LaTeX – írás a lap aljára

 ( valek | 2009. június 22., hétfő - 14:53 )

Szervusztok!
Adott nekem több oldal, de csak az egyiknek az aljára szeretnék írni, és szeretném, ha mindig ott maradna betűmérettől és szedéstükörtől, meg mindentől függetlenül. Ezen alulra írt szöveg és az oldal utolsó sora közt, ami tegyük fel az oldal közepére kerül nincsen, több szöveg. Lábjegyzettel próbálkoztam, az kinéz valahogy, de szerintem nem túl elegáns. Valahogyan az utolsó sorba, vagy a footskipbe kellene ezt beírnom.
Tudtok esetleg egy parancsot vagy szöveget ajánlani ehhez?
Köszönettel.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mi dönti el, melyik oldalon akarod ezt?

A kiírandó szöveg az oldal fix koordinátájú pontjában legyen vagy a szöveg vége alatt adott mennyiséggel?

Hová esik a folyó szöveg utsó sora, az dönti el azt, hogy melyik oldalra.
Úgy gondoltam, hogy az utolsó sorba lenne jó ha lenne. Ahol még lenne folyószöveg.
Ha fix koordinátájú pontban lenne, akkor más papírméretnél nem ugyanoda fog kerülni nem? Egyébként ez is megoldható? Hűha!

Nem biztos, hogy jól értem, mit szeretnél, de próbáld meg a \vfill szekvenciát.

Köszi szépen!
Ezzel működött:
\vspace{0pt plus 1fill}A szöveg amit az utsó sorba szeretnék
Lehet hogy gond lesz, ha a lap aljáig ér a szöveg, de ez egyelőre jó. Egyébként nem értem ennek a fill parancsnak teljesen a működését. Még nem álltam rá.
Köszönöm szépen az ötletet!

A \vfill szerintem (legalábbis én erre szoktam használni) vezérelt lapdobás előtt kiadva a mögé írt szöveget a lap aljára igazítja. Például címlapon a cím valahol az oldal harmadánál, utána \vfill, majd például dátum (ez lesz alulra igazítva), s utána lapdobás.

Most már értem, mit akarsz, erre tényleg a \vfill vagy a te megoldásod való.

Két kiegészítés:
1) "Lehet hogy gond lesz, ha a lap aljáig ér a szöveg": ezt tényleg el kell dönteni, mit akarsz ilyenkor. Ezek a megoldások átlökik a következő oldalra az alulra szánt szöveget, ami kicsit hülyén néz ki magában ott.

Két megoldás, ha nem akarod ezt: [kipróbálni nincs időm most, lehet, hogy finomítani kell]

1a) \vfill mellé egy \nopagebreak[4] -et be lehet tenni, ami ott megtiltja az oldaltörést és inkább áthúz magával egy-két sort a következő oldal tetejére.

1b) Valahova kis lötyögést tenni be. Pl. "\parskip 1ex plus 1ex minus 0.5" ex valahol a doksi legelején azt eredményezi, hogy a bekezdések közt megpróbál 1ex-nyi helyet hagyni, de ha kell ez felmehet 2ex-re vagy csökkenhet 0.5ex-re, így remélhetőleg elkerülhető a csúnya kinézet.

2)"Egyébként nem értem ennek a fill parancsnak ...": egyszerű: képzelt, hogy egy rugót teszel oda. Amíg van hely, nyújtózik.

Köszönöm!
Próbálgatom!
Va

Nagyon csúnya megoldás: a TikZ csomaggal oda írsz szöveget a lapon belül, aminek megadod a koordinátáit. Ha a parancsot az utolsó bekezdés után adod ki, akkor az utolsó oldalra fog kerülni a szöveg. Azt ajánlom ezzel csak akkor élj, ha elegánsabban, szebben nem megy.

Forrás: PGF manual 169-170. oldalon van példa.

Egyszer használtam ilyet arra, hogy egy prezentáción a slide alján csúfolva kint maradjanak a fontos képletek. Ha emelett döntesz (amit nem ajánlok), és elakadsz, akkor szólj nyugodtan.

Köszi szépen a segítséget. Az előbbi levelemben ismertetett módon sikerült megoldani a dolgot egyelőre. Minden jót!