert nem kell időt tölteni az egymás megismerésével. Megintcsak hallgatók előnyben: csoporttársak, baráti társaságok, kollégiumi szobatársak / szinttársak számára ez már eleve adottság.

"3 honapnyi koromrenezesert es heti egy talalkaert (5 alkalom, kb 4 ora lehet egy meeting), azaz kb egy nap netto odafigyelesert es brainstormingert 10% viszont magas. Szerintem."

1. 5 alkalom helyett 15 alkalom. Alkalmanként 4 óra, amikor pl. 3 mentor 12 emberórányi odafigyelést ad, plussz a személyes részvételen kívül távkapcsolatban elérhető és akkor is támogat. Én egyetemistaként fel sem fogtam volna, hogy ez milyen nagy értéket képvisel, csak utólag látom be ennek jelentőségét.

2. ha csak kis odafigyelést csinálnánk, akkor tényleg sok a 10%. Szinte minden mentorunknak van/volt egyetemista hallgatója, akinek önlabot / diplomát / TDK-t segített, és ezt továbbra is csináljuk, de ez nem ugyanaz, mint a mostani startup program. Részletesen le vannak írva az egyéb hozzáadott értékek. Ha valakinek ezek nagy része nem kell, mert tudja, csinálja, megoldja, akkor ne jelentkezzen. Ha valakinek a 10% magas, de van értelmes javaslata, akkor tárgyalhatunk róla, de ott már részletekbe kell menni az ötlettel kapcsolatban.

ok. accepted.

Érdekes kérdések, nézzük sorban.

Ha nincs NDA, akkor mi biztosítja az innovácó védelmét? Milyen hozzáférhetőséggel rendelkeznek a mentorok a know-how-hoz, és az összes, innováció tekintetében kényes adatokhoz?

Nyitottság szempontjából többféle innovációs megközelítés létezik. Az egyik véglet az, amikor valaki elvonul az elefántcsont toronyba, ott kitalálja a tutit, majd a világ elé áll vele. A másik véglet, hogy indít egy open-source projektet, leírja az összes gondolatát, és bárki aki még szeretne csatlakozni hozzá, megteszi, közösen alakítják, üzemeltetik.

Mindkét "véglet" alkalmazhatósága személy és feladatfüggő egyaránt. A mi programunk valahol félúton van ebben: a mentorok és az összes induló csapat (tehát kb. 30 fő) tudni fog a tervekről, részletekről, mivel minden héten van egy közös statusz meeting, megbeszélés, ötletelés. Ezen a körön kívül kis mértékben nyilván fog terjedni valami (amikor beszélgetnek az indulók külsősökkel, ez elkerülhetetlen lesz), de nincs publikálva a világ számára. Aki úgy érzi, hogy ezáltal a millió dolláros ötletét kisajátítják, az olvassa végig az előzőekben hivatkozott ötlet értékéről szóló írást, és ha nem szeretne indulni ezután sem, akkor sajnálattal vesszük, sok sikert kívánva a boldoguláshoz. Esetleg programon kívül, üzleti konzultáció jelleggel megpróbálhatunk együttműködni, de annak nem ezek a feltételei.

Miért csak egyetemi hallgatók pályázhatnak?

Aki elvégezte az egyetemet, az tipikusan dolgozik valahol. Ha megengedheti magának, hogy ne dolgozzon sehol, akkor induljon nyugodtan, de munka mellett egy ilyen program nem végezhető. Sok bátor, munka mellett végrehajtani tervezett elképzelést láttam már porba hullani ("nem volt rá időm/energiám"), nincs szükség ilyen illúzió fenntartására.

A fiatalabb korosztály közül aki vállalkozó kedvű és sok energiája van, nyugodtan jelentkezzen, de elsősorban az egyetemi/főiskolai hallgatók életritmusához próbálunk igazodni.

Mit takar a 10%-os tulajdonrész a projectben?

Az egész folyamat arról szól, hogy egy ötletből valamilyen segítség által egy új dolog kialakul. Vannak résztvevőik, nevezzük Alice-nek és Bobnak. Ha ők fele-fele arányban osztoznak rajta, akkor a végtermék 45%-a Alice, 45%-a Bob, 10%-a pedig a mentorok és a szervezők tulajdonrésze lesz. Lehet vitatkozni azon, hogy ez sok vagy kevés, van aki félti és az egészet akarja majd... megintcsak: sok sikert az önálló vállalkozáshoz. Ez egy kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolat.

Takar-e 10%-os felelősségvállalást?

Milyen felelősségvállalásra gondolsz?

Mi történik a project sikertelensége esetén? Milyen anyagi vonzata van ennek? Ki állja a sikertelen project költségeit? Milyen kontrollal rendelkeztek egy besült project szellemi tulajdonával?

Ezzel számolunk, vannak sikertelen projektek, amikor a mi pénzünk, energiánk és befektetésünk ugrik. A szellemi tulajdonnal kapcsolatos végleges szerződés még megfogalmazás alatt van, de nagyjából az az alapelv, hogy ilyenkor egyik fél sem várhat el lényeges tételt a másiktól, mindenki tanult belőle, mindenki több lett tőle, történet vége. A forráskódok, screen-demok, üzleti tervek felhasználhatósága is hasonló elvet követ, viszont a 10% üzletrészünk kijátszása és kiszervezése ellen felkészülünk és eleve így szerződünk.

Mekkora cégcsoport jelenleg (alkalmazottak száma, stb.)? A cégjegyzék szerint 500000 HUF a cég jegyzett tőkéje. Ez azért érdekes, hogy a támogatot start-up-nak milyen krízistámogatást tud nyújtani a cég?

