nincs pííz, de van fejlesztés

Fórumok

a közelmúltban egy, az igazságügyi minisztériumhoz tartozó/köthető vidéki "szervezet" (nyilván több másikkal együtt is) kapott fentről egy levellet:

korszerűsítés várható, szerintük az irodában mennyi windows 7-re van szükség, valamint hány gépet kell cserélni ahhoz, hogy használni is tudják azokat?
-számolják meg, adják össze, vagy adjanak alternatívára, megoldásra javaslatot-

a gazdasági válság súlytotta államkassza annyira kong az ürességtől, hogy gyors fejszámolást követően nagyjából kettő-kettő és fél milliárdot tudnak ezen a vonalon elkölteni informatikai fejlesztésre, meg ki tudja mennyit az egyéb vonalakon.

hozzátenném, hogy 1-2 éves nagyon márkás (kétbetűs) gépekről beszélünk, ahol szaladnak az xp-k, illetve ringyóz szerverek (de minek?).

az egyszeri embert megkérdezte a párja, hogy mit írjon vissza, az egyszeri ember pedig így:

1) nem kell nektek se xp, se 7, mert napi szinten olvasgatjátok az online híreket, kaptok/küldtök egy-két e-mail-t, valamint szövegszerkesztésre használjátok a gépeket.
2) a win szerverek is csak feleslegesen pörögnek, mert _semmi_ funkciójuk nincs, csak a pénzt kellett elkölteni.
3) nincsenek rossz passzban a gépek, hiszen 1-2 évesek, jól felszereltek.

mindezeket figyelembe véve már a pénz miatt is, negyed annyiba kerülne Linuxra váltani, mint w7-re.

a hely rendszergazdája erős, vehemens tiltakozása miatt a Linux ötletét fentről elutasították, valamint elkezdték kiszórni az új technikára a pénzt.
(a személyzet szerint a rendszergazda egyébként ahhoz sem ért ami a keze alatt van, így érthető a fellángolás)

P.s.: az információ belülről jött, így sem a települést, sem pedig a forrás személyét nem kívánom megnevezni.

Hozzászólások

P.s.: az információ belülről jött, így sem a települést, sem pedig a forrás személyét nem kívánom megnevezni.

Rettegni tetszik? / Esetleg rémhír?

máshol is igencsak teszed az agyad.

anyám önkormányzatnál dolgozik. ha te is államigazgatásban dolgoznál, tudnád, hogy elég egy jól irányzott pletyka és évekig ugrott a jó teljesítményértékelésed. Jelenleg ott tart a dolog, hogy ha 95% alatti az értékelésed, akkor biztos lehetsz benne, hogy a következő leépítésnél rajta leszel a listán. Amúgy két érték van. a 99% és a 80%. Érzed már, hogy ki melyiket kapja?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

1.) önkorik és minisztérium nem ua a felépitésü szervezet,más célja illetve szervezeti felosztása van,az egyik jogalkotó,koncepciókészitő a másik végrehajtó szervezet.
Kedves mamát üdvözlöm,sajnálom,hogy Debrecenben ez a trend...

Ettől függetlenül a topik,és a @ körül kerengö jónép erős tévedésben van,és aki ilyen jövőben bizik eleve halálra van ítélve.

mindig azt hittem, hogy halucinálok, amikor ilyeneket olvasok, de úgy látszik tényleg vannak ennyire gyökér emberek. igazán grat. nekik, hogy pitiáner önzőségük miatt lesz elköltve a nép adója ilyen hülyeségre [feltéve ha tényleg csak ennyire használják a gépeket, szövegszerkeszét - formázási gondok? -> ODT bevezetése?].

ez egy flame lesz, hajrá, én többet ehhez a topichoz nem szólok.

--

Szerintem kár volt belekeverni a linuxot, annyit kellett volna mondani, hogy a mostani egy darabig még tökéletes, csókolom.

És tekintve a Linuxok "támogatottságát" tökéletesen alkalmas az XP is a feladatra, akár 2014 után is. Ha meg veszel rendes supportot, akkor ugyanott vagy, ahol MS terméknél, csak ki kell fizetni az átállást is, mert azért jóval kompatibilisebb a Win7 az XP-vel mint akármelyik linux.

