ftp.fsn.hu problémák

 ( bra | 2002. április 2., kedd - 13:05 )

Az utóbbi időben több negatív kritikát hallottam az ftp.fsn.hu szolgáltatásait illetően, ezért úgy gondoltam, hogy ideje tisztáznom néhány ezzel kapcsolatos félreértést.Sokan panaszkodnak a szerver elérhetetlensége miatt. Ennek oka az, hogy a gépet meglehetősen sok helyről használják és sajnos túlnyomó részt olyan FTP kliensekkel, amelyek egy fájlt több, egyidejűleg nyitott csatornán töltenek le. Emiatt az FTP-re beállított felhasználói limit hamar betelik. A legutóbbi méréseim szerint a valódi FTP kliensek aránya az összes FTP kapcsolathoz mérten valahol 20-30% között mozog, ez tehát azt jelenti, hogy a valoságos FTP limitnek gyakorlatilag csak a harmadát tudjuk kiszolgálni.

Ezzel kapcsolatosan megemlíteném, hogy jelenleg az ftp.fsn.hu 3000 konkurrens (egyidejű) FTP kapcsolat kiszolgálására képes. Mindezt egy darab Pentium III 450 MHz-es processzorral és 1 GB fizikai memóriával! Nem szabad ennek kapcsán elfelejteni azt sem, hogy az anyagokat "be is kell szerezni", a tükrözést végző programok pedig szintén erőforrásigényesek (nem ritka az 50-100 MB-os memóriafoglalás!). Az ftp.fsn.hu felé folyó adatmennyiség sávszélességigénye napi átlagban 2 Mbps, ami azt jelenti, hogy a gép a tükrözések miatt gyakorlatilag folyamatosan tölt le, 256 kB/s sebességgel. Ez 33%-kal nagyobb, mint a leggyorsabb, hazánkban elérhető ADSL szolgáltatás letöltési sebessége (1,5 Mbps)!

A cikk írásának pillanatában több mint 1500 FTP kliens volt bejelentkezve, úgy hogy a számítógépet 10 perce indítottam újra (szoftveres gondok miatt)!

Fontos megjegyezni, hogy az ftp.fsn.hu-n egy nagyon egyszerű FTP démon fut, amely ha betelik a megadott felhasználó limit egész egyszerűen várólistára helyezi a kapcsolatot és ha egy hely felszabadult, elindítja rá az FTP kapcsolatot, ellenkező esetben megvárja, míg a kliens bontja az összeköttetést. Ez sokakat megtéveszt és azt gondolják, hogy a géppel valami probléma van, holott csak betelt a 3000-es limit.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ftp.fsn.hu elsősorban nagyméretű fájlokat szolgál ki. Más FTP tükrök esetében ez nem jelent problémát, hiszen kis sávszélességű letöltés (például modem) esetén is hamar lebomlik az FTP, vagy egyéb kapcsolat, hiszen egy nagyobb fájl letöltése (például Debian tükörből) sem tart tovább 10-20 percnél. Az ftp.fsn.hu-nak vannak olyan letöltői, akik egy fájlt akár egy héten keresztül is töltenek és így nagyon könnyen betelik akármekkora korlát.Természetesen tervezzük egy olyan megoldás kialakítását, amellyel ennél több kapcsolatot is megbízhatóan ki tudunk szolgálni, azonban ehhez legalább négy-öt darab jó minőségű, szerverkategóriás számítógép kell, megfelelő erőforrásokkal (1-2 GB memória, gyors processzor, stb), ezek beszerzésére pedig jelenleg nincs módunk.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ehhez kapcsolódóan csak egy klasszikus idézet:

A felhasználóknál nincs hálátlanabb népség!

Üdv,

kisg

Bizony-bizony. Es ugye egy ftp, web klienssel bejelnentkezve egy szerver 21, 80 portjara nem latszik milyen irtozatosan sok munka van emogott.

