Szakszervezet létrehozása

 ( porneczi | 2010. május 3., hétfő - 22:42 )

Sziasztok!

Úgy érzem hogy elérkezett az idő arra, hogy egy minden tekintetben új érdekvédelmi szervezetet létrehozzunk.
Már régóta beszélgettem ismerőseim körében egy olyan szervezet létrehozásáról, amely ténylegesen tudná képviselni a munkavállalók érdekeit és a jelenlegi web 2.0 technológiákat kihasználva napi szinten tudjon kommunikálni a tagokkal az aktuális problémáikról, gondjaikról.

Az alapötletünk az hogy minden olyan munkavállaló érdekvédelmét képviseljük aki a "hálózattal" kapcsolatban van, azon keresztül dolgozik, kommunikál.
Ez egy kicsit szélesebb körű dolog, nemcsak az informatikai szakma lenne be, hanem akik használják is és a gép előtt ülnek a munkakörükből adódóan.
(tovább is gondoltuk a dolgot, mivel úgy érezzük ma Magyarországon sok ember kényszerül arra hogy vállakozói formába lássa el azt amit alkalmazottként is tudna csinálni, és az adózási rendszerünk miatt kényszerül rá ilyen formában tenni. Őket is szeretnénk majd képviselni vaamilyen formában. Mivel így nagyon kiszolgáltatottak.)

A véleményetekre lennék kiváncsi, hogy lenne e fogadókézség bennetek egy ilyenre kezdeményezésre?
Esetleg ki az aki csatlakozna tagnak? Ki az aki többet is érez magában és komolyabb feladatokat is vállalna? (akár alapítóként is résztvenne benne)

Előzetesen ennyi!:) Szívesen meghallgatok pro és kontra érveket, véleményeket. Jó lenne ha egy alulról szerveződő kezdeményezés innét indulva előre tudna kapni és komoly eredményeket tudna elérni!:)

Üdvözlettel: Pörneczi Zoltán

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Milyen szerencse, hogy nem tötöltem! :)

http://hup.hu/node/72498

Olvasd a hozzá-állá/szólá-sokat!

Olvastam és anno hozzá is szóltam...

"web 2.0 technológiákat kihasználva napi szinten tudjon kommunikálni"

web2 nélkül már nem is lehet kommunikálni, napi szinten? :)

Dehogynem! Csak ez most "divatos" és reményeim szerint ilyen újdonságokkal vonzóbbá lehet tenni egy szakszervezetet:)

És miért kell egy szakszervezetnek divatosnak lenni? Egy szakszervezetbe azért lép be valaki, mert az képviseli az érdekeit, vagy azért nem lép be, mert nem képviseli. És - szerintem értelmes ember - nem az alapján dönt, hogy az adott szakszervezet "trendi" vagy "nemtrendi".

Ez kicsit olyan "Próbáljuk valami hasznosra használni az informatikának azt a részterületét, amiben éppen van némi gyakorlatunk" - aztán valahogy épp a szakszervezetet dobta a gép, mint egy web2-es portál lehetséges felhasználása.

:)
bonyolult a dolog. Közvetlenül nem volt köze, de nyilván a gondolkodásban benne van mint alaperőforrás, alapeszköz. Ugyanis mostanra érett meg a társadalom széles köre arra hogy mindennapi életében és a munkája során is meghatározó elemként használja.
Ha nem lenne akkor nem lehetne "hálózati" alapon szervezni egy ilyet.
Szóval kell hozzá, de nem abból az irányból indultunk ki.

Bullshit szöveg már megy.
Nincs más hátra, mint előre, elvtársak!

"Az alapötletünk az hogy minden olyan munkavállaló érdekvédelmét képviseljük aki a "hálózattal" kapcsolatban van, azon keresztül dolgozik, kommunikál."

1. Volt már ilyen: a NETÉRT Egyesület. Aztán mire mentek?
2. Mindenkit, aki a hálózaton kommunikál hogyan képviselsz? A vezérigazgatótól kezdve, a teleszélszesig? Végigondoltad amit leírtál?

------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

1. Netért: Célja a hazai internetnetfelhasználók érdekeinek képviselete, és a magyar internetes társadalom fejlesztésének elősegítése.
Mi konkrétan a munkavállalók érdekeit képviseljük, akik a hálózatot használják a munkájuk során. A NETÉRT más oldalról közelítette meg a dolgot az akkori általános magyar viszonyoknak megfelelően.
2. A vezír vezető, nem munkavállaló. A teleszélses lehet célcsoport, és kell is! Több szempontból is vannak azonos problémái egy informatikuséval. Például hogy mind a ketten képernyő előtt végzik a munkát, az egészségvédelem mind a kettőre ugyanúgy vonatkozik. Meg még sok közös pont van.
Azért is akarom szélesre nyitni az ajtót, hogy minél többen legyünk mert csak akkor vesznek komolyan minket, akkor lehetünk egyenrangú partnerek a tárgyalóasztalnál a munkáltatókkal vagy akár az állammal szemben.

A vezír leggyakrabban ugyanolyan alkalmazott, mint az alá beosztottak. De ezen nem fogunk összeveszni: gondolj az egy beosztással alatta lévőre.

------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

ok, értem, köszi hogy szóltál!
Akkor pontosítok hogy a nem vezető beosztású munkavállalók, nem tisztségviselők. (beosztott munkavállalók, asszem ez a helyes megnevezés, van jogász segítség, ő majd megmondja)

Sok sikert kívánok! Komolyan.
Egyébként azon kellene elgondolkodnotok, hogy jó célközönséget választottatok-e? Ma a legtöbb alkalmazott - tisztelet a kivételnek - fülét-farkát behúzza, érthető módon: örül, hogy van munkája! Ha én szakszervezeti vezető lennék, tuti elgondolkodnék a munkanélküliek képviseletén, szervezésén.
------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

Köszi!