1. Sajnos/szerencsére nem a jegyzett tőke határozza meg, hogy ki mit tud támogatni, és az is csak marginális, hogy egy szervező/mentor alkalmazott-e vagy valamilyen egyéb kapcsolat útján dolgozik velünk.

2. Nem krízistámogatunk. Nem arról szól a programunk, hogy lapátoljuk bele a pénzt mások ötletébe. Azért szól elsősorban hallgatóknak, mert ők nem megélhetésért dolgoznak egy ilyen feladaton, hanem a saját jövőjük megalapozására. Ehhez minden épeszű segítséget megadunk, amiben nekik fájdalmas az elindulás, abban melléjük állunk. De maga a most meghirdetett program nem a pénzlapátolásról szól, ha valaki pénzügyi befektetőt keres, az egy másik tevékenység, amiben szintén tudunk segíteni, illetve mi magunk is hajlandóak vagyunk rá - a megfelelő feltételek mentén. Mindenesetre ilyen befektető kereséshez javasolt részletes üzleti-, pénzügyi- és marketing-tervvel is rendelkezni, a termék mellett.

Tisztabb.

Viszont akkor erdemesebb lenne szetszedni az inkubacios "szineteket":

- mini csomag: csak hatter segitseg (pl konyveles, iroda, jogi, stb)
- normal csomag: 10%, az eredeti felteves alapjan
- maxi csomag: kockazati toke tolasa (penzlapatolas) szigoruan profitszazalekert, elore meghatarozott idore, viszont indulashoz kell mar meglevo termek, uzleti es penzugyi terv.

Nos?

- mini csomag nincs ebben a startup programban. ha valakinek kell ilyen, akkor normál üzleti konzultáció keretében tudunk segíteni.
- a normál csomag a program, ez van hirdetve :)
- a maxi csomag eléggé programon kívüli tétel, nem hirdetem hogy ezzel is foglalkozok, de ha érdekes, akkor keress meg :)

Egy otlet eseteben sohasem tudhatod, hogy mekkora befektetett munkaja van az adott otlet mogott annak, aki veled szemben ul. Meg a legtrivialisabb esetben is sokszor evek munkaja allhat mogotte. Egy ilyent senki sem akar elvesziteni.
Az open-source modellnek igen alacsony a megterulese, . Szemelyes portfolioepitesre kituno.

Nem valaszoltal arra a kerdesre, hogy a 10%-os tulajdonresz kiterjed-e az inveszticios bevetelekre is?

A felelossegvallalas kerdese aztjelenti, hogy hajlandoak vagytok barmifele felelosseget vallani az altalatok ajanlott uzleti strategia sikeressegere vagy sem. Milyen garanciat tudtok, biztositani, hogy nem a "4 oras munkahet" es "Penzkereses az interneten" ebookok emeltszintu kiadasat hallgatja az ember 10%-ert cserebe.

A jegyzett toke igen sokat szamit, mert maskepp mikepp dontheto el, hogy egyszemelyes show-al, vagy eppenseggel igen komoly piaci hatterrel rendelkezo ceggel all az ember szemben. Ugyanigy nemmindegy ha a szervezo vagy mentor nem egy 3., 4., vagy 12. kulso fel. Kulonosen akkor, ha amikor egy innovacio ido elott kerul ki es felelossegre kene vonni az adott szemelyt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem valaszoltal arra a kerdesre, hogy a 10%-os tulajdonresz kiterjed-e az inveszticios bevetelekre is?

Válszoltam. Mindenből amiből Alice és Bob 45-45%-ban részesül, mi 10%-ban. De az invesztíciós "bevétel" az amúgy sem bevétel abban az értelemben, amit sugallni szeretnél, mert a projektcég kapja, és nem annak tulajdonosai, ráadásul új befektető saját tulajdonrészt fog kérni, valakinek (vagyis többnyire mindenkinek) a terhére, attól függően hogy milyen jogi módja van a befektetésnek.

A felelossegvallalas kerdese aztjelenti, hogy hajlandoak vagytok barmifele felelosseget vallani az altalatok ajanlott uzleti strategia sikeressegere vagy sem. Milyen garanciat tudtok, biztositani, hogy nem a "4 oras munkahet" es "Penzkereses az interneten" ebookok emeltszintu kiadasat hallgatja az ember 10%-ert cserebe.

Ezen jót nevettem, mert tudom hogy ilyen az itthoni vállalkozási szemléletmód, de nem gondoltam volna, hogy ez ilyen hamar előjön mint kérdés. Ugyanis vállalkozás-idegen az a hozzáállás, hogy "adjatok nekünk tutit, mert csak akkor indulunk el". Sőt: "vállaljatok rá garanciát, hogy gazdaggá tesztek minket!". Szóval mókásnak tartom, nna.

Az itthoni vállalkozási kultúrából hiányzik a bizonytalanság felvállalása, és részben ezen is szeretnénk segíteni. Ha számodra ez túl bizonytalan így, akkor nyilván nem Te leszel a célközönségünk. Ha enélkül is eléred a célodat (mert pl. van annyi bevételed vagy bármilyen egyéb cél teljesül), akkor szintén nem Te leszel a célközönségünk. Sőt, ha senkinek sincs erre szüksége és nem lesz sem jelentkező sem távoli érdeklődő akkor valószínűleg levonjuk ebből a következtetést és másra fordítjuk a figyelmünket és energiánkat.

De úgy tudom, hogy itthon még senki sem próbálkozott ilyen konstrukcióval, és 7-8 évvel ezelőtt egyetemistaként haraptam volna erre, ha lett volna hasonló. Engedd meg nekünk azt, hogy most felmérjük ennek az igényét, és ha van, akkor támogassuk a megfelelő embereket. Mi pedig sok sikert kívánunk Neked, hogy -valószínűleg a mi programunkon kívül- valóra váltsd az álmaid!

