Laptop akkumulator thread

 ( honorshark | 2009. szeptember 26., szombat - 8:43 )

Ujabban felkapott tema lett ismet a laptop akkumulator helyes hasznalata.

LifeHacker -en volt rola cikk, illetve egy masik oldalon is olvastam rola. Jomagam reszerol mar teljes kaosz a tema. Annyi kulonfele velemenyt olvastam hogy mar tenyleg nem tudom mit kene tennem.

Van egy ACER gep a kozelemben, a tulaj egy ~fel evet hasznalta, az akksi mindig bennt volt, leginkabb ACrol ment. Fel ev utan az akksi kb 1 percig birta, bebootolni se birt rola. Garanciaval csereltek, azota kiszedi.

Van egy Lenovo, Li-ion -al, abbol is kiszedi a tulaj. Masik gep amit ismerek, sosem volt kiszedve..megis birja.

Akkor most hogyan? Milyen taktikahoz erdemes folyamodni? Lenovo oldalt olvastam tobbek kozt, azt pontosan nem emliti hogy erdemes e kivenni ha csak AC-rol megy a gep.

ps.: Sajat modszer: TV Battery -nal beallitom automatara, megvarom mig feltolt miutan hasznaltam egesz nap, hibernalom, tolto kihuz, akksi kivesz, tolto vissza, indit. Hulyeseget csinalok?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak a tapasztalatomat tudom biztosra mondani: msi pr200x, kicsi masina. Gyak. állandóan töltőn van. Havonta egyszer-kétszer utazom vele haza, vidékre, akkor a vonaton filmet nézek, csetelek, miegyéb, vagy lemerül, vagy nem - attól függ, mennyit késik a vonat :) Otthon is jobbára hálózatról használom, majd pár nap után vissza pestre. Így remekül bírja, a régi 3-3.5 órás időtartamot tartja most is. Lehet, hogy ha nem debian lenne rajta akkor tovább menne, de a neten talált battery test 3:46 időtartamot adott meg, szóval annyira nem lehet ez se rossz.

Az a gyanúm - és nem több mint gyanú - hogy az újabb gépeknél (legalábbis a legtöbb gyártónál) már megoldották ezt a problémát, és nem töltik halálra az akksikat. Bár lehet, hogy nem is lehet halálra tölteni őket, csak egyszerűen végre elérte a használható szintet a laptopokba szerelt akksik minősége.

Altalaban sz.rnak a dologra az olyan gyartok mint Acer es tarsai, ott csak tolt, aztan majd egyszer tele lesz. Lenovo (meg szerintem mas normal gyarto) ad programot amivel beallithatom meddig akarom toltetni. Van auto, full, vagy X%.

ps.: Vonaton nem razkodik kicsit a gep? Nem gyilkos a vinyora nezve? (vagy ebben mar SSD van?)

Nem surun vonatoztam, nem tudom mekkora razkodast/terhelest ad le. A Lenovo igy is folyton lenyomja a vinyot ha razas eri.

Wifi ... lol. Majd ha egyszer lesz SSD-m... de akkor is.. nem hinnem barkinek is ANNYIRA de NAGYON fontos lenne vonaton gepezni. Legutobb is egy srac egesz uton nezegetett magarol meg a nojerol kepeket, illetve egy masik nezett filmet. Csupa iszonyat fontos lehetoseg. (Bar ugynezem sokaknak evente tellik uj gepre).

ps.: Mast nem befolyasol a mozgatas? HA lenyomom vinyot (HD suspend) akkor biztonsagosan mozgathatom?

Én vagy programozok vonaton, vagy filmet nézek...sajnos minden adandó időmet kénytelen vagyok kihasználni valahogy :D

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Rázkódik, és? Lassan két éve használom, gond nélkül. Sose értettem azokat, akik megvesznek valamit, óvják a széltől is, nem veszik le róla a védőfóliát meg kis zacskóban tartják a telefont, és sírva esnek össze, ha egy karc megjelenik az imádott eszközeiken.
Én használom a laptopot mindenfele, nem csak irodában, egyszer volt szervizben, mert valami drót eltörhetett benne, és csak bizonyos szögbe állítva volt teljes fényereje a kijelzőnek. Tökéletesen működik, a 2.5-3 órás vonatút alatt megnézek egy filmet, elcsetelgetek, megnézem, hogy melyik buszt fogom elérni.
Ez laptop, mobil eszköz, erre lett kitalálva. Nem nyers máj, hogy a hűtőben tartsam. Persze nem ezen gördeszkázom, nem dobálom, a napi használat keretein belül vigyázok rá. Munkaeszköz, nem fétis.
Ha meg valaki nem engedheti meg magának, hogy vegyen egy másik munkaeszközt(*), ha az aktuálissal valami történik (leejti, leönti, ellopják, meghibásodik, akár gariidőn túl), akkor ne vegyen, mert a legnagyobb odafigyelés mellett is történhet bármi a cuccal. Pl. kollégám gépe attól engedte ki a szellemet, hogy rádugta a töltőt. De lehányhatja a gyerek is, ellophatják (nem csak a vonaton), bármi.