A jelenlegi törvények csak munkaviszonyban lévő munkavállalók érdekképviseletét engedélyezi szakszervezet esetében. Közvetlenül ebben a formában nem lehet beszerzeni őket. De közvetve igen, ha sokan leszünk akkor az oktatási lobbyerővel már eredményesen lehet tenni értük. Értem ezalatt a felnőttképzés átalakítása, szakmai életút, átképzések stb.

Oszinte elismerésem a lelkesedesert, de a pokolra vezeto ut is joszandekkal van kikovezve. Egy "szakszervezet" ugy altalban is komoly dolog, plane _manapsag_ Magyarorszagon igen komoly dolog, es meg plane, hogy uj kezdemenyezesrol lenne szo. Kerem, ezt nem lehet igy csinalni! Nem lehet "szakszervezetrol" hadovalni, ha utana "erdekvedelmi szervezetrol" beszelsz, tovabba egy szakszervezetnek vilagosan korulhatarolt tagsaga van, egyertelmu celjai, sajat gazdalkodasa, sztrajkereje, erdekvedelmi potencialja. Egy szakszervezeti vezetot meg ezer korrupcios szallal fonja be a politika, vagy meg akar a szervezett bunozes is. Neked halvany lila segedfogalmad nincs arrol amit irsz! A webkettes chateles irto jopofa dolog, ha eppen a haverokkal beszeli meg az ember a hetvegi bulit, de mar megbocsass, h ezt a huszadrangu kerdest [kapcsolattartasi forma] a masodik mondatodban tartod fontosnak megemliteni, az onmagaban mutatja az inkompetenciadat. Ugyhogy irany vissza a homokozo kislapattal a kezben!

Egy szakszervezeti vezetot meg ezer korrupcios szallal fonja be a politika, vagy meg akar a szervezett bunozes is.

és ez vajon miért ne zavarna senkit?

én megértem a topicnyitó álláspontját.

hiszen "Habár fölûl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!" - jobb esetben.

csak mivel birka nép a magyar, az idézett mondatot hümmögő beletörődéssel pájpolja a devnulljába, mint már annyiszor, és nem érzi, hogy ez mennyire gáz.
(a jelenlevők mindig kivételek!)

ez az "alulról szerveződés" nagyon tetszik, még ha bokafájás gyanús is a dolog.

ment pm.

------------------------
béna az aláírásom

Sajnálom hogy nem tartasz kompetensnek...
Pár pontosítás:
1. Azt írod hogy szakszervezet nem egyenlő egy érdekvédelmi szervezettel:
"A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) értelmezésében szakszervezetnek minősül minden olyan szervezet, amelyet a munkavállalók hoznak létre azzal az elsődleges céllal, hogy a munkavállalók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeit megvédjék, érvényesülésüket előmozdítsák."
2. Jelenleg is egy szakszervezetben vagyok tisztségviselő, alelnök (meg más szövetségekben képviselő, tag), tudom mivel jár egy ilyen. (épp ezért szeretnék egy újat, ami szakít a hagyományos értelemben vett szakszervezeti attitűdökkel) Az aulól jövő szervzetettséggel próbálnák épp későbbi szakszervezeti tagokat toborozni, illetve alapítókat hozzá. A pénzügyi résszel is tisztában vagyok.
3. A kommunikáció sokadlagos kérdés, DE! nézd meg a tendenciát az internet használatáról hazánkban. Ezt kedvcsinálóként írtam és szánom, nem ez a sava-borsa. Kell a tagság, kell minél több ember. Kell egy felület ahol megjelenik és barátságosabb képet ad egy érdeklődőnek, mint mondjuk egy klasszikus MÁV szakszervezet.

Nem egy hete jött ez a gondolat, hanem már jóideje formálódik (lassan egy éve lesz), és már sok egyeztetésen túl vagyok. Bármilyen furcsa a munkáltatók részéről is lenne igény a szakmában egy komoly, kompetens szakszerveztre, akivel érdemlegesen lehetne vitázni! Sokat voltam külföldön is tanulmányozni az ottani párbeszédeket, és például angliában a nagy multicégeknél igénylik a szakszervezet ottlétét. DE nem egy gittegyletét hanem komoly szervezettséggel bíróét. 50-60%-os szervezettségüek náluk a szakszervezetek!

Gyors kereses eredmenyekent:

1, Informatikai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete (IMÉSZ) (2002/2009)

Kovács Róbert elnök
Pörneczi Zoltán
Tel: 487 1735 Fax: 487 1631
1188 Budapest Jade u. 7./A/1
Email:

(forras: phdszsz.eu, birosag.hu)

2, Informatikai és Távközlési Szakszervezet (ITSZ) (1998?)

Juhász Gyuláné, Éva Lázár András elnök
Proksa Antal elnökhelyettes
Tel: 432 8417
Fax: 432 8403
1107 Budapest Bihari út 6. 1476 Bp Pf. 176
Email:

(forras: phdszsz.eu)

1135 Budapest, Hun utca 2.
Képviselő(k): Lázár András
Cél leírása: A MATÁVCOM munkavállalóinak érdekképviselete.

3, Informatikai Szakszervezet (1990)

Dr. Scheiling Ágoston elnök
Telefon: 294-5002
1182 Budapest XVIII., Csíkszereda u. 27.
E-mail:

(forras: szef.hu)

1088 Budapest, Puskin 4.
Képviselő(k): Pinczés Dezsö, Ughy Tivadar

(forras: birosag.hu)

4, ÁSZSZ Informatikai Szakszervezet (1992)

Mura-Mészáros Péter elnök
1119 Budapest, Andor 47-49.

