e-számla

 ( FébertI | 2010. március 25., csütörtök - 14:46 )

Van valaki aki meg tudja osztani velem tapasztalatait e-számlázás tekintetében?
Mennyire elterjedt a használata?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

www.tavszamla.hu

Nincs tapasztalatom vele.

Elvét és logikáját nagyjából értem, csak érdekelne olyan(ok) véleménye akik ezt használják.
Akár számlázás tekintetében akár a program megírásában.

Nekem van.
Nagyon korrekt és kényelmes szolgáltatás. Megy minden, mint a karikacsapás.

Minden vevőd simán befogadja? Vagy van akinek "hagyományos"n számlát állítasz ki?

Hm.
Én a linkre reagáltam, én mint "vevő" használom.
A távszámla.hu arról szól, hogy a közüzemi számlákat emailben kapja az ember és elektronikusan fizetheti.

Bocs. :)

Szeretném egy cégnél bevezettetni, de előtte érdekelnének a tapasztalatok.

e-számla leginkább az, hogy a cégek egymás között elektronikusan küldik a számlát. Nem nyomtatják ki. Időbélyegzővel és digitális aláírással ellátva.
xml. fájlt kell "kreáltatni és arra van szüksége az APEHnak.
De ha kinyomtatod abban a pillanatban már az nem "hivatalos" számla.

.

Mi egyik (könyvvizsgáló) cégünknél januártól "eszamlazunk".
Vezetőség részéről elég kemény elvárásokkal indultunk (sztem), de vegulis mindent sikerult megvalositani. (lehetne meg szebben megoldani, de joezigy :)

A szamlazo program sajat fejlesztesu, az idobelyeg es hitelesitest vegzo cuccot kulso cegtol vettuk/bereljuk.

Gyakorlatilag szamlazo programbol egy gombnyomasra kinyomtatja felhasznalo az osszes szamlat, azon nyomban elkeszul az osszes elektronikus szamla, és a hozza tartozo emailek amelyek ugyfelek megkapnak, es egy jovahagyast kovetoen az emailek elkuldesre kerulnek az elektronikusan alairt PDF ben levo szamlak.

Tudnek regelni rola mert eleg sok baktato/lehetoseg van, es megoldasi variacio termeszetesen.

nagyvonalakban:

PDF-BEN van az
- a szamla nyomtatasi kepe
- csatolva az APEH féle XML formátum,
- csatolva sajat kontir tetel,
es ez igy cakumpakk van alairva es hitelesitve becsatolva EMAIL mellekletben, partnernek elkuldve, emailben kis dumarizs...

Mennyibe kerül nálatok?
A neten pl. 80Ft/darab áron láttam számlánként.

Apeh felé küldenetek kell vmit erről vagy úgymond csak ellenőrzéskor kerülne erre sor?
pl. CD-n megkapná az xml. fájlokat?

Hogy mennyibe kerül az jó kérdés, mert van ilyen havidij, es van melle meg pl. idobelyeg amit darabonkent kell fizetni, meg van a hitelesito sw dija. Mert mi ilyen fokozott biztonsagu akarmit hasznalunk, mert alapkitetel volt hogy eszamla kiallitas az "gombnyomasra" menjen, nekelljen mindenfele kartyat ide-oda dugdosni, meg szamlankent egyenkent fajlokat alairni, hanem csoportosan menjen a dolog.
De sztem 80/db alatt vagyunk meg igyis, de az tuti h papiron olcsobb, de ez presztizskerdes itt, nemcsak ktsg. :)
Ha pontos szamok erdekelnek megnezem majd szerzodesen a kulso ceggel, nemtom fejbol.

Amennyire én tudom (nem vagyok se könyvelo se kvizsgalo) csak ellenorzeskor kérik/kerhetik.
De miattuk lett belerakva a számla XML formátuma, mert valahol olvastuk hogy annak torveny szerint eszamla eseten megkell lenni.

Xml fájlformátum APEH előírás. EZ tutti.
Pontos számok érdekelnének.
Egy olasz cég megkeresett hogy vállalná e a cégem az ő cégének számlázását. Adjak rá árajánlatot.
Gondoltam a nyomtatás költségét kikerülném, no meg mennyivel szebb megoldás :))
Kérdés hogy ez Olaszországban mennyire elterjedt. Gondoltam ezzel a kérdéssel futok vele egy kört itthon még.

Ez a tulkomplikalt e-szamla Magyarorszagra jellemzo. Angolszasz jogrendszeren alapulo orszagokban kb barmit elfogadnak szamla gyanant. Ha Olaszorszagon belul totrenne a szamlazas, akkor az olasz torvenyeknek illene utana nezni, nemde?