"Az itthoni vállalkozási kultúrából hiányzik a bizonytalanság felvállalása, és részben ezen is szeretnénk segíteni."

Nem a bizonytalanság felvállalása hiányzik, hanem éppenhogy a sok eset jut észbe, melyben az ötletek lenyúlása szerepelt. Emiatt szkeptikus a legtöbb startup errefelé, közöttük én is.

Az ötlet-lenyúlástól való félelemmel kapcsolatban csak azt tudom mondani, amit már korábban: nyílt a tevékenységünk. Lehet, hogy ez nem felel meg mindenkinek, de a feltételrendszerünk is világos (ami meg nem, azt megválaszolom pl. itt), nem rejtegünk meglepetéseket.

Az ötletelés amúgy egy tanulható, kreatív folyamat, amíg csak az ötletet nyúlják le, addig csak olyan, mintha egy versenytársad korábban kapcsolt volna: bosszantó, de benne van a piacgazdaságban - és neki ugyanúgy meg kell valósítani, hasonló nehézségekkel, mint neked.

Ami veszélyes és amire fel kell jogilag készülni, hogy valakik közösen indulnak el egy ötlettel, pénzt, paripát, fegyvert beleraknak, aztán valakit, valakiket kisemmiznek. Egy már működő cégbe sokkal nehezebb befektetni, mint egy ötletbe, mert ott lehetnek rejtett szerződések, olyan vállalások, amik a befektető számára ismeretlenek. Mi jogi értelemben is "tiszta lapot" biztosítunk a projekteknek, az alapítókat egymással szemben is védve...

"Egy már működő cégbe sokkal nehezebb befektetni, mint egy ötletbe, mert ott lehetnek rejtett szerződések, olyan vállalások, amik a befektető számára ismeretlenek."

Pont azt írod, amit csinálni akartok. Szerinted, mit reagál egy befektető, ha azt látja, hogy egy olyan cégbe kell pénzt ölnie, ahol nem egészen tisztán 10%-os részesedése van egy tanácsadó cégnek?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerinted, mit reagál egy befektető, ha azt látja, hogy egy olyan cégbe kell pénzt ölnie, ahol nem egészen tisztán 10%-os részesedése van egy tanácsadó cégnek?

Egyeztettünk későbbi potenciális befektetőkkel, így tudjuk, hogy mi az, ami elvárnak, valamint azt is, hogy mi az amit elkerülnek.

Mivel igen sokunk felmenői még a rendszerváltás előtt élte élete nagy részét, amikor "nem illett" vállalkozni akárkinek, nem nagyon sulykolták az emberbe, hogy te vagy a saját végzeted kovácsa.

Szinte mindenkitől azt hallom, hogy "hülye vagy? elbasznád a spórolt pénzed valami vállalkozásra? úgyis jól csődbe mész, de hozzánk majd ne gyere". Mindenki azt sulykolja, hogy multihoz be, határozatlan szerződés, fejet le, örülj hogy van munkád.

Ilyen alapokkal nem csoda, hogy bizalmatlanok az emberek :) Eddig minden amiben benne volt, hogy "segítünk pénzt keresni", az vagy lehúzás volt, vagy Ponzi-séma (bár az ugyanaz).

Másik dolog az adózás. Van pár sztorim startupokról, amik ott fáradtak meg, hogy az apeh kirótt valami irtózatos mértékű adóelőleget, mert utolsó negyedévben alakultak, jött egy megrendelés, majd ez alapján az apech interpolált egyet a várható bevételre... Néhány ismerősöm egyesületet tart fenn, mert így kijön pozitívba, meg kevesebbet vegzálják őket. Volt olyan, aki csak úgy úszta meg, hogy előre szóltak neki haverok, hogy beleesett az éves 10k vegzálandó cég közé és még időben felszámolta magát.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Örülök (és egyben sajnálom) hogy ugyanúgy látjuk ezeket a dolgokat.

Én nem vagyok bizalmatlan, nekem egyszerűen pénzem nincs :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Nah, lassítsunk egy kicsit.
Azt valószínűleg nem kell magyarázni, hogy 10% tulajdonrész igen széles spektrumot takarhat egy cégen belül (kezdve osztalék nélküli részvényes vagy csendestárs 10%-ától, az erőforrás lízingelő 10%-on át, egészen forgalomarányos osztalékot kapó 10%-ig). Hogy miért rugózok az invesztíción, annak az-az oka, hogy hazánkban elterjedt szokás minden szir-szarral vissza nem fizetendő, állami K&F támogatásért pályázni. Ebből a pályázatíró cég 3-8%-ot kér, ami kevesebb mint a ti 10%-ékotok.

Ha ismered a magyar valóságot, akkor nem nevetsz. A kamupapíros managerképzésnek már megvan az eredménye, a fél net tele van tanácsadó és szakértői cégekkel, akik különféle kamuképzésekkel szédítik az embereket. Ebből adódóan, ez nem vállalkozás idegen a hozzáállás, hanem a rögvalóságból táplálkozó. Aki bebukott 2-3 céget az óvatossá válik. Nagyon, de nagyon óvatossá.
A innovációs szektorban a realitások talaján állva 10-20 milliós kezdőtőkéről, 2-8 éves fejlesztési időkről van szó alaphangon. Amennyiben egy termék gyártásáról van szó ez a tétel százmilliós. Egy nulláról indulós start-up felkarolásához, nem tanácsadóra, hanem kockázati tőkebefektetőre van szükség.

Esetedben, adott egy idei, minimum tőkével, ismeretlen alkalmazotti létszámmal indult cég, aki üzleti tekintetben a legnaivabb és legsebezhetőbb csoportot célozza meg, nem egészen tiszta értékű képzési csomaggal és NDA nélküli, nagycsoportos innovációs meetingekke, nem egészen világos tulajdonosi részesedésért cserébe, úgy, hogy üzleti fair-playről* írsz. Ennek a fele elég, egy magyar piacon edződött vállalkozónak, hogy kikattanjon a bullshit-o-meter.