(forras: birosag.hu)

--

Legalabb valami egyuttmukodesi szandek letezik ezen szervezetek kozt? Vagy mindenki a maga feje szerint?

--
http://bsdbased.com

:) jó eredmények!
1. Amint látod az elsőben ott szerepel a nevem... Itt vagyok alelnök. Ez inkább a postához kötött nem országos szintű. Bár vannak más cégektől is tagjaink, a törzset a posta adja.
2. Beleolvadt a phdszsz-be, elvileg megszűnt.
3. Folyamatban van a megszűnése, belső ellentétek miatt. Velük volt együttműködés. A Hírközlési Ágazati Párbeszéd Bizottságban együtt is dolgoztunk sokat.
4. Őket nem ismerem nem hallottam róluk.

Többet nem igen lehet találni. Ez a helyzet sajnos!
Ezt szeretném megváltoztatni, ebben kérem a segítségetek!

"Hírközlési Ágazati Párbeszéd Bizottságban"

itt rohogtem fel hangosan

Te röhögsz, ők viszont ezért pénzt kaptak. Így már nem olyan vicces. :/
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Semmilyen pénzt nem kaptunk, és ez pont baj szerintem...

EU-s minta, nem kell röhögni. Középszintű érdekegyeztető fórum. 2 szereplős, egyik oldalon a munkavállalók a másik oldalon a munkáltatók ülnek. Sajnos jelenleg az IT munkavállalói nincsenek képviselve...
Ez is egy cél hogy fel tudjunk mutatni akkora erőt, hogy egyenrangú partnerek legyünk velük szemben.

ugy erzem, hogy sajnos nem ertetted a hozzaszolasom lenyeget.

Kifejtenéd?
Nagyon érdekel minden vélemény!

lentebb leirtam. szerintem _nulla_ szukseg van ilyenre. a szakszervezet valami tarsadalmi csokeveny, s mint ilyen, gyors halalra itelnem inkabb, nem inditanek meg egy n+1. -et. felesleges.

Te így látod, szerintem meg lehet és kell is tenni!

a tobbseg megis velem ert egyet, ugy latom.. :)

ki? hol?

Tyrael

az, h te nem, az egy dolog.

na, de most komolyan.

Tyrael

olvasd el a valaszokat? :)

az mar a hozzaszolasom elott megtortent.

esetleg az lehet a felreertes targya, hogy a tobbseg alatt te mast ertesz, mint en.

Tyrael

Kedves pomeczi!
Az összefogás iránti igényedet csak üdvözölni tudom.
A szakszervezeti mozgalom, valójában CSAK kétkezi munkásokkal működik/működött - a marcista ideológia szerint a PROLETARIÁTUS. Értelmiségiekből próbál szakszervezetet verbuválni? A mai világban, az ilyen munkakörökben érettségizett, széles látókörű, több nyelven kommunikáló emberek tevékenykednek. Ezekkel az egyedekkel szakszervezetet nem fogsz tudni létrehozni, add fel!
Szerintem nagyobb szükségünk lenne egy olyan szerveződésre, amelyik képes jól megfogalmazott, a rendkívüli sebességgel változó feltételeknek megfelelő ajánlások kidolgozására, ami irányadó lehet a munkavállalók, kisvállalkozók, munkáltatók és jogalkotók számára.
A jelenlegi gazdasági feltételek sem nekünk kedveznek. Nincs valós érdek érvényesítő erőnk. Viszont lehetünk olyan okosak, hogy olyan ajánlásokat dolgozzunk ki, melyek mentén, elérhetjük a munkával arányos bért, és a munkáltatók/alkalmazók elismerését/elfogadását.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

szakszervezet informatikusoknak ? ugye csak viccelsz??

Értelme nincs, ez egy gyorsan fejlődő szakma. Aki nem képes ellátni egy feladatot, attól meg kell szabadulni, egy szakszervezet pedig az ilyet csak akadályozza.

Ha valakinek kevés a fizetés, ne oda menjen dolgozni.Ezvan.

Ezt hogy lehet megoldani szerinted alvállalkozókkal?
Gondolom az világos, hogy értelmes ember nem vesz fel bejelentett programozót / egyéb drága embert főállásba,mert annyi adót kell fizetni utána, hogy égnek áll a hajad.

értelmes ember nem vesz fel bejelentett programozót / egyéb drága embert főállásba,mert annyi adót kell fizetni utána, hogy égnek áll a hajad.

Na, mar megint egy adocsalo, tolvaj vallalkozo...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Próbáltál már rendes bért fizetni egy normális főállású programozónak/rendszergazdának? Mert a multik kifizetik zsebből és nyilvánvaló hogy a 1-2 év után dobbantani fog oda vagy külföldre.

A hozzaszolasod nyoman: aki nem tud rendes bert fizetni, ne vegyen fel alkalmazottat.

szerk: bocsi, most nezem hogy nem te irtad, ha keves a penz mashol kell dolgozni. Na ennek analogiajara gondoltam amit irtam.

