OpenOffice Impress: Hang beillesztés

 ( Polesz | 2010. június 28., hétfő - 20:11 )

Üdv az irodista népeknek :-)

Egyik kedves hölgyismerősöm kért meg hogy kérdezzem már meg hozzáértőktől az alábbit:

Hogyan lehet Impress-ben hangot beilleszteni úgy, hogy utána le is lehessen játszani!

Azokkal a pps fájlokkal amiket máshonnét kap a hang szépen szól, de amit saját maga készítene azoknál problémás. A beszúrandó hangfájl MP3 formátumú.

Operációs rendszer: Ubuntu 10.04, OpenOffice.org 3.2 Oracle ami alapból van.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Gyere ide szépen, most sokan olvasni fognak :-)

Hali! Sikerült regisztrálni. Polesz már megkérdezte, amit szerettem volna. Sajnos amit találtam az OpenOffice súgójában az számomra érthetetlen.

Akkor hozzuk fel szépen a témát, OOo szakértők HELP :-)

--
"binuzingyenesLOLroflOMGikszdéikszdé" by cannibal

Kicsit leírnád a problémát? Én most megcsináltam azt, amit maga a súgó ajánlott (Beszúrás/Mozgókép és hang, majd választottam egy MP3-t (majd másikat, másikat ...) De mindegyikre azt mondja, hogy nem támogatott formátum. Nálatok mi a gond? (Amúgy szrepel egy olyan kitétel is a help-ben, hogy:
"Linux vagy Solaris rendszereken a Médialejátszónak szüksége van a Java Media Frameword (JMF) API-ra. Töltse le és telepítse a JMF-fájlokat a http://java.sun.com/javase/technologies/desktop/media/jmf/index.jsp címről, és adja hozzá a telepített jmf.jar útvonalát az osztályútvonalhoz az Eszközök - Opciók - OpenOffice.org - Java pontban." No erről gőzöm nincs, hogy van-e olyanom. Illetve megnéztem, nincs. Sőt, most épp nem is lesz, mert amit le kéne töltsek a sun-tól, az a verzió épp nincs kint (Cross-Platform format). Amúgy nem lehet, hogy nálatok is ezzel van a gond?

Jav. Feltettem ezt a jmf-et, most már annyiban változott a dolog, hogy a konzolban látom a JMF hibaüzenetét - akár én akarok beletenni, akár egy PP-vel készítettet néznék meg amiben van hang, ugyanaz : nem támogatja a formátumot. Hm. Akkor lehet, hogy nálatok más gond van, ugyanis azt írtad, ott egymár elkészült PPT-ből lejátsza.

Kedves Zahy!
Először is hálás vagyok, hogy válaszolsz, hátha így okosabbak leszünk. Kezdő Ubuntu-s vagyok, ezért én tényleg sokmindent nem értek.
Én is azt szűrtem le a súgóból, hogy kell ez a JMF. No, a sun-ról leszedtem a Linux-ra valót. Kifejezetten Ubuntura valót nem találtam. Szerintem nincs... Nem tudom. Szóval, ekkor jött a gond, hogy lementettem, de nem tudtam telepíteni. Szóltam hát Polesznek, aki távsegítségben telepítette, majd megcsinálta azt, amit te írtál. Aztán maradt minden a régiben. Egyszerűen az általam beillesztett mp3 formátumú zenéket nem játszotta le. De érdekes, hogy semmi hibaüzenetet nem írt ki... Egyszerűen nem játsza le. Lehet, hogy a formátummal van a baj, mert készítettem egy prezentációt windows2000-es gépen, azon lejátszotta a zenét is, mikor itt akartam, az sem ment. Ott konkrétan tudom, hogy mp3-mat raktam be.
Amiket kapok, azokban nem tudom milyen zene van.., de azokat automatiksuan lejátsza. Lementek egyet a mailjeimből és megpróbálom megnézni...

"Ubuntu 10.04, OpenOffice.org 3.2 Oracle ami alapból van" - ellentmondást érzek. Ami alapból van, az az ubuntus csomag, nem az Oracle-s. Ha azod van, akkor az a gtstreamerrel van összelinkelve, nem kell a JMF. Annál inkább kellhet a sok non-free plugin a gstreamerhez, amik alapból nem települnek.

Kedves timar!
Ezt most nem értem... Nagyon kezdő vagyok. Mi a megoldás akkor? Én benne vagyok, hogy lecseréljem a mostani OpenOffice-t... Kérlek, magyarázd el, hogy én is megértsem.
Gtstreamer? Az mi?

