ESATA KDE4 alatt

 ( ssa2 | 2010. október 22., péntek - 22:36 )

Hogyan lehet rávenni a kde-t (4.5.2), hogy a csatlakoztatott esata meghajtót az "eszközértesítő" segítségével csatlakoztathassam (leválaszthassam), úgy ahogyan az usb meghajtókat is?

Az esata meghajtót manuálisan tudom mountolni, de az "eszközértesítő" semmit sem csinál...
Semmi érdemi információt nem találtam ezügyben a neten.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Amennyiben a HAL rendesen fel van rá készítve, mennie kéne, de sejtésem szerint nincs.

A hal milyen beállítást igényel?

Szüksége van a megfelelő .fdi-re, hogy felismerje milyen eszköz is, ill. hogy tudja mit is kell vele csinálnia. Ha a HAL lekezelte az új hw megjelenését, akkor már a kde is látni fogja, és beállíthatod neki, hogy csatlakoztatáskor mit tegyen, nyisson fájlkezelőt, stb. Itt találsz némi kapaszkodót pl: http://vstone.eu/2009/04/hal-and-auto-mounting-external-e-sata-devices/ Nincs ilyenem, viszont azt hiszem érdemes lehet odafigyelni, nehogy a non-removable devices-eket módosítsd, mert esetleg nem lenne hálás dolog, ha az ugyanazon a buszon ülők fixekkel is elkezdene foglalkozni :-)

Kösz a tippet. Végül itt találtam megoldást, ami elég jól működik is: http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-6452557.html?sid=acab4249659ffb1d17b2fd446d252462

Az elég jól az mit takar esetünkben?

Ezen az oldalon http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-6452557.html?sid=acab4249659ffb1d17b2fd446d252462
a http://en.gentoo-wiki.com/wiki/HAL#Fixed_drives link alatti kódot használva az /etc/hal/fdi/policy/99-storage-policy-no-fixed-drives.fdi fájlhoz, ami eddig nem volt nekem, működik a dolog.
Az eszközértesítő veszi a lapot. Lehet mountolni unmountolni egérrel kattintva, mint az usb meghajtókat.
Kis szépséghibája azért lett, mert a raid0 boot particióimat is a listába rakta, mint cserélhető eszközöket. De ez nem gond, mert el lehet tüntetni őket a listából. Innentől pedig teljesen jónak mondható a működése.
Csak azt nem értem, hogy miért nekem kellett ezeket megcsinálnom, miért nem volt a hal-hoz ez a fájl eleve hozzáadva?

Bekerült a raid0 is mert gondolom mostantól a HAL úgy ismeri fel az internal diskedet is, mint removable disk. Itt van mindjárt a lehetséges ok, hogy default miért nem került még be, valakinek ki kéne bogozni, hogy miképp lehet megkülönböztetni, hogy a csatlakoztatott ESATA épp removable vagy internal, és megírni a megfelelő .fdi-ket.

Ezt elírtam. A boot partícióim természetesen RAID1-esek. Ugyanezen vinyók RAID0 partícióit viszont figyelmen kívül hagyta a HAL. Valami nagyon nem kerek ebben a történetben...

Akkor valszeg ez még elég ingoványos terület lesz :-)

Gondolom nem manuálisan kellene mountolni, hanem hogy a kde is "tudjon róla". Van a System Settingsben a hardware beállítások közt olyan, hogy Removable Devices. Ott próbáltál már valamit ügyködni?

--
"If your mother was beaten to death with a hammer, will you start wearing the symbol of a hammer to show remembrance to your mother?"

Nem is csatlakoztatnám manuálisan, ha működne máshogy. A cserélhető eszközöknél megjelent a listában ez a meghajtó is, de gondolom csak azért mert már felcsatlakoztattam. Kijelölhetem mellete az automount-ot. de nem történik semmi...

Lehet esetleg jogosultsággal gond? Userként is tudod kézzel mountolni, vagy csak rootként?

--
"If your mother was beaten to death with a hammer, will you start wearing the symbol of a hammer to show remembrance to your mother?"

No meg jó, ha a SATA chipset fel van készítve a hotswap-ra.

Szerinted ha van az alaplap hátlapjára integrálva két db esata port, akkor az vajon támogatja e a hotswap-ot? Egyébként p55-ös tutkóra támogatja. Annál is inkább, mivel a hackintosh mindenféle barkácsolás nélkül vette ezt a linux számára megoldhatatlannak tűnő feladatot...

Szerintem ha ráérsz, mutatok neked ilyet, élőben.