GUG - Magyar Open Source Grid Projekt Indul

 ( szferi | 2002. május 3., péntek - 12:25 )Az elosztott számítási rendszerek manapság egyik legintenzívebben kutatott területe az ún. Grid számítási rendszerek. Az Grid rendszerek célja olyan világméretű elosztott környezet létrehozása, mely segítségével a ma létező összes számítógép egy egységes programfuttató rendszerbe integrálható (mega-számítógép:).A futurisztikus cél ellenére a feladat nem látszik lehetetlennek és már néhány kezdeti probálkozásnak tanui is lehettünk az utóbbi években.

Most egy, új ötleteket és koncepciót felvonultató vállalkozás ütötte fel a fejét az Open Source közösségben, melynek nem titkolt célja, hogy a magyarországi lelkes fejlesztő közösséget intenzívebben bevonja ebbe az izgalmas vállalkozásba.

A részleteket a SourceForge-n találod.A projekt fantázia neve Grid Underground (GUG) lett kissé fellengzősen :)

Jelenleg a core rendszer van tervezés és implementálás alatt, melynek részeredményei már nyilvánosan elérhetőek.

A többi komponens különös tekintettel a biztonsági rendszerre még tervezés alatt van, így azoknak a véleményére is számítunk aki ha kódolással nem is, de ötletekkel hozzá tudnak járulni a rendszertervhez.

Továbbá a guruk mellett a szárnyaikat most probálgató kezdőknek is szeretnénk lehetőséget adni, hogy tovább fejleszthessék tudásukat konkrét, életszagú problémák megoldásával.