(*) Mondjuk ez céges laptop, így könnyű nekem :)

En is ovom, vigyazok ra, bar azert tulzasba nem viszem. Per pillanat uj vinyora pl. nem tellik, ezert erdeklodtem. Konkretan mint mar irtam is, nincs szuksegem a gepre utazaskor mert altalaban csak ~1-3 orat utazok ami semmi, nem kell hozza gep, hanyagolhato addig.

Teny, nem tudom megengedni hogy ujjat vegyek, van rajt meg par ev garancia, meg alapbol is robosztus gepezet, de megis.. inkabb vigyazok ra.

Egy új, 2.5"-os disk bruttó 10. De legyen 11. Persze egy óra út miatt alighanem én se kapcsolnám be, de nekem ajtótól-ajtóig bő 5 óra az út :) És jobbára estefelé utazok, és a MÁV 120-as vonalán olyankor nem nagyon lehet olvasni.

No, igen.
Vajon mikor jut el a MÁV oda, hogy nyugodtan lehessen áramot vételezni az ilyen mobileszközök részére?

Non plus ultra (internet hálózati hozzáférés): a vonat vagonjaiban telepített Wi-Fi lehetőséget találni?
Jó, nyilván korlátozva a sávszélességet, hogy ne ott töltögessék a warez dolgokat, de híreket olvasni, stb. céljára kiválóan megfelelne!

miért kéne állandóan áramot vételezni?! vezetékes laptop wtf... Komolyan rosszulvagyok ettől a hozzáálástól amikor valaki mindig mindenhova viszi a laptopotöltőt és azzal kezdi hogy konektort keres.

Lehet rosszul lenni! :)

Akkor csökkentem az igényeimet: "csak" USB csatlakozás a falban (~ ülés mellett, alatt, stb), például tölteni kábelen keresztül egy mobiltelefont, vagy lehet valakinek USB-re köthető borotvakészüléke (is)... :)

"miért kéne állandóan áramot vételezni?!"

Vonaton nyilván leküzdhetetlen feladat a MÁV számára.

Németországból vonattal hazajövet az osztrák határt átlépve megszűnt az áramellátás a vonaton lévő konnektorban. (cserébe budapestig késtünk fél órát)

Addig ért el a kábel :D

Looooooool
XD
<1 leszel, vagy 0. vagy élő, vagy hulla>

Nálunk a távolsági buszokon van konnektor mobil vagy laptop töltéshez. Szóval biztos nem lehetetlen vonaton sem.
Csaba

A vonatokon is van konnektor, kocsinként 1, rajta egy áthúzott laptop matrica...még nem mertem bedugni oda, ki tudja mi jön onnan :D

De a vonatoknak sokkal egyszerűbb lenne megoldani, eleve vezetékről kapják az áramot, csak át kellene transzformálni(már ha nem a 230-at kapják, amit valószínűsítek).

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

>...amit valószínűsítek

Oszinten remeltem az alairasod fenyeben. :)

ugye nem villamosmérnök leszel?

Mérnökinfo természetesen :P És Elektronikám nem volt még, valamint a vasúti villamoshálózatról sincsenek információim, de logikusnak tűnik, hogy könnyebb az elektromosságot elektromossággá alakítani, mint a dízel motor által termelt energiát. De nyugodtan javítsatok ki, ha nem így van :)

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Akkor is furcsa elkepzeles ... es a VIK -bol jovoen valamit kene konyitanod hozza.. >.> :))

Ez esetben világosíts fel, kérlek, hogy is van a dolog valójában :)

Mellesleg az emberek általában azért mennek egyetemre, hogy megtanulják a dolgokat, a felvételhez nem kell tudni az egyetemi anyagot, mert akkor nem sok értelme lenne az egésznek.

Fiatalabb éveimben én az elektronikai/fizikai példatár böngészése helyett programoztam, meg iptables láncokon gondolkodtam. Valószínűsítem, hogy a fizika zsenik ebben nem olyan jártasak. :)

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Magyarországon például 25kV
http://en.wikipedia.org/wiki/25_kV_AC_railway_electrification

azért aki a villamosmérnöki és informatikai karra jár, ne gondolja már, hogy egy 2,2MW-os villanymozdony 230V-ról üzemel.

Úgy látom elég szépen félreértettük egymást...a "(már ha nem a 230-at kapják, amit valószínűsítek)" -ben én nem látom hol lenne az benne, hogy szerintem 230-al megy...mivel pontos infóm nem volt, csak gondoltam, hogy nem 230-al megy, ezért írtam, hogy ezt valószínűsítem. Ha én is megnéztem volna előtte akkor nem csak valószínűsítettem volna, hanem biztosra mentem volna, csak gondoltam ez nem olyan lényeges információ a témában, és am sem túl valószínű, hogy 230-ról menne, miért néznék utána?

Így utólag megnézve, lehet nem volt egyértelmű, hogy mit valószínűsítettem, de szerintem akkor is könnyen kitalálható, ha úgy gondoltam volna, hogy 230-ról megy, az egész hozzászólásomnak nem lett volna értelme...

Nah jól van, holnap reggel ZH, ideje aludni :)

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

"ps.: Vonaton nem razkodik kicsit a gep? Nem gyilkos a vinyora nezve? (vagy ebben mar SSD van?)"