A GStreamer egy multimédia-keretrendszer, mondjuk azt, hogy ettől megy a hang meg a videó. Sok hang- és videoformátum támogatása (pl. mp3) jogi okokból hiányzik az alaptelepítésből, ezért gondoltam arra, hogy talán ez a baj.

A lényeg, hogy a bejelentkező ablak minek is hívják splash vagy mi a tök, szóval azon szerepel az Oracle felirat is. Tehát ezért gondoltam hogy valami konspiráció van, de ha valóban gstreameres a cucc akkor távolról megnézem és feldobálom a non-free pluginokat erősen :-)

--
"binuzingyenesLOLroflOMGikszdéikszdé" by cannibal

OK, köszi, gondoltam, hogy fogod érteni, amit írok, ezért nem részleteztem ki. És most nincs előttem Ubuntu sem, hasból meg akarok semmi konkrétat mondani. Remélem, hogy sikerül. A súgót meg majd átírom. Egyébként az upstream is át fog állni a gstreamerre végre, már nagyon ideje volt (lásd: http://blogs.sun.com/GullFOSS/entry/better_multimedia_support_for_openoffice1).

Hát ez nem jött össze... egyáltalán nem tudok hangot kicsikarni belőle. :(
Bezzeg ha AVI-t rakok bele, egyből lejátsza! Ilyet!Jah, hanggal, képpel, mindennel együtt.
Timar!
Akkor lehetséges, hogy az OpenOffice nem jó, ami nekem fent van?

Nem rossz, végre normális hang támogatás lesz. Amúgy még nem sikerült. Felraktam szerintem minden létező plugint még a fluendo-mp3-mat is, de amint látod kislyany nem tudott hangot kicsikarni belőle, de AVI fájlt az viszi. Majd már holnap nézem meg neki hogy mi lehet a gubanc, kipróbáljuk több hangformátummal is, hogy lássuk hol csúszik el az egész.

Köszönöm a segítséged! A gstreamert meg várjuk szeretettel :-)

--
"binuzingyenesLOLroflOMGikszdéikszdé" by cannibal

Kipróbáltam, nem megy. Media file-t be lehet rakni, tehát olyat, ami avi pl. de csak zenei file-t nem tudok. Nekem csak wma és mp3 van. Egyikkel sem működik. Ha van valakinek ötlete, szívesen várom, csak kérlek, vegyétek figyelembe, hogy nagyon nagyon kezdő Ubuntu felhasználó vagyok. (Viszont szorgalmas és tanulékony.)

fogalmam sincs, hogy nálam milyen csomagok vannak feltelepítve (szerintem ami codecet találtam, azt mind felraktam), de az alábbiak szerint nálam megszólal az mp3:

az ablak jobb oldalán a Diaátmenet lapon az Átmenet módosítása -> Hang-nál adtam meg a hangfájl-t, s úgy folyamatosan játszotta

hibaüzenet?

(lehet, hogy nem ide tartozik, de pl az amarok, minitunes sem szólalt meg addig, amíg a következő meg nem volt: sudo apt-get install libxine1-all-plugins)

Ezt is kipróbáltam, nem megy továbbra sem. Lehet, hogy én vagyok ennyire hülye hozzá. :(
Telepítettem már elvileg mindenféle plugint. Most azt is, amit te javasoltál.
Hibaüzenet nincs.

szia

ubuntu-restricted-extras csomag fent vagyon?

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#1000H/UbuFb

Szia!
Igen, fent van az is. (Ubuntu korlátozott extrák csomag)
kislyany

Egy ellenőrzés:

Diavetítés/Diaátmenet -> Jobb oldalon a Hang legördülő listából válaszd az Egyéb hang... lehetőséget. A megjelenő "Megnyitás" ablak alján kattints a Fájltípus előtti + jelre. Amíg ebben a listában nem látsz mp3-at, addig szerintem nem fogja lejátszani. Sajnos azt nem tudom, hogyan kell "belevarázsolni" az mp3 formátumot.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

Kedves ironcat!
Igen., ebben lehet valami amit mondasz. Ott tényleg nincs mp3 formátum a legördülőben. Ellenben találtam wav kiterjesztésű file-okat és azokat lejátsza szépen úgy, hogy a diaátmenet hangjához teszem. Ugyanez mp3-mal nem megy. Na, akkor a formátummal van a baj, ez már biztos.
Tehát mp3-mat és wma-t nem tud lejátszani.
Erre esetleg valaki tud megoldást?

Nálam megy rendesen. Ubuntu 10.04, tárolóban levő 3.2-es OpenOffice.org, ubuntu-restricted-extras telepítve, folyamatosan frissített rendszer.

