feleletválasztós tesztek kiértékelése

 ( miq | 2010. május 18., kedd - 17:20 )

Sziasztok

Papír alapú feleltválasztós teszteket kellene scannelés után valahogy elektronikus úton kiértékelni.
Ha valaki találkozott már ilyen problémával, szivesen meghallgatnám a tapasztalatait. Fogalmam sincs, hogyan kezdjek hozzá.

Kifejezetten jó lenne, ha valami vonalkód vagy egyéb megoldás segítségével a teszt kitöltője is azonosítható lenne.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tippem: A beolvasott tesztek maszkolása, hogy csak a helyes válaszok helye látszódjon. -> OCR -> X jelek számolása (esetleg + is megengedett). Olyan, mint amikor a megoldókulccsal letakarod a tesztet és számolod az X-eket.

A vonalkódot -- szerintem -- csak úgy tudod megoldani, ha névre szólóan osztod ki a teszteket. Különben a hallgatónak kellene felvinni a kódot kézzel. Esetleg megoldás lehet, ha valamilyen azonosítót visz be a hallgató, és az azonosító területet is maszkolod, majd erre is OCR.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

igy aki mindent beikszelt, jol jart :)

Az üresen hagyott helyeket biztosabban össze lehet hasonlítani. Arra gondolok hogy ha a három kérdésből kettőt üresen hagy az jól illeszkedik tudható hogy rossz választ nem választott. A jó válasz területén meg ha van valami "piszok" akkor fogadja el. Így nem csak az x és a + a nyerő. Kikísérletezni azt kell mi az a % ami felett biztos a szándékosság a jó válasz területén...
_________________________________
http://ro.4242.hu
http://ro.4242.hu/strong_lite

Sajnos már találkoztam olyan "aljas" hallgatóval, aki ha nem tudott dönteni egy kérdésnél, akkor nem jelölt semmit. Tehát az üres hely mellé mindenképpen szükséges a helyes válaszokat is nézni.
De az igaz, hogy a rossz válaszokat is vizsgálni kell, mert az eredeti ötletem nem zárja ki azt az esetet, amikor valaki mindent bejelöl.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

Ha két maszkot használunk, amiben az egyik a helyes válaszokat adja, a másik az összes többit, valamint mindkét maszk átereszti a feladat sorszámát, akkor a két eredményből már elég könnyű legenerálni, hogy melyik kérdésekre adott helyes (és csak helyes) választ.

Ami jobban aggaszt, hogy akár nyomtatás, akár scannelés során felléphet valamennyi elcsúszás, elforgatás, így nem egészen egyértelmű, hogy hova kell a maszkokat tenni.

A másik gond, hogy az X-nek vagy a +nak általában van valami négyzet, vagy karika, és egy beikszelt négyzetet nem tudom, minek ismer fel az OCR.

Szerintem erre lehet szükséged. Csak ne fénymásoljátok a "kérdőíveket".

Tudom, hogy nem minden sarkon akad egy Ricoh multifunkciós eszköz, de a veszprémi egyetemisták pont erre a problémára írtak szoftvert. http://www.indexveszprem.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1904:londonban-gyztek-a-pannon-egyetem-diakjai&catid=114:egyetemi-hirek&Itemid=575

Igaz ez a program ezen a multifunkciós eszközön fut, de javas, szóval lehet, hogy máshol is beizzítható.