Szerintem bőven kibírja, ha az ember ölében van, busz, vonat, autó nem árt. Amit nem szeretnek, azok a (akármilyen rövid) hirtelen, erős gyorsulások.

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

Mivel nekem is új a notebook-om (Lenovo G550L) keresgettem az interneten és én is teljesen összezavarodtam akksi ügyben. Laikusként a Terminal fórumon zsmadar hozzászólása tűnik nekem logikusnak, amit idézek.

"Minden akku élettartama töltési ciklusokban van kifejezve (na meg üzemórában...), s egy "5 percre feldugom a töltőre" is 1 ciklus, ez szerintem nem éri meg hosszú távon.
Az akkumulátornak a legjobb, ha feltöltve ki van véve a gépből és csak szükség esetén van használva, egyébként havonta elég egyszer lemeríteni, feltölteni.
Az akkumulátorok egyébként a legkisebb önkisülést a töltöttségük kb. 50%-nál produkálják, ideális esetben ilyen töltöttség mellett kellene tárolni."

Azt is olvastam, hogy jól lezárva hűtőben érdemes tárolni a feltöltött és használaton kívüli akkumulátorokat.

Való igaz, legjobb 60%-os töltöttségi szinten, hűtőben tárolni az akkut.

Egy valamire fölhívnám a figyelmeteket.
Ha teljesen lemerül, nem valószínű, hogy ennek az istennek az idejében újból föl lehet tölteni.

Konkrét példa:
Lányom kinn volt 3 hónapig Angliában. Közben a gépe az asztalán porosodott. Mire hazajött, teljesen lemerült akku és azóta sem lehet feltölteni.
Szervízben is volt már emiatt...

Én UPS-el jártam így. Az akksi töltöttsége az UPS által értelmezhető szint alá merült - így az UPS azt hitte, elromlott.
Az akksit kivettem, akkutöltővel feltöltöttem az értelmezhető szint fölé, azóta jól működik.

Ezen már gondolkodtam én is de "sok a luk" és nem tudom melyikre kellene dugni +/- madzagot :)
Albakomp laptop...

Li-Ion akksit nem olyan egyszerű tölteni. jó eséllyel felrobbantod.

a UPS-ben ólomakku van, ami egészen más technológia

Thinkpad T61: legtöbbször töltőről használom, de az akksi bent van, mert bármikor jöhet telefon, hogy indulás.
Az én akksim mondjuk megdöglött fél év alatt, de szériahibás volt, és gariban cserélték. Főnökömnek ugyanilyen gépe van, használati mód is ugyanilyen, neki még mindig 100%-os az akksija. Van a másik kollégának egy T500-asa, fél éve használja szintén töltőről, neki sincs még gondja vele.
Mindhátom gépen a Power Manager-ben az "optimize for lifespan" van beállítva.
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

igen, igen. Az IBM tud úgy működni, h csak akkor tölti az akksit amikor kell/amikor akarod (utóbbi is állítható!!! lásd thinkwiki.org).

Arról olvastatok esetleg, h több gyártó (pl Apple, IBM) gépe nem működik teljes teljesítménnyel kivett akksival?
Azt állítják, hogy időnként több áramot venne fel a gép, mint ami kijön az áramkörből (nyilván a töltő-áramkör ettől független lehet).

Szerintem ez tolto fuggo. Lenovo-mhoz is ~60W koruli tap jar, nekem 90W-os van ha jol remlik. Akksi-rol uzemeltetve (extended) akad is a jatek neha (kivancsisagbol kiprobaltam). Van benne valami.

Amugy tudom addig tolti amig akarom.. de mindig ra tolteni ... allandoan.. biztos jo ez? (Nekem automatan van a toltottsegi dolog a Lenovo -s Power manager-ben)

Mindig tölteni?
ha beállítod, h csak 80% alatt töltsön, és nem használod a gépet akksiról, akkor kb 2hetente 1x kapcsol be a töltés...

Én egy HP Pavilion dv5-öt használok fél éve és linux/win kb 2 órát visz (nem szeretem az energiatakarékos dolgot, nekem legyen fényerő és teljesítmény mindig).
A nap nagy részében töltőn van, nem veszem ki, de majdnem minden nap leviszem a kritikus töltöttségig egyszer. Így fél év után teljesítményromlást még nem tapasztaltam, bár javulást sem (másoknál kihúzódott a merülési ciklusok növekedésével kicsit)

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery#Guidelines_for_prolonging_lithium-ion_battery_life

(konyhanyelven: amikor az akkut legyártják, elkezd tönkremenni. egy idő után magától is tönkremegy. ha használod, hamarabb. (kb. 1000 ciklust azért kibír) ha melegben van (mert használod, pl. vagy mert csak benne van a meleg gépben, akkor hamarabb.)
személyes tapasztalat: albacomp laptop, kb. 1,5 évet bírt, minden nap akkuról (is) használtam, de amúgy is nagyon sokat ment, ac-ról. most kb. 3-5 percet bír egy feltöltéssel.
telefon: se v630 másfél éves, mióta megvan, általában akkor töltöm fel, ha teljesen lemerült és olyankor teljesen feltöltöm. kikapcsolva. (persze ha rohanok, rátöltök) így 3-6 napot bír, használattól függően. tudom, hogy ez LiIon és elvileg nem kéne így bánni már velük, mert ez kb a NiCd és korai NiMH korszakban volt ajánlott taktika, de úgy tűnik, eddig jó. (ja igen és kb. fél év alatt nőtt az üzemideje ahhoz képest, mint amilyen új korában volt.)