Igaza van a szálkezdőnek, kár volt a linuxt belekeverni, ez csak a pingvinkedés miatt kellett, a történet értékét csak rombolja.
----
Hülye pelikán

...és az a vicc hogy az a kétbetűs cég már ""majdnem"" csak a pc és nyomtató bizniszből él...

Nálunk meg az egyetemen meg 2-3-4 éves mezei pc-ken próbálnak szerencsétlen mérnökhallgatók CAD-ezni. Tudom, autonóm költségvetés, de akkor is.
Egyébként elmondom a nagy újságot hogy ez hogy működik: kitalálnak valamit amire költeni kell, az ötletgazda kapja a jatt harmadát, a politika a másik harmadát, a fennmaradó részt tudják elkölteni. (aktuálpolitiáktól függetlenül). Honnan tudom? Szintén belső infó, szintén nem folytatnám.

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

És gondolod, hogy a jövő évi költségeket nem kell tervezni?
Ez a következőképpen szokott működni az államháztartásban: minden vezető annál "nagyobb ember", minél több pénz és/vagy ember felett rendelkezik (kenőpénzek?). Ezért ha kell, ha nem, duzzasztja a gép/eszköz/dolgozói állományát. Ott senki nem az alapján tervez, hogy mennyi pénzébe kerül ez az adózóknak. Lásd 5 milliárdos országfényképezős projekt...

Te valami párttaglevet ittál reggelire, hogy nyomod ezt a mantrát?

Arról beszélt a hozzászóló, hogy ez aktuálpolitikától függetlenül van így beállva. Magyarán ez a banda is nagyjából ugyanúgy lop, mint az előtte levő, főleg, hogy a vezetőségben, aki tudja hogy kell lopni, az anno még a másik banda szineiben képezte magát a lopásiskolában, csak közben besárgult.

sétáló utcává alakították és díszburkolattal látták el Debrecen központját, amit azóta Kósa Lajos térnek hív a köznyelv. Ezek után a következő választási kampányban az mszp-s kampányesemények felszerelését hozó teherautókat nem engedték rá a térre, mondván, hogy a díszburkolat nem bírja el a terhelést, de a fideszes teherautók bemehetettek és azt elbírta a burkolat.

Ejnye, de ismeros. Valamikor, ugy 20 eve az volt a szlogen, hoyg ezutan a rendor ertunk van. De azert 20-2 eve (vagyis 18) is ugyanolyan seggfej rendorokkel talalkoztam, mint elotte, sot volt reszem olyan buliban is, ahol munkasor-egyenruhas arcok (aktualisan talan polgarorok, cska nem volt penz uj ruhara) vertek a nepet.
Szoval attol, hogy fent megvaltozik parszaz ember, attol lejjebb nem fog semmi se egycsapasra valtozni.

--
http://www.micros~1

Kételkedhetsz, de pár éve csináltam nyolcad magammal egy IT pályázatot - annyira belső lesz az infó, hogy nincs más adat a lokációt illetően - ahol 1,6000000 forintot adott az EU valamire. Elkezdődött a megvalósítás és ki is derült hamar, hogy kb. 500000 HUF-ból ki kell jönni. Olvadt a pénz a sok államigazgatási okos kezében.

ugyan kérlek, ha már itt tartunk:
-adj linket, ahol kamuztam a tartalmat illetően
-adj bizonyítékot, hogy a topikban leírtak nem igazak.

ha sikerült, megkövetlek, egyébként megkövezlek :P

--
blackPanther 10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Üdv.,
Bocs, hogy ilyet kérdezek, de akkor ti 1,6mrd-t igényeltetek EU-s alapból egy projektre, vagy ennyit is kaptatok ténylegesen? Csak, mert egy EU-s pályázat lehet kiírva 1 db projektre (aki viszi, az nyer mindent), több projektre (osztoztok az összegen), s a két eset már termelheti a fentebbi differenciát.
Vagy, azt is eltudom képzelni, hogy maximum 1,6mrd volt a keretösszeg, és ti nem voltatok jogosultak a teljes összegre, mert az elbíráló szerint ennyi is elégséges (ekkor megint EU-ban ragadt a pénz, nem a fejeseknél)...
Vagy, félreértettelek, és más értelemben lenne a dolog? (nem konkrétumokat kérdezek, csak kissé sokallom az 1,1mrd sikkasztást, ok, hogy mindenki zsebébe, de valljuk be, azért nem ennyire merészek a politikusok sem...)...
Üdv.,
LuiseX

Én úgy értettem a hozzászólását, hogy ők lehetek a kivitelezők, nem a nyertesek. Viszont a nyertesek csak úgy adták nekik a munkát ha ennyit visszaadnak.
A minap volt a tv-ben hogy a 30 ft-os izzót 300 ért kellett számlázni mert csak úgy tudták eladni valamelyik állami cégnek. Ha pályázati vagy állami pénzből csinálnak valamit sokszor 10-szer annyiba kerül mint amennyiből ki lehetne hozni.

