LaTeX – különleges lábjegyzetek

 ( valek | 2009. június 29., hétfő - 17:33 )

Szervusztok!
Egy elég sajátos problémát szeretnék felvetni, amire a ctan bogarászása közben csak félmegoldást találtam, ami mondjuk nekem ráadásul még nem is működött.

A lábjegyzeteknél ugye két jelölő van, amiknek általában hasonló a lap alján a lábjegyzetben (legyen=megszámozó [nem tudom a hivatalos elnevezését]) és a főszövegben (=utaló) a külalakja. Mindkettő kitevőbe tett szám alapesetben.
Node! Itt következik a ravaszság, amivel nem tudok megbirkózni:
Azt szeretném, ha a 'megszámozó' nem indexbe lenne téve, hanem szép nagy szám lenne. Ez ügye nem probléma, mert pl. a \renewcommand{\thefootnote}{\footnotesize{\arabic{footnote}}} paranccsal jó nagyra át lehet alakítani a mérettyét. A gond kettő: indexként megmarad, így állati randa, és az 'utaló' is ugyanakkora leszen.

Én azt szeretném, ha csak a 'megszámozót' le lehetne tenni a mellette lévő szöveg sorára, tehát nem indexben lenne, és más méretet lehetne neki adni, konkrétan a lábjegyzet szövegének a méretét (\footnotesize), az 'utaló' meg maradna ugyanoly pici verzál számocska, ugyanúgy indexben. És emellett azt is szeretném, hogy a 'megszámozó'-nak a formája ne olyan legyen, mint az 'utalónak', hanem lehessen akár verzál, akár ugráló (\oldstylenums) szám a 'megszámozó', míg az 'utaló' maradjon mindig álló. [Ez attól függ, hogy a főszövegben milyen számot használ az ember. Ahhoz kell igazítani a lábjegyzet számát, a 'megszámozó'-t.]
Tudom, sokat akar a szarka nevű szárnyas.

Az ecclesiastic csomagban leltem félmegoldást, de ez nem tudja a két számstílust keverni, ha jól figyeltem meg, és magyar babellel nem is sikerült betöltenem.
A wikipediában található módon sikerült mindent ugráló számmá alakítani, de az utalót szeretném verzálnak meghagyni ugyebár, fene a kényes mindenemet…
A footmisc csomagot nézegetve sem jutottam előbbre magamtól.

Jó néhány könyvben van ez így, akár végjegyzetnél, akár lábjegyzetnél, biztos vagyok benne, hogy már csináltatok sokan ilyet, de valahogy jól eldugott a megoldás. Ha jól tudom, akkor a magyar tipográfia előtérbe is helyezi ezt a megoldást.
Nem tudom hogyan lehet külön állítgatni a két jelölő számot.
Ha tudnátok irányt mutatni , már azt is megköszönöm! Azt hiszem picit bonyolult lett…
Minden jót!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezt is találtam, de nem nagyon tudok mit kezdeni vele. Ő sem talált sok pártolót. :)
És a pracjourn osztály is valami ilyesmit tesz, de szerintem a magyar babellel ezer helyen ütközik. Kár hogy nem csomag, hanem osztály.
Itt is ilyesmi vagyon a mori csomagban(?) és ebben a leírásban is ezt használják. Megnyugtató, hogy létezik. Mondjuk én az egyik felét ugráló számmal szeretném…

Izgalmas!

De hiába agyalok rajta. Állítólag ennek működnie kellene:

\makeatletter
%\renewcommand\thefootnote{\arabic{\footnote}}%
\renewcommand\footnotemark{\textsuperscript{\footnotemark}}%
\renewcommand\@makefnmark{\mbox{\emph{\textstyleFootnoteanchor{\@thefnmark}}}}%
\makeatother

de nálam csak a második sor kikommentezése után jelenik meg alant helyesen -- fent meg rosszul, azaz nem marad indexben, hanem olyan, mint lent.

Gányolás:

\newcommand\Foot[2]{\textsuperscript{#1}\footnotetext[#1]{~#2}}

Ezzel a ,,második lábjegyzet'' formával az index-szám helyreáll, viszont elveszítem az automatikus számlálót. Be kéne egy counter-t állítani neki, de így már nagyon hajszás volna. Talán ha több időm lesz -- és nem találsz addig egy helyre kis csomagot, ami megoldja a kérdést. :)

Hmmm. Biztos van valami csomag, bár valószínű agresszívan ütközik a magyar babellel. Keresgélek alkalomadtán.
Nekem az első megoldással nem akart működni, ha be volt kapcsolva a magyar babel mindenestül.
Köszi!

Ez a módszer egyébként Virágvölgyi Péter ezen művében van leírva, nem légbőlkapott ötlet.
Va