Miért lenne adócsaló?
Azért mert olcsóbban jön ki egy alvállalkozói szerződéssel? Nem kötelezhetsz egy vállalkozást, hogy felvegyen egy embert, ha ugyanazt a munkát alvállalkozóként is meg tudja vele csináltatni.
Emellett egy alvállalkozó esetében könnyebb minőségbiztosítási igényeknek érvényt szerezni.
Az már csak hab a tortán, hogy 50+ alvállalkozó esetében nem kell olyan problémától tartani, mint üzemi tanács.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

nem biztos, hogy krxx valoban a foallasu alkalmazott programozo vs. alvallalkozo konstrukciot allitotta-e szembe...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Tehát, szeretnétek minden olyan embert lehúzni aki valamilyen szinten, a munkája kapcsán, net közelébe kerül, behúzni állami támogatásokat és keresztbetenni minden olyan vállalatnak, vállalkozásnak, amelyik nem ért egyet veletek?
Hogyan képviselnétek egy titkárnőt aki webes alkalmazást használ?
Hogyan képviselnétek egy programozót aki a aki webes alkalmazást fejleszti?
Kikkel szemben képviseli a szakszervezet a tagjainak az érdekét?
Mit nyújtana a szakszervezetetek a tagjainak?
Mit nyújtana a szakszervezetetek a vállalkozó tagjainak?
Mit kérne a szakszervezet a tagoktól?
Miképp biztosítja a szakszervezetetek a transzparenciát?
Miképp biztosítja a szakszervezetetek a cégektől való függetlenségét?
Miképp lesz kezelve a szakszervezeti tagok adatai?
Milyen módon biztosítjátok, ezen adatok 3. félnek történő kiadását?
És ezek csak a legegyszerűbb kérdések...

A naivak kedvéért:
szakszervezet=maffia=lehúzás=cégek terrorizálása=tehetségtelen emberek pozíciókba betonozása=adópazarlás

Egyátalán nem így van. Miért látja a többség rossznak ezt a kezdeményezést? Maffia? Adópazarlás? Ugyan már!
Tudom hogy sok embernek rossz a tapasztalata a szakszervezetekkel. De változtatni kell! Épp ez a lényege az alulról történő szervezésnek. Nálunk szerencsésebb helyzetű országokban ez működik. Nálunk is itt lenne a lehetőség változtatni a dolgokat, és lerázni az eddig beidegződött szokásokat.

Nagyon sok és fontos kérdéseket tettél fel, igyekszem mindegyikre válaszolni! Elöljáróban annyit hogy egy hosszútávon gondolkodó vállalatnak is az érdeke lenne egy jól működő szakszervezet. Mint már írtam akár Angliában majdhogynem követelik egy ilyen létrehozását! Ők vajon ezt miért akarják? Maffiát akarnak tartani? Pénzt akarnak Lenyúlni? NEM!
Sok szempontból előnyös ez nekik, egyrészről nem kell külön foglalkozni egyes típusú munkaügyi problémákkal, hanem egy érdek képviseleti szerveződéssel egyeztetnek, tárgyalnak. Velük egyeznek meg. Az Ő dolguk lesz a tagság felé az eredmények elfogadtatása.
Továbbá a tapasztalatuk az hogy sokkal kevesebb a fluktáció, sokkal több lesz a céghez lojális munkavállaló, könnyebben tudják az oktatásokat az egyes ember fejlesztését finanszírozni, mert a befektetett tőke a tanulásba ott marad náluk. Így a karriereket is könnyebben és világosabban lehet meghatározni.
Nah a kérdésekre a válasz:
Hogyan képviselnétek egy titkárnőt aki webes alkalmazást használ?
Őt elsősorban egészségvédelmi szempontból lehet, szerintem az a közös pont. Képernyő előtt végzi a munkáját, rá is ugyanúgy károsan hat. Fontos a munkaidő betartatása, a szükséges szünetek stb.
Hogyan képviselnétek egy programozót aki a aki webes alkalmazást fejleszti?
Ő a szakma, fontos a képzés, oktatás számára. Érdemes lenne egy munkaköri leíráshoz hasonló ajánlást készíteni az informatikán belüli szakmák megfelelő tudás szintjéhez.
Kikkel szemben képviseli a szakszervezet a tagjainak az érdekét?
Elsősorban a munkáltatók. Jó lenne egy egységes keretet akár ágazat szinten kidolgozni hozzá.
Mit nyújtana a szakszervezetetek a tagjainak?
Klasszikus szakszervezeti szolgáltatásokat:
- kedvezményes üdültetés
- munkajog segély szolgálat
- szociális juttatások
- oktatási segédletek
- képzési lehetőségek
- IT szolgáltatások nyújtása is akár...
Mindezek pénz függők, kérdés hogy mennyit hajlandók áldozni a tagok tagdíjra? Hány tag lesz? Lehet e valamiféle állami támogatást szerezni és visszaforgatni, nem lenyúlni!!!
Mit nyújtana a szakszervezetetek a vállalkozó tagjainak?
- Elsősorban lobby. Az állam felé hogy az adózás ne ilyen formában legyen...
Mit kérne a szakszervezet a tagoktól?
Aktivitást aki hajlandó rá, tagdíjat.
Miképp biztosítja a szakszervezetetek a transzparenciát?
Egyrészt a törvényi keretek, másrészt az alulról történő szerveződés. Én vállalom az arcom és aki csatlakozik szintén. Tiszta elszámolás mindenről!
Miképp biztosítja a szakszervezetetek a cégektől való függetlenségét?
Mi érdeke lenen függni? Teljesen más az érdekünk!
Miképp lesz kezelve a szakszervezeti tagok adatai?
Erre szigorú törvényi szabályozás vonatkozik!
Milyen módon biztosítjátok, ezen adatok 3. félnek történő kiadását?
Lásd az előbb. De miért lenne érdeke kiadni 3. félnek???

Köszi még egyszer a kérdéseket!

Először is, az angol szakszervezetek, hála a koruknak, már rég bepucsítottak a cégeknek.