Üdv.,
Hmm, lehetséges, akkor én értettem félre valószínűleg. Bár, hogy őszinte legyek, ezt a rést sokallom, még a legnagyobb tolvaj sem engedi meg magának az ilyen feltűnő sikkasztást, szerintem.
50%-ig még eltudnám hinni, de ez már 2/3-a a teljes összegnek, ami, valljuk be, nagyon-nagyon merész...
Persze, lehet én vagyok naiv a mai világban, mivel én még hiszek abban, hogy aki zsebel, az legalább a feltűnőségmentességre is hajazik :)
Azért, jó lenne látni tomi66 válaszát is, hogy melyik állt fent, tekintve, ez még annyira nem privát dolgokat érintő információ, de segítene a tisztánlátásban :)
Üdv.,
LuiseX

Nevek nélkül.

Egy régiónak nyertünk civilként pályázatot. A régió akkor szállt be erőforrásokkal, amikor a pályázat elbírálásábál nyerésre álltunk, de nyilván a régiónak is képviselnie kellett magát. Megnyerte a régió és cserébe beültetett minket a pályázat megvalósításába. Nyilvánvaló, hogy nagy falat volt, így a kivitelezést egy igen nagy multi erre szakosodott része végezte. A felügyeletet az állam egy erre szakosodott kht-ja végezte. A projektvezetést a régió polgármesterei és egy külsős projektiroda végezte. A projekt 2 éves volt. A projektbe senki nem ül ingyen, tehát ki kellett gazdálkodni a résztvevők népes táborának a fizetését - jól sikerült - a projektvezető iroda vaskos díját, a felügyeleti szerven keresztül visszaosztandó "jattot" (?) - a vállalkozó multi hasznát....és a tényleges ráfordítás a maradék volt. A maradékból, amikor nézegettük a papírokat, kiderült hogy vannak olyan kiadások, amelyek nem valósultak meg. Valószínűleg kifizettek valakit és így számolták el. A felügyelet nem vette észre - miért is vette volna, számolgatott éppen. Az EU felé sikeresen le lett jelentve a megvalósítás. A gondok most kezdenek jelentkezni, mert a megvalósítás utáni 5 évben teljesülnie kell pár dolognak - pályázat célja ugye - és nem nagyon látszik semmi. Az EU ezt már maga fogja ellenőrizni. Nem lennék a polgármesterek és a projektet vezető projektiroda helyében. :) Sokan akartak jóllakni egy tányér levesből esete.

A 2/3 összeg elolvadt. Ebbe beleszámolhatod azt is, amikor olyan beszállítótól vásárolunk valamit direktívák alapján, aki eleve drágán szállít, de most valamiért szemtelenül nagyot számláz...ha reklamálsz, kikötsz a felsőbb szintnél, ahol közlik, rendben van ez így. Miért lehet? Közvetlenül tudtunk volna a javadalmazásunkért számlázni, de két alvállalkozón keresztül kellett számláznunk. A mi számlánk összege töredéke volt az alvállalkozók által benyújtott számláknak. Ennek a két alvállalkozónak tevőleges szerepe nem volt csak számláztak.

Hihetetlen mennyiségű tanácsadás szolgáltatás szerepel a dokumentációban. Nem tudom eldönteni, hogy bukni fognak-e a keretszámok nem teljesülése miatt, mert a pénz elég jelentős része visszament az eu-ba egy cégen keresztül.

Az eset óta nem megyek ilyesminek a közelébe sem. Nem akarok a híradóban szerepelni.