*Az üzletben nincs fair-play.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

tudhatsz valamit. (nem flame)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Feltételezem, hogy mivel rendelkezel céges tapasztalattal, nem Te vagy a célközönségünk. Nem akarunk mindenkinek segíteni - még ha ez kegyetlenül is hangzik, de ez tényleg nem cél. Kinéztünk egy szűk területet (online szolgáltatás fejlesztés), egy szűk célközönséget (hallgatók), akinek tudunk megfelelő, számukra tényleg hiányzó dolgokat adni, és ezt úgy adjuk, hogy kölcsönösen jó legyen (ez a sokat emlegetett 10%). Aki ezen kívül esik, bármi fájó pont, de ez a program most nem nekik szól.

És ebben szinte minden szónak fontos jelentése van: mivel az online szolgáltatás fejlesztés elsősorban nem tőkeigényes (1), és jó eredményeket lehet elérni rövid idő alatt (2), ezért a tévhittel ellentétben nem kell hozzá 20 milliós kezdőtőke vagy kétéves fejlesztés. Sokkal inkább kellenek hozzá azok a dolgok, amiket összeszedtünk és a hosszabb ismertetőben is olvasható.

(1) nem kell esztergagépet gyártani vagy 100-as autóflottát fenntartani
(2) igen, egy "banki" fejlesztés nincs meg 1 év alatt, de egy jó egyetemista csapat három hónap alatt igenis el tud érni szép eredményeket. Még az aktuális önlabos hallgatóm is, aki munka mellett fejleszti az alkalmazását, olyan jól halad a fejlesztésével, hogy sok projekt megirigyelhetné.

Az hogy itthon kinek mit takar a 10%, és ki hogyan ügyeskedi ki a csendestársakat és a strómanokat, teljesen hidegen hagy. A 10% nálunk 10% (angolszász) share. Ha ezt soknak tartod, akkor próbálj meg alkudozni velünk. Ha a pályázatíróban jobban bízol, akkor bízd magad rájuk, mi amúgysem azt ígérjük, hogy nyerünk neked egy kétmillió eurós pályázatot, hanem azt, hogy segítünk egy termék létrehozásában, eladhatóvá tételében, és további befektetők vonzásában. Ha még ezek után sem világos az általunk nyújtott szolgáltatási csomag, akkor kérdezz specifikusabban, de attól tartok, hogy tényleg nem Te leszel a célközönség, akinek ez szól.

Hogy utaltuk az inkubatorokat...

Ez ilyen belepofazo-musor volt, mindegyik meg akarta mondani a tutit, persze valahol kibicnek lenni konnyu, meg ertem en, hogy sokkal okosabb vagy naluk Pisti, meg a motivaciodat is ertem, mert en is imadtam kreativ fiatalokkal dolgozni,es megcsinalni valamit rendesen, meg nekem se a kod a maniam...

De nem tudom, hogy ezt lehet-e jol csinalni. Elnezve az eroltetett onlab temakat, a Simonyi rettenetsok szenvedeseit, nem tudom, ez-e az a kozeg ahhoz, hogy ez mukodjon...

Nekem van egy teljesen ortogonalis elkepzelesem erre, egyetertek abban, hogy ki kell aknazni azt, hogy az egyetemek - meg a kollegiumok, azert az SCH-rol ne feledkezzunk meg - egy helyre kepesek gyujteni a tehetseges fiatalokat, de kozel se ertek egyet azzal, hogy ez Magyarorszagon, 2010-ben mukodokepes, szerintem mas kell,mashogy csinalnam

De persze sok sikert :)

Nna, Te is :) Miért van az, hogy csupa olyan ember szól hozzá, aki már túl öreg a célközönségünknek lenni? :)
(szerk: költő kérdés volt...)

Ez ilyen belepofazo-musor volt, mindegyik meg akarta mondani a tutit, persze valahol kibicnek lenni konnyu

Ez azt hiszem leginkább a mentorok / tanárok / doktoranduszok (bárhol, ahol konzultáció van) hozzáállásán múlik. Pl. itthon kevés embert képeznek ki arra (ha egyáltalán felmerül az igénye vagy a gondolata), hogy egyáltalán hogyan kell oktatni, hogyan kell segíteni valakit a tanulásban és az előrehaladásban, hogyan kell összerakni egy tananyagot, nem csoda, hogy amikor odavágják egy ilyen feladatra, akkor bénáznak, és ezt túlkompenzálják valami mással.

Ami az érem másik fele, hogy ami valaki számára konstruktív, építő jellegű kritika, másvalaki számára értelmetlen kötözködés és belepofázás. A kritikával szembeni befogadóképességet is fejleszteni kell ;)

de kozel se ertek egyet azzal, hogy ez Magyarorszagon, 2010-ben mukodokepes, szerintem mas kell,mashogy csinalnam

Van egy kollégám, akivel a nyáron (és azóta is) órákat vitatkoztunk ennek az elképzelésnek az élet- és időszerűségéről. Végül azzal záródott, hogy amíg nem próbáljuk ki, addig ezt nem lehet eldönteni. Viszont érdekelne, hogy mit csinálnál (ide vagy magánba is, v. egy sör mellett).

Kevés? úgy érted senkit. Itthon ahhoz, hogy középiskolai tanár legyél, egy rakás gyakorlat kell meg külön vizsga.