A szakszervezet mindig együtt jár a korrupcióval, mert tömegek felett áll és tömegeket képvisel. Míg egy tömeg minden egyes tagját nem gazdaságos korrumpálni, addig egy szakszervezetnél elég egy-két embert megvenni.
Pont a fluktuáció csökkenés ellenes volta az egyik legnagyobb probléma. Ha nem kirúgható az alkalmatlan munkatárs, és a tehetséges dolgozó nem tud azonnal váltani, szép kényelmes dágványt eredményez.
Az állam felé történő lobbi, szép idea. A valóság az, hogy az állam sokkal hamarabb tömi be a szakszervezeti vezetők száját egy kis pénzzel, mint engedjen a kéréseiknek.
A transzparencia eléréséhez kevés a törvényi keret, és az arc. Láttam elég sok szakszervezeti arcot, akinek elég vastag az arcbőre.

A szakszervezetek cégektől függése többrétű, egyrészt fizethet cég "védelmi pénzt" a szakszervezetnek, hogy hagyják békén, másrészt a cégek felhasználhatják a szakszervezetet más, konkurens cégek tönkretételére.

Majd minden szakszervezet szivárogtat adatokat a tagjairól, politikai pártok és cégek részére. Az információ érték, és egy szakszervezet kezében igen komoly adatbázis tud összegyűlni.

"- oktatási segédletek
- képzési lehetőségek
- IT szolgáltatások nyújtása is akár"
Nagyjából ez a három jól lefedi, hogy miképp lehet nagyot kaszálni egy szakszervezettel.
Szakszervezet által akkreditált képzésekkel való lehúzása a tagoknak és a cégeknek. Hogyan is megy ez? A szakszervezeti ajánlás feltételei közé be kell építeni a szakszervezet által végzett képzéseket.
Akkreditáció nyújtása és ezáltali lehúzása képzést végző cégeknek.
IT szolgáltatások megvásároltatása cégekkel, védelmi pénz gyanánt.

T'od túl hosszú ideje élek ebben az országban, hogy ezeket valamilyen formában ne láttam volna.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A fluktáció nem a kirúghatatlanság miatt jó nekik, hanem mert sokkal biztonságosabban érzi magát a munkahelyi környezetben az alkalmazott. Lát maga előtt egy világos utat, tudja hogy milyen módon és milyen irányba fejlődjön, és az milyen anyagi megbecsüléssel jár neki. Nem érdeke mindig új munkahelyet keresni...

Amiket leírtál az sajnos ma igaz Magyarországon! Ez ellen szeretnék tenni! Tiszta lappal indulhat el ez a kezdeményezés! Ilyen húzóembrekre lenne szükség mint amilyen Te vagy!
Csatlakozz! Szükségünk van a tapasztalatodra és a tanácsodra! Nos?
Szerintem most van itt az idő hogy változtozzon az eddigi megszokott menet Magyarországon!

Munkahelyi környezetben, magukat biztonságban érző dolgozók ellustulnak, csökken a motiválhatóságuk, 2-3 év alatt elavultá válik a szaktudásuk.
Szerinted egy rendszergazda, egy jól beállított rendszer felügyelete mellett, hol fog szakmailag fejlődni? Elárulom. Sehol.
Szerinted, hol fejlődik egy, ugyanazon adatbázis, ugyanazon kliensét fejlesztő programozó, hol fog szakmailag fejlődni? Elárulom. Sehol.

Ezer örömmel, havi nettó 400k körül örömmel osztok bölcs tanácsokat. T'od én már csak ilyen rühes kapitalista vagyok.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Idézet:
Munkahelyi környezetben, magukat biztonságban érző dolgozók ellustulnak, csökken a motiválhatóságuk, 2-3 év alatt elavultá válik a szaktudásuk.

Ez akar igaz is lehet... vagy nem. Fugg a munkavallalotol, es a munkahelytol is.
Pl. az en munkaszerzodesemben benne van, hogy folyamatosan kepeznem kell magam, amihez pl. a ceg is hozzajarul, voltunk mar kint magyar/kulfoldi konferenciakon(utazast szallast ceg fizette), volt hivatalos mysql trening a cegnel kulon a fejlesztoknek, kulon a rendszergazdaknak.

de lattam olyan munkavallalot is, aki evrol evre egyre kevesebbet tudott, mert minden mast elfelejtett, mint ami a napi rutinhoz kellett, a szabadidejeben pedig nem is ult gep ele.

es lattam olyan munkahelyet is, ahol futoszallagon porogtek a projectek, nem volt ido/lehetoseg sem normalis minosegben dolgozni, se kiprobalni eles kornyezetben uj technologiakat.

ps: es ismerek olyan embert is(nem csak magamrol beszelek), aki a munkahelyen sokkal jobban tud koncentralni a munkara, mint ha mondjuk tavmunkaban csinalna ugyanezt.
nem mindenki alkalmas ra, hogy a sajat ura legyen.

Tyrael

Amit írsz az nagyjából 90%-ára nem igaz a cégeknek. A legtöbb cégnél favágás megy és minimális fejlesztés. A fejlesztői cégek pedig senior szakembereket keresnek. Ha megnézed az álláshirdetéseket 90%-ban szenior, vagy min. 3-5 év gyakorlattal rendelkező embert keresnek.

A legtöbb magyarországi cégnek a pillanatnyi profitmaximalizálás a célja, és ebbe nem fér bele a dolgozók képzése. Továbbá egy céges képzés több negatív folyománnyal járhat a cég számára:
- a dolgozó, munkabéremelést kér
- a dolgozó elhagyja a céget
Tapasztalat, hogy úgy kell az embernek átvernie magát a főnökségen, hogy el tudjon menni képzésekre.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

lehet tudni hogy mire alapozod a "90%" illetve a "legtöbb magyarországi cég"-et?
en lattam ilyet is, olyat is, de nem tudnam megmondani hogy hol mi folyik.
azt tudom, hogy ahol ganyolni kell, ott engem altalaban nem tudnak megfizetni, es en sem ereznem jol magam ott.
ahova viszont olyan kaliberu fejleszto kell, mint en, ott pedig egyenesen elvaras, hogy folyamatosan kepezze magat a dolgozo.
persze lehet hogy csak szerencsem van, de szerintem te is csak egy viszonylag kicsi minta alapjan altalanositasz a teljes munkaeropiacra, ami nem biztos hogy jol tukrozi a valosagot.