Üdv.,
Csak most olvasom, kissé megkésve. Köszönöm a részletes magyarázatot, bár, hogy őszinte legyek, ez a szint teljesen meglep. Elvileg az emberekbe szorul némi intelligencia, és csak észre kellene venniük, hogy a projekt 2/3-a másra megy el...
Ekkora összegeknél meg még inkább, tekintve, hogy elég feltűnő a nyoma, hisz, nem 100 ezrek csúsztak félre, hanem kissé nagyobb nagyságrend. Persze, értetlenségem eredhet a naivitásomból:)
Üdv.,
LuiseX
U.i: A'sszem ez tanulságos tanmese :)

Ugyanmár! Ez csak 2/3 zsebbe, 1/3 kivitelezésre.

Nézd meg az autópályaépítéseket. Pl. az M7-esnél volt egy kimutatás, hogy a költség 50%-a még azelőtt le lett nyelve, mielőtt bármiféle építő céghez került volna a zseton, és ezután még átment kb. 3 szinten, ami mind levette a saját részét, úgy, hogy max. koordinálást végzett.

Már nem emlékszem, de talán 1/5 - 1/4 lehetett az anyagok és munkák meg munkabérek költsége végül.

G

egyébként az nem teljesen igaz, hogy nincs píz, legfeljebb nem arra költik, amire szerinted kellene. dehát 8 év alatt nagyon ki tud ürülni egy kassza, muszáj feltankolni.

Ez nem a fejlesztésről szól...ezt nem érti a hely rendszergazdája.

Nem mindegy mire megy el a pénz, szerverekre vagy ellopja valaki zsebbe az egészet? Ha informatikára költik, legalább marad látszólag valami ott is ahova szánták. Az ilyen beszerzési kereteknél a megmaradó összes fillér sorsa úgyis a zsebbe vándorlás, akkor inkább költsék el jó sok vasra ki tudja mikor lesz még az hasznos.

Utálom ezt az egész rendszert, amely ma Magyarországon működik. Mindent.

Teljesen egyszeru, a jelenlegieket leselejtezni, es lehet hazavinni, orulhetnek azok a dolgozok akinek jut, ennyi. :)

nem, ha nem selejtezett, akkor az az aktuális értéke után kell megfizetni.
S egy pécét átlagosan 5 évre számolnak. Tehát egy 4 éves Dell workstation után (ami 4 éve még csúcs volt), kb 4000 Ft az áfa.

Persze ha neked olyan gép kell, amit már leírtak nullára...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Azok a nagyon markas, 1-2 eves gepek 1 ev mulva, mire lezarul a szukseges cuccok osszeirasa es a beszerzes, stb. varhatoan csereerettek lesznek pont. (Foleg ha ketbetusek.) De ha nem is, siman lehetett volna ugy valaszolni hogy 0 darabot kell lecserelni, nagyon jol megy majd a 7 majd rajtuk. Amit sajnos meg kell venni, mert lassan mar az XP a tamogatas hianya miatt is kukas lesz. Es Linuxra sem biztos hogy lehet mindenhol valtani.

Szoval tok jo hozongeni, de neha belegondolni sem artana a dolgokba, esetleg egy kicsit elorelatoan gondolkodni. A rendszergazdat meg lapatra tenni.

Az állami szektorból kiselejtezett, viszonylag jól összerakott $KÉTBETŰS_GYÁRTÓ DC-7800/DC-7900 gépei a beléjük fosott működés közben random meghaló DVD+-RW egységet leszámítva egész jól működnek, hiszen állami tulajdonban lévő cégekhez is kerül bőven kritikus üzemeltetést igénylő feladatokra (persze miután kiszolgáltak másutt). Mint nem hivatásos irodai patkány, bárhova mentem látogatni munkaidő alatti kummantásokhoz állami vagy államközeli nem-oktatási intézményhez-céghez, ugyanezeket a vasakat látom, különböző generációkat, ergó pontosan lehet tudni, hogy ki kapja először-másodszor- stb. n-dik körben ezeket a töltött gépházakat. Tehát a selejtezés menete szerintem itt nem más, mint továbbadni egy felülről eggyel alacsonyabb prioritásúnak értékelt intézménybe a vasakat, aztán lóvé felnyalása. Röviden: feltalálták a vetésforgót. Persze csak azt adják tovább a forgóba', amit az egy szinttel feljebb csókos nem akar hazavinni szaré'-hugyé'.

