OpenOffice.org konyveles-tipusu problema.

 ( pelibali | 2010. június 22., kedd - 15:38 )

Sziasztok!
A feladatot nemileg egyszerusitve, adott egy OpenOffice (v2.3) konyveles, amelyben ilyen bejegyzesek vannak:
...
(0) (A) (B) (C)
(1) 2010-01-02 Internet/Telefon (2010.01) 2345 HUF
(2) 2010-01-05 Anyagbeszerzes 3456 HUF
(3) 2010-02-02 Internet/Telefon (2010.02) 5432 HUF
...

A problema az, hogy valamilyen formaban ossze kellene tudnom foglalni a worksheet vegen, hogy egesz evben mennyi lett a fenti esetben pl. Internet/Telefon szamlara koltve. A fenti pelda mutatja azt is, hogy a B oszlop definicioi sokszor csak hasonloak, de teljesen nem azonosak, itt pl. az aktualis evet/honapot adtam hozza.

Kerdesem, hogy milyen logika szerint a legjobb osszeadatnom a kulonbozo tipusu kiadasokat? Kell ehhez makro, vagy valami ha a B oszlop barmely mezojeben megtalalhato a "Internet/Telefon" karaktersor, akkor osszegezze "Internet/Telefon"-kent keplet megteszi? Dolgozik valaki hasonloval, esetleg lenne valakinek mukodo megoldasa a fenti esetre?

Elore is koszonom,
Pelibali

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A nem azonos nevekre nemtudok mit mondani, azok vagy vmi wildcardos (*internet*) vagy manualis modszerrel lehet egyesiteni.

Azonban a Data menuben van egy menupont (Data wizard, data sort, ha hazaertem megnezem pontosan, most nem emlekszem), ami pont annyit csinal hogy osszeadja az azonos sorokat, kvazi egy egyszerusitett Pivottabla.

Ha jól értem a kérdést, akkor:

=SUMIF(B2:D4;"Internet/Telefon";D2:D4)

Office 2003 alatt ez nagyon kozel jart; megoldasodat kombinaltam az ISNUMBER es SEARCH dolgokkal, hogy szotoredekre is kereshessek, majd hogy masik Sheet-bol is hasznalhassam a kepletet, hivatkoztam konkretan Sheet1 tartalmara. Asszem a vegso trukk meg az volt, hogy CRTL+SHIFT+ENTER comboval kellett array-formulava (?) tenni az egeszet.
Otthon megprobalom mindezt OpenOffice.org alatt is, vegso formulat feltetlenul beillesztem ide...
Koszonom a segitseget,
Pelibali

Bár az adatrögzítést bonyolítja, de a feldolgozásnál sokat segít egy extra oszlop bevezetése, ami a könyvelt tétel jellegét tárolja. (Pl. IT: internet/telefon, ANY: anyagbeszerzés, R: rezsi, stb)

Sziasztok,
vegso megoldas OpenOffice.org 2.3 es 2.4 alatt a kovetkezo keplet lett; pl. "Internet" elofordulasara keresek a Sheet1-ben levo "H" oszlop mezoi kozott es amint megtalalom, a szinten Sheet1-ben levo "G" oszlopban levo szamo(ka)t osszegzem:
=SUM(IF((ISNUMBER(SEARCH("Internet";Sheet1.$H$4:$H$260)));Sheet1.$G$4:$G$260;0))
Vegezetul a CTRL+SHIFT+ENTER combo-t kellett megnyomnom a keplet array-ossa tetelehez, minek kovetkezteben elotte es utana { ill. } jelent meg...
Oszinten, fogalmam sincs, hogy case sensitive-e, vagy sem, majd kiprobalom. De az tuti, hogy barhol van az "Internet" az adott cellakban, megtalalja...
Remelem segitettem ezzel masnak is; udv,
Pelibali