Tyrael

Eddig durván 100-120 állásinterjún jártam, és az a típus vagyok aki kérdez is. A legtöbbször a szakmai továbbképzésre adott válasz, a nyelvoktatás volt.
A képzések általában kulcsszemélyek esetében csúcsosodnak ki, akik senior fejlesztők 2-3 éves céges múlttal.
A helyzet szerintem valamivel jobb a multiknál és a nagyvállalatoknál, de ott is erősen pozíció válogatja. (pl. a jelenlegi helyen 3 éve semmilyen céges képzésben nem volt részem.)
A kis cégek esetében a képzések kiesnek, mert még a belépő szintű 2-300k HUF/fős tanfolyamokat sem tudják kifizetni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Miért látja a többség rossznak ezt a kezdeményezést?"

Mert a szakszervezetek máshol (NSFW!) mindent megtettek azért, hogy mindenkinek elmenjen a kedve a támogatásuktól. Mondhatni előítélet.

Ezzel csak az a baj, hogy kisebb cégeknél 1-2 munkavállalót elég nehezen védesz meg és ahhoz is ügyvédek hada kellene. A szakszervezetekben én eléggé egyfajta szocialista csökevényt látok, mert a munkavállaló ha tényleg jó, akkor menjen jobb állásba. Az nagyobb büntetés a munkaadónak, mintha mondjuk 2 napra sztrájkol. Arra az időre bér sem jár és még fegyelmit is a nyakába tehetnek lazán.

Ahol sokan dolgoznak ott meg talán működhet az önszerveződés, csak ott meg a felbújtót fogják kitenni, mert lesz aki "köp".

Ez egyfajta jogsegélyként működhet, ami a mindenféle sérelmek ellen segíti a T. munkavállalót, de szerintem ilyen meg létezik, ha nem is konkrétan munkavállalókat célozva.

Hosszútávon kell gondolkozni!
Nyilván ha belép valaki a szakszervezetbe attól még nem jön el a kánaán számára. Tárgyalásokkal apró lépésekkel lehet eredményeket elérni.
Hangsúlyozom hogy az erő a sokaságban van, akkor lehet úgy hatni a döntéshozókra, amik már közvetlenül érintik az adott munkavállalót. Megvannak ennek is a fórumai.

Világos, de mondjuk vagyunk egy kisebb-közepes cégnél 2-3-4-en IT-sek. Az nem fogja érdekelni X munkaadót hogy Z másikat is megszivatunk azzal hogy akkor sztrájk... Tehát nem értem, hogy hogyan működhet és hogyan gyakorolsz nyomást. Ha a T. munkaerőnek ilyenre van szüksége, akkor ott nagy a baj és nem biztos, hogy a munkaadóval...

+1, szerintem is baromsag a szakszervezet.

Mi a cél? Miért lenne jó egy szakszervezet?

Szerintem egy "munkáltatói feketelista" portállal többre menne mindenki. A szakszervezetek sajnos manapság nem jó megítélésűek (lásd. BKV). Egy ilyen még ellenérzéseket is kiválthat :S

Ezt szeretném megváltoztatni! Ha látják mások hogy ez működik és lehet másképp is csinálni a dolgokat, akkor talán vége lehet ilyen őskövületeknek mint a bkv szakszervezetek...

de nem mukodhet. egy kompetens programozo megoldja maganak, ha nem elegedett. keves a fizu? valts allast. nem bannak jol veled? allj a sarkadra.

a szakszervezet azoknak valo, akik inkompetensek/szocialisan fejletlenek/nem erzik eleg kozel a bodont

+1, ebben most maximálisan egyetértek.

Ebben a szakmában aki jó kvalitásokkal (szakmailag és emberileg) rendelkezik, annak nem kell szakszervezet mögé bújnia, hogy eredményeket érjen el.

+1

és felirnánk rá az összes céget mert nem fizetnek eleget? aztán csináljunk munkavállalói feketelistát ahova felirjuk azokat a kollegákat akik elvállalnak mindent szarért hugyért és csunyán leverik az árakat.

Nem a nem fizetnek eleget kategóriára gondolok, hanem azokra, akik megrendelnek, s egyáltalán nem hajlandók fizetni. Rosszul fogalmaztam, nem munkáltatói, hanem olyan cégek, akikkel ne dolgozz, mert nem fizetnek.

Letisztulhatna a cél, mert ha a mostani hivatkozott célt nézem, akkor ez nem szakszervezet. Sajnos szakszervezet csak szűk szakmai körrel, de országosan lefedve a szűk szakmai kört értelmezhető.

Ismét kérdezem: Mi a cél? Miért lenne jó egy szakszervezet?

A legfontosabb, hogy a szakma tudná hallatni a hangját! Mert most semmit nem tudsz elérni. Egy magadba vagy és nem vesznek komolyan, és mint sokan írták már a mutyizás meg megy folyamatosan...

Idézet:
Úgy érzem hogy elérkezett az idő arra, hogy egy minden tekintetben új érdekvédelmi szervezetet létrehozzunk.

Akkor hozd létre. :)

Idézet:
A legfontosabb, hogy a szakma tudná hallatni a hangját!

