Új 2.2 teszt iso

Fórumok

Sziasztok!

Ha valakit érdekel, az UHU linux ftp-jén a mai nappal kint van a 2.2 legfrissebb teszt image-e.

Üdv

U-dash

Hozzászólások

Kösz!
Szokásos kérdés: végleges mikorra várható?

Még egyetlen egy UHU kiadás előtt sem jelentették be a kiadás időpontját. A legpontosabb előrejelzés a hamarosan volt.
Annyit megfigyeltem, hogy legtöbbször vasárnapról hétfőre virradóan jöttek ki. De hogy az a vasárnap melyik héten, hónapban vagy évben lesz legközelebb...
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Ez már biztosan ebben az évben lesz.
Azt nem ígérem, hogy ebben a hónapban, de szerintem a nyáron meglesz a kiadás.
Tulajdonképpen már csak a telepítőt kell rendbe szedni, mert még döcög kicsit, de után már nagy akadály nincs az új verzió útjában. :)

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

"Ha nincs reklám és ha nincs a felhasználó képébe tolva"

Az uhulinux.hu-n ki van írva a főoldalra! Nem tudom, hogy mi kellene még...
Továbbá nekem az elérhetőséggel sincs bajom, mifelénk például sokan ismerik ezt a disztrót, főleg, hogy Magyar fejlesztésű, nekem is az egyik kedvencem, egyébként.

UHU-Linux főoldalon:
"Az UHU-Linux 2.2-test1 egy fejlesztői verzió, munkapéldány, tehát nem stabil disztribúció."

Ennek megfelelően valószínűleg nem kifejezetten felhasználóknak van szánva, hanem tesztelőknek, és fejlesztőknek. Ők meg gondolom rendszeresen nézik az FTP-t.

A fejlesztők saját maguk jelentették ki, hogy csendben dolgoznak. Ez pedig egyenlő a disztró akasztásával. 10 emberből 9 azt hiszi, hogy már évek óta leállt a fejlesztés. Ne várd senkitől, hogy az UHU tárolóit bújja verziószám változások után kutatva. Ha pedig a felhasználók azt hiszik, hogy leállt a fejlesztés, nem is fogják használni. Még az is kevés lenne, ha a saját weboldalukon tennének közzé valami "itt vagyunk, élünk" stílusú helyzetjelentést, de még ezzel sem találkoztam.

A másik... Ok, te használod és meg vagy vele elégedve. Lehet mások is meg lennének vele, de egyszerűen nem jut el hozzájuk. Egyenes arányosság van a reklám és az elterjedtség között.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Nagyon negatív vagy...
Bár részben igazad van, de azért ne hidd, hogy olyan kevesen lennének az UHU felhasználói, és azt se hidd, hogy olyan buták, hogy nem tudják, hogy mi a helyzet az UHU körül.
Ha valaki csendben dolgozik, az egyáltalán nem biztos, hogy hátráltatja (akasztja) a munkát. Sőt, a nagy hangoskodás igazán csak egy helyen jöhet jól: a kocsmában.
Amúgy szerinted egy fejlesztői verziót hogyan kellene reklámozni, meghirdetni? Hadd tanuljunk már tőled...

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

A magyar közösséget nézve elenyésző a felhasználótábor. Igazad van, az UHU felhasználók valóban tudják, hogy mi van az általuk kedvelt rendszer körül, ez természetes. De mi van a többiekkel? Az utóbbi időben, ha véletlenül valamelyik fórumon előkerült az UHU-Linux beszédtémaként, sokan meg voltak győződve arról, hogy az UHU-t évek óta nem fejlesztik. Ez nem is csoda, hisz normális bejelentést csak a stabil kiadásokról kapunk, de addig semmit. Ebben a "szakmában" pedig nagyon rossz, ha valaki csendben dolgozik, de szerintem már ezt is túlragoztam.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Ezesetben akkor mégiscsak az UHU-sok taktikája a jobb.
Ha sokan eltemették már a projektet, akkor sokkal nagyobb durranás lesz a Főnix madár mintájára "újjáéledni" egy új kiadással, minthogy csak simán kiadtak volna egyet. Ennél nagyobbat nem szólhat semmi sem.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Az UHU-sok taktikája a jobb? Ez valahogy mégsem látszik a számokon.

http://hup.hu/szavazasok/20081130/hovd_2008_kedvenc_linux_disztro

A majd 1300 szavazatból 46 ember szavazott az UHU-ra. Félre ne értsetek, az UHU-val kezdtem a Linuxos életemet, közel áll a szívemhez és nem akarok neki rosszat. Viszont nem is vagyok elfogult vele szemben, így megmondom, hogy szerintem min kellene kicsit javítani.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Bocs, de ez csak HUP-os szavazás, igazán nem mérvadó.
No, nem azért, mert a HUP szar, mert nem az.
Csak ide a szakmaibb réteg jár, akik közül kevesen használnak egy olyan Linuxot, amit a készítői elsősorban a kezdő, Linux-szal ismerkedő embereknek ajánl. Másik oldalak szavazásának már más eredménye van. Láttam már olyat is, ahol nem az Ubuntu nyert, hanem az OpenSUSE. Egyébként ilyen oldalakon az UHU a 3 hely körül szokott végezni az Ubuntu és a SUSE után. Szerintem ez azért nem olyan rossz, figyelembe véve, hogy ezen szavazások idején friss kiadás volt Ubuntu-ból és Zsuzsiból is, míg az UHU az őskövületnek minősíthető 2.1-gyel tudott csak harcba szállni.
Az UHU nem szájtépéssel száll harcba, hanem jól megrágott, végletekig tesztelt, stabilan működő kiadásokkal. :)