Li-Ion aksinak nem kene hogy baja legyen abol, ha sokat toltik, a tobbi fajtanal az az idealis, ha kvazi teljesen lemerited mielott feltoltened. Li-Ion -nal halalos a teljes lemerules.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

van egy elektronika rajta és nem is engedi, hogy elérd a mélykisülést. hamarabb tűnik el az akku-pakk kapcsain a tápfeszültség.
kivéve persze, ha "lemerül" és nem töltöd fel, így az önkisülése szép-lassan kinullázza. onnantól kezdve pedig cserés.

Érdekelne véleményetek a minap egy kedves ismerősnek a laptopját újra installáltam és mikor vissza vittem neki a munkahelyére mondtam neki hogy ha nem használják akkuról a gépet akkor inkább töltse fel vegye ki és rakja hűvös helyre és havonta párszor azért vegye elő és használja. Li-Ion akkuról van szó.
Ezt halva egy ott lévő kollégája heves tiltakozásba kezdett, hogy nem szabad az akkut kivenni egy laptopból, még ha nem is használod csak hálózatról, mert ha kiveszed akkumlátort akkor a gép tönkre megy. Nem értettem, de mivel meghallgatok másokat megkérdeztem én erről még nem hallottam és el tudná magyarázni ennek mi, lenne az oka, hogy akku nélkül használt laptop tönkre megy?
Erre nem kaptam választ azt mondta neki ezt a szervizes ismerősei mondták.
Ti hallottatok már ilyenről igaz lehet ez?

Ilyet már én is hallottam.
A túlfesz miatt kárognak egyesek, hogy az akku lenne a puffer, ami megvédi a belső elektronikát, de szerintem ez azért nem teljesen igaz. Gyanítom, hogy a táp szűrője még az akku előtt van.
Más vélemény?

semmi baja nem lesz akku nélkül.
ha sokáig nem használja, akkor érdemes kivenni az akkut, kb. 40-60% töltöttségnél és hűvös helyen tárolni. esetleg hűtőben, de jól be kell zacskózni, hogy amikor kiveszed, ne csapódjon le rá a pára.

igen, lehet hallani, hogy az akku elvileg tönkremehet ha egyfolytában AC alatt van

Csak az a gond, hogy az adatok is "tönkremehetnek" egy áramingadozástól. És a filerendszer is, ha jól eltalálja az ember :)

úgyhogy ezt döntse el a kedves felhasználó, de legalább tudjon róla. Mert az egyik dolog, amitől laptop a laptop, hogy nem kell neki UPS ugye.

Annakidején valának NiCd és NiMH akkumulátorok, amik nagyon nem szerették a rátöltöttek feltöltött állapotban, mert innentől csak a legutoljára felvett töltést lehetett kicsikarni belőlük. Tehát ezeket az akkukat úgy illett használni, hogy csak akkor legyen hálózatra dugva, ha tényleg tölteni kell, utána lehúz, amíg a kütyü nem szól, hogy most már jó lenne tölteni.

A Li alapú akksiknál a rátöltés és a csepptöltés nem okoz ilyen gondot. A túltöltéstől az akku saját elektronikája megvédi a holmit és inkább a komolyabb kisütéseket kell kerülni, mert a Li alapú akksik azt nagyon nem szeretik. Persze a mélykisütéstől az elektronika szintén véd.

De függetlenül minden más információtól, elvileg a eszközhöz mellékelt leírás szerint illik eljárni. (Persze tudom, hogy nekik az az érdekük, hogy az akku minél hamarabb tönkremenjen és akkor majd venni kell másikat.)

A teljes kimerítés/töltés ciklus sokkal többet árt neki, mint mondjuk 50% közelében tartani kis töltésekkel. Már csak azért sem igaz, mert a mikrokontrollerrel vezérelt "intelligens" töltők menet közben periodikusan néhány másodpercenként megszakítják a töltést és rövid kisütési szakasszal mérik meg a cellák aktuális tölöttségi szintjét.

Régebben kerestem konkrét teszteket a memóriaeffektus és hasonló hiedelmekről, ami miatt a teljes töltés/teljes merítést javasolják. 100 nagyon precízen kivitelezett részleges merítés után sikerült néhány %-os feszültségesést kimérni, amit egy teljes merítési ciklus maradéktalanul eltűntetett. Ez NiMH-nál van, Li-ionnál még ennyit sem tudtak kimutatni. A lényeg hogy messze túl van dimenzionálva ez a memóriaeffektus dolog még NiMH celláknál is.
A linket sajnos nem raktam el.

