Rég röhögtem ekkorát egy kormányon

"Az indoklás szerint egy más böngészőre való váltás nem járna feltétlenül javulással, míg az Internet Explorer 8-ra való frissítés drága lenne és túl sok időt venne igénybe. Csupán a szoftverek elosztása heteken át tartana, míg a használt webes alkalmazások tesztelése hónapokat venne igénybe. Mindez túl sok plusz költséget jelentene az adófizetők számára és éppen ezért sok esetben költséghatékonyabb, ha a hivatalok továbbra is az IE6-ot használják és inkább tűzfalakat, valamint más védelmi alkalmazásokat telepítenek a számítógépeikre. A szigetország vezetői ráadásul azzal érveltek, hogy semmi sem garantálja, hogy az Internet Explorer legújabb verziója, minden hibajavítással együtt jobb védelmet nyújtana az online támadásokkal szemben, mint az IE6."

Felre ertesek elkerulese vegett. Nem en irtam!

Eredeti cikk: http://www.sg.hu/cikk.php?cid=76206

Hozzászólások

A Chase Bank is hasonló álláspontra helyezkedett.

Elvégre a kiberbűnözőknek is teret kell adni, még a végén nem kerülnének be a köztudatba.

A szoftverek elosztása gondolom azt takarja, hogy nem mindenütt egyszerre tolnák ki a friss, ropogós IE-t a gépekre. Minthogy az IE6 eléggé "érdekes" állatka, a hozzá reszelt/fejlesztett alkalmazásokat épkézláb böngészőkre (is) alkalmassá tenni, majd ezt tesztelni nem kis meló - a felmerült megkerülő megoldások jelentős része meg böngésző verziótól függetlenül is javasolt, ergo ezzel sem mondtak újat, csak tologatják maguk előtt a sz@rkupacot.

Volt szerencsém IE-only céges oldalból normális portál kialakításához. Az újraírás sem volt semmi, de az illetékesek meggyőzésére is igen-igen sok idő és energia elment...

Britekről van szó, csak hogy mindenkiben tudatosuljon. :)

Gondolom brit tudósok megállapitották, hogy az ie6 a legjobb... :)))

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Ha őket nem az ie6 nem zavarja, akkor engem sem fog.
Mindenesetre amíg Mercikkel és Royce-okkal jár a vezérkar és nem egy mezei suzukival addig én nem fogadom el fő indoknak a költséghatékonyság címszót.

Sajnos nekem nem olyan vicces.
Bizony vannak olyan webes proprietary alkalmazások, amik már IE7-tel sem mentek jól.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

win vista? win 7? Azokat az ie-x eket meg használjuk kompatibilitási módban?

A végén mi, fogyasztók fizetjük meg az átállás költségeit, szal lehet nekünk is jobb, ha marad az IE6. De egyszer majd úgyis váltani kell. Köszönjük M$!

NEmertem ezen miert kell akkorat rohogni amit kormanyon mar regota nem.

Valoszinuelg tomenytelen mennyisegu desktoprol van szo a legkulonfelebb helyeken es a legkulonbozo webes alkalmazasokat futtatva. Mire mindenhol frissitenek, betanitjak akinek esetleg tulsagosan is uj lenne az IE8 (mert hat mindenki ismeri a folleg allami alkalmazasban levoke idosebb versenyzoket) aztan meg elotte persze a leheto legatfogobb teszteleset az alkalmazasoknak mert ugye az allamigazgatasban nem lehet elhibazni.

Jah ez teljesen realis. Az mar mas, hogy biztonsagi szempontbol mi ugy ertekeljuk nem eri meg. Nyilvan nem vagyunk egy szigetorszag kormanyanak szakertoi, hogy ezt megmondjuk nekik is.

Amugy meg abban igazukvan, es ha ie8? valszeg epp olyan sz@r lesz mint a tobbi ;) erre tobb tiz millat elverni (fontban)...

drk

dolgozniuk kell nem a webet böngészni

ami net az max a saját másik hivatal oldala tehát se biztonsági se technológia gondot nem okoz az ie6 _lényegében_

és a másik "ok":
elég nagy ország hogy ne fizesse be az újabb adót; lényegében egy újabb kicsi lépés a függetlenedés (akár linux:) ) felé

én messze nem röhögök rajta:)

Brit közigazgatás és a linux... ennek kicsi az esélye.
az viszont igaz, hogy Magyarországon egyre több helyen kezd terjedni a WinXP linux virtuálisgépen módszer. piszok egyszerű backupolni, és szükség esetén visszaállítani az irodista által szétbaszott XPt. kompatibilitás természetesen 100%, memóriából pedig még így sem kell több, mint egy win7 upgradenél.

Azert ne felejtsd el, hogy itt nem csak a nehany tucat, esetleg nehany szaz fos Zug Kft.-rol van szo.
Nalunk pl. most megy a migracios projekt ami sztem mar 1 eve tart es meg1 evig tuti nem lesz semmi kezzelfoghato az end-userek mint pl. az en szamomra.

