biztonsági kamera

 ( porneczi | 2010. január 7., csütörtök - 10:10 )

Sziasztok!

Egy kis boltba kellene beszerelni egy biztonsági kamerát, ami figyeli és rögzíti a bejövő forgalmat. Milyen linuxos megoldások jöhetnek szóba?
Valami olyasmi kavarog a fejemben, hogy egy webcamot helyeznék el szembe az ajtóval, aminek a flevételét menteném egy merevlemezre. Olcsó megoldásra lenne szükségem, ezért nem variálnam rádiós jellel, vagy wifivel. (de ha valaki tud elfogadható árút ne habozzon)
Szkript segítségével tartanám karban a havi felvételek tárolását.
Egy gép lenne valahova a bultban behelyezve (nem látható helyen), perifériák (bill, egér, monitor) nélkül, és adott esetben egy laptopról kábellel összektöve tudnám vezérelni.
Vélemények?

Köszi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tudtommal van a ZoneAlarm meg a motion. Előbbit nem ismerem, utóbbiról meg itt egy cikk:
http://sys-admin.hu/tippek_es_trukkok/20091025/a_motion_installalasa_centos_5_re

--
http://csuhai.hu
http://sys-admin.hu

Az a "Zonealarm" a ZoneMinder lesz :)

www.zoneminder.com

:DDDD

Ez király, bocs, összekevertem. Látszik, hogy egyik progit se ismerem rendesen!

--
http://csuhai.hu
http://sys-admin.hu

Ez a motion nekem nagyon bejött. Tud mindent, ami a fent vázolt feladathoz kellhet.
Én egy kis részét használom csak, de azt nagyon stabilan tudja:
megadott időközönként készítek felvételeket és azokat lokálisan tárolom. Időnként http-n nézek valós képet (azt hiszem ~1 mp-ként frissíti a lapot). A kép feliratozható, így dátumot, és egyéb információt is tud rögzíteni.

Viszont arra figyelj, hogy ha webkamerával akarod megoldani, akkor a számítógéptől maximum 5-10 méterre lehet a kamera.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Hivatalosan valóban 5m az USB max. távolsága, de webkamerája válogatja. Nekem a Quiccam Express-t fel sem ismerte ~5, UTP kábelen keresztül, a QC 3000 Pro viszont 20m kábelen is röhögve megy.

Amúgy a témához: Motion erre a célra tuti megoldás.

pluszegy a motionnak, nekem a legolcsobb USB-s kameraval tok jol mukodik. Egyebkent megfelelo konfiggal szerintem barmilyen video forras bemenetet tudja kezelni.

Havi felvetelek tarolasa, karbantartasa?
Nezzel utana a jogszabalyoknak ...

Szerk:
Nem tudom, hogy mi az elfogadható ár, ezeket találtam. Gondolom kevesebbet fogyasztanak mint egy PC, illetve jobban elrejthető.
http://saurus.web.interware.hu/kamera/dvr.html

Köszi!

A9004HS: ez a verzió tetszik.
Ahogy nézem nem kell hozzá semmi extra kiegészítő.
és nem is drága...
PC-ből sem lehet ennél sokkal olcsóbban összerakni hasonló tudású gépet.

Szar mozgásérzékelés, általában hangos, felvételek nehezen kereshetők és átmásolni meg rémálom. Asztali dvr-nek is megvan a maga helye, de a belépő szintűek nagyon kompromisszumosak, próbáld ki mielőtt beleugrasz. Ha van a családban kiselejtezett pc, egy kamerára pont jó.

Apropó: létezik olyan DVR kártya, amihez van linuxos support (talán az ismertebbekhez: AveryMedia, Geovision)?

geovision bt878, azaz lenne, de van benne hardveres védelem hogy csak a saját progival menjen...
Amúgy több is van. Chipset a lényeg.

Kész megoldásra értettem...ahol egy felületen lehet rögzíteni, visszanézni, hálózaton szórni.stb.

Zoneminder + RTV-24/IVC100/IVC200/...

http://www.polsec.hu/comart.php alatt a pci kártyák. Saját linuxos disztrója van, sajnos spec (zárt) driverrel, de azzal viszont sokat tud.

...
Sajnos nem hosszú a sor, de azért akad.

subscribe

Zoneminder.

Találsz nálam pár képet, leírást a http://kamerak.vilaga.hu/ oldalon.
Ha kicsiben (1 kamera) kell és össze tudod reszelni egyedül akkor meglévő pc-be egy használt bt878 chpipes (pctv) tvtuner kártya és egy analóg kamera a riasztobolt.hu-ról akár tízezer alatt alatt (most olyan áraik vannak hogy nem éri meg szenvedni kintről behozatallal).
Ha vezetékmentes kell, akkor a linksys wifi kamerája bruttó 26 körül van és gond nélkül megy a szoftverrel. Az egyetlen gond hogy zavarható és ha leszakad akkor a kamerát kell reboot-olni :-/
Ha segítség kell keress.
Nehogy webcamot rakj fel, szívás és tuti megbánod. Nem jön ki olcsóbbra és sokkal rosszabb a kép. Egy rosszul megvilágított boltba egy aktív infrás olcsó analóg is sokkal jobb.

Üdv,
BaZso

megfelelő méretű PC a feladathoz :-)

$300, ezért már majdnem itthon is netbook-ot lehet kapni.

=http://www.fit-pc2.hu/

Ipari darab, ezért kerül ennyibe. Amúgy nagy ötlet nekem tetszik, már néztem korábban. Csak realtime video analizálásra nem a legjobb :-)

GNU Motion: A számítógép termek mindent látó szeme
--
"my mind had skipped town and left me behind to pay the rent"

Keress meg egy jogászt, ha nem akarod az üzletet tíz perc alatt lejáratni és bezáratni. A biztonsági kamerákat üzemeltetésének megvannak a maga elég szigorú szabályai.

Még egy apróság, amire nem szoktak figyelni: A választott eszköz "sufnipc" ugye megfelel az üzlet munka- és tűzvédelmi szabályainak? Ugyanis ha ez az "olcsó" nem ipari üzemre tervezett sufnipc vagy a webcam meghibásodik, vagy valami miatt tüzet okoz és leég az egész üzlet raktárastól, lehet egy tipped, ki lesz a felelős...

Ne hozd a frászt szerencsétlenre. Kirak egy matricát hogy "kamerával megfigyelt terület", onnantól kezdve aki bemegy, az vállalja az ezzel járó dolgokat. Annyi hogy ne terjessze és meghatározott céllal és ideig tárolja. Pont az adatvédelmi biztos oldalán van egy szép doksi erről. A "tűzipécéről" meg annyit hogy általában ugyanilyen sufni cuccon fut az ilyen boltok számlázórendszere...
Kicsi üzlet pénz nélkül, gondolom az ismerőse. "Komoly üzlet komoly pénzzel" másképp kezdi. Amúgy a metro gazdaságos asztali dvr-hez sem jár tűzvédelmi garancia. Megfelel az eu szabványoknak és kész.

Kérlek mutass már rá az adatvédelmi törvényben hol szerepel ez az "onnantól kezdve aki bemegy vállalja az ezzel járó dolgokat" című mutatvány.

http://abiweb.obh.hu/abi/index.php?menu=aktualis/archivum/ajanlasok&dok=9278

"az érintett személyek a képfelvétel rögzítéséhez nyilatkozattal (írásban vagy szóban), vagy ráutaló magatartással (például a kamerával megfigyelt területen való megjelenéssel) hozzájárulhatnak;"