Egyetemen tanítani? idejön bármely pöcs aki összehányt egy disszertációt (ismerek olyat, aki pusztán és kizárólag azért kapta meg a fokozatot, hogy ne kelljen csak miatta lejönnie a bizottságnak még egyszer [és megint végighallgatnia azt a szart]) és máris taníthat. Nyilván vannak jók is, de csepp a tengerben. Hármat ismertem, ebből kettő már az NI-nál dolgozik, a 3. meg elment szülni és otthagyta a picsába az egészet. Izébocs, a 4. meg az epam-nál.

Első sorra: mert csak azok értik, mit hagytak ki :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Nna, Te is :) Miért van az, hogy csupa olyan ember szól hozzá, aki már túl öreg a célközönségünknek lenni? :)
(szerk: költő kérdés volt...)"

Egy nem költői válasz: mert nekik van tapasztalatuk. Főleg rossz. Főleg a tanácsadó cégekről.
A célközönségetek az a tapasztalatlan, tájékozatlan egyetemi hallgató, akinek lövése nincs arról, hogy a piac hogy működik.

Az összes kétkedő azt látja, hogy őket a legkönnyebb megvezetni és az életből merített tapasztalatok alapján el sem tudják képzelni, hogy egy új, referenciák és tőke nélküli, "spamelő" tanácsadó cég fogja a kezdőket az ötlettől a jól menő cégtulajdonosságig elvezetni.

A nem személyre szabott tanácsadással éppen az a baj, hogy nincs személyre szabva, hanem általános klisékkel dolgozik. A 10%-ért még egy kezdő is elvárhatja, hogy ne happeningeken osszák neki az észt, hanem két-három gazdasági szakember leüljön velük agyalni, kizárólag az ő problémáikra koncentrálva.

Véleménye mindenkinek van, lásd még itt.

Nehéz eldönteni, hogy ezek a kritikák kinek szólnak, ahogy Te is írod, sok az emberekben az előítélet (amit megértek, mert tudom hogy az egyik hozzászóló milyen itthoni inkubátor társaságra hivatkozott, és igen, én is látok agyatlan tanácsadókat akik csak a megnevezést degradálják de értéket nem teremtenek). Még félve hozzátenném a lehetséges irigység faktor is, reálisan szemlélve ezzel is számolni kell, hiszen bárki (akár joggal) gondolhatja hogy "ezt ők is tudnának csinálni", sőt, "ők ezt sokkal jobban tudják csinálni, mert...". Az alkalmasság kétségbe vonását továbbra sem idegenítem el senkitől, de építő jellegűnek ilyenkor azt tartanám, ha valaki hasonló kezdeményezést rakna össze, végigcsinálná, és utólag hasonlítjuk össze a tevékenységeinket. Előre megítélni bármit: roppantó nehéz, mégis, itt sokaknak megy csípőből...

"a tapasztalatlan, tájékozatlan egyetemi hallgató, akinek lövése nincs arról, hogy a piac hogy működik" / " összes kétkedő azt látja, hogy őket a legkönnyebb megvezetni"

Ha én is ezt gondolnám a hallgatókról, akkor nem különböznék a kóklerektől és a sok pesszimista hangtól. Elismerem hogy ezt előre nehéz ellenőrizni, de minket pontosan az differenciál, hogy emberszámba vesszük és "speciálisan fizető ügyfélként" (*) kezeljük a programban résztvevő hallgatókat, nem pedig "csecsemőknek akiknek meg kell mondani a tutit". A tapasztalatunk amúgyis az, hogy sok egyetemi hallgató értelmesebb, mint a sokéves ipari tapasztalatba megsavanyodott 'vállalkozó', és pontosan ilyen értelmesebb emberekkel akarunk együtt dolgozni, akik tudnak önállóan dönteni, akár arról is, hogy milyen feltételek alapján hisznek nekünk és jelentkeznek. Olyan embereket keresünk, amilyenek mi voltunk az egyetemen, és azt nyújtjuk, amit mi hiányoltunk.

(*) nevezzük így a 10%-ot, aminek a nagyságára később visszatérek

"új, referenciák és tőke nélküli, "spamelő" tanácsadó cég"

A legtöbb itteni kommentelővel szemben én teljes mértékben vállalom névvel és szakmai múlttal magamat, a honlapon elérhető a CV-m, magáért beszél. Ezzel szembenállítva egyetlen itteni kommentelőt ismerek személyesen, a többiek név nélkül szórják a "tutimondást".

És ha már félrevezetés: Aki azt suggalja, hogy egy cég jegyzett tőkéje bármilyen hatással van arra, hogy mit tud csinálni vagy mit fog csinálni, az nincs tisztában a jegyzett tőke jelentésével, nem veszi figyelembe azt, hogy nem egyetlen nagy cég szervezi és ezzel amúgy félrevezeti a még kevésbé tájékozottakat. Arról nem is beszélve, hogy az itteni hozzászólások után nem lesz olyan ismerősöm, aki szívesen nyilvánosságra hozná azt, hogy bármekkora tőkével befektetne projektekbe.

A spammelésről pedig csak annyit, hogy spamre nem szokás válaszolni, ide azonban olyan mélységű és mennyiségű kérdést kaptam, ami nyilvánvaló érdeklődést jelent.

"A 10%-ért még egy kezdő is elvárhatja, hogy ne happeningeken osszák neki az észt, hanem két-három gazdasági szakember leüljön velük agyalni, kizárólag az ő problémáikra koncentrálva."

Elvárása mindenkinek lehet, pl. bárki elvárhatja tőlem vagy Tőled azt, hogy ingyen dolgozzunk neki, ettől még várhatóan nem fogunk. Létezik ilyen személyre szabott agyalás, úgy hívják hogy üzleti tanácsadás, megvan a maga - üzleti alapú (**) - díjazása, de ez a program és ez a konstrukció nem erről szól.

