Mesterszakok

 ( padawan | 2010. június 22., kedd - 15:12 )

Kerestem ilyen jellegu temat, de csak a felvetelis topikban hozott fel elvetve talalatokat a szora a hupkereso, ugyhogy gondoltam csinalhatnank egyet.

Jovo szeptembertol tervezem menni levelezon, munka mellett Szamvitel mesterszakra.
(Persze barmilyen mesterszakkal kapcsolatos tapasztalatokat/velemenyeket szivesen fogadok.)

Azonban vannak eloiteleteim:

1. Ugye nyugaton az alap es mesterszak kozott altalaban van egy 3-5 (esetleg tobb) ev munkavegzesi, tapasztalatszerzesi idoszak. Ezzel szemben itthon az a trendi, hogy alap utan rogton megyunk mert akkor "jobb melot kapunk". Sot sajnos sok helyen azzal hirdetik magukat, hogy jobbak az elhelyezkedesi eselyeik a mesterszakkal.

Ennek hatranya, hogy tobbet lehet tanulni olyan csoporttarsaktol akik mar dolgoztak valahol ezaltal valamilyen szinte mar komolyabb emberek), mintsem "zoldfuluektol" (ez mondjuk mar alapszakon is latszott, hogy az aki nem 18-19 evesen, hanem 1-2vel kesobb kezdte, azok valahogy mind ertelmesebbek voltak mint a tobbi).

Mondjuk a levelezore rendszerint dolgozo emberek jarnak, de azert megis megkerdezem: aki mesterszakra jar/jart annak mi a tapasztalata ezzel?

2. Ami talan fontosabb az a kepzes minosege, milyensege. Tartok attol, hogy pont az elozo pont miatt nem a gyakorlatiassagra megy a moka, hanem meg tobb elmeleti marhasagot probalnak a fejunkbe tomni. Erre speciel se ingerem, se szuksegem nincs. Ugyan a PSZF-re akarok menni, aminek ilyen szempontbol talan jobb a hire mint a tobbinek, de gyakorlati tapasztalatot meg nem hallottam.

3. Egyaltalan megeri ez az egesz vajon? Semmifele garancia nincs ra, hogy kesobbi allaskereseskor azert fognak engem behivni interjura (ha odaig eljutsz, mar kicsit se szamit a papir), esetleg emiatt kapnek tobb fizetest. Mit gondoltok errol? PSZF-en cirka 230K*4felev a dij, de Corvinus/BME-GTK-n ennek duplaja/felev.

(Megj.: Offtopicban irtam nemreg egy KPMG-BME-s kepzesrol, ami 4 napra annyi mint itt egy felev, megis elso blikkre tobb ertelmet latom.)

4. Igazabol egyetlen - plussz egy fel - celom volna ezzel az egesszel. Tobbet szeretnek tudni a szakmarol, azonban nem 5-10 eves tankonyvek bemagolasaval (pl. amit megadnak felvetelihez valo felkeszuleshez: no az valami idegbeteg faraszto olvashatatlan szofosas. Kivanom ezek szerzoinek, hogy olvassanak mar el egy Hope - Transforming the Bottom Line v. Goldratt - The Goal v. Christensen - The Innovator's Dilemma c. konyvet, hatha megtanulnak ertelmesen irni es hasznalhato modszereket ismertetnek), hanem aktualis es valos valamint ertelmes esettanulmanyok, peldak, beadandok kidolgozasaval, feladatok megoldasaval es mas emberek tapasztalataibol. Almodom?
A fel pedig az, hogy azert ahogy nezem megiscsak szamithat valamit az allaskeresesnel, hogy MSC-vel kezdodik az Education reszleg ;)

Ti mit gondoltok errol?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a leírásod alapján ne tanulj tovább :)

az MSCben nem a gyakorlati képzés az elsődleges.
Hol tanulod meg az elméletet?