Ehhez nem kell (szak)szervezet. Miért van olyan érzésem, hogy csak egy (újabb :) kényelmes állás kell, ahol hülyeségekről lehet vitatkozni pogácsazabálás és kávékortyolgatás közben, amíg a behülyített tagság csengeti az éves díjat? Amikor meg nem jön elég az éves díjból, akkor lehet új szervezetet alakítani, újabb - az előzőnél lehetőleg nagyobb - behülyített tagsággal... :)

Fel tudnál sorolni néhány dolgot, amelyet - például - az IMÉSZ tagjaként végeztél és büszke vagy rá? (Az ilyesmi nem érdekel "Az IMÉSZ egyetértésben a POFÉSZ tagszervezeteivel a Magyar Posta Rt. által felajánlott béremelést elutasította a következő indokok miatt", elutasítani és tiltakozni mindenki tud, nem kell hozzá ész).

Idézet:
A jelenlegi web 2.0 technológiákat kihasználva napi szinten tudjon kommunikálni a tagokkal az aktuális problémáikról, gondjaikról.

Az www.imesz.hu például egy web 0.5 jellegű weboldal, pár soros információkkal, félig az design és a default oldalak adta Joomla tartalommal "feltöltve". Ehhez bátorság kell, hogy ezek után fel merj vetni egy web2.0 ö...ö...izét...ö... amelyen majd lehet problémákat felvetni...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Azon vagok hogy megalakuljon.

Elértük hogy mindneki aki a képernyő előtt dolgozik kapjon ingyenes szemvizsgálatot és védőszemüveget max. 12500 Ft értékben. 2 évente lehet újra elmenni szűrésre felülvizsgáltatni. Vagy ami jobban köthető az informatikához, az az hogy elkezdődött a vidéki kollégáink fizetésének felzárkóztatása a budapesti szintre. Ez is nagy eredmény szerintem. Ráadásul posta szinten az IT-soknak amúgy is jóval átlag feletti a fizetése, ám így is jóval elmarad a piaci szinthez képest.

Az oldal történe régre nyúlik vissza. Társadalmi munkában ingyen csinálta az egyik tagunk. Sajnos tragikus körülmények miatt már nem lehet köztünk... Nekünk pénzünk nincs rá hogy tovább legyen fejlesztve, ingyen meg senki nem vállalja:( ez van.

Van egy rakás ember akinek - a hathatós munkátok révén - elkezdték felzárkóztatni a fizetését és egyetlen egy sem mondta, hogy ezek annyira nagyon jóarcok, hogy megcsinálom ingyé?

Mondták és tudják!

Értem én hogy nagy bennetek az ellenállás és sok a negatív tapasztalat, de tényleg lehet tenni! Érdemes is! Nem egyszerű dolog az biztos.

Mondták és tudják!
Ez nem válasz a kérdésemre.

Értem én hogy nagy bennetek az ellenállás és sok a negatív tapasztalat, de tényleg lehet tenni!
Nekem nincs negatív tapasztalatom szakszervezettel, mert soha egynek sem voltam tagja. De amit láttam, az alapján biztonsággal kijelenthetem, hogy nincs is rá szükségem. Nagyon nem szeretném, ha szakmai kérdésekben inkompetensek nyilatkoznának azt állítva, hogy "ez a szakma véleménye".

Ez a "hálózattal" kapcsolatban lévő emberek szakszervezete meg annyira általános, mintha azt mondanád, hogy minden olyan embert szeretnénk képviselni, akinek feje van.

Idézet:
Elértük hogy mindneki aki a képernyő előtt dolgozik kapjon ingyenes szemvizsgálatot és védőszemüveget max. 12500 Ft értékben. 2 évente lehet újra elmenni szűrésre felülvizsgáltatni.

Ez jópár éve törvényi kötelezettsége a munkáltatóknak.

Idézet:
Vagy ami jobban köthető az informatikához, az az hogy elkezdődött a vidéki kollégáink fizetésének felzárkóztatása a budapesti szintre.

Elkezdődött a... be is fejeződött? Én már annyi szakszervezeti, KT vagy ÜT ígéretet hallottam, hogy nem fér már el a padláson... amit viszont le tudtam szűrni, az mindössze annyi, hogy szakszervezeti, közalkalmazotti vagy üzemi tanács tagjait nem lehet kirugni, ezért leginkább azok indultak ilyen helyek felé, akik felett egyébként ott lógott a kirugás kardja, s nem azért, mert nagy volt az arcuk, hanem mert nem dolgoztak rendesen - és remekül tudtak heti egy napot tanácskozni a semmiről.

Idézet:
Nekünk pénzünk nincs rá hogy tovább legyen fejlesztve, ingyen meg senki nem vállalja:( ez van.

Engem nem győztél meg, hogy képviselni tudnád az érdekeimet.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

ohm, nem kotozkodesbol, de 12500ft mire eleg? nekem egy db lencsem dragabb volt ennel (nem a par)...

Kicsi összeg, de hidd el hogy sok munkavállalónak ez is jelentős. Ismétlem, nem csak informatikusok kapják ezt hanem akik képernyő előtt dolgoznak azok is.

Idézet:
Ismétlem, nem csak informatikusok kapják ezt hanem akik képernyő előtt dolgoznak azok is.

Mikor sikerült ezt bevezetni?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Mikor sikerült ezt bevezetni?
Én pedig azzal egészíteném ki a kérdést, hogy ki ellenőrzi ennek maradéktalan betartását?

