továbbtanulás, egyetem, hova?

 ( zp | 2010. január 19., kedd - 19:08 )

sziasztok, a továbbtanulásommal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
a tanulmányi eredményeim négyes-ötös között vannak.
a matematika és az informatika érdekel. ez elméleti résszel szeretnék foglalkozni, a dolgok működésével, a mesterséges nyelvekkel, logikával, fizikával, geometriával. java-ban és ruby-ban szeretek programozni.
de nem szeretnék csak a matematikával foglalkozni. nem szeretnék gépeket szerelni, összerakni, vagy rendszergazda lenni. nem szeretnék nyáklapokat forrasztani. nem szeretnék php-ben gányolni, sem a visual környezetekben, de assemblyben sem, vagy windows rendszereket telepíteni.
ezek alapján nekem a "programtervező informatikus" szakot javasolták. kíváncsi vagyok, hogy ismeritek-e, ajánljátok-e, illetve, hogy mik a tapasztalataitok.
szintén érdekel, hogy a fentiek alapján ti mit ajánlotok.
köszönettel,
zp.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jó választás.

+1, vagy progmat, az talán kicsit matek-közelibb.
De normális helyeken megtalálod az adott felsőoktatási intézmény weblapján a tantervet (jobb helyeken a tantárgyak rövid leírásával), az alapján tudsz a legjobban dönteni szerintem. A "nyílt nap" ma már pure marketing.
--
geri / otperc.net

szerintem is neked inkább -ezek alapján- a programozó matematikus szak kell. Ja és ha lehet akkor ELTE.

mar nincs progmat.

Gazdasági informatikus? Olyan informatikus, akinek a képzéséből kiveszik a műszaki dolgokat (villanytan pl.) és helyette gazdasági alapokat tanul (mikro, makro, statisztika, számvitel, váll.gazd, gazdjog, stb.).

EDIT: Nem összekeverendő a közgázegyetemek gazdasági informatikus képzéseivel, ahol alapvetően közgazdászokat képeznek, és megmutatják nekik, hogy kell HTML-ben Hello, World! oldalt készíteni kézzel.

:)

az az ami ruhataros es bufes szak? se programozni se konyvelni nem tud vele hivatalosan, csak elokeszito munka...

Üdv! Szeretnék én is továbbtanulni informatika irányában, de sajnos a mostani felsőoktatási rendszer végett nem tudom, pontosan mit válasszak illetve mik az esélyeim.
Eredményeim középsuliban 3-4-es között volt, inkább 4-es felé hajlok. Informatika ötös, angol ötös, középfokú nyelvvizsgával rendelkezem, matek 3-as. Elektronikai suliba járok, elvégzem a technikusit, ami ha minden jól megy egy évre le tudom rövidíteni. Így ha felvételt nyerek az egyetemre, akkor egy év halasztással el tudom végezni a technikumot.
Sokan az elektronika iránti komoly érdeklődésem végett a mérnök informatikust ajánlották. Voltam nyílt napokon, utánanéztem dolgoknak.
Nagyjából tudom mit csinál az mérnök informatikus, de van egy kérdésem. Ezzel a diplomával hol tudok elhelyezkedni? A Debreceni Egyetem Informatikai karára felvételiznék.

Hajra!
Nem ismerem a Debreceni Egyetemet, de az egyetemi kepzesek egy reszet igen. Suliban semmit se fognak megtanitani..... Koliban, 1-2 tanartol, szaktarstol lehet a legjobb ismereteket beszerezni...

Elhelyezkedes....
Szerezz be minel tobb relevans szakmai tapasztalatot az egyetemi eveid alatt, akkor nagyon jo esellyel sok helyre mehetsz...
-------------
"Az informatika az a szakma, melyet foiskolan tanitanak. Jo alapot adhat, de megelni belole nem fogsz..."

Azért én ezt innen a BME-ről kicsit másképp látom.
Nem azt mondom, hogy egyből munkaképesen csapnak majd nyakon a diplomámmal, de azért elég sok olyan tanárom/gyakorlatvezetőm volt, aki után azt mondom, hogy na igen, ezen a területen akár már önállóan is bele merek fogni valamibe.

Orulok neki h van meg szinvonalas kepzes. De most ne keverjuk ossze h bele mernel e fogni valamibe vagy hogy masok ugy gondoljak h friss diplomaskent esetleg relevans szakmai tapasztalat nelkul elhelyezkedsz naluk.
-------------
"Az informatika az a szakma, melyet foiskolan tanitanak. Jo alapot adhat, de megelni belole nem fogsz..."

Nem tudom, számít-e, van tapasztalatom már részben IT, inkább elektronika terén egy multinacionális cégnél dolgoztam diákmunkába egész jó bérezésért fél évig. A cégről elég tudni, hogy világhírű, mérés és automatizálással foglalkozik.

Matek hármassal lehet, hogy nem a mérnök informatikus a megfelelő irány számodra. Persze ha ez nem a képességeidet mutatja, hanem egyszerűen csak lusta voltál tanulni, akkor ha összekapod magad, képes lehetsz rá. De tudnod kell, hogy minden mérnök informatikus/villamosmérnök szakon nagyon kemény matekot tanítanak, amihez képest a középiskolai matek semmi.