Jelenleg: lotus6.5 (!), ie6 (!), xpsp2 (!), access97(!), word/excel 2k3 van es ebbol lesz win7,ie8,office2k7,outlook, valamint dell laptopok a mostani desktopok helyett _mindenkinek_ (persze nem egyszerre).

Olyan cirka 40-50K geprol/licencrol/atallitasrol van szo egy 80K fos cegnel. Ezenkivul tobb szaz a napi munkahoz szukseges (ez nagyon fontos!) adatbazis, webfelulet, szerver, etc. es millionyi egyeb proprietary alkalmazas (SAP, Remedy, de biztos van meg ezer komolyabb cucc, amirol tudomasom sincs) atallitasat, atalakitasat, ujabb verzio megvetelet, stb. igenyel.

Ez azert tobb melot igenyel, mint nehany ie9setup.exe-t elinditani ;)

Keresztkérdés: Hány 2-3 verzióváltáson átívelő migrációt (és mekkora user/business érintettséggel) csináltál végig akár résztvevőként is (a szállító/rendszerintegrátor oldaláról)? Van itt néhány olyan nick, illetve mögötte szakmailag kiváló kolléga, akinek ez a napi feladata.

Az, hogy nem kezdték meg globálisan a migrálást, az egyik oldalról probléma - a másik oldalról viszont nem tudhatot, hogy az új, frissen bevezetésre kerülő rendszerekre milyen specifikációt adnak, mennyiben követelmény pl. az, hogy IE6-IE7-IE8 böngészővel is menjen. A régi, IE6-only alkalmazások életciklusában is eljön majd az a pillanat, amikor a production-ből kivezetés alatti lesz - egyszerűen a hw/sw-környezet teljes avulása miatt. Nem a böngésző, hanem a rendszer "másik vége" miatt.

Fail vagy, aki azt hiszi, hogy államigazgatásban egy ilyen átállás ugyanolyan módon történik, mint amikor anyád dzsunkapécéjén a kisszobában rányomsz a frissítésre, oszt letölt, oszt újraindul, oszt má' megy is, hö.

Az arcom leszakad, hogy te rendszergazda lehetsz a BMF-en (Óbudai Egyetem), sok alkalmatlan protekciós hülye...

Most cannibal kiosztana rendesen és igaza is lenne.

Ami nem magyarázza meg, hogy ilyen önéletrajzzal hogy kaphat valaki egyáltalán állást (mégha az egyetemen is ahol hallgató volt mindeddig), ez még halpucoláshoz is kevés.

Az önéletrajza magáért beszél (szakmai tapasztalattal nem rendelkezik a Linux disztribúciók kipróbálásán kívül, helyesírási hibák tömkelege, a Microsoft és a Unix, mint operációs rendszerek stb.).

Értem én, hogy személyeskedek, és azt nem kellene, de mégis.

Latom te is csokossaggal kerulhettel be. Lehet hogy nincs nagy szakmai tapasztalatom. Lehet helyesen se tudok irni. Valamiert meg meg is itt vagyok. Nem erzed hogy ennek oka lehet? Vagy addig nem latsz el a korlatozott hozza allasod miatt? Vagy csak siman hulye vagy es leragadtal 10 evvel ezelott?

--
http://szolarenergia.hu

Protekcios hulye nem vagyok. Viszont teged se ertelek. En is eleg sokat user supportolok. Es nem hiszem hogy Angliaba egy vagy akar 5 ember vegezne ezt az atallast. Ne hasonlitsuk ossze az angliai kozigazgatast egy kis egyetemmel. Valoszinuleg meg lehet oldani a dolgot. Csak basznak bele, mert ujat kene megszokni. Ez marha nehezen megy az embereknek.

--
http://szolarenergia.hu

1. Hiányzik egy kérdőjel ebből a mondatból, vagy egyszerűen csak hülyén fogalmazol.
2. Ne írkálj nekem pm-et, csak fölöslegesen foglalja a tárhelyet.
3. Pm-re azért válaszolnék: többet mint rólad. Talán kerülj tisztába a migráció folyamatával, a fejlesztések költségeivel valamint azok időbeli hosszával, előkészületeivel etc.
Hátha nem szídnál embereket amiért 'büdös nekik a munka'...
--
Favorite DesktopOS's: OpenSuse 11.2, Fedora11, Mandriva 2010.0, Ubuntu 9.04
Favorite ServerOS's: Debian 3.1, CentOS 5.4

Szerintem egy alapból mindent tiltó hozzáállással még az IE6 is lehet biztonságos.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Alapból tiltó beállítással szar se működik. Főleg nem az intranetes, extranetes alkalmazások, és a partnerek internetes alkalmazásai. Tehát csomó minden bekerül a trusted sites-ba, köztük olyan felületek is, amelyek esetleg hordozhatnak kártékony kódot. Majd a felhasználók felpakolnak millióegy túlbárt, mert azokat xp-ie6-on sima felhasználóként is fel lehet pakolni. A túlbárok meg mindent megengednek maguknak, és száz lyukon át szivárogtatnak infót kifelé. Az ie6+winxp még masszív vírusirtóval és tűzfallal is nagyon esendő.