1. Az itt hasznalt gepek mind sajat privat tulajdonu gepek, ezt valaki a sajat penzebol megvette

2. Naponta egy ftp, web site fentartasara forditott ido (ha az akarjuk, hogy mindig friss legyen) tobb oraban merheto (8-9)

3. Ezeket az embereket nem fizeti meg senki, nem kell a felhasznaloknak reklamok kozott kersegelni az infot

4. Maga az, hogy a gepek jol elerhetoek legyenek rengeteket kell utanjarni, segitokesz cegeket, emereket felhajtani

5. Hetvegek mennek ra a biztonsagi frissitesekere, ejjel 2-kor inditjuk ujra sokszor a szervizeke azert, hogy a felhasznalo minosegi szolgaltatast kapjon

6. Ezert egyikunk se var koszonetet. De ha a munkankat nem tudja segiteni (feleslegesse valt alkatresszel, penzel, human eroforrassal, stb.) - akkor ne is szidja senki, hogy milyen. Csoda, hogy mukodik

7. Es vegul valljuk meg oszinten, mi magyarok (is) mar jonehany terrabyte adatot lehuztunk az ftp.fsn.hu-rol

Kisg, ez egeszen egyszeruen nem igaz. Miota az ftp.fsn.hu-val foglalkozom rengeteg pozitiv es csak igen keves negativ levelet kaptam. Sajnos sok ember szeret mocskolodni masok hata mogott, emiatt sok rossz velemenyt csak masod-, vagy harmadkezbol kaptam meg. Ezeknek az embereknek csak azt tudom mondani, hogy nyugodtan irjak meg nekunk (nekem) a velemenyuket, ha azt megalapozottnak talaljuk minden eronkkel azon leszunk, hogy a merleg nyelvet a masik iranyba lenditsuk.


En mindig nagyon orulok annak, ha barki megirja, hogy mit is gondol a munkankrol, hiszen igy van visszacsatolas, tudjuk, hogy mit kell jobba tennunk.

Azt hiszem a jelenlegi helyzetben két irányba indulhatunk el:

a; sok pénz befektetésével az "átlag ftp mirror" kategóriába süllyedés, és a nemzetközi részről jövő anyázások elviselése

b; a néhány magyar "fikázás" skip-elése, és a jelenlegi szolgáltatások folytatása. Gondolok itt olyanokra, mint az OpenBSD telepítőkészlet, a woody/sid snapshot készlet, a potato extra CD-k, vagy a Debian Hurd... Ezek ugyanis ITT jelnennek meg, és INNEN mirrorozzák őket világszerte.

Ahogy ezen segíteni lehet: pl. a notóriusan többszálú letöltést használók tiltó, vagy külön listára tétele, és akkor szintén lesz valamekkora "anyázás", viszont többekben jó érzést válthat ki az, hogy a kedvenc woody/stb. CD-it gyorsan, megbízhatóan, elsőkézből megkapja/letöltheti.

A lényeg: eljutottunk arra a pontra, hogy bármit is teszünk, az valakinek nem jó :( Ilyenkor szokás a legkisebb roszat választani. Vagyis azt, amelyik a legkevesebb embernek nem jó.

Khm... Hogy is szokás MPlayer körökben mondani: RTF. :)

Írta bra, hogy egy nagyon egyszerű ftp démon fut az ftp.fsn.hu-n. Értsd ezt a feature-t spec. nem tudja-> le lesz cserélve egy okosabbra.

Több oka is van ennek. Az első az, hogy nagyon örülnék, ha nem kellene ezt megtennem. Gondolj csak azokra, akik tűzfal (NAT, proxy) mögül jönnek. Kb. két éve volt ilyen korlátozás, akkor sokan kérték, hogy ezt szüntessem meg, mert az adott intézményből annyian használták, hogy képtelenség volt bejelentkezni.


A másik ok az, hogy nehéz értelmes korlátot találni. Az 1-5-ig túl alacsony, fölötte meg már nincs értelme korlátozni, mert 10-nél több kapcsolat egy IP-ről nem gyakori, maximum ha támadják a gépet, de az úgyis DDoS :), akkor meg minek.


Az utolsó érv: a FreeBSD inetdje nem tudja (még :) ezt a funkciót. Tudom, írjam meg :)

Szerintem egy IP-rol ket kapcsolat eleg, amelyik cegnek nem, az gondoskodjon maganak local mirror-rol a cegen belul. A normalisabbja ugyis ezt teszi...

Azt azért meg kell jegyezni, hogy analógiákban nem tudsz gondolkodni:)

Itt Árpi nyilvánvalóan arra gondol, hogy ő akarja megírni a patch-et:)