Mi összeállítottunk egy csomagot, egy formát, ami megszólít egy réteget, és amit korrektnek tartunk. Lehet arról tárgyalni, hogy a 10% az sok vagy kevés (***), és hogy mit kellene ezért nyújtani, de - ne vedd sértésnek - ezeknek a részleteknek a tárgyalását nem azokkal fogom lefolytatni, akik ebből az egész programból alapvetően kimaradnak.

(**) nem csak óradíjakban mérhető, lehet valamilyen mérhető dologhoz kötött jutalmazás is

(***) Ha a projekt nem nő nagyra, nem lesz értéke a maradék 90%-nak sem, és nem a mi 10%-unkon fog múlni az alapító tagok elégedetlensége. Ha meg nagyra nő, akkor a 90% is elég jelentős tétel ahhoz, hogy minden résztvevő elégedett legyen. "Aquila non captat muscas." - ahogy egy korábbi főnököm jellemezte az ilyen százalékos osztozkodásokat.

Ok. Benne lennél egy egyszerű gondolatkísérletben?
Adott 3 egyetemista, akik a ti közreműködésetekkel alapít egy céget amiben azonos arányban résztulajdonosok (30% fejenként). A cég webes termék fejlesztésével fog foglalkozni, aminek a piacra kerülési ideje 6 hónap, nullszaldóssá válásának ideje 2 hónap. (Ez utóbbi eléggé talajtól elrugaszkodott, de legyen.)

Mekkora indulótőkével kell rendelkezniük?
Milyen és mekkora havi kiadásokkal kell számolniuk?
Ki és milyen feltételekkel köthet szerződést a cég nevében?
Hogyan számolhatják el az invesztíciós bevételeket?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

I. "technikai cég"

Peremfeltételek: egyetemisták (nem kell bejelentett munkaviszony), iroda nélkül (ilyen korban a távmunka és a bárhol dolgozunk még megy), egyéb céges szösszenetek nélkül (autó, telefon, notebook nem kell cégesen mert mindenkinek van saját). Ez esetben a cégalapítás és fenntartás az első évben kijön a törvényi kötelező 500e Ft-ból, amibe még az is belefér, hogy legyen egy közepes szerverük az Amazon EC2-n, és elindulhatnak a bevételek. Ügyvezető az lesz, akit a tulajdonosok a szerződésben annak választanak. A bevételeket meg a mindenkori számviteli törvény alapján (bocs ha kiábrándító, de a cég bevétele a cégé).

II. "üzletszerű cég"

Ez már keményebb dió, amire nem lehet általános mondásokat adni. Függ attól, hogy ki a befektető, járjon-e fizetés vagy egyéb juttatás, mik az alkalmazottakkal kapcsolatos tervek. A legizgalmasabb folyamat mindig az, amikor a "technikai cég" átmegy "üzletszerű cégbe"...

És igen, mielőtt ez felmerül: ezt / ezeket nélkülünk is meg tudja csinálni bárki, de nem is csak erre hirdetjük a programot.

Az ilyen ycombinator jellegű startup-inkubátoroknak gondolom a jelentkezők szempontjából a fő értéke a mentor/tanácsadói oldalról résztvevők tudása illetve kapcsolatai.

Tehát természetes módon felmerül a kérdés, hogy a Ti (szervezői / agilord.com) oldalatokról ki fog részt venni ebben? Az agilord.com weboldalán a Munkatársak oldalon (http://www.agilord.com/hu/about/staff/) csak egyetlen fő van feltüntetve (munkatársként, a másik személy a 'partnerek' alatt van). Te egyedül működtetnéd az egész inkubációs versenyt? (Mellesleg az agilord.com egyszemélyes cég?)

A közvetlen szervező csapatban rajtam kívül két ember van, aki a szervezésen túl a mentorolást végzi, ezen kívül további külsősöket tervezünk meghívni előadóknak. A jelenlegi fázisban nem akartunk külön céget létrehozni erre a tevékenységre, és úgy alakult, hogy a legegyszerűbb az Agilord kiemelése volt, és ezáltal többségében a cég finanszírozza az első szakasz költségeit, annak ellenére, hogy kis cég, és jelenleg csak én vagyok benne alkalmazott. (Ami az én környezetemben teljesen általános helyzet, mindenkinek egyszerűbb a telefon / notebook / cégautó elszámolás, ha saját céget tart fenn erre.)

hmm. neked van saját céged? akkor te bizonnyal tudnál irányszámokat adni egy cég mindenféle költségeiről.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

ez egy nagyon "attól függ" kérdés, de itthon éves szinten 200-300e Ft-ból kihozható egy cég, evás esetben akár 100e alatt is megúszható. persze ezek csak a kötelező kiadások (pl. bankszámla, könyvelés..)

adók?

bár ez talán már nem releváns, mert tegnap szavazták meg az újakat...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

igen, adókat, járulékokat és egy sarcokat kell fizetni, de azok többnyire bevétel- és kiadásfüggőek :)
elég távolról indítod a vállalkozással kapcsolatos kérdéseket, szerintem ennek indíthatnál egy új topicot

Minek, senki sem válaszolna. Volt már jó pár, 40 olvasással és 2 fikázással zárultak, én meg tanulok mások hibájából.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A hozzászólók (és magánban kiegészítő kérdéseket feltevők) nagy része nem a célközönségünkbe tartozó hallgató volt, hanem többéves vagy nagyobb céges gyakorlattal a hátuk mögött megfogalmazták szkepticizmusukat, aggodalmaikat vagy éppen tapasztalataikat. Nem vitatjuk el senkitől sem, hogy jobban ért dolgokhoz, vagy kétségbe vonja bármilyen területen alkalmasságunkat vagy hozzáértésünk, különösen ha konstruktív a kritika - bár utóbbi innen helyenként hiányzott. Ennek oka talán Jason gondolata, amit gyorsan meg is ismétlek: ők már értik, hogy mit hagytak ki... :)

Nem állítjuk azt sem, hogy mi minden egyetemi/főiskolai hallgatóból a következő Mark Zuckerberget faragunk, pusztán csak azt, hogy tudjuk és látjuk, hogy egy hallgatói csoport által összerakott projektnek mire van szüksége ahhoz, hogy prototípus és piaci termék válljon belőle, és nyújtunk erre egy konstrukciót, amit összeszedtünk és összeraktunk, és ennek az összerakásnak szerintünk értéke van. Lehet hogy nem a jelenleg megfogalmazott módon kellene ezt csinálni, de ehhez a hallgatóktól várjuk a visszajelzéseket.

