A Red Hat dobja a Sun StarOffice-t

 ( bra | 2002. május 6., hétfő - 12:42 )

A Sun márciusban döntött úgy, hogy az irodai szoftvercsomagját, a StarOffice-t nem lehet többé ingyenesen letölteni az Interneten keresztül. Ennek hatására a Red Hat bejelentette, hogy ezentól egyik disztribúciójában sem lesz elérhető a szoftver.A Red Hat igen jelentős szerepet tölt be a Linux desktop és szerver szoftverek eladásában, így a StarOffice 6.0 bojkottálása egy fontos terjesztési csatornától fosztja meg a Sunt.

A StarOffice hagyományosan elérhető volt a fontosabb desktop és szerver disztribúciókban, mint például a Red Hat, a SuSE, vagy a Mandrake. A tény, hogy a Sun pénzt kér a termékért megváltoztatta ezeket a viszonyokat.

Melissa London, a Red Hat szóvivője szerint a cége nem fogja szerepeltetni a StarOffice 6.0-át a legújabb, nemsokára megjelenő disztribúciójában, sem bármelyik másikban. Mindez nem csak azért történik így, mert a Sun pénzt kér a programért, hanem azért is, mert a StarOffice nem szabad szoftver technológiákat is tartalmaz, mondta.

A StarOffice-ban megtalálhatók olyan harmadik személyek által létrehozott technológiák is, amelyeket a Sun licenszelt a termékéhez és amelyek nem hozzáférhetők szabad szoftver licensz alatt. A szóvivő elmondta, hogy amíg nem találnak kielégítő megoldást, a StarOffice 5.2-t fogják a disztribúcióhoz csomagolni és meg fogják nézni a szabad szoftver alternatívákat is, mint például az OpenOffice.org.

Holger Dyroff, a SuSE amerikai érdekeltségének vezetője elmondta, hogy a németországi cég el van kötelezve a StarOffice 6.0 terjesztésére, még nem történt döntés, hogy ez milyen formában is fog megtörténni és hogy milyen termékekben fog szerepelni.

A nemrég megjelent SuSE Linux 8.0-ban a StarOffice 5.2 és nem a 6.0 került beépítésre. Dyroff szerint az elsődleges oka ennek az, hogy a kiadási időkeretek teljesen mások a két cégnél.


Nancy Lee, a Sun egyik marketing menedzsere elmondta, hogy a cég számos Linux terjesztővel dolgozik együtt a StarOffice 6.0-val kapcsolatban, mivel annak a rétegnek, amelyet ezek a cégek megcéloznak a StarOffice jó választás. Lee nem árulta el, hogy hol tartanak a fontosabb gyártókkal a tárgyalások, viszont elmondta, hogy a Linux felhasználók és kiadók használhatják az Openoffice.org-ot is, amely szabadon hozzáférhető és ugyanaz a kódbázisa, mint a StarOffice 6.0-é.


A MandrakeSoft SA, a Mandrake Linux kiadója, nemrég jelentette be a StarOffice 6.0-t, amelyet elérhetővé tesz a vásárlói számára.A StarOffice nem csak az Openoffice.orggal kell, hogy szembenézzen, hiszen a Sun döntése után a SOT is lépett és kiadta a SOT Office 2002-t.Kapcsolódó oldalak:

A Sun bejelentése a StarOffice 6.0 fizetőssé válásáról

A SOT Office 2002-ről szóló hírünk

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez ugyben azt hiszem a forditast keszito es karbantarto csoport tudna pontosabb informaciot adni. office.fsf.hu itt van is egy hir...