Lopott laptopok

Sziasztok!

Múlt hét kedden betörtek hozzánk, és elvittek néhány laptopot. Ha esetleg bárki tud róla valamit, esetleg összetalálkozik vele (vagy netalántán ő lopta el), az kérem írjon!

A következőket érdemes a gépekről tudni:

Toshiba Satellite L305-S5955
Sorozatszám: 59545565Q

Toshiba Satellite L305-S5955
Sorozatszám: 89328122Q

Toshiba Satellite
Sorozatszám: 18103005R

Dell Latitude C840
S/N: CN-03J010-12961-296-3855 Rev A14

A segítséget vagy tanácsokat előre is köszönöm.

Hozzászólások

Szerintem meglepodnel. Kb. 5 evvel ezelott egy nyari taborbol loptak el egy csomo cuccot (laptopok, mobilok, stb.) tolunk Velencen. Masnap feljelentest tettunk es utana fajo szivvel el is felejtettuk a dolgokat. Kb. ket ev mulva jott az ertesites a szekesfehervari birosagrol, hogy menjek be, tanukent meghallgatnanak. Ezutan kb. 3 honap mulva jogerosen eliteltek a tolvajt, akit az egyik laptop sorozatszama alapjan talaltak meg.

Mondjuk izelhetem, megitelte a birosag a karteritest, de a mai napig nem lattam egy fillert sem, meg kellett volna elolegeznem a birosagi behajtonak a koltseget, de ezutan is ketseges lett volna az eredmeny :/

--
SELinux, Xen, RHEL, Fedora: http://sys-admin.hu

Ez csak valami véletlen lehetett...

Az én autómat feltörték, elvitték a HP 6710-es gépemet és egy ismerősöm által aznap vásárolt másik notebookot (pontos típusra már nem emlékszem).

Ezek után a rendőrség nem jött ki helyszínelni, kérték, hogy menjek be a rendőrségre, ha járóképes az autó. A helyszínelés(?) néhány fénykép elkészítéséből és két üvegmorzsa zacskóba helyezéséből, valamint a jegyzőkönyv felvételéből állt.

Amikor említettem, hogy a csomagtér rolót meg kellett fognia az elkövetőnek, emiatt valószínűleg van rajta ujjlenyomat, a rendőr gúnyosan közölte, hogy ujjlenyomatot venni csak a filmekben sikerül, emiatt meg sem próbálja.

A határidő letelte után kaptam egy végzést a nyomozás lezárásáról.

Ennyi...

Ujjlenyomat nélkül akkor sem tudják az én esetemet rábizonyítani, ha véletlenül valahol megfogják az elkövető(ke)t.

Nem is olyan régen, ujjlenyomatos azonosításra lett volna szükségem.
Egy nyugdíjazott rendőr segített az ügyben, és ő mondta, hogy felejtsem el az ujjlenyomatos vizsgálatot.
Igaz, hogy van egy szuper labor Budapesten, de azt csak nemzetvédelmi okokból lehet használni,
annyira drága a vizsgálat. Kérvényezni sem tudtam, hogy küldjék oda az anyagot...

annak idején ezért kezdeményeztem ide ezt a témakört, hogy ennyivel is próbáljunk meg hozzájárulni a sikerhez.
elvégre vagyunk itt páran, akik dolgozunk/megfordulunk olyan helyeken, ahol az ilyen eszközök gazdát cserélhetnek.
nem állítom hogy 100%-os lesz a felderítettség, de nagyobb esélyt látok a dologban így, mint nélküle.

egyébiránt pedig nem csodálkoznék, hogy ha az esetlegesen itt körözött eszköz a társaság segítségével előkerülne, a tettes/orgazda még a rendőrök megérkezése előtt többször falnak rohanna, elesne, valamint súlyos zúzódásokat szenvedne valami véletlen folytán.

--
blackPanther 10.1.1

Abban osztom a véleményed, hogy nekem is rosszul esne, hogy akár 10Khuf-ot is ellopnának tőlem, de össze tenném a két kezem, ha egy betörés során (akár otthon akár iroda) csak ennyi károm keletkezne. A négy laptop kb.:150-180 ezret érhetett. Gondolom az elkövetők az egész pakkot 30-40 rugó körül tudják majd elpasszolni.

rajtad ugyan nem segít, de azt mondom, azoknak van nagyobb esélyük, akiknek a laptopjában gyári _fix_ tartozék egy 3G/HSDPA modem.
innéttől a mobilszolgáltatók segítségével sima ügy lehetne megtalálni.

továbbra is kérdés, mi előnye van a gyártóknak ezzel nem foglalkozni.
már évek óta szükséges lenne legalább egy etoken, vagy hasonló eszköz alkalmazása egy olyan laptopnál, melynek értéke túlmutat 130ezer Ft-on...
(mondjuk nélküle ne működjön)

--
blackPanther 10.1.1

20ezerért adnak etokent. ha van pénzem 150ért vagy többért laptopot venni, akkor van 20ezer pénzem etokenre is, abban az esetben, ha a laptop nem működik enélkül. ha opció, akkor viszont vagy megveszem, vagy nem.

de nem vicc egyébként az egész? nyilván jó pénz a gyártónak hogy évente veszel 2-3 laptopot mert egyiket ellopják, a másikat összetöröd, a harmadikkal meg nemtom mi lesz...

--
blackPanther 10.1.1

én ezt az érvet is elfogadnám, de akkor még mindig ott van a "leformázom oszt' megy ez' variáció. szerintem inkább legyen használhatatlan egy lopott eszköz, mint továbbadható.
nyilván ebben az esetben bontva értékesítenék, de az megint körülményes, elvégre nem napi szükséglet egy Dell kijelző vagy egy HP alaplap, netán valami -egyéb esetben húzós összeggel bíró- más laptop-alkatrész.

a titkosított partíció egyébként sem rossz ötlet, de a backup hiánya miatt az adatok ez esetben sem térnek vissza. szóval örök dilemma lesz ez, úgy látom.

--
blackPanther 10.1.1

Sajnos ez a topic most sincs nagyon szem előtt, 2-3 hónap múlva pedig már a süllyesztőben lesz.

Sokkal jobb 5letnek találnám 1 dedikált topicot, vagy mégjobb 1 input box kirakását a főoldalon. Ebben lehet keresni szabadon gyártóra, modellre, serial number (töredékesen is!) Adatot pedig csak regisztrált user vihet fel, kitöltve pontos típus márka, serial number, captcha emailben megerősítve stb. Na annak volna haszna, ennek így 0.

A delles gept jelentsd be a dell servicebe es akkor rogzitik a sorszamot es ha esetleg beviszik szervizbe akkor ott fogjak a notit.