Gyanitom a magyar rendszer agyuval verebre lenne :)

--
http://bsdbased.com

Magyarorszáon lévő olasz tulajdonú KFT. számlázna az olasz anyavállalatnak és egyéb olasz cégeknek.
TeEhát a magyar számlázási szabályok szerint fog történni.

A cég az informatikusukra mutogat, hogy ő a felelőse ennek.
Még nem írt vissza ... Biztos nyomoz :))

A tuloldalon akkor ok ugyis ki fogjak nyomtatni es azt fogjak tarolni, mig magyar oldalon fel kell tudni mutatni az alairt es idobelyeggel ellatott XML-t (a kenyelem kedveert PDF-be agyazva szoktak csinalni, ahol a PDF tudja emberi formaban mutatni a szamlat -- mint ahogy azt elottem leirtak -- de az egyeduli kovetelemeny az APEH fele az APEH XML alairva es idobelyegezve). Minden orszagban a sajat torvenyei szerint kezelik, hiaba eroltetne Magyarorszag a vilagra a hulyesegeket :)

--
http://bsdbased.com

+1

Valójában azt nem értem, hogy ha számlával kapcsolatos kérdésed/igény esetén miért nem vetsz egy pillantást a Számlázz.hu-ra... :-)

A Számlázz.hu rendszerében az e-számla szolgáltatás néhány hónapja indult el. Az elindításában elég sok munkánk fekszik, és a vonatkozó törvényi szabályozásnak is alaposan utánanéztünk. Egyébként e-számla ügyben tartottam előadást a Szek.org Roadshow pécsi állomásán.

Megpróbálok válaszolni a feltett kérdéseidre.

Magyarországi számlakibocsátó esetén az e-számlához elektronikus aláírás és minősített szolgáltatótól származó időpecsét szükséges. (Vagy EDI-n keresztül is e-számlázhat, de az bonyolultabb, és igaziból nem is erre való).

A Számlázz.hu-n ez a szolgáltatás 50 Ft/darabáron érhető el.
E-számla kibocsátáshoz mindenképp szükség van a számlakibocsátó nevére szóló tanúsítványra. Ennek ára a Netlocknál 9600 Ft+áfa/év.
Van a piacon olyan e-számla szolgáltató, aki az e-számlát nem a számlakibocsátó tanúsítványával írja alá. Erre figyelni kell, mert ez az e-számla nem felel meg a törvényi előírásoknak, egy apeh ellenőrzéskor ebből még baj lehet.

A magyar szabályozás szerint bármilyen elektronikus fájl lehet e-számla, ha - mint fentebb írtam - a számlakibocsátó tanúsítványával alá van írva, és minősített szolgáltatótól vásárolt időpecséttel van ellátva. Ez lehet XML, PDF, Excel fájl, sőt, akár egy jpg kép is. A szabályozás nem korlátoz ebben a tekintetben.

A másik mítosz az apeh.xml. Száz százalékos biztonsággal kijelenthetem, hogy az apeh XML csak egy ajánlás, nem kötelező, sőt, maga az xml formátum sem kötelező.

Mire is gondolok?

A törvényi szabályozás szerint ellenőrzéskor az apeh kérheti magát az e-számlát, aminek szabályosságát nyilván vizsgálja. Ezen kívül a számlakibocsátónak (vagy befogadónak) a számla adatait elektronikus formában is az apeh rendelkezésére kell bocsátania. Az adatok formátumát törvény szabályozza. A szabályozás lényege annyi, hogy meghatároz hat formátumot, amelyik egyikén kell az e-számla adatait (tehát nem az e-számlát!) az apeh részére szolgáltatni. Az egyik választható formátum az XML, amelyhez az apeh ki is adott egy XDS-t, mint ajánlást. De ez csak ajánlás, ha az adatszolgáltatásra valaki az XML formátumot választja, bármilyen egyéb XSD is megfelel. (Az XDS írja le, hogy az XML fájl szerkezete milyen, melyik adatrész hol helyezkedik el).

Az apeh felé ezeket az adatokat csak ellenőrzéskor kell szolgáltatni, nem pedig minden egyes számlakibocsátáskor.

al3x kolléga ismeretei kicsit hiányosak. az egyes országokra jellemző szabályozást nem az angolszász jogrend határozza meg, hanem egyszerűen az EU az e-számla konkrét szabályozását országonkénti jogkörbe utalta. Valóban igaz az, hogy Angliában nem kell sem aláírni, sem időpecsételni az e-számlát, ellentétben pl. Németországgal vagy Franciaországgal.