Ugyanezen jelenségek a multik egyikénél (mindegyikénél), konkrétan egy meg nem nevezett franchise-rendszerű áruházlánc hardvereinek származására is igazak, bár nem feltétlen kétbetűs, hanem három, illetve négybetűs desktop beszállítót kell elképzelni, de a folyamat itt is ugyanaz.

http://www.youtube.com/watch?v=QXz7-BNC6jw
http://nocirc.org/

Veletlenul pont ennek a ket betus gyartonak a termekeit hasznaltuk (eddig), tehat van nemi fogalmam rola mennyi idosek, milyen allapotban vannak. Nalunk epp most kerulnek lecserelesre, de eddig kifejezetten orultem ha egy 7800/7900 kerult a kezem koze es nem egy D510/D530. A "vetesforgo" nem egy hulye dolog alapvetoen, ertelmesen is lehet csinalni. Pl. lehet hogy a tovabbadott (de meg hasznalhato) gepek nem lecserelese miatt tudsz ujakat venni oda, ahova jobban kellenek az ujabbak. Es mindenki jol jar, hiszem a legregebbiek meg igy is mennek a levesbe.

a vetésforgó jó - lenne, ha ...
1. a megfelelő sorrend lenne, és nem a szolitergizike és tehéntöcskölési osztály főnyalizgatóka kapná, hanem pl. a józan paraszti ésszel fontosnak kijelölt helyekre menne első körben a legkorszerűbb modell
2. hivatalosan nem vetésforgó van, hanem újként elszámolt szarokként mindent továbbértékesítenek (ez így nem teljesen igaz, ahol kihagyják a beszállítót, ott gyakran épp a hulladékáron történő továbbpasszolást preferálják, mindkettőre pontosan a nevezett szituációkban láttam példát). Szerintem meglepődést színlelne sok fehér gallért viselő főQki, ha összehasonlítanánk a hardver/szoftver sorozatszámokat intézményenként/állami cégenként visszamenőleg 5 évre évenként az újként beszerzett vasak ügyében (nyomtatókat pláne ideértve, bár fénymásoló/nyomtató/fax stb. dolgok megtartásáért tipikusan élethalálharc szokott menni a cégeknél, ergó ezeket tényleg akkor selejtezik csak le, ha már annyira használhatatlan, hogy csak a fímművesek vinnék el).

http://www.youtube.com/watch?v=QXz7-BNC6jw
http://nocirc.org/

Mint az a regi vicc, hogy egy EU-s projektet teljesiteni akarnak, es odamennek az angol vallakozohoz:
-Hat nekem 90000Fontra volna szuksegem?
-90000?
-Igen: 60000-bol megcsinalnam, 30000-et eltennék

Nemet vallakozohoz odamennek:
-Hat nekem 70000 Eurora volna szuksegem
-70000?
-Igen: 50000-bol kijon, 20000-et eltennék

A palayztato odamegy a magyar vallakozohoz is:
-Valjunk csak kulon, elegek vagyunk ehhez ketten is
-jo de...
...kulonvalnak, kettesben:
-270000Eurobol jonne ki
-EZERT CSINALTA MAGA EZT A CIRKUSZT? AZT HITTEM JO AJANLATA VAN!
-Psszt: 100 a tied, 100 az enyem, 70-bol meg megcsinaltatjuk a némettel

Hmm... mindezt úgy, hogy közben nincs pénz a nagy lendülettel járó OMG projektre, amely kb. fél éve áll, mert közben rájöttek a párt "szakértői", hogy nem minden annyi, mint ami látszik:
- Itt az OMG kommandó! Holazapacsahülyejárásokminisztériumánakoldalához?
- Nem egy Apache Httpd van, hanem négy, itt vannnak.
- Négy? Mire kell négy? - hosszas nézelődés - öööö, hol a PHP?
- Nincs PHP, ezek csak proxy szerverek, ott van az a hat alkalmazás szerver, azon vannak a Java nyelvű oldalak, a Java alapú... - de közbevágnak - OMG! Javascript alapú a weboldal?!
- Nem, nem Javascript, Java.
- Java applet?!
- Nem, nem applet, szerver oldali Java.
- Szerver oldali Java? Az meg milyen hülyeség már?! Ne szórakozzanak velünk, hol a PHP?
- ...

Persze ez egy kitalált történet, a valósághoz semmi köze nincs. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Hogy mennyire, de qurtyvára ismerős ez (és hasonlóak) sajnos... :'(
---
The Network is NOT Oracle!