Nem fogsz többet kapni, mert mscd van. Max nem vesznek fel olyan helyre ahol az az alap.

Ha közalkalmazottként veszik fel, akkor a közalkalmazotti bértáblában jobb besorolást kap.
Gondolok itt arra, hogy pl. bsc-t egy főiskolán végezte, az msc pedig egyetemi végzettséget ad.
Mondjuk ha valaki eleve egyetemen csinálta a bsc-t, akkor nem tudom mi a szitu. Már csak azért sem, mert anno bsc bevezetésekor azt hangoztatták, hogy a könnyebb átjárhatóság miatt a főiskolai & egyetemi szint egy szinte lesz hozva.

Kuntakinte kitekinte BSCről nem tudsz bejutni a "menő" MSCre, ez sehol sincs igy és nem is lesz, pedig ez volta marketing duma.

Hát igen, attól függ hol, egy orvosi szakvizsga 18 ezer bruttót jelent, tehát lehet hajtani :)

Mondjuk ha az EL***** elnök vezérigazgatója vagy és van nyelvizsgád akkor az 600 rugó brutto +.
Tehát mindenki nyelvizsgázzon.
Persze ez csak vicc és nem politikainak szántam :)

Sztem eza BSC -> MSC parhuzamod hulyeseg. Mar miert ne lehetne?

Ha már lehülyeségezted a párhuzamomat, én a BME még nem láttam ilyet, persze attól még lehet.

De nem ertem.
Van egy BA / BSc-d akarhonnet, ami utan hasonlo ("szakmabeli") mesterszakra akarsz menni. Vagy elfogadjak teljes kreditbeszamitassal vagy egyeb esetben 60-at kell befogadtatni a meglevo targyaidbol. Ez nem olyan nagy cucc mikor 180 kreditem van, 99%-ban ugyanolyan targyakbol.
Mas kerdes, hogy miert csak a penzugy es szamvitel szakot fogadjak el teljes beszamitassal...

Hulyeseg! En a Kandon vegeztem foiskolai szakon meg anno es felvettek a Delfti Muszaki Egyetemre MSc kezesre... amit azota szinten elvegeztem...

BA akar egyetem akar foiskola, hivatalosan ugyanaz a szint. Persze amig a sok hulye a Corvinus-t isteniti ahol se zarovizsga se szakdolgozatvedes nem kell a diplomahoz (en speciel ezt nem hiszem el, de oda jaro ismeros valtig allitja) :D

ott végeztem. mind a kettő kell...
--
j@j-r61:~$ man me
No manual entry for me

Mondtam, hogy nem hiszem el :D

1. Ugye nyugaton az alap es mesterszak kozott altalaban van egy 3-5 (esetleg tobb) ev munkavegzesi, tapasztalatszerzesi idoszak.

Ez hulyeseg. En a Delfti Muszaki Egyetemen vegeztem MSc-t, ami kulfold. A BSc es az MSc kepzes kozott max. 6 honap szakmai gyakorlat van.

2. Ami talan fontosabb az a kepzes minosege, milyensege. Tartok attol, hogy pont az elozo pont miatt nem a gyakorlatiassagra megy a moka, hanem meg tobb elmeleti marhasagot probalnak a fejunkbe tomni.

Az egyetem arrol szol hogy elmeleti tudas toltson beled. Ha ez nem erdekel akkor ne menj.

3. Egyaltalan megeri ez az egesz vajon?

Szerintem meg... hosszutavon tuti

az egyeni velemenyem az, hogy igy sult el a bolognai rendszer raeroltetese a magyar oktatasra.
en kb most igy latom:
bsc - regi foiskolai szint
msc - regi egyetemi szint

azt gondolom/latom/tapasztalom, hogy elmeleti kepzest fognak az arcodba tolni. ha anno eleg lett volna egy foiskola, akkor ne eroltesd. ha vmiert anno egyetemet akartal volna elvegezni, akkor hajra.