Azokat a kritikai hangokat is érzem és értem, akik valamilyen nagyobb szervezetet, nagy neveket, raklapnyi pénzt várnak egy ilyen kezdeményezés mögé. Nos, ez van, ezek vagyunk, ilyen kicsik, ilyen emberi mértékűek. Ha tudnék olyan kezdeményezésről, amelyik nagy nevekkel és raklapnyi pénzzel várja az embereket és betölti ezt az "ötlettől az első prototípusig" űrt, akkor most nem hirdetném a sajátunkat. Az általunk ismert hazai példákat azonban szereptévesztettnek tartottuk, és mi ezt az utat gondoljuk a helyesnek. Mint minden gazdasági folyamatot, ezt is majd a piac dönti el, hogy helyes volt-e vagy sem.

Üdv,

(egyenlőre itt, ha gondolod majd privátban folytatjuk - szerk. közben megkaptam a leveled, de azért feltenném a kérdéseim bővebben - és remélem nem zavar a tegeződés)

Először is, jelentkeznék, érdekelne, de:

(0. Többiekkel, tapasztaltakkal, szerintem csak egy irányból tapasztaltakkal, és ebből sztereotipizálókkal szemben nem vagyok szkeptikus, de vannak konkrét kérdéseim. Beszéljünk, az jó.)

1.
Nem vagyok hallgató. Lehetnék, egyetemista voltam, majd részben a fentebb már említett valós-tanítási-értékek hiánya miatt eljöttem. Vállalkozom, 3 éve, nagyrész online területen, vagy kapcsolódó vonalakon, tapasztalat van, elég sok de persze nem minden területen, bevétel nem sok, szinte semmi, de csak ennek élek (gyakorlatilag napi 12-16 órában), és most tervezem komolyan elindítani azokat a dolgokat, amiket kb 5. éve alakítok.

Kérdés:
Mivel nem vagyok hallgató, ebben a programban "engedménnyel" sincs helyem?

Említetted más jellegű tanácsadási programjaitokat, de mivel csak az általam most említésre kerülő problémáim vannak, amúgy 60-70%-ban a megjelölt témák is érdekelnek, ezért szerintem ide passzolnék. Ha már csak azért is, mert elég sokmindenben lehetnék élő példa, hogyan lehet önállóan tanulni, és mik egy félkész-majdnemkész project ismérvei.

2.
NDA-t az egyedi ügyfelekkel se köttök, tehát ez afféle céges politika, vagy csak ennek a csoportos képzésnek keretében nem?

Ebben a tekintetben más irányt képviselünk, ami nem feltétlen jó-rossz ellentéte, szerintem, de vannak olyan ötletek azért, amik nyitottság pillanatától gyorsan tudnak terjedni, mivel könnyen elkészíthetőek, és akár csak ócskább kivitelben is leégethetik előre az ötletet. Ezt én speciel nagyon nem szeretném, az ötlet-nulla-értéke témában is mást gondolunk, bár értem, mire gondolsz, sőt, az ötlet tényleg nem eladható, de azért megosztással könnyen tönkre is tehető. Nem feltétlen rátok gondolok, de persze én se bízok bárkiben csak mert jókedvem van.

(Más tészta, hogy egy NDA-nak számomra nem jogi, hanem etikai értéke van.)

3.
Ha a programban nincs helyem (ahogy a levél alapján gondolom), milyen keretek közt tervezitek a csapatkiegészüléseket?

OFF:

Fórumnak: írtam a kérdőívre kiegészítésként, hogy én jelenleg programozót keresek, de vállalkozó szelleműt (flame-et nem kérek, van-volt-lesz ilyen, csak ritkább), kaptam egy olyan választ, hogy ilyen is lesz.

Gondolkodom egy ideje valami könnyeden szervezett fórumon-oldalon-témán vagy akár találkozón, ahol például a hup-on keringő pár vállalkozó jellegű arc találkozhatna. Lokális kezdeményezéseknek látom csak értelmét, személyesség szükségessébe miatt, ezért nem jöhetnek szóba az esetleg ilyen céllal létrejött oldalak hosszú távon.

Nekem például van publikus része is a terveimnek, ami alapján szívesen keresnék társakat a kivitelezéshez, de van teljes mértékben publikus terveim is.

Ha valakit ez érdekel, én partner lennék ebben. Én főleg marketing és feature oldali tervezésben vagyok jó, valamint van egy kezdő szintű tapasztalatom vállalkozások működtetésében.