Uniós szabályozás viszont az, hogy az EU-n belül az egyes tagországok kötelesek a másik tagország szabályozásának megfelelő e-számlát befogadni. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon aláírás és időpecsét kell ugyan, de egy angol beszállítótól elfogadható a mezei PDF is e-számlaként, mert a számlakibocsátó országában az e-számla szabályozásnak megfelel.

Valóban gyakori Magyarországon, hogy az e-számla az egy aláírt PDF, mert jól olvasható, és a hitelessége Acrobat Readerrel ellenőrizhető. Az is gyakori, hogy az apeh által kiadott XSD ajánlásnak megfelelő XML-t csatolják a PDF-hez. Ennek oka az, hogy egyrészt erre a PDF formátum lehetőséget ad, másrészt a PDF formátum nem megfelelő az apehnek történő adatszolgáltatáskor (az ellenőrzésre gondolok).

E-számla kibocsátásához nem szükséges engedély vagy szerződés a vevőtől, de értelemszerűen érdemes egyeztetni erről vele, mert az e-számlát ugyan köteles befogadni, de a vásárlástól van joga elállni... :-)

Abban teljesen igazad van, hogy az e-számla csak elektronikus formátumban hiteles, kinyomtatva hajítófát sem ér. Ugyanakkor a p-számlával ellentétben az e-számla tetszőleges példányban másolható, és az összes példány eredetinek és hitelesnek tekinthető (persze csak ha a fenti két kritérium - a hitelesség és a sértetlenség - teljesül).

A Számlázz.hu segít beszerezni a tanúsítványt, és felkészíteni az e-számlázás "rejtelmeire". Ezen kívül a Számlázz.hu-nak van automatikus számlaértesítő funkciója, tehát e-számla készítésekor az e-számla azonnal küldhető e-mailban az ügyfél felé.

A távszámla és a díjnet nem e-számla kibocsátók, őket konszolidátoroknak hívják: összegyűjtik a regisztrált számlabefogadók e-számláit, tárolják, és eljuttatják a vevőhöz, de nem bocsátanak ki e-számlát.

Remélem nem hagytam ki semmit. Ha konkrét kérdésed van, szívesen válaszolok. :-)

Sok sikert!

Styg

Szerintem felreertettel, de az angolszasz jogrend az egy pelda es nem csak az EU letezik. Egy USA (vagy Irorszag, ami EU resze) beli cegnek hiaba adok en alairt faramuci eszamlat, o ugyis ki fogja nyomtatni es lefuzni, az email amiben erkezett meg torlesre kerul egy ido utan, mert felesleges.

Ettol fuggetlenul, ha magyar cegkent adom neki a szamlat, akkor a kiallitasnal a magyar szabalyok a mervadok, o pedig befogadja a sajat orszaga szabalyai szerint - de nem kotelezheti a kiallito ceg sajat orszaganak torvenyeivel ellentetes szamlakibocsatasra. Az EU-n belul nyilvan vannak iranyelvek, de nemzetkozi szinten mar kevesbe szabalyzott.

(En az Irorszagi oldalat latom a dolgoknak es itt akar OOo Calc-ban is irhatsz szamlat.)

A tobbi egyebkent hasznos, az APEH XML-el kapcsolatban tudnal linket adni, mert erdekelne? Mindig tanul az ember.

--
http://bsdbased.com

Elnézést kérek, ha félreértettelek. Arra céloztam, hogy az e-számlával kapcsolatos szabályozás egyszerűen az adott ország törvényeinek kérdése, semmi más.
EUn belül egyébként ha egy ország (pl. Mo) kiállít egy e-számlát (illetve mo-i cég), akkor a másik EUs tagországba tartozó vevő azt köteles e-számlaként befogadni, és a saját országa szerinti törvények szerint kezelni. tehát a kinyomtatása "tiltott", azaz a kinyomtatott számla nem érvényes bizonylat. Más kérdés, hogy a pénzforgalom-centrikus országokban ezzel mennyire foglalkoznak.

Apeh állásfoglalást itt találsz: http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/elektronikus_szamla.html.