--
"Never trust a computer you can't lift."

Nem tudom miért nem figyeled a korábbi híreket. David Cameron már kiadta az ukázt, hogy irány a FOSS rendszerek, ala München.

Minden további verziókövetés a védett szoftvereken (proprietary programs) csak a vendor-lockin-t erősíti. Illetve csak nehezebbé teszi az áttérést.

Tehát nem az a megoldás hogy IE6-ról áttérünk IE8-ra, hanem az hogy IE6-ról Firefox-ra térünk át.

--
GPLv3-as hozzászólás.

nyilván. sőt lehet fejleszteni olyan böngészőt is, ami helyesen megnyitja az IEonly oldalakat. attól függ hol húzzuk meg a határt. gyakorlati oldalról nézve az FF még nem vendor lockin. ma is van példa geckot használó egyéb böngészőkre és alternatív firefoxokra is, mint az icecat.
az IEonly oldalakra imho jobb megoldás egy virtuális gépbe rakott XP, ha kirohadnának az eredetiek. feltéve, hogy egyébként más ok miatt nem kell újraírni azokat az oldalakat.

Vagy inkább győznek a gazdasági érdekek és a megrendelő leszarja, hogy a saját belső fejlesztésű intranetes oldalak hogy futnak webkit vagy links alatt, mert neki az kell, hogy <tetszőleges-favorit-behelyettesíthető> böngészőben működjön, atombiztosan és nem hajlandó egy forintot se áldozni arra, hogy menjen bármiben és ne az egyszerűbb megoldást használják.

Konkrét példa lehet pl ez: http://weblabor.hu/cikkek/ieadatkapcsolas

----------------
Lvl86 Troll

"Csupán a szoftverek elosztása heteken át tartana..."

ez nagy volt, mint a mammutszar!

Gondold azért végig... A munkát el kell végeznie a dolgozóknak, az alkalmazásoknak működni kell. Egy-egy site-on tehát a gépeknek csak egy kisebb részét lehet egyszerre migrálni, és ha az éles üzemi teszt (2-3 nap, vagy több is akár) sikeres, akkor lehet folytatni a migrációt. Ha valaki betegen/szabadságon van, arra külön kell gondolni, ugyancsak plusz idő azoknak a hibáknak a kezelése, amik egyedi jelleggel merülnek fel (mindenütt van ilyen) - bizony ez hetekig tartó masszív és jól megszervezendő/menedzselendő folyamat.

Csatlakozom a konzervatívokhoz. Csak egy példa a lehetséges költségnövekedésre. Az integrált VGA-s, 512 MB RAM-os "office" PC-k XP-SP2/IE6-SP1 böngészőjét le kell frissíteni IE8-ra és meg kell "látogatni" vele a MS-Windows Update-et. Persze, jönni fog az SP3 "igény" is azonnal. Esetleg még a .NET keretrendszer frissítése. Az utánna következő frissítések végrehajtásához, illetve a munkához már kevés lesz a 448 MB memória. (Peddig frissítések nélkül még jól lehetett velük dolgozni...) :-)

Hogy az angol kormányhivatalok szolgáltatnak-e jobb gépekkel, esetleg Windows 7-el is, azt nem tudhatom. Arra majd egy Angliában dolgozó bennfentes nyilatkozik. Nagyszámú PC-t tekintve valószínűleg olcsóbban kivitelezhető a korszerű, és "up to date" hálózati tűzfal/vírus védelem, amire egyébként IE8-nál is kellene áldozni. Majd ha befoltozták a költségvetésen a válság okozta ütős "réseket" akkor jöhet a HTML5 által előbb-utóbb úgy is kikényszerített böngésző és persze "oprendszerváltás" is. (a hardverváltással együtt - gondolom én.) Addig van még pár jó év a fejlesztésekre és hibajavításokra.

Meg egyébként is, inkább a nyílt rendszerek használatát kellene támogatni minden kormánynak. A nyilvánosság kontrollja és a közösségi fejlesztések hosszútávon mindannyiunknak jobb életlehetőséget jelentene. Több lehetséges munkahely, kreatívabb megoldások. Az oktatásban támogatni kellene a nyílt rendszerek bevezetését, oktatását. Hardvert sem kellene olyan gyakran cserélni, ami keményen import, és lehetne végre tartalmi célokra koncentrálni a számítógép használatot illetően....

A szabadság és a lustaság egymást kizáró fogalmak! Le a Windows és Mac okozta lustasággal! ;-)

Hát bizony a multinál, amit szupportálok, ott ie6 van, ie7 néhány júzernél (kb 4-5 %), az ie8-at pedig leszedjük, mert az oracle jávás kliense nem tudom miért, de nem fut rajta rendesen. Ja, egyéb böngészők tiltottak.

--
"Never trust a computer you can't lift."