Adózás 20 órás munkaviszony mellett

 ( gyunix | 2010. január 31., vasárnap - 21:38 )

Sziasztok!

Tudna nekem valaki arra választ adni, hogy ha van egy heti 20 órás munkaviszonyom és mellette egyéni vállalkozó vagyok akkor milyen és mennyi adót kell fizetni? Hol lehet ennek utána nézni?
Köszönöm.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Könyvelőd nincs?

Jogos... +1

Az adó az évi kereseted függvényében változik. Egyéni vállalkozókra tavaly még 2 adókulcs volt. 18 és 36%. 36% akkor ha bruttó 2 mill felett van az éves jövedelem (főállás+vállalkozás). Ha bejelentve dolgozol akkor a főállásod fizeti a TB-t meg a nyugdíjalapot...stb. A vállalkozásból csak OEP járulékot meg pár kisebb dolgot kell fizetned.

Idén módosult az egyéni vállalkozókra vonatkozó jogszabály. Januártól már egyéni adókulcsok vannak szakterületektől függően. Erről nem tudok semmit, mivel engem nem érint.

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Ne haragudj, de nem tudom kihagyni:
RTFM :D

Bocs:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Néztem, de azon az oldalon megtalálni valamit...

Ha ott egyértelmű információkat olvashatnál, akkor a könyvelőirodák nagy része bezárhatna.
Annyira nem értelmezhetők a jogszabályok, hogy gyakran állásfoglalást kell kérni az APEH-től.
Számomra a legmókásabb dolog: egyéni vállalkozóknak és a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjának az összevont adóalapba számító jövedelmét ezentúl a tevékenységre jellemző kereset alapján kell meghatároznia.
A pénzügyminisztérium szerint ez egyértelműen meghatározható, szerintem már kevésbé, de az is lehet, hogy rosszul kerestem a mesés APEH honlapon....

Ha nincs heti 36 órás munkaviszonyod, akkor a járulékaidat saját magad fizeted.

Ezekről a szakterületenkénti fizetésekről valaki tudja, hol van info?

Nekem is a könyvelő említette, de még Ő se tudja pontosan mi is hogyan lesz .... Szégyen ez az ország...

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Baromira örülnék neki, ha kihoznák, hogy ezentúl fizessek 2x annyi járulékot, mint eddig...volt pár éve ez a dupla minimálbéres dolog, most megint mennyit fognak lehúzni?

Ezt még senki nem tudja szerintem (és a könyvelőm szerint). Mindenesetre a KSH szerint a magyar átlagbér bruttó 195k körül van, az IT-s szakmák pedig a második legjobban megfizetettek (az első a pénzügyi), az átlagkereset - szintén KSH alapján - munkakörtől függően bruttó 400k és 500k HUF között mozog. Szóval lehet, vissza fogod még sírni a dupla minimálbéres dolgot.

Ráadásul, ha jól értettem amit a könyvelő mondott, akkor ez olyan utólag elszámolós, azaz év végén megmondja az APEH, hogy mennyit kellett volna fizetned. Azt nem tudom, hogy ha alatta vagy, akkor elég kifizetni a különbözetet,vagy egyből fejbe is lőnek.

Nem bánt ha nem eleget fizetsz. Mi is úgy csináljuk, hogy év közben próbáljuk befizetni amennyit kell, ha nem sikerül januárban küldi az APEH hogy mennyi a hátralék, aminek a felét "elintézi" a könyvelő :D

127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Utána kérdeztünk az apehnél. Ha van valakinek egy 20órás munkaviszona és mellette egyéni vállalkozó akkor saját magának kell a 36óra után megfizetnie a járulékokat. Hiába fizették már be utána a 4 óra után, az nem számít. Hiába van akár kettő 4 órás állásom és mellette egyéni vállalkozásom az sem számí. Ez a törvény. Szégyen.

A lehúzásról szól...