Szerepel benne az is, amit én írtam az apeh által igényelt adatformátumokról (ami _nem_ az e-számla formátuma). És nem írja, hogy XML esetén az apeh által kiadott XSD lenne kötelező, bár abban teljesen igazad van, hogy az apeh, mint a "megfelelő súllyal rendelkező" iparági szereplő kiadott egy ajánlást (XSD), és ezt iparági szabványként kezelik az érintettek. Mellesleg ez az "iparági szabvány" nem tartalmazza a számlakibocsátó bankszámlaszámát, ami ugye kötelező eleme a számlának, de legalábbis lehetetlenné teszi, hogy egy e-számlához módosítás (kiegészítés) nélkül felhasználjuk. Így járt el egyébként a Számlázz.hu is: az e-számlához csatolt apeh.xml egy bővített XSD szerint épül fel, mert például a fent említett bankszámlaszámot is tartalmazza.

+1

"(En az Irorszagi oldalat latom a dolgoknak es itt akar OOo Calc-ban is irhatsz szamlat.)"
Ez kb. a világon mindenhol így van. USA, Németo. Csehország, Szlovákia, Új-Zéland, amikről biztosan tudom.
Németországban egyszer egy szállodában a recepciós kézzel írt nekem számlát egy üres A5-ös papírra, és ott helyben, fejből kitalált egy random számsorozatot, azt írta rá sorszámnak.
És ez teljesen hiteles.

Én kizárólag az elektronikus számláról beszéltem.

Én meg al3x -nak plusszoltam. :)
Kicsit valóban eltértünk a magyrországi elektronikus számla hülyeségtől, és egy-egy mondatot pazaroltunk a külföldi számlázásra.

Bocs, tényleg... :-)

Szia Styg!

Röviden annyit: Te vagy az én emberem ... TE vagy aki kell nekem ..Te vagy, aki jó nekem ... Emlékszel erre a Hungária számra?
Ez a szám jutott eszembe :))

Szóval miért is nem vetettem pillantást a számlázz.hu-ra? Ma btami-val beszéltem a bérszámfejtési programjáról.

Arra emlékeztem hogy írtál blogot hogy előadó leszel. Most megnéztem a dátumot, látom hogy e tájban én az áfa bevallásokkal voltam elfoglalva.

Köszönöm, köszönöm, köszönöm ...
REngeteg infót kaptam tőled. Még emésztgetem.

Figyi, erről lenne valami angol vagy olasz nyelven? Akkor nem kellene "görcsölgetnem" hogy hogyan is magyarázzam el hogy mit akar illetve hogy nálunk hogyan kell ezt végigvinni.

Milyen indokot írnál, hogy miért éri meg a cégnek ha e-számlázásra átáll?

Ui: Úgy gondolom hogy jól döntöttem amikor nem mentem el a HUPról csak ezért mert pár ember nem szivesen olvassa a blogomat. Persze nincs előírva senkinek sem hogy kötelező olvasmány a blogom olvasása.;)

A Hungáriát én is nagyon csipáztam még annó, illetve most is szívesen hallgatom, ha belebotlok... :-) csókkirály, szexbomba... :-)

A blogodról... ne haragudj, de egyrészt mindenki arról ír a blogjában, amiről akar. Másrészt ugye Te sem gondolod, hogy bárki is tud olyan blogot írni, ami mindenkinek elnyeri a tetszését. Inkább azt nem értem, hogy ha nem tetszik valakinek, akkor minek beleböfögni. Rengeteg blog van, ami nekem sem tetszik, de a megoldás annyira egyszerű: nem olvasom... :-)

Miért érdemes e-számlát használni?

Hát erre rengeteg okot lehet felsorolni. Egyszerű, gyors, olcsó, biztonságos, környezetbarát, és még sorolhatnám.

A számlakibocsátó megtakarítja a postaköltséget és a posta által elvesztett számla körüli hercehurcát, ami ugye papíralapú számla esetén nem egyszerű. A számla befogadójának valóban fel kell készülnie ügyrendileg az e-számlára, de egy tavalyi EU-s tanulmány szerint egy darab p-számlára vetülő teljes költség 8 EUR! Hihetetlen összeg! És ami még érdekes, hogy ebből a 8 EUR-ból 1.4 EUR-t visel a számlakibocsátó, a többi a számlabefogadó vállát nyomja. Érkeztetés, iktatás, számítógépbe vitel, tárolás, cégen belüli mozgatás...
Ha az EU-n belül mindenki kizárólag e-számlát állítana ki, az a közösségnek évente 238 milliárd EUR (!) megtakarítást jelentene... kell még mondanom valamit? :-)

Az e-számláról magyarul is elég nehéz konkrét információkat összeszedni (kivéve a törvényt, persze bikkfanyelven), tehát angol vagy olasz nyelven nem tudok neked linket adni. De mit szeretnél valójában? Ha jól értettem, akkor itt egy olasz tulajdonú magyar cég szeretne esetleg elektronikusan számlát kibocsátani. Ez azért nem annyira bonyolult, jó pár piaci szereplő foglalkozik ezzel. Vagy erről valahogyan még meg kellene győznöd az illetékest?