Esetleg megpróbálhatod, hogy a saját könyvtáradban lévő .openoffice.org nevű könyvtárat átnevezed (vagy ha nem állítottál az alap beállításokon ki is törölheted). Az OpenOffice a következő induláskor újból létre hozza. Ez egy rejtett könyvtár tehát először láthatóvá kell tenni a Ctrl+H billentyű kombinációval. Nálam ez (igaz más jellegű problémánál) segített.

Ez az ubuntus OO.o nem a go-ooo módra feltuningolt verzió? Ő állítólag megoldást jelent a gstreamer-problémára:
http://www.go-oo.org/discover/#gstreamer

Fogalmam sincs. A lényeg, hogy a szoftverközpontból lett letöltve, ez az egyfajta ooo van.

Azért kérdeztem tőle, mert én nem ubuntut használok, és/de nálam sem megy. Pedig már a jmf is fent van.

De... az ubuntuban go-oo van

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#1000H/UbuFb

Hm, most jobban megnéztem és nálam (Zenwalk 6.4, OOo 3.2) is go-oo-s verzió van, plusz gstreamer és az összes fontos gst-plugin, mégsem működik az mp3-lejátszás, egyik leírt módszerrel sem: sem beszúrásként, sem diaátmenetként. Érdekes :)

Kedves bendit!

Köszi, hogy leírtad. Sikerült! :)))) Hálás vagyok. Igaz, nem értem, miért, de működik, az a lényeg. :) Így ha beszúrom, akkor is szól. mp3 is megy. Remélem, majd ha javítgatják a progit, minden egyszerűbb lesz benne.
Köszönöm mindenkinek a segítségét! :)
Viszont az a könyvtár visszaíródik ismét .openoffice.org névre automatikusan és onnantól kezdve megint ugyanaz a baj. Valami nagyon nem stimmel.

A gyorsindító nincs bekapcsolva? (A tálcán ilyenkor megjelenik az OOo ikon.) Ha igen, ki kell lépni a gyorsindítóból is és utána törölni az .openoffice.org nevű könyvtárat. Érdemes még megnézni, hogy a Rendszer > Beállítások > Indítópult ablakban az Automatikusan elinduló programok fülön felsorolt programok között nincs-e az OOo. Ha igen ki kell törölni. Szintén ezen az ablakon a Beállítások fülön a "Kijelentkezéskor a futó alkalmazások automatikus megjegyzése" előtt ne legyen pipa. Ezek után célszerű ki- és bejelentkezni. A bejelentkezés után nem lesz .openoffice.org nevű könyvtárad, az OOo indításakor a program újból létrehozza.

Több ötletem nincs, de ezek szerint jó irányba haladunk mert ha egyszer már sikerült, nem az MP3 támogatással van a gond.

Gyorsindító nincs bekapcsolva. Nincs benne az automatikusan elinduló programokban... nem jegyzi meg a kijelentkezéskor futó alkalmazásokat..., ki- és bejelentkezés után már tényleg nem volt ott, de mihelyt elindítom az Impress-t, beíródik, aztán hiába törlöm, egyből visszaíródik és nem boldogulok vele. Ha meg kijelentkezek, akkor ugye kilép minden programból. Ez egy ördögi körnek tűnik.
Az Impress indítása után is törlöm azt a mappát, de mikorra beszúrnám a hangot, megint visszaíródik.

Az előbb, hogyan sikerült? Átlag felhasználó vagyok így csak a tapasztalatomat tudom megosztani, de bízzunk benne, hogy jár erre valaki aki ezekből az információkból tudja a megoldást.

Még egy tipp (nem megoldás):
Hozz létre egy új felhasználót (Rendszer > Adminisztráció > Felhasználók és csoportok) és próbáld meg ott is. Mivel egyszer már sikerült, szerintem nem rendszer, hanem felhasználói beállítás szintjén lehet a probléma.

Hát csak addig működött az egész bendit, míg vissza nem íródott az a hülye .openoffice.org :( Tehát nem túl sokáig. Ha nem íródna vissza, működne a dolog. De ezt így nem lehet... átnevezni próbáltam előbb, nem törölni, na akkor működött, de tényleg csak ideig-óráig. Aztán ismét csinált magának egy újabb .openoffice.org -ot.

Mindig létre fogja hozni, ez nem baj. Ebben a könyvtárban vannak többek között a felhasználó által létre hozott beállítások. Ha van még energiád, az új felhasználót megpróbálhatod. Ne add fel, remélhetőleg hamarosan jön valaki a megoldással.