A csepptöltéssel akkor van baj, ha nincs valami elektronika, ami leállítja, ha teljesen töltve van. Ha teljes kapacitáson túl akarod tölteni, akkor először egy belső membránon kezd rekombinálódni a hidrogén és oxigén (ettől melegszik a cella), utána viszont a felesleges oxigén a pozitív csatlakozó melletti apró lyukakon kezd távozni. Ami itt elmegy, az hiányozni fog belőle és fokozatosan megeszi a kapacitást.
---
Internet Memetikai Tanszék

nekem ez vált be: folyamatosan töltőn van, viszont ha 5-10 percnél tovább sül ki, akkor már lemerítem teljesen. ezen felül minden héten de legfeljebb kéthetente lemerítem teljesen. aztán full töltés, amit nem szakítok meg. ugyanígy, míg nem sült ki teljesen az akksi, nem töltök rá. 2 éves lenovo n500 default 6 cellás akksija. a csúcs 3 óra 20 perc volt divx lejátszással (busz/vonat), most még mindig hozza a 2 óra 40 percet.

___________________
www.dreamgrave.com

Többekhez hasonlóan én sem vagyok hajlandó foglalkozni/pepecselni azzal, hogy hogyan óvjam, védjem a gépet, az akksit. Egyszerűen használom, arra való. Viszont tudom (ha jól tudom), hogy az állandó töltés, illetve a full töltés közelében való minimális ingadozás (épp csak kihúzom, lemegy 95%-ra, majd újra a töltőn lóg napokig) dögleszti az akksit, és nem ártana időnként full kisütni és újratölteni.

Többen írtak itt mindenféle akku-menedzser programokról, de én még nem láttam egyik gyártótól sem olyat, ami ezt az időnkénti kisütést lerendezné. Aminek megmondhatnám, h "Figyelj öcsi, AC-n vagy, nem viszlek sehova, szívd le nyugodtan az akksit, majd töltsd fel újra. Meg ne csepegtesd, ha fogy, akkor fogy, majd akkor told fel full-ra, ha szólok"

HDD kérdés: Nem mondom, hogy kimondottan használna a winyónak a rázkódás, de ezeket erre tervezik. A '90-es években még óvtak attól, hogy egy asztali gépet megmozdítsak bekapcsolva, mert elszáll a vinyó, de a notikba való 2,5-es HDD-ket már akkor X G üzemi terhelésre tervezték. Ma már az asztali winyók is többet bírnak, a notebookba valók meg szerintem szinte bármit, amit normális használat közben kaphatnak (a határ valahol egy asztalról esés környékén lehet - azt még szerintem simán túlélik menet közben is)

"Figyelj öcsi, AC-n vagy, nem viszlek sehova, szívd le nyugodtan az akksit, majd töltsd fel újra."

Pl. ThinkPad.

Linuxban:
# echo 1 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/force_discharge

Windowsban meg a sajat akksikezelo progijaban van egy erre szolgalo gomb.

Amugy tudtommal ez nem arra szolgal, hogy megnyujtsa az akksi elettartamat, hanem arra, hogy a teljes merites->toltes ciklus soran az akksi beepitett elektronikaja ujrakalibralja a "hany %-os a jelenlegi toltottseg" mutatot.

"Meg ne csepegtesd, ha fogy, akkor fogy, majd akkor told fel full-ra, ha szólok"

Pl. ThinkPad.

Linuxban:
# echo 0 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/start_charge_thresh
# echo 100 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/stop_charge_thresh

Ezzel azt mondod meg neki, hogy ne kezdjen el tolteni egesz addig, amig 0%-ra le nem merul es ha mar egyszer elkezdett tolteni, akkor 100%-ig meg se alljon. "Szolni", azaz barmikor toltest elinditani meg igy tudsz pl:

# echo 99 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/start_charge_thresh && sleep 5 && echo 0 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/start_charge_thresh

En ugy hasznalom, hogy a start_charge_thresh = 70, stop_charge_thresh = 80. Igy nem toltogeti ossze vissza, de se tul sok, se tul keves toltet nincs benne (kimeli elvileg), viszont 2-3 orara eleg, ha kell. Ha meg elore tudom, hogy tobb kell, akkor feltoltetem vele maxra.

Ezeket az "ez alatt kezdj csak tolteni" es "ha mar toltesz, akkor eddig" ertekeket a windowsos akksikezeloben is be lehet allitani, sot van automatika is, ami a hasznalati szokasaid alapjan probalja ezeket dinamikusan valtoztatni.

Ezekről a paraméterekről hol találok valami részletesebb leírást?

Ezek a parameterek a tp_smapi kernelmodulon keresztul allitgatjak a ThinkPadek beepitett "hardware felugyelo chipjet". Tovabbi info:

http://www.thinkwiki.org/wiki/Tp_smapi

Pont TP-ről van szó (bár windózzal használom), de a TP-s battery managerben nem találtam ilyen funkciókat. Lehet, h ez csak az újabb szériákra vonatkozik, vagy tuti, h a régieknél is volt? (konkrétan T41, most 2db fél-pusztult akksival kb. 3 órát megy, úgyhogy amúgy nem olyan rossz az)

Google nem volt a baratom, u.h. raszantam magam es atmentem winbe: T61-en (gyari XP-vel) itt van:
Power Manager > Batt.Info ful > Batt.Maintenance gomb > Batt. gauge reset resz > perform reset gomb.

Na ez csinalja azt, hogy tolto ellenere is akksit merit uresig. Nem tudom, hogy hogy lehet leallitani ha elinditottad, asszem akkor megjelenik egy cancel gomb.
(Vegulis u.a., mint linuxban a force_discharge)

OFF:

Ha mar win alatt voltam es mondta, h van frissebb BIOS, ra is frissitettem. Ugyhogy most mar tudom, hogy nem erdemes BIOSt frissiteni mikozben hibernalva van egy linux, mert ugyis rengeteg ACPI jajongassal elhasal visszajovet kozben. :(

Hát nekem senki nem mondta, hogy hogy használjam a notiban az akksit, szóval a józan paraszti eszemre hagyatkoztam:

HA olyan helyen vagyok ahol folyamatosan van villany, akkor -> akksi kiszed, töltő bedug, istenpá'
Ha olyan helyen vagyok, ahol nincs villany -> akksi be

Na de, havonta- 3 hetente előveszem az akksit, és csontra lemerítem, és feltöltöm teljesen, hogy azért azt is használjam. Lehet, hogy közvetlenül nem ennek köszönhetően, de már az akksim most 3 éves, és még mindig 1- 1,5 óra között bírja. Azt szoktam mondani erre, olyan mint a telefon akksi, lemerül - bedugom, feltölt - leszedem. Hiába lítiumos akksi meg babámhaja, akkor se szeretik, ha indokolatlanul töltik...
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Apple macbook pro-nal volt asszem thread, h tesztekkel bebizonyitották, miszerint tápról, akksi nélkül kisebb a performancia, mint akksival. (állítólag időnként képes annyire megnőni a tápigény, h csak a tápegység nem tudja maximálisan kiszolgálni, ilyenkor belekortyol az akksiba is. 60W tápnál simán el is tudom képzelni...)

Hat igen de Lenovo-nal pl 90W jar alapbol, de van nagyobb tolto is.

60W volt az pl. N200 szerianal.

http://support.apple.com/kb/HT2332

(Egyébként pedig röhejes...)

Én használom akksiról is, töltőről is.
Általában töltőn van és nincs benne akksi. Ha reggel kiülök kávézni-cigizni (20-30 percet simán elpöcsölök), akkor akksiról megy. Ha lemerült (<10%), akkor legközelebb amikor töltőre dugom hosszabb időre, akkor benne van az akksi is, feltölti.

Noti: Dell D630, az előző akksi kb. 2,5 évig jól bírta, majd egyszer kiírta a gép, hogy jó lenne az akkut újra cserélni, és 1 hét múlva már 10 percet se bírt az akksi.

Én is híve vagyok a "használati eszköz, nem tutujgatom" mozgalomnak, de akksira általában fél év gar szokott lenni, egy új pedig 20k körül (inkább fölötte), szóval erre azért figyelek. Néha akksiról kell használnom, nem 10-20 percet, és nincs kedvem fél évente pártízezret beleborítani.

Na, ezeket olvasva ki is szedtem az akkut a gépből.... :)

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Aztan majd jol megszopod ha jon az aramszunet :D

afaik a lítium akksi a melegtől "fogy". ha nincs a gépben, akkor nincs olyan meleg, úgyhogy kevésbé romlik. ha töltöd, vagy kisütöd, akkor melegszik, ezért jobban romlik az állapota. de nem kimondottan a töltési-kisütési ciklus teszi tönkre, hanem az azzal járó esetleges hő.
amikor a gyárban elkészül a cella, már akkor lehet tudni, hogy használat nélkül mikor fog tönkremenni, ezt az időpontot legfeljebb közelebb lehet hozni.

Lenovo N200, hozzaadott 6 cellas battery, kb 1.5 eves. 80%-ban AC-bol megy, azonban hetente egyszer kb. lemeritem "pirosra" (de rendes hasznalat soran, nem csak mert aszondjak h kell).

Az elso egy evben gentoo alatt birt kereken 3 orat (wifi-vel, netezessel, zenehallgatassal, ezek nelkul siman 3:30 korul is volt), mostansag ubuntu alatt max 10-15 percel bir kevesebbet. Gyanitom ez az ubuntu igenye es minimalisan a kopas.

1,5 év alatt ennyi "kopás" simán belefér

ugyanez a gép, 2 éve, nekem még talán többet is megy konnektorról, max hétvégente oda-vissza vonatúton 2x 1-2 óra merítés, meg esetleg 1-2 unalmas előadás a hét közben. Win 7-el sztem olyan 2 és fél órát bír, bár sose merítettem le teljesen, viszont alapból se bírta sokkal tovább az enyém...

+1
annyi különbséggel, hogy n500 és ubuntu 2 éve.

___________________
www.dreamgrave.com

Az én laptopom FS (FoS).
ÁLLANDÓAN 90% AC-ről ment, aksi benne. Sokáig jól bírta, nemrég 3évesen lement a kapacitása úgy, hogy 30%-ot jelezve egyszerűen kikapcsolt.
Hallottam h ezeknek az aksiknak az jó ha kisütjük teljesen majd feltöltjük.
Na meg is tetem, hogy feltölt, majd aksiról használva kikapcsolásig. Ez megjátszottam vagy 5-7x, és most már csak 5%-nál kapcsol ki :D

Nekem ennyi a tapasztalatom vele.

az akkupakk elektronikája kalibrálja magát :)

Valoszinuleg nem valtozott a hasznalhato toltes, csak ujrakalibralta magat az akksiban levo figyeloaramkor.

[szerk: latom megeloztek...]

Általánosan a legkevésbé káros: minél hűvösebb helyen, 40% töltéssel.

Én sajnos ezt nem engedhetem meg magamnak, kell a hosszú üzemidő, így éjszaka feltöltöm napközben ( 8-18h ) pedig szépen lemrül olyan 15%-ra, aztán itthon bedugom és kezdődik az egész elölről :)

Úgy vagyok vele, hogy ha így nagyon lecsökken a kapacitása 1 év alatt(bár kétlem), évente 10-15 ezret hajlandó vagyok egy akkura költeni :)

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Van egy eeePC 1008HA-m. Ebbe fixen bele van téve az akku, nem szedhető ki. Akkor most ne járassam töltőről folyamatosan?

Vagy csak a hűtőszekrényben használjam? :-)

Nezd meg milyen tipusu akksi van benne. Fajtatol fuggoen susd ki esetleg idonkent. Pl Lenovo -ban olyan tipus van amit TILOS kisutni mert szepen megolod fokozatosan megha eleinte dob is a teljesitmenyen. MAC-ekben meg pl olyan amit mindig ki kell es ajanlatos sutni (Apple oldalan is fennt van mint tipp)

he?

Nem tudom mire a 'he?'. Minden gyarto mas es mas tipust alkalmaz. Ettol fuggoen kell kisutni vagy nem sutni az akksikat. Mar irtam hogy Lenovo-nal NEM ajanlott, Apple pedig erosen javasolja... most ezen mi nem ertheto? :/

Én abszolút nem értek a laptop aksikhoz, de a főnököm váltig állítja, hogy nem tesz az aksiknak jót, ha folyton töltjük őket. Ezzel szemben pár éve itt a HUP-on volt már egy hasonló topic, abban azt írta valaki, hogy pont az a jó, ha minél többet töltve van. Ezek után én inkább a HUP-ra hallgattam (:-)), és az akkor új EeePC 901-esemet azóta úgy használom, hogy ha van kéznél konnektor, akkor arról megy (ez a használati idő 80%-a), és sosem merül le gyakorlatilag 70-80% alá. Nos, másfél év gyakorlatilag nonstop használat után (kikapcsolás helyett is csak suspend van) az aksi még mindig újszerű, kétórás használat esetén se mutat annál a 70%-nál kevesebb töltöttséget, szóval olyan rosszat biztos nem tesz neki ez a használat.
Csaba

De ha leesik a % es ujra ratoltesz, konnyen gyilkolsz ciklusokat. Ergo a HUP tagnak es neked is inkabb szerencsed (hah..vegulis mennyire ha ilyen teljesitmenye van?) van mintsem jo otlet volt.

Lenovo-nak van konkret akkumulator info kiiroja, aki linuxozik annak meg ott a /proc/bat resz. Erdemes figyelgetni ket kulon gepen amelyet mashogy hasznaltak.

Alap dolog hogy sok ciklus = halal. Igy pedig folyamatosan kerulnek ra az ujjabbak...

a lítiumnak nem számít a ciklus, csak a meleg és az idő!
(meleg pedig általában akkor lesz, ha használod, pl. kisütöd, vagy épp töltöd.)

Pedig de. Minnel tobb ciklus, annal jobban doglik. Meg a Battery manager IS figyelmeztet erre.

Minden esetre en kozep hideg teruleten (szekreny ha tel van, spajz, etc) szoktam tarolni, ~55-60% toltottsegen.

NiMH -t meg ugye ki kell sutogetni.. mit sutsz.. :)

igazából vicces, hogy mennyire nem tudja még mindig senki, mit lehet csinálni és mit nem.

Az akksit ,nem kell kivenni a gépből. Tök felesleges. Az elektronika szabályozza a töltést,amire kb annyi ráhatásod van, hogy adsz neki áramot,vagy sem.
Az ég világon semmi baja nem lesz attól, hogy be van dugva. Nem Ni-mh korszakban járunk már :)) ráadásul ha engedne rátöltögetni a tele akksira,annak csúnya vége lenne:)

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery

Itt nem a rátöltés a lényeg, mindenki tudja, hogy nem lehet túltölteni az akkut. Egyszerűen a Lithium akkuknak nem tesz jót, ha sokáig magas töltöttségi szinten állnak, a meleg is rossz hatással van az élettartamukra, valamint sok 0%-100% töltés sem tesz nekik jót. Ezekből az információkból lehet kikalkulálni valami optimális eljárást az akku óvására.

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Tud valaki XP alá (lehetőleg ingyenes, vagy max <$15) olyan programot, amivel beállítható, hogy hány %-os akku szint alatt kezdjen tölteni, ha 230-ról megy a gép? Köszi

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Ilyent keresett ismerosom de nem talalt. IMHO ez laptop fuggo, de erdekel hatha van ilyen.