"de egy tavalyi EU-s tanulmány szerint egy darab p-számlára vetülő teljes költség 8 EUR! Hihetetlen összeg! És ami még érdekes, hogy ebből a 8 EUR-ból 1.4 EUR-t visel a számlakibocsátó, a többi a számlabefogadó vállát nyomja."

Az ilyen számításoknál mindig élénk érdeklődés fog el, hogy hogy is jött ki ez az összeg...

"Ha az EU-n belül mindenki kizárólag e-számlát állítana ki, az a közösségnek évente 238 milliárd EUR (!) megtakarítást jelentene..."
Ez is marha érdekes, hogy hogy jött ki...

Arról ír a tanulmány, hogy mennyibe kerülnek azok a rendszerek, amikkel az e-számlázás megvalósítható?
És tényleg, mi van a magyarországon kívüli EU-val, ahol akár a webshop php-ből generált számláját, aláírás és pecsét nélkül, nyomtatás mellőzésével, egyszerűen emailben elküldi a vevőnek?
Ezen még mit lehet spórolni, miért lenne jó, ha bevezetnék ezt a magyar fajta e-számlázást?

Igen, tudom, hogy a statisztikus az az ember, aki két tetszőlegesen választott számból előállít egy harmadikat...
A tanulmány pontos paramétereit nem ismerem egyébként.

A tanulmány nem arról szól egyébként, hogy az EU többi államában vezették be a magyar fajta e-számlázást. Mint említettem, minden EU-s tagállamnak saját törvényei vannak arra nézve, hogy mitől hiteles egy e-számla, meddig kell megőrizni, stb. A tanulmány arról szólt, hogy ekkora megtakarítást lehetne elérni, ha minden tagország minden vállalkozása bevezetné a helyi törvényeknek megfelelő elektronikus számla kibocsátást, és nem állítana ki papírszámlát.

Egyébként tényleg nem értem, hogy mit nem értesz. Szerinted van értelme papírokat nyomtatni és azokat fizikailag mozgatni földrajzi pontok között, ha ez elkerülhető, és elektronikusan megvalósítható? (Még akkor is, ha Magyarországon kívül megengedett a papírszámla elektronikus változatának továbbítása a vevő felé nyomtatási céllal).

Egyébként nekem nem célom, hogy bárkit is meggyőzzek arról, hogy jobb/olcsóbb/stb. e-számlázni. Arról sem győzök meg senkit, hogy ne cammogjon el utalást leadni a bankba gyalog, hanem e-bankoljon. :-)

Reszemrol azt latom problemanak, hogy ha mar van ra EU-s ajanlas/szabalyozas, akkor miert nem egysegse az EU-ra nezve (bar ugy se tartanak be az orszagok)? Remelhetoleg akkor nem a magyar tulbonyolitott es _koltseges_ e-szamla lenne a szabvany. A magyar szabalyozas jelentos hatranyba (magasabb koltsegek a nemzetkozi konkurrenciahoz kepest) taszitja pl. az online szolgaltatasokat nyujto cegeket.

"A tanulmány arról szólt, hogy ekkora megtakarítást lehetne elérni, ha minden tagország minden vállalkozása bevezetné a helyi törvényeknek megfelelő elektronikus számla kibocsátást, és nem állítana ki papírszámlát.

Egyébként tényleg nem értem, hogy mit nem értesz. Szerinted van értelme papírokat nyomtatni és azokat fizikailag mozgatni földrajzi pontok között, ha ez elkerülhető, és elektronikusan megvalósítható?"

Ezt itt elegge felreerted. Az altalam emlitett orszagokban az online cegek az ugyfel reszere sohasem nyomtatnak fizikai szamlat hanem a web oldalon ill. emailben teszik elerhetovel, aztan az ugyfel azt csinal vele amit akar (altalaban kinyomtatja) - ok pedig nem hiszem, hogy minden esetben kinyomtatjak (esetleg archivalas miatt ill. audithoz talan), mivel ezekben az orszagokban teljesen elfogadott a teljesen elektronikus konyveles.

Irorszagban egyebkent a "elektronikus" szamlat ad a legtobb szolgaltato, megpedig ketfele keppen: PDF a web oldalrol letoltheto (emailben se kuldik el) vagy siman megtekintheted a weboldalon (HTML).

Elobbire pelda: NTL (UPC), 3playplus (szinten triple play szolgaltato)
Utobbira: ESB (allami aramszolgaltato), O2 (mobilszolgaltato), Blacknight (internetszolgaltato)

Jelentos kulonbseg az orszagok felfogasa kozt: akik ezt a megengedobb modszert alkalmazzak, ott az a hozzallas, hogy az ember tisztesseges - viszont ha csal, akkor jelentos a megtorlas: horrorisztikus penzbirsag es letoltendo bortonbuntetes is lehetseges. (Persze itt is vannak csalok akik megusszak, nem kanaan ez ill. kolbaszbol nincs kerites)

Magyarorszag pedig azt mondja, hogy mindenki csal es probaljuk mindenfele bonyolitassal ezt megakadalyozni, de azert maradjon eleg kiskapu, hogy megse vonatkozzon mindenkire.

--
http://bsdbased.com

A magyar szabályozás egyáltalán nem bonyolult a némethez vagy a franciához képest. Ők ugyanúgy megkövetelik az elektronikus aláírást és az időpecsétet. Igaz, Franciaországban csak 3 évig kell megőrizni a bizonylatot. Németországban ez ugyanúgy 10 év, mint Magyarországon.

És valójában egyet kell értenem a törvényhozóval. Magyarországon még évtizedekig nem lesz olyan kultúrája az emberi/üzleti bizalomnak, mint azokban az országokban, ahol egyetlen email vagy pdf is e-számlának minősül. Az utolsó két mondatoddal találtad fején a szöget!

A konkrét példád a webáruház "elküldöm, aztán nyomtasd ki, ha akarod" viselkedésére. A p-számlát terhelő költség nyolcvan százaléka a számla befogadóját terheli: 8 euróból 6.6 euró. De abban igazad van, hogy a webáruház szempontjából "csak" az általa kibocsátott p-számla nyomtatása, mozgatása és tárolása számít költségnek, amit megtakarít ebben az esetben (mert ugye a p-számláját neki is ki kell nyomtatnia, hiába tolta át a vevő példányának nyomtatását a vevő vállára... bár ugye érdekes, hogy ha online vásárolok és a számlára is szükségem van, akkor keresnem kell valahol egy nyomtatót... :-) )

Ha emailben kaptad es neked nem kell kinymotatnod a sajat konyvelesi szabalyaid szerint, hanem eleg a konyvelesi rendszerbe bemasolni az emailt / feltolteni a PDF-et, akkor teged sem terhel nyomtatasi koltseg.

Amennyiben egy webshop ugyfelkore jelentos szamban igenyt tartana a postan kikuldott nyomtatott szamlara, akkor biztosan donthetne ugy az adott webshop hogy o ezt kikuldi - viszont biztosak lehetunk benne, hogy a felmerulo plussz koltseget valamilyen modon az ugyfellel kellene megteriteni.

(Az teny, hogy Nemetorszagrol ill. Franciaorszagrol nincs tapasztalatom - de nem is vonatkozik rajuk az angolszasz jogrend :)

En ugy latom egyebkent hogy egyetertunk. Megosztanad a francia ill. nemet szabalyozassal kapcsolatos informacioidat? (Esetleg par link is eleg.)

--
http://bsdbased.com

A magyar szabályozással foglalkoztam elsősorban. A német és francia viszonyok is csak e-számla ügyben érdekeltek, és annyit tudok róluk, hogy a magyar szabályozáshoz hasonló törvényeket alkottak a német és francia honatyák: aláírás ás időpecsét szükséges az e-számlához, és náluk is hosszú idő a megőrzési kötelezettség.

Egyébként pedig igazad van, nyilván visszafogja a gazdaságot a relatíve szigorú e-számla szabályozás. De hát ez a törvény, Magyarországon ezt kell betartani. (Illetve hogy egy klasszikust idézzek: el lehet menni innen...)

OFF
"De hát ez a törvény, Magyarországon ezt kell betartani. (Illetve hogy egy klasszikust idézzek: el lehet menni innen...)"

Ha meg elmegyünk, és szlovákiába/csehországba/akárhová visszük a cégünket, oda regisztráljuk az autónkat is, ott fizetünk adót, akkor meg az a baj, merthogy az adónk az mégis kéne...
Amúgy ez a felfogás, hogy "el lehet menni innen", annyira vérlázító, hogy ezért falhoz kellene állítani a politikust, aki ezt mondja. Pont ellentétes avval a felfogással, aminek lennie kéne.

Én ezzel tökéletesen egyetértek. Mondom is mindig, hogy ez a négyévente történő szavazás nem játék, baromira nem mindegy, hova nyomod az X-et...

Jo lenne, ha inkább magyarországon is így egyszerűsítenék a számlázást.
A csehek is rajtunk röhögnek, cseh könyvelő konkrétan kiröhögött, hogy milyen horror itt a számlázás.

"(Az teny, hogy Nemetorszagrol"
Nekem németországról az a tpasztalatom, hogy a szállodában a recepciós A5-ös papírra kézzel írta meg a számlát, fejből kitalált sorszámmal.
Ezért nehezen tudom elképzelni, hogy az e-számlázás meg egy agyonszabályozott valami lenne időbélyegekkel, múzeumokat megszégyenítő megőrzési időkkel...

Valószínűsítem, hogy azt a kézzel firkált A5-s lapot is múzeumi időkig meg kell őrizni... de egyébként igazad van.

Viszont szabályozás ide, szabályozás oda, a Számlázz.hu-val havi cc. 50 Ft-os darabáron bocsáthatsz e-számlát; a szabályozással járó nyűgöket mi már letudtuk. Szerintem ez a lényeg.

"Valószínűsítem, hogy azt a kézzel firkált A5-s lapot is múzeumi időkig meg kell őrizni..."
Mondjuk ez nyílván igaz lehet. :)

"Viszont szabályozás ide, szabályozás oda, a Számlázz.hu-val havi cc. 50 Ft-os darabáron bocsáthatsz e-számlát; a szabályozással járó nyűgöket mi már letudtuk. Szerintem ez a lényeg."
Ez tök jó, és félre ne érts, én nem akartam támadni a ti szolgáltatásotokat, csak bekapcsolódtam a külföldi számlázásról szóló beszélgetésbe. :)
Mi nem tervezünk elektronikusan számlázni a belátható jövőben, de ha egyszer majd mégis, akkor feltétlen gondolok rátok. :)

Nem vettem támadásnak egyáltalán, nem érdekel az ilyesmi. Aki akarja, az úgyis használja a Számlázz.hu-t.
Csak felhívtam arra a figyelmet, hogy a Számlázz.hu tette elérhetővé az e-számlázást a KKV szektor részére. Büszkék vagyunk erre.

"a Számlázz.hu tette elérhetővé az e-számlázást a KKV szektor részére. Büszkék vagyunk erre."

Ez mondjuk egy jó dolog!
Aki akar e-számlázni, annak biztos nagy könnyebbség, hogy kap egy jó szolgáltatást, ahelyett, hogy magának kéne kiépíteni azt.

"E-számla kibocsátásához nem szükséges engedély vagy szerződés a vevőtől, de értelemszerűen érdemes egyeztetni erről vele, mert az e-számlát ugyan köteles befogadni, de a vásárlástól van joga elállni... :-)"

Ide vág egy kérdésem: A befogadó tárolhatja a számlát kinyomtatva, vagy köteles ő is elektronikus úton tárolni ?
Gondolom az elektronikus tárolás szabályai is túl vannak szabályozva itthon.
Tudsz ezekről valamit ?

Az én véleményem hogy elektronikusan kell tárolnia. Lehetősége van hozzá kontir "papirt" csatolni virtuálisan. Ennek segítségével lesz lekönyvelve.

Ha kinyomtatja akkor az már csak egy "papirocska".
Styg, javíts ha rosszul gondolom.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700114.GKM

"A megőrzésre kötelezett köteles az elektronikus aláírás érvényességét ellenőrizni, majd - ha az elektronikus aláíráson még nincs elhelyezve - az Eat. szerinti minősített szolgáltató által kibocsátott időbélyegzőt elhelyeztetni az elektronikus dokumentum aláírásán."

Azért én remélem, hogy a vevő tárolhatja papír alapon is.

Nem tárolhatja kinyomtatva.

Ahogyan egy papíralapú számla elektronikus fájl formátumban nem számviteli bizonylat, ugyanúgy az e-számla sem számviteli bizonylat kinyomtatva.
Természetesen kinyomtathatja, de az nem lesz több, mint egy könyveléshez használt munkapéldány. Kábé olyan, amikor a Számlázz.hu-ból PDF formátumban kieső papíralapú számlát én kinyomtatás után elküldöm a könyvelőmnek emailben, hogy figyi, itt van ez a számla, könyveld le légyszíves, aztán majd később megkapod a számviteli bizonylatot, azaz a papírt. Ha egyáltalán megkapod, hiszen megtehetem azt, hogy az összes papíralapú számlámat én tárolom, viszont szkennelve elküldök neki egy elektronikus munkapéldányt, hogy ez alapján könyveljen.

Kábé ennek tekinthető egy papírra kinyomtatott e-számla is.

A törvény egyébként ismeri az archivátor fogalmát is. Ő egy harmadik személy, akit meg lehet bízni az e-számlák tárolásával. Nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki archivátor lehessen.

A probléma, amit feszegettek, valós - de csak első pillantásra.

Melyik van nagyobb biztonságban? E e-számla a könyvelő vírussal agyonfertőzött Windowsos PC-jén? Vagy a papíralapú számlák a könyvelő pincéjében a csótányok és az egerek között? Természetesen nem nagyvállalati környezetről beszélek, hiszen ott mind a p-, mind az e-számlák tárolása tökéletesen megoldható és megoldott (bár nagyságrendileg más költségvonzattal).

Akkor most rám mint e-számla befogadóra milyen követelmények vonatkoznak a tárolásra vonatkozóan ?
Tudsz rá mondani valami költségkímélő módot amibe az Apeh biztosan nem köthet bele ?

Tehát e-számla számlabefogadó vagy.

Az apehhel szemben mindössze kettő követelménynek kell megfelelned.

1. Ellenőrzéskor (ha az apeh kéri) - a p-számlákhoz hasonlóan - be kell tudnod mutatni az e-számláidat is, természetesen elektronikus formában. Hogy CD-n tároltad vagy lyukkártyán, arra nézve nincs megkötés.

2. Ellenőrzéskor (ha az apeh kéri) az e-számláid adattartalmát az apeh által előírt formátumok [/i]valamelyikében[/i] be kell tudnod nyújtani az apehnek. Ezen formátumok: txt, print fájl, csv, dbf, mdb, xls, xml fájlformátum.

A Számlázz.hu az e-számla adatait XML formátumban csatolja az aláírt ePDF-hez.

Ildi, jól gondolod.
Ebből a szempontból a Számlázz.hu a számlakibocsátónak remek választás, hiszen az e-számlái biztonságos, vírusmentes környezetben bármikor elérhetők.

Az egyik olasz cég visszajelzett hogy ők e-számláznak Olaszorszában. Megegyeztem velük hogy májusban meglátogatom őket és megmutatják a rendszerüket.
Másik olasz cég Magyarországi leányvállalaához hétfőn megyek reggel számlázási rendszert nézni. Onnantól fogva már jobban képbe leszek.

-

Egy kérdés merült fel, egy ismerősöm kérdezte. Szerintetek köteles befogadni a szabályos e-számlát (e-aláírással, időbéjegzővel) mindenki ? (persze itt most cégekre értettem, mert az egyik cégnél egy könyvelő visszadobta, hogy küldjenek papír számlát mert nem köteles befogadni a e-számlát)

Üdv,
druss42

ha megfelel a törvényi előírásoknak a számla, köteles (mint ahogy digitálisan aláírt dokumentumot - persze hiteles tanúsítvánnyal, stb. - is köteles mindenki elfogadni)

_________________________
Hogyan?

Az e-számlát mindenki köteles befogadni.... de a vásárlástól bárki szabadon elállhat... :-)

Az e-számla befogadónak bizony a számlát elektronikusan kell megőrizni és aki nincs erre felkészülve annak bizony könnyebb (tárolása már megoldott) dolga van a papír számlával.

A befogadó az elektronikus számlák kell hogy megőrízze, az tekintendő elsődleges/hiteles bizonylatnak.
De az már amúgyis el van látva a megőrzéshez szükséges megfelelő elektronikus aláírással, tehát csak lekell menteni, ennyi. Persze hogy hova meg hogyan meg milyen backup stb azon lehetne vitatkozni...

Az érdekesebb kérdés a befogadó oldali kontírozás. Mert ugyebár a fent említett PDF számla aláírva csatolva XML formára elég nehezen lehet kontírozni.

Viszont van ingyenesen elérhető program amit egy eszamlakkal foglalkozo cég készített és bárkinek ingyenesen elérhető, és azzal bármilyen PDF számlára lehet kontír tételeket "felvinni" az eredeti PDF számla módosítása nélkul, mert csak egy ilyen megjegyzés fület biggyeszt rá, szal az eredeti aláírás nem sérül, konkrétan nemtom hogy csinálja de működik...

A másik megoldás is járható és némileg kényelmesebb. Ugyanis ha a befogadó oldalon a szervezet a számviteli szabályzatában rögzíti, hogy Ő bizony az elektronikusan befogadott számlák kontírozását úgy végzi hogy kinyomtatja azokat és arra ráirogálja a kontír tételt tollal, akkor amennyire én tudom azis elgofadott.