:ON

+1
Ugyan nem szokványos az ilyen programok keretében, tudom, de szerintem egy fajta életmód tanácsadást is bele kéne kötni a tervezetbe, ha elfogadsz ilyen tanácsot...személyes tapasztalatom (egyik egyetemi távozásom oka is ez volt), hogy a ti általatok megjelölt csoportokat erőteljesen nem érdekli még ez a téma, mert azt hiszik, minden rendben van. Viszont ezzel együtt nem tudják, hogy rengeteg energiájuk és erejük elvesztegetésre kerül alkoholizálás és egyéb aktivitások közben. Ha más nem azért érdemes lenne erre kitérni, hogy akinek érdeklődési körébe ez a téma már bekerült, az kapjon valami iránymutatást. Bármilyen érdekeltség nélkül mondom, hogy a "wellness szakmának" nevezett masszában van pár cég, aki komolyan meg tudja növelni egy adott személy termelőképességét.

http://zuzzmoe.com

1) Alapvető akadálya nincs a nem-hallgatói részvételnek, de azt el akarjuk kerülni, hogy valaki lelkesedésből egy 8-10 órás munkaviszony mellett bepróbálkozzon ezzel. Neki sem lesz sikerélmény (mert nem fogja tudni csinálni), nekünk sem lesz az, ezért céloztuk meg a hallgatókat, akik még rendelkeznek annyi energiával, ami ehhez szükséges. Viszont nyilván csak akkor van értelme indulni, ha tudsz csapatban fejleszteni és értéket teremteni, ha részt tudsz venni hasznosan a saját projektedben, és nem csak annyival, hogy "én prezentáltam az ötletemet, a többiek meg implementálják". Ez utóbbi ugyanis mindenképpen vitákhoz fog vezetni, és elsősorban azt tanácsolnám, hogy keress ehhez egy más jogviszonyt (pl. közös céget vagy alkalmazottakat valakivel).

2) Egy ügyfélre más szerződés (és pl. NDA) vonatkozik, mint a tervezett inkubációs programra. Ez utóbbi továbbra is egy egységes csomag, ami lehet hogy nem tökéletes, de egyelőre ezt terveztük el. Elsősorban a nyugati példákból kiindulva és a felesleges "én is gondoltam rá" (pedig közben triviális a dolog) pereket elkerülve nem akarunk NDA-t aláírni, és ennek lehet olyan következménye, hogy mindenki annyira félti az ötletét, hogy nem lesz jelentkező. Ebben az esetben át fogjuk gondolni, hogy hogyan akarjuk folytatni a dolgot.

3) Ha van elég érdeklődés, akkor szeretnénk egy olyan találkozót, ahol a bizonytalan indulókat összehozzuk, hátha ötletek és emberek így egymásra találnak, és itt akár arra is gondoltunk, hogy infós és nem-infós is összehozható a projektre. Viszont a jelenlegi helyzetben még kevés az érdeklődő ehhez.

+1) Én foglalkozok azzal, hogy hogyan lehet a személyes produktivitást növelni és fenntartani, és nyilván lesznek ilyen apróságok is az előadásokon, de nem szeretnék senkinek sem pótapja lenni, aki felügyeli őt a bulizások miatt.

+1: ingyen kv automata további 3%-ért :)

1) Ahogy írtam, jelenleg is ezekkel a tervekkel, és ehhez kapcsolódó tevékenységekkel foglalkozom szinte egész nap, időm lenne rá. Ötlet prezentálásán túl aktívan főleg ügyintézésre áltam át, eddigi tevékenységeim miatt, de ezt a jó értelemben kell venni, nem kihúzni próbálom magam a munka alól, csak azokban a csapatokban ahol eddig indultunk folyamatosan hiány volt marketingesből, általános ügyintézőből, kellett valaki aki figyeli hogy merre mennek a "fejlesztések", és adott esetben ügyfélkezelést is bonyolítottam. Nem szó szerint:). Hagyományos értelemben nem vagyok része a termelésnek, de például a termék használatát segítő dokumentációkat, videókat is én kezdtem el alkotni, mivel az is kell, akárhogy a kód az eladható.

1,5) Tapasztalatod szerint mennyire szoktak hozzám hasonló emberek ilyen jellegű startup-okba bekerülni?

2) NDA-hoz való kötődésem részben a nem triviális tervek kapcsán jött képbe, értem mire gondolsz, tény, nem a papirzsepit akarom újra feltalálni, se a facebook-al versenyezni. Legtöbbször a részletekben van az ördög számomra, szerintem nem az ötlet, hanem a kivitelezés, és a célzottság, hasznosság foka adja az újdonságon kívüli részt, és ez a fontosabb nekem.

3) Ehhez ha lesz elég érdeklődő, kérlek jelezzétek.

+1) Nem is működhet a pótapaság, én csak az említés, és akár érdekesség szinten való belegyaloglásra gondoltam, és főleg az érdekelt mennyire látjátok ennek értelmét. Tudom, hogy a legtöbben nem sűrűn feszegetik a határaikat, csak a céljaidból azt láttam, hogy ti esetleges fanatikusokat kerestek, akik rá szoktak harapni az ilyenre is.

http://zuzzmoe.com

http://felsofokon.hu

Keresd meg őket, szerintem örömmel kirakják.

kösz a tippet!

A szervezők nevében köszönöm a visszajelzéseket, nagyon hasznosak voltak! A legfontosabb levont tanulságunk, hogy a november közepén meghirdetett feltételrendszer nem lesz alkalmas arra, hogy elegendő induló bizalmát nyerjük el vele. A következő időszakban a startup támogatási program feltételeinek és motivációs rendszerének átalakításán, célközönségének kiszélesítésén és helyfüggetlenebb elérhetőségek kialakításán fogunk dolgozni. Ezzel kapcsolatos igényeket, elvárásokat és ötleteket az info@agilord.com címre várunk.

Aki a jelenlegi versenykiírásunkhoz hasonlót keres, annak a Microsoft Garázsprojekt programját javasoljuk. A Microsoft szervezőivel egyeztettünk a programok közötti hasonlóságokról és különbségekről, még egyeztetjük az együttműködési pontokat (pl. az online értékesítések kapcsán). Ha valaki nem Microsoft-centrikus technológiák használatával képzeli el a saját termékét, szintén a fenti e-mail címen várjuk a megkeresését.

Én olyat keresek, amihez nem kell lemennem pestre :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

ACK :)