Ahogy látom ilyen csak ThinkPad-ekhez van, a többi laptop ezt kizárólag BIOS/Akku-vezérlő szinten kezeli, ami annyit tesz, hogy 90-95% körül kezdenek tölteni.
De ha valaki mégis tud ilyet, szóljon, én szívesebben állítanám ezt a szintet 50-70% közé.

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Vagy ami még hasznos lehet: a vaio-hoz adtak olyan cuccot, ami max. 50 vagy 80 százalékig engedi tölteni az akksit. Azt írja a program, hogy ha állandóan ac-n van, akkor 50%-os töltést javasolnak, de ha csak jobbára van hálózaton a masina, akkor jó a 80%. De gyanítom, hogy ezt - meg amit te keresel, azt is - a biosnak is támogatnia kell.

Arra, hogy ez mennyire jó, érdemben választ adni csak évek múlva tudok, egyelőre jól viselkedik a gép. Amúgy úgy vagyok vele, hogy amíg olcsón lehet pl. Szingapúrból akksit rendelni, addig nem foglalkozom vele (amúgy is, mindenképpen van egy elhasználódása az akkumulátoroknak), használom ahogy jólesik.

Igen, az is nagyon hasznosnak tűnik, ha csak otthon használod, és nem kell a nagy akku-idő.

Nagyon úgy néz ki, hogy ezeket a funkciókat csak a gyári szoftverek tudják adott gyártók adott típusainál :(

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Revive!

Szerintetek az normális, ha egy 4 éves notebook (Acer) új korában bírt 2 és fél órát akksiról, most pedig csak 1 órát?
Nem nyúztam agyon és bár eleinte viszonylag sokat volt AC-n úgy, hogy benne volt az akku, de később szinte mindig kiszedtem, vigyáztam rá, ahogy tudtam.
Szóval természetes öregedésnek betudható 4 év alatt az ekkora akkuidő csökkenés?

igen.

a 3 éves Acerem másfél órát bírja most, akksi soha nem volt kiszedve, a laptop napi kb. 10+ órát volt használva.

szerk: az elején kb. 2-2:30-at bírta.

igen

Bőven. Az enyém is 4 éves, és öt percet bír körülbelül. Bár tény, hogy újonnan se volt egy nagy wasistdas amit csinál, asztali amd64-gyel nem is csodálom (legalább kicsit erősebb, mint a csoffi 1,7-es centri cerkák).

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

igen,

3éves és 70%

Sziasztok!

Döglődő battery-packomban cellákat cseréltem. Elektronikát hogy vegyem rá hogy kalibrálja magát újra ?
Ugyanis hamar leugrik a töltöttség nagyon szerinte, és hamar (fél óra) leállítja magát a gép.
Viszont utána BIOS-ban még járatom minimum egy órát :D

Köszi

Elvileg pont így kellene. Merítsd le csontra biosban, egészen addig amíg az elektronika le nem lövi az gépet (ez még nem mélykisütés).
Majd tedd fel tölteni kikapcsolt állapotban (melegedés) és elvileg jó lesz.

Gyári akkukat így szoktam újrakalibrálni, ha elmászik. Talán cellacserénél is bejön.

merítéshez: memtest :)

Igaz, az se rossz ;)

Köszi szépen!
Úgy néz ki hogy jó. Mert már több mint másfél órája vagyok OS-ben :D

Szívesen Örülök, ha bevált:)
Mit saccol az OS, meddig bírja? Le tudod kérdezni a kapacitást?
Linuxban a /proc/acpi alatt találod, windowsban meg gondolom aida szerű progik kiolvassák valahonnan.

Sajnos olyan a vezérlője, hogy hátra levő időt nem ír, csak százalékot.
Windows 7-ben a következőképpen kell kiolvasni:
powercfg /Energy
Ami készít egy jelentést: energy-report.html

Egyébként tegnap este fele a Rendőrakadémia 4-et végig bírta... (Habár a szemem a filmen volt tehát a laptop semmit nem dolgozott, DE a kijelző az ment)

Szerk:

Design capacity: 4400mAh
Last full capacity: 2716mAh
State: OK.......

Akkor még nem az igazi. Feltéve, ha ugyanolyan cellákat tettél bele. Erről mondjuk írhatnál egy pár sort. Mit hogyan cseréltél ki benne? Kaphatóak csináld magad cellák vagy más akkukat kötöttél pakkba és tetted bele?

Linuxon egy ilyet érdemes nézni, ha még nem tetted meg: cat /proc/acpi/battery/BAT0/info

Hát rendeltem ebay-ről egy utángyártott AQ pakkot ugyan azokkal a paraméterekkel.
Viszont az Utángyártott AQ-val az OS-ek lefagytak... Ha visszaraktam a régit, akkor továbbment a gép.
És a két AQ pakkban kicseréltem az elektronikát. Ezzel megy a gép, de kalibrálgatja magát. Itt járok.

akkor a mérőcuccal van baj, vagy tényleg olyan jó az akksim, ha 2 év haszálat után még mindig max. üzemidőt ír (ez a konfig progi is meg everest is)?

könyvjelző