Az idejét azért kérdeztem, mert 1999-es EüM rendelet kötelezővé tette mindezt 2000. január 1-től, minden ún. "képernyős munkahelyen". És nem csak 12500 forintig, hanem az éleslátást biztosító lencsék és a keret árát kell megfizetnie a munkáltatónak, felső határ nélkül.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Én meg csak kiegészítettem a kérdésed, nem téged tartalak a címzettnek. :)

Igazából az érdekelne, hogy ki felügyeli ennek a betartatását. Mert ugye ha tényleg nincs felső határ és odamegyek a főnökhöz, hogy itt van most egy szép 120 ezres számla a szemüvegről, akkor azt ő önként és dalolva kipengeti?
Én valahogy ezt az egészet úgy képzelném a valóságban, hogy a 3 fős kispista kft-ben odamész az ügyvezetőhöz, hogy akkor most 12,5k-t légy szíves, az meg fogja és lepattint, hogy húzz odébb vagy ha nem, akkor meg kipattint a cégből a számláddal együtt. :)

a keret nincs benne, AFAIK.

Olyan nehéz rákeresni a 50/1999. (XI. 3.) EüM rendeletre és elolvasni? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

" És nem csak 12500 forintig, hanem az éleslátást biztosító lencsék és a keret árát kell megfizetnie a munkáltatónak, felső határ nélkül."

Ez max államtitkárig műxik, de ott remekül.
Lásd politikusok 2-300k-s szemüvegeit.

A való életben elhajt munkaadód, egy tesco-s szemüveg
számlával is.

Ez a banán köztársaságok átka.
Amit persze a munkaadók élveznek rendesen, mert
két esélyed van, vagy maradsz vagy mész!

Baromság, hogy a véleményed tényként közlöd. Nem így van.

Átlag feletti? Ugye nem az EU átlagra gondoltál?

Az a véleményem, hogy aki tudja az tényleg csinálja, aki meg nem ért hozzá (ld. bölcsész 120 nap alatt rendszergazda konverzió) az meg szépen morzsolódjon le és hagyja a nagyokat játszani.

Fizu meg ... átlag feletti? Nézd meg a hozzá tartozó felelősségi köröket és rögtön nem mondasz ilyeneket.

A postai IT-sekről beszélt.

es melyik reszet latod megalapozatlannak? a jo fizut (pipa), vagy a felelossegkort? (pipa)..

"ingyen meg senki nem vállalja:( ez van.": pontosan ennyi igény van a szakszervezetetekre.

ROTFL :)))))) ... bocsesz. Komolyan?

Ne haragudj, de az, hogy minden "számítógép előtt ülő" érdekeit képviselitek elég naiv gondolat.
Egyaránt számítógép előtt ül a pénzügyi tanácsadó, illetve az adatrögzítő bérrabszolga is. Mi lehet az a számítógéppel kapcsolatos érdek, ami e két csoportban közös? A nagyobb fizetés nem igazán számítógéphez köthető - ilyen alapon egy Összmagyarországi Általános Szakszervezet-et is indíthatnál.

Ugyanígy, egy össz-informatikus szakszervezet is elég meredek. Hogyan tudod pl. a Szentlélek bt. egy darab nyomorult agyonterhelt informatikus-mindenesének érdekét képviselni a munkavállalójával szemben? Mennyiben egyeznek ezek az érdekek egy nagy multicég rendszergazdáinak az érdekeivel, vagy egy szabadúszó-egyéni vállalkozó webdesignerével?

Minél nagyobb kört akarsz lefedni, annál kevesebb dologgal tudod az érdekelteket megszólítani.

Tényleg, ha már itt tartunk: Szerinted mik azok a konkrét érdekek, amiket képviselnie kéne egy ilyen szakszervezetnek?

Szerk: Ha mégis megcsináljátok, az én érdekeimet légyszi ne képviseljétek. Eddig csak rácsesztem, ha valaki érdekképviselt a nevemben, szóval nothanx.

*facepalm*

Kivel szemben szeretnéd, kiknek az érdekeit képviselni?
Munkáltató? Jellemzően nagyszámú embert foglalkoztató vállalatnál van szakszervezet, más sóhordó szervezetre nincs szükség mivel nem merülnek fel "speciális" igények.
Állam? Hogy lehet jogos és hatásos érdekvédelmet adni az Állam ellen? Nem nem válaszolok... ez a társadalmi zsarolás kategóriája.
Nem, nincs szükség speciális szakszervezetre, ez ilyen pótcselekvés és semmittevést célzó igény.

Amire szükség lenne az a céh/ipartestület/kamara amely az etikus munkavállalás szabályait állítaná fel. A probléma az informatikai szakmában jelenleg, hogy Pistike2000 Bt felelősségvállalás nélkül bevállal erejét meghaladó munkát, mivel piacot szeretne 5Ft-ért, és ezzel a megrendelői elvárásokat csökkenti a tapasztalt, de szintén versenyt adó szolgáltatók körében.
Ez minden szakmában van, de sajnos az emberek számára annyira megfoghatatlan dolog a számítástechnika/informatika hogy képtelenek felmérni a munkaigényt valamilyen tevékenység mögött, így kiszűrni az ilyen ajánlatokat.
Természetesen van már ilyen szervezet is, de sehol nincs 1 orvos, vagy ügyvéd vagy könyvvizsgáló vagy ..... kamarához, képest.

Igen, jól látod, de sajnos a céh/ipartestület/kamara magyar verziója szintén működésképtelen és csak arra jó, hogy belterjessé tegyen egy szakmát, valamint ezen felül hordja a sót és ülésezik feleslegesen, viszont pénzt kér évente, hogy egy jó szakemberről/cégről kijelentse, jó. Pénzért a rosszról is kijelenti.

Melyik szervezet ez?

Sajnos a kamarak se jobbak a szakszervezeteknel ha burokraciarol van szo.

--
http://bsdbased.com