Biztos van valami megoldás... Holnap lehet, megpróbálom az új felhasználót., ha lesz időm. Köszönöm :)

Szia!

1.
Kérlek ellenőrizd le, hogy:
gstreamer
gst-plugin-base
gst-plugin-ugly
telepítve van-e.

2.
Az Impress elindítása után:
Az Eszközök -> Beállítások -> OpenOffice.org -> Java
Java-futtatókörnyezet használata checkbox be legyen pipálva.

Ezután az impress -ben hozz létre egy új bemutatót,
és
Beszúrás -> Mozgókép és hang
kívánt mp3 kiválasztása.

Megjegyzés:
A kiválasztás során a Fájltípus ablakban
NINCS mp3 választási lehetőség...

Majd Diavetítés.
Szólnia kell(ene)...

Igaz, amiben néztem, az nem UBUNTU,
hanem Debian Lenny, OpenOffice 2.4

Péter

Ubuntu 10.04-en ezek vannak:
gstreamer0.10-plugins-base
gstreamer0.10-plugins-ugly

Megjegyzés:
A kiválasztás során hiába szerepel a Fájltípus ablakban az mp3 választási lehetőség, akkor sem játssza le. De ugyanez igaz például a flac formátumra is. Ezzel szemben a wave formátumú fájlokkal működik a dolog.

A MEGOLDÁS (nálam működik):
Az Impress nem hajlandó lejátszani olyan fájlokat, amelyek elérési útja tartalmaz ékezetet.

"If you insert media in the normal way you can play them, but it is not so easy, you can't play files from Música folder you have to play them from Music folder OO can't recognize folders with accent by example and not only here, the same case in mandriva one 2010. At least there you can use the control, but not in Ubuntu." (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/openoffice.org/+bug/583406)

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

"Az Impress nem hajlandó lejátszani olyan fájlokat, amelyek elérési útja tartalmaz ékezetet."

Zseni vagy :) Köszi, így már minden oké.
(Az az átkozott "Zenék" könyvtár, ami a skeleton alapján keletkezett, és nem javítottam még át...)

Köszönöm Péter, ezek rendben voltak.

Nekem is az volt a baj, hogy ékezetes mappák voltak az elérési útvonalban.
Ha ezeket módosítottam, lejátsza szépen.Köszönöm ironcat! :)

Lenne még egy kérdésem. Hogy lehet animálni itt a zenét? Értem ez alatt, hogy beállítani hanyadik diától hanyadikig játsza le a zenét, illetve, hogy folyamatosan szóljon addig ameddig én szeretném, ne pedig elölről kezdje minden egyes diánál. Ezt a lehetőséget nem találtam benne.

Az első diánál a Diaátmenetnél beállítod az első zenét. Bejelölöd a Lejátszás ismétlését. Az Alkalmazás az összes diára opciót ne jelöld be! Ha ez be van jelölve, akkor minden diánál elölről kezdi a lejátszást. Amelyik diánál le akarod állítani a zenét, ott a Diaátmenetnél válaszd az Előző hang leállítását, vagy másik zenét is választhatsz.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, ironcat! Igen, így már tökéletes! A gif-ek is szépen mozognak és a dal is ott indul és ott áll meg, ahol kellene. Hú... hát nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű a megoldás.
Egyébként azért volt nekem ilyen fontos, mert a későbbiekben szeretném használni a munkámhoz az Impress-t. Szerencsére, ha ezen megcsinálok egy bemutatót az kompatibilis lesz elvileg a windows-al.

> Az Impress nem hajlandó lejátszani olyan
> fájlokat, amelyek elérési útja tartalmaz ékezetet.

Ez megérdemelne egy kis nyomozást, és bejelentést (nem a launchpadba, mert ott nem ért hozzá senki, hanem a qa.openoffice.org-ra). Elég súlyos, ám könnyen javítható hibának tűnik.

Hajrá! :-)

UI.: Szerintem erre vezethető vissza a probléma: http://qa.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=92622

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

Ezzel csak az a baj, hogy nem tudom reprodukálni (OOo 3.2.1 go-oo Linux).

Akkor lehet hogy javították. 3.2.0 esetén reprodukálható.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

Szóval jól értem, hogy 3.2.0-nál nem tudsz megnyitni OOo-val semmilyen ékezetes fájlnevet? Ez durva lenne. Vagy pontosan mit kell csinálni?

Megnyitni meg lehet. De ha hangot akarunk beilleszteni, akkor az elérési útvonalban nem lehet ékezetes név. Érdekes, hogy képet be lehet illeszteni ékezetes mappából is simán.