Utoljára előforduló elem lekérdezése. [Megoldva]

Sziasztok.

Röviden a kérdésem a következő:
Egy raktárszoftvert írok (sok extrával persze), és a kérdés már megoldott, de nem találom a leg optimálisabbnak. A lényeg az, hogy az utolsó helyen található adat egy táblában, egy rakározott cuccról azt tárolja, hogy utoljára mennyi az anyagmozgás, és mennyi van belőle raktáron. Eddig úgy oldottam meg a problémat, hogy lekérdeztem az összes eszközt, majd rendezés ID szerint visszavelé, és kivettem az első elemet. Ez túl sok művelet szerintem. A kérdésem az, hogy van e olyan lekérdezés, ami visszafelé elkezdi túrni a táblát, és az első (vagy ha csak előlről megy akkor az utolsó) találatot adja vissza. Nem vagyok egy nagy SQL guru (sőt antiguru vagyok :) ), köszönöm előre is a segítséget.

Hozzászólások

ez kellene neki. ha van auto_increment elem a tablaban, akkor ez (es a megfelelo" api hivas, pl mysql_insert_id(), php-ben) adja vissza az utoljara beletett sor auto_increment tulajdonsaggal biro primary key erte'ke't. ezt lementheted mashova (egy masik tablaba, akar, ami igy igencsak kicsi) es kesobb felhasznalhatod. ez a leginkabb effektiv megoldas, szerintem.

"Eddig úgy oldottam meg a problémat, hogy lekérdeztem az összes eszközt, majd rendezés ID szerint visszavelé, és kivettem az első elemet. "

SELECT id FROM raktaram ORDER BY id DESC LIMIT 1;

"A kérdésem az, hogy van e olyan lekérdezés, ami visszafelé elkezdi túrni a táblát, és az első (vagy ha csak előlről megy akkor az utolsó) találatot adja vissza. Nem vagyok egy nagy SQL guru (sőt antiguru vagyok :) ), köszönöm előre is a segítséget."

Ez simán a végén a LIMIT 1. :)

Esetleg:
SELECT MAX(id) FROM tabla
és ha az egész rekord kell:
SELECT * FROM tabla WHERE id = (SELECT MAX(id) FROM tabla)