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

A kezdők vagy az alapján választanak disztrót, hogy mekkora hírverés van körülötte, vagy az alapján, hogy a haver, akit szakértőnek hisznek, mit javasol. Ha jól értelmezem az itt olvasottakat, az uhu egyik pályán sem jeleskedik.

Hogy lesz ebből főnixmadár feltámadás?

A magam részéről, amikor az egyik uhuról a másikra dist-upgrade-től összeomlott az egész miskulancia, akkor ez a végletekig kitesztelt dolog hogy is fogalmazzak, kíváncsivá tett...

Nem mindegy, mekkora a felhasználó tábora? Ha a fiuk úgy érzik, érdemes csinálni, hadd csinálják már. Vagy szerinted csak a milliós felhasználói táborral rendelkező legnépszerűbb disztroknak van létjogosultságuk? Szerinted egy Susén, Mandriván, Ubuntun, Fedorán, Debianon túl már nem is lehet élet? Ezek szerint a több száz disztrót, ami most jelenleg létezik, hajítsuk a szemétre, és tartsuk meg a legnépszerűbb tizet, mert biztosan azok a legf.szábbak? Meg ugye tízmillió légy nem tévedhet, már ami a l.szart illeti...

Halkan megsúgom neked, hat éve linuxozok, és kisebb-nagyobb kitérőkkel mindig visszatértem az Uhu-ra, mert a többi disztrótol csak az idegrángás jött rám, élen az Ubuntu, meg az összes rmp alapú terjesztés. Egyedül a Debiannal vagyok el, azzal is mostanába kezdtem el behatóbban foglalkozni, ez az egyetlen disztró, amire hajlandó lennék hosszú távon is váltani, de kivárom, mi lesz a 2.2-es Uhu-ból, szerintem nem fogok csalódni. :-)

Ez már egy béta verziónak tekinthető, szóval már majdnem készen van, komoly változások már nem lesznek, csak a felhasználók visszajelzéseire vár a csapat, hogy a még rejtőző hibákra fény derüljön, és javítva legyenek.

A kiadásról ezen a linken lehet bővebben olvasni:
http://lists.uhulinux.hu/arc/hirlevel/2010-05/msg00000.html

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

A hír kint van a weboldalon is:
http://uhulinux.hu/

A letöltést az alábbi címeken lehetséges:

ftp://ftp.uhulinux.hu/uhu/dev/test/
rsync://rsync.uhulinux.hu/ftp/uhu/dev/test/
http://download.uhulinux.hu/uhu/dev/test/

============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

Kár hogy nincs belőle 64-bites.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Most telepítettem Asus EeePC 1000H-ra. Pár perc alatt végbement az installálás, a telepítés közben megnéztem volna a "Naplót", de semmit nem írt ki.

Telepítés közben felhasználói nevet nem lehetett választani, csak a felhasználói és a rendszergazdai jelszót megadását kérte, nyilván a Vezérlőközpontban mindezt kényelmesen meg lehet tenni utólag is. Megtettem az alapértelmezett Login-nevet ("uhu") át lehet írni könnyedén.

Az első indítás után nem láttam a Grub grafikus felületét, vagy csak lemaradtam róla (?), mert közben egy "régi szovjet módszerrel" működő külső lemezmeghajtóval bajlódtam, amelyet pár barátságosnak éppen nem nevezhető paskolás útján a helyes működés útjára lehet irányítani. :-)

A hang csúszkát csak kurzorral lehet szabályozni. A Gnome Terminalban az AlsaMixerben nem tudtam a netbook billentyűzetével szabályozni a hangerő nagyságát. A Network Manager prímán kezeli a beépített WiFi-t, és az USB csatlakozású Edimax EW7711Usn vezeték nélküli eszközt.
Egyből létrejött a kapcsolat, nem kellett megvárni a hajnalhasadást.

Szépen, csendes működik a gép, miután a The Last Of The Mohicans (http://www.youtube.com/watch?v=MP71BfynALw) videóját a youtube-ról lejátszottam.

A netbook CPU-használata jelen pillanatban 31%, 42%, 10%, nem éppen statikus érték, de Gnome-hoz mérten tűrhető.

A beépített webkamera könnyen működik a Csíízzel.
Akkumulátor üzemidőre (közel 1,5 éves gép) 3 óra 50 percet ír ki, ez jóval kevesebb, mint Mandriva XFCE alatt, ahol 5,5 órát volt képes kipréselni a cellákból.

A pendrive-ot egy pillanat alatt felcsatolta.

Röviden ennyit a felületes tesztelés alapján.

Király.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Ha logikai partícióra kerül a gyökér, a grub elkefél.