Mégis lesz Solaris IA-32 gépekre?

 ( bra | 2002. április 23., kedd - 11:07 )

Mint arra valószínűleg sokan emlékeznek, az év elején a SUN egy nagy port felkavaró bejelentést tett, amely értelmében az x86-os architektúrára befejezi a Solaris OE (Operating Environment) fejlesztését. A hír nyilvánosságra kerülése után sokan támadták a céget a döntése miatt, amely úgy tűnik kezd meghajolni a felhasználók igénye előtt...Az Infoworld cikke szerint a SUN Microsystems ezen a héten beismerte, hogy a felhasználói nyomás miatt újragondolják az Intel 32 bites architektúrájának támogatását. A Solaris 8 és 9 letöltésének befagyasztását a cég idén januárban jelentette be, amelynek oka a szerver eladások visszaesésére vezethető vissza.

A cikk szerint a bejelentés után három nappal a SUN már elfogadta az ügy újboli átgondolását, a rendkívüli felhasználói elégedetlenség miatt. Egy titkos hatnak nevezett csoport, amelyet Inteles Solaris felhasználók alkotnak állítólag tárgyalásokat kezdeményezett a cégóriással és meggyőzte azt, hogy a Solaris IA-32 vonal folytatása kifizetődő lehet, főleg mivel számos felhasználó meg is venné a szoftvert.

A SUN szerint az ingyenesen letölthető Solaris 8-at több mint 1,2 millióan szerezték meg, a letöltők döntő többsége pedig az Inteles kiadást részesítette előnyben.

A cég bejelentette, hogy alacsonykategóriás Linux szervereket tervez piacra dobni, nagy valószínűséggel a saját Linux disztribúciójával.
A cikkíró szerint ha az IA-32-es kiadás meg is valósul, az IA-64-esre (Itanium) vajmi kevés esély mutatkozik, mivel a SUN-nak nem érdeke a Solaris másik 64 bites platformra portolása.


Kapcsolódó oldalak:

Az Infoworld cikke

A SUN bejelentése

A SUN weblapja