Ha ugyanazokat a tanárokat kapod ki, mint én első félévben, akkor jobb lesz ha felkészülsz a legrosszabbra és fejleszted a Google-Fu képességedet.

Amúgy szép az új épület. :)

Ha az elektronika érdekel, akkor miért nem mész inkább villamosmérnöknek? Egyébként mérnökinfón és villanyon is elég durva matek van tényleg, persze mind hozható.

szerintem menj a bgf-re, fontos hogy a kvik karra (bár szerintem nincs olyan szak amit körülírtál), itt a legjobb a gólyatábor, és a szeptemberi bulik a felejthetetlenek. kocsmatúrák, csajok..... igazi R kategóriások!

Sziasztok!

A BMF Neumann kart senkinek nem tudom ajanlani.

A szakmai tanarok nagyresze nincs kepben, programozas keppen leginkabb a microsoft nyelveket (c#) nyomjak, es egy csomo olyan targyon kell atverekedned magad mint pl az oop, ppt, villanytan, stb, aminek semmi gyakorlati hasznat nem fogod venni mert:
1 elbaszott lexikalis tudast ad, megertest nem
2 idiota definiciokat kell tanulnod, amit a tanarod talal ki, nem univerzalis dolog
3 beturol beture kerik visza az amugy hibas programkodot (max valtozas a ciklusvaltozo betujele lehet ... na igy tanuld meg a quicksortot...)
4 olyan tanarok tanitjak akik eletukben nem csinaltak hasonlo iranyu munkat, csak atkepeztek oket
5 ahol tudnak lepten nyomon kibasznak veled (es mosolyogva kozlik egy ora szopatas utan hogy mikor beleptel mar tudta hogy meg fog buktatni a szobeli vizsgan)
(Ezen pontok teren kedves Csink tanarurat ezuton is csokoltatom, es kivanok neki kozelebbi baratsagot villamossal)

Vagy nem fogadjak el a sokkal szinvonalasabb korabbi kepzeseket, vagy orszagos szintu versenyeredmenyeket a tanitott temabol es ha egy feladatot gyorsabban oldasz meg mint a tanar, akkor kozlik hogy hazug vagy, tuti hogy csaltal, vagy lestel vagy akarmi, es kulonben is megbuktal (Csokoltatom a Villanytan tanszeket is, fokepp a ket holgy tanart)

Es habar vannak olyan tanarok is, akik nagyon rendesek, nagyon otthon vannak a tantargyukban (Engem Csicsek Judit Tanarno es Vajda Istvan Tanarur tanitott, es ahbar megbuktattak 1-1 vizsgan, vagy zhn, de azt mindig joggal tettek, es mindig segitokeszek voltak, ujra elmagyaraztak a dolgokat stb) de ezek a targyak habar szuksegesek, egy megsem szakmaiak.

Oszefoglalva akik hasznos kepzest akarnak, azok ezt az iskolat felejtsek el!

Szervusz!

Nem tudom, hogy mennyire akarsz kimenni külföldre, de ha van ilyen perverziód, érdemes utánakeresni külföldi ösztöndijaknak is.

Alapvetően két lehetőséged van:
- Beiratkozol vmi magyar egyetemre és kimész egy-két évet a képzés végén. Ilyenkor érdemes külföldi témavezetőt guberálni, és ott irni a szakdogát. (Egyik évfolyamtársam igy szerzett Hollandiában _is_ diplomát, 6 év alatt...) Hint: Erasmus, http://www.nytud.hu/portal/pfelhmobkivon.html
- Külföldön iratkozol be egyetemre Hint: http://eu-osztondijak.lap.hu/, Google. :)

Talán ezt is érdemes elolvasni: http://www.swiss-contribution.admin.ch/hungary/hu/Home/Swiss_contribution_to_Hungary

Érdemes megnézni, hogy milyen nemzetközi kutatóintézetekkel van kapcsolatban MO - ezeket nem szokták reklámozni az egyetemen, (pl. az eltén csak az erasmust nyomatják, oszt csókolom), de ilyen helyekre is el lehet menni pl. summer studentnek egy nyárra (ESA, CERN pl)

Annyit tudok mondani, hogy világot látni fasza, és mellékhatásként még nyelvet is tanulsz, szélesedik a látóköröd, stb.

Nem véletlenül csak akkor lehetett vki céhmester ha máshol is tanult, szétnézett a világban.... Nekem rengeteg olyan évfolyamtársam volt aki csak sopánkodott/sopánkodik, hogy milyen jó lenne kimenni külföldre tanulni/dolgozni, aztán mikor van rá lehetőség, akkor csak lapit, mint sz*r a fűben.

(A fikázás szigorúan az évfolyamtársaimra vonatkozott, és bocs, nincs hosszú "i"-m :) )

A topiknyitó hozzászólás már 2 éves, szerintem arra nem érdemes már válaszolni, nem hinném, hogy még aktuális.

topiknyitó hozzászólás már 2 éves

Ja, hát kérem, ilyen apróságokkal nem tudunk foglalkozni! :)

És tényleg. :D

Bár hátha hasznos lesz valakinek.