Középkategóriás Unix szerverek

 ( trey | 2002. április 9., kedd - 16:01 )

Ezen a héten Unix szerverek áradata lepte el a világot. A Compaq és az SGI bejelentették új rendszereiket, az IBM és az SUN kiadták új szervereiket.

A Compaq houstoni központja a héten bejelentette, és el kezdte szállítani a ``Marvel" E7 processzorral szállított AlphaServer Unix szerver gépeit. Ezek a gépek jelenleg teszt verziók.

A kaliforniai Mountain View-ban székelő SGI is a Unix mellett tette le a voksát. Úgy látszik, hogy ki akarnak törni a "grafikai vállalat" skatulyából, és egy szélesebb piaci részesedést szeretnének maguknak tudni a számítástechnikai piacból. A cég bemutatta Unix alapú next-generaton "Fuel" munkaállomását. A rendszer az Onyx család 3000-es munkaállomásának és az Origin szervereknek a keresztezéséből származik. Ezekre a gépekre a nagysebességű processzorok közötti kommunikáció, és a nagy memória sávszélesség jellemző.Ennek ellenére a Compaq és az SGI nem halad olyan jó ütemben a Unix szerverek értékesítésének területén mint az IBM, a SUN, vagy HP.

Mint az várható volt (az előzetes információk alapján), hétfőn az IBM kiadta a p670-es szerverét, amely 16 processzort tartalmaz, és a ``Nagy Kék" 32 processzoros szériájának (p690 ``Regatta") kisöccsének számít. A p670 kezdő ára 178.000$, ebben 4 processzor foglal helyet. Ha ez nem lenne elég, akkor megrendelhetjük a 8 processzoros verziót $317,000-ért, vagy a 16 processzoros verziót amely 536,000 USA dollárba kerül (cirka. 150 millió forint). Ez egy mid-range, azaz egy közép-kategóriás Unix szerver. A szervert feloszthatjuk 16 partícióra, ami azt jelenti, hogy egy gépen 16 különálló szervert definiálhatunk. Ezeken akár egyenként különböző operációs rendszert futthatunk (elméletileg).

A SUN a héten megjelentette a ``Starkitty" névre hallgató szerverét. Ez is egy közép-kategóriás szervernek számít, és egy kisebb testvére a SUN 72 processzoros ``Starcat" szerverének.

A HP is benevezett a középkategóriába. A 16 processzoros rp8400-as gépe a cég csúcs kategóriás SuperDome modellétől örökölt egy csomó jó tulajdonságot. Ezt kimondottan Oracle alkalmazásszervernek ajánlja a HP.

Lassan körvonalazódnak a jövő technológiái is. A Compaq felhagy az Alpha processzorok gyártásával, és helyette a Intel Itanium technológiát preferálja majd. Ez könnyebbé teszi a későbbi HP-Compaq ``merge"-et, mert a HP is hasonlóan tervez. Ők is felhagynak a saját PA-RISC processzorukkal, és a fejlesztést az